Copperfield ​Dávid 335 csillagozás

Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid

Charles Dickens, a XIX. századi angol realista regényirodalom legjelentősebb alakja. 1850-ben jelent meg Copperfield Dávid című regénye, melynek központi témája a szegénység és a kiszolgáltatottság. Hőse egy kisfiú, az ő szenvedésein keresztül tárul fel a felnőtt-társadalom gonosz, embertelen világa.
Az író alakjai sorsát részvéttel, felfokozott érzelmekkel, őszinte és mély humanizmussal, humorral ábrázolja. Az enciklopédikus igényű nagy összefoglalás az alkotó legjellemzőbb látomása a világról, egyben nem is túlságosan burkolt önéletrajz.

Copperfield Dávid élete és viszontagságai és David Copperfield címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1850

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikus Regénytár (kék) · Az én könyvtáram · Klasszikus mesterek Révai · Milliók könyve az ifjúságnak

>!
Lektűr, 2006
ISBN: 9639451290 · Fordította: Szinnai Tivadar
>!
Holnap, Budapest, 1999
330 oldal · ISBN: 9633461286 · Fordította: Ottlik Géza
>!
Móra, Budapest, 1995
328 oldal · ISBN: 9633461286 · Fordította: Ottlik Géza

21 további kiadás


Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Copperfield Dávid · Betsey Trotwood · Wilkins Micawber · Chillip doktor · Clara Copperfield · Clara Peggotty · Daniel Peggotty · Dick úr (Richard Babley) · Dora Spenlow · Edward Murdstone · Emmi Peggotty · Francis Spenlow · James Steerforth · Jane Murdstone · Rosa Dartle · Steerforth asszony · Thomas Traddles · Uriah Heep

Helyszínek népszerűség szerint

Adelphi Színház, London · Covent Garden Piac, London · Fleet Street, London · Varjútanya


Kedvencelte 46

Most olvassa 27

Várólistára tette 283

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

robinson >!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Twist Olivér párja. Átéltem minden pillanatát, szerettem. Realisztikus, valós korabeli történet.

A_vivid_álmodó IP>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Bár klasszikus, de C. D.: C. D.-jéről annyit tudtam, ami apró részlet a gimis angol tankönyvemben volt. Így most ismertem csak meg magát a történetet, ami ugyan kifejezetten jó, de nem az a fajta, amit a közeljövőben ismét elolvasnék. És ez a tény talán annak köszönhető, hogy a lelkem nem túl rózsás, mert a történet addig tetszett nagyon, amíg spoiler . Utána szinte csak érdekelt, mi lesz a vége, de maga az írás sokszor túl semmilyen volt nekem.

reta09>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Nagyon élveztem ezt a kis történetet. Dickens olyan gördülékeny stílusban írta meg, hogy öröm volt olvasni. Egy önéletrajz szerű élettörténet mesélést olvashattunk, melyben Dávis saját életét meséli el, annak viszontagságaival együtt, nem titkolva semmit, mindent úgy, hogy arra ő emlékszik. Dávid élete elég mozgalmas volt, mostani modern fejemmel csak csodálkozni tudtam, hogy naiv kis személyiségét hogy tudták befolyásolni és irányítani gyerekként, aztán mégis milyen bátor lépésre szánta le magát. Ma már furának tartjuk, ha valakit nem hagynak kibontakozni, ha lelkileg zsarolják, ha ennyire befolyással van rá a mostohája. A korrajz a könyvben igazán érdekes, a ruhák, a beszédstílus, hogy ki tegez kit.

Mindig úgy meglepődök, hogy régebbi korokban is használták már az „izé” kifejezést, mindig úgy gondolok erre, mint mai szó. Heep Uriást kifejezetten ellenszenvesnek tartottam, Streetforth pedig számomra egész a végéig kiismerhetetlen volt. A szereplők mindazonáltal jól ki vannak dolgozva, és szerethetőek, vagy épp ellenszenvesek, ahol annak kell lenniük.

Mindenképp ajánlom olvasásra, akár felnőtt fejjel is!

Blogbejegyzés:
https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2017/11/charles…

1 hozzászólás
Nicoleee>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Tudom, hogy klasszikus, én mégis kevés eredeti ismerettel láttam hozzá az olvasáshoz. Izgalmas volt a könyv, sok fordulattal és számomra meglepően sok eseménnyel. Nagyon megkedveltem Dávidot. Viszont nagyon sajnáltam őt, gyerekkorában nagyon rossz élményeken ment keresztül, s ez mélységesen elszomorított. Annyira sajnáltam, hogy bizonyos részeket eléggé kedvtelenül, szinte szenvedve olvastam (nagyon erős empátiát éreztem Dávid irányába). Ezt leszámítva viszont tetszett a könyv, kedvelem Dickens gördülékeny stílusát, érdekes karaktereit és őszinte világnézetét.

MezeiMarcsi>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Kicsit meglapődtem hogy csak 84%-on áll a könyv. Szerintem sokkal többet érdemelne. „Nagyszerű alkotás.” Dickens nagyon jól leírja David életét gyerekkorától, és szinte úgy érezzük mintha személyesen is ismernénk. Lehet érezni a fájdalmát, az elkeseredettségét, és késöbb a boldogságát is. Nagyon sok szereplőt megkedveltem, és aki negatív szereplő volt, azt megtudtam gyűlölni. A tájleírások, vagy azok a mondatok amelyek a szerelemről, barátságról szóltak, nagyon tetszettek. Azt gondolom a középiskolában ajánlott irodalomként kellene számon tartani. Ajánlom mindenkinek. Szerintem a legjobb kiadás az 1981-es.Ne rettenjen el senki attól hogy 2 kötet, és kb. 700 oldal. Viszi az embert a történet.Engem legalább is vitt, és elvarázsolt. Köszönöm C.D!

Bogas >!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Bevallom, én ennek már olyan tízévesen nekifutottam, de körülbelül a vége előtt hatvan oldallal abbahagytam, hogy kit érdekel a felnőtt Copperfield Dávid, engem ugyan nem. Meg addigra már túl voltunk a csúcsponton spoiler, szóval mi jöhetett volna még. Pedig annyi baljóslatú előrejelzés van a kötetben, hogy most már érettebb fejjel joggal számíthattam arra, hogy azért történnek még dolgok – és aztán egyszer csak vége lett. Néztem, hogy azért merész dolog ennyi mindent az olvasó képzeletére bízni. Aztán sikerült szétválasztanom a lapokat, és a fülszövegből kiderült, hogy ez csak a történet első fele, de nyilvánvalóan az ifjú olvasók iránti tapintatból vagy nem tudom, a második rész el lett sinkófálva. Gondolom, az 1000 oldalas kiadásokban kellene keresnem.
Szóval most itt állok meglőve, kezemben egy fél történettel. Ráadásul egy elég nyomasztó regényről beszélünk. Leszámítva persze, amikor az alábbi jelenetet idézte fel bennem a Micimackó sorozatból:
Malacka: Micimackó olyan lágyszívű.
Tigris: Inkább lágy agyú.
És ez az ifjú Copperfield Dávidra is igaz.

2 hozzászólás
gabriel93>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

„Micsoda nekiindulás az életnek, ha most visszagondolok rá, hogy ilyen hitványul és szolgalelkűen kellett meghunyászkodnunk egy ilyen nagyképű, fenhéjázó ripacs előtt.”
Sokáig nem tudtam hogyan is kezdjem el értékelni a könyvet. De a fenti idézet tökéletes rá.
Szegény tapasztalatlan gyerek élete csupa megpróbáltatás. És a legtöbb ember kihasználja.
Szegény gyereket ott gyötri az élet, ahol csak tudja, miközben az életéért vergődik.
Hiába a nagyzolás vagy a komor személyiség, aki kegyetlen és nem szeret senkit; az embernek akkor is van szíve amivel érez.
Betsy néni kegyetlen jó arc!

Chöpp P>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Copperfield Dávidot mindenki szereti. Két vagy három alkalommal olvastam. Szerettem Dickens stílusát.

Mary_J P>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Mint minden könyvét, ezt is nagyon élveztem, tetszett a naiv gyerekszemszög, bár így valahogy még jobban tudtam sajnálni. Hihetetlen, hogy mennyi viszontagságon megy keresztül David a könyvben de mégis töretlenül megy előre.
Tetszett a szereplők sokszínűsége, de leginkább Peggotty-ék lopták be magukat a szívembe, Steerforth-ot viszont nem tudtam megkedvelni a végére se.

KillerCat>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Fordulatos,David szimpatikus,de felnőttként már annyira nem kedveltem.


Népszerű idézetek

Epilógus>!

(…) az alkoholmérgezés folyamatának van olyan szakasza is, amely nem okvetlenül kellemetlen (…)

I. kötet, 256. oldal (Európa Könyvkiadó, 1981)

gabriel93>!

És minden rossz a tétlenségből fakad.

181. oldal, 10. fejezet

_lia I>!

Nincs nagyobb szakadék egy házaséletben, mint az, ha a házastársak gondolkodásmódja és életcélja nem egyeztethető össze.

236. oldal

tomgabee>!

Hogy én magam leszek-e hőse saját élettörténetemnek, vagy valaki más tölti be ezt a tisztséget, az okvetlenül kiderül majd ebből a könyvből.

(első mondat)

gabriel93>!

Ha egyszer fejest kell ugrani a vízbe, akkor nincs értelme sokat mélázni a parton.

306. oldal

gabriel93>!

Ha boldogulni akar az életben, akkor szerénységgel boldogulhat csak, Copperfield úrfi.

338. oldal

_lia I>!

A közöny fitogtatása minden iránt, amit az emberiség tesz és érez, úgy hiszem, akkoriban még nem volt előkelő dolog; azóta, mint megfigyeltem, annak tartják, sőt valóságos divattá vált.

83. oldal

gabriel93>!

A férje pedig szintén úgy viselkedett, mint a többi férj…. szerencsétlenné tette a feleségét.

271. oldal

kékmadár>!

Az emeleti szobácskába, ahol a könyvek álltak, szabadon bejárhattam (mert az én szobámból nyílt az egyik ajtaja), és soha senki be nem tette ide a lábát rajtam kívül. Ebből az istenáldotta kis szobából jöttek el hozzám Smollett, Fielding, Goldsmith. Cervantes, Lesage és Defoe hősei: Roderick Random, Peregrine Pickle, Humphrey Clinker, Tom Jones, a wakelfieldi lelkész, Don Quijote, Gil Blas és Robinson Crusoe – ők szegődtek mellém, ez a nagyszerű társaság, ez a diadalmas sereg. Ők tartották ébren képzelőerőmet, ők tartották bennem a lelket, hogy van valami ezen a házon és ezeken a keserves napokon túl is – ők meg az Ezeregyéjszaka meséi és a manók és dzsinnek könyve –, és nem ártott meg nekem egyikük sem; mert ha volt is valamilyen ártalmas dolog, az nem nekem szólt; számomra egyszerűen nem létezett.

83. oldal

1 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte Brontë: A lowoodi árva
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Mikszáth Kálmán: Különös házasság
Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa
Louisa May Alcott: Jó feleségek
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy
Okváth Anna: Szonáta gordonkára és kávédarálóra
L. M. Montgomery: Váratlan utazás
Jenny B. Jones: Tiéd leszek!
Fekete István: A koppányi aga testamentuma