Barnaby ​Rudge 8 csillagozás

Charles Dickens: Barnaby Rudge

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Közvetlenül ​az Ódon ritkaságok boltja után, 1841-ben jelentette meg Dickens ezt az első történelmi regényét (amelyet aztán, jóval később, a Két város regénye követett még). Véres, felbolydult tizennyolcadik századi világot ábrázol, a katolikusellenes, úgynevezett Gordon-zavargások idejét: a vallási intolerancia története egy rejtélyes gyilkosságéval fonódik össze, amelynek főalakja a félkegyelmű fiú, Barnaby Rudge apja. Amikor fény derül a gyilkos kilétére, a londoni utcai harcokba belekeveredő szegény Barnabynak is veszélybe kerül az élete. A randalírozó, törő-zúzó-pusztító csőcselék ábrázolása sokkolóan hatott a korabeli olvasókra, a következő nemzedékek viszont igen hamar saját történelmük egy-egy epizódjára ismerhettek benne. Még szerencse, hogy a dörzsölt, cinikus, részvétlen nagyvárost és a benne játszódó jeleneteket elbűvölő, romantikus vidéki helyszínek, szerelmek, életképek ellensúlyozzák.

Ez a hátborzongatóan izgalmas mű utoljára százhúsz éve jelent meg magyarul… (tovább)

Eredeti mű: Charles Dickens: Barnaby Rudge (angol)

Eredeti megjelenés éve: 1841

>!
Európa, Budapest, 2012
704 oldal · ISBN: 9789630794572 · Fordította: Szántó Judit

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Darkshine
Charles Dickens: Barnaby Rudge

Mit írhatnék? Szeretem Dickens-t (és szeretem a fordítót is!). Ötödik regényeként, 29 évesen írta meg ezt a könyvét és ez volt egyúttal az első próbálkozása, hogy történelmi regényt alkosson. Elrepít minket az 1780-as évek Londonjába, a katolikusellenes Gordon lázadás idejére, amiről én személy szerint semmit nem tudtam, így elmondhatom, hogy Dickens most tanított nekem valami újat, amiről megérte olvasni. :)
De persze nem Dickens lenne, ha a történelmi tényeket nem ellensúlyozná a szépen kidolgozott karaktereivel, ahogy lassan felépíti a történetet, ugyanúgy lassan felépíti a karaktereket, eléri, hogy szeressem őket és szurkoljak nekik, hogy kedvenceket találjak és egyeseket utáljak. Ebben a történetben a legkimagaslóbb egyértelműen a címet is adó Barnaby volt, akinek az együgyűségével és áldozatával Dickens talán a londoni nép ártatlanságát is szimbolizálta, míg hű társának, a hollónak a hangján talán pont az igazságot mondta ki.
Sok helyen olvastam, hogy ezt tartják a legkevésbé közkedvelt könyvének, de ahhoz, hogy új kedvencet avassak, mégsem kellett sok, csak egy halhatatlan beszélő holló, egy pár felkelő, egy kocsma, egy sötét titok, kardforgatók, pápisták, gyilkosságok, harangok, egy igaz szerelem, ördögi emberek, a tűz, nemes célok, szökések, hazatérések, hóhérok, álruhák és a végzet.

>!
Európa, Budapest, 2012
704 oldal · ISBN: 9789630794572 · Fordította: Szántó Judit
>!
Profundus_Librum
Charles Dickens: Barnaby Rudge

Kevesen tudják, de ennek a regénynek köszönhetjük egyébként Edgar Allan Poe A holló című híres versét. Poe-t a fogyatékos Barnaby szelíd hollója ihlette, így a madár kétszeresen is halhatatlanná vált a világirodalomban.

A korabeli, de még a mostani kritikák is elmarasztalják Dickenst, és Barnaby Rudge történetét tartják a leggyöngébb alkotásának. „A regény túl hosszú, a rosszfiúk laposak, a nők színtelenek, a cselekményvezetés abszurd, Lord Gordonnak semmi jelleme!” – harsogják az ítészek, ezzel azonban vitatkoznék… Bár tény, hogy Dickens profilja nem a történelem, és az is, hogy ezt a regényt kifejezetten pénzkeresési céllal írta, mégis nem győzök csodálkozni azon, hogy micsoda elementáris megjelenítő erővel és pszichológiai mélységekkel képes dolgozni. A börtönostrom jelenete lebilincselő. Szavaival képeket fest elénk, és a tömegpszichózis elfajulása közepette szorongva éljük át a címszereplők drámáját.

Összességében elmondható, hogy Dickens legrosszabbnak mondott, és legkevésbé olvasott könyve is irigylésre méltóan kiváló, maradandó alkotás.

Bővebben itt: http://profunduslibrum2.blogspot.hu/2013/04/charles-dic…

Vagy az ekultúrán: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2013-04-09+…

>!
ForgottenVampire
Charles Dickens: Barnaby Rudge

Milyen különös, hogy Dickens leggyengébbnek tartott regénye is messze kiemelkedik a világirodalom alkotásainak ezrei közül. A Barnaby Rudge valóban eltér valamelyest az igazán dickensi művektől, főleg természetesen történelmi vonatkozásainak és a kevésbé karakterközpontú történetvezetésnek köszönhetően, mégis maradandó, felejthetetlen élmény.

Nagy Dickens rajongó vagyok, sőt állíthatom, hogy a világirodalom nagyjai közül ő a kedvencem, és a Barnaby Rudge-nál értettem meg azt, hogy miért. Mert mindegy, hogy mit ír, a csak rá jellemző stílusnak, az érzelmességnek, a jól megformált karaktereknek köszönhetően minden művével többé válok.

>!
Acton
Charles Dickens: Barnaby Rudge

Szeretem Dickens-t, szeretem a stílusát, ahogy a történeteit vezeti.
Érdekelt, ki az a titokzatos idegen és ki a gyilkos. Érdekes volt olvasni a Gordon-zavargásokról, amikről eddig semmit sem tudtam. Nagyon élethűen és sokkolóan írta le a nép támadásait. Az emberek megvadultak, és annak ellenére, hogy a felkelők közül is mennyien odavesztek, tovább folytatták a pusztítást. Az állati vadság kibújt belőlük. Lord Gordon szerintem nem gondolta volna, hogy így elfajulnak a dolgok.
Az is tetszett, hogy Dickens mennyire meg tudta fogni az emberi lélek sajátosságait. Nem csak külsőleg írta le a szereplőket, hanem a benső énjüket is érzékeltette.
Mindig is úgy tartottam, hogy az író a rossz karaktereket tudja a legjobban ábrázolni. Ebben a regényben Hugh volt az a szereplő, akitől a legjobban irtóztam. Dennis is érdekes karakter volt a számomra. Mennyire szeretett felkötni embereket. A sors fintora, hogy spoiler. Legkedvesebb szereplőim Barnaby és a legjobb barátja, a hollója volt. Szegény mindig csak a legjobbat akarta nyújtani az édesanyjának. Naiv optimizmusa segített neki a nehéz időkben.
Viszont! Ezt a regényt rövidebben is meg lehetett volna írni. Az elejét untam, főleg amikor spoiler. Néha az is idegesített, ahogy Dickens Dolly-t ábrázolta, ajnározta.
Összességében azért tetszett ez a regény, jó volt olvasni.


Népszerű idézetek

>!
Darkshine

A világ gyakran bélyegez egyeseket hálátlan szörnyetegeknek. Önnek még nem jutott eszébe, hogy a szeretet hiánya is teremthet szörnyetegeket?

675. oldal

>!
Darkshine

A nemes célokat csak nemes eszközökkel érhetjük el. Ha ez nem sikerül, a célban van a hiba.

671. oldal

>!
Darkshine

Minél jobban ropogott és tombolt a tűz, annál vadabbá és kegyetlenebbé váltak az emberek, mintha a lángok szörnyeteggé varázsolnák őket, és e világi természetükből olyan tulajdonságokat bűvölnének elő, amelyek az ördögöket gyönyörködtetik.

471. oldal

>!
Darkshine

A baj nem jár egyedül, tartja a régi mondás. Aligha vonható kétségbe, hogy a baj vérbeli társas lény, és ha rajban repül, szeszélyesen választja meg, hová szálljon. Társaival együtt előszeretettel csoportosul valamilyen szerencsétlen flótás fején, amíg ott már egy babszemnyi hely sem marad, míg másokról, akiknek a feje ugyanilyen alkalmas volna, tudomást sem vesz.

273. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Victor Hugo: A nyomorultak
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Jessie Burton: A babaház úrnője
Charlotte Brontë: Shirley
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Bolesław Prus: A fáraó
Jaan Kross: A cár őrültje
Émile Zola: Az összeomlás
Kemény Zsigmond: A rajongók
Alessandro Manzoni: A jegyesek