Sovay ​– Az útonálló úrilány 91 csillagozás

Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Celia Rees rajongók legnagyobb örömére, egy újabb nem mindennapi leányzó kalandjaival ismerkedhetnek meg a hazai olvasók. Sovay még Marynél (Bűbájos Mary, Farkasszem) és Nancynél (Kalózok!) is vakmerőbb és kalandvágyóbb, hiszen ő nem kényszer vagy erőszak hatására szakít az illedelmes kisasszonyoknak előre megírt sorssal, hanem sértett büszkesége okán válik útonállóvá. Ami először jó mókának tűnik, és gyógyír a hiúságon esett sebekre is, hamarosan véresen komoly játékká válik: élet vagy halál a tét. A La Manche csatornán túl a francia forradalmat követő terror dúl, s a sötét árnyak egyre inkább fenyegetik Angliát is, a családjától elszakított fiatal lányt azonban semmilyen veszély nem tántoríthatja el, hogy szerettei segítségére siessen. Szépsége és nyílt, bátor természete nem hagyja hidegen a környezetében élőket, így a legkülönfélébb emberek sietnek segítségére, hogy felvegye a harcot a romlott aljasság ellen. Vajon szembe szállhat egy magányos fiatal lány a legfőbb gonosszal,… (tovább)

Eredeti mű: Celia Rees: Sovay

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Orlando, 2010
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638693099 · Fordította: Borbás Mária

Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
mazsof
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt Celia Rees (ki gondolná a képem alapján? :), többek közt a Sovay is. Nem tudom, hogy emiatt, vagy tényleg ennyire jó ez a könyv (vagy mert a francia forradalom korszaka az egyik kedvencem?), de engem még mindig lenyűgözött. Imádom az írónő stílusát, a határozott szereplőket, a történelmi háttérbe jó beillesztett történetet. Ami talán egy kicsit gyors és kusza volt az a vége, de hát nem lehet minden tökéletes. :D Ettől függetlenül, én meglepődtem az értékeléseken, szerintem eléggé alul van értékelve.

>!
Felixa P
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Nincs összehasonlítási alapom, mert az első könyvem az írónőtől.
Sovay vakmerő és kalandvágyó személyisége vonzott leginkább. Szimpatikus volt, hogy egy nem mindennapi női főszereplőt ismerhettem meg a személyében.
A történelmi kor volt a másik, amelynek a leírásai nagyon csalogatták a figyelmemet.
A címből kiindulva nem igazán az köszönt vissza a lapokról, amire számítottam. A politika nagyon elvitte a történetet.
Egyébként Greenwoodnak szurkoltam, de ez sem jött be…

>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit 
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Jó történet volt, nagyon komoly, igai történelmi regény, tetszett, ha kedvenc nem is lett.
A francia forradalom és terror idején játszódott java részt Angliában, ahol szintén lázongásokat és felforgató tevékenységeket okozott, bár ezeket hamar elfojtották. Arról nem is beszélve, hogy a terror lehűtötte a forrongó hangulatot. Természetesen voltak az arisztokrácia berkeiben, akik kihasználván a helyzetet kapzsiságból, irigységből, hatalomvágyból a saját pecsenyéjüket sütögették, koholt vádakhoz bizonyítékokat, hamis tanukat szerezve próbálták ezen arisztokraták javait megszerezni.
Hiába mindig akadnak dögkeselyűk, akik kihasználják a zavaros helyzeteket.
Nekem túl komoly volt a könyv, mostanában a könnyedebb történeteket kedvelem.

>!
Rozmaring
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

A többi Celia Rees könyvhöz képest ennek a regénynek az olvasásával szenvedtem. A végén jöttem rá, hogy amit leginkább hiányoltam benne, az a kis romantika, az, hogy az események simábbak legyenek, ne ennyire csapongóak.
Alapjába véve nem volt rossz könyv, igaz, szórakoztatónak cseppet sem mondható, de valahogy mégsem voltam vele megelégedve, főleg így, a Kalózok! után, ami egy olyan élményt nyújtott, hogy jókedvűen kaptam a kezem közé ezt a kötetet is.
Végül egy kis csalódottsággal tettem le, ámbár az utolsó talán száz oldalnál igazán belejöttem az olvasásába – talán az írónő is az írásába.
Nem lehet annyira erről a könyvről úgy írni, hogy ne menjek bele az eseményekbe, így csak végezetül annyit mondok, hogy aki el szeretné olvasni, ne a fülszövegre alapozzon, mert engem például eléggé megtévesztett.
Ettől függetlenül nem volt rossz könyv, szerintem a kezem ügyébe is fog akadni még egyszer valamikor.

>!
Röfipingvin MP
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

A Kalózok!-hoz és a Bűbájos Mary-hez képest gyenge, elég sok kifogásolnivalóm akadt olvasás közben. Ettől függetlenül kiskamaszlányok bátran olvassák csak az írónő többi regényével egyetemben!

>!
MissFortune
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Az eleje nehezen indult, de ahogy faltam a lapokat egyre izgalmasabb lett. Sovay szerethető főszereplő, még ha olykor idegesítően makacs is. Örültem hogy spoiler
Amikor spoiler akkor fordult igazán érdekessé a cselekmény.
Szomorú hogy a francia forradalomnak ennyi ártatlan áldozata volt. Elrettentő ahogy az emberek áskálódtak egymás után majd pedig kivégeztették az ellenségeiket.

>!
Chuti
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Hát Barátaim, jól átvert ez a könyv. :)
Én teljesen abba a hitbe éltem, hogy majd egy jó kis vadnyugati szorit fogok a kezembe fogni, erre nem az egyik kedvenc történelmi korszakomról olvashattam? Ráadásul egy másik szakaszát vette ez a könyv nagyító alá, ami azért jó, mert erről eddig még nem igazán olvastam/olvashattam ilyen kalandregényt. Hiszen a legtöbb írót ennek a korszaknak csak a kezdete inspirált.
A lényeg: a könyv eleje kicsit döcögősen indult. Néha nem tudtam a helyszínt összrakni a cselekménnyel. Mindenáron Mexikóban gondolkodtam és amikor a képembe nyomták Anglia tájait az agyam egyből elutasította. Ez az érzés a későbbiekben, Londonban már mérséklődött és amikor átkeltünk a csatornán teljesen megszűnt. Többek között emiatt adtam rá csak 4 csillagot.
A másik ok, hogy néha voltak benne hihetetlen jelenetek. Én persze megértem, hogy Sovay nem egy tipikus úrilány, és rendkívűl szívós is, na de azért…
A harmadik ok a kiadvány silány minősége. A kötés a szép, egyben van, viszont az utóbbi időben nem igazán tartottam ennyire sok nyomdahibával telezsúfolt könyvet a kezemben. Ilyen szempontból az Orlandó kiadóban nagyot csalódtam. A legjobban az ütötte ki a biztosítékot, hogy minden hosszú „ő”-vel kezdődő mondat kisbetűs volt. A nyomdában nincs nagy hosszú „ő” betű?

Összességében éleztem a történetet, de valami hiányzott belőle. Szerintem az írónő a könyv közepétől kezdte igazán megszeretni a saját történetét, én – mindenestre – onnantól kezdtem el azt a hangulatot érezni, mint amit a Bűbájos Mary-nál vagy a Kalózok! esetében.

Honnan: Velencei könyvtár

>!
roganedina
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Imádtam! Volt olyan izgis és aranyos, mint a Kalózok! Tetszett a történet, a történelmi kor ábrázolása, a szereplők pedig ritka jó karakterek.

>!
Duduci
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Tetszett is , meg nem is. Van, amit tök jól ki van forrva a regénybe, van, ami meg olyan kusza és kidolgozatlan. Az alap sztori tök jó lenne, mégis olyan hihetetlen dolgokat művel Sovay. Egyszerre talpra esett, de a következőkben meg mérhetetlenül ostoba dolgokat csinál. Elolvastam, kikapcsolt, de nem vagyok benne biztos, hogy holnapután emlékezni fogok rá. Az biztos, szeretem Cecia Reest, mert jól ír, de ez a könyve, nem volt olyan meggyőző.

>!
Naoko
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány

Sok negatívat olvastam erről a könyvről is, pedig szerintem távolról sem olyan rossz, mint amilyennek feltüntetik. Tény viszont, hogy nem igazán arról szól, amire a cím és a fülszöveg alapján számítana az ember. Ettől függetlenül viszont megvan benne minden egy jó történelmi kalandregényhez (már amolyan lányok számára fogyasztható változatban).
A főszereplő, Sovay karaktere sem rossz, még némi jellemfejlődés is tapasztalható nála, tény viszont, hogy távolról sem olyan erős, önálló női karakter, mint amit az írónő más műveiben megszokhattunk. Ő nagyban rászorul a körülötte lévő férfiakra, az események gyakran csak sodorják magukkal. De ez részben a kor miatt is így van, amelyben él.
Ettől függetlenül én ajánlanám ezt a könyvet annak, aki szereti a írónő műveit, meg úgy általában is, bár tény, hogy egy Bűbájos Mary vagy egy Kalózok szintjét nem éri el.


Népszerű idézetek

>!
Róka P

Sok igazságtalanság él a világban, amelyet csak nagy harc árán lehet orvosolni.

169. oldal

>!
Ninácska 

A törvény megvéd bennünket akár önmagunktól is.

142. oldal

>!
Virtual_Angel

Hogy merészeli egy ilyen alak az ő értékét a ruházata, az életben elfoglat állása alapján megállapítani?

54. oldal, Ötödik fejezet

>!
Darkshine

Szívem szerint azt tanácsolnám, hogy ne menjen el, térjen vissza velem Londonba, de tudom, nem hallgatna rám, és nem szívesen koptatom feleslegesen a számat. Sose ismertem lányt, aki ennyire oda lett volna a kockázatért meg a kalandért, de azért legyen óvatos. Nagy érték az élet. Nehogy későn tanulja meg ezt a leckét.

272. oldal

>!
Róka P

Furcsa volt ez a hely, ismerős is, ismeretlen is, akárcsak az álmokban.

318. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin LaFevers: Halandó szív
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Barabás Tibor: Végvári legenda
Menyhárd Sebestyén: Robin Hood
Retkes Tamás: Örök újrakezdés
Sztefan Dicsev: Ráli, a törökverő
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Richard Howard: Bonaparte hódítói
Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló