Iconologia 0 csillagozás

Cesare Ripa: Iconologia

Iconologia azaz különféle képek leírása, amelyeket az antikvitásból feltalált vagy tulajdon leleményével megalkotott és magyarázatokkal ellátott a perugiai Cesare Ripa, Szent Mór és Lázár lovagja.
A könyv a barokk korszak legnagyobb hatású jelképszótára volt, mely annak idején hét nyelven, negyven kiadásban látott napvilágot, és közvetve vagy közvetlenül freskók, táblaképek, szobrok ezreit ihlette Mexikótól Szentpétervárig.
A magyar kiadás (Sajó Tamás munkája, 1997, Balassi kiadó) azért nagy jelentőségű, mert – minden más nyelvű változatot megelőzve – az első jegyzetekkel ellátott kiadás, ugyanis a szerző hatalmas mennyiségű kortárs és klasszikus idézettel támasztotta alá művét.
Az 1593-ban kiadott mű fordításának alapja az 1603-as második kiadás volt, ugyanis amellett, hogy Ripa mintegy négyszáz képpel bővítette, ezt díszítették először fametszetes illusztrációk, melyek a magyar kiadásban is megtalálhatók.

>!
694 oldal · ISBN: 9635061544 · Fordította: Sajó Tamás

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 13


Hasonló könyvek címkék alapján

Muhary Zalán: Egy tucat esztendő
Kelemen Imre: A zene története 1750-ig
Gilles Lambert: Caravaggio
Garas Klára: Barokk
Pedro Calderón de la Barca: VIII. Henrik / La cisma de Ingalaterra
Chiara Lachi: Barokk művészet
Pedro Calderón de la Barca: A világ nagy színháza / El gran teatro del mundo – A kereszt imádása / La Devoción de la Cruz
Wilhelm Von Bode: Rembrandt és a XVII. századi holland mesterek
Szemán Renáta: Miguel de Cervantes Saavedra: Don Quijote
László Emőke: Magyar reneszánsz és barokk hímzések