Bűbájos ​Mary (Bűbájos Mary 1.) 685 csillagozás

Celia Rees: Bűbájos Mary

„…A látomások maguktól törtek rám, mint annak idején a nagyanyámra, de ezt a tudást nem tőle örököltem. Hanem anyámtól. Egészen másfajta képesség volt, meghaladta nagyanyámét. Éreztem, ahogy ránehezedik a vállamra, mint valami súlyos lepel…” Egy ágytakaróba fércelve rejtőztek több mint 300 évig azok a lapok, amelyekből a fenti idézet származik. Egy naplóból, melyet gondos kezek kitartó munkával rendeztek össze, hogy lapjait olvasva egy lenyűgöző és megindító történet bontakozzon ki. Marynek, egy boszorkány unokájának története… 1659 tavaszán egy hajó fut ki Southampton kikötőjéből, hogy az Újvilágba vigye a háborúk elől menekülő utasait. A fedélzeten van a 14 éves árva lány, Mary is…

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Orlando, Budapest, 2003
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632126920 · Fordította: Lacza Katalin, Ceglédi Éva

Enciklopédia 10


Kedvencelte 132

Most olvassa 19

Várólistára tette 274

Kívánságlistára tette 183

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Celia Rees: Bűbájos Mary

Boszikban hiszek, ahogyan a gyógyítókban és a látnokokban is, most nem az ezoterikus maszlagokról beszélek, hiszem, hogy vannak olyan emberek akikben ha úgy tetszik megtalálhatok a midichloriánokat ( igen! velük van az erő). Nem lehet tanulni, erre születni kell, és sokan egész életüket leélik úgy, hogy nem is tapasztalták meg mire lennének képesek. Kevesen vannak, sokkal kevesebben mint ahányan el szeretnék magukról hitetni, ma a szemfényvesztés világát éljük és ilyenkor könnyű elbújnia az ősi tudásnak.
Nem így a középkorban, mikor üldözték még azt is akiről feltételezték, hogy kicsiny láng pislákol benne. Maryben mélyen hatalmas tűz ég, nem is lángocska formájában és ez perzsel, amit a vallás apostolai nem tudnak elviselni.
Érdekes könyv, számomra egy megint elrettentő világról. Annak a Salemi pernek az előzménye, ami a vallási törvénykezés máglyájává vált (szerencsére) nem csak az USA-ban hanem utána, majdnem az egész világon. Semmi nem történik ok nélkül (nagyon szembe jött ez a könyv) kíváncsi vagyok merre vezet Mary útja, a folytatást kötelezően beszerzem.
Jól megírt történet, valós alapokkal, érdekes, szerethető, gyűlölhető szereplőkkel, egy olyan korból, amit vörösen, jó vízfekvéssel biztosan nem éltem volna túl.

1 hozzászólás
>!
Timi970120
Celia Rees: Bűbájos Mary

Az elején többnyire hidegen hagyott a történet, arra tehát, hogy utazás illetve várakozás közben olvassam rendben volt.
Aztán mégis a vége az lett, hogy bár úgy voltam vele, hogy csak a fentebb említett alkalmakkor fogom olvasni, végül otthon is olvastam, itthon fejeztem be. Mert immáron érdekelt. Mert már eléggé tetszett annyira, hogy – tekintettel arra, hogy nemigen vagyok hívő ember – még az imádkozások és hasonlók se zavarjanak, mint az elején.
Szóval igen, a századik oldal környékétől nagyrészt sikerült beleélnem magam.
A történetet pedig különlegesnek tartom, mivel még ezelőtt nem olvastam ilyesmit.
Szeretném majd elolvasni a következő részét is. Már csak azért is, mivel úgy érzem, nem kaptam ebből az egész történetből eleget: voltam helyek, ahol kicsit zavart, hogy nem volt minden kifejtve.
Ám összességében azt kell mondanom, hogy amennyiben nem egy teljesen kiszámíthatatlan történetről beszélünk, ez esetleg egy próbát azért megér. Én körülbelül így álltam hozzá, és már a következő részéért ácsingózom.

>!
Deziréé
Celia Rees: Bűbájos Mary

Jó pár hónapot csücsült a polcomon ez a könyv, de egyszerűen nem értem miért halogattam eddig. Imádooom!
A főszereplő nagyon szimpatikus. Az írónő fantasztikusan ír. Minden egyes tájat vagy szereplőt magam előtt láttam annyira jók a helyszín és a karakter leírások.
Nem túl izgalmas a könyv, de mégis olyan könnyen olvastatja magát. Mindig alig vártam, hogy végre folytathassam Mary történetét és most is alig várom, hogy a második részét is elolvashassam.

>!
mazsof
Celia Rees: Bűbájos Mary

Mit is mondhatnék erről a történetről… Szerintem a profilképem sokat elárul a kapcsolatomról ezzel a könyvvel. Volt pár rendkívül meghatározó könyv általános iskolás koromban, aminek hatására igazi könyvmoly lettem. Celia Reesnek és persze Rowlingnak hatalmas szerepe volt ebben, ezért nagyon erős érzelmi szálak fűznek Mary történetéhez. Nem tudom, hogyha most olvastam volna először, mit is gondolnék róla, de nem is ez a fontos. Hálás vagyok Celia Reesnek, amiért kitalálta Mary történetét, hogy megszerettette velem az olvasást és a történelmet. Izgalmas, érdekes, kalandos történet egy átlagos lányról, aki korának fanatikus vallási mozgalmának esik áldozatul. Mindenki hallott már a salemi boszorkányüldözésekről, ez a történet pedig ennek az eseménysorozatnak a kiindulópontját mutatja be egy fiktív szereplővel és történettel. Én nagyon szerettem, nagy hatással volt rám, amiért nem tudok elég hálás lenni. :)

>!
Nikymeria P
Celia Rees: Bűbájos Mary

Van annak tíz éve, hogy először olvastam. Nagyon szerettem Mary-t. Izgultam érte, és ez most sem volt másként.
Boszorkányság, üldöztetés, indiánok, puritánok, álszentek, istenfélő emberek, Amerika, 1600-as évek. Szeretek ezekről olvasni.
Mary elbeszélése nem mindig izgalmas, néhol unalmas, olyanokról ír, amire nem vagyok kíváncsi, ami pedig érdekelne, azt – valószínűsítem – a történet miatt nem olvashattam. Mary nem írhatta le. Mégis olvastam és olvastam tovább, szorítottam, az utolsó oldalakon pedig teljesen beleéltem magam, lélekben én is segítettem a kis árvának.
A folytatást is el kellene olvasnom. Már nem sok mindenre emlékszem.

>!
Orlando, Budapest, 2003
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632126920 · Fordította: Lacza Katalin, Ceglédi Éva
2 hozzászólás
>!
gab001 P
Celia Rees: Bűbájos Mary

Elbűvölt Mary, akárcsak a története. A naplóját olvasva egyre inkább megértettem, hogy miért is üldözték annak idején a boszorkányokat és hogyan tették mindezt. Szinte életre kelt a könyv lapjain az az időszak, részesévé váltam az eseményeknek. Olyan gördülékeny, mégis nagyon szemléletes a stílusa, hogy egyszer csak azon kaptam magam, hogy már vége is a könyvnek és én maradtam volna még. Alig várom, hogy folytathassam.

>!
Muki75 P
Celia Rees: Bűbájos Mary

Nem szeretem a naplóregényeket. Általában untatnak. Ez a történet viszont gyorsan magával ragadott. Izgalmas volt, érdekes, olvasmányos, a témája is tetszett. Nem nagyon akartam letenni. Nagyon sok kérdés nyitott maradt bennem, de gondolom ezekre a választ majd a folytatásból tudom meg. Igen, azt is szándékomban áll elolvasni.

>!
EgyKönyvmoly
Celia Rees: Bűbájos Mary

Azt hittem ez a könyv engem egyszerűen kikapcsol, elszórakoztat egy délután. Nem számított arra, hogy az izgalomtól és az aggodalomtól alig birok megülni majd a fenekemen, arra meg végkép nem, hogy libabőrösen olvasom. Ide nekem a folytatást!!!!!

8 hozzászólás
>!
sternenstaub P
Celia Rees: Bűbájos Mary

A salemi boszorkanyüldözesröl mar sokan hallottak, tudnak. A törtenet ennek kapcsan irodott, ahol egy teljesen hetköznapinak tünö lany nem hetköznapi sorsat ismerhetjük meg. A könyv mar az elejen magaval ragadott, olvasmanyos, rövidebb fejezetekre tagolt, naploszerü bejegyzesekben irodott. Az utobbinak köszönhetöen olyan erzesem volt, mintha egy igazi naplot tartanek a kezemben, melyet föhösnönk, Mary irt. Mary boszorkanynak született es abban a remenyben küldte edesanyja a hajoutra, hogy az Ujvilagban biztonsagos helyet talal. A könyv viszont ugy erzem nem adott meg nekem eleget es nagyon meg szeretnem szerezni a folytatast, hogy „megnyugvasra leljen” a szivem. Nalam 5/5 :)

>!
Mazsidrazsi
Celia Rees: Bűbájos Mary

Ez egy nagyon jó könyv lehetne, ha nem lenne olyan nehéz belerázódni. Nem tudom, valahogy mindig kikapcsolt az agyam olvasás közben, és nem igazán fogtam meg az olvasás vonalát…
Viszont, amikor kicsit jobban bele tudtam merülni, akkor tetszett. Mary igazán különleges, és a kor leírása is tetszett. Lassú történet, de néha egy ilyen is kell. Viszont a végére nagyon feljött a történet és a cselekmények, jöhet a folytatása!


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Mennyi balszerencsét tud elviselni egy ember, anélkül, hogy az okát kutatná?

1 hozzászólás
>!
monica

Az indiánok másképp élnek a világban, ez minden. Menedéküket élő fák alkotják, s csak annyit vesznek el a természettől, amennyire szükségük van aztán továbbmennek, és hagyják, hogy a föld magához térjen.

186. oldal

>!
Paan

A bezártságban hamar kicsírázik a féltékenység és a rivalizálás, és gyorsan szárba szökken a gyűlölködés, mint palánta a melegházban. A veszekedést pedig bármi táplálhatja.

58. oldal

>!
Sozora

Születésnél, halálnál a nagymamámat hívták, hogy segítsen annak, aki úton van egyik világból a másikba.

11. oldal

>!
Timi970120

Nem számítottam rá, hogy így kell elválnunk, és nem gondoltam, hogy ennyire hamar.

27. bejegyzés, 100. oldal

>!
kávésbögre P

A sorsunk ellen semmit sem tehetünk, semmi módon el nem kerülhetjük. Ahogy lesz, úgy lesz. Ha túl korán megtudja az ember, mi vár rá, sötét árnyék vetül az életére, mely eltakar előle minden fényt.

93. oldal 24. bejegyzés

3 hozzászólás
>!
Shanara

A hazugság nem gyökerezik olyan mélyen az ember agyában, mint az igazság.

38. oldal

>!
Paan

Rebekah ajka megfeszült. Nem szerette, ha valaki bolondnak nézi, főleg, ha az illetőnek kevesebb esze van, mint egy csirkének.

116. oldal, 30.bejegyzés

>!
Timi970120

Nem minden csupa öröm, nem mindenki boldog.

44. bejegyzés, 153. oldal


A sorozat következő kötete

Bűbájos Mary sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Korda István: A mocsarak visszaütnek
Noah Gordon: Sámán
Terry Deary: A tűz és a könnyek asszonya
Robin LaFevers: Halandó szív
Joss Stirling: Lélektársak – Sky
Kevin Hearne: Tricked – Átverve
Rónaszegi Miklós: Indián halál
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv
B. Traven: Embervásár Mexikóban