The ​Irishman – Hallom, szobafestő vagy 31 csillagozás

Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy

1975. ​július 30-án eltűnt Jimmy Hoffa – s hogy mi lett vele, ki ölte meg (ha megölték), az évtizedeken át rejtély maradt. Hoffa neve a magyar olvasónak talán nem sokat mond, de fénykorában mindenki
ismerte Amerikában: részben úgy, mint aki óriási érdemeket szerzett az amerikai szakszervezeti mozgalomban, részben pedig úgy, mint aki – köztudottan – jó kapcsolatokat ápol a maffiával, pontosabban ő az ország egyik legfőbb maffiózója.
Charles Brandt könyvének elolvasása után az ember garantáltan máshogy fog tekinteni a XX. századi amerikai történelemre – nemcsak Hoffa gyilkosát ismerjük meg belőle: egy olyan embert, aki a második világháborúban megtanult hidegvérrel ölni, s ezt a képességét a maffiával összefonódott szakszervezetek számtalanszor felhasználták; nemcsak azt, hogy egy profi gyilkos hogyan lehet egyúttal – a maga módján – mélyen érző ember; hanem azt is, hogy milyen megdöbbentő mértékben befolyásolták a mindenkori amerikai vezetés politikai döntéseit a… (tovább)

„Hallom, szobafestő vagy!” címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Helikon, Budapest, 2019
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632277783 · Fordította: Bihari György
>!
Helikon, Budapest, 2019
536 oldal · ISBN: 9789634794141 · Fordította: Bihari György

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Frank Sheeran · Jimmy Hoffa


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy

Olvasmányos, tényeken alapuló maffiatörténet ez a javából. A maffia bérgyilkosának élettörténete olvasható a film előtt is, hiszen a regény bővebb, alaposabb hátteret mutat be, ezáltal érthetőbbé teszi a film eseményeit, a miérteket. Frank Sheeran életének története ez Hoffa eltűnéséig és utána.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/01/the-irishman-az-ir.html

1 hozzászólás
Andrée P>!
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy

A maffiás történetek mindig is érdekeltek, úgyhogy ez a könyv is igazi kincsesbánya volt nekem.
Jimmy Hoffa eltűnéséről, haláláról már olvastam más művekben is. Azokban a könyvekben a hivatalos álláspont az volt, hogy több évtized után sincsen meg ki lehetett a gyilkosa.
Találgatások persze voltak, a maffia kapcsolatok is gyönyörűen meg voltak írva azon könyvekben is.

Aztán egyszer csak ráakadtam a Netflixes filmre. Ami mint kiderült, jelen könyv alapján készült.
A film sem volt rossz, tetszett az is, remek szereposztással, nagyon jól összerakva mutatja be a történet lényegét. Viszont a könyv újfent nyert nálam.

Részletesebb, ezáltal sokkal sokrétűbb is. Ezerszer jobban megismerni a főszereplő Franket és kortársait. Az akkori politikai helyzetet és azt, hogy hogyan is működtek ezek a szakszervezetes dolgok a nagy magasságokban. Mennyire összefonódott a politika, a szakszervezetek, a szervezett bűnözés.
Ami még igazán tetszett, hogy Frank előtörténete is nagyon jól fel van vezetve. Fiatalkorától kezdve, a háborún át, míg végül eljutott az olaszokig, a szakszervezethez és ahhoz, hogy „szobafestő” legyen, és hogy idővel az egyik legjobb barátját, mentorát kelljen megölnie.
Ezek a korántsem könnyű és barátságos témák nagyon jól lettek bemutatva a könyv által. A legtöbb helyen Frank szavaival, az ő visszaemlékezésében, majd közvetlenül utána az író saját szavaival, meglátásaival kiegészítve.
A könyv másik érdekessége, hogy amíg Frank mesél és körbejárja a Hoffa ügyet, más ismert bűntények, összeesküvések is szóba kerülnek. Kicsit világosabb lesz a helyzet azokban is. Akár a dallasi merénylet, akár a Castro elleni sikertelen puccskísérletről legyen szó.

Chöpp P>!
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy

Arra az elhatározásra jutottam, hogy megnézem a filmet. A könyv olyannyira filmszerű, hogy nem látom, hogy nagyobb nyereség lenne elolvasni, mint megnézni a Scorsese alkotást.

4 hozzászólás
Kata_Fátrai>!
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy

Martin Scorsese Az ír című filmjéről valószínűleg kevesen tudták, hogy valós eseményeken alapul. A Hoffa-rejtély sokakat foglalkoztatott egészen 2004-ig, amikor Charles Brandt Hallom, szobafestő vagy! című könyve felfedte a titkot. Azonban Brandt sokkal többet megtudott Frank Sheerantől, mint Jimmy Hoffa gyilkosának a nevét.
A Hallom, szobafestő vagy! először 2011-ben jelent meg a Gabo Kiadó gondozásában Bihari György fordításában. 2019-ben a Helikon The Irishman – Hallom szobafestő vagy! címmel jelentette meg újra, az új kiadás címe és borítója már a Scorsese-filmre is utal. Azonban az új kiadás az új borító mellett új utószóval is kiegészült: Robert De Niro érdeklődésének köszönhetően Brandt eddig olyan ismeretlen történeteket mesélt el Scorsesééknek, amelyek ezúttal már a kötetben is helyt kaphattak.
A teljes kritika itt olvasható: https://smokingbarrels.blog.hu/2020/05/12/konyvkritika_…

Nagy_Atilla_Tas>!
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy

Kellemes habkönnyű olvasmány felemelkedésekről és bukásokról a nem létező szervezett bűnözésről, amit ki hitte volna a politikával egy bordában szőttek amiről csak kiderül, hogy mégis él és virul, vélhető róla az is, hogy nem és ez vala a maffia alkonya hahaha…
A kötet új kiadás ami annyit tesz hogy, nem pusztán filmes burkolatot kapott, (ami kivételesen tetszik is)hanem a mostani sajnos papírfedős (de legalább füles) kiadás kiegészített lezárást is egy közel 100 oldalas toldalékot ami a megjelenés évében több okból sem láthatott (vóna) noha bona napvilágot.Scorsese mesteri filmje mellé(ami miatt bizony moziba mentem és egyáltalán nem bántam meg azt a közel négy órát) ragyogó adalék a kötet! Mind a kettő erősseeennn javallott, akár többször is.Mindazonáltal akik folyamatos gyilokpörgést, gyilokpornót várnak azok egyikben és másikban is csalódni fognak, itt a sorakozó finomságoknak megvan a maga sora és helye és ideje üröme és öröme is.Éppen ezért de nem csak ezért roppant szerethető M-lék-irat s monstre filmköltemény Hoffa benne szex meg steksz meg szagszervezet mi orránál fogva vezet kit lehet bene bene kapis ájris dead Kennedyzsötöböpontpontpontpont

Ruste>!
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy

A különböző kései kiadásoknál a szöveg után, után, után toldott részek nélkül nagyon kompakt, olvasmányos true crime regény. spoiler
Könnyen és gyorsan bevonó stílusban, Stephen King szerűen anekdotálva meséli a történetet, amit csak néhány rövidebb etapra szakít meg a szerző, aki az adott szituáció, kontextus megértését segítő részeivel egészíti csak ki ezt.
Szerintem ez így határozottan az előnyére van, én nagyon élveztem az olvasását.
spoiler

1 hozzászólás
Saba1>!
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy

A könyv a fimmel kapcsolatosan keltette fel az érdeklődésemet, még többet akartam tudni róla, és hát jó pár kérdést is hagyott a film maga után. Például, hogy Frank Sheeran habár nem lett vamzer, tehát nem járt el a szája a Hoffa gyilkosságról, de akkor vajon mégis hogy hogy könyv íródott róla? A könyv választ ad erre és még sok más egyéb kérdésre is. Az író tárgyilagosan közli az eseményeket, a saját kutatási anyagát elkülöníti Frank beszámolóiról, tehát egyrészt hallgathatjuk a történelem szavát, másrészt pedig magát a szereplőét, aki részt vett benne. Ami tetszett benne, hogy nem foglal állást sem, az író csupán tényeket közöl és egy nyomozó alaposságával tárja elénk a miérteket, és a végére jól kirajzolódik az, ahogyan emberek hatással voltak az Amerikai történelemre. Mert hogy a végén világossá válik, hogy Amerika történelme egyben a maffia történelme is, máig ható törvényei pedig belerágták magukat a lapjaiba, ha tetszik ha nem. És hála Frank Sheeran vallomásainak és az író dokumentarista alaposságának ezen történelmet most mi is jobban megismerhetjük. Aki még ennél is többet szeretne tudni az olvassa el Bill Bonnano: Maffiabecsület c. könyvét és Rich Cohen Kemény zsidók c. könyvét, mindkettő hasonlóan izgalmasan tárja elénk a témát.

Laci1975>!
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy

Aki a borító alapján a Nagymenőkhöz vagy a Casino-hoz méretű gengszter eposzra számít az csalódni fog. Van itt persze maffia, de nem tolakszik a történet előterébe, inkább hátulról mozgatja a szálakat, az előtérben a ’60-as ’70-es évek szakszervezti csatározásai állnak, Jimmy Hoffával az élen: harc a belső ellenzékkel, harc az igazságüggyel (Bobby Kennedy!), és persze a maffia-szál. Mindezt egy fontos „jobbkéz” Frank Sheeran szemszögéből. Nagyon amerikai történet, szerintem mi itt Kelet-Európában még a regény tudatában is csak kapizsgáljuk, mennyire áthatották a szakszervezetek az amerikai társadalom szövetét.
A regény éppen ezért nem túl sodró lendületű, sok szakszervezeti konfliktus számunkra érdektelen, elvétve pörög fel a regény és kulminálódik a cselekmény pár bűntény körül.
Őszintén szólva, ha nem lett volna a film, akkor a kezembe sem veszem és most is azt mondom nem lennék kevesebb, ha nem olvastam volna. Amerikanisztika hallgatóknak azonban ajánlott olvasmány.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Valahol Európában valami megkeményedett bennem, és nem puhult fel többé. Az ember megszokja a halált. Az ember megszokja az ölést.

84. oldal

1 hozzászólás
Chöpp P>!

A dolgok úgy mentek, ahogy a hadseregben szokás: előbb siet az ember, aztán várakozik.

61. oldal

pável>!

Mondtam Russnak, hogy szeretnék részt venni a szakszervezeti munkában. Dél-Phillyben voltunk egy kocsmában. Felhívta Jimmy Hoffát Detroitban, aztán odahívott a telefonhoz. Jimmy első szavai ezek voltak: – Hallom, szobafestő vagy! – A szobafestés a vért jelentette, amely állítólag ott marad a falon és a padlón, ha lelőnek valakit. Azt feleltem: – Magam végzem az ácsmunkát is. – Ezzel a koporsókészítésre utaltam, arra célozva, hogy magam szabadulok meg a hulláktól.
A beszélgetés után Jimmy állást adott a szakszervezetnél. Többet kerestem, mint a korábbi munkáimmal együttvéve, beleértve a lopást is. Külön pénzt kaptam a költségeimre. Emellett elintéztem bizonyos ügyeket Jimmynek, akárcsak korábban Russellnek.

1. fejezet

2 hozzászólás
Chöpp P>!

A háború után soha többé nem aludtam többet három-négy óránál egyhuzamban.

85. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

(…) pontos emberek voltak. Aki nem pontos, az tiszteletlen.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pontosság · tisztelet
Chöpp P>!

Apám igazi anyagot használt, amikor anyámat teherbe ejtette, nem lett belőlem idióta.

18. oldal

Chöpp P>!

Anyám szeretett főzni, és maga sütötte a kenyeret. Máig érzem a sültje, a savanyú káposzta és a széntűzhelyen fővő krumpli illatát. Nagyon hallgatag asszony volt. Azt hiszem, azzal mutatta ki a szeretetét irántunk, hogy főzött ránk.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: burgonya, krumpli · kenyér · savanyú káposzta
Chöpp P>!

Úgy tűnt, mindig idősebb ellenfelekkel kellett megverekednem, beleértve az apámat.

57. oldal

Chöpp P>!

1945. október 24-én szereltem le, egy nappal a huszonötödik születésnapom előtt, de csak a naptár szerint voltam huszonöt.

83. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
John Grisham: Az ártatlan ember
„tudós Bob” Pflugfelder – Steve Hockensmith: Nick és Tesla szuper kiborg kütyükesztyűje
Tolnai Kálmán: A vércsék karmai között
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban
David Talbot: A két Kennedy
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna
Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora