Macskák 42 csillagozás

Charles Bukowski: Macskák

Az amerikai irodalom egyik legsajátosabb figurája, Charles Bukowski annyira szerette a nőket, az alkoholt és a lóversenyzést, hogy kis túlzással csak róluk írt. Eddig talán csak elkötelezett rajongóinak tűnt föl, hogy ezek mellett másik nagy szerelme az életben a macska volt. Pontosabban a macskák, mert egy időben kilencet is tartott otthon. Nem pusztán szerette, hanem többnyire mozdulatlan eksztázisban, szenvtelen szenvedéllyel, tárgyilagos csodálattal szemlélte őket. Kötetünk a kultikus szerző macskákhoz írt műveit gyűjti egybe, de ezek a prózaversek, novella-, regény- és levélrészletek természetesen jóval túlmutatnak a macskák iránt érzett rajongáson, és ugyanúgy az élet lényegéről is szólnak, mint mindenkori írásai.

Eredeti cím: On Cats

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Helikon, Budapest, 2017
148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279725 · Fordította: Pritz Péter · Illusztrálta: drMáriás

Enciklopédia 4


Kedvencelte 2

Most olvassa 9

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Charles Bukowski: Macskák

Nem a macskákról szól ez. Hanem a szokás jegyében Bukowskiról, az ő viszontagságos életéről, megpróbáltatásairól, megaláztatásairól, nyomoráról, elgázoltatásairól, újbóli és újbóli talpra kecmergéseiről, melyek után megtörve és megtépázva ugyan, de azért még mindig talpon, küzdött tovább az élettel.

A macska szimbólum, a költőé. A kezdőből ismerős az az anekdota, amikor a szomszéd gyerekek kutyát uszítanak a macskára, mire ő a macskával érez együtt, de megmenteni nincs módja (vagy csak nem elég bátor hozzá, de leginkább nem akar belekeveredni). A két kedvenc íróm amikor összefog – mint költő és képzőművész. Szeretem az állatokat, de nem táplálok hevesebb érzelmeket a macskák iránt, mint például a tengerimalacok vagy a békák iránt. Minden állatban van valami, ami megfog, a macskát sokan elegánsnak, szabadnak és függetlennek látják. Van ebben valami, bár Bukowski macskái inkább úgy elegánsak, ahogy egy tucatnyi természeti csapást átvészelt épület, amely egy kicsit megrongálódott ugyan, de azért még mindig áll.

A macskatéma számomra semleges, a bukowskitéma viszont megdobogtatta a szívem. Az ivartalanítás kérdése mély szimbolikával többször is előkerül (drMáriás ide kapcsolódva: https://moly.hu/idezetek/1064901), s kettejük tökéletes kooperációjának apropóján a kötet summája is lehetne az – ezúttal – illusztrátor örökbecsű kijelentése: https://moly.hu/idezetek/1064490.

4 hozzászólás
>!
Aigi P
Charles Bukowski: Macskák

Nem tudom mi a gond. Bukowski? A macska tematika? A macskák köré hazudott misztikum? A rajzok amiket képtelen voltam úgy forgatni, hogy akár egy kicsit is tetszenek? Vagy a könyv botrányos nyomdahibái? Vagy csak úgy az egész? Értem, Bukowski szerette a macskákat. Ok. Én is szeretem. A többi állatot is. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, ez a legkevésbé Bukowskis könyv és ez nekem, aki úgy várok minden új kötetet mintha fizetést kapnék, nagy csalódás.

21 hozzászólás
>!
B_Tünde P
Charles Bukowski: Macskák

A szerző ismeri és érti a macskákat, és szereti is őket – nem ömlengős szeretettel, hanem amolyan Bukowskisan: megfelelő távolságtartással, de mégis érezni minden során, hogy csodálattal néz rájuk.

A könyv végére még a különös, és szépnek semmiképpen nem nevezhető illusztrációkat is kezdtem megszokni, bár nem ment könnyen, mert némelyik szinte ijesztő.

>!
sophie P
Charles Bukowski: Macskák

Én azt szeretem Bukowskiban, ahogyan egy versbe bele tud írni egy egész történetet, utcákkal, házakkal, emberekkel, cselekvésekkel és történésekkel, … jelen esetben macskákkal is. Bár azt merem állítani, hogy ezek a versek sajtpapíron is azok, amik ( azt mondja, szeretjük, ahogyan irritál minket, -95.o,-, ez pedig nem külalak kérdése.), hogy most drMáriás az illusztrátor (végtelen számú portréféleség), azért mégis kicsit kizökkentett, azaz hogy a belerázódást nehezítette. Nehéz úgy egy könyvet értelmezni, hogy amikor nem szöveg van, az ember próbál nem odanézni. Nem a minőség, hanem az odanemvágóság miatt.

A forrásmagyarázat mondja, hogy kiadatlan darabok, névtelen folyóiratokban megjelent szövegek töredékei vannak összeszerkesztve a macskák mentén, sokszor ismétlődésekkel. Szerintem pont ettől látszódott egy kicsit jobban a manus.

>!
Bélabá P
Charles Bukowski: Macskák

A következő életemben macska akarok lenni. 20 órát aludni és várni, hogy megetessenek.

Ebben a gyűjteményes könyvben macska macska hátán. Fiatal, öreg, egészséges, betegecske, tépett bundájú, törött lábú, félfülű, bandzsa, levágott farkú…. Bukowski macska témájú írásai egy csokorban. Tulajdonképp lehetne hasonlót válogatni a loviról vagy ivásról is.
Annyira nem tud nagyot szólni, mint egy Chinaski-sztori, inkább csak kis adagokban mondhatni simogatásonként jó olvasni, mert túl sűrű. Egy rakás kiadatlan vagy csekély példányszámú folyóiratban megjelent írás. 4-esre (4,1) díjazom, voltak benne egész jópofák meg kevésbé jók is.

2 hozzászólás
>!
Molymacska P
Charles Bukowski: Macskák

Bukowski egy olyan férfi, akinek az írásait nem tudtam szeretni. Eddig.
Ebben a kötetben valami egészen mást tapasztaltam, mint a Nők esetében. Bukowski teljes odaadásával, és szeretetével írt a macskáiról a macskáinak. valahogy úgy éreztem, jobban szereti, mint a nőket, sőt, néha pont annyira, mint a sört. Talán azért, mert ő is egy kicsit olyan, mint egy macska: szabad, és azt csinál, amit akar, emiatt a macskákkal jobban megértette magát.
Ami számomra furcsa volt, hogy többször előkerült a feleség, és annyira furcsa volt számomra, hogy nem csak van, de hogy milyen fiatal is… (pozitívuma: szereti a macskákat)
Az illusztráció stílusa nagyon Bukowskis volt, bár szokni kellett mindenképpen. A cicafüles Bukowski egyszerűen nagyon jó, de néhány tappancsos kép is kiemelkedően tetszetősre sikerült.
Ez olyan kötet, amelyet bátran ajánlok bárkinek, mert zseniális. Egyszerre szép, és macskás, és egy kicsit Bukowskis is, ha valakinek ez számít :D

1 hozzászólás
>!
BlueDeath IP
Charles Bukowski: Macskák

nem ez volt életem legjobb Bukowski könyve, látszik rajta, hogy javarészt kiadatlan dolgaiból ollózták össze….de még így is jó, és méltó helyére került a többi Bukowski könyvem mellett

>!
pável 
Charles Bukowski: Macskák

Látom, többen is panaszolták, hogy nem éppen Bukowski-esszencia ez a kötet – annyi igazság vagyon ebben, hogy minden nagy író végzete, hogy halála után kimazsolázzák tematikusan a műveiből a macskákra/kutyákra/élet- és ételreceptekre/lakáshitelre/autósamponra vonatkozó sorait és mintegy posztumusz munkát ollóznak belőle össze – brrr. (Kvintesszenciája e műfajnak Bob Marley füveskönyve)

Lám, így járt Ch.B. mester is, ám az ő zsenialitása kifog az efféle pénzharácsoló kiadókon: ő világéletében átlátott, izé, átnézett a macsekokon, itt a kandúrok és cicákok csupán jelképek, lásd ennek bizonyítására pl. a zseniális A macska golyóit nézem c. verset* (41.o.) – van-e ennél letisztultabb, egyben bestiálisabb képlete a (férfi)állat-sorsnak?! És persze a cicás sorok sem a macskalányokról szólnak…

Ja és még a szent sör is hány szövegben ott rejlik, issza vagy éppen kiizzadja, nem mindegy? Szóval bár a macs' itt csak ürügy, hogy eladjanak még könyvet az öregtől, voltaképpen csak Bukowksi ürügye, hogy újra belekarmolhasson az üvegszemeinkbe, jó csikorgósat.

Egyébként ha majd végleg kifullad az X-man széria, adok egy tippet, mivel lehetne újraéleszteni a gigászok harca témát:
Nyitó jelenet: baljós western zene, lengő kocsmaajtó, a pulton a galaxis utolsó bontatlan söre – és balról belép a szomjas Bukowski, jobbról pedig a még szomjasabb Garfield.

* https://moly.hu/idezetek/940798

>!
Tünde_Fekete P
Charles Bukowski: Macskák

Gyorsan olvashatò, élvezhető. Volt ebben minden, madár, macska, tücsök-bogàr…habkönnyü zagyvalék melyböl kiàll néhàny macskabajusz………Szeretném leszögezni, hogy ez egy pozitiv értékelés. Nekem tetszett. Mint többszörös macskatulaj, lelkesedve osztozom a cicàknak irànti csodàlatban!


Népszerű idézetek

>!
B_Tünde P

egy nővel és négy macskával élek együtt,
és néha kijövünk
egymással.
néha meggyűlik a bajom
az egyik macskával.
néha meggyűlik a bajom
két macskával.
néha
hárommal.
néha mind
a négy
macskával.

és a nővel.
olyankor tíz szem néz rám úgy,
mintha kutya lennék.

99. oldal (Helikon,2017)

>!
B_Tünde P

….
felugrik a kanapéra
és végigvonul
csodálatom
oszlopcsarnokán.

23. oldal (Helikon, 2017)

>!
melanzskólia

Van macskád? Vagy vannak macskáitok? Ők aztán alszanak, barátom. Akár napi 20 órát is tudnak aludni, és gyönyörűen néznek ki. Tudják, hogy nincs miért izgatni magunkat. Várják a következő adag kaját. Meg olykor-olykor kinyírnak egy-két kisebb valamit. Amikor kezdenek szétszakítani az erők, csak ránézek az egyik macskára, vagy többükre. 9 van belőlük. Csak nézem, ahogy alszanak, vagy félig alszanak, és megnyugszom. Az írás is a macskám. Az írás segít szembenézni a dolgokkal. Megnyugtat. Egy időre legalábbis. Aztán újra összekuszálódnak a drótjaim, és kezdhetem az egészet elölről. Nem értem azokat az írókat, akik felhagynak az írással. Utána hogy nyugszanak le?

Kapcsolódó szócikkek: írás · író · macska
>!
NyiriTimea3

az egyik legjobb dolog a macskában az,
hogy ha az ember rosszul érzi magát, nagyon rosszul,
és csak ránéz egy macskára, ahogy lazán, nyugodtan fekszik,
ahogy azt szokta,
az olyan, mintha leckét kapna abból, hogy kell túlélni az élet
viszontagságait, és
ha az ember egyszerre 5 macskát tud nézni, az
ötször olyan jó.

100-101. oldal, Tökéletesen jól

2 hozzászólás
>!
Dormeck P

ma este
egyedül
vagyok
ebben a házban
egyedül
6 macskával,
akik minden
erőlködés
nélkül
mondanak
el mindent,
amit tudni
kell.

>!
Ódor_Endre 

EGY ÉRTELMES TÁRS

ha fingok,
az a macskámat egyáltalán nem
érdekli.

98. oldal

>!
hetcsillagkozt

a következő kóbor macska, amelyik az ajtómhoz jön
kóbor
marad.

29. oldal

>!
Carmilla 

(…)
„macskáknak való gázmaszkjuk nincs?”, kérdezte a feleségem. „5 macskánk van.”

„macskáknak való?”, kérdezett vissza az eladó.

„igen, a macskák mit fognak csinálni, ha robbanás történik?”

„hölgyem, a macskák nem olyanok, mint mi, ők alacsonyabb rendűek.”

„szerintem a macskák jobbak nálunk”, mondtam.

127. oldal, Katonai felszerelés (Helikon, 2017)

>!
Carmilla 

és mire gondolhat az ember
amikor egy macska tökeit nézi?
nyilván nem a nagy tengeri csatákban elsüllyedt flottákra.
nyilván nem egy szegényeket segélyező programra.

41. oldal, A macska golyóit nézem (Helikon, 2017)

>!
Lia_

ha én lennék az összes ember
olyan lennék, mint ez a macska
ha olyanok lennének az emberek, mint ő
elkezdődhetne
a világ

22. oldal, Bedobva az életbe, mint a tűzbe

Kapcsolódó szócikkek: macska

Hasonló könyvek címkék alapján

Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes művei I–III.
Edgar Allan Poe: A holló
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe válogatott művei
Neil Gaiman: Felkavaró tartalom
Sükösd Mihály (szerk.): Üvöltés
Pomogáts Béla (szerk.): Doromboló
Dr. Seuss: Kalapos Macska
Szöllősi Bernadett: Egy lélek margójára
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Tetovált mementó
Kara György (szerk.): A mongol irodalom kistükre