Farkasszem (Bűbájos Mary 2.) 398 csillagozás

Celia Rees: Farkasszem

A ​könyv egy látomás. Látomás a kitaszított Mary Newburyről, aki a hóban fekve a fagyhalált várja. Látomás egy XVII. századi nőről. Látomás egy nőről, akinek élete gyökerestől felfordul, amint letér az elfogadott normák kitaposott ösvényéről. Egy életről, tele függetlenség iránti szenvedélyes vággyal, családdal, szerelemmel és kalandokkal.

„…Nem vagyok közönséges asszony. Én pauvau vagyok. Varázslónő. Mozdulatlanul vártam. Figyeltem. Mint óriási macska a préda körül, úgy kezdett lassan keringeni körülöttem. A teste és ruhája olyan volt, mint egy férfié, ám a köpönyege, ez a rengeteg szövet, bőr- és prémdarabból összevarrt, kagyló-, réz- és vaskorongokkal kirakott lepel egészen megbűvölt. Meg-megcsörrent, miközben körbetáncolt. Felém fordított, hatalmas eltorzult arcán szem helyett két mély üreg tátongott lecsüngő, bozontos haja, mint egy holló csapzott szárnya, bőrének színe, akár a frissen kicsordult vér.”

Aki olvasta a XVII. századi Amerikában játszódó történet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Orlando, Budapest, 2004
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638664010 · Fordította: Báti Júlia

Enciklopédia 3


Kedvencelte 53

Most olvassa 6

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ggizi P>!
Celia Rees: Farkasszem

Nagyon kíváncsi voltam milyen keretek között folytatódik a történet, hiszen az addigi takaróba bújtatott naplórészletek ideje lejárt. De ez az új irány annyira evidens és magától értetődő volt, hogy szebben nem is illeszkedhetett volna a történetmesélés folyamatába.
Annyira jól volt kitalálva és felépítve a folytatás, hogy az elején teljesen elbizonytalanított, hogy mennyire olvasok fikciót és mennyire valós kutatást. Nagyon érdekes volt. Olvasás közben filmszerűen peregtek előttem az események a gyerekkoromból látott indiános filmek képeiből összeollózva. Elkeserítő volt végigkövetni az elkerülhetetlent, ahogy a fehérek leigázzák és elűzik földjeikről az őslakosokat, örökös háborút és ellenséges viszályt szítva ezzel. Szomorú.

Chill86 P>!
Celia Rees: Farkasszem

Nagy sajnálatomra ez a második rész inkább egy nagy indián történet volt – bár ha jobban utána olvasok, akkor erre felkészülhettem volna.
Több helyen túlcsordult a törzsek neveinek, tárgyainak, díszítéseinek és szokásainak egyvelege. Néhol kicsit untam is, illetve hiányzott az első regényben megszokott napló stílus, olykor viszont mégis repített magával a történet.
Akinek az első rész tetszett az szerintem mindenképp tegyen egy próbát, hiszen Mary – és a többi szereplő – sorsával kapcsolatos kérdésekre mind választ kapunk.

2 hozzászólás
gab001>!
Celia Rees: Farkasszem

Azt vártam, hogy valamiképpen folytatódik a napló, de ennél sokkal bonyolultabban oldotta meg az írónő a folytatást. Kicsit csalódott voltam emiatt, ugyanakkor örültem, hogy a mai indián rezervátumok világába is betekintést engedett. Leginkább mégis azokat a részeket élveztem, amik Maryről szóltak. Megrázó volt arról a világról olvasni, amikor a fehér ember elragadott mindent az indiánoktól, tudva, hogy én magam is fehér ember vagyok és ugyanazt képviselem, amit ők. Mindenesetre érdekes volt ennek a korszaknak az eseményeiről olvasni. Izgalmas, kalandos könyv, mely az elfogadásra és az élet szépségére tanít.

>!
Orlando, Budapest, 2004
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638664010 · Fordította: Báti Júlia
amnaen>!
Celia Rees: Farkasszem

most indián akarok lenni, de minimum orvosságos asszony :)
tetszik a könyv. nem hasonlítgatom az első részhez, mert teljesen más. engem nem zavart, hogy belekeveri a jelent is, pont jó volt így. a vándorolgatásban teljesen eltévedtem, de szerencsére van térkép is :) mondtam már, hogy indián akarok lenni?

11 hozzászólás
mazsof>!
Celia Rees: Farkasszem

Mary kalandjai folytatódnak, immáron az indián közösségben. A történet kapott egy – szerintem szuperül kitalált – keretet, amely napjainkban játszódik. Ebben a részben már sokkal több a természetfeletti elem, az előzőben még hihetőnek tűnő egybeesések, véletlenek, utalások voltak, ebben viszont kibontakozik ez a szál is. Míg a Bűbájos Mary a főszereplő ifjúkorát mutatja be, ez a felnőtt Maryvel kapcsolatos eseményeket meséli el. Izgalmas, fordulatos, néhol szívszorító történet egy háborúkkal, betegségekkel, kegyetlenségekkel teli világban. Mary erős, szenvedélyes, kitartó egyén, ezt már a kezdetektől fogva szerettem benne. A Bűbájos Mary méltó lezárást kapott, „mássága” ellenére is sikerült hoznia az előző kötet színvonalát.

t_ildiko P>!
Celia Rees: Farkasszem

Mary története ott folytatódik, ott ahol a Bűbájos Mary abbamaradt, immár azonban csak egy fikciót olvashatunk. spoiler

Mary elhagyni kényszerül a telepesek közösségét, ugyanis boszorkánysággal vádolják, és az élete a tét. Ebben a kötetben, azonban nem csak Mary-t ismerhetjük meg, hanem Mary egyik feltételezett leszármazottját, Agnest is, aki szintén különleges képességekkel rendelkezik. Érdekes, varázslatos és kalandos módon fűződik össze kettejük sorsa, a befejezés pedig tökéletes, jobb lezárást nem is kaphatott volna ez a történet.

Mary, miután menekülnie kell, az indiánok között lel menedékre, és gyógyító lesz belőle. Az élet azonban az indiánok között sem csupa vadromantika, belharcok, az angolokkal vívott véres küzdelmek, illetve az angolok által behurcolt betegségek (főként a himlő) következtében sokan meghalnak, és a telepesek minél inkább terjeszkednek, nekik annál kevesebb életterük marad. A mindennapok kemény munkával, és sokszor rettegéssel telnek.

Míg a Bűbájos Mary-ben az új-angliaiak életét, addig a Farkasszemben az indiánokét ismerhetjük meg. Egyszerűen imádtam olvasni. Szeretem az indiánok világát, a bölcsességüket, a bensőséges kapcsolatukat a természettel, hogy inkább befelé fordulnak, nem pedig a világ zajára figyelnek. Jó volt betekintést nyerni ebbe a világba, és annyira magával ragadott, hogy amikor olvastam, én is indián akartam lenni. Ilyen az igazán jó könyv, amikor az ember bele akar költözni, magára akarja húzni, mint egy meleg, puha takarót.

spoiler

Annak idején négy csillagot adtam ennek a könyvnek, és határozottan állítottam, hogy a Bűbájos Mary sokkal jobb, így utólag nem is értem, miért gondoltam így. A Farkasszem sokkal közelebb áll a szívemhez, mozgalmasabb, izgalmasabb is, így második olvasásra egyértelműen öt csillag.

kratas P>!
Celia Rees: Farkasszem

Az elején kicsit húztam a szám, mert nem tetszett a napjainkban játszódó rész. Nem értettem, hogy miért nem Mary-ről olvasok, minek van erre szükség. De a végére kerek lett a történet, összeálltak a miértek és hogyanok és jól szórakoztam. Szép munka, jól látszik a tervezés :)

Rune >!
Celia Rees: Farkasszem

Sokkal jobban tetszett, mint az első rész.
Az indián vonal abszolút érdekesebb, mint az első kötet eseményszála. Tetszett a jelen-múlt párhuzam is. Kicsit sajnáltam, hogy spoiler. Nyilván ez egy ifjúsági regény, tehát nem ment bele sok helyen a részletekbe, de nekem sok minden ismerős volt korábbi olvasmányaimból off.
Szóval ajánlom a téma iránt érdeklődő kezdő olvasóknak, nem fog csalódást okozni.

Hencsulátor>!
Celia Rees: Farkasszem

Nagyon nem erre számítottam,sokkal kevésbé éreztem ifjúsági regénynek, mint az első részt.
Mary életének nagyon sok részletét megismerhettem ebben a könyvben és nagyon élvezhető volt.
Az indiánok története is magával ragadott, érdekes volt az amerikaiakkal folytatott harcokat megismerni.
spoiler

Any>!
Celia Rees: Farkasszem

Ejjha! Nagyon rég volt már a kezemben olyan könyv, ami ennyire beszippantott volna. Mindkét kötet olvasása közben szinte együtt léteztem, lélegeztem Maryvel. Az éjszakába nyúló olvasásokat követően még álmomban is megjelent néhányszor, annyira magával ragadott a történet.
Agnes fejezetei nem igazán érdekeltek. Ha kimaradt volna a történetből, sem veszít értékéből a könyv. Viszont frappáns megoldása volt a folytatás megszületésének.
Végtelenül sajnálom, hogy véget ért.


Népszerű idézetek

kávésbögre P>!

Miért is nem vigyázunk jobban a boldogságra? Milyen meggondolatlanul bánunk vele, amikor azt hisszük, hogy örökké fog tartani!

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
marcsy>!

Mindennap a mának éltünk, nem gondoltunk a holnapra. Bár napkeltétől napnyugtáig végtelenül hosszúnak tűnt az idő, mégis azt kívántam bárcsak meg tudnám állítani a múlását, és meg tudnám fékezni a napot, hogy soha le ne nyugodhasson, és minden egyes nap örökké tartson. De ez lehetetlen. Bármennyire szerettem volna elfogni s megtartani azokat a perceket, úgy folytak ki a kezemből, ahogy a homokszemcsék peregnek a homokórában.

110. oldal

kávésbögre P>!

A bölcsesség és a tudás a szenvedésből születik.

154. oldal

Betti_>!

Mert ő hitte, hogy a természetben minden szent. Szent a nap, az eső és a szél; a föld, mindannyiunk anyja, akitől a világ összes teremtménye származik. Szentnek tartotta mindazt, ami növekszik; minden lényt, amelyik jár, mászik, repül vagy úszik; a földön, az égen, a folyóban, a tóban és a tengerben élő valamennyi élőlényt. Minden este és reggel imát mondott a tiszteletükre. Azért akasztották fel, mert hitt ebben.

113. oldal

MissJo>!

Nehéz dolog, megtalálni a helyünket a világban, kideríteni, hogy hová és kihez tartozunk.

41. Tükör-tó (282. oldal)

t_ildiko P>!

A nyugaton lebukó nap sugarai szétterültek a tó vizén, és Agnesnek úgy tűnt, mintha a lapát folyékony aranyba merülne és arany cseppek hullanának róla vissza a vízbe. Tovább evezett a túlsó part felé, miközben már sötétedett és az ég is mélykékre váltott. A tóból körös-körül fehér oszlopokban szállt fel a pára, mintha szellemek buknának fel a mélyből. Óvatosan kormányzott az úszó jégdarabok közt, érezte, hogy egyik-másik nekikoccan a kajak oldalánk, mielőtt tovább lebeg. Addig evezett, míg egy teljesen sima, jégmentes részhez nem ért. Alatta és felette is világítottak a csillagok, és a hold úgy ragyogott, mint egy vízbe dobott ezüstpénz. Hagyta, hogy a csónak csak lebegjen, és amennyire lehetett, még fékezte is a mozgását, hogy meg ne zavarja a körülötte tükröződő égboltot. Amíg így egészen mozdulatlanul, egy helyben állt a vízen, lehetetlen volt megkülönböztetni, hol végződik az ég, és hol kezdődik a tó.

87. oldal (Orlando, 2004)

Chillingó>!

A legenda szerint minden csillag egy-egy tábortűz, amelyet azok gyújtottak, akiknek az útja az égbolton keresztül vitt oda, ahol a nap nyugszik.

88. oldal

Timi970120>!

Miért is nem vigyázunk jobban a boldogságra? Milyen meggondolatlanul bánunk vele, amikor azt hisszük, hogy örökké fog tartani!

151. oldal

Terka6>!

Ne zárkózz el a világ elől, légy mindig nyitott, mert soha nem lehet tudni, hogy ki jön el hozzád.

16. oldal

Papusz>!

Az a sok dosszié. Az a sok ember. Mi lenne, ha az ő élete is egy ilyen dossziévá zsugorodna? Abban vajon mi állna? Mit tud ő felmutatni eddigi életéből? Egy születési anyakönyvi kivonatot, iskolai értesítőket, egy érettségi bizonyítványt, egy rakás osztályzatot és vizsgaeredményt, körülbelül ennyit.
És mi van azzal, ami nem mérhető? Az anyja illatával, azzal a parfüm és cigarettafelhővel, ami körülvette, ha esténként elment? Az apja frissen borotvált arcának és frissen mosott ingének reggeli illatával? Az ő boldogságával, amikor együtt látta őket? A nyomorúságával, amikor az apja elment?


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Philip Pullman: La Belle Sauvage
Brandon Mull: A mesés menedék
Nyulász Péter: Helka
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Philip Pullman: Az arany iránytű
Soman Chainani: Jótett helyébe
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand
Liselotte Welskopf-Henrich: A Nagy Medve fiai
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv