A ​fajok eredete 27 csillagozás

Charles Darwin: A fajok eredete Charles Darwin: A fajok eredete Charles Darwin: A fajok eredete Charles Darwin: A fajok eredete Charles Darwin: A fajok eredete

Darwin ​monumentális műve, A fajok eredete másfél évszázad alatt semmit sem veszített az időszerűségéből. Ma éppúgy lelkes ünneplés és heves ellenzés veszi körül, mint megjelenése idején, 1859-ben. A művelt ember könyvespolcának szinte kötelező darabjaként még mindig az élő természettudományos műveltség fontos része, de a tudományt és az evolúciót elutasítók figyelmét is joggal vonja magára. Mi e tartós siker titka? Egyrészt az, hogy A fajok eredete világos logikájú, a mai biológia és geológia fényében is helytálló szemléletű, átfogó munka. Hatalmas ívű érveléssel mutatja meg az okokat, amelyek alapján a tudomány a fajok leszármazással való keletkezésére következtetett. Másrészt, mint Darwin maga mondja, a könyv ,….egyetlen hosszú gondolatmenet", olyan egymást támogató elemek láncolata, melyek földrajzi, geológiai, ásványtani, őslénytani, rendszertani, örökléstani, embriológiai és más részletekből állnak össze. Az evolúcióelmélet részproblémái iránt érdeklődők vagy az elméletet… (tovább)

Eredeti mű: Charles Darwin: On the Origin of Species

Eredeti megjelenés éve: 1859

>!
Typotex, Budapest, 2015
450 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632790213 · Fordította: Kampis György
>!
Typotex, Budapest, 2009
450 oldal · ISBN: 9789639664449 · Fordította: Kampis György
>!
Typotex, Budapest, 2006
450 oldal · keménytáblás · ISBN: 963954891X · Fordította: Kampis György

5 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 8

Most olvassa 12

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 65


Kiemelt értékelések

>!
WolfEinstein
Charles Darwin: A fajok eredete

Ez az a könyv, amit csaknem mindenki ismer, de csaknem mindenki csak azt, hogy miről szól. Pedig érdemes elolvasni, mert közérthető, olvasmányos, és mindemellett még érdekes is. Persze az iskolai biológia órákon szinte minden gondolatát megtanuljuk, mégis hasznos így, egyben látni az egész rendszert, megismerni a számtalan példát. Azon kevés természettudományos könyv közé tartozik, amelyek megírásuk óta alig veszítettek valamit a relevanciájukból. Másfél évszázad elteltével is megállja a helyét. Persze egy-két megállapítása kiigazításra szorul, de ezek pusztán abból adódnak, hogy Darwin még nem lehetett olyan ismeretek birtokában, amelyeket csak később kezdenek megismerni, mint a genetika, a mikrobiológia vagy a lemeztektonika. Mégis, ezek hiányában is páratlanul pontosak voltak a megérzései, a felismerései, illetve már a könyvben megfogalmazza a tudomány hiányosságaiból adódó korlátokat. Olvasva az értékeléseket feltűnt, hogy többen kifogásolják az ismétléseket. Valóban sok az ismétlés, de ez abból adódik, hogy ugyanazoknak az élőlényeknek ugyanazok a tulajdonságai Darwin elméletének több pontjára is bizonyítékot szolgáltatnak, ezért több fejezetben is helyet kapnak. Szerintem szerencsésebb ismételni, mint egyszer leírni mindent, de kontextus nélkül. Nekem nagyon tetszett a könyv, jó néha ilyen nagyhatású tudományos munkákat kézbe venni.

>!
Risus P
Charles Darwin: A fajok eredete

Egyetlen egy dolog miatt olvastam el a könyvet:
Csak 18 éven felülieknek ajánlott a következő okomat:
https://www.youtube.com/watch…

Na, akkor következzen a könyv.
Magát a könyvet nem fogom részletezni, hogy miről szól, de egy valamit egyszerűen nem tudok megbocsájtani, a folyamatos ismétlést. Volt néhány fejezet, amit nagyon jól és könnyen lehetett olvasni, viszont volt pár, ahol úgy éreztem, hogy soha nem fogok befejezni. Érdekes volt, hogy jó pár dolgot megcáfolt, ami szerintem akkoriban elég merésznek számított.

3 hozzászólás
>!
Video
Charles Darwin: A fajok eredete

Természetesen sosem kételkedtem az evolúcióban, és sok témába vágó könyvet olvastam már A fajok eredete előtt, ez a könyv mégis nagy hatással volt rám – olvasása közben *éreztem át* először igazán, hogy hejj, amiket én eddig olvastam – és tudatosan elfogadtam – az evolúcióról *az tényleg úgy volt*.

Érdekes, hogy a jelenleg népszerű kreacionista ellenvetések szinte mindegyikére kitér Darwin, és már A fajok eredetében cáfolja őket…

>!
judit_juhasz
Charles Darwin: A fajok eredete

Úgy éreztem néha, hogy egy paleontológia, geológia vagy ornitológia szakévfolyam kötelező olvasmányát olvasom. Mindig is el szerettem volna olvasni, eddig csak egy misztikus cím volt számomra, Darwin nevéhez fűződve. Valójában egy szakmai tudományos értekezés, ahogy Darwin írja „gondolatmenet”. Eddig nem tapasztalt mélységeiben jártam a létezés gondolatának. Hihetetlen elméletekre mutatott rá, logikusnak tűnő magyarázatokkal. Küzdöttem rendesen pl. a galambok és halak különböző fajainak leírásánál. Nagyon szakmainak és tudományosnak éreztem néhány részen az előképzettségemhez képest, így elég sokáig olvastam párhuzamosan más könyvekkel.

>!
Thomas_Benko
Charles Darwin: A fajok eredete

Jó könyv, csak kicsit nehéz olvasni. De ha belejön az ember, nehéz letenni is. Az idő próbáját kiállta, értékes, tudományos mű.

>!
arnold86
Charles Darwin: A fajok eredete

Nagyon vontatottan és nehézkesen olvastam. Talán azért mert nekem már nem sok újdonságot tudott adni. Minden esetre érdekesebb egy NatGeo-ban olvasni az evolúcióról pláne, mivel 2 oldalban össze lehetne foglalni a könyv egészét. Rengetegszer ismétli magát a könyvben és mindig ugyanazokat a példákat hozza fel, melyeket oldalakon keresztül ecsetel. Persze az akkori embereknek lehet jobban el kellett magyarázni, nekünk már nyilvánvaló. Csak fanatikusoknak, egyszerű érdeklődőknek inkább nem ajánlanám!


Népszerű idézetek

>!
mongúz

Térjünk most vissza a természethez!

132. oldal, V. fejezet - A változás törvényei (Typotex, 2001)

>!
Maria_pillowbook P

Az élőlények fejlődéséhez vezető valamilyen általános törvény (…) így hangzik: sokasodj, változz, az erős éljen, a gyenge pusztuljon.

Kapcsolódó szócikkek: evolúció
>!
mongúz

Nézzük csak meg a mókusfélék családját;

150. oldal, VI. fejezet - Az elmélet nehézségei (Typotex, 2001)

3 hozzászólás
>!
mongúz

Igazából még azt sem tudjuk, hogy mennyire tudatlanok vagyunk.

412. oldal, XV. fejezet - Összefoglalás és befejezés (Typotex, 2001)

3 hozzászólás
>!
mongúz

Nagy az ereje a félremagyarázásnak, de a tudományok története azt mutatja, szerencsére nem tartós.

423. oldal, XV. fejezet - Összefoglalás és befejezés (Typotex, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: tudomány
>!
latti

A természet arcát derűsen ragyogónak látjuk, és néha a táplálék túlzott bőségével találkozunk; de nem látjuk vagy elfelejtjük, hogy a körülöttünk gondtalanul csicsergő madarak főként rovarokon és magokon élnek, és így folyamatosan pusztítják az életet; vagy elfeledjük azt, hogy ezeket az énekeseket, meg az ő tojásaikat és fiókáikat milyen nagy mértékben pusztítják más madarak és ragadozók.

Kapcsolódó szócikkek: természet
>!
mongúz

Magát a változékonyságot azonban, amit majdnem mindenütt megtalálunk a háziállatoknál és a termesztett növényeknél, nem közvetlenül az ember hozta létre, mint azt Hooker és Asa Gray is megjegyezte. Az ember nem hozhat létre változatokat, és nem akadályozhatja meg a létrejöttüket, csupán megőrizheti és felhalmozhatja azokat, amelyek létrejönnek.

73. oldal, IV. fejezet - Természetes kiválasztás, vagyis a legalkalmasabbak fennmaradása (Typotex, 2001)

>!
mongúz

A halak elektromos szervei szintén igen nagy problémát jelentenek, mivel lehetetlen rájönni, hogy e csodálatos szervek milyen lépések során keletkezhettek. Ez azonban nem meglepő, mert azt sem tudjuk, hogy mire valók.

161. oldal, VI. fejezet - Az elmélet nehézségei (Typotex, 2001)

>!
mongúz

Ha nem úgy pillantunk majd az élőlényekre, mint a vadember a hajóra, amely teljesen kívül esik az értelmi körén; ha majd a természet minden termékére úgy tekintünk, mint aminek hosszú története van; ha minden bonyolult struktúrát és ösztönt úgy szemlélünk, mint számos olyan tényező összegét, amely mind a tulajdonosa javát szolgálja (ahogy minden gépészeti találmány is számos dolgozó munkájának, tapasztalatának, értelmének, sőt hibázásának a gyümölcse) – ha majd így fogjuk szemlélni az élőlényeket, mennyivel érdekesebb lesz akkor (saját tapasztalatból beszélek) a természetrajz tanulmányozása!
Egy hatalmas, új, és szinte érintetlen kutatási terület tárul majd elénk, amely a változás okaival, a korrelációkkal, a használat és a nemhasználat szerepével, a külső körülmények közvetlen hatásával és ehhez hasonlókkal foglalkozik. A házi fajták tanulmányozásának nagyon megnő a jelentősége. Egy-egy új kitenyésztett változat fontosabb és érdekesebb tárgy lesz a tanulmányozás számára, mint egy új faj hozzáadása a feljegyzett fajok amúgy is végtelen listájához.

428. oldal, XV. fejezet - Összefoglalás és befejezés (Typotex, 2001)

>!
mongúz

Egy híres író és lelkész e sorokat írta nekem: „csak lassan jöttem rá, hogy ha abban hiszünk, hogy Isten eredetileg csak néhány formát teremtett, amelyek képesek voltak önmagukat egyéb hasznos formákká átalakítani, az éppolyan magasztos felfogás, mint ha úgy tartjuk, hogy minduntalan kénytelen volt újabb teremtési műveleteket végezni, hogy kitöltse a réseket, amelyeket saját törvényeinek hatása okozott”.

424. oldal, XV. fejezet - Összefoglalás és befejezés (Typotex, 2001)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Dawkins: Az Ős meséje
Géczy Barnabás: Lamarck és Darwin
Edward J. Larson: Az evolúció
Harun Yahya: Az evolúciós csalás
A. J. Wood – Clint Twist: Charles Darwin és a Beagle kalandos útja
Richard Dawkins: Az önző gén
François Jacob: A lehetséges és a tényleges valóság
Csányi Vilmos – Kampis György – Mérő László – Pléh Csaba: Mindörökké evolúció
Richard Dawkins: A hódító gén
Richard Dawkins: A valószínűtlenség hegyének meghódítása