A ​szokás hatalma 74 csillagozás

Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Nap mint nap meghozott döntéseink többségükben megfontolt választásnak tűnnek, pedig egyáltalán nem azok – csupán szokások. És bár az egyes szokások önmagukban viszonylag jelentéktelenek, idővel óriási hatást gyakorolnak az egészségünkre, a termelékeny­ségünkre, a pénzügyi biztonságunkra és a boldogságunkra.
Évszázadok óta próbálják megfejteni, miért alakulnak ki a szokásaink, de a neurológusok, pszichológusok, szociológusok és piackutatók csak az elmúlt két évtizedben kezdték megérteni a szokások működését – és ami ennél is fontosabb, azt, hogy miként változnak a szokásaink.
A szokás hatalma című könyvében Charles Duhigg, a New York Times díjnyertes újságírója, izgalmas tudományos felfedezésekről mesél nekünk, amelyek magyarázatot adnak arra, miért léteznek a szokásaink, és megmutatja, hogyan változtathatunk rajtuk, hogy átalakítsuk üzleti vállalkozásainkat, közösségeinket – és az egész életünket.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Casparus, Budapest, 2020
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155835094 · Fordította: Rézműves László
>!
Casparus, Budapest, 2015
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638992499 · Fordította: Rézműves László
>!
Casparus, Budapest, 2012
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638940520 · Fordította: Rézműves László

Enciklopédia 1


Kedvencelte 13

Most olvassa 32

Várólistára tette 144

Kívánságlistára tette 171

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai>!
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Örülök, h elolvastam, elképesztően jó volt! És elképesztően érdekes. És elképesztő. A szokásaimat elmagyarázta. Nyilván a miértemet nem, de a hogyanomat igen, nagyon érdekes volt. Aztán elmondta, h a cégek reklámszövegeikkel hogy tudnak szokásokat elültetni a fejemben. Aztán elmondta, hogy a törzsvásárlói kártya lényegében a vásárlói szokások elemzése miatt van, hogy ez alapján küldik a reklámokat, meg a kuponokat, ez már félelmetes is. Érdemes elolvasni, nna.

Dmitrij>!
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Lisa Allen 16 éves kora óta dohányzott, rendszeresen fogyasztott alkoholt és élete túlnyomó részében túlsúllyal küszködött. Az évek során tetemes mennyiségű adósságot halmozott fel és sosem sikerült 1 évnél több időt eltöltenie egy adott munkahelyen. Mindezek tetejébe a férje elhagyta egy másik nőért, ezért Lisa mély depresszióba esett. Hónapokon át csak sírt, zabált és képtelen volt az alvásra. Megalázva érezte magát, egyszerre volt elkeseredett, dühös és depressziós.
4 év telt el. Lisa ma sovány és tele van életerővel. 10 évvel fiatalabbnak néz ki, nem dohányzik és nem iszik, nemrég még egy maratont is lefutott. Minden adósságát sikerült felszámolnia és évek óta ugyanannál a grafikai ügynökségnél dolgozik. Vajon mi hozott ilyen gyökeres változást Lisa életébe?
Miután férje elhagyta, Lisa megmaradt pénzéből Kairóba utazott nyaralni, hogy ideiglenesen elmeneküljön gondjai elől. Mialatt Kairóban töltötte az idejét, átgondolta az egész életét. Felidézte a volt férjével töltött éveket. Belegondolt, hogy milyen nehéz lesz ismét munkát szereznie, amit valószínűleg még utálni is fog. Teljesen elveszettnek érezte magát. Tudta, hogy változtatnia kell az életén.
Ahogy Lisa figyelte a piramisok mellett elterülő végtelen sivatagot, az önsajnálata egy röpke pillanatra tovatűnt. Belehasított a felismerés, hogy csupán egy célra van szüksége. Egy célra, amin dolgozhat. Amin megéri dolgozni. És akkor, ott eldöntötte, hogy vissza fog térni Egyiptomba, hogy átutazza a sivatagot.
Bár mindez őrültségnek tűnt – hisz nem volt épp jó formában, pénze sem volt, az adósságokról nem is beszélve – mindez nem számított. Szüksége volt valamire, amire koncentrálhat. Eldöntötte, hogy egy éven belül vissza fog térni és teljesíti, amit elhatározott. Tudta, hogy a cél eléréséhez áldozatot kell hoznia. Elsősorban le kell szoknia a dohányzásról.
Ez az apró változtatás Lisa gondolkodásában kihatással volt életének minden más területére is. Az elkövetkezendő hónapokban elkezdett kocogni, ezért abbahagyta a dohányzást. Ez megváltoztatta az étkezési szokásait, ami kihatással volt munkájára és az alvására is. Elkezdte jobban beosztani az idejét és a pénzét, valamint tudatosan tervezni a jövőt. Félmaratonokon állt rajthoz, majd nem sokkal később teljesítette élete első maratoni távját. 11 hónappal később visszatért Egyiptomba és sikeresen teljesítette vállalását.
Mindeközben Lisa egy tudományos vizsgálat résztvevője volt. Mikor a kutatók elemezni kezdték a Lisa agyműködéséről készült képeket, valami jelentősre bukkantak: a neurológiai minták egy része – Lisa régi szokásai – új mintákkal íródtak felül. Még mindig megfigyelhetőek voltak a régi viselkedésre adott idegi aktivitások, de ezeket az impulzusokat blokkolták az új belső késztetések.
Nap mint nap hozunk döntéseket, melyek egy jól átgondolt döntési folyamat eredményének tűnnek, pedig nem azok. Csupán szokások. Bár egyes szokásoknak viszonylag kis jelentősége van, az étel, amit megeszünk, a szavak, melyeket gyermekünknek mondunk esténként, hogy mikor spórolunk vagy költekezünk, hogy milyen gyakran mozgunk, hogy hogyan rendezzük a gondolatainkat és miként szervezzük a munkánkat mind-mind óriási hatással vannak az egészségünkre, a hatékonyságunkra, az anyagi biztonságunkra és persze a boldogságunkra.
A The Power of Habit című könyvben a Pulitzer-díjas Charles Duhigg bemutatja, hogy miért vannak szokásaink és azok hogyan változtathatóak meg. Kiderül, hogy egyesek miért képtelenek a változásra, míg mások egyik napról a másikra képesek megváltozni. A fő üzenete az, hogy megértsük a szokások működését és belássuk, hogy a szokások nem sorsszerűek.
Ha érdekel, hogy hogyan alakulnak ki a szokások és ezeket hogyan befolyásolhatjuk tudatosan, akkor mindenképp olvasd el. Nem fogod megbánni. Rám és a szokásaimra óriási hatással volt. Az összes sztori olvasmányos, inspiráló, tudományos és sokszor meghökkentő. Baromi jó könyv.

FélszipókásŐsmoly >!
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Van egy másik könyv, amivel sokáig kevertem ezt a kötetet, mert ugyanaz a címe, de az egyáltalán nem ilyen átfogó és nagyhatású, inkább apró eszközök, fogások tára, amivel a szokásokon lehet dolgozni. A kettő közül én ezt ajánlom elsőként.

Nem csak annyiból áll Duhigg könyve, hogy „jó szokásokkal” helyettesíti a „rossz szokásokat”, hanem tudatosságra nevel, így feloldhatóak az önkéntelen cselekvésből adódó gondok. Három lényegi szempontot határoz meg egy szokás kapcsán: a szokást kiváltó Jel (cue/trigger), a szokást fenntartó/megvalósító Rutin, és a szokás fő mozgatórúgója, célja, a Jutalom. A Jel-Rutin-Jutalom szokáshurokként köti gúsba a cselekvést, amiből a tudatosság léptethet ki. Erre az alapelvre számos kutatást, történetet, példát mutat be az élet több területéről. Aztán ugyanígy a szokáshurkok rutincserés átalakítására. Amikor már találkoztunk a Jellel, ami beindított egy ingert bennünk, a Jutalom elmaradása beteljesületlenség, frusztráció érzésével jár, így pusztán a megszakítás nem működik. Helyette a Rutin tudatosítását javasolja, így elérhetjük a Jutalmat anélkül, hogy a hurok rabjává válnánk.

Tetszett, hogy nemcsak hasznos szokások kialakítására vezetett rá könnyen megérthető módszerekkel, alapelvekkel, hanem foglalkozott a kényszer szülte szokásokkal (megváltozó körülmények) és közösségi hatásra kialakult szokásokkal (mozgalmak), az akaraterő és a felelősség kérdéseivel. Ez utóbbiak közhelyesnek tűnhetnek, de ezek kapcsán is igaz az, hogy ha szokásszerűen, rutinból csináljuk, tudatos odafigyelés nélkül, akkor azzal inkább körbe-körbe járunk, ritkán jutunk előbbre.

Összességében ezt ilyen könyvtárból kölcsönzős könyvnek tartom, mert nem valószínű, hogy sokszor kéne levenni a polcról. Az alapelveket közérthetően közli, így hamar megérthető a módszer.

Nienna001 P>!
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Hosszú ideig tartott elolvasni, sokkal inkább kezdtem bele másba, és haladtam a párhuzamos könyvekkel, nem volt kedvem ehhez. Olvasmányos volt, de kicsit soknak is találtam a mesét benne. Aki a lényeget szeretné belőle a tanácsokat, az olvassa el az utolsó fejezetet és le is teheti a könyvet, nem kell átrágni magát az egészen.

A borító jól eltalált, az tetszett.

Tudós_Látnok P>!
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Egy elgondolkodtató tartalmú ismeretterjesztő könyv, ami még érdekes és olvasmányos is, sőt, megkockáztatom: izgalmas, kalandos, fordulatos – és ráadásul még hasznos, tartalmas is, hiszen a fogyasztók manipulálásával kapcsolatos részt kiegészíti egy olyan tájékoztató rész, aminek segítségével megváltoztathatjuk szokásainkat.

A szerző a könyvében egyrészt bemutatja, a cégek hogyan igazítják és alakítják egy kreatív folyamat keretében a fogyasztók felfogásához, hiedelmeihez, tudattalan elvárásaihoz a termékeket, illetve a marketinget, aminek segítségével rövid idő alatt képesek tömegek felfogását és viselkedését befolyásolni – így egyebek mellett rászoktatva sokakat a dohányzásra, az alkoholizálásra, stb.). A könyv pontos címe ez lehetne: A szokásalakítás hatalma.

A könyvben a kereskedelmi célú profi „tudatformálásról” mellett szó esik arról is, hogyan működnek a szokások, milyen részmozzanatokból tevődnek össze, és hogy hogyan lehet rajtuk hatékonyan változtatni. A szokás központi eleme az a kulcsinger, ami beindítja a szokásos tevékenységsor lefutását, ezen a ponton, illetve „beidegződésen” kell beavatkozni a folyamatban. A könyvnek ez a része a szokások reflektív, pozitív irányú megváltoztatásáról szól.

A könyv tartalmán túlmutató, elgondolkodásra érdemes jelenség, hogy gazdasági társaságok profitjuk növelése érdekében embertömegeket szoktathatnak rá reklámdömpinggel addikt, azaz függőséget okozó szerekre, illetve viselkedésre, ennek hátrányaiból eredő egészségügyi költségeket, hátrányokat pedig az adózók, illetve a magánszemélyek fizetik meg. Ráadásul a rászoktató propagandával szemben messze nem arányos a megelőzést, illetve leszoktatást szolgáló propaganda..

A témához kapcsolódó további értékeléseim:
Banerjee – Duflo: A szegények gazdálkodása https://moly.hu/ertekelesek/3537298
Barabási: A képlet https://moly.hu/ertekelesek/3172199
Janata: Szövegírás szenvedéllyel https://moly.hu/ertekelesek/3800818

Magdala IP>!
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Elnyújtott, sok ismétléssel, de még így is érdekesen megírt könyv.
A téma maga nem hat újszerűen, hisz így működünk, tehát leginkább bólogatunk olvasás közben, s szerintem éppen ezért, tud mindenki meríteni belőle, ha változni, változtatni szeretne az életében valamin. Örülök, hogy elolvastam.

Krisztian>!
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

„Ha tudatában vagy egy szokásod létezésével, akkor felelős is vagy a megváltoztatásáért.”
Lehetett volna rövidebb, tematikusabb, azonban minden hibája ellenére kötelező olvasmány.

Leo>!
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Az életünk jelentős része lényegében a szokásaink halmaza, azaz tudatalatti. Ezt használhatjuk is ki céljaink elérése érdekében! Ebben segít ez a könyv.

Részletek a blogomon: https://kbkonyvesblog.wixsite.com/kbblog/post/a-szok%C3…

zsoltika>!
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Összességében infotainment, hogy szépen magyarul mondjuk, a megszokott amerikai újságírós színvonalon. Néha kicsit sok a sztori és kevés a tanács. 4/5

1 hozzászólás
Orbán_Zsuzsanna>!
Charles Duhigg: A szokás hatalma

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Kiválló könyv! Mindenkinek aki fejlődni szeretne csak ajánlani tudom! Rengeteg dolgot tudtam meg a szokásokról és azok megváltoztatásának erejéről. Ez az a könyv amit alig vársz hogy elmesélhesd a barátaidnak/munkatársaidnak. És ez az a könyv ami megváltoztatja az életedet:)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

PontHogy P>!

A szokásaink sokkal jobban befolyásolják az életünket mint gondolnánk, valójában annyira erősek, hogy az agyunk minden másnál jobban ragaszkodik hozzájuk, és még a józan észt is hajlandó feláldozni a kedvükért.

26. oldal

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

FélszipókásŐsmoly >!

A szokások nem örökkévalóak. … a szokások figyelmen kívül hagyhatók, megváltoztathatók vagy kicserélhetők.

20. oldal

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Kapcsolódó szócikkek: szokás
Dorqa P>!

A tudósok szerint a szokások azért jönnek létre, mert az ágy folyamatosan keresi a módját, hogy miként takarékoskodhat az energiával. Ha saját magára kell hagyatkoznia, az agy szinte minden rutin feladatot megpróbál szokássá alakítani, mivel a szokások lehetővé teszik az agyunknak, hogy gyakrabban kikapcsoljon.

18. O.

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Dorqa P>!

Ez a ciklusan ismétlődő agyi folyamat egy három lépésből álló hurok. Először is, van egy jel (angolul cue): ez a „ravasz”, amelyet meghúzva arra késztetjük az agyat, hogy váltson automatikus üzeemmódba, és adja át a vezérlést egy szokásnak. Aztán ott van a rutin, ami egy fizikai, szellemi vagy érzelmi reakció, illetve tevékenység lehet. Végül pedig, van a jutalom (reward): ez segít az agynak eldönteni, hogy az adott hurkot érdemes-e megjegyezni és elraktározni.

19. O.

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Rea P>!

– A testedzés hatása átterjed az élet más területeire is, – mondja James Prochaska, a Rhode Island-i Egyetem kutatója. Van benne valami, ami megkönnyíti más helyes szokások felvételét.
A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a rendszeresen együtt vacsorázó családokban a gyerekek könnyebben csinálják meg a házi feladatukat, jobb jegyeket szereznek, jobban tudnak uralkodni az érzelmeiken, és nagyobb az önbizalmuk. Az ágy rendszeres reggeli bevetése összefüggést mutat a hatékonyabb munkával, a jobb közérzettel és a pénzünk okosabb beosztásával. Nem arról van szó, hogy a közösen elfogyasztott vacsora vagy a takaros ágy az oka a jobb jegyeknek vagy a kevésbé esztelen költekezésnek, mégis, az első apró változtatások valahogy láncreakciót indítanak el, ami elősegíti a helyes szokások megragadását.
Ha kulcsszokások megváltoztatására vagy kialakítására összpontosítunk, széleskörű változásokat idézhetünk elő, a kulcsszokások azonosítása azonban nem mindig egyszerű. Ahhoz, hogy megtaláljuk őket, tudnunk kell, hol keressük. A kulcsszokások felderítése bizonyos jellemzők felkutatását jelenti.
A kulcsszokások a szakirodalomban "kis győzelmeknek ("small wins") nevezett sikereket kínálnak, amelyek új keretek kialakításával segítik, hogy más szokások is gyökeret verhessenek, és egyfajta kultúrát honosítanak meg, amelyben a változás vírusszerűen terjed tovább.

116. oldal

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

1 hozzászólás
Dorqa P>!

Ez a szabály : ha ugyanazt a jelet és ugyanazt a jutalmat alkalmazzuk, akkor kicserélhetjük a rutint, és ezáltal megváltoztathatjuk a szokást. Szinte minden viselkedést át lehet alakítani, ha a jel és a jutalom változatlan marad.

66. oldal

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

jendre P>!

Ahhoz, hogy egy szokással véglegesen szakítani tudjunk, hinnünk kell benne, hogy a változás lehetséges. Minden társaságban, ahol az emberek segíteni próbálnak egymásnak a változásban, ugyanaz játszódik le, mint ami az AA-t is oly hatékonnyá teszi: működésbe lép a közösség ereje, amely képes megtanítani, hogyan higgyük. Közösségben könnyebb hinni.

95. oldal

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

jendre P>!

Egy jó vezető kihasználja a válsághelyzetek kínálta alkalmat, hogy átalakítsa a szervezeti szokásokat… A válsághelyzetekben valójában annyira értékes lehetőségek rejlenek, hogy egy bölcs vezető gyakran szándékosan elnyújtja a szükségállapot érzését.

190. oldal

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Biene_Maja>!

A legtöbb ember, aki gyökeresen változtat az életén, nem él át katartikus pillanatokat vagy sorsfordító tragédiákat, egyszerűen csak olyan emberek közösségébe kerül – ez lehet akár egyetlen személy is –, akik hihetővé teszik a változást.

95. oldal

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?

Szelén>!

Márpedig ha tisztában vagy egy szokásod létezésével, akkor felelős is vagy a megváltoztatásáért.

291. oldal

Charles Duhigg: A szokás hatalma Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?


Hasonló könyvek címkék alapján

Jared Diamond: A világ tegnapig
Edward T. Hall: Rejtett dimenziók
László János: Társas tudás, elbeszélés, identitás
Malcolm Gladwell: Kivételesek
Eric Berne: Emberi játszmák
Barbara Pease – Allan Pease: A testbeszéd enciklopédiája
Zsolt Péter: Hírnév! Jólét! VV!
F. Várkonyi Zsuzsa – Szendi Gábor – Bagdy Emőke – Popper Péter: Mindennapi játszmáink
Mary Aiken: Cybercsapda
Dósa Zoltán: Biopóker