Vándorlások ​könyve 4 csillagozás

A zsidó nép története
Chaim Potok: Vándorlások könyve Chaim Potok: Vándorlások könyve

Chaim ​Potok kivándorolt lengyel zsidók sarjaként lett íróvá Amerikában, és már befutott regényíróként látott neki, hogy megírja népe több ezer éves bolyongásainak részletgazdag történetét. Végigkísérhetjük vele Földünk egyik legősibb írásos civilizációjának születését, megannyi fenyegettetését sumerok, egyiptomiak és kánaániak között, megszilárdulását, majd újbóli küzdelmeit Róma igája ellen, szétszórattatását, csillagóráit és halálos szenvedéseit az iszlám és a kereszténység gyűrűjében. Nyomon követhetjük a nép végtelenül gazdag írásbeliségének kialakulását, és bepillantást nyerhetünk e mélyen vallásos kultúra mindennapjaiba. Vajon mi volt az az erő, amelynek révén a zsidóság ennyi hányattatáson keresztül is meg tudta őrizni identitását? Az írásbeliség, a törvény és a hagyomány tisztelete, az egyistenhit és a kiválasztottság tudata, vagy pedig egy mindezeknél is rejtettebb, racionálisan meg sem fogható szellemiség? Chaim Potok rendkívül szemléletes, a történelmet mindvégig élő… (tovább)

Eredeti cím: Wanderngs – History of the Jews

Eredeti megjelenés éve: 1978

Tartalomjegyzék

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2008
742 oldal · ISBN: 9789632541938 · Fordította: Béresi Csilla, Steiger Kornél

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
padamak
Chaim Potok: Vándorlások könyve

Chaim Potok: Vándorlások könyve A zsidó nép története

Az utolsó 120 oldalt (Negyedik könyv – Világi élet) kölcsönzési határidő szorítása miatt nem olvastam el, majd alkalomadtán pótolom.
A könyv messze menő részletességgel taglalja a zsidó nép kialakulását és történelmét. Az a messze az emberiség születése, a betelepült, majd szétszóródott zsidók tágas környezete Mezopotámiában, Egyiptomban, Kánaánban, a görög, a római, az arab világban, és – ameddig jutottam az olvasásban – Spanyolországban. Nagyrészt a teológiai tanulmányaim során megismert információkkal találkoztam, mégis új nézőpont szerint. Sokszor elkalandozott egy-egy nép életének apró-cseprő ügyeibe, de azáltal is segítette az összefoglaló mű lényegének teljesebb megértését. Úgy vettem ki az elbeszélésből, hogy nem Istennek tulajdonítja a zsidó nép fennmaradását, hanem nemzeti öntudatuknak és a közös kulturális kincsük (a talmudi tanítás) megbecsülésének.
Nagyívű áttekintő munka. Ajánlom minden történelemkedvelőnek.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
padamak

III. Salmaneszer két méter magas, fekete mészkő obeliszket állíttatott föl az asszír Kala város, a mai Nimrud főterén. Egyik oldala Jéhu megaláztatását ábrázolja az asszír hódító előtt… Jéhu ujjatlan köpönyeget és bokáig érő tunikát hord. Szakállt visel. Fején csúcsos sapka vagy turbán, csúcsa visszahajlik. Izráeli királyról ez az egyetlen ábrázolás maradt fenn.

235. oldal - Kánaán _A rivális szövetségek_ (Ulpius-ház, Budapest, 2008)

Chaim Potok: Vándorlások könyve A zsidó nép története

>!
padamak

A rómaiak az új caesar hatalomra kerülésekor vagy trónörökös születésekor használták az euangelion szót.

507-508. oldal - Kereszténység _Bolyongók elvarázsolt földön_ (Ulpius-ház, Budapest, 2008)

Chaim Potok: Vándorlások könyve A zsidó nép története

>!
padamak

Saul maga is csatlakozott az üldözőkhöz – azokhoz a zsidókhoz, akik úgy vélték, hogy az új hit komoly fenyegetést jelent az Istennel kötött ősi szövetségre, és felbőszültek annak központi tanítását hallván. Hinni abban, hogy Jósua, Jószéf fia a Messiás, a zsidó történelem végével jelentett egyet, azt jelentette, hogy a zsidóság, mint külön vallás a jövőben értelmét veszti.

513. oldal - Kereszténység _Bolyongók elvarázsolt földön_ (Ulpius-ház, Budapest, 2008)

Chaim Potok: Vándorlások könyve A zsidó nép története

>!
padamak

Gibeon Jeruzsálemtől keletre fekszik, Ajalon völgye pedig nyugatra, nem messze a Földközi-tenger partjától. Mivel a nap nem keleten nyugszik, Józsué arra kérte a napot, ne keljen fel, hagyja a holdat Ajalon fölött, hogy ő befejezhesse éjszakai menetelését Gibeonba, és elkezdhesse a kora hajnali támadást. Nem értem, hogy a későbbi írók és kommentátorok hogyan keverhették össze az ország földrajzát és hogyan helyezhették Józsué felkiáltását késő délutánra.

155. oldal - Kánaán _A rivális szövetségek_ (Ulpius-ház, Budapest, 2008)

Chaim Potok: Vándorlások könyve A zsidó nép története


Hasonló könyvek címkék alapján

Hayim Halevy Donin: Zsidónak lenni
Shalom Auslander: Rabbik és gojok
Domán István (szerk.): Talmud
Oberlander Báruch (szerk.): Mózes imája – Sábeszi imakönyv
Naftali Kraus (szerk.): Sámuel imája
Ganzfried Somo: A Sulchan Aruch kivonata I-III.
Benoschofsky Ilona – Scheiber Sándor (szerk.): A Budapesti Zsidó Múzeum
Bolyki Tamás (szerk.): A világ leghíresebb történetei – Jézus titkos élete
Ávráhám B. Jehósuá: Kései válás
Bacher Vilmos: Szentírás és zsidó tudomány