Great ​Expectations 34 csillagozás

Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations Charles Dickens: Great Expectations

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Great Expectations charts the progress of Pip from childhood through often painful experiences to adulthood, as he moves from the Kent marshes to busy, commercial London, encountering a variety of extraordinary characters ranging from Magwitch, the escaped convict, to Miss Havisham, locked up with her unhappy past and living with her ward, the arrogant, beautiful Estella. Pip must discover his true self, and his own set of values and priorities. Whether such values allow one to prosper in the complex world of early Victorian England is the major question posed by Great Expectations, one of Dickens's most fascinating, and disturbing, novels.

Eredeti megjelenés éve: 1861

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library, Penguin Drop Caps, Splinter's Classic Lines, Penguin Popular Classics, Penguin English Library, Vintage Classics, Vintage Children's Classics, Penguin's Clothbound Classics, Scholastic Classics, Collins Classroom Classics, Wordsworth Collector’s Editions

>!
Wordsworth, Herts, United Kingdom, 2020
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781840228014
>!
Collins, 2019
640 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780008325909
>!
500 oldal · ASIN: B073QRMXNM

24 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 9

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Charles Dickens: Great Expectations

Továbbra is ez az egyetlen Dickens-regény, amit (úgy nagyjából) szeretek. (Amikor először olvastam, úgy tíz éve, még jobban szerettem.) Mindenesetre ez az úgy nagyjából szeretés is elég nagy szó nálam/nekem, lévén, hogy az összes többi Dickenstől, amit olvastam, hülyét kapok.

Persze ettől is hülyét kaphatnék, alighanem, mert rém didaktikus, meg moralizálós, meg tele van hatalmas véletlen egybeesésekkel, és van benne egy csomó, kicsit sem árnyalt személyiségű, avagy (időnként szórakoztató, de legtöbbször idegesítő) karikatúraszerű szereplő.

Szerencsére viszont itt vannak a fekete-versus-fehérnél némileg komplexebb alakok is, akik kellőképpen emberiek (és emberien hülyék) ahhoz, hogy érdekeljen, mi van velük.

Amúgy ez a regény is tipikus dickensi témákat boncolgat, van benne például jó sok szó a társadalmi igazságtalanságokról, meg arról is, hogy a pénz (vagy a szép remények/kilátások) jól megrontják a lelket, és elzüllesztenek. De ez engem véletlenül nem nagyon érdekel, sőt.

Ami érdekel, és amit szeretek ebben a könyvben, az a vágyakozás megjelenítése (főleg a főszereplő vágyakozásáé), és az, hogy mennyire jól vágta Dickens, hogy hogyan vannak ezek a dolgok – hogy milyen rém tehetetlen érzés olyasmi iránt vágyakozni, ami sose lesz a miénk, és ami akkor se tenne boldoggá, ha a miénk lenne.

12 hozzászólás
Banditaa P>!
Charles Dickens: Great Expectations

Sikerült úgy elvégeznem az angol szakot, hogy semmit nem olvastam Dickenstől – pontosítok, még csak kezemben sem volt tőle semmi. Mondjuk ez különösebb baj nem volt, mert a tanszékvezető (és tanítványa) a posztmodern oltárán áldozott, szegény Dickens nem sok vizet zavart. Ugyanakkor ezt a könyvet el kellett volna olvasni szigorlatra, de kinek volt arra ideje meg kedve? Jó, a tartalmát azért átfutottam és elhatároztam, hogy egyszer majd elolvasom.
Jelentem magamnak elolvastam. Valahogy azt is kaptam, amit vártam, meg nem is. A nyelvezet az döbbenetesen döcögős volt, de a vén Dickensnek azért volt humora – erre azért nem számítottam. És a végére sem, azt is máshogy képzeltem.
Ezektől függetlenül valahogy kétlem, hogy Dickens valaha is bekerülne a kedvenc íróim közé vagy azt, hogy más könyvét egyhamar a kezembe venném.

negyvenketto P>!
Charles Dickens: Great Expectations

Nyilván ez sem arról szól, ahogy rózsaszín masnis kislányok szaladgálnak egy napsütötte réten, nekem mégis sokkal kevésbé volt nyomasztó, mint a Copperfield Dávid vagy a Twist Olivér. Sőt, túlnyomó részt egyáltalán nem volt nyomasztó. Kedvelem Pipet :)

2 hozzászólás
sziromkiállítás>!
Charles Dickens: Great Expectations

Egyszerűen nem megy. És ez egyáltalán nem a könyv hibája, hanem csakis az enyém. Ehhez a regényhez idő, odafigyelés és koncentráció kell, főleg ha eredeti nyelven olvassa az ember. Ha nem is ezen a héten, de jövő héten több időm lesz, és el fogom tudni olvasni… Vagy majd a közeljövőben mindenképp, mert túlságosan értékes könyv ahhoz, hogy ne olvassam el.

Lady_Hope I>!
Charles Dickens: Great Expectations

Sajnálom, de nekem a könyvből csak a fáradt szemeim, és az átolvasott éjszakák rémei maradtak meg. Habár a nő, aki örökké a menyasszonyi ruháját hordja tényleg az egyik legzseniálisabb karakter valaha, nos, attól még ez a regény nem férkőzött be a szívembe.

Gedi>!
Charles Dickens: Great Expectations

ez már könnyebben ment, de azért nem egyszerű a dickensi nyelvezet… viszont a yorkshire-i szegény fiú, meg a gótikus borzongás, meg kalandok meg viktoriánus Anglia…. Hm :)

KNW I>!
Charles Dickens: Great Expectations

I HATE THIS EDITION.
It looked so fantastic online – but when it arrived it turned out that the pattern is a short lasting, cheap paint that already was worn when it came. Then as I read it, half of the paint came off completely so the book is a mess now. I have written to the publisher but they gave no opinion or inclination as to how to change this issue. They don't even admit the series is a failure. And I ordered 5 books of this edition…
Beside the cover, the print is also a let down. The type is very small, and the pages are so thin that the print ghosts from the other side PLUS it is transparent so you can see the print on the NEXT page!
SO.
It was hard to enjoy this book.
Nevertheless I noticed the repetition's dynamic and the skilful ending of chapters and books – which is a wonder, really :(
spoiler

SwissLiechShipper>!
Charles Dickens: Great Expectations

Majdnem fél évig minden nap velem jött a suliba és minden unalmas órán társaságot nyújtott. Az első oldaltól kezdve halálosan szerelmes voltam ebbe a regénybe és ez a csodálatos rajongás kitartott az utolsó mondatig.
Szeretem Pipet. Persze, hogy nem tökéletes és rengeteget hibázik, de ettől lesz annyira emberi, annyira szerethető. A többi karakter is hihetetlenül jól lett megrajzolva, és az egész történetben tökéletesen vegyül a humor, romantika, dráma, tragédia és izgalom, a mese és a realitás. Dickens stílusa is lenyűgöző, csak úgy olvastatja magát és, ha helyenként megterhelő vállalkozás volt is, nagyon örülök, hogy eredeti nyelven olvastam végig az egyik legjobbnak tartott művét. Élmény volt.

Sheila>!
Charles Dickens: Great Expectations

No akkor nézzük csak.
A történet izgalmas, tele egyedibbnél egyedibb szereplőkkel és kacifántos történésekkel, amelyek néha teljesen váratlan fordulatai szinte varázslatosnak nevezhetőek. Az ember hol elhiszi, hol nem, amit olvas: Dickens kiválóan lavírozik a meseszerű és a valóság között.
A szereplők szórakoztatóak és szerethetőek, habár gyakran egysíkúnak tűntek.
A nyelvezet pedig imádnivaló… Nagyon szerettem olvasni, ahogy Joe beszélt. :) Habár nem a legkönyebb olvasmány (néhány szót én is csak a kontextusból tudtam megfejteni), mindenkinek csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

chibizso>!

My sister, Mrs Joe Gargery, was more than twenty years older than I, and had established a great reputation with herself and the neighbours because she had brought up me 'by hand'. Having at that time to find out for myself what the expression meant, and knowing her to have a hard and heavy hand, and to be much in the habit of laying it upon her husband as well as upon me, I supposed that Joe Gargery and I were both brought up by hand.
She was not a good-looking woman, my sister; and I had a general impression that she must have made Joe Gargery marry her by hand.

2

3 hozzászólás
chibizso>!

My father's family name being Pirrip, and my christian name Philip, my infant tongue could make of both names nothing longer or more explicit than Pip. So, I called myself Pip, and came to be called Pip.

(első mondat)

Aurelia>!

When we had fortified ourselves with the rum-and-milk and biscuits, and were going out for the walk with that training preparation on us, I was considerably surprised to see Wemmick take up a fishing-rod, and put it over his shoulder. 'Why, we are not going fishing!' said I. 'No,' returned Wemmick, 'but I like to walk with one.'

413. oldal, 55. fejezet

Norpois>!

"So you were never in London before?” said Mr. Wemmick to me.
“No,” said I.
“I was new here once,” said Mr. Wemmick. “Rum to think of now!”
“You are well acquainted with it now?”
“Why, yes,” said Mr. Wemmick. “I know the moves of it.”
“Is it a very wicked place?” I asked, more for the sake of saying something than for information.
“You may get cheated, robbed, and murdered in London. But there are plenty of people anywhere, who'll do that for you.”
“If there is bad blood between you and them,” said I, to soften it off a little.
“O! I don't know about bad blood,” returned Mr. Wemmick; “there's not much bad blood about. They'll do it, if there's anything to be got by it.”
“That makes it worse.”
“You think so?” returned Mr. Wemmick. “Much about the same, I should say.”

Norpois>!

I embrace this opportunity of remarking that he washed his clients off, as if he were a surgeon or a dentist. He had a closet in his room, fitted up for the purpose, which smelt of the scented soap like a perfumer's shop. It had an unusually large jack-towel on a roller inside the door, and he would wash his hands, and wipe them and dry them all over this towel, whenever he came in from a police court or dismissed a client from his room. When I and my friends repaired to him at six o'clock next day, he seemed to have been engaged on a case of a darker complexion than usual, for we found him with his head butted into this closet, not only washing his hands, but laving his face and gargling his throat. And even when he had done all that, and had gone all round the jack-towel, he took out his penknife and scraped the case out of his nails before he put his coat on.

chibizso>!

Answer him one question, and he'll ask you a dozen directly.

2.

chibizso>!

'And where the deuce ha' you been?' was Mrs Joe's Christmas salutation, when I and my conscience showed ourselves.

4.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mór Jókai: The Man with the Golden Touch
Maurus Jokai: Timar's two worlds
Sarah Waters: Fingersmith
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / The Picture of Dorian Gray
Victor Hugo: The Wretched
Jane Austen: Sense and Sensibility (Oxford Bookworms)
Jane Austen: Pride and Prejudice (Penguin Readers)
Jane Austen: Pride and Prejudice (Heinemann Guided Readers)
Stendhal: Scarlet and Black
George Orwell: Keep the Aspidistra Flying