A ​párizsi építész 52 csillagozás

Charles Belfoure: A párizsi építész

A ​tehetséges építész, Lucien Bernard a német megszállás alatt álló Párizsban 1942-ben olyan megbízást kap, amely nagyon sok pénzt hozhat neki, de az életébe is kerülhet. Titkos búvóhelyet kell terveznie egy vagyonos zsidónak úgy, hogy azt még a legelszántabb német katonák se találják meg. Luciennek szüksége van a pénzre, és a lehetőségnek sem tud ellenállni, hogy túljárjon a nácik eszén, akik elfoglalták szeretett városát, így úgy dönt, elvállalja a feladatot.
Ám amikor az egyik általa tervezett búvóhelyet leleplezik, és az élet úgy hozza, hogy a zsidók elrejtése személyes üggyé válik számára, ráébred, hogy a tét jóval nagyobb, mint eleinte gondolta. Luciennek – és ezzel párhuzamosan az olvasónak is – mérlegelnie kell, hogy emberekként mivel tartozunk egymásnak, és hogy milyen messzire kell elmennünk ahhoz, hogy helyesen cselekedjünk.

„A portré, amit Belfoure a II. világháború Párizsáról fest, egyszerre felkavaró és magával ragadó; ez a szép történet azt mutatja meg,… (tovább)

Eredeti mű: Charles Belfoure: The Paris Architect

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Alexandra, Pécs, 2015
ISBN: 9789633576977 · Fordította: Getto Katalin
>!
Alexandra, Pécs, 2015
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633575178 · Fordította: Getto Katalin

Kedvencelte 4

Most olvassa 6

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Charles Belfoure: A párizsi építész

Nagyon kellett nekem ez a könyv.
Teljesen véletlenül futottam bele, illetve adta a kezembe kedves könyvtáros barátnőm. Most így belegondolva, nem is volt ez véletlen.
Kedven korszak, kedvenc téma. Nagyon szerettem a Schindler listáját, a könyv borítóján említésre is kerül, illetve hasonlóképpen izgalmasnak ígérve a könyvet. Utólag értékelve, magam is így látom, de még társítanám mellé Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős című könyvét is.
Tetszett a könyv vonalvezetése, olyannyira olvasható volt végig, hogy szinte örültem a betegségemnek, mert így itthon maradhattam olvasni.
Nekem az elejétől szimpatikus volt Lucien figurája, rögtön lelki egyensúlyba kerültünk, még azt sem bántam, amit a felesége tett, annyira nyilvánvaló volt az elejétől, hogy a mi számunkra fontos ügyben nem lesznek egy hullámhosszon. Még a félrelépéseit is megbocsátottam, hiszen zsidókat mentett utána!
Érdekes volt a kapcsolata a németekkel, csodálkoztam, hogy egészen észrevétlenül alakult ki a szimpátiája Herzoggal, bár az ok nem volt hihetetlen, hiszen az értelmetlen és túlzó erőszakot egyikük sem értékelte, nem véletlenül kellett harmadik társuknak mennie idejekorán a csapatból.
Pierre bátor szellemű kisfiú volt, a lehető legjobb helyre került, apja helyett igazi apát talált, ám azt kicsit vártam, hogy az utolsó pillanatok egyikén odasúgja Luciennek, hogy mit tett.
Adele élete annyit ért, amennyit ért, nyilván az értékrendje nem egyezett meg még a barátnőjével sem, de inkább volt ez érdekkapcsolat, mint barátság.
Valahogy Bette volt az egyedüli, akivel szemben fenntartásaim voltak, tőle kicsit féltettem Lucient, de csak addig, amíg a két gyerek elő nem került a ládából. Utána már egyértelmű volt, hogy sorsuk összefonódik.
Első ránézésre rémisztő a könyv vastagsága, de úgy sodortak az események, hogy észre sem vettem, hogy fogynak a lapok.
Szerintem Párizsról pont annyit tudtunk meg, amennyit kellett, néhol kaptunk egy kis építészeti, festészeti felvilágosítást, de ez mindig pont annyi volt, amennyit elbírt a cselekmény.
Tökéletes arányok, tökéletes történet.
Ajánlom annak, aki szereti a kor történeteit, magát a korszakot, és hisz abban, hogy történnek még apró csodák – ha némi emberi segítséggel is.

>!
Zsófi_és_Bea P
Charles Belfoure: A párizsi építész

Lassan barátkoztam meg Luciennel, a főhőssel. Nem volt szimpatikus ember, sem a tettei, sem a jellemvonásai alapján. Aztán elvállalja a fülszövegben említett rejtekhely megépítését elsősorban a pénzért, másodsorban pedig a kihívásért, amit építészetileg jelent számára, és véletlenül sem a zsidók iránti együttérzésből vagy emberségből.

Szépen, lassan megismertem az életét, az építészet és művészet iránti rajongását, vívódását a megbízatásait és egy új barátságát illetően, kapcsolatát a feleségével és a szeretőjével. A rejtekhelyek építése folyamán Lucien hatalmas változáson esett át. Már nem az ellenszenves építész volt, hanem egy „igaz ember” lett belőle. Annak ellenére is, hogy nemcsak rejtekhelyeket épített, hanem a németeknek is dolgozott.

A Gestapo állandó jelenléte és ténykedése miatt elég feszült volt a történet, szörnyű volt, amit a zsidókkal, és nem zsidó francia lakosokkal műveltek a fasiszták. Elszomorító volt, ahogyan egy rettegéssel teli német megszállás idején az emberek viselkednek, mit tesznek és mit nem tesznek, hogy mentsék a saját életüket, vagy éppen hogyan viselkednek a bátor emberek, akik csupán emberségből mentenek meg, bújtatnak el zsidókat.
A történet végére megkedveltem Lucient, és izgultam az életéért.

>!
minett
Charles Belfoure: A párizsi építész

Igazi meglepetés volt ez könyv.Ismét egy új megközelítése a II.világháborús borzalmaknak.
Nagyon élőek a leírások,többször halálra izgultam magam,hogy nehogy megtalálják az elbújtatottakat

>!
agivagyok
Charles Belfoure: A párizsi építész

A maga témájában kiemelkedő könyv ez, és szerencsésnek érzem magam, hogy olvashattam. Sokak szerint lerágott csont már ez a téma, és unalmas művek születnek a 20. század eme megrázó eseményeiről, de itt egy ellenpélda. Nagyszerű az alap elképezés, ami köré felépül a történet, szerintem hihetetlenül jól kidolgozott, átgondolt és tényleg jól megvalósított ötlet pattant ki az író fejéből. Lenyűgözött Manet és Lucien esze és tökéletes rejtekhely ötletei, még ha nem is mind úgy sikerült, ahogy azt eltervezték. Lucien-t imádtam, és szeretnék vele beszélgetni, jobban megismerni, annyira a szívemhez nőtt. Egyetlen rossz döntése sem volt, tiszteletreméltóan bátran viselkedett. Manet-t és Dietert is szerettem, nem gondoltam volna, hogy szimpatikusak lesznek a vége felé.
Amikor az éppen akkor olvasott bujdokoló személy gondolatait olvastam, volt hogy egyszerűen minden rezdülésüket átéreztem, féltem én is, nagyon sokszor majdnem sírtam, és egyszerűen nem mertem másra gondolni, csak hogy legyen már vége… Némelyik rész borzalmasan megviselt. Szeretném még olvasni ezt a könyvet! Szeretném, hogy többen is ismerjék ezt a könyvet!

>!
Négygyerekanyja P
Charles Belfoure: A párizsi építész

Finoman szövött történet, szépen megfogalmazott mondatok, jól átadott érzelmek.
Semmi sallang, semmi hatásvadászat.

Nagyon tetszett az alaptörténet. Külön értékeltem, hogy az író meghagyta a szerelmes és a vallatásos részeket is olyannak, amilyenek, és nem azzal akart az olvasónál hatást elérni, hogy bármelyiket is a kelleténél jobban részletezte vagy sarkította volna.

Jó könyv volt, örülök, hogy elolvastam.

>!
Mandorla
Charles Belfoure: A párizsi építész

Brutálisak voltak a Gestapos jelenetek, egyszer sírtam is miatta. amúgy a történet nagyon tetszett, a szereplők, a karakterek és a rejtekhelyek :)

>!
Adruska
Charles Belfoure: A párizsi építész

Az eleje nagyon megfogott. Végig izgultam Lucien összes építményét, búvóhelyét.
Az első fele nagyon hamar elfogyott a könyvnek. Aztán idő közben lejárt a kölcsönzési határidőm és vissza kellett vinnem a könyvtárba. Utána úgy kb. egy hónap múlva újra sikerült megkaparintanom, de már nem ment olyan sebesen az olvasás.
Azért jó érzés volt, és oldotta bennem a feszültséget, hogy Lucien nem maradt egyedül a titkaival. Bette-vel egészen jól egymásra találtak és a végén már együtt tudták hordozni azokat a bizonyos nyomasztó lelki terheket.

>!
nagyange P
Charles Belfoure: A párizsi építész

Az alap történet jó lett volna, de nem lett ez a könyv izgalmas. A főhős kicsit se lopta be magát a szívembe. Szóval nem kapott túl jó értékelést.

>!
Angeleyes26
Charles Belfoure: A párizsi építész

Szeretem az ilyen témájú könyveket, így nagy kíváncsisággal kezdtem el olvasni. Annak ellenére, hogy Lucient nem nagyon sikerült megkedvelnem, azért nagyon szorítottam neki, hogy olyan furfangos búvóhelyeket építsen, amit a németek sosem találnak meg. Érdekes volt Lucien és Herzog kapcsolata. Az elején Lucient csak a pénz és a kihívás érdekelte, aztán rádöbbent, hogy milyen felelősség terheli őt. Nagyon izgalmas, végig pörgős történet volt. Az utolsó oldalakat csak úgy faltam és izgultam, hogy végül ép bőrrel megússzák. A történet vége szerintem fordulatosra sikeredett, amire én nem számítottam.


Népszerű idézetek

>!
agivagyok

Sosem volt még dolga olyan férfival, aki képes lett volna meghalni valamiért.

352. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephanie Perkins: Anna és a francia csók
Kathleen Tessaro: A parfüm titka
Khaled Hosseini: És a hegyek visszhangozzák
Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret
Rick Riordan: A csontlabirintus
Paul Auster: New York trilógia
Gayle Forman: Csak egy nap
Paul Auster: Láthatatlan
William Wharton: Búcsú a szerelemtől
Dan Brown: A Da Vinci-kód