Asher ​Lev öröksége (Asher Lev 2.) 44 csillagozás

Chaim Potok: Asher Lev öröksége

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Idestova ​húsz év telt el azóta, hogy a ladovi Rebbe száműzetésbe küldte Asher Levet. Lev immár világhírű festőművész. Nős, a tizenegy éves Rocheleh és az ötéves Avrumel apja. Dél-franciaországi ott-honától távol, a brooklyni chászid közösségben még mindig „megmagyarázhatatlanul aberrált”-nak tartják. Amikor szeretett nagybátyja meghal, családjával New Yorkba utazik, és akarata ellenére ismét a régi konfliktushelyzetben találja magát: két kultúra között őrlődik. S rá kell döbbennie: valahol a mélyben egy hihetetlen titok lappang. Egy titok, mely befolyással bír saját és közössége jövőjére egyaránt. Egy titok, mely visszavonhatatlan, félelmetes döntést igényel tőle… Az Asher Lev öröksége a vallás, a művészet és a család fájdalmasan szép regénye."Különböző színű krétákkal egy halottégető máglyán lévő oltárra lekötözött fiatal fiút rajzoltam, és egy fölé magasodó szakállas férfit, felemelt kezében hosszú pengéjű késsel, a háttérben alig észrevehetően egy kos fenséges fejét. Gyorsan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
404 oldal · ISBN: 9789639348813 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Asher Lev


Kedvencelte 9

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Chaim Potok: Asher Lev öröksége

Nem adott olyan katartikus élményt, mint az első kötet, itt is belefáradtam a vallásos kifejezésekbe, botrány – legalábbis a festés miatt – nem volt egy szál se. Mégis erős volt. Itt jobban tudtam koncentrálni arra, mit is jelent vallásosnak lenni, elég szélsőségeshez tartozni. Azt gondolnánk, hogy itt kevesebb a harag, a gyűlölet, az ellenségeskedés, pedig egyáltalán nem. Igaz, nagyobb az összetartozás, az egymás támogatása, erősek a kötelékek. A kötelékek, amelyek összetartanak, de meg is kötöznek. A vallás pedig olyan, mint egy hatalmas tuskó, ami segít állni, talpon maradni a legszélsőségesebb körülmények között, ami reményt ad a sötétségben, de a világ elszalad mellette, és mivel ilyen hatalmas, lassan mozdítható, és nagyon sokszor – épp azért, mert nem értik a világot – inkább visszafelé mozgatják, mint előre, azokat támogatva, akik azt is konzerválni akarják, ami ebben a világban rossz.
Ebben a részben kiderül, hogy a Rebbe miért is támogatta annak idején Asher Levet az apja és az egész közösség ellenére. Hogy Lev fia (először Lev apja) legyen a Rebbe, őt átugorva, ezt akarják tőle. Mivel nem tud és nem is akar a közösségben maradni, ahol továbbra is sokan ellenszenvvel viselkednek vele, választania kell, hogy nem engedelmeskedik, visszaviszi családját az otthonukba, ott marad a közösségben, vagy ő maga hazautazik, de a családját otthagyja. Hogy mi a befejezés, kitalálható. (A könyvben többször is megjelenik, hogy a Rebbéknek vannak misztikus tulajdonságaik, meg tudnak jelenni másoknál, akár több ezer kilométerre, látják a jövőt, tisztábban látják a dolgokat, mint a hívek.) Vagyis akár az a tanulság is levonható, hogy még Asher Lev renitens élete is a terv része volt, amelyben a messiást várják. Ki tudja.
Továbbra is élvezetes volt olvasnom a festészetről, ami majdnem olyan távol áll tőlem, mint Lev világa, és többnyire nem akar sem szépnek, sem jónak látszani, mégis közelebb áll hozzám. Mert a festészet olyan, mint a világ, és azt mutatja meg, ami, illetve ami a háta mögött van.

4 hozzászólás
Manni>!
Chaim Potok: Asher Lev öröksége

Az első részből nem a történet maradt meg, hanem az érzések. Asher Lev és a saját érzéseim. Egészen a legvégéig azt meséltem mindenkinek, mennyire árad a nyugalom és kiegyensúlyozottság ebből a könyvből (megjegyzem, ez nem Asher, hanem Potok nyugalma), de mire befejeztem, dühös lettem, nyugtalan, és még mindig nem értem, Asher hogy nem üvölt. spoiler
Pár év múlva már erre a történetre se fogok emlékezni, de a düh és csalódottság megmarad. Az ilyen könyveket szeretem.

metahari P>!
Chaim Potok: Asher Lev öröksége

Van benne várható fordulat, ami be is következik. Ez jelentheti azt is, hogy a történet első része remek tanítás volt és beérett a gyümölcse. De jelentheti azt is, hogy vannak olyan életutak, amelyek úgy vannak belekarcolva a sors földjébe, mint egy árok, nehéz elkanyarodni, ha már egyszer elkezdődött. Asher Lev választott élete talán pont ilyen, mi is tanulhatunk, miféle harcokat kell megvívni az érvényesülésért, ha valaki nem a tömegízlést szolgálja.

láthatón__túl>!
Chaim Potok: Asher Lev öröksége

A mű ott van. Szépsége létezik, lélegzik, hat. Ésszerű struktúrákat hiába keresünk, szinte minden szál elvarratlan. Talán mint Asher Lev festészetében az eltűnő mégis magával ragadó valóság.

Vicenza>!
Chaim Potok: Asher Lev öröksége

A második rész sok újat nem tett hozzá az elsőhöz, de a stílusa nagyon jó volt, és ezért adtam öt csillagot. Ha csak a tartalmat pontozom, akkor csak három csillag lenne.

Hannah>!
Chaim Potok: Asher Lev öröksége

Tetszett, de azért az első rész nyomába se érhet.

mokus75>!
Chaim Potok: Asher Lev öröksége

Nekem már kicsit sok volt így egymás után a két könyv, hogy ugyanazokat a köröket járták, zsinagóga, imák. Az első rész jobban tetszett. De ebben elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy mi lesz a gyűjteménnyel és még milyen képeket fest Asher. Kicsit zavart a kislány háttérbe szorítása.


Népszerű idézetek

Morpheus>!

A sátán nyíltan dolgozik, felfedi a lapjait, azt kapod tőle ami a lényege, semmi kecmec. Isten kedvesnek és jóságosnak látszik, mégis kinyír téged. Ki a rosszabb? A sátán vagy az Isten?

213. oldal

Lara >!

Bizonyos problémák nem szűnnek meg azzal, hogy megöregszünk. Velünk öregszenek.

372. oldal

4 hozzászólás
Morpheus>!

Mialatt Max szüleinél laktam, a főiskolára, majd a Sorbonne-ra jártam, és akkor, amikor a magazinoknak írtam – valójában nem akartam élni. Amikor veled találkoztam, kezdtem arra gondolni, hogy talán létezik egy terv. Az embernek célra van szüksége az élethez, és a legjobb cél egy másik ember.

170. oldal

Lara >!

Vannak terhek, amelyeket jobb csöndben hordani.

302. oldal

Lara >!

Azért állítják elénk a nehézségeket, hogy megerősítsék vágyakozásunkat. Minél inkább elrejtőzik egy dolog az ember elől, annál inkább vágyunk rá, és annál nagyobb az esélye, hogy egy napon megleljük.

194. oldal

2 hozzászólás
metahari P>!

Egy férfinak naponta legalább egy órát kellene eltöltenie egy szoba vagy egy mező magányában, titkos párbeszédbe bocsátkozva az Örökkévalóval. És annak az embernek csak arra szabad gondolnia, hogy azon a napon mit kell Istenért tennie, és az nem lesz túl terhes a számára. Az embernek nincs más a világon, mint a jelen, a nap és az óra, amelyben él, mert a holnap már egy teljesen más világ.

cassiesdream>!

– Sosem ismertem komoly művészt, aki boldog volt. Talán csak Rubens a kivétel.
– Akkor miért csinálod, Asher?
– Nem tudom. Csinálom. Te miért dolgozol a Rebbének?
– Az ég kedvéért.
– Talán én a föld kedvéért teszem.
– Mit akarsz ezzel mondani?
– Talán ez egy másik módja, hogy eljussunk az igazsághoz.
– A feszületeid meg a többi festményed utat mutatnak az igazsághoz?
– Ha nem lenne valami igazság a munkámban, gondolod, hogy az emberek foglalkoznának vele?

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Asher Lev
litvan P>!

Ami a legjobb volt a múltban, legyen a legrosszabb a jövőben.

322. oldal, Harmadik könyv, Hatodik fejezet (Ulpius-ház, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: Asher Lev
metahari P>!

A Shimshon babát szorongató Avrumelt látom, aki a zöld fotelben ülve figyeli, hogyan festek. Nem arról van szó, hogy már nem tudok festeni, Avrumel, tudnék akár egész nap és egész éjszaka festeni. Arról van szó, hogy nem akarok újra és újra ugyanúgy festeni, mint egy komputer. De hát miért kell folyton feszegetni a korlátainkat? Miért kell mindig a jövőbe tekinteni? Életem végéig festhetnék ugyanígy, és mind megvennék. Kevesen törődnek igazán a saját határaikkal meg a jövővel. Miért vesződöm vele? Miért?

Hannah>!

Devorah hajlamos volt rá, hogy minden üres helyet megtöltsön könyvvel: a komódok tetejét, az íróasztalok sarkát, a kis asztalokat, néha még egy-egy széket is.Precíz gondossággal rendezte el újra meg újra a könyveket, úgy rakta őket egymásra, hogy egyetlen gerinc se ugorjék ki: könyvek katonásan sorakozó sorai. Ő így vette birtokba, így tette közhírré, hogy egy bizonyos teret hosszú időre el akar foglalni

188-189. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Eredet
Francine Rivers: A próféta – Ámósz
Donna Tartt: Az Aranypinty
Naomi Alderman: Engedetlenség
Naomi Alderman: A rabbi meg a lánya
Saul Bellow: Herzog
Philip Roth: Ellenélet
Jonathan Safran Foer: Minden vilángol
Nicole Krauss: A szerelem története
Paul Auster: Timbuktu