Twist ​Olivér 406 csillagozás

Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér Charles Dickens: Twist Olivér

Dickens egyik leghíresebb regényének gyerekhőse, a kis Olivér árvaházban nevelkedik, ahonnan megszökik, és egy tolvajbanda veszi védőszárnyai alá. Rengeteg viszontagság és hányattatás után végre örökbefogadja egy jószívű család, és véget vet a kisfiú testi és lelki szenvedéseinek. A regényből már számos film, sőt musical is készült, ám egyik sem pótolhatja az igazi olvasmányélményt, az érzelmektől fűtött író tárgyilagos leírását London XIX. század eleji dologházairól, a kisemmizettek és vámszedőik életéről.

Oliver Twist és A Twist-gyerek kalandjai címmel is megjelent.

Eredeti mű: Charles Dickens: Oliver Twist (angol)

Eredeti megjelenés éve: 1839

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A világirodalom klasszikusai, Klasszikus Regénytár (kék), Klasszikus Ifjúsági Regénytár, Klasszikus Regénytár (piros), Az én könyvtáram

>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2017
puhatáblás · ISBN: 9786068638676
>!
Adamo Books, 2017
430 oldal · ISBN: 9789634531685
>!
Napraforgó, Budapest, 2015
68 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634456070 · Fordította: Pataki Andrea · Illusztrálta: Francesc Ràfols

25 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Twist Olivér


Kedvencelte 49

Most olvassa 33

Várólistára tette 316

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Charles Dickens: Twist Olivér

„Van valami ijesztő egy haragra gerjedt nőben, különösen ha egyéb heves szenvedélyeihez még vadság és kétségbeesés is járul.”

Töredelmesen bevallom, első könyvem az írótól.
Anno betegség miatt „megúsztam”, most meg szánom – bánom azt az időszakot, mert van mit bepótolnom.

Nem egészen erre számítottam olvasás közben.
Amennyire rendkívülien van megírva, annyira fájdalmas.
És bár körüllengi egy bizonyos morbid humor, egyáltalán nem könnyed olvasmány.
Az elején döbbentem olvastam, egyik gonoszság éri a másikat és az a pár fellendülés sem elegendő, hogy azt írjam, minden jó ha vége jó.
Rendkívül kalandos és olvasmányos mű, és minden tiszteletem az íróé.
De nem gyerekek kezébe való, legalább is nem ennek a korosztálynak.
Egy elég megrázó, kettő nem feltétlenül értenék a lényeget.

Mindenesetre én nagyon megkedveltem az írót, és örülök, végre olvastam ezt a történetét.
Egy élmény volt.

3 hozzászólás
>!
csillagka P
Charles Dickens: Twist Olivér

Idáig nem szerettem Dickens-t, sőt ha jól emlékszem tavaly előtt azt is megfogadtam „na tőle aztán soha semmit” ehhez képes ez a negyedik könyve a kezemben, és az első amiben eltudtam merül úgy igaziból. „Karácsonyi évek” ehhez túl rövid. Persze az alapok adottak, sőt ha jól gondolom ez a mű a öntőforma és a többi a másolat.
Nagyon kemény, néhol kimondottan gyomorforgató, figyelemfelhívó, és a maga korában biztos rengeteg indulatot gerjesztő írás, ami egy szerencsétlen fiatal fiú életén keresztül mutatja be az adott kor (XIX. század) visszásságait a jótékonysági intézményekben, és az ottani körülményeket. Mindent és mindenkit lehúz a sárba, az árvákkal foglalkozó gondozóktól, az egyházi intézmények fenntartóit és magát a menhely személyzetét (sajnos azt érzem, lehet ma jobbak a körülmények de a fejekben nem sok minden változott, legalábbis a menhelyeket, a gyerekekkel szerencsére már sokkal jobb a helyzet) Nagyon vizuális, sajnos én is az vagyok, ezért sokszor hagytam abba az olvasást hosszabb-rövidebb időre, sok szennyet nehezen vette be a gyomrom.
Egy mesét vártam, kaptam helyette egy történetbe ágyazott szociológiai vádiratot (nekem ez bejött) de nem biztos hogy mindenki erre vágyik, ha ezt a könyvet a kezébe veszi.
Charles becsüllek mert megpróbáltad, ha szeretni nem is foglak, viszont a kalapom mélyen megemelem előtted.

4 hozzászólás
>!
robinson P
Charles Dickens: Twist Olivér

Drámai, humoros és kaland volt. Remek karakterekkel, komoly téma. Nem igazán gyerekkönyv, de kihagyhatatlan.

>!
Annie_Cresta
Charles Dickens: Twist Olivér

Tudjátok milyen érzés, amikor tetszik egy könyv, de alig haladtok vele? Sajnos pontosan gy jártam ezzel a könyvvel, hiába akartam olvasni, néha egyszerűen nem tudtam, nem volt kedvem hozzá. Ennek ellenére örülök, hogy elolvastam, már nagyon rég tervezek egy Dickens könyvet, a Twist Olivér után pedig mindenképp olvasnék még tőle. Tetszettek a szereplők, hogy minden szál összefut és nincsenek benne fölösleges részek: az elején bármennyire is feleslegesnek és jelentéktelennek tűnik egy rész, a végére kiderül, hogy egyáltalán nem az. Örülök, hogy végre rászántam magam és elolvastam.

>!
Panni777
Charles Dickens: Twist Olivér

Egyszerűen nem értem, hogy ez a történet hogy lehet ifjúsági és hogy ki az, aki egy vidám mesét csinált belőle. A könyv első fele tömény gonoszság, amiért valamennyire kárpótol az utolsó 10% drámai befejezése és a bűnösök méltó büntetése, de az biztos, hogy ezt a könyvet nem adnám 10-12 éves gyerek kezébe. Felnőtt fejjel megdöbbenve olvastam néhány részletet, amire már tényleg nem számítottam.
Tény, hogy nagyon jól meg van írva a könyv és a jellemek is átgondoltak, az események logikusak. Mégis van valami, amit erőltetettnek érzek: túlzott gonoszság van a történetben, a kiinduló események túlreagálása az, amit nem értek. Miért? Ugyanígy, az Olivért védő jó emberek is túlságosan jók, ők mintegy ellensúlyként derítenek fényt a múltra. Örülök, hogy elolvastam, mert eddig nem tudtam, hogy mi van a mese mögött.

>!
elefes I
Charles Dickens: Twist Olivér

Gyanítom, ha nem lenne százéves klasszikus, hanem mai regény, itthon nem jelenhetne meg, mert nem szépít, nem takargat, nem beszél mellé. A Twist Olivér nem csupán kegyetlen és nyomasztó, hanem még a humora is nagyon sötét és genya. A jólelkű figurák úgy általában kevésbé mennek Dickensnek, mint a züllöttek és rosszak, de maga a címszereplő szerencsére viszonylag keveset szerepel, a könyv második felében alig bukkan fel. A történet vége rosszabb a világ legócskább szappanoperájánál, de addig marha jó – hála a gonoszoknak.

3 hozzászólás
>!
Tiger174
Charles Dickens: Twist Olivér

Már akkor belopta magát a szívembe az író, amikor a Karácsonyi Ének-et olvastam Tőle.
Régóta terveztem, hogy egy másik művével is megismerkedek és erre a regényre esett a választásom. Nagyon tetszik az író stílusa, annyira szépen fogalmaz és a leírás, a tárgyak és a környezet bemutatása az, amit újra és újra tudnék olvasni. Viszont ennek a regénynek a cselekménye most nem kötött le, néha már már untam, ezért egy kicsit csalódott vagyok. Ennek ellenére szeretnék még olvasni Dickens-től, bízom benne, hogy a művei között találni fogok még kedvemre valót.

>!
Chöpp
Charles Dickens: Twist Olivér

Twist Olivért is többször olvastam. Mindig reszkettem, nehogy baja essen és gyorsan próbáltam olvasni azokat a részeket, amikor bajban volt.

>!
Andrée P
Charles Dickens: Twist Olivér

Tetszetős történet egy régi korról, amit ma már némileg nehéz megérteni, felfogni. Sokan csak azt kérdezhetik „tényleg volt ilyen, megtörténhetett ilyesmi?”
Még akkor is, ha tudjuk, hogy egy kitalált történetről van szó, akkor is… ilyesmik megeshettek abban az időben, mint Olivérrel ebben a mesében. Mert igazából egy kalandosan elmondott, néhol elborzasztó meséről van szó ebben a könyvben, aminek szerencsére jó vége lett.
Ami a kalandossága és a régmúltba helyezett történet mellett, azért is tetszik, mert szépen és igényesen van megírva.

>!
GingerKid I
Charles Dickens: Twist Olivér

Nos, kedves és mélyen tisztelt Charles Dickens! Magyarázatot követelek. Ön kegyetlen…

Imádtam, de tényleg. Dickens olvasmányos, szellemes írásmódja már a Karácsonyi ének olvasásakor belopta magát a szívembe. Minden második sor egy remek fricska vagy a kor társadalmának vagy az olvasónak címezve. Ha az ember ráhangolódik az elbeszélés módjára, akkor még a kissé laposabb részeket is élvezettel fogja olvasni.
Olivér történetét teljesen sosem ismertem, és így bizony bőven akadtak meglepetések és fordulatok. Egyáltalán nem erre számítottam, de nagyon szerettem. Csodás korkép, remek karakterek, hamisíthatatlan angolság. Klasszikus, amit egyszer mindenkinek el kéne olvasnia. :)


Népszerű idézetek

>!
Gólyanéni

A szép emlékek könnyeket hoztak, mint mindig, ha régi remények hervadtan térnek vissza.

Kapcsolódó szócikkek: emlék
>!
holdpillango P

… nincs annyi esője az égnek, hogy azt a pokoli tüzet eloltsa, ami egy emberben lobog.

286. oldal - 38. fejezet (Móra, 1957)

>!
Sisyll

Van egy bizonyos ködös állapot az álom és ébrenlét között, amikor csak homályosan sejtjük, hogy mi van körülöttünk. Ilyenkor félig nyitott szemmel öt perc alatt többet álmodunk, mint 5 éjszakán át, amikor teljesen csukott szemmel, teljes öntudatlanságben fekszünk. Ilyenkor a halandó elég tisztán látja, hogy mi megy végbe lelkében, mely a s testtől felszabadultan, hatalmas erővel szökken fel a földről, és száguld időn és téren keresztül.

69. oldal

>!
Nandi

– Minden ember a saját jó barátja, fiam – bölcselkedett Fagin. – Senkinek sem olyan jó barátja az ember, mint önmagának.

>!
printemps

A nevetés feleúton találkozott az ellenkező irányba igyekvő kávéval…

72. oldal

>!
Ninácska 

Gyakran éppen azok a reményeink nem teljesülnek, amelyek a legkedvesebbek szívünknek, és leginkább becsületünkre válnak.

398. oldal

>!
Nandi

Van valami ijesztő egy haragra gerjedt nőben, különösen ha egyéb heves szenvedélyeihez még vadság és kétségbeesés is járul.

>!
sassenach

Bizony, csalódásokban bővelkedik az élet. Gyakran éppen azok a reményeink nem teljesülnek, amelyek a legkedvesebbek szívünknek, és leginkább becsületünkre válnak.

>!
vilmos

… sajnos, azt is tudom, hogy nem mindig a legfiatalabbakat és legjobbakat kíméli meg a sors szeretteik számára. De egy vigasztalásunl lehet bánatunkban. Ha ilyesmi ér bennünket, ösztönösen is arra kell gondolnunk, hogy van egy szebb, fényesebb világ ennél, és az út, amely oda vezet, nagyon rövid. Legyen meg az Ő akarata, most és mindörökké!

>!
sassenach

Iparkodott életre kelteni, nehogy el találjon patkolni, mielőtt akasztófára kerülne.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Eugène Sue: Párizs rejtelmei
Daniel Defoe: Moll Flanders
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Jules Verne: Kétévi vakáció
Daniel Defoe: Roxana, avagy a szerencsés kedves
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Michael Ende: A Végtelen Történet
Philip Pullman: Rubin és füst
George Mann: Mechanikus London