Karácsonyi ​ének 1046 csillagozás

Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének Charles Dickens: Karácsonyi ének

AJÁNLÁS

Ebben a kísérteties könyvecskében olyan eszme kísértetét próbáltam felidézni, amely olvasóimban semmiféle rossz érzést nem ébreszt – sem önmaguk, sem mások, sem az ünnep, sem pedig jómagam iránt. Kísértsen ez eszme kellemes otthonukban, és senki elűzni ne kívánja!

Tisztelő barátjuk és hívük

1843 decemberében C. D.

Karácsonyi ének prózában címmel is megjelent.

Eredeti mű: Charles Dickens: A Christmas Carol

Eredeti megjelenés éve: 1843

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2016
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632278476 · Fordította: Illés Róbert · Illusztrálta: Orosz István
>!
Hungaroton, Budapest, 2016
Felolvasta: Kern András
>!
Helikon, Budapest, 2015
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632277127 · Fordította: Illés Róbert

20 további kiadás


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Ebenezer Scrooge · olvasó

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 162

Most olvassa 47

Várólistára tette 414

Kívánságlistára tette 221

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Ezt a könyvet eddig még nem is olvastam – mondjuk a Karácsonyi ének olyannyira az alapműveltség része, hogy el se kell olvasni, az ember mégis tudja, mi van benne. Itt van mindenekelőtt Mr. Scrooge, aki a dehumanizált vadkapitalizmus kvintesszenciája – ha valaha megfilmesítik a Kommunista kiáltvány-t, biztos róla mintázzák majd a főgonoszt. Aztán itt van Dickens, aki a „három csapás” elvét követve rászabadítja szerencsétlenre a szellemtriót, a múlt, a jelen, meg a jövő képviseletében. Scrooge-nak pedig megemészteni sincs ideje a tanítást, mert a kísértetek pihenés nélkül sorozzák, viszik be egyre-másra az ütéseket, egymás után szembesítik azzal, hogy 1.) ő is volt gyerek, ami mondjuk hihetetlen 2.) nem csak olyan ám a karácsony, ahogy azt ő elképzeli 3.) és amúgy is csúnya vége lesz, ha nem szedi össze magát. De hál' Istennek összeszedi* – mondjuk ha ahhoz, hogy egy kapzsi dög megjavuljon, mindig három szellemre van szükség, akkor a világ tényleg a szakadék peremén áll. (Dickens úr, van nékem egy listám pár névvel – hogy lehetne hozzájuk is elküldeni ezeket a erkölcsi verőlegényeket?) Amúgy jó könyv, szép könyv, de tényleg. Nyilván kicsit fekete meg fehér – mivel, mint említettem, Scrooge a vadkapitalizmus kvintesszenciáját képviseli, ezért dramaturgiailag szükséges, hogy – ezt kihangsúlyozandó – az összes szereplő hozzá képest bolyhosszárnyú angyalka legyen. És lőn.

És azért se karácsonyra időzítettem.

* Ezt azért se teszem spoilerbe – ha valaki ezt eddig nem tudta, akkor én leveszem róla a kezem.

8 hozzászólás
>!
Kikiriki
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Gyönyörű karácsonyi történet, egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. :)

Úgy képzelem, hogy jellemünk és cselekedeteink szabják meg életünk irányát és ezzel szükségképpen végzetünket. De ha képesek vagyunk jellemünkön változtatni, cselekedeteinket új célokra beállítani, akkor végzetünk is megváltozhatik.

>!
Lillsz P
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Az egyik legszebb karácsonyi történet amit valaha olvastam. Nagyon megható, szomorú és elgondolkodtató. Kötelező karácsonyi olvasmány, mindenki számára. ;) 5/5

>!
eme P
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Eszembe juttatta, hogy én mennyire szeret(t)em Dickens írásait – minden szívszorongató fájdalom, komorság, sötét nyomor ellenére. Mert mindig megláttatja a Scrooge-ok világában, és néha a Scrooge-okban is itt-ott pislákoló kis (gyertya)fényt, amely meg-megolvasztja a szívekre kérgesedett jégpáncélt. Néha. Ritkán, de akkor annál szívmelengetőbben.
Dickens úgy tudja felmutatni a szépséget és tisztaságot, hogy közben kicsit sem takargatja a piszkot, ami azt körülveszi. És úgy tudja ábrázolni a lelketlen gonoszt, hogy közben mégis megtalálod azt a „nem létező” lelkét. Remekül láttat, karaktereit magad mellet érzed, mesterien képes atmoszférát teremteni, becsalogatni az olvasót a történetbe. Olykor összeborzongsz rideg világától, máskor nevetsz rajta, és bizony, mit is tagadjuk, gyakran elérzékenyülsz.
Karácsonyi története nem mond újat, sőt már-már közhelyes – a hogyan azonban mesteri. Most sem sikerült ellenállnom neki, mérgelődtem, mosolyogtam, nevettem, pityeregtem, gondolkodtam rajta. Igaz, nem is nagyon akartam ellenállni. Én szeretem, mikor régi karácsonyok szelleme vegyül a mába. (És nem csak karácsonytájt).

>!
Officina, Budapest, 1943
124 oldal · Fordította: H. László Éva · Illusztrálta: Kolozsváry Sándor
7 hozzászólás
>!
Niitaa P
Charles Dickens: Karácsonyi ének

„Könnyű vagyok, mint a pehely, boldog, mint az angyalok, vidám, mint egy kisiskolás. Kótyagos, mint aki beivott. Víg karácsonyt mindenkinek! Boldog új évet az egész világnak! Adjonisten! Hahó! Adjonisten!”

Nem is értem, eddig miért nem olvastam klasszikusokat. Egy teljesen másik világ. Bevallom most olvastam el először ezt a kis történetet. Mindenki olvasta már a környezetemben, de engem mindig elkerült. Idén sikerült megszereznem a gyönyörű Libris limitált kiadványát, így gondoltam karácsonykor előveszem és egy forró tea mellett elolvasom. Csak hogy megadja az alaphangulatot. Nos ebből mindössze annyi jött össze, hogy anyósoméktól apumékhoz vezető három órás autóúton rázkódva végigolvastam. Mivel nem egy vaskos könyvről beszélünk, ezért Kecskemétig már a végére is értem, egy órával előbb, mint gondoltam.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2016/12/charles-dickens-k…

>!
gazibla
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Nagyon jó kis történet. :) Tanulságos és elgondolkodtató. Változni SOHA sem késő! :)

12 hozzászólás
>!
Naiva P
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Szerintem a maga nemében és főleg karácsony környékén alapmű. Ez az egyik olyan karácsonyi történet, amit mindenki ismer, vagy legalább hallott már róla.
Mr. Scrooge a mogorva, fukar, zsugori vénember. Zsémbes, nem szeret semmit, senkit, csak a pénzt! Azonban karácsonykor három szellem, a múlt, a jelen és végül a jövő kísértete ellátogatnak hozzá, hogy a helyes irányba tereljék a rossz útra tévedt aggastyánt. A három szellem valójában Scrooge lelkiismerete(i), akik szembesítik fiatalkora elárult ábrándjaival, terveivel. A jelen sivárságával és a pokoli jövővel. Meg kell tudnia, hogy nem csak egyedül és elhagyatva fog meghalni, de nem lesz egyetlen személy sem a kerek világon, aki csak egy szomorú gondolatot pazarolna rá.
spoiler
Ez a rövidke novella tele van mindenfajta érzelemmel, amiben emberi hibák és erények tűznek össze. Mondhatnánk, ugyan mikor lesz egy uzsorásból emberbarát?! De nem érheti szó a történetet, mert a történet minden sora hiteles, ráadásul számos példa van rá, hogy ez olykor szerencsére a valóságban is előfordulhat. A lelkiismeret képes a rosszat jóvá varázsolni. A Karácsonyi ének története minden korba helyezve, minden formában hatásos, mert kifejezi az embernek a jóságba vetett töretlen és összetörhetetlen hitét.

5 hozzászólás
>!
DarknessAngel P
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Szeretem ezt a mesét. Eddig még sosem olvastam, de már egy csomószor láttam + még az ezen alapuló filmeket is. Rég esedékes volt, hogy bepótoljam, és most végre sikerült.
Szerencsére a könyv is nagyon tetszett. Scrooge már egy igazi karácsonyi legenda, csakúgy, mint a Grincs. Jó volt így karácsony előtt olvasni, hozta a hangulatot. :) Kicsi Tibiért pedig mindig sajog egy kicsit a szívem.
Első Dickens könyvem. :D

>!
V_Ili P
Charles Dickens: Karácsonyi ének

„Úgy képzelem, hogy jellemünk és cselekedeteink szabják meg életünk irányát és ezzel szükségképpen végzetünket. De ha képesek vagyunk jellemünkön változtatni, cselekedeteinket új célokra beállítani, akkor végzetünk is megváltozhatik.”

Kicsit szégyenlem magam, mert, ha nem látom meg a kihívást, nem olvasom el és az igen nagy hiba lett volna.
Nagyon tetszett.
Érdekes volt nyomon követni Scrooge átalakulását a három szellem hatására.
A múlt szelleménél kicsit megkönnyeztem a gyerek Scrooge-t. Kicsit furcsa volt, hogy a nyomorúságos gyerekkora ellenére kapzsivá vált. Legalább az inasán, vagy a közvetlen rokonán segített volna
Jó lenne, ha a karácsony nem a pénzről szólna, hanem a meghittségről, szeretetről, úgy mint Fredinél és Bobinál.
Karácsonyi kötelező olvasmány lesz.

>!
egy_olvasó P
Charles Dickens: Karácsonyi ének

Dickens műveiben a valóság olyan mélységeit tárja fel, melyeket csak őt követően kezdett kutatni és ábrázolni az irodalom. A szelíd humor és a sivár valóság egyik legnagyobb irodalmi megszólaltatója.
A regény egy Ebenezer Scrooge nevű üzletember történetét meséli el, aki szerint a „ karácsony badarság ”.
Nekem azért tetszett ez a történet, mert Scrooge esete bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között megtörténhetne. Nem feltétlenül kell karácsonynak lennie ahhoz, hogy az ember szembesüljön saját gyarlóságával. Összességében a Karácsonyi ének egy csodálatos mese a szeretetről és az emberségről, ami felett évszázadok alatt sem járt el az idő, hiszen a benne megfogalmazott dolgok örök érvényűek. A kérdés csupán az, melyik kor hogyan értelmezi Charles Dickens szavait.
Szerencsés vagyok, amiért úgy olvashattam el a regényt, hogy nem láttam előtte a mesét. Ismeretlen volt számomra a cselekmény, így izgulhattam eleget… :)
Gyönyörű történetéért jár az öt csillag.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
BZsofi +SP

Úgy képzelem, hogy jellemünk és cselekedeteink szabják meg életünk irányát és ezzel szükségképpen végzetünket. De ha képesek vagyunk jellemünkön változtatni, cselekedeteinket új célokra beállítani, akkor végzetünk is megváltozhatik.

A harmadik számú, egyben utolsó kísértet

Kapcsolódó szócikkek: jellem · végzet
1 hozzászólás
>!
zsofigirl

Könnyű vagyok, mint a pehely, boldog, mint az angyalok, vidám, mint egy kisiskolás. Kótyagos, mint aki beivott. Víg karácsonyt mindenkinek! Boldog új évet az egész világnak! Adjonisten! Hahó! Adjonisten!

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
1 hozzászólás
>!
zsofigirl

Az öreg Marley halott volt, akár az ajtószög.
Egy pillanat! Nem azt akarom mondani, hogy saját kútfőmből tudom, mi teszi kiváltképp halottá az ajtószöget. Jómagam talán a koporsószöget vélném a leghalottabb vasárucikknek. De ez a hasonlat őseink bölcsességét őrzi; és én ugyan nem nyúlok kegyeletsértő kézzel a hagyományokhoz, különben mivé lenne szép hazánk. Szíves engedelmükkel tehát nyomatékosan megismétlem, hogy Marley halott volt, akár az ajtószög.

7. oldal

1 hozzászólás
>!
zsofigirl

Fel volt készülve szinte bármire, de semmi esetre sem volt felkészülve a semmire.

47. oldal

>!
cinege

Becsületes, méltányos és nemes rendje az a dolgoknak, hogyha már a betegség és a szomorúság ragadós, semmi sem ragad el ellenállhatatlanabbul a világon, mint a nevetés meg a jókedv.

145. oldal

>!
Petrasek

Nem tudod, hogy semmiféle megbánás nem teheti jóvá az elmulasztott lehetőségeket?

24. oldal

>!
szera

Milyen jogon vagy te boldog? Mi okod neked a boldogságra? Elég szegény vagy hozzá.
– Ugyan már – legyintett vidáman az unokaöcs. – Maga meg mi jogon ilyen búskomor? Miért ilyen mogorva? Hiszen elég gazdag.

10. oldal

>!
zsofigirl

A nők már csak ilyenek: nem rejtik véka alá a véleményüket.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők
1 hozzászólás
>!
TribeBubu

(…) olyan közel volt hozzá, mint én az olvasókhoz, én pedig minden olvasóm mellett ott állok.

35. oldal, MÁSODIK STRÓFA - Az első szellem (Helikon Kiadó, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: író · olvasó
>!
ptagi P

Majd elmondom neked, szellem, hogy mi itt a lényeges! A mód a lényeges, amivel a főnök könnyűvé vagy nehézzé teheti szolgálatunkat, teherré vagy örömmé változtathatja munkánkat. Egy szó, egy tekintet, egy mosoly, – oly semmiségek, hogy szinte fel sem mérhetők, számba sem vehetők. És mégis mennyire fontos mindez, a kellő pillanatban többet ér, mintha egész vagyonát osztaná ki közöttünk!

Kapcsolódó szócikkek: főnök

Hasonló könyvek címkék alapján

Dickens Károly: Karácsonyi ének prózában
Terry Pratchett: Vadkanapó
Christopher Moore: A leghülyébb angyal
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Joe Hill: NOS4A2
Vavyan Fable: Szennyből az angyal
Kövessy Zsolt: Sánta Klausz és a Kiskarácsony
J. D. Robb: Halálos Ünnep
Vavyan Fable: Mennyből a csontváz
John Grisham: Elmaradt karácsony