Farkasszem (Bűbájos Mary 2.) 379 csillagozás

Celia Rees: Farkasszem

Aki ​olvasta a XVII. századi Amerikában játszódó történet első részét, a Bűbájos Mary-t, bizonyára sokat töprengett rajta, miként is alakulhatott Mary Newbury, a bátor és nyíltszívű fiatal lány további sorsa, miután elmenekült Beulah-ból, ahol az elvakult, babonás tömeg boszorkánysággal vádolta, s így a biztos halál várt volna rá. A Bűbájos Mary ott ér véget, amikor Mary kétségbeesésében az erdőbe menekül, ahol nem csak üldözői, de a kemény tél, a vadállatok, és a portyázó indiánok is veszélyt jelentenek számára. A történet második, befejező részéből kiderül, hogyan menekül meg ebből a reménytelennek tűnő helyzetből, s hogyan válik különleges képességekkel bíró fiatal lányból az indiánok körében is nagy tiszteletnek örvendő varázslóvá. Amíg az első rész fojtóan feszült légkörével bilincselte le az olvasót, a Farkasszem-et eseménydús cselekménye teszi “letehetetlenné”; a sodró lendületű könyvből megtudhatjuk, milyen viszontagságokon kell keresztülmennie Marynek, míg végül megtalálja… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Orlando, Budapest, 2004
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638664010 · Fordította: Báti Júlia

Enciklopédia 3


Kedvencelte 50

Most olvassa 7

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ggizi P>!
Celia Rees: Farkasszem

Nagyon kíváncsi voltam milyen keretek között folytatódik a történet, hiszen az addigi takaróba bújtatott naplórészletek ideje lejárt. De ez az új irány annyira evidens és magától értetődő volt, hogy szebben nem is illeszkedhetett volna a történetmesélés folyamatába.
Annyira jól volt kitalálva és felépítve a folytatás, hogy az elején teljesen elbizonytalanított, hogy mennyire olvasok fikciót és mennyire valós kutatást. Nagyon érdekes volt. Olvasás közben filmszerűen peregtek előttem az események a gyerekkoromból látott indiános filmek képeiből összeollózva. Elkeserítő volt végigkövetni az elkerülhetetlent, ahogy a fehérek leigázzák és elűzik földjeikről az őslakosokat, örökös háborút és ellenséges viszályt szítva ezzel. Szomorú.

Chill86 P>!
Celia Rees: Farkasszem

Nagy sajnálatomra ez a második rész inkább egy nagy indián történet volt – bár ha jobban utána olvasok, akkor erre felkészülhettem volna.
Több helyen túlcsordult a törzsek neveinek, tárgyainak, díszítéseinek és szokásainak egyvelege. Néhol kicsit untam is, illetve hiányzott az első regényben megszokott napló stílus, olykor viszont mégis repített magával a történet.
Akinek az első rész tetszett az szerintem mindenképp tegyen egy próbát, hiszen Mary – és a többi szereplő – sorsával kapcsolatos kérdésekre mind választ kapunk.

2 hozzászólás
gab001 P>!
Celia Rees: Farkasszem

Azt vártam, hogy valamiképpen folytatódik a napló, de ennél sokkal bonyolultabban oldotta meg az írónő a folytatást. Kicsit csalódott voltam emiatt, ugyanakkor örültem, hogy a mai indián rezervátumok világába is betekintést engedett. Leginkább mégis azokat a részeket élveztem, amik Maryről szóltak. Megrázó volt arról a világról olvasni, amikor a fehér ember elragadott mindent az indiánoktól, tudva, hogy én magam is fehér ember vagyok és ugyanazt képviselem, amit ők. Mindenesetre érdekes volt ennek a korszaknak az eseményeiről olvasni. Izgalmas, kalandos könyv, mely az elfogadásra és az élet szépségére tanít.

>!
Orlando, Budapest, 2004
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638664010 · Fordította: Báti Júlia
amnaen>!
Celia Rees: Farkasszem

most indián akarok lenni, de minimum orvosságos asszony :)
tetszik a könyv. nem hasonlítgatom az első részhez, mert teljesen más. engem nem zavart, hogy belekeveri a jelent is, pont jó volt így. a vándorolgatásban teljesen eltévedtem, de szerencsére van térkép is :) mondtam már, hogy indián akarok lenni?

11 hozzászólás
mazsof>!
Celia Rees: Farkasszem

Mary kalandjai folytatódnak, immáron az indián közösségben. A történet kapott egy – szerintem szuperül kitalált – keretet, amely napjainkban játszódik. Ebben a részben már sokkal több a természetfeletti elem, az előzőben még hihetőnek tűnő egybeesések, véletlenek, utalások voltak, ebben viszont kibontakozik ez a szál is. Míg a Bűbájos Mary a főszereplő ifjúkorát mutatja be, ez a felnőtt Maryvel kapcsolatos eseményeket meséli el. Izgalmas, fordulatos, néhol szívszorító történet egy háborúkkal, betegségekkel, kegyetlenségekkel teli világban. Mary erős, szenvedélyes, kitartó egyén, ezt már a kezdetektől fogva szerettem benne. A Bűbájos Mary méltó lezárást kapott, „mássága” ellenére is sikerült hoznia az előző kötet színvonalát.

kratas P>!
Celia Rees: Farkasszem

Az elején kicsit húztam a szám, mert nem tetszett a napjainkban játszódó rész. Nem értettem, hogy miért nem Mary-ről olvasok, minek van erre szükség. De a végére kerek lett a történet, összeálltak a miértek és hogyanok és jól szórakoztam. Szép munka, jól látszik a tervezés :)

Hencsulátor>!
Celia Rees: Farkasszem

Nagyon nem erre számítottam,sokkal kevésbé éreztem ifjúsági regénynek, mint az első részt.
Mary életének nagyon sok részletét megismerhettem ebben a könyvben és nagyon élvezhető volt.
Az indiánok története is magával ragadott, érdekes volt az amerikaiakkal folytatott harcokat megismerni.
spoiler

nagy_anikó>!
Celia Rees: Farkasszem

Nehezen hangolódtam rá a könyv elejére, de aztán valahogy belerázodtam, hogy a jelenből kalandozunk vissza az 1600-as évekbe.
Mary kalandos élete, családja, megpróbáltatásai, szenvedések, sámánok, indián szokások, gyógyítók, gyógyfüvek. Volt, hogy pityeregtem, de az élet ebben az időben ilyen volt. Viszályok őslakosok és telepesek közt. Egy izgalmas, kalandos könyv. Szerettem.

Briza>!
Celia Rees: Farkasszem

Amikor még a könyv első harmadánál tartottam, aggódni kezdtem, vajon mit fogok majd írni erről a könyvről. Ilyenek jutottak eszembe: Kár volt megvenni, sőt egyáltalán megírni.
Az elején nehezen barátkoztam meg a ténnyel, hogy egy teljesen új megközelítésből olvashatok Mary életéről és volt bennem némi kétely, hogy ezt tényleg ilyen formában kellett belevarázsolni napjainkba. Aztán megszűnt ez az érzés, amikor visszakaptam Maryt, akiről már az elejétől olvasni akartam, és egyszerűen magába szippantott. Úgy tapadtam a betűkhöz, mint mágnes a vasreszelékhez. Nem tudom mi lelte az író nénit, talán a gondolataimban olvasott, mert mindent megtaláltam benne, amit az első részből hiányoltam. Mozgalmas, fordulatos, bűvös, Mary végre életre kelt. Türelmetlenül vártam a végét, és bíztam benne, hogy jól alakul az ő és szeretteinek sorsa. Már cseppet sem zavart, hogy időnként visszazökkenünk a jelenbe.
Őszintén megvallva a vége felé többször is könny szökött a szemembe, pedig volt, hogy nem is róla szólt már a történet. Bárcsak tovább tartott volna! Mert nagyon megkedveltem a szereplőket. Lehet, hogy ezzel a verzióval elrontottam volna a befejezést, de én Le Grandnak drukkoltam.

4 hozzászólás
Firoci>!
Celia Rees: Farkasszem

Ezzel a kötettel Mary története a kedvenceim közé került. Az első rész is igazán jó volt, de míg az az alapokat tette le, ennek olyan sodró volt a lendülete, annyira kalandos, érdekes és tanulságos volt, hogy már a felénél tudtam, ez bizony kedvenc lesz. Tetszett ez az érdekes megoldás, ami az utódokkal, s a kutatónővel kezd, majd ebbe ágyazza bele Mary történetét, végül visszatérve a jelenbe, szépen keretbe foglalja azt. Sok izgalmas kaland, szenvedély, szenvedés, bánat és öröm, mindez kézen fogva jár ebben a könyvben. Azt azonban nagyra értékeltem, hogy bár adott volt minden hozzá, mégsem volt soha túlzó, nem tapicskolt a vérben, nem tobzódott a megpróbáltatások leírásában, ezért, bár megkönnyeztem itt-ott, de nem szorongtam, nem volt kellemetlen egy percig sem az olvasása. Helyette volt benne egy kellemes adag mágia (jóval többet is elbírtam volna viselni), s engem bizony elvarázsolt Celia Rees ezzel a remek könyvvel.


Népszerű idézetek

kávésbögre P>!

Miért is nem vigyázunk jobban a boldogságra? Milyen meggondolatlanul bánunk vele, amikor azt hisszük, hogy örökké fog tartani!

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
marcsy>!

Mindennap a mának éltünk, nem gondoltunk a holnapra. Bár napkeltétől napnyugtáig végtelenül hosszúnak tűnt az idő, mégis azt kívántam bárcsak meg tudnám állítani a múlását, és meg tudnám fékezni a napot, hogy soha le ne nyugodhasson, és minden egyes nap örökké tartson. De ez lehetetlen. Bármennyire szerettem volna elfogni s megtartani azokat a perceket, úgy folytak ki a kezemből, ahogy a homokszemcsék peregnek a homokórában.

110. oldal

kávésbögre P>!

A bölcsesség és a tudás a szenvedésből születik.

154. oldal

Betti_>!

Mert ő hitte, hogy a természetben minden szent. Szent a nap, az eső és a szél; a föld, mindannyiunk anyja, akitől a világ összes teremtménye származik. Szentnek tartotta mindazt, ami növekszik; minden lényt, amelyik jár, mászik, repül vagy úszik; a földön, az égen, a folyóban, a tóban és a tengerben élő valamennyi élőlényt. Minden este és reggel imát mondott a tiszteletükre. Azért akasztották fel, mert hitt ebben.

113. oldal

MissJo>!

Nehéz dolog, megtalálni a helyünket a világban, kideríteni, hogy hová és kihez tartozunk.

41. Tükör-tó (282. oldal)

Timi970120>!

Miért is nem vigyázunk jobban a boldogságra? Milyen meggondolatlanul bánunk vele, amikor azt hisszük, hogy örökké fog tartani!

151. oldal

>!

A nyugaton lebukó nap sugarai szétterültek a tó vizén, és Agnesnek úgy tűnt, mintha a lapát folyékony aranyba merülne és arany cseppek hullanának róla vissza a vízbe. Tovább evezett a túlsó part felé, miközben már sötétedett és az ég is mélykékre váltott. A tóból körös-körül fehér oszlopokban szállt fel a pára, mintha szellemek buknának fel a mélyből. Óvatosan kormányzott az úszó jégdarabok közt, érezte, hogy egyik-másik nekikoccan a kajak oldalánk, mielőtt tovább lebeg. Addig evezett, míg egy teljesen sima, jégmentes részhez nem ért. Alatta és felette is világítottak a csillagok, és a hold úgy ragyoott, mint egy vízbe dobott ezüstpénz. Hagyta, hogy a csónak csak lebegjen, és amennyire lehetett, még fékezte is a mozgását, hogy meg ne zavarja a körülötte tükröződő égboltot. Amíg így egészen mozdulatlanul, egy helyben állt a vízen, lehetetlen volt megkülönböztetni, hol végződik az ég, és hol kezdődik a tó.

11. Tükör-tó, első nap, 97. oldal

5 hozzászólás
Chillingó>!

A legenda szerint minden csillag egy-egy tábortűz, amelyet azok gyújtottak, akiknek az útja az égbolton keresztül vitt oda, ahol a nap nyugszik.

88. oldal

Terka6>!

Ne zárkózz el a világ elől, légy mindig nyitott, mert soha nem lehet tudni, hogy ki jön el hozzád.

16. oldal

Papusz>!

Az a sok dosszié. Az a sok ember. Mi lenne, ha az ő élete is egy ilyen dossziévá zsugorodna? Abban vajon mi állna? Mit tud ő felmutatni eddigi életéből? Egy születési anyakönyvi kivonatot, iskolai értesítőket, egy érettségi bizonyítványt, egy rakás osztályzatot és vizsgaeredményt, körülbelül ennyit.
És mi van azzal, ami nem mérhető? Az anyja illatával, azzal a parfüm és cigarettafelhővel, ami körülvette, ha esténként elment? Az apja frissen borotvált arcának és frissen mosott ingének reggeli illatával? Az ő boldogságával, amikor együtt látta őket? A nyomorúságával, amikor az apja elment?


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Heir of Fire – A tűz örököse
Kendall Kulper: A tenger boszorkánya
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Joss Stirling: Lélektársak – Sky
J. K. Rowling: Legendás állatok és megfigyelésük
Kevin Hearne: Tricked – Átverve
Mary Pope Osborne: Indiánok táborában
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv
B. Traven: Embervásár Mexikóban
Bear Grylls: Istenek aranya