Zuhanás 67 csillagozás

Charity Norman: Zuhanás

Zuhanás – Lehet az elhallgatás becsületesebb, mint az őszinteség?
Charity Norman
Kőkemény érzelemregény ez a könyv letaglóz, feldühít, a szívedet szorongatja. A lányunk férje című nagysikerű regény szerzőjének új könyve.

Helikopter zúgásának hangja veri fel az éjszakát. Egy ötéves kisfiút szállítanak kórházba életveszélyes sérüléssel, miután kiesett a házuk teraszáról. Hogyan történhetett? És miért indít vizsgálatot a gyerekvédelmi hatóság? Hiszen a McNamara család irigylésre méltó boldogságban él, vagy nem?
Az anya, Martha McNamara látta azt a néhány félelmetes másodpercet, amely a tragédiához vezetett. Ám ő hallgat. Vajon kit és miért próbál védeni a némaságával? Lehet az elhallgatás becsületesebb, mint az őszinteség?
A legutolsó lapok hozzák csak el a katartikus feloldását ennek a mélyen emberi, elgondolkodtató regénynek. Charity Norman írónőt egyre többen nevezik Jodi Picoult méltó vetélytársának.

Eredeti mű: Charity Norman: After the Fall

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Kulinária, Budapest, 2015
380 oldal · ISBN: 9789639905672 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
Kulinária, Budapest, 2015
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639905542 · Fordította: Komáromy Rudolf

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Charlie McNamara · Christopher McNamara (Kit) · Martha McNamara · Sacha Norris


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Charity Norman: Zuhanás

Anyaként egy igazi érzelmi hullámvasút volt ezt a könyvet olvasni.

Érdekes volt a regény felépítése, mert rögtön az elején megtörtént az a bizonyos zuhanás, aminek mi, olvasók nem is vagyunk annyira a részesei, mi már csak a lezuhant kisfiú édesanyjának, Marthának a kétségbeesésével ismerkedhetünk meg.

Innen térünk vissza vele a múltba, nem sok időre kell itt gondolni, csak egy-két évre, tehát tulajdonképpen megismerjük az előzményeket, azokat az eseményeket, amelyek megelőzték a zuhanást, és amelyek tulajdonképpen akár a zuhanáshoz is vezethettek.

Nagyon emberi történet volt, elgondolkodtatott és megérintett, mégpedig azért, mert minden családnak megvan a maga története, a maga titkai és a családtagok egymás iránti szeretete jó esetben mindentől független, sőt, minden napnak, minden családi eseménynek az alapja, történjen bármi, a családtagok összefognak és jóban-rosszban együtt vannak.

A balesetet megelőző hétköznapjaikat jó volt olvasni, de mégis egy kemény lélektani dráma volt, amelyben végig ott volt a feszültség, a kétségbeesés és a remény, de mindenekfelett a szeretet.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/05/charity-norman-zuh…

2 hozzászólás
>!
Csoszi
Charity Norman: Zuhanás

Elgondolkodtató, komor hangvételű könyv nagyon komoly témával. Miért megy tönkre és hullik darabjaira egy boldog család élete? Hogyan válik az új otthon Paradicsomból pokollá? Mennyire ismerjük kamaszgyermekeinket? Meddig képes kitartani a szülői szeretet? Meddig lehet titkolni a családi szennyeset, és mikor kell már szakember segítségét kérni? Nem tudom, én hogyan reagáltam volna Martha helyében.

>!
tmezo P
Charity Norman: Zuhanás

Első találkozásom a szerzővel, és azt kell mondjam nagy meglepetés ért. Durva volt amit itt olvastam, és nagyon valóságos az a része, ami Sachaval, a fiatal lánnyal, történt. Nagyon nyersen, és kegyetlenül tolta az arcomba, hogy hogyan kerül valaki a drog hatása alá, mit tesz érte, és főleg mire(!) képes érte. Számomra ez volt a legütősebb része a történetnek, és ezeket a szakaszokat tűkön ülve olvastam.
Az erős kezdés után gyártottam az elméleteket, miért történt az egyik kisfiú balesete. Az anya végtelen titkolózása bosszantott, de hajtott is a kíváncsiság. A legnyilvánvalóbb dolgokra gondoltam, és a végén jött a sokk, amikor nagy nehezen elárulta az anya, hogy mi történt valójában.
A visszatekintés az előzményekre hol tetszett, hol nem. Sokszor éreztem, hogy kalandozik, a tájról mesél, meg számomra lényegtelen dolgokról. A másik ami miatt mérgelődtem, ahogy anya az 5 éves iker gyerekekhez viszonyul. Felfoghatatlan számomra ez a fajta nemtörődömség. Felháborított, hogy miket rájuk hagy, mennyi minden mellett elnéz. És a gyönyörű kislánykáját meg hiába tartotta szemmel, mégis mi lett.
Dilemma, mit kellett volna máshogy csinálni, hogy mi, és mikor siklott félre. Megmenteni a házasságot és alárendelni mindenkit egy óriási horderejű döntésnek, vagy inkább veszni hagyni és nem változtatni az addigi életünkön.

>!
ggizi P
Charity Norman: Zuhanás

A történet nagy része visszaemlékezés, ami végigvezet minket egy 5 éves gyerek erkélyről való lezuhanásáig, és az azt követő sokkoló helyzetig. Bár végig tudjuk kísérni a családi kapcsolatok alakulását, nehéz meghatározni azt a kulcspontot, ahonnan más irányt vehettek volna a dolgok. Rengeteg kérdés felmerül olvasás közben, ki mit tenne meg azért, hogy egyben tartsa a családját, hányszor lehet elhinni a szeretett másik fél ígérgetését, mikor jön el az a pillanat, hogy külső segítséget kell kérni. Nagyon sok érzékeny pontja volt a történetnek, olyan helyzeteket láthattunk, amik bárkivel megeshetnek és így olvasás közben elkerülhetetlenül felveti az ember magában, ő hogyan reagálna hasonló helyzetben.
Az, ami egyértelműen zavart a történetben, az maga Martha volt. Az anya sokkal szigorúbban és elvárásokkal telve nevelte 16 éves már-nem-gyerek-de-még-nem-is-felnőtt lányát, miközben a 4-5 éves ikrei túlzott szabadságot élveztek és végig randalírozták a cirka egy évet, amit végigkövettünk. Persze nagyon helyes kis kópék voltak, de minden rájuk lett hagyva, hagy csinálják csak, ami épp eszükbe jut, mert anyuka mindig idegileg mástól volt épp leharcolva, minthogy nevelje az arra rászoruló gyerekeit. Az 5 éve ki nem mosott, sárban-koszban végighurcolt takaróról már ne is beszéljünk… Nem ezek az apróságok vezettek el oda ahová, de az oda nem figyelés, a homokba dugott fejek, a majd-családon-belül-megoldjuk hozzáállások mindenképpen. Megrendítő történet volt.

>!
Lulma
Charity Norman: Zuhanás

Adott egy öt tagú család: anya, apa, két kisfiú (ikrek) és egy kamasz lány. Angliából költöznek Új-Zélandra, ahol elvileg minden szép és jó lesz… sajnos azonban az egyik családtag nehezen fogadja el a változásokat. Aztán az egyik kisfiú éjszaka lezuhan az erkélyről… Először kicsit a Fagyos ikrekre asszociáltam, azt hittem, hasonló sztori lesz itt is, de végül teljesen más kerekedett ki belőle, nagy szerepet kap a harmadik testvér is, aki épp bizonytalan tinédzser éveit éli, keresi önmagát, tele van kétségekkel. Alkohol és drogfüggőség, gyermekvédelem, család és barátok összetartása – izgalmas témákat boncolgat a regény. Alig bírtam letenni! Bővebben: http://lulmakonyv.blog.hu/2017/01/25/charity_norman_zuhanas

>!
Kókuszka 
Charity Norman: Zuhanás

A zuhanás miértjét az édesanya, Martha meséli el, olyan, mint egy napló, bepillantva más életébe, gondolataiba, küzdelmeibe. Egy év történéseinek lehetünk részesei, olyan témákat boncolgatva, mint az újrakezdés, a honvágy, a család , a szeretteink fontossága, a szenvedélybetegség. Nem pörgős, mégis magával ragadó.

>!
dianna76 P
Charity Norman: Zuhanás

Megint egy nagyon jónak ígérkező könyv: olyan könyv, amit meg szeretnék venni, hogy a sajátomat olvashassam, olyan könyv, amit nem lehet lerakni. Hát nem olyan könyv volt, hanem ilyen: majdhogynem a feléig unalmas, hétköznapokkal teli, de még ezek a hétköznapok is semmilyenek voltak. Olyannyira elvesztem a hétköznapiságban, hogy elsuhantam az mellett, Pacsni végül, hogy került a család új lakhelyére. Nem vitték magukkal, s egyszer csak azt olvasom, hogy ott van velük. Komolyan azon gondolkodtam, hogy félbehagyom az olvasást. Csakhogy az eleje egy zuhanással indult, s onnantól egy kisfiúnak az életéért kellett küzdenie. Kíváncsi voltam, mi, miért történt, milyen titok lappang a baleset körül, s végül, hogy zárul a tragédia. Örülök, hogy végül kitartottam, mert aztán tényleg letehetetlen volt. Kár, hogy az elejét így elnyújtották.
Igazából ez a regény nem is Finnről szólt, hanem Sacharól. Az ő eltévelyedésén keresztül mutatja meg a szerző, hogy hullhat darabjaira egy család boldogsága spoiler. spoiler Tényleg nagyon elgondolkodtató regény volt!!
Sajnos egyik főszereplőt sem szerettem meg. Az ikrek időnként idegesítettek, nem tudom megmondani miért. Kitnek, az apának nem tetszett az önsajnálata, aztán meg önzőnek éreztem. A regény végén viszont igazat adtam neki. Martha, az anya, a titkolózásával nem lopta be magát a szívembe, s mert nem jutott eszébe az időben való segítségkérés, mellyel elejét vehette volna a tragédiának. Nem biztos, hogy azzal tesszük a legtöbbet valakiért, ha a hallgatásunkkal védjük! Sacha mindenképpen egy áldozat volt ebben a könyvben. spoiler Azért volt szereplő, akit kedveltem. Az egyik a nagypapa, a másik pedig Bianka.
Habár az elejét tekintve csalódás volt a könyv, végül örülök, hogy elolvastam, mert van mit gondolkodni rajta bőven.

>!
Kulinária, Budapest, 2015
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639905542 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
kolika
Charity Norman: Zuhanás

Hű, hát nem könnyű a döntés. Beszélj vagy ne, igazat mondj, vagy hamisat? Ez az állapot igencsak előidézi a melyik kezemet harapjam? szindrómát. Hogy lehetett-e látni a jeleket előre, jobban kellett volna figyelni mindenkire, azt hiszem a történtek fényében már nem mérvadó. Hányan vagyunk, hány esetben, hogy utólag ezt vagy azt gondoljuk az adott gond megoldásáról. Utólag mindenki jobban intézné a dolgait. Ha a könyvben olvasottakra gondolok, akkor örvendek, hogy ezt csak olvasom, s nem én vagyok, aki hasonló gondokkal küzd. Az is igaz, hogy én nem egy éjszaka alatt dönteném el az utazást, kész tények elé állítva a gyerekeket, nagyikat, testvéreket stb.
Sajnos, kicsit én is úgy éreztem, hogy Sacha igényei, volta háttérbe kerül, így annyira nem ért meglepetésként az, hogy mibe keveredett, de a „zuhanás” az bizony jócskán sokkolt.

>!
lady_An
Charity Norman: Zuhanás

Ez is a jobbak közzé tartozó olvasnivaló. Fél csillag mínusz a szereplők miatt. Bianka és a nagypapa kivételével mind idegesítő. Martha véleményem szerint csapnivaló anya, az ilyennek nem kéne gyereket szülni. Az ikrek rosszak, neveletlenek és ő erre büszke. Pl repülőút azt írta., hogy az utasok még mindig emlegetik a velük való utazást. Vagy ilyesmit nem emlékszem pontosan. Vagy mikor felvette az ölébe vette Charliet az a talpát Jean hasára tette. Azt megértem, hogy Sascha függőségét nem vette észre. Az aki nem került kapcsolatba soha droggal annak nem egyszerű észrevenni a jeleket, habár itt voltak jelek bőven. Na de mikor már tudott a dologról és nem volt hajlandó észrevenni a visszaesést…. itt jól megcsapkodtam volna egy lapáttal. Ráadásul a férjét úgy kezelte mint egy gyereket. Jajj nem mondja el mert akkor Kit kiborul meg nem tud készülni a kiállításra. Inkább a szőnyeg alá söpri a problémát gyakorlatilag magára hagyja a lányát, hogy a férje nehogy kizökkenjen. Mintha a férje jóléte közérzete fontosabb lenne mint a gyerekei. És mikor mindrn kiderül mindenki megbocsájt neki minden oké lesz. Senki, de senki nem mondja neki, hogy bakker te is hunyó vagy. Mindent és mindenkit alárendelt a férje boldogságának. Ez egy idióta család tele hülye őszintétlen saját maguknak hazudó emberekkel. Bianka meg a papi volt értelmes egyedül

>!
vollys
Charity Norman: Zuhanás

A lányunk férje elolvasása után egyértelmű volt, hogy ez a könyv kell!!!! :)
Nem csalódtam, kicsit sem.
A történet alapja az, hogy egy kisfiú lezuhan az erkélyről és az életéért küzd. Eközben tudjuk, hogy ez nem egy ilyen egyszerű, valami még történt a háttérben. Két szálon fut a cselekmény. A múltban, ahol a szerző felvezeti mi vezetett oda, hogy a család egy másik országba költözött, illetve hogyan telt az első évük az új környezetben, mi vezet a tragédiáig. A másik szál a jelen, ahol egy pici fiú életéért szorítunk. A múltbeli szál a hangsúlyosabb. Szépen felépített, érzelmekre ható, realisztikus. A szereplők kidolgozottak, annyira, hogy volt akit nagyon szerettem, volt akit kifejezetten utáltam, és volt, akihez vegyes érzelmek fűztek. Lehengerlő történet. Arra tanít, hogy figyeljünk jobban egymásra, szeressük magunk és egymást minden hibájuk/hibánk ellenére. A család összetartását állítja fókuszba. Bátran ajánlom a könyvet azoknak akik szeretik az ilyen könyveket, valamint Judi Picoult rajongóknak is.
Kérem a következő Charity Norman könyvet! :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Zoe27

A honvágy olyan patkány, amely belülről mardossa az embert. Élesek a fogai.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: honvágy · Martha McNamara
>!
Zoe27

– Gyertek, nézzétek! – integetett visítva. – Koripályát csináltunk a konyhában!
– Koripályát? Hogyhogy? – kérdezte gyanakvóan Sacha.
– Irtó sok vajjal. Tényleg nagyon csúszós.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charlie McNamara · Sacha Norris
8 hozzászólás
>!
Zoe27

– Ne izgulj, anyu – suttogta, és megpuszilta az arcomat. – Akármi történik is, kijön a mosásban.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sacha Norris
1 hozzászólás
>!
Zoe27

Nyolcra a fiúk már plüssjátékhegyekbe gabalyodva aludtak.

18. oldal

>!
tmezo P

Csak azok folyamodnak trágársághoz, akiknek szegényes a szókincsük.

Kapcsolódó szócikkek: szókincs
>!
Zoe27

Hozzáláttam, hogy polcra rakjam a könyveket, egyszerűen a levegőben lebegtem a boldogságtól. Sacha újra fuvolázott. Kit festett. Az emeleti fürdőszobából az ikrek pancsolását hallottam. Ezek a mezítlábas vademberek, ezek a barlanglakók alighanem épp elárasztották az épületet, de kit érdekelt? Ezért minden megérte.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Martha McNamara · Sacha Norris
>!
Zoe27

Az emberek megálltak beszélgetni vele, és megtudtam, hogy négy lánya van.
– Szerencsére van egy hímtengerimalacunk – mondta, ahogy az úszó medence mellett haladtunk el. – Bármikor fordulhatok hozzá, ha némi férfitársaságra vágyom.

99. oldal

>!
Zoe27

Ira vonzó arcán zavar suhant át.
– Az első túra ingyenes.
Szóval ez volt Sacha randija. Összeesküvés áldozatául estem, bedőltem a cselnek, mint a legbambább balek. Alighanem Sacha agyalta ki – hiszen bolondult a lovakért –, de mindhárom csemetém benne volt, és bevették Irát is. A legősibb trükköt alkalmazták, ahogy a nagykönyvben meg van írva: szerezd meg a szülő elvi beleegyezését, mielőtt megvillantod az árcédulát, és keríts egy látogatót, hogy elvégezze a piszkos munkát.

111. oldal

>!
Zoe27

Már teljesen besötétedett, amikor Sacha a nappaliban kinyitotta a zongorát, és leütött néhány billentyűt.
– Lehangolódott – jegyezte meg Kitnek, aki éppen kilépett a műterméből.
– Megjárta a fülledt és sós levegőjű trópusi tengereket, viharok dobálták a Jóreménység fokánál, gyilkos bálnák között fagyoskodott a Dél – óceánon. – Kit fölemelte a zongora fedelét, és belekukkantott. – Szerintem ezek után egy kicsit te is lehangolódnál. Én biztosan.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christopher McNamara (Kit) · Sacha Norris
>!
Zoe27

Alkarjával megdörgölte az orrát, ajkához emelte a hangszert, és ezüstösen csilingelő akkordfelbontást röppentett föl a helyiségben. A muzsika madarát kiengedték kalitkájából, és ujjongva élvezte a szabadságot. Az agyamban ünnepi tűzijáték sziporkázott.

114. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lloyd Jones: Mister Pip
Ngaio Marsh: Aki másnak vermet ás
Dimitri Verhulst: Semmivégre
Chuck Palahniuk: Cigányút
Chuck Palahniuk: Fulladás
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Katja Millay: The Sea of Tranquility – Nyugalom tengere
Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek