Karácsonyi ​ének 2564 csillagozás

Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​szőrösszívű Scrooge úr, a -zaklató, szipolyozó, zsugori, kapzsi vén bűnös-, akinek a karácsony is csak olyan nap, mint a többi, dühvel és megvetéssel nézi az emberek ünnepi készülődését. Kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert egyaránt, kiszipolyozott írnokát is felmondással fenyegeti. Este, hazatérve magányos házába jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti három további szellem érkezését. Az első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge urat saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne. A második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre. Végül a harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát. Scrooge urat a jelenések új emberré teszik: más szemmel kezdi látni a világot, karácsonyi pulykát küld írnoka családjának, ellátogat megvetett… (tovább)

Karácsoni ének címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1843

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Európa Diákkönyvtár Európa · Aranytoll Könyvmolyképző · Populart Füzetek Interpopulart · Aranyág Édesvíz · Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa · Populart füzetek – világirodalom Interpopulart · Trubadúr Zsebkönyvek Trubadúr

>!
Trubadúr, 2023
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156490766 · Fordította: Illés Róbert
>!
Libertine, 2023
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156512109 · Fordította: Barkóczi András · Illusztrálta: Lisa Aisato
>!
Helikon, Budapest, 2021
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792635 · Fordította: Illés Róbert

33 további kiadás


Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Ebenezer Scrooge · Bob Cratchit · Tim Cratchit · Jacob Marley

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 344

Most olvassa 53

Várólistára tette 658

Kívánságlistára tette 504

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Ezt a könyvet eddig még nem is olvastam – mondjuk a Karácsonyi ének olyannyira az alapműveltség része, hogy el se kell olvasni, az ember mégis tudja, mi van benne. Itt van mindenekelőtt Mr. Scrooge, aki a dehumanizált vadkapitalizmus kvintesszenciája – ha valaha megfilmesítik a Kommunista kiáltvány-t, biztos róla mintázzák majd a főgonoszt. Aztán itt van Dickens, aki a „három csapás” elvét követve rászabadítja szerencsétlenre a szellemtriót, a múlt, a jelen, meg a jövő képviseletében. Scrooge-nak pedig megemészteni sincs ideje a tanítást, mert a kísértetek pihenés nélkül sorozzák, viszik be egyre-másra az ütéseket, egymás után szembesítik azzal, hogy 1.) ő is volt gyerek, ami mondjuk hihetetlen 2.) nem csak olyan ám a karácsony, ahogy azt ő elképzeli 3.) és amúgy is csúnya vége lesz, ha nem szedi össze magát. De hál' Istennek összeszedi* – mondjuk ha ahhoz, hogy egy kapzsi dög megjavuljon, mindig három szellemre van szükség, akkor a világ tényleg a szakadék peremén áll. (Dickens úr, van nékem egy listám pár névvel – hogy lehetne hozzájuk is elküldeni ezeket a erkölcsi verőlegényeket?) Amúgy jó könyv, szép könyv, de tényleg. Nyilván kicsit fekete meg fehér – mivel, mint említettem, Scrooge a vadkapitalizmus kvintesszenciáját képviseli, ezért dramaturgiailag szükséges, hogy – ezt kihangsúlyozandó – az összes szereplő hozzá képest bolyhosszárnyú angyalka legyen. És lőn.

És azért se karácsonyra időzítettem.

* Ezt azért se teszem spoilerbe – ha valaki ezt eddig nem tudta, akkor én leveszem róla a kezem.

8 hozzászólás
MissFortune>!
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Feltehetőleg mindenki hallott már erről a műről. A filmet hamarabb láttam, már akkor is mély benyomást tett rám.
Scrooge igazi megkeseredett öregember már, aki a környezetében lévőkkel vállalhatatlanul bánik. Ezért hát móresre tanítják kicsit a szellemek.
Nagyon is tanító jellegű, nem szabad elfelejtenünk miről szól a karácsony.

Simon_Ziti>!
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Újra karácsony lett körülöttem.
Igazi klasszikus, több mesefilm feldolgozásában. Nagyon tetszett!

Kikiriki>!
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Gyönyörű karácsonyi történet, egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. :)

Úgy képzelem, hogy jellemünk és cselekedeteink szabják meg életünk irányát és ezzel szükségképpen végzetünket. De ha képesek vagyunk jellemünkön változtatni, cselekedeteinket új célokra beállítani, akkor végzetünk is megváltozhatik.

Lillsz>!
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Az egyik legszebb karácsonyi történet amit valaha olvastam. Nagyon megható, szomorú és elgondolkodtató. Kötelező karácsonyi olvasmány, mindenki számára. ;) 5/5

Mulán>!
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Ez a történet annyira az alap karácsonyi történet hogy nem is kell senkinek se elmondani hogy miről szól elég ha meghallja a nevet még pedig hogy : Ebenezer Scrooge.
Tehát ha te magad lennél Scrooge vagy netán a főnököd, esetleg a gyereked kezd Scrooge lenni, vagy csak valaki van a környezetedben aki Scrooge kezd lenni vagy már az, akkor olvasd szépen el a könyvet, vagy add tovább a történetet, ha netán kisgyerekről lenne szó, akkor se pánikolj már megcsinálták Barbie verzióban is fiúk-lányok mindenki nézheti, vagy esetleg csak olvasd fel, (de a rendes film na az visz mindent.) kicsit olyan a történet mint a Grincs mindenki tudja miről szól, mindenki ismeri, és mindenki elolvassa vagy megnézi minden egyes évben karácsony előtt. Leírom újra a nevet hogy tuti értsd: EBENEZER SCROOGE kell még magyarázni?!

eme>!
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Eszembe juttatta, hogy én mennyire szeret(t)em Dickens írásait – minden szívszorongató fájdalom, komorság, sötét nyomor ellenére. Mert mindig megláttatja a Scrooge-ok világában, és néha a Scrooge-okban is itt-ott pislákoló kis (gyertya)fényt, amely meg-megolvasztja a szívekre kérgesedett jégpáncélt. Néha. Ritkán, de akkor annál szívmelengetőbben.
Dickens úgy tudja felmutatni a szépséget és tisztaságot, hogy közben kicsit sem takargatja a piszkot, ami azt körülveszi. És úgy tudja ábrázolni a lelketlen gonoszt, hogy közben mégis megtalálod azt a „nem létező” lelkét. Remekül láttat, karaktereit magad mellet érzed, mesterien képes atmoszférát teremteni, becsalogatni az olvasót a történetbe. Olykor összeborzongsz rideg világától, máskor nevetsz rajta, és bizony, mit is tagadjuk, gyakran elérzékenyülsz.
Karácsonyi története nem mond újat, sőt már-már közhelyes – a hogyan azonban mesteri. Most sem sikerült ellenállnom neki, mérgelődtem, mosolyogtam, nevettem, pityeregtem, gondolkodtam rajta. Igaz, nem is nagyon akartam ellenállni. Én szeretem, mikor régi karácsonyok szelleme vegyül a mába. (És nem csak karácsonytájt).

>!
Officina, Budapest, 1943
124 oldal · Fordította: H. László Éva · Illusztrálta: Kolozsváry Sándor
7 hozzászólás
Naiva>!
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Szerintem a maga nemében és főleg karácsony környékén alapmű. Ez az egyik olyan karácsonyi történet, amit mindenki ismer, vagy legalább hallott már róla.
Mr. Scrooge a mogorva, fukar, zsugori vénember. Zsémbes, nem szeret semmit, senkit, csak a pénzt! Azonban karácsonykor három szellem, a múlt, a jelen és végül a jövő kísértete ellátogatnak hozzá, hogy a helyes irányba tereljék a rossz útra tévedt aggastyánt. A három szellem valójában Scrooge lelkiismerete(i), akik szembesítik fiatalkora elárult ábrándjaival, terveivel. A jelen sivárságával és a pokoli jövővel. Meg kell tudnia, hogy nem csak egyedül és elhagyatva fog meghalni, de nem lesz egyetlen személy sem a kerek világon, aki csak egy szomorú gondolatot pazarolna rá.
spoiler
Ez a rövidke novella tele van mindenfajta érzelemmel, amiben emberi hibák és erények tűznek össze. Mondhatnánk, ugyan mikor lesz egy uzsorásból emberbarát?! De nem érheti szó a történetet, mert a történet minden sora hiteles, ráadásul számos példa van rá, hogy ez olykor szerencsére a valóságban is előfordulhat. A lelkiismeret képes a rosszat jóvá varázsolni. A Karácsonyi ének története minden korba helyezve, minden formában hatásos, mert kifejezi az embernek a jóságba vetett töretlen és összetörhetetlen hitét.

6 hozzászólás
Klodette >!
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Annyira tetszett. Csodálatos volt.
Sírtam a végén, mit sírtam, zokogtam.
Megható volt és szívmelengető és végtelenül tanulságos. :) Néha picit félelmetes is volt. Mindenkinek ajánlom, aki ünnepi hangulatba szeretne kerülni.
Kicsit lassan haladtam vele, mert a régies fogalmazásmód sok helyen megakasztotta az olvasási menetemet, de idővel túllendültem rajta és utána már nagyon élveztem.
Gyors megnéztem a 2009-es Disney féle mesefilmet is és az is szuper volt. *_*
Most már teljesen világos, hogy miért lett klasszikus ez a történet… :)
Végre elmondhatom, hogy most már én is olvastam karácsonyi sztorit. :)

Amaryll87>!
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Szerintem főleg karácsony környékén alapmű. Ez az egyik olyan karácsonyi történet, amit mindenki ismer, vagy legalább hallott már róla.
Scrooge mogorva vénember, aki csak a pénzt szereti. Azonban karácsonykor meglátogatja volt üzlettársának a szelleme. Aki elviszi egy kis időutazásra. Scrooge ezek után megtér, és a fukar vénemberből adakozó, jószívű ember lesz.


Népszerű idézetek

BZsofi P>!

Úgy képzelem, hogy jellemünk és cselekedeteink szabják meg életünk irányát és ezzel szükségképpen végzetünket. De ha képesek vagyunk jellemünkön változtatni, cselekedeteinket új célokra beállítani, akkor végzetünk is megváltozhatik.

A harmadik számú, egyben utolsó kísértet

Kapcsolódó szócikkek: jellem · végzet
1 hozzászólás
zsofigirl>!

Könnyű vagyok, mint a pehely, boldog, mint az angyalok, vidám, mint egy kisiskolás. Kótyagos, mint aki beivott. Víg karácsonyt mindenkinek! Boldog új évet az egész világnak! Adjonisten! Hahó! Adjonisten!

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
1 hozzászólás
zsofigirl>!

Fel volt készülve szinte bármire, de semmi esetre sem volt felkészülve a semmire.

47. oldal

Petrasek>!

Nem tudod, hogy semmiféle megbánás nem teheti jóvá az elmulasztott lehetőségeket?

24. oldal (Könyvmolyképző, 2014)

zsofigirl>!

Az öreg Marley halott volt, akár az ajtószög.
Egy pillanat! Nem azt akarom mondani, hogy saját kútfőmből tudom, mi teszi kiváltképp halottá az ajtószöget. Jómagam talán a koporsószöget vélném a leghalottabb vasárucikknek. De ez a hasonlat őseink bölcsességét őrzi; és én ugyan nem nyúlok kegyeletsértő kézzel a hagyományokhoz, különben mivé lenne szép hazánk. Szíves engedelmükkel tehát nyomatékosan megismétlem, hogy Marley halott volt, akár az ajtószög.

7. oldal

1 hozzászólás
ptagi P>!

– Majd elmondom neked, szellem, hogy mi itt a lényeges! A mód a lényeges, amivel a főnök könnyűvé vagy nehézzé teheti szolgálatunkat, teherré vagy örömmé változtathatja munkánkat. Egy szó, egy tekintet, egy mosoly, – oly semmiségek, hogy szinte fel sem mérhetők, számba sem vehetők. És mégis mennyire fontos mindez, a kellő pillanatban többet ér, mintha egész vagyonát osztaná ki közöttünk!

Kapcsolódó szócikkek: főnök
szera>!

Milyen jogon vagy te boldog? Mi okod neked a boldogságra? Elég szegény vagy hozzá.
– Ugyan már – legyintett vidáman az unokaöcs. – Maga meg mi jogon ilyen búskomor? Miért ilyen mogorva? Hiszen elég gazdag.

10. oldal

amnézia P>!

Becsületes, méltányos és nemes rendje az a dolgoknak, hogyha már a betegség és a szomorúság ragadós, semmi sem ragad el ellenállhatatlanabbul a világon, mint a nevetés meg a jókedv.

145. oldal

TribeBubu P>!

[…] olyan közel volt hozzá, mint én az olvasókhoz, én pedig minden olvasóm mellett ott állok.

35. oldal, MÁSODIK STRÓFA - Az első szellem (Helikon Kiadó, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: író · olvasó
zsofigirl>!

A nők már csak ilyenek: nem rejtik véka alá a véleményüket.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők
1 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Három vak egér
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya
Agatha Christie: Karácsonyi krimik
Agatha Christie: Paddington 16.50
Tasmina Perry: A lánykérés
Lisa Kleypas: Rafe karácsonya
Jules Wake: Hóesés Notting Hillben
Bella Ellis: Ördögi csontok
Sarah Morgan: Karácsonyi kiruccanás
Mandy Baggot: Egy karácsonyi csók