Inni ​és élni hagyni (True Blood 1.) 707 csillagozás

Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az igaz barát nem iszik a barátjából

Sookie Stackhouse pincérnő a louisianai Bon Tempsben. Csinos, de csendes lány, aki nem jár el szórakozni. Oka van rá. Sookie ugyanis olvas mások gondolataiban. Bill magas, sötét hajú, jóképű srác – és a lány egy árva szót sem hall a gondolataiból. Tehát pontosan az a fajta pasi, akire egész életében várt…

Azonban Bill szörnyű titkot rejteget; ő ugyanis vámpír. Váratlanul Sookie egyik kolléganőjét megölik, nem is akárhogyan – miközben megátalkodott vámpírok csoportja veszi üldözőbe Billt. Az idegeneknek tervei vannak Sookie-val, a kérdés csupán az, ki tudja jobban és gyorsabban kihasználni emberfeletti képességeit.

CHARLAINE HARRIS a világ sötét oldalára kalauzol minket. Magával ragadó bestsellerében mesterien népesíti be világunkat vámpírokkal, nem kevés humorral és izgalommal fűszerezve. „Anita Blake rajongói imádni fogják” – Publisher’s Weekly „Pikánsan pokoli” – Dallas Morning News

Eredeti mű: Charlaine Harris: Dead Until Dark

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2009
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542775 · Fordította: Binder Natália

Kapcsolódó zóna

!

True Blood

115 tag · 76 karc · Utolsó karc: 2018. július 8., 11:11 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Sookie Stackhouse · Bill Compton · JB de Rone


Kedvencelte 76

Most olvassa 28

Várólistára tette 177

Kívánságlistára tette 119

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
molybarby
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Nem tudok düllőre jutni ezzel a könyvvel. Tetszett is meg nem is. Igazából bizonyos részek nagyon tetszettek, valami viszont nagyon nem. A legnagyobb pozitívuma a dolognak az volt, hogy nem találtam ki, hogy ki a gyilkos. Sookienak nagyon béna neve van, Bill vámpírról nem is beszélve… :D A pasik közül a legszimpibb Sam volt és sokáig drukkoltam is neki, hogy hátha összejön neki valahogy Sookieval. A többiek igazából nem hagyták valahogy megszerettetni magukat. Még maga Sookie se. J. R. Wardtól meg tényleg mérföldekre állt ez a könyv. Összességében viszont nagyon olvastatta magát, gyorsan fogytak a lapok és valamivel mindig sikerült megtartania a figyelmemet. Viszont nálam ezzel a könyvvel akár be is fejeződhetne az egész sorozat, mert nem érzem a késztetést a további olvasásra.

>!
barbikaunatkozik
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Azt az egy csillagot kifejezetten Eric kapja meg tőlem. Ugyan éppen csak benne van a könyvben, de messze így is a legértékelhetőbb karakter. Mindenki más teljesen ambivalens érzéseket kelt benne. Lehettek volna jó karakterek is, megfelelő mennyiségű erőfeszítés segítségével, de ez sajnos nem következett be.
Maga az alapszituáció kifejezetten tetszett, de a történet amit köré épített az írónő…enyhén üres és jellegtelen volt. Igazából az egész kötetre jellemző ez. A történések csak vannak, érzelmeket nem igazán tud közvetíteni valamint minden hirtelen következik be.
A szerelmi szál is elég katasztrofális. Azon sorozatok közé sorolnám, amikben nem tudtak mit kezdeni a helyzettel és inkább odafirkantott egy olyan „párkapcsolatot”, ami nem is működik…a kémiával együtt. Talán egy jelenetben volt fellelhető némi nemű izzás, de az is gyorsan kihunyt. Ez nem hogy szerelem, de még barátság se lenne. Nem tudom hova tenni.
Ami a nyomozást illeti, talán jobb lett volna, ha nem kerül bele, bár akkor nem is tudom mi történt volna egyáltalán. Csöpögtet az írónő egy-két információt, ami alapján kb az elején sejteni lehet ki a tettes és nagyjából már a motivációt is ellövi, bár lehet jobban festene a dolog a HBO-s sorozat ismeretének hiányában. Így viszont nem ért váratlanul a felfedezés és el is laposodott egy idő után az egész.
Szóval nekem nem tetszett. Egyáltalán. Ha True Blood, akkor inkább a sorozat. Ugyan az a sztori (majdnem!!!), de valahogy mégis életképesebb. Ugyan a színészi alakításokkal rengeteg probléma van (hozzájuk képest a latin-amerikai telenovellák színészei Oscar-díjas alakítások nyújtanak), mégis könnyebben elhiszem, hogy a gondolatolvasó és a vámpír egymásba van habarodva. Nem mellesleg a nyomozás is sokkal érdekesebben van tálalva.

10 hozzászólás
>!
vIVIv
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Nem volt rossz, viszont lehet mert a sorozat első évadát hamarabb láttam, ezért a könyv most gyengébbnek tűnt. A sorozatban volt izgalom, jobban átjött a feszültség hogy ki a gyilkos, (oké a sorozat miatt már tudtam ki az xd) de egyszerűen nem volt eléggé nyomasztó egyik gyilkosság sem, az ábrázolása valahogy nem volt az igazi. Nem jött át úgy mint a sorozatban. Viszont gyorsan lehetett vele haladni. És Bill <3

>!
Bajnoczianna
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Nekem ez a könyv gyenge lett. A sorozatott már jóval előbb láttam igy tudtam ki a gyilkos, de akkor is hiányzott a feszültség mint a krimi regényeknél. A vezető szál pedig néhol nem kötött le igazán, a leírás pedig jó lett azonban az izgalmas részekből lehetett volna több is benne.

>!
Rémálom
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Kellemes, szórakoztató kis regény. A nyomozás nem éppen van előtérben, a romantika meg nem kötött le, mert egyszerűen se át nem éreztem, se Bill nem volt „kedvemre való.” Viszont elszórakoztatott és kikapcsolt a könyv, sokkal jobb volt, mint vártam. (Azt hiszem, én vagyok az egyetlen, aki nem utálja Sookie-t.)

18 hozzászólás
>!
gab001 P
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Számomra ez egy olyan igazi „soha-nem-venném-a-kezembe-könyv” volt. Azt hiszem, a külső alapján ítéltem. Már nagyon régen nem csalódtam ekkorát pozitív irányban. Eleinte csak forgattam a szemem, mert nem tudtam hova tenni a könyv stílusát, de amint megértettem, hogy ez inkább egy könnyebb, szórakoztató műfaj, elkezdtem élvezni. Igazából Sookie-t kedveltem meg annyira, hogy egyszerűen már le se akartam tenni. Tetszik a nyíltsága, egyenessége, olyan igazi üdítő jelenség volt számomra. Van valami egyedi bája, ahogy a könyvnek is.
A filmsorozatot sem láttam még, de lehet, hogy belekukkantok, bár félő, hogy ilyen könyvélmény után csalódás lesz.
Köszönöm @Shanara-nak a kölcsönzési lehetőséget!

2 hozzászólás
>!
Marée_Noire
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Nehezen kezdtem bele, 1. már túl sok vámpíros sorozatot olvasok :), 2. elég sokan lehúzták, hogy unalmas. Ám csak addig birizgálta a fantáziám – főleg, mivel a sorozatot az elejétől nézem, és szeretem –, hogy persze elkezdtem megvenni a könyveket, az első hármat nagyon akciósan, csomagban :D, aztán persze megvan az a beteg szokásom, hogy látatlanban kell az összes, mert nem kezdek bele úgy, hogy nincs meg a folytatás: mert mi van, ha beleszeretek, most-azonnal-kell-a-többi, és nincs egy petákom se rá?!… :/
Szóval mikor beszereztem mind a kilenc részt, hajrá, elkezdtem: és első körben szerelem lett. :D Hiába, hogy vannak eltérések a könyvek és a sorozat közt, itt még jól is jött ki, pl. Bubbát veszettül hiányolnám a könyvekből, de érthető, hogy a sorozatba miért nem tették be. xD
Kb. napi egy könyvet „fogyasztottam”, könyv-zombiként mászkáltam a lakásban (biztos ismeritek, mikor mindenhova a könyvbe hajtott fejjel mész), így pár nappal a 10. könyv megjelenése előtt végeztem, onnantól alig győztem kivárni, hogy megvehessem!! :D És most toporogva várom a 11.-et…! ;)

Több, mint egy évvel később :D :
A 11. rész miatt újraolvasom a sorozatot, és bizony tartottam tőle, hogy a bő egy év kevés lesz, nem fogom tudni ugyanúgy élvezni; de ez az aggodalmam szinte azonnal elmúlt! ;)
Imádtam, újra; különösen élveztem Sookie lakóhelyének és környékének leírásait a cselekményeken túl. Pedig ez meglepő, mert a tájleírások legtöbbször untatnak! :)
Jöhetnek a folytatások! :D :D

Szerk. 2017.04.14.: Megint újraolvasom a sorozatot, mert már évek óta itt ül a polcomon a 13. rész is, ám az olvasásáig még nem jutottam, hát tényleg épp itt az ideje. :D
Érdekes módon nem tudom megunni, és ugyanúgy élvezem ezt a történetet és világot, mint első körben. ;) A sorozatot is újranéztem, az elejétől a végéig az elmúlt hetekben, és csak azután kezdtem a könyvekbe, hogy teljes legyen az élmény és a hangulat, és ez bizony jó döntés volt: szeretem, még mindig. :)

10 hozzászólás
>!
Zeraphic P
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Igazából én a sorozatot végig néztem spoiler és utána olvastam el az első részt könyvben. A borító nagyon csábító volt, és mivel a széria első három évada még le is kötött, gondoltam bepróbálkozom vele.

Általában a könyvek mindig jobbak, mint a film vagy sorozat.
Hát ez erre a regényre nem jellemző :-)))
Borzalmas volt és dögunalmas!
Sookie halálra idegesített, mondjuk a Tv-ben is néha.
Bill nevét soha nem tudtam megszokni, valahogy annyira nem illik egy olyan vámpírra, aki főkarakter, de itt még a stílusa is szörnyű volt.

A nyomozás elcsépelt, nem azt adta, mint a sorozatban.
Mindent összegezve óriási csalódás, eszembe sincs végig szenvedni újabb 400 oldalt, főleg, hogy tudom mi a vége…

1 hozzászólás
>!
mcborzaska
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

A sorozatot még nem láttam, így nincs azzal összehasonlítási alapom. A borító ennél a könyvnél sem éppen a legjobb, ha azon múlik, akkor el nem olvastam volna…
A történet egyszerű, olvastatja magát. Volt benne néhány dolog, amin meglepődtem, főleg Sam-en, hogy micsoda. Sookie karaktere nem éppen a legjobb, néha kicsit idegesített.
Előbb-utóbb majd elolvasom az egész sorozatot, mert kíváncsi vagyok rá :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
SophieHale

– Te mit csinálsz, ha mérges leszel, Bill?
– Kitépek egy fát. – mondta.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bill Compton
>!
veri7

– Egy kis gondolkodási időt kérek.
– Amíg…?
– Amíg eldöntöm, hogy a szerelem megéri-e a szenvedést.

>!
veri7

Olyan vagy, mint egy szál fehér gyertya a szénbánya mélyén.

>!
csartak MP

Már évek óta vártam a vámpírra, amikor belépett a bárba.

(első mondat)

>!
SophieHale

– Kiskora óta nem járt orvosnál? – kérdezte csodálkozva Sonntag doktornő.
– Nem betegedtem én meg soha. – Fejével öklelt egyet felé. – Erős vagyok mint a bika.
És olyan okos, mint egy tyúk.

393. oldal

Kapcsolódó szócikkek: JB de Rone
>!
Rencsu

Az élet nem jár gond nélkül. Arról szól, hogy hogyan birkózol meg azzal, ami neked jutott.

>!
esztie

– Kijöttél, hogy megments. Bátor dolog volt – mondta a vámpír olyan csábos hangon, amitől DeeAnne piros bugyija minden bizonnyal azonnal leolvadt volna.

22. oldal

>!
csartak MP

– Bill, a vámpír! – mondtam. – Azt hittem, hogy legalább Antoine vagy Basil, Langford! Bill! – Régóta nem nevettem ilyen szívből jövően. – Akkor hát, viszlát, Bill. Vissza kell mennem dolgozni.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bill Compton
>!
cassiesdream

Ez a nő úgy sugározta a veszélyt, ahogy forró villanykörte a hőt.

95. oldal


A sorozat következő kötete

True Blood sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Lázálom
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Laurell K. Hamilton: Végzetes flört
Nalini Singh: Angyalárny
J. R. Ward: Éjsötét szerető
Amanda Stevens: Örök kísértés
J. R. Ward: Irigység
Darynda Jones: Harmadik sírhant
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Chuck Wendig: Vészmadarak