Copperfield ​Dávid 376 csillagozás

Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid

Copperfield Dávid kora gyermekévei békességben és boldogságban telnek. Bár édesapja nem érhette meg fia születését, édesanyja, Clara, és hűséges cselédjük, Pegotty szerető gondoskodással veszik körül. Mikor édesanyja feleségül megy a keményszívű Edward Murdsone-hoz, intézetbe küldik, majd anyja korai halála után Londonba kerül, hogy munkával keresse meg kenyerét. Jósorsa összehozza a kalandos életű, ám jólelkű Mr. Micawber-val és annak szerető feleségével. Csakhogy Mr. Micawber az adósok börtönébe kerül. A magára maradt Dávid nénjének, Betsey Trotwoodnak a házába menekül. Nénikéje jóvoltából megnyílik előtte a világ, és nélkülözésekkel teli élete ismét új fordulatot vesz.

A hányattatott sorsú angol ifjú mára klasszikus történetében a XIX. századi angol realista regényirodalom legjelentősebb alakja, Charles Dickens számos személyes történetet elevenített meg, megmutatva, milyen élmények járultak hozzá a leendő író fejlődéséhez.

Copperfield Dávid élete és viszontagságai és David Copperfield címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1850

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikus Regénytár (kék) Révai · Az én könyvtáram Móra · Klasszikus mesterek Révai · Milliók könyve az ifjúságnak Singer és Wolfner · Örök Kedvencek Menő Könyvek

Menő Könyvek, Budapest, 2023
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635843572 · Fordította: Ottlik Géza
ISBN: 9789633984932
Lektűr, 2006
374 oldal · ISBN: 9639451290 · Fordította: Szinnai Tivadar

Copperfield Dávid · Betsey Trotwood · Wilkins Micawber · Chillip doktor · Clara Copperfield · Clara Peggotty · Daniel Peggotty · Dick úr (Richard Babley) · Dora Spenlow · Edward Murdstone · Emmi Peggotty · Francis Spenlow · James Steerforth · Jane Murdstone · Rosa Dartle · Steerforth asszony · Thomas Traddles · Uriah Heep

Adelphi Színház, London · Covent Garden Piac, London · Fleet Street, London · Varjútanya

Ildiko_Szabo_2 P>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Nagyon szépen, részletesen bemutatja David Copperfield gyermekkorát. Nagyon szomorú, nagyon sajnáltam szegény fiút. Szép lélektani regény. Ennek ellenére mégsem lopta be magát a szívembe. Néha untam magam. Ráadásul nagyon furcsán lett vége, hiányérzetem támadt. A borítót pedig egyáltalán nem értem.

robinson P>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Twist Olivér párja. Átéltem minden pillanatát, szerettem. Realisztikus, valós korabeli történet.

reta09>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Nagyon élveztem ezt a kis történetet. Dickens olyan gördülékeny stílusban írta meg, hogy öröm volt olvasni. Egy önéletrajz szerű élettörténet mesélést olvashattunk, melyben Dávis saját életét meséli el, annak viszontagságaival együtt, nem titkolva semmit, mindent úgy, hogy arra ő emlékszik. Dávid élete elég mozgalmas volt, mostani modern fejemmel csak csodálkozni tudtam, hogy naiv kis személyiségét hogy tudták befolyásolni és irányítani gyerekként, aztán mégis milyen bátor lépésre szánta le magát. Ma már furának tartjuk, ha valakit nem hagynak kibontakozni, ha lelkileg zsarolják, ha ennyire befolyással van rá a mostohája. A korrajz a könyvben igazán érdekes, a ruhák, a beszédstílus, hogy ki tegez kit.

Mindig úgy meglepődök, hogy régebbi korokban is használták már az „izé” kifejezést, mindig úgy gondolok erre, mint mai szó. Heep Uriást kifejezetten ellenszenvesnek tartottam, Streetforth pedig számomra egész a végéig kiismerhetetlen volt. A szereplők mindazonáltal jól ki vannak dolgozva, és szerethetőek, vagy épp ellenszenvesek, ahol annak kell lenniük.

Mindenképp ajánlom olvasásra, akár felnőtt fejjel is!

Blogbejegyzés:

MezeiMarcsi>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Kicsit meglapődtem hogy csak 84%-on áll a könyv. Szerintem sokkal többet érdemelne. „Nagyszerű alkotás.” Dickens nagyon jól leírja David életét gyerekkorától, és szinte úgy érezzük mintha személyesen is ismernénk. Lehet érezni a fájdalmát, az elkeseredettségét, és késöbb a boldogságát is. Nagyon sok szereplőt megkedveltem, és aki negatív szereplő volt, azt megtudtam gyűlölni. A tájleírások, vagy azok a mondatok amelyek a szerelemről, barátságról szóltak, nagyon tetszettek. Azt gondolom a középiskolában ajánlott irodalomként kellene számon tartani. Ajánlom mindenkinek. Szerintem a legjobb kiadás az 1981-es.Ne rettenjen el senki attól hogy 2 kötet, és kb. 700 oldal. Viszi az embert a történet.Engem legalább is vitt, és elvarázsolt. Köszönöm C.D!

Charles Dickens: Copperfield Dávid

Bár klasszikus, de C. D.: C. D.-jéről annyit tudtam, ami apró részlet a gimis angol tankönyvemben volt. Így most ismertem csak meg magát a történetet, ami ugyan kifejezetten jó, de nem az a fajta, amit a közeljövőben ismét elolvasnék. És ez a tény talán annak köszönhető, hogy a lelkem nem túl rózsás, mert a történet addig tetszett nagyon, amíg spoiler . Utána szinte csak érdekelt, mi lesz a vége, de maga az írás sokszor túl semmilyen volt nekem.

Bogas>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Bevallom, én ennek már olyan tízévesen nekifutottam, de körülbelül a vége előtt hatvan oldallal abbahagytam, hogy kit érdekel a felnőtt Copperfield Dávid, engem ugyan nem. Meg addigra már túl voltunk a csúcsponton spoiler, szóval mi jöhetett volna még. Pedig annyi baljóslatú előrejelzés van a kötetben, hogy most már érettebb fejjel joggal számíthattam arra, hogy azért történnek még dolgok – és aztán egyszer csak vége lett. Néztem, hogy azért merész dolog ennyi mindent az olvasó képzeletére bízni. Aztán sikerült szétválasztanom a lapokat, és a fülszövegből kiderült, hogy ez csak a történet első fele, de nyilvánvalóan az ifjú olvasók iránti tapintatból vagy nem tudom, a második rész el lett sinkófálva. Gondolom, az 1000 oldalas kiadásokban kellene keresnem.
Szóval most itt állok meglőve, kezemben egy fél történettel. Ráadásul egy elég nyomasztó regényről beszélünk. Leszámítva persze, amikor az alábbi jelenetet idézte fel bennem a Micimackó sorozatból:
Malacka: Micimackó olyan lágyszívű.
Tigris: Inkább lágy agyú.
És ez az ifjú Copperfield Dávidra is igaz.

Pumukli82 >!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Nem hiszem, hogy Dickens legjobb regénye lenne. Szerintem sok az áthallás a Twist Olivérből. Érdekes gyermekszemszögből nézni a 19. századi Angliát, ezt nagyon kedveltem benne. Sokszor mosolyogtam, vagy izgultam, hogy szegény Dávid nem érette, vagy nem jól értette a felnőttek ércelődését. Viszont kicsit kételkedem, hogy az aki ilyen sok megpróbáltatás áll ki, tényleg ilyen jóhiszemű marad….így legyen.

KrenczNóra I>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Olyan mély szeretet fűt, amit még nem éreztem könyv iránt. Sokat szerettem, de ez a történet valami egész mást mozdított meg bennem. Azt hiszem, testvérek lettünk a fiúval, miközben kibontakozott előttem a cselekmény, és megláttam benne önmagamat. Szinte pontról pontra újraéltem saját elnyomatásom, és öntudatra ébredésem történetét… Sokszor csodálkozva, volt, hogy elszoruló szívvel csuktam be egy pillanatra, hogy igazán felfogjam a szavakat, amelyekkel Copperfield Dávid megfogalmazta önmagát, s amiket én is használhattam volna saját magamra.
Mindenesetre ez a regény bizonyíték arra, hogy mind a rossz szándékú, mind a szeretetteljes, bátorító szavaknak hatalmas erejük van. És ideje belátnunk, minden ember rendelkezik azzal a képességgel, hogy befolyásolja egy társa sorsát pusztán annyival, hogy egyetlen szóval bírálja, vagy felemeli. Egész életeket tehetünk tönkre, akár egy nem szándékos, de rossz pillanatunkban is. Vigyáznunk kell egymásra! <3

idea4 P>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Ezt a könyvet is sokáig tologattam magam előtt. Van egy is kettősség bennem, mert jobban tetszett, mint vártam. Főleg az első fele.
Ugyanakkor az anya viselkedése kiakasztott. Értem, hogy fiatal, meg özvegy, meg jött a sármos lovag off, de hogy volt képes így elfordulni a saját fiától, akit pedig a saját állítás szerint szeretett‽ És nem is egyszer hagyta cserben. Persze, az egy más világ volt, nem a felvilágosult 21. század, de azért lehetett volna némi tartása… Szegény fiú! Olyan kis naiv volt, ugyanakkor annyira bátor. És nagy szerencséje volt, hogy ott volt neki a „második anyukája”, Peggotty. Ő sokkal inkább viselkedett úgy, ahogy egy szülőnek kell.

Mary_J>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Mint minden könyvét, ezt is nagyon élveztem, tetszett a naiv gyerekszemszög, bár így valahogy még jobban tudtam sajnálni. Hihetetlen, hogy mennyi viszontagságon megy keresztül David a könyvben de mégis töretlenül megy előre.
Tetszett a szereplők sokszínűsége, de leginkább Peggotty-ék lopták be magukat a szívembe, Steerforth-ot viszont nem tudtam megkedvelni a végére se.

Epilógus>!

[…] az alkoholmérgezés folyamatának van olyan szakasza is, amely nem okvetlenül kellemetlen […]

I. kötet, 256. oldal (Európa Könyvkiadó, 1981)

_lia I>!

Nincs nagyobb szakadék egy házaséletben, mint az, ha a házastársak gondolkodásmódja és életcélja nem egyeztethető össze.

tomgabee>!

Hogy én magam leszek-e hőse saját élettörténetemnek, vagy valaki más tölti be ezt a tisztséget, az okvetlenül kiderül majd ebből a könyvből.

gabriel93>!

Ha egyszer fejest kell ugrani a vízbe, akkor nincs értelme sokat mélázni a parton.

gabriel93>!

És minden rossz a tétlenségből fakad.

181. oldal, 10. fejezet

_lia I>!

A közöny fitogtatása minden iránt, amit az emberiség tesz és érez, úgy hiszem, akkoriban még nem volt előkelő dolog; azóta, mint megfigyeltem, annak tartják, sőt valóságos divattá vált.

Limitáltan_gondolkodó IP>!

Szörnyű dolog az ásítás, de valamit csak kell csinálni az embernek!

kékmadár>!

Az emeleti szobácskába, ahol a könyvek álltak, szabadon bejárhattam (mert az én szobámból nyílt az egyik ajtaja), és soha senki be nem tette ide a lábát rajtam kívül. Ebből az istenáldotta kis szobából jöttek el hozzám Smollett, Fielding, Goldsmith. Cervantes, Lesage és Defoe hősei: Roderick Random, Peregrine Pickle, Humphrey Clinker, Tom Jones, a wakelfieldi lelkész, Don Quijote, Gil Blas és Robinson Crusoe – ők szegődtek mellém, ez a nagyszerű társaság, ez a diadalmas sereg. Ők tartották ébren képzelőerőmet, ők tartották bennem a lelket, hogy van valami ezen a házon és ezeken a keserves napokon túl is – ők meg az Ezeregyéjszaka meséi és a manók és dzsinnek könyve –, és nem ártott meg nekem egyikük sem; mert ha volt is valamilyen ártalmas dolog, az nem nekem szólt; számomra egyszerűen nem létezett.

Limitáltan_gondolkodó IP>!

Miután úgy láttuk, hogy ez a kérdés nekünk szól, kénytelenek voltunk válaszolni. Traddles dünnyögött valamit, amit nem lehetett hallani, én meg, azt hiszem, olyasmit mondtam, hogy ez az álláspont az érdekelt felek becsületére válik. Sejtelmem sincs róla, hogy mit értettem alatta.