Great ​Expectations 27 csillagozás

Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Great Expectations charts the progress of Pip from childhood through often painful experiences to adulthood, as he moves from the Kent marshes to busy, commercial London, encountering a variety of extraordinary characters ranging from Magwitch, the escaped convict, to Miss Havisham, locked up with her unhappy past and living with her ward, the arrogant, beautiful Estella. Pip must discover his true self, and his own set of values and priorities. Whether such values allow one to prosper in the complex world of early Victorian England is the major question posed by Great Expectations, one of Dickens's most fascinating, and disturbing, novels.

Eredeti megjelenés éve: 1861

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library, Penguin Drop Caps, Splinter's Classic Lines

>!
The Folio Society, London, 2017
486 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Marcus Stone
>!
648 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781509825363 · Illusztrálta: F. W. Pailthorpe
>!
320 oldal · ISBN: 9781847493811

16 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 11

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
entropic P
Charles Dickens: Great Expectations

Továbbra is ez az egyetlen Dickens-regény, amit (úgy nagyjából) szeretek. (Amikor először olvastam, úgy tíz éve, még jobban szerettem.) Mindenesetre ez az úgy nagyjából szeretés is elég nagy szó nálam/nekem, lévén, hogy az összes többi Dickenstől, amit olvastam, hülyét kapok.

Persze ettől is hülyét kaphatnék, alighanem, mert rém didaktikus, meg moralizálós, meg tele van hatalmas véletlen egybeesésekkel, és van benne egy csomó, kicsit sem árnyalt személyiségű, avagy (időnként szórakoztató, de legtöbbször idegesítő) karikatúraszerű szereplő.

Szerencsére viszont itt vannak a fekete-versus-fehérnél némileg komplexebb alakok is, akik kellőképpen emberiek (és emberien hülyék) ahhoz, hogy érdekeljen, mi van velük.

Amúgy ez a regény is tipikus dickensi témákat boncolgat, van benne például jó sok szó a társadalmi igazságtalanságokról, meg arról is, hogy a pénz (vagy a szép remények/kilátások) jól megrontják a lelket, és elzüllesztenek. De ez engem véletlenül nem nagyon érdekel, sőt.

Ami érdekel, és amit szeretek ebben a könyvben, az a vágyakozás megjelenítése (főleg a főszereplő vágyakozásáé), és az, hogy mennyire jól vágta Dickens, hogy hogyan vannak ezek a dolgok – hogy milyen rém tehetetlen érzés olyasmi iránt vágyakozni, ami sose lesz a miénk, és ami akkor se tenne boldoggá, ha a miénk lenne.

12 hozzászólás
>!
negyvenketto P
Charles Dickens: Great Expectations

Nyilván ez sem arról szól, ahogy rózsaszín masnis kislányok szaladgálnak egy napsütötte réten, nekem mégis sokkal kevésbé volt nyomasztó, mint a Copperfield Dávid vagy a Twist Olivér. Sőt, túlnyomó részt egyáltalán nem volt nyomasztó. Kedvelem Pipet :)

2 hozzászólás
>!
Banditaa P
Charles Dickens: Great Expectations

Sikerült úgy elvégeznem az angol szakot, hogy semmit nem olvastam Dickenstől – pontosítok, még csak kezemben sem volt tőle semmi. Mondjuk ez különösebb baj nem volt, mert a tanszékvezető (és tanítványa) a posztmodern oltárán áldozott, szegény Dickens nem sok vizet zavart. Ugyanakkor ezt a könyvet el kellett volna olvasni szigorlatra, de kinek volt arra ideje meg kedve? Jó, a tartalmát azért átfutottam és elhatároztam, hogy egyszer majd elolvasom.
Jelentem magamnak elolvastam. Valahogy azt is kaptam, amit vártam, meg nem is. A nyelvezet az döbbenetesen döcögős volt, de a vén Dickensnek azért volt humora – erre azért nem számítottam. És a végére sem, azt is máshogy képzeltem.
Ezektől függetlenül valahogy kétlem, hogy Dickens valaha is bekerülne a kedvenc íróim közé vagy azt, hogy más könyvét egyhamar a kezembe venném.

>!
sziromkiállítás
Charles Dickens: Great Expectations

Egyszerűen nem megy. És ez egyáltalán nem a könyv hibája, hanem csakis az enyém. Ehhez a regényhez idő, odafigyelés és koncentráció kell, főleg ha eredeti nyelven olvassa az ember. Ha nem is ezen a héten, de jövő héten több időm lesz, és el fogom tudni olvasni… Vagy majd a közeljövőben mindenképp, mert túlságosan értékes könyv ahhoz, hogy ne olvassam el.

>!
rhysciar P
Charles Dickens: Great Expectations

\o/ Juhé, csak végeztem ezzel a szörnyeteggel is! :D
Nem-nem, ne tessék félreérteni, jó volt ez a történet, de számomra ez kevésbé tetszett, mint a Twist Olivér vagy a David Copperfield. Így is természetesen nagyon érdekes, ráadásul tanulságos is, de Pip valahogy távolabb állt tőlem, mint az előbb említett másik két Dickens szereplő. Talán azért alakult ez így, mert Pip a könyökömön jött ki az egoizmusával a könyv közepén, egyáltalán nem tetszett a viselkedése, ahogy Joe-hoz és Biddyhez viszonyult, az sajnálatos volt.
Ennek fényében örülök a történet végének, nagyot javított magán a könyv, és továbbra sem csalódtam Dickensben.

>!
Gedi SP
Charles Dickens: Great Expectations

ez már könnyebben ment, de azért nem egyszerű a dickensi nyelvezet… viszont a yorkshire-i szegény fiú, meg a gótikus borzongás, meg kalandok meg viktoriánus Anglia…. Hm :)

>!
SwissLiechShipper
Charles Dickens: Great Expectations

Majdnem fél évig minden nap velem jött a suliba és minden unalmas órán társaságot nyújtott. Az első oldaltól kezdve halálosan szerelmes voltam ebbe a regénybe és ez a csodálatos rajongás kitartott az utolsó mondatig.
Szeretem Pipet. Persze, hogy nem tökéletes és rengeteget hibázik, de ettől lesz annyira emberi, annyira szerethető. A többi karakter is hihetetlenül jól lett megrajzolva, és az egész történetben tökéletesen vegyül a humor, romantika, dráma, tragédia és izgalom, a mese és a realitás. Dickens stílusa is lenyűgöző, csak úgy olvastatja magát és, ha helyenként megterhelő vállalkozás volt is, nagyon örülök, hogy eredeti nyelven olvastam végig az egyik legjobbnak tartott művét. Élmény volt.

>!
Sheila
Charles Dickens: Great Expectations

No akkor nézzük csak.
A történet izgalmas, tele egyedibbnél egyedibb szereplőkkel és kacifántos történésekkel, amelyek néha teljesen váratlan fordulatai szinte varázslatosnak nevezhetőek. Az ember hol elhiszi, hol nem, amit olvas: Dickens kiválóan lavírozik a meseszerű és a valóság között.
A szereplők szórakoztatóak és szerethetőek, habár gyakran egysíkúnak tűntek.
A nyelvezet pedig imádnivaló… Nagyon szerettem olvasni, ahogy Joe beszélt. :) Habár nem a legkönyebb olvasmány (néhány szót én is csak a kontextusból tudtam megfejteni), mindenkinek csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

>!
chibizso

My sister, Mrs Joe Gargery, was more than twenty years older than I, and had established a great reputation with herself and the neighbours because she had brought up me 'by hand'. Having at that time to find out for myself what the expression meant, and knowing her to have a hard and heavy hand, and to be much in the habit of laying it upon her husband as well as upon me, I supposed that Joe Gargery and I were both brought up by hand.
She was not a good-looking woman, my sister; and I had a general impression that she must have made Joe Gargery marry her by hand.

2

3 hozzászólás
>!
chibizso

My father's family name being Pirrip, and my christian name Philip, my infant tongue could make of both names nothing longer or more explicit than Pip. So, I called myself Pip, and came to be called Pip.

(első mondat)

>!
chibizso

Answer him one question, and he'll ask you a dozen directly.

2.

>!
chibizso

'And where the deuce ha' you been?' was Mrs Joe's Christmas salutation, when I and my conscience showed ourselves.

4.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fyodor Dostoevsky: Demons
Tayeb Salih: Season of Migration to the North
Anne Brontë: The Tenant of Wildfell Hall
William Golding: Rites of Passage
Fyodor Dostoevsky: Crime and Punishment
Fyodor Dostoevsky: Crime And Punishment (Penguin Readers)
Leo Tolstoy: Anna Karenina
Maurus Jokai: Timar's two worlds
Caitlin Moran: How to Build a Girl
David Lodge: Therapy