Copperfield ​Dávid 358 csillagozás

Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid Charles Dickens: Copperfield Dávid

Charles Dickens, a XIX. századi angol realista regényirodalom legjelentősebb alakja. 1850-ben jelent meg Copperfield Dávid című regénye, melynek központi témája a szegénység és a kiszolgáltatottság. Hőse egy kisfiú, az ő szenvedésein keresztül tárul fel a felnőtt-társadalom gonosz, embertelen világa.
Az író alakjai sorsát részvéttel, felfokozott érzelmekkel, őszinte és mély humanizmussal, humorral ábrázolja. Az enciklopédikus igényű nagy összefoglalás az alkotó legjellemzőbb látomása a világról, egyben nem is túlságosan burkolt önéletrajz.

Copperfield Dávid élete és viszontagságai és David Copperfield címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1850

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikus Regénytár (kék) Révai · Az én könyvtáram Móra · Klasszikus mesterek Révai · Milliók könyve az ifjúságnak Singer és Wolfner

>!
ISBN: 9789633984932
>!
Lektűr, 2006
ISBN: 9639451290 · Fordította: Szinnai Tivadar
>!
Holnap, Budapest, 1999
330 oldal · ISBN: 9633461286 · Fordította: Ottlik Géza

23 további kiadás


Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Copperfield Dávid · Betsey Trotwood · Wilkins Micawber · Chillip doktor · Clara Copperfield · Clara Peggotty · Daniel Peggotty · Dick úr (Richard Babley) · Dora Spenlow · Edward Murdstone · Emmi Peggotty · Francis Spenlow · James Steerforth · Jane Murdstone · Rosa Dartle · Steerforth asszony · Thomas Traddles · Uriah Heep

Helyszínek népszerűség szerint

Adelphi Színház, London · Covent Garden Piac, London · Fleet Street, London · Varjútanya


Kedvencelte 49

Most olvassa 30

Várólistára tette 299

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Twist Olivér párja. Átéltem minden pillanatát, szerettem. Realisztikus, valós korabeli történet.

reta09>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Nagyon élveztem ezt a kis történetet. Dickens olyan gördülékeny stílusban írta meg, hogy öröm volt olvasni. Egy önéletrajz szerű élettörténet mesélést olvashattunk, melyben Dávis saját életét meséli el, annak viszontagságaival együtt, nem titkolva semmit, mindent úgy, hogy arra ő emlékszik. Dávid élete elég mozgalmas volt, mostani modern fejemmel csak csodálkozni tudtam, hogy naiv kis személyiségét hogy tudták befolyásolni és irányítani gyerekként, aztán mégis milyen bátor lépésre szánta le magát. Ma már furának tartjuk, ha valakit nem hagynak kibontakozni, ha lelkileg zsarolják, ha ennyire befolyással van rá a mostohája. A korrajz a könyvben igazán érdekes, a ruhák, a beszédstílus, hogy ki tegez kit.

Mindig úgy meglepődök, hogy régebbi korokban is használták már az „izé” kifejezést, mindig úgy gondolok erre, mint mai szó. Heep Uriást kifejezetten ellenszenvesnek tartottam, Streetforth pedig számomra egész a végéig kiismerhetetlen volt. A szereplők mindazonáltal jól ki vannak dolgozva, és szerethetőek, vagy épp ellenszenvesek, ahol annak kell lenniük.

Mindenképp ajánlom olvasásra, akár felnőtt fejjel is!

Blogbejegyzés:
https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2017/11/charles…

1 hozzászólás
Limitáltan_gondolkodó I>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Bár klasszikus, de C. D.: C. D.-jéről annyit tudtam, ami apró részlet a gimis angol tankönyvemben volt. Így most ismertem csak meg magát a történetet, ami ugyan kifejezetten jó, de nem az a fajta, amit a közeljövőben ismét elolvasnék. És ez a tény talán annak köszönhető, hogy a lelkem nem túl rózsás, mert a történet addig tetszett nagyon, amíg spoiler . Utána szinte csak érdekelt, mi lesz a vége, de maga az írás sokszor túl semmilyen volt nekem.

MezeiMarcsi>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Kicsit meglapődtem hogy csak 84%-on áll a könyv. Szerintem sokkal többet érdemelne. „Nagyszerű alkotás.” Dickens nagyon jól leírja David életét gyerekkorától, és szinte úgy érezzük mintha személyesen is ismernénk. Lehet érezni a fájdalmát, az elkeseredettségét, és késöbb a boldogságát is. Nagyon sok szereplőt megkedveltem, és aki negatív szereplő volt, azt megtudtam gyűlölni. A tájleírások, vagy azok a mondatok amelyek a szerelemről, barátságról szóltak, nagyon tetszettek. Azt gondolom a középiskolában ajánlott irodalomként kellene számon tartani. Ajánlom mindenkinek. Szerintem a legjobb kiadás az 1981-es.Ne rettenjen el senki attól hogy 2 kötet, és kb. 700 oldal. Viszi az embert a történet.Engem legalább is vitt, és elvarázsolt. Köszönöm C.D!

Bogas >!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Bevallom, én ennek már olyan tízévesen nekifutottam, de körülbelül a vége előtt hatvan oldallal abbahagytam, hogy kit érdekel a felnőtt Copperfield Dávid, engem ugyan nem. Meg addigra már túl voltunk a csúcsponton spoiler, szóval mi jöhetett volna még. Pedig annyi baljóslatú előrejelzés van a kötetben, hogy most már érettebb fejjel joggal számíthattam arra, hogy azért történnek még dolgok – és aztán egyszer csak vége lett. Néztem, hogy azért merész dolog ennyi mindent az olvasó képzeletére bízni. Aztán sikerült szétválasztanom a lapokat, és a fülszövegből kiderült, hogy ez csak a történet első fele, de nyilvánvalóan az ifjú olvasók iránti tapintatból vagy nem tudom, a második rész el lett sinkófálva. Gondolom, az 1000 oldalas kiadásokban kellene keresnem.
Szóval most itt állok meglőve, kezemben egy fél történettel. Ráadásul egy elég nyomasztó regényről beszélünk. Leszámítva persze, amikor az alábbi jelenetet idézte fel bennem a Micimackó sorozatból:
Malacka: Micimackó olyan lágyszívű.
Tigris: Inkább lágy agyú.
És ez az ifjú Copperfield Dávidra is igaz.

2 hozzászólás
idea4>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Ezt a könyvet is sokáig tologattam magam előtt. Van egy is kettősség bennem, mert jobban tetszett, mint vártam. Főleg az első fele.
Ugyanakkor az anya viselkedése kiakasztott. Értem, hogy fiatal, meg özvegy, meg jött a sármos lovag off, de hogy volt képes így elfordulni a saját fiától, akit pedig a saját állítás szerint szeretett‽ És nem is egyszer hagyta cserben. Persze, az egy más világ volt, nem a felvilágosult 21. század, de azért lehetett volna némi tartása… Szegény fiú! Olyan kis naiv volt, ugyanakkor annyira bátor. És nagy szerencséje volt, hogy ott volt neki a „második anyukája”, Peggotty. Ő sokkal inkább viselkedett úgy, ahogy egy szülőnek kell.

KrenczNóra I>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Olyan mély szeretet fűt, amit még nem éreztem könyv iránt. Sokat szerettem, de ez a történet valami egész mást mozdított meg bennem. Azt hiszem, testvérek lettünk a fiúval, miközben kibontakozott előttem a cselekmény, és megláttam benne önmagamat. Szinte pontról pontra újraéltem saját elnyomatásom, és öntudatra ébredésem történetét… Sokszor csodálkozva, volt, hogy elszoruló szívvel csuktam be egy pillanatra, hogy igazán felfogjam a szavakat, amelyekkel Copperfield Dávid megfogalmazta önmagát, s amiket én is használhattam volna saját magamra.
Mindenesetre ez a regény bizonyíték arra, hogy mind a rossz szándékú, mind a szeretetteljes, bátorító szavaknak hatalmas erejük van. És ideje belátnunk, minden ember rendelkezik azzal a képességgel, hogy befolyásolja egy társa sorsát pusztán annyival, hogy egyetlen szóval bírálja, vagy felemeli. Egész életeket tehetünk tönkre, akár egy nem szándékos, de rossz pillanatunkban is. Vigyáznunk kell egymásra! <3

gabriel93>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

„Micsoda nekiindulás az életnek, ha most visszagondolok rá, hogy ilyen hitványul és szolgalelkűen kellett meghunyászkodnunk egy ilyen nagyképű, fenhéjázó ripacs előtt.”
Sokáig nem tudtam hogyan is kezdjem el értékelni a könyvet. De a fenti idézet tökéletes rá.
Szegény tapasztalatlan gyerek élete csupa megpróbáltatás. És a legtöbb ember kihasználja.
Szegény gyereket ott gyötri az élet, ahol csak tudja, miközben az életéért vergődik.
Hiába a nagyzolás vagy a komor személyiség, aki kegyetlen és nem szeret senkit; az embernek akkor is van szíve amivel érez.
Betsy néni kegyetlen jó arc!

Chöpp >!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Copperfield Dávidot mindenki szereti. Két vagy három alkalommal olvastam. Szerettem Dickens stílusát.

Mary_J>!
Charles Dickens: Copperfield Dávid

Mint minden könyvét, ezt is nagyon élveztem, tetszett a naiv gyerekszemszög, bár így valahogy még jobban tudtam sajnálni. Hihetetlen, hogy mennyi viszontagságon megy keresztül David a könyvben de mégis töretlenül megy előre.
Tetszett a szereplők sokszínűsége, de leginkább Peggotty-ék lopták be magukat a szívembe, Steerforth-ot viszont nem tudtam megkedvelni a végére se.


Népszerű idézetek

Epilógus>!

[…] az alkoholmérgezés folyamatának van olyan szakasza is, amely nem okvetlenül kellemetlen […]

I. kötet, 256. oldal (Európa Könyvkiadó, 1981)

gabriel93>!

És minden rossz a tétlenségből fakad.

181. oldal, 10. fejezet

_lia I>!

Nincs nagyobb szakadék egy házaséletben, mint az, ha a házastársak gondolkodásmódja és életcélja nem egyeztethető össze.

236. oldal

tomgabee>!

Hogy én magam leszek-e hőse saját élettörténetemnek, vagy valaki más tölti be ezt a tisztséget, az okvetlenül kiderül majd ebből a könyvből.

(első mondat)

gabriel93>!

Ha egyszer fejest kell ugrani a vízbe, akkor nincs értelme sokat mélázni a parton.

306. oldal

_lia I>!

A közöny fitogtatása minden iránt, amit az emberiség tesz és érez, úgy hiszem, akkoriban még nem volt előkelő dolog; azóta, mint megfigyeltem, annak tartják, sőt valóságos divattá vált.

83. oldal

gabriel93>!

Ha boldogulni akar az életben, akkor szerénységgel boldogulhat csak, Copperfield úrfi.

338. oldal

Limitáltan_gondolkodó I>!

Miután úgy láttuk, hogy ez a kérdés nekünk szól, kénytelenek voltunk válaszolni. Traddles dünnyögött valamit, amit nem lehetett hallani, én meg, azt hiszem, olyasmit mondtam, hogy ez az álláspont az érdekelt felek becsületére válik. Sejtelmem sincs róla, hogy mit értettem alatta.

669. oldal

2 hozzászólás
Limitáltan_gondolkodó I>!

Szörnyű dolog az ásítás, de valamit csak kell csinálni az embernek!

22. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte Brontë: A lowoodi árva
J. D. Salinger: Rozsban a fogó
J. D. Salinger: Zabhegyező
Jules Verne: Utazás a Föld körül
Edgar Rice Burroughs: Tarzan, a dzsungel fia
Jules Verne: A dunai hajós
Tamási Áron: Ábel
Daniel Defoe: Robinson Crusoe élete és viszontagságai
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös