Inni ​és élni hagyni (True Blood 1.) 742 csillagozás

Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az igaz barát nem iszik a barátjából

Sookie Stackhouse pincérnő a louisianai Bon Tempsben. Csinos, de csendes lány, aki nem jár el szórakozni. Oka van rá. Sookie ugyanis olvas mások gondolataiban. Bill magas, sötét hajú, jóképű srác – és a lány egy árva szót sem hall a gondolataiból. Tehát pontosan az a fajta pasi, akire egész életében várt…

Azonban Bill szörnyű titkot rejteget; ő ugyanis vámpír. Váratlanul Sookie egyik kolléganőjét megölik, nem is akárhogyan – miközben megátalkodott vámpírok csoportja veszi üldözőbe Billt. Az idegeneknek tervei vannak Sookie-val, a kérdés csupán az, ki tudja jobban és gyorsabban kihasználni emberfeletti képességeit.

CHARLAINE HARRIS a világ sötét oldalára kalauzol minket. Magával ragadó bestsellerében mesterien népesíti be világunkat vámpírokkal, nem kevés humorral és izgalommal fűszerezve. „Anita Blake rajongói imádni fogják” – Publisher’s Weekly „Pikánsan pokoli” – Dallas Morning News

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2009
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542775 · Fordította: Binder Natália

Kapcsolódó zóna

!

True Blood

111 tag · 74 karc · Utolsó karc: 2018. július 8., 11:11 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Sookie Stackhouse · Bill Compton · JB de Rone


Kedvencelte 80

Most olvassa 26

Várólistára tette 183

Kívánságlistára tette 129

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

„Az élet nem jár gond nélkül. Arról szól, hogy hogyan birkózol meg azzal, ami neked jutott.”

Vannak bizonyos történetek, amikre aludnom kell.
Többnyire mély nyomott hagynak a lelkemben és át kell gondolnom, rágódnom kell, mit is váltott ki, miről is olvastam, mit is tudok az adott témáról, vagy egyszerűen miért hatott rám így.
És úgy látszik ez kötet is ebbe a kategóriába esik, bár nem azért írok ennyi nap elteltével értékelést, mert olyan mélyen érintett volna, hanem, mert nem tudom eldönteni, hogy tetszett e vagy sem.

Azt előre leszögezem nem láttam a sorozatot, és bár vajmi fogalmam volt arról, hogy mit veszek kézbe, nem ez dominált, mikor elkezdtem, hanem az a megosztottság mind a molyon, mind más ismerőseim körében, hogy valaki vagy utálja, vagy szereti.
Erre nini itt vagyok én és nem tudom eldönteni, mit is váltott ki nálam a könyv.
Ezen persze az esetemben nem is kellene meglepődni, mégis elég határozott szoktam lenni, mi tetszik, és mi nem és most mégis tanácstalan vagyok.

Az okaim a következők.
– Az alaptörténet jó.
– A szereplők elfogadhatóak, bár azt hozzá kell tennem túl sok minden nem derül ki róluk, de ezt betudom annak kezdő kötet…minden kezdet nehéz…
– A cselekményszál érdekes, viszont itt már jön a nem tetszésem, nem elég izgalmas,
– A gyilkos kiléte, bár okozott fejtörést, mégis hamarabb kitaláltam, mint kellett volna, és ezt nem szeretem
– Tudom, hogy kezdő kötet, de túl sok kérdés merült fel és most inkább idegesített
– Ezektől a nevektől nevetőgörcsöt kaptam, bocs egyszerűen nem illenek a karakterekhez, ennél azért eredetibb is lehetett volna az író
– Ami a romantika vonalat illeti a fentiek miatt komolytalanná vált és nem tudtam beleélni magam
– És többször kint rekedtem a történetből, és be kell vallanom utálok lapszélről lesni mi történik.
– Mégis olvastatta magát, és lekötötte a figyelmemet.

Szóval, mint látható elég vegyes érzésekkel vagyok megáldva.
Gyanítom egyenlőre nem fogok dűlőre jutni, így adok egy három és fél csillagot és valamikor folytatni fogom. Annyit megér, hogy kiderítsem a mérleg nyelve merre fog billenni.

Egy olvasásnak megfelelt.

>!
molybarby
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Nem tudok düllőre jutni ezzel a könyvvel. Tetszett is meg nem is. Igazából bizonyos részek nagyon tetszettek, valami viszont nagyon nem. A legnagyobb pozitívuma a dolognak az volt, hogy nem találtam ki, hogy ki a gyilkos. Sookienak nagyon béna neve van, Bill vámpírról nem is beszélve… :D A pasik közül a legszimpibb Sam volt és sokáig drukkoltam is neki, hogy hátha összejön neki valahogy Sookieval. A többiek igazából nem hagyták valahogy megszerettetni magukat. Még maga Sookie se. J. R. Wardtól meg tényleg mérföldekre állt ez a könyv. Összességében viszont nagyon olvastatta magát, gyorsan fogytak a lapok és valamivel mindig sikerült megtartania a figyelmemet. Viszont nálam ezzel a könyvvel akár be is fejeződhetne az egész sorozat, mert nem érzem a késztetést a további olvasásra.

>!
barbikaunatkozik
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Azt az egy csillagot kifejezetten Eric kapja meg tőlem. Ugyan éppen csak benne van a könyvben, de messze így is a legértékelhetőbb karakter. Mindenki más teljesen ambivalens érzéseket kelt benne. Lehettek volna jó karakterek is, megfelelő mennyiségű erőfeszítés segítségével, de ez sajnos nem következett be.
Maga az alapszituáció kifejezetten tetszett, de a történet amit köré épített az írónő…enyhén üres és jellegtelen volt. Igazából az egész kötetre jellemző ez. A történések csak vannak, érzelmeket nem igazán tud közvetíteni valamint minden hirtelen következik be.
A szerelmi szál is elég katasztrofális. Azon sorozatok közé sorolnám, amikben nem tudtak mit kezdeni a helyzettel és inkább odafirkantott egy olyan „párkapcsolatot”, ami nem is működik…a kémiával együtt. Talán egy jelenetben volt fellelhető némi nemű izzás, de az is gyorsan kihunyt. Ez nem hogy szerelem, de még barátság se lenne. Nem tudom hova tenni.
Ami a nyomozást illeti, talán jobb lett volna, ha nem kerül bele, bár akkor nem is tudom mi történt volna egyáltalán. Csöpögtet az írónő egy-két információt, ami alapján kb az elején sejteni lehet ki a tettes és nagyjából már a motivációt is ellövi, bár lehet jobban festene a dolog a HBO-s sorozat ismeretének hiányában. Így viszont nem ért váratlanul a felfedezés és el is laposodott egy idő után az egész.
Szóval nekem nem tetszett. Egyáltalán. Ha True Blood, akkor inkább a sorozat. Ugyan az a sztori (majdnem!!!), de valahogy mégis életképesebb. Ugyan a színészi alakításokkal rengeteg probléma van (hozzájuk képest a latin-amerikai telenovellák színészei Oscar-díjas alakítások nyújtanak), mégis könnyebben elhiszem, hogy a gondolatolvasó és a vámpír egymásba van habarodva. Nem mellesleg a nyomozás is sokkal érdekesebben van tálalva.

10 hozzászólás
>!
Kawaii_vIVIv
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Nem volt rossz, viszont lehet mert a sorozat első évadát hamarabb láttam, ezért a könyv most gyengébbnek tűnt. A sorozatban volt izgalom, jobban átjött a feszültség hogy ki a gyilkos, (oké a sorozat miatt már tudtam ki az xd) de egyszerűen nem volt eléggé nyomasztó egyik gyilkosság sem, az ábrázolása valahogy nem volt az igazi. Nem jött át úgy mint a sorozatban. Viszont gyorsan lehetett vele haladni. És Bill <3

>!
Bajnoczianna
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Nekem ez a könyv gyenge lett. A sorozatott már jóval előbb láttam igy tudtam ki a gyilkos, de akkor is hiányzott a feszültség mint a krimi regényeknél. A vezető szál pedig néhol nem kötött le igazán, a leírás pedig jó lett azonban az izgalmas részekből lehetett volna több is benne.

>!
ViveEe P
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

A vámpírmánia korszak terméke, egy kis krimivel fűszerezve, hogy kicsit szóljon valamiről.
Van egy csöpp kis város, ahol Sookie éli kis életét, aki nem mellesleg gondolatolvasó. Bár nagyon sokszor meggyőződhetünk róla, hogy mennyire jó csaj, teljesen tapasztalatlan az adottsága miatt.
De megjelenik Bill, a vámpír, akinek nem tud olvasni a gondolataiban, és ráadásul mennyire izgalmas is, hogy vámpír, és rögtön indul a vonat.
Ami érdekes, hogy itt felvállalt fajként az emberek között élik az életüket.
Viszont abszolút semmilyen ez a szerelem. Billnek nem ismertem meg igazán a jellemét, nem is igazán tudom mibe kéne beleszeretnem.
És Sookie se tudja. Úgy döntött, hogy szereti aztán ennyi. Kivéve, hogy néha felcsillan neki, hogy lehet mégsem annyira király, hogy egy hullával jár, de aztán meg megint túlteszi magát ezen. Tök gáz az egész.
Aztán a krimi szál. Nőket fojtanak meg, akikről tudni, hogy voltak vámpírokkal is. Sookie teljesen beleillik a sémába, de sajnos az egyetlen gyanúsított nem lehet a tettes. Nem nagyon volt nyomozás, azon kívül, hogy szörnyülködött mindenki, hogy jaj, szegény lányok, meg a rendőrök néhány kérdése. Ez se emelte a könyv értékét. A gyilkos kilétére emlékeztem egy korábbi olvasásból, így sajnos ez az izgalom is elmaradt most.
Nem egy erős sorozatindító kötet, de már volt példa nagy fejlődésre. Meglátjuk itt is ez lesz-e. Annyira nem emlékszem a sztorira, csak nagy vonalakban.

>!
Rémálom
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Kellemes, szórakoztató kis regény. A nyomozás nem éppen van előtérben, a romantika meg nem kötött le, mert egyszerűen se át nem éreztem, se Bill nem volt „kedvemre való.” Viszont elszórakoztatott és kikapcsolt a könyv, sokkal jobb volt, mint vártam. (Azt hiszem, én vagyok az egyetlen, aki nem utálja Sookie-t.)

18 hozzászólás
>!
gab001 P
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Számomra ez egy olyan igazi „soha-nem-venném-a-kezembe-könyv” volt. Azt hiszem, a külső alapján ítéltem. Már nagyon régen nem csalódtam ekkorát pozitív irányban. Eleinte csak forgattam a szemem, mert nem tudtam hova tenni a könyv stílusát, de amint megértettem, hogy ez inkább egy könnyebb, szórakoztató műfaj, elkezdtem élvezni. Igazából Sookie-t kedveltem meg annyira, hogy egyszerűen már le se akartam tenni. Tetszik a nyíltsága, egyenessége, olyan igazi üdítő jelenség volt számomra. Van valami egyedi bája, ahogy a könyvnek is.
A filmsorozatot sem láttam még, de lehet, hogy belekukkantok, bár félő, hogy ilyen könyvélmény után csalódás lesz.
Köszönöm @Shanara-nak a kölcsönzési lehetőséget!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Fiizso

– Te mit csinálsz, ha mérges leszel, Bill?
– Kitépek egy fát. – mondta.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bill Compton
>!
veri7

– Egy kis gondolkodási időt kérek.
– Amíg…?
– Amíg eldöntöm, hogy a szerelem megéri-e a szenvedést.

>!
Rencsu

Az élet nem jár gond nélkül. Arról szól, hogy hogyan birkózol meg azzal, ami neked jutott.

>!
Fiizso

– Kiskora óta nem járt orvosnál? – kérdezte csodálkozva Sonntag doktornő.
– Nem betegedtem én meg soha. – Fejével öklelt egyet felé. – Erős vagyok mint a bika.
És olyan okos, mint egy tyúk.

393. oldal

Kapcsolódó szócikkek: JB de Rone
>!
veri7

Olyan vagy, mint egy szál fehér gyertya a szénbánya mélyén.

>!
csartak MP

Már évek óta vártam a vámpírra, amikor belépett a bárba.

(első mondat)

>!
esztie

– Kijöttél, hogy megments. Bátor dolog volt – mondta a vámpír olyan csábos hangon, amitől DeeAnne piros bugyija minden bizonnyal azonnal leolvadt volna.

22. oldal

>!
csartak MP

– Bill, a vámpír! – mondtam. – Azt hittem, hogy legalább Antoine vagy Basil, Langford! Bill! – Régóta nem nevettem ilyen szívből jövően. – Akkor hát, viszlát, Bill. Vissza kell mennem dolgozni.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bill Compton
>!
cassiesdream

Ez a nő úgy sugározta a veszélyt, ahogy forró villanykörte a hőt.

95. oldal


A sorozat következő kötete

True Blood sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás
Gail Carriger: Changeless – Változatlan
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Sherrilyn Kenyon: Végzetes ölelés
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Jeaniene Frost: A sírcsapda
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve
Nalini Singh: Angyalvér