Szép ​remények 260 csillagozás

Charles Dickens: Szép remények Charles Dickens: Szép remények Charles Dickens: Szép remények

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Emlékezetes ​napja maradt életemnek ez a nap, mert nagy változásokat okozott bennem. De ez a nap senki életéből nem hiányzik. Képzeljétek csak el, hogy egy bizonyos nap kiesett volna az életetekből, milyen másképp fordult volna minden.” – De hogy az a nap hozta-e a sorsdöntő fordulatot, amikor a Szép remények hőse, a szegény gyerekből úriemberré vált Pip először járt a dúsgazdag Havisham kisasszony házában, vagy inkább azon a ködös téli hajnalon dőlt el minden, amikor kisgyerekként egy szökött fegyencnek ételt-italt lopott? S amikor kiderül, mi mikor és miért történt-e tudás nem rejt-e magában újabb sorsfordulót? Pip életében mindenesetre megjelenik a titokzatos jótevő, akinek hála, maga mögött hagyhatja a falusi kovács házát s a mocsárszéli kis falut, és Londonba utazhat, hogy úriemberré váljon. A szép reményű ifjú Havisham kisasszonyt hiszi támogatójának, akinek házában évekkel korábban fizetett játszótársként szolgált. Az esküvője napján elhagyott kisasszony a menyegző… (tovább)

Nagy várakozások címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1861

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Fehér Holló Könyvek Magvető · Magvető Remekírók

>!
Kairosz, Budapest, 2015
510 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636628062 · Fordította: Bartos Tibor
>!
Magvető, Budapest, 2008
496 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631424065 · Fordította: Bartos Tibor
>!
Magvető, Budapest, 2004
496 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631424065 · Fordította: Bartos Tibor

1 további kiadás


Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Herbert Pocket · Matthew Pocket · Pip (Philip Pirrip)


Kedvencelte 56

Most olvassa 29

Várólistára tette 540

Kívánságlistára tette 375

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

atalant IP>!
Charles Dickens: Szép remények

Uramisten, szóval ilyen érzés lehet, amikor a hintaszékben pipázgató, jó öreg Dickens bácsi fogja magát, az ölébe vesz, és elmond egy édes-bús mesét szerelemről, barátságról, vágyakról és megbánásról!
Ez a könyv olyan szinten zseniális, hogy szavakat sem találok rá. Ahogy a bájos humor átszövi ezt a korához képest meglepően modern regényt, az fantasztikus. Gördülékeny és könnyen olvasható, rövid szakaszok és körömrágós cliffhanger-ök (na jó, kicsit túloztam, de tényleg ügyes a felépítés) váltakoznak, és mindezt szirupmentes, remek lezárással. Hát, megemelem a kalapom.
A Karácsonyi éneket nagyon szerettem (hiszen instant karácsony), de már viszonylag régen olvastam, és vagy Dickens stílusa volt más, vagy pedig mára én értem be hozzá, de a mostani könyvélmény teljesen elragadott. Jó könyvet könnyen talál az ember, de olyan jó könyvet, amelynek olyan erős hangulata van, hogy az ember képes benne élni napokig-hetekig, olyat azért egy kicsit nehezebb. A Szép remények pedig pont ilyen könyv. Szégyen vagy sem, de fogok én még visszakucorodni ennek a vén lókötőnek az ölébe, csak hogy meghallgathassak egy újabb mesét.

9 hozzászólás
eme>!
Charles Dickens: Szép remények

Romantikus-realista mese egy vidéki pocsétából nagyobb vizekre evező, majd különféle viharok által megtépázott, de tapasztalt hajóssá váltan hazatérő úriemberről. A visszatekintés technikáját alkalmazó, első személyben előadott történetet a már felnőtt Pip meséli el, a két idősík szembesítése által biztosított kellő humorral, egészséges iróniával és öniróniával, néhol érzelgősen, máshol önostorozó szentimentalizmussal.
A nemcsak konkért értelemben vett ingoványos, mocsaras világból – árvaságból, nincstelenségből, külső-belső szegénységből – egy ismeretlen jótevő jóvoltából fordulatos, meglepő csavarokat sem nélkülöző út vezeti hősünket egyenesen Londonba, az úriemberré válás álomhelyszínére. Közben meg nem kerülhetjük el a főváros pózok és látszatok mögötti szürke piszkát, patkányoktól hemzsegő kapualjait sem, és itt természetesen átvitt értelemben is értendő a dolog. Dickens, bár nem a klasszikus realista módon, bevezet a korabeli társadalom pár rétegébe – elsősorban a bűnözők világába, akikkel már a gyerek Pip is kapcsolatba kerül (és e kapcsolat, bár csak különös kalandnak tűnik, meghatározza egész életét), a vidéki falu hétköznapi és kevésbé hétköznapi emberei közé, valamint a londoni „úriemberek” látszatértékektől csillogó, erkölcsileg viszont kopottas, „víg” életébe. Remek figurák özöne várja az olvasót – ilyen például Havisham kisasszony önmagába zárkózott, világból kikopott, különcségében néhol nevetséges, máskor tragikusan fenkölt, megtérő alakja, Estella, a kisasszony bosszújának eszköze, a lélektelenség és szívtelenség, a hozzáférhetetlenség tökéletes megtestesítője (a regény lezárásában megváltozott alakja még romantikus fordulatnak is túlzás szerintem), de megemlíthetjük a mindenki ügyvédje, Jaggers alakját is, aki szinte minden alakot összeköt a regényben, vagy a titokzatos Magwitchet. És ne feledjem két személyes kedvencemet: a kissé együgyű, de annál nagyobb lelkű Joe-t, Pip első apamodelljét, illetve a londoni nemesség után sóhajtozó, álmodozón henyélő társaság közepette két kezével „várat” építő, gazdálkodó-kertészkedő, az Idős Szülővel igazi szerető gyerekként bánó, „nem hivatalos minőségben” Pipet hasznos tanácsokkal ellátó Wemmicket. Van itt rengeteg árva és örökbefogadó, ismert és ismeretlen szülő, viszonzott és viszonzatlan szerelmek, segítő és ártó karatkterek sokasága.
A színes szereplőstábnak megfelelően színes, fordulatos cselekmény is dukál, váratlan meglepetések, véletlenek, hirtelennek tűnő ötletek csomózzák össze a gyakran feszültséget keltő momentumokat sem nélkülöző részeket (a folytatásokban való megjelenés nagyon érződik a cselekményvezetésen, a történet tagolásán, felépítésén).
Bár Dickens nem búvárkodik túl sokat a lélekben, a bonyolultan indázó, krimiként is működő cselekmény során mégis érdekes fejlődésrajzát adja a főhős Pipnek, aki szépreményű álmai mellé anyagiakat is kapva tapasztalja meg az úriemberré válás folyamatát. Feltevődik a kérdés – mert ha Dickens, akkor fel kell tevődnie: mit ér a pénz erkölcsi-szellemi útmutatás, tanítás nélkül? Elégséges megtanulni a helyes étkezés, társaságbeli viselkedés, pénzköltés etikettjét? Mi rejtőzik ezek mögött? Nem, nem marad el a morális kérdések feszegetése, a „finom neveltetés”-ről lehull a lepel – az emlékező Pip ironikusan szemléli fiatal önmagát, amint környezetéhez hasonlóan pénz és kinézetel alapján viszonyul az emberekhez, tagadja meg volt kapcsolatait „szép reményei” után szaladva. Közben meg igyekezete, akár Wosple úr nevetséges komédiázása – kínos Hamlet-játszás egy műkedvelő társaságban. Pip szerencséje, hogy idejében ráébred a helyzet nevetséges voltára, meg az is, hogy van benne mélyen egy titkos mag – mint a Dickens-hősöknek általában, mely nem engedi a jót elbukni. Pip „legúriemberebb” periódusában is tesz pár gesztust, mely később sorsfordító jelentőségűnek bizonyul.
És persze, happy end a többség számára. Igaz, megszenvedett happy end, de mégis.

Romantikus kalandokkal, valószerűtlen véletlenekkel, néha (gyakran) sziruppal, de szerencsére humorral is tele történet. Elvileg nem is kellett volna ennyire szeretnem, de mégis. Tud a bácsi mesélni, olvassátok!

maya75>!
Charles Dickens: Szép remények

A Szíve helyén sötétség c. könyv elolvasása óta várólistán volt nálam ez a könyv, de az, hogy most elkezdtem és végig is olvastam, a Kultúrmisszió kihívásának köszönhető. Pedig nagy hiba lett volna kihagyni vagy félbehagyni!
Kicsit nehezen indult, meg kellett szoknom ezt a lassú, régies, mesélő stílust, és az első 100 oldal alatt bizony nem egyszer éreztem úgy, hogy én ezt most feladom. De aztán azt vettem észre, hogy nem tudok elszakadni a történettől, egyszerűen csak vitt magával az egész és Magwitch felbukkanása után már úgy felpörgött a sztori, hogy hirtelen a végére is értem.
Ugyanaz a kérdés merült fel bennem egyébként itt is, mint anno a Manon Lescaut c. könyvet olvasva spoiler, de itt legalább a végén kaptunk egy aránylag elfogadható lezárást ebben a körben is, így nem maradt bennem hiányérzet.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Charles Dickens: Szép remények

Remek könyv volt, de azért nem lett kedvenc.
Néhol kicsit vontatott volt és a szereplőkkel sem tudtam azonosulni.
Igaz remekül meg volt formálva az akkori társadalom, melyben a történet játszódott.
Árnyalt volt a rétegződés a legszegényebb, legelmaradottam emberektől, a luxusban és az álamiknak élő arisztokratákig.
Szóval nem volt rossz, igazi régi klasszikus könyv volt és nem bántam, hogy én nem láttam a filmet, amit készítettek belőle.

Babó_Buca P>!
Charles Dickens: Szép remények

Hogy én mennyit vacilláltam a csillagértéken, mire megszületett a végső megállapodásom…
Sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de ennek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam. Legalább tudom, hogy Dickensszel a jövőben óvatosabban bánok. A komor hangvétele nem kifejezetten ajánlott téli hónapokra, mert elmegy az amúgy is csekély életkedve az embernek. De magát a történetet szerintem ismerni kell. Szóval ha nem könyvben ismerkedsz meg vele, akkor az adaptációját nézd meg.
A regényt leginkább egy képzőművészeti alkotáshoz hasonlítanám. Dickens nyelvezetét külön öröm volt olvasni, bár néha azért túlzásokba is tud esni. Amit viszont nem gondoltam volna róla, hogy gyorsan olvastatja magát.
A Kairoszos kiadásban viszont szép számmal található elgépelési hiba, ami egy átolvasás hatására könnyen orvosolható lett volna.
www.egy-lany-blogja.blogspot.com/2017/04/magas-elvaraso…

>!
Kairosz, Budapest, 2015
510 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636628062 · Fordította: Bartos Tibor
Ibanez P>!
Charles Dickens: Szép remények

Sokáig gondolkodtam rajta, hogy mennyi csillagot és voltaképpen mit is írjak… Mert ismét az a helyzet állt elő, hogy ha azt nézzük, hogy mikor íródott és abban a korszakban mi volt a stílus, mennyi könyv jelent meg – és hogy általában nem befalták két nap alatt a könyveket, hanem szép komótosan, „úri módra” olvasták őket, akkor ez egy nagyon jó regény, fejezetenként olvasva talán még izgalmasabb is.

Azonban (azonban) nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy egyrészt Pip nekem nem igazán volt szimpatikus (főleg a gazdagodás utáni hosszú-hosszú évek, amelyek olyan fokú semmittevésnek és dőzsölésnek tűntek, hogy hajajaj… de szerencsére enyhített a körülményen a Herbert-hez való hozzáállása). Az igazi jó karakterek Joe és Biddy voltak, imádtam őket és bár az elejétől kezdve pofozgattam Pipet, hogy ébredjen már rá, hogy Estella ennek a talpraesett, vagány lánynak a lába nyomába se ér, a végére érve örültem, hogy sokkal jobban választott, két olyan ember talált egymásra, akik tényleg megérdemelték egymást.

A történet alatt húzódó fegyenc-sztori Victor Hugo Nyomorultak-jában sokkal kalandosabb-izgalmasabb és lélektani szempontból kidolgozottabb volt (fura egyébként, hogy a két regény megjelenése között csupán egy év telt el, tehát mindketten egy hasonló szálat dolgoztak ki, kissé másképpen). Sajnos Dickensnél most (pedig szeretem, mint írót, és például Copperfield az egyik kedvenc könyvem) az unalom volt a mérvadó, iszonyatosan lassan haladtam ezzel a könyvvel (egész hónapon át rágcsáltam), az első fejezetek és a második kötet második fele között nagyon-nagyon leült a történet, illetve ha történt is valami, azt nem húsz fejezetben kellett volna közölni, elég lett volna rá pár oldal (de, ismét de, ott a korszak, melynek íródott, stb. stb.).

Összességében számomra egy nagyon unalmas, izgalmakban nem dúskáló történet, klasszikus volta és karakterábrázolása miatt mégis ajánlanám egyszeri olvasásra.

kolika>!
Charles Dickens: Szép remények

Gyermekkoromban láttam a könyv alapján készült filmet, s csak részletek maradtak meg bennem. Arra jól emlékszem, hogy Havisham kisasszony és lepusztult környezetének bemutatása, az elmaradt menyegző romjai közti bóklászás borzongással és irtózattal töltött el. Titokzatosság lengte be, s az érzés csak fokozódott a mocsaras vidék ábrázolásakor, illetve a szökött fegyenc szerepeltetéskor. Nem is emlékeztem a történet többi részére, s ezért már régóta tervben volt a könyv olvasása is.
Olvasás során vissza-visszacsordogáltak az emlékfoszlányok, de kellett az olvasás, hogy teljesen kitisztuljon az emlékeimben élő történet.
A főszereplőt nem kedveltem meg. Igaz, gyermek volt, amikor sorsfordító események történtek vele, de aztán olyan jól (vagy rosszul?) fordult sorsa, hogy jóformán többé vissza sem nézett. S ez sehogy se fér a fejembe. Hogy tudott annyira megváltozni, hogy hátat fordított a jóban-rosszban mellette levő nevelőapjának? Pénzzel rendelkező ifjúként miért érezte degradálónak a régi kovácsműhely és ház meglátogatását? Magas lóra tett szert, de aztán túl nagy falatnak bizonyult mindez.
A női szereplőkről sem tudok pozitívan nyilatkozni. Érdekesek, nem szokványosak, de számomra nem szerethető figurák. Ez alól kivételt Biddy képez, akiért szorítottam, s nagyon örültem, hogy boldognak láttam a mű végén.
Joe-t nagyon szerettem, nem is értem, hogyan lehetett neki hátat fordítani. Wemmicket is kedveltem, de csakis a hivatali időn kívüli mivoltában.
Dickens kellő alapossággal ábrázolja korának társadalmát, megismerteti olvasóit a szegények életével, de ízelítőt kapunk a gazdagok világából is. Szerettem olvasni.

klaratakacs P>!
Charles Dickens: Szép remények

Nagy-nagy élvezettel olvastam, bár nem egy haladós olvasmányról van szó. A stílusa, a megfogalmazása és a története is megköveteli, hogy megadjuk neki az időt, amit az olvasására szánunk, átfutni nem lehet és nem érdemes rajta.
Pip története, lehetőségei és bukása, a fantasztikus mellékszereplők kíséretében maradandó élmény lesz számomra. Nagyon megszerettem Joe-t, aki az állandó jó a történetben, megszerettem Jaggerst is, a maga jogászi mocskával együtt és nagyon megkedveltem Herbertet. A női szereplők most nem voltak megnyerőek vonásaikban, bár a történet mozgatórugói voltak.
Igazi klasszikus könyv, szegénységgel, fegyenccel, önfeláldozással, kalandokkal, fondorlattal, sok-sok leírással, ami megkönnyíti annak elképzelését, hogy milyen is lehetett akkoriban az élet.

FreeAngel>!
Charles Dickens: Szép remények

Dickenst már kamaszként is szerettem nagyon és most sem okozott csalódást. Fiatalként más volt az olvasási élmény, érettebb felnőttként pedig szintén más dolgok ragadtak meg bennem, észrevettem olyan vonásokat is, amikre kamaszként még nem voltam annyira fogékony. Egy biztos: bármely korosztály olvassa, nem lehet vele melléfogni.

gesztenye11>!
Charles Dickens: Szép remények

A szép remények szertefoszlottak, ahogy előre haladtunk az időben, és azzal zárultak, hogy „barátok vagyunk – barátok leszünk”. Ez nem igazán az a befejezés, amit Pip, a szépreményű vidéki ifjú elképzelt magának, akár árva gyerekként, akár kovácsinasként, akár egy szép jövőbeni hagyaték reménybeli várományosaként, akár reménytelen szerelmesként. Dickens nagy mesélő – akárcsak nálunk Jókai –, szép történetei vannak, sok-sok szereplővel, és fura figurával. A legfurább rögtön a főszereplő, Pip, aki nálam nem lett egy pozitív hős. Életében sokat hibázott, nem merte vállalni a kapcsolatot gyerekkori barátaival, egy elképzelt elvárásnak (reménynek) akart megfelelni – de nem jött be neki. Fura alak persze még sok van, Jaggers, Wemmick, Provis, Estella, Havisham kisasszony – és mégis, egész életszerűnek tűntek Dickens leírása nyomán. Pozitív szereplőt keveset láttam a regényben, talán csak Joe, Biddy és Herbert volt az, akik önzetlenül, Pip-nek jót akarva cselekedtek – de sajnos, Pip nem mindig érdemelte ki ezeket a jótetteket. Így aztán a remények – remények maradtak! És még az az ominózus, Wemmick által gyakran emlegetett „hordozható vagyon” is odaveszett!.
Helyette kaptunk egy nagy mesét, egy látleletet a vidéki Anglia – és részben London – életéből, ahol a szegény iparosok, munkások, kereskedők élnek – meg persze ügyvédek, írnokok és ügynökök, továbbá fegyencek. A könyv időnként kicsit bonyolult – bár a fogalmazásokban elég sok a humor is, ezt el kell ismerni –, de azért halad előre, néha vannak váratlan fordulatok (és a végére csak kiderülnek a családi kapcsolatok is), és inkább olvasmányos, mint nem. Ez is fejlődésregény, és nekem összességében egy kicsit jobban tetszett, mint a David Copperfiled. (Persze, lehet, hogy Dickens maga is fejlődött, ez az írás 11 évvel később született és valóban érettebbnek is tűnik). Ha valaki eddig nem boldogult a szerzővel, ajánlom, ezt próbálja meg!


Népszerű idézetek

Anita_Pusztai>!

Így van ez egész életünk során: legsötétebb perceinkben olyan emberek gusztusa szerint cselekszünk, akik megvetésünk tárgyai egyébkor.

226. oldal, Huszonhetedik fejezet (Magvető, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: megfelelés · megvetés
kávésbögre P>!

– Szeresd! Szeresd! Szeresd! Ha kedves hozzád, szeresd! Ha megsebez, szeresd! És ha a szívedet összetöri (minél idősebb a szív, annál törékenyebb), szeresd, szeresd, szeresd!
Ekkora szenvedéllyel hangoztatott szót még nem is hallottam.

249. oldal

1 hozzászólás
bogi_ca>!

[…] csakhogy könnyeim most befelé hulltak, s a befelé hulló könnyek sósabbak.

Huszonkilencedik fejezet

kávésbögre P>!

Emlékezetes napja maradt életemnek ez a nap, mert nagy változásokat okozott bennem. De ez a nap senki életéből nem hiányzik. Képzeljétek csak el, hogy egy bizonyos nap kiesett volna az életetekből, milyen másként fordult volna minden. Állj meg itt, aki ezeket a sorokat olvasod, és egy percig gondolj napjaid hosszú láncára. Akár vasból van, akár aranyból, akár tüskéből, akár virágból, meg nem köt tégedet, ha egyszer, egy emlékezetes napon legelső szeme el nem készül.

75. oldal

Nusii>!

Mit tudom én, miért őrizgettem szép reményeim széltépte köntösének utolsó foszlányát! De mondd, ki ezt olvasod, miért mented te is veszett fejsze nyelét, miért kapaszkodol kétségbeesetten a tegnapba, a múlt hétbe, a tavalyba?

392. oldal (Negyvenhetedik fejezet)

Sli P>!

Az öncsaló csal a legjobban ezen a kerek világon […]

236. oldal, Huszonnyolcadik fejezet (Kairosz, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: csalás · önbecsapás
eme>!

még a legszebb négy patkónak se tud örülni az olyan, akinek nincs meg hozzá a négy patája.

98. oldal

Nusii>!

– Elárulom neked – folytatta sietős, szenvedélyekkel teli suttogással –, mi az igazi szerelem. Vak hódolat, föltétlen alázkodás, józan eszednek s a világ szavának ellenálló hit és bizalom, kezes lemondás szívedről-lelkedről… íme, az én példám!

Huszonkilencedik fejezet, 249. o.

Nusii>!

– Fene a fejedet – szólt közbe a néném –, hát soha ki nem fogysz a kérdésből? Ne szólj szám, nem fáj fejem, ezt jegyzed meg magadnak.
Ha ez csakugyan így van, gondoltam, akkor a nénémet már rég elvitte volna a fejfájás.

2. fejezet

Nusii>!

– Tudhatná – szólt Estella, leereszkedve hozzám, égi hölgyhöz illőn –, hogy énnekem nincs szívem, ha ugyan az emlékezés is a szív dolga.

Huszonkilencedik fejezet, 246. o.


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte Brontë: Jane Eyre
Oscar Wilde: Dorian Gray képmása
Wilde Oszkár: Dorian Gray arczképe
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Az ördöngősök
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / The Picture of Dorian Gray
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Megalázottak és megszomorítottak / Feljegyzések a holtak házából
Anne Brontë: Wildfell asszonya
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy halottas-ház emlékiratai I-III.
Lewis Carroll: Évike Tündérországban
Gaskellné: Cranford