Copperfield ​Dávid 299 csillagozás

Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid

Charles Dickens, a XIX. századi angol realista regényirodalom legjelentősebb alakja. 1850-ben jelent meg Copperfield Dávid című regénye, melynek központi témája a szegénység és a kiszolgáltatottság. Hőse egy kisfiú, az ő szenvedésein keresztül tárul fel a felnőtt-társadalom gonosz, embertelen világa.
Az író alakjai sorsát részvéttel, felfokozott érzelmekkel, őszinte és mély humanizmussal, humorral ábrázolja. Az enciklopédikus igényű nagy összefoglalás az alkotó legjellemzőbb látomása a világról, egyben nem is túlságosan burkolt önéletrajz.

Copperfield Dávid élete és viszontagságai és David Copperfield címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1850

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikus Regénytár (kék), Az én könyvtáram, Klasszikus mesterek, Milliók könyve az ifjúságnak

>!
Lektűr, 2006
ISBN: 9639451290 · Fordította: Szinnai Tivadar
>!
Holnap, Budapest, 1999
330 oldal · ISBN: 9633461286 · Fordította: Ottlik Géza
>!
Móra, Budapest, 1995
328 oldal · ISBN: 9633461286 · Fordította: Ottlik Géza

17 további kiadás


Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Copperfield Dávid · Betsey Trotwood · Chillip doktor · Clara Copperfield · Clara Peggotty · Daniel Peggotty · Dick úr (Richard Babley) · Dora Spenlow · Edward Murdstone · Emmi Peggotty · Francis Spenlow · James Steerforth · Jane Murdstone · Rosa Dartle · Steerforth asszony · Thomas Traddles · Uriah Heep · Wilkins Micawber

Helyszínek népszerűség szerint

Adelphi Színház, London · Covent Garden Piac, London · Fleet Street, London · Varjútanya


Kedvencelte 41

Most olvassa 20

Várólistára tette 247

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Twist Olivér párja. Átéltem minden pillanatát, szerettem. Realisztikus, valós korabeli történet.

>!
reta09
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Nagyon élveztem ezt a kis történetet. Dickens olyan gördülékeny stílusban írta meg, hogy öröm volt olvasni. Egy önéletrajz szerű élettörténet mesélést olvashattunk, melyben Dávis saját életét meséli el, annak viszontagságaival együtt, nem titkolva semmit, mindent úgy, hogy arra ő emlékszik. Dávid élete elég mozgalmas volt, mostani modern fejemmel csak csodálkozni tudtam, hogy naiv kis személyiségét hogy tudták befolyásolni és irányítani gyerekként, aztán mégis milyen bátor lépésre szánta le magát. Ma már furának tartjuk, ha valakit nem hagynak kibontakozni, ha lelkileg zsarolják, ha ennyire befolyással van rá a mostohája. A korrajz a könyvben igazán érdekes, a ruhák, a beszédstílus, hogy ki tegez kit.

Mindig úgy meglepődök, hogy régebbi korokban is használták már az „izé” kifejezést, mindig úgy gondolok erre, mint mai szó. Heep Uriást kifejezetten ellenszenvesnek tartottam, Streetforth pedig számomra egész a végéig kiismerhetetlen volt. A szereplők mindazonáltal jól ki vannak dolgozva, és szerethetőek, vagy épp ellenszenvesek, ahol annak kell lenniük.

Mindenképp ajánlom olvasásra, akár felnőtt fejjel is!

Blogbejegyzés:
https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2017/11/charles…

1 hozzászólás
>!
MezeiMarcsi
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Kicsit meglapődtem hogy csak 84%-on áll a könyv. Szerintem sokkal többet érdemelne. „Nagyszerű alkotás.” Dickens nagyon jól leírja David életét gyerekkorától, és szinte úgy érezzük mintha személyesen is ismernénk. Lehet érezni a fájdalmát, az elkeseredettségét, és késöbb a boldogságát is. Nagyon sok szereplőt megkedveltem, és aki negatív szereplő volt, azt megtudtam gyűlölni. A tájleírások, vagy azok a mondatok amelyek a szerelemről, barátságról szóltak, nagyon tetszettek. Azt gondolom a középiskolában ajánlott irodalomként kellene számon tartani. Ajánlom mindenkinek. Szerintem a legjobb kiadás az 1981-es.Ne rettenjen el senki attól hogy 2 kötet, és kb. 700 oldal. Viszi az embert a történet.Engem legalább is vitt, és elvarázsolt. Köszönöm C.D!

>!
gabriel93
Charles Dickens: Copperfield Dávid

„Micsoda nekiindulás az életnek, ha most visszagondolok rá, hogy ilyen hitványul és szolgalelkűen kellett meghunyászkodnunk egy ilyen nagyképű, fenhéjázó ripacs előtt.”
Sokáig nem tudtam hogyan is kezdjem el értékelni a könyvet. De a fenti idézet tökéletes rá.
Szegény tapasztalatlan gyerek élete csupa megpróbáltatás. És a legtöbb ember kihasználja.
Szegény gyereket ott gyötri az élet, ahol csak tudja, miközben az életéért vergődik.
Hiába a nagyzolás vagy a komor személyiség, aki kegyetlen és nem szeret senkit; az embernek akkor is van szíve amivel érez.
Betsy néni kegyetlen jó arc!

>!
Chöpp 
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Copperfield Dávidot mindenki szereti. Két vagy három alkalommal olvastam. Szerettem Dickens stílusát.

>!
Mary_J
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Mint minden könyvét, ezt is nagyon élveztem, tetszett a naiv gyerekszemszög, bár így valahogy még jobban tudtam sajnálni. Hihetetlen, hogy mennyi viszontagságon megy keresztül David a könyvben de mégis töretlenül megy előre.
Tetszett a szereplők sokszínűsége, de leginkább Peggotty-ék lopták be magukat a szívembe, Steerforth-ot viszont nem tudtam megkedvelni a végére se.

>!
KillerCat P
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Fordulatos,David szimpatikus,de felnőttként már annyira nem kedveltem.

>!
Amanga
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Majd' másfél hónapig olvastam ezt a mesét. Lassan ízlelgettem, vissza-visszatértem hozzá. Nem kerestem a könyvet, csak hagytam, hogy belém karoljon, megmutasson néhány képet, és elengedtem, amikor más ragadta meg a figyelmemet. De mindig megvárt, és pillanatok alatt visszaengedett a történetbe. Nem faltam izgatottan, nem éreztem a pezsgő sürgetést, hogy mielőbb kezembe vegyem. Csak leültem és folytattam. Minden nap egy kicsit. Decemberre már nem tudtam más könyvre figyelni.

A realizmus szívem csücske. Egyszerűen többet mond nekem, mint más irányzat, különösen az angol irodalomban. Talán mert tipizál, talán mert elmerít a részletekben. Vagy mert tükröt állít elénk, megmutatja, hogy tetteink alapján milyennek látszunk, mit veszünk természetesnek, mi felett hunyunk szemet.
Öreg halász, Tess, Bovaryné vagy Copperfield, gyertek és mutassátok a világot!

>!
h_orsi P
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Egy fontos dolgot megjegyeznék: Bárki bármit is mond nagyon szeretem Dickenst :) Bár örök kedvencem mindig is a Twist Oliver marad, de azért a többi alkotását sem kell lebecsülni.
A Copperfield Dávid is olyan séma mellett halad, mint az írónak oly sok könyve: megismerkedünk egy fiúval, aki szegény/rossz körülmények között nevelkedett (jó hát ez így nem teljesen igaz, csak a mostohaapja miatt kerül el), de az élete valamilyen oknál fogva jóra fordul. Aztán jön a nagy törés, újra rossz lesz, majd amikor az olvasó leteszi a könyvet, nem tud teljesen örülni a végkifejletnek.
Sok mindenkit megkedveltem a regényben, köztük van Dávid, Clara és Mr. Micawber is :) Többet nem mondanék, szerintem megérdemel egy 4 és fél csillagot :)

>!
csillagka P
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Léleksimogató, talán ez a legjobb szó ami a könyvről eszembe jut, még akkor is simogat és egyenget amikor már minden szép gömbölyű és nincs rajta egyetlen ránc, kiszögellés vagy érdesség.
Így jártam, s végére szépen beleuntam, már csak mosolyogni tudtam a páratlan meglepetéseken mikor váratlan helyeken, régen látott szereplők bukkannak fel, mint ha a világ 200 emberből állna és kötelezően mindenki jó vagy rossz sorsáról tudósítani kell.
Talán igaz volt Ottliknak elég ebből 26 fejezett, addig komoly öt csillagos könyv, a végére még amennyit kapott az is lebegő, több mint ezer oldalnyi erkölcs mese, kicsit sok volt a jóból.
Nagyon ki vannak ezek a szereplők művelve, a jók túl jók, a rosszak nagyon rosszak és alázatosan kérek bocsánatot nem vagyok elég romantikus, hogy ez a könyvet szívből szeretni tudjam.
Inkább megyek olvasok egy kis horrort, mert a könyv után nekem kötelezően kell az akció, a kaland és a valós emberi viselkedés, ahol az emberek olyanok mint az életben vagyis esendők akik néha rosszak, néha jók de mindenképpen jobban szerethetők.

>!
Kriterion, Bukarest, 1977
1100 oldal · Fordította: Szinnai Tivadar

Népszerű idézetek

>!
Epilógus

(…) az alkoholmérgezés folyamatának van olyan szakasza is, amely nem okvetlenül kellemetlen (…)

I. kötet, 256. oldal (Európa Könyvkiadó, 1981)

>!
tomgabee

Hogy én magam leszek-e hőse saját élettörténetemnek, vagy valaki más tölti be ezt a tisztséget, az okvetlenül kiderül majd ebből a könyvből.

(első mondat)

>!
gabriel93

Ha egyszer fejest kell ugrani a vízbe, akkor nincs értelme sokat mélázni a parton.

306. oldal

>!
gabriel93

És minden rossz a tétlenségből fakad.

181. oldal, 10. fejezet

>!
_lia I

Nincs nagyobb szakadék egy házaséletben, mint az, ha a házastársak gondolkodásmódja és életcélja nem egyeztethető össze.

236. oldal

>!
kékmadár

Az emeleti szobácskába, ahol a könyvek álltak, szabadon bejárhattam (mert az én szobámból nyílt az egyik ajtaja), és soha senki be nem tette ide a lábát rajtam kívül. Ebből az istenáldotta kis szobából jöttek el hozzám Smollett, Fielding, Goldsmith. Cervantes, Lesage és Defoe hősei: Roderick Random, Peregrine Pickle, Humphrey Clinker, Tom Jones, a wakelfieldi lelkész, Don Quijote, Gil Blas és Robinson Crusoe – ők szegődtek mellém, ez a nagyszerű társaság, ez a diadalmas sereg. Ők tartották ébren képzelőerőmet, ők tartották bennem a lelket, hogy van valami ezen a házon és ezeken a keserves napokon túl is – ők meg az Ezeregyéjszaka meséi és a manók és dzsinnek könyve –, és nem ártott meg nekem egyikük sem; mert ha volt is valamilyen ártalmas dolog, az nem nekem szólt; számomra egyszerűen nem létezett.

83. oldal

1 hozzászólás
>!
gabriel93

Ha boldogulni akar az életben, akkor szerénységgel boldogulhat csak, Copperfield úrfi.

338. oldal

>!
_lia I

A közöny fitogtatása minden iránt, amit az emberiség tesz és érez, úgy hiszem, akkoriban még nem volt előkelő dolog; azóta, mint megfigyeltem, annak tartják, sőt valóságos divattá vált.

83. oldal

>!
gabriel93

A férje pedig szintén úgy viselkedett, mint a többi férj…. szerencsétlenné tette a feleségét.

271. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Austen: Tartózkodó érzelem
Sarah Waters: A szobalány
Neil Gaiman: Csillagpor
Anne Brontë: Wildfell asszonya
Lewis Carroll: Alisz kalandjai Csodaországban
William Shakespeare: Romeo és Júlia
J. D. Salinger: Rozsban a fogó
George Orwell: 1984
Daniel Defoe: A fegyenc
Gustave Flaubert: Madame Bovary