Lidércfény (True Blood 5.) 268 csillagozás

Charlaine Harris: Lidércfény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az igaz barát nem iszik a barátjából.
Közeleg a telihold. Sookie-nak kevés ideje maradt, hogy felkutassa azt a titokzatos orvlövészt, aki halálos rettegésben tartja a kisváros nem hétköznapi lakosságát. A pincérlány telepatikus képességét is beveti, mindhiába; házát felgyújtják, főnöke az áldozatok, imádott bátyja a gyanúsítottak listájára kerül, miközben a helyi vérfarkasklán új falkavezért választ, és még ebben is az ő segítségét kérik. Véres telihold ígérkezik…

Charlaine Harris magával ragadó bestsellerében mesterien népesíti be világunkat vámpírokkal, nem kevés humorral és izgalommal fűszerezve.

„Pikánsan pokoli”
– Dallas Morning News

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542843 · Fordította: Lukács Lászlóné

Kapcsolódó zóna

!

True Blood

111 tag · 72 karc · Utolsó karc: 2021. szeptember 27., 17:28 · Bővebben


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Eric Northman · Sookie Stackhouse · Bill Compton


Kedvencelte 19

Most olvassa 4

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Charlaine Harris: Lidércfény

Azt már most tudom, hogy egyre jobban nem kedvelem ezt a sorozatot.
Legalább is az eddigi részek nem győztek meg. Hullámvasút az egész, hiszen hol kapok egy normálisabb részt, hol pedig csak fogom a fejem, mint most is.
Egy újabb rész, amiben Sookie ismét bemutathatta, hogy a labdajátékok nagymestere. Mindig félre lő, mikor nem kellene, mindig be talál neki az éppen aktuális játékos és folyton cselezni kell, hogy elérje a célját. Néha közbejön egy – két öngól is, de azért szerencsére fejlődő képes, még ha lassan is.
Viccet félretéve nagyon unom már, hogy mindenkinek ő kell, és persze elindul a nászjáték az időszerű partnerrel.
A természetfeletti lények csak úgy özönlenek a történetben, de nem igazán értettem meg, ki mitől is olyan különleges, azon kívül, hogy vért iszik, szőrős lesz stb.
Persze valamire fel kellett építeni ezt a sorozatot is, tehát bízom benne fog némi változatosság is eljönni a következő részekben, de nagyon örülök, hogy lassan haladok előre. Minden alkalom után kell egy kis emésztési idő.
Egy olvasásnak megfelelt.

5 hozzászólás
ViveEe P>!
Charlaine Harris: Lidércfény

Feltett szándékom, hogy újraolvasom a teljes sorozatot, hogy utána nyugodt szívvel váljak meg tőle, annak tudatában, hogy én megadtam az esélyt a maradásra.
De… istenem, annyira sablonos és semmilyen az egész. És még van 8 rész!
Sookie már megint belebonyolódik egy természetfeletti eseménybe, és persze megint történik valami, amit ki kell nyomozni.
Maga a farkasvezér választás még érdekes is volt, de azon kívül megint semmi extra.
Ami különösen zavaró, az az, hogy mindenki meg akarja Sookiet d*gni, és neki kb. mindenki jöhet is.
Számomra nagyon ellenszenves, hogy mindenkivel csókolózik, mindenkire beindul, de igazából senki iránt nincsenek mélyebb érzései. Egy hormonzavaros kiskamasz. Emiatt semmi „bája” nincs a sorozatnak.
Sookie nem egy hősnő. Egy csinos gumibaba, akit mindenki fel (fog) próbál(ni).
Az, hogy Eric és Sam nagyon rendben van, és engem Pam is nagyon szórakoztat, végtelenül kevés, hogy elvigye a hátán az egészet.
Sajnálatos, de tényleg érdekel, hogy a sokmindenkivel kavaráson kívül mit produkál még a kedves írónő.

bartok_brigitta P>!
Charlaine Harris: Lidércfény

Nem állíthatom, hogy irodalmi mércével mérve ez a sorozat valaha is toplistás lehet. Sajnos a logikai bukfencek továbbra sem kerülik el a történetet, nem beszélve arról, hogy bizonyos részeknél olyan érzésem volt, mintha az írónő (vagy talán a fordító?) nem emlékezett volna a korábbi történetek bizonyos elemeire, ezért néhány dolog egyszerűen megváltozott. Szerencsére nem nagy dolgokról van szó, és talán fel sem tűnik, ha az ember nem egymásután olvassa a könyveket.
Az amúgy is zsúfolt univerzum kötetről-kötetre lesz még zsúfoltabb… Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a kevesebb néha több, szóval ahelyett, hogy az író új fajokat és új szokásokat zsúfolt bele a sztoriba, hatásosabb lett volna a régebbieket egy kicsit kibontania, jobban dolgoznia. Nyílván a sorozatnak nem az a célja, hogy tudományos legyen, hanem inkább szexis, de… Valahogy zavaró, hogy az események nyaktörő tempója ellenére, mindig inkább azon van legnagyobb hangsúly, hogy éppen melyik potenciális hímegyed szeretné megfektetni ostoba, naiv, és idegesítő főhősnőnket.
Hogy ne csak a negatív dolgokat sorakozassam fel elmondom, hogy a két főbb cselekményszál tetszett. Mind az orvlövész, mind pedig a vérfarkasok alfaválasztási-ceremóniája tetszett (bár utóbbit én nem teljesen így képzeltem eddig). A könyves Alcide közel sem dobogtatja meg úgy a szívem, mint a filmes, és ebben a könyvben azt hiszem, hogy csalódtam is benne egy picikét… Azóta sem sikerült nagyon feltornáznia magát.
Charles, a kalózvámpír lett az új kedvenc szereplőm, így egy kicsit fájt, amikor kiderült spoiler.
A sorozat nagy pozitívuma, hogy nem igényel túl sok gondolkodást. Semmi bonyolult, csupa egyszerű elbeszélés, ami olvasmányossá és gyorsan haladhatóvá teszi a könyveket. Azt viszont kétlem, hogy valaha is a kedvenceim közé fogom sorolni…

2 hozzászólás
Henrietta1996>!
Charlaine Harris: Lidércfény

Az előző kötet nagyon tetszett és már kezdtem beleélni magam, hogy talál a következő rész is hasonló lesz, mint a Vérszag, de sajnos újfent csalódnom kellett.
Egy újabb természetfeletti esemény, amin Sookie-nak természetesen muszáj részt venni, újabb természetfeletti lények megjelenése, már azt sem tudom melyik lény mitől is különleges. Sookie újfent olyan dolgokba keveri magát amibe nem kellene, így vagy meg akarja valaki ölni vagy d*gni…., az utóbbinak persze főszereplőnk csak örül. Most komolyan nem tudja eldönteni, hogy ki is szeretne maga mellett tudni?
Az előző részhez hasonlóan Bill, itt is kevés szerepet kapott ami a könyv előnyére vált.

Dombi_Petra>!
Charlaine Harris: Lidércfény

Lehetséges, hogy két év kihagyás sok két kötet között ennél a sorozatnál. Nem minden esetben tetszett a könyv cselekménye, sokszor untatott, álmossá tett, de voltak benne olyan részek is, amit kifejezetten izgalmasnak, lényegre törőnek, sőt lebilincselőnek tartottam.
A vérfarkasos, vérpárducos, illetve a nyomozgatós részek nagyon tetszettek.
Sookie szokásosan minden férfi vágya, mindenki csak őt akarja. lennék a helyében.. ilyen pasik közül válogatni….na, de mindegy is :D Nekem személy szerint még mindig Eric a befutó <3
Váratlan fordulatokat is hozott a könyv, ilyen volt számomra pl. Sweetie és Charles a kötet végén.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542843 · Fordította: Lukács Lászlóné
kkriszti00 P>!
Charlaine Harris: Lidércfény

A pech sorozatnak nincs vége Bon Temps-ban. Samet meglövik, Sookie-ra bérgyilkost küldenek spoiler, az alakváltók nincsenek biztonságban. Mindezek mellett Jasont megint meggyanúsítják off. Sookie barátnőjét, Tara-t vámpírmódra lepasszolják egy vadállatnak (Mickey) és emiatt Sookie-t ölik meg majdnem (megint).
spoiler O.O

Nagyon sok olyan apró cselekmény van még a könyvben amit fel-fel lehetne hozni, de nagyon sokáig tartana. A természetfeletti világ egyre bővül és Sookie sosincs teljes biztonságban. Kíváncsi vagyok miért is vonzza ennyire magához ezeket.

readingsogood P>!
Charlaine Harris: Lidércfény

Szórakoztató volt, és gyorsan tudtam vele haladni, de amitól féltem, az kezd kibontakozni. A könyvsorozatoknál, főleg, ha ennyi faj és ennyi alfa típusú karakter van jelen, érdekes módon mindenki a főszereplőnket akarja. Értem én, hogy ez sok konfliktust szülhet két ember között, nemhogy két faj között. Ez egy nagy negatívum számomra ebben a kötetben.
A nyomozós szál viszont egy kicsit visszahozta a kedvem, és emiatt is olvastam el szerintem ennyire gyorsan.
Az írónő a világ felépítést még mindig nagyon érdekesen csinálja szerintem, és mindig meg tud lepni. Kifejezetten jól alkotja meg szerintem ezt a világot és érdekesen tárja elénk.

Petra_Posztós>!
Charlaine Harris: Lidércfény

Kicsit spoiler kezd már bosszantani, hogy mindenki Sookie-t akarja… Most komolyan nincs más nőnemű lény ebben a történetben? A nyomozós részek viszont tetszettek, a vérfarkasok alfaválasztási-ceremóniája is nagyon érdekes volt. Összességében jól szórakoztatott.

Rooxy>!
Charlaine Harris: Lidércfény

Ez a kötet is tele van fordulatokkal, bár egyes részek kevésbé kötöttek le benne, így azokat kicsit nehezebben tudtam követni.
Bővebben: http://ilovebooks.blogger.hu/2017/12/28/charlaine-harri…

Tímea_Kocsis_2>!
Charlaine Harris: Lidércfény

Furcsa bűnözési hullám éri el Sookie városkáját, ráadásul, mintha vadászszezont hirdettek volna rá. A kéttermészetűek világába látunk bele mélyebben. Kis pincérnőnk szirénné lép elő, sorban állnak érte a természetfelettiek. Jason élete kezd lenyugodni, az új természete következtében. Egészében véve nem kiemelkedő része a sorozatnak, inkább csak töltelék kötet, némi feszültség fokozással. A tündérek fokozottan csoportosulnak Sookie körül, ahogy az udvarlók is.


Népszerű idézetek

Nita_Könyvgalaxis>!

A vámpírok nem mindig ismerték a gyorséttermeket, mert ők nem szoktak enni. (Miért, maguk hány vértranszfúziós állomást tudnának kapásból felsorolni?)

62. oldal

kávésbögre P>!

Vannak időszakok, amikor gondolkodni kell, és vannak olyanok, amikor jobb, ha az ember nem gondol semmire.

301. oldal

Nita_Könyvgalaxis>!

Étel, ami járkál és beszél. Ez voltunk mi. McEmberek.

277. oldal

Thimmyke>!

– Visszajöhettek. Mondta egy fiatal vérfarkaslány, aki nyolc centi magas „dugj meg” tűsarkú cipőt viselt…

353. oldal

cassiesdream>!

A regények mindig sokkal érdekesebbek. Az igazság néha olyan unalmas.

215. oldal

Sunshine>!

Ha legközelebb valaki arra kér, hogy nézzek meg egy természetfeletti rituálét, azt fogom mondani neki, hogy hajat kell mosnom.

1 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!

A barátnőm, Paula Woldan erkölcsi támogatást nyújtott, és némi információt a kalózokról, valamint hajlandó volt elviselni a „beszélj úgy, mint egy kalóz” napon.

385. oldal, Köszönetnyilvánítás

4 hozzászólás
Sunshine>!

Ha kibeszéljük a félelmeinket, már nem tűnnek olyan nagynak.

FanniFibi>!

– Azt állítod, hogy azt mondtam, veled volt a legjobb szex egész életemben. – mondta – De vajon te is ezt gondoltad rólam?
– Szeretnéd tudni, mi? – kérdeztem, majd visszamentem dolgozni.


A sorozat következő kötete

True Blood sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Halálos születésnap
Benjamin Percy: Vörös hold
Patricia Briggs: A vér kötelez
Kresley Cole: Vámpíréhség
Chloe Neill: A lányok olykor harapnak
Rob Thurman: Holdvilág
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Anne Rice: Memnoch, a Sátán
Jim Butcher: Teliholdkór