Kis ​tüzek mindenütt 452 csillagozás

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Shaker ​Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, helyi újságíró, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása.
Ebbe az idilli kertvárosi buborékba költözik Mia Warren, a titokzatos fotóművész és egyedülálló anya, valamint tinédzser lánya, Pearl, akik a Richardson családtól bérelnek házat, de rövid idő alatt már nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni.
A rejtélyes múltú Mia azonban felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai-amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit, és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Európa, Budapest, 2020
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635043507 · Fordította: Dudik Annamária Éva
>!
Európa, Budapest, 2018
384 oldal · ISBN: 9789634059738 · Fordította: Dudik Annamária Éva
>!
Európa, Budapest, 2018
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059479 · Fordította: Dudik Annamária Éva

Enciklopédia 9


Kedvencelte 55

Most olvassa 31

Várólistára tette 386

Kívánságlistára tette 317

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Rég olvastam ilyen mélyreható és szenvedélyekkel teli drámát. Nagyon tetszett! A történet java 1997-ben játszódik, egy Shaker Heights nevezetű, gyanúsan tökéletes kisvárosban. Ide érkezik meg Mia Warren, aki egyedülálló anyaként neveli tinédzser lányát, Pearlt. Nehézkes anyagi körülmények között élnek, Mia művészként keresi kenyerét, fotókat készít és nem bírja a kötöttségeket. A kisváros egyik „Született felesége“, Elena Richardson újságíró, négy gyermekes anya és feleség kiad Miáéknak egy lakást. Gyerekeik ugyan hamar összebarátkoznak, közöttük viszonylag hamar feszültség alakul ki. Ebben az ármánykodással fűszerezett drámában elsősorban az anyaságról és különféle családon belüli viszonyokról kapunk képet. Richardsonék szomszédai, a McCullough házaspár gyermekért folytatott harcán keresztül pedig mindeközben rengeteg múltbéli titokra derül fény.
Rendkívül erős karakterek vannak a könyvben, nagyon jók a pro és kontra elvek a szülőség kérdését tekintve. Sok olyan témát feszeget az irónő, ami aktuális és fontos: béranyaság, abortusz, rasszizmus, szülői attitűdök.
Szerintem ez egy kihagyhatatlan regény! Olvassátok, hogy a bennetek lobogó tűz sose hunyjon ki teljesen!
Ezek után biztosan megnézem a könyvből készült filmsorozatot és elolvasom az írónő másik magyarul megjelent könyvét is!

>!
Európa, Budapest, 2018
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059479 · Fordította: Dudik Annamária Éva
32 hozzászólás
Málnika >!
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

”… legtöbbször egyik út sem tisztán helyes vagy helytelen, és semmi sem tudja teljes bizonyossággal megmutatni, hogy a határ melyik oldalán állunk.”

A Kis tüzek mindenütt erőssége, hogy hihetetlenül nehéz témát képes jó érzékkel olyan olvasmányos, populáris stílusban megragadni, hogy az mindenki számára könnyen befogadható legyen.

A történet Shaker Heights-ban játszódik, ahol a szabálykövetés és a tökéletességre való törekvés a legfontosabb értékek, amely már önmagában hordozza a veszély érzetét, ám ezt rögtön a regény elején egy szándékosan okozott tűzeset tetézi. Megismerhetjük a kertváros lakóit, a négygyermekes Mrs. Richardson-t, aki jótékonyságból adta bérbe tavaly lakását a vándoréletet élő fényképésznek, Miának és lányának. Majd a McCullough házaspár is színre lép, akik mindennél jobban vágynak egy gyerekre. Az idillikusnak tűnő helyszínen természetesen mindenkinek, így a gyerekeknek is, megvannak a maga titkai, rossz döntései. A regény több ponton felveti, hogy érdemes-e éles kategóriákban gondolkodni, egyértelmű-e, mi a helyes és mi a helytelen, van-e joga másnak ítélkezni saját választásaink felett. Fókuszában az anyaság témája áll, amelyet igen komplexen közelít meg, megjelenik benne az örökbefogadás, a béranyaság, az abortusz, sőt a szülői túlféltés is. Olyan fontos kérdéseket feszeget, mint, hogy mi tesz valakit anyává, pusztán a biológia, vagy inkább a szeretet az, ami igazán számít. Mindeközben hangsúlyos szerepet kap az egyenjogúság is. Egy érzékenyítő, elgondolkodtató, ugyanakkor kikapcsoló olvasmány kapunk, remek karakterábrázolással.

2 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Shaker Heights egy tökéletes kertváros, tele tökéletes emberekkel, ahol még a fűnyírásnak is külön szabálya van. De nem minden csillog, ami fénylik is. Szeretem az ilyen ihletésű történeteket, amik Amerika egy-egy preferált kisvárosában játszódnak, irigylésreméltó boldog, kiegyensúlyozott és gazdag lakosokkal. De vajon ez is a valóság? Mi bújhat meg a saját felépített falaik mögött, amit még ők sem tudnak maguknak beismerni? Mia, aki megadja nekik a választ, ezzel egy tükröt tartva feléjük.

A városba érkezése önszántán kívül felforgatta a Richardson család életét, Elena pedig törtető asszonyként próbál neki keresztbe tenni, kutakodni a múltja féltve őrzött titkaiban. Számomra a legkedvesebb karakter Izzy lett már az elejétől. Az egyetlen, aki érzi, hogy kilóg a sorból és nem akar ennek a mintacsaládnak a tagja lenni.

Tanulságos történetet kapunk, jól megformált karakterekkel akik csűrik – csavarják az eseményeket. Nagyon szerettem ezt a könyvet, ezután a sorozatra is kíváncsi vagyok. Celeste Ng másik könyve pedig felkerült a várólistámra.

2 hozzászólás
Márk_2011 P>!
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Elég vegyesek az érzéseim. Többet vártam ettől a könyvtől! Számomra túl részletes, és épp ezért túl írt. A tinik drámája nagyobb hangsúlyt kap mit maga a titok, az igazán érdekes cselekmény. Senkit nem kedveltem meg igazán! Megértettem tetteiket, próbáltam elnéző lenni velük, de nekem ez a könyv kevés volt. Annyira nagy bummmmravágytam, hogy csalódtam.
Nagyon jó témák merülnek fel a könyvben, de egy Jodi Picoult könyv (ha szabad hasonlítani) többet ér számomra!

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Ez a csaj úgy ír, mint Franzen, csak rövidebben, tömörebben, úgyhogy rögtön megvett kilóra. Imádom ezt a közeget, az amerikai középosztályt az összes pozitív és az összes negatív jellemzőjével, és nagyon tetszett, ahogy a szereplők sem fehérek vagy feketék voltak, hanem mindenkiben volt ilyen is meg olyan is, és szinte végig tipródtam, hogy kinek van igaza. Persze aztán én is odaálltam valamelyik oldalra, de még a legvégén is tudott olyat írni Ng, hogy a másik oldallal is rokonszenvezni tudjak. Rendkívül olvasmányos, ugyanakkor igazi szépirodalom, szerintem zseniális.

6 hozzászólás
Vivienna>!
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

"Ezt a könyvet leginkább azért kezdtem el olvasni – mint ahogyan azt már a második negyedéves TBR listámon is említettem, – mert megtudtam, hogy ebből a regényből készült egy adaptációs sorozat, amit én majd mindenképpen meg szeretnék nézni. Igazság szerint ez előtt az adaptációs hír előtt nem nagyon hallottam még Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt című könyvéről, így csak ezután kezdtem utánanézni annak, hogy miről is szól ez a kötet. A fülszöveg alapján eléggé érdekesnek ígérkezett ez a történet, ezért úgy voltam vele, hogy egy próbát mindenképpen megér.

Ahhoz képest, hogy tényleg egy könnyed nyári olvasmányra számítottam végül az idei évem egyik legmeghatározóbb olvasmánya lett. Ritkán fordul elő olyan, hogy örülök annak, hogy nem azt kapom amire számítok, viszont ennél a könyvnél pont ez történt. A történet nagyon jól volt felépítve, a szereplők nagyon emberinek hatottak és talán pont ezért lehetett elég sokukkal rokonszenvet érezni."

A teljes értékelésemet itt tudjátok elolvasni:
https://konyveskuckom.blog.hu/2020/06/16/celeste_ng_kis…

Nettaa0316 P>!
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

„Az ember is ilyen, tudod? Mindig újrakezdi. Megtalálja a módját.”

Először a sorozatot kezdtem el nézni, majd 1 rész után úgy éreztem, hogy be kell szereznem ezt a könyvet, és előbb elolvasnom. És mennyire jó döntés volt! Nagyon különleges olvasmányélményt nyújtott. Egy olyan kényes és speciális helyzet köré épül az egész cselekmény, amiben nehéz egy kívülállónak ítélkezni – akinek még csak hasonlóban sem volt része, miközben a középpontban mégis olyan dolog áll, ami mindenki életében jelen van: a kapcsolatok. Családi, baráti, lélektársi. És ami ezeket felülírhatja, már ha van ilyen.

A karakterek szerintem szuperek voltak, szülők, gyerekek egyaránt. A kedvencem Mia, Elena és Izzy volt, de mindannyiukat tudtam kedvelni. Élveztem, amikor a múltjukról olvashattam, érdekes volt látni, hogy ki és miért lett olyan, amilyen. Szépen megmutatkozik a pillangóhatás, hogy egy apró információmorzsa olyan lavinát képes elindítani, ahonnan már csak egyetlen kiút marad: ha mindent felégetve magunk mögött, tovább állunk.

A regény tele van olyan dolgokkal, amin hosszasan el lehet gondolkodni. Mi a helyes, mi a helytelen, és ki szabja ezt meg? Vajon mi mindenről maradunk le, miközben meggyőződésünk, hogy azt tesszük, ami számunkra a tökéletes? Az ellentéteket biztos, hogy a különbözőségek okozzák, vagy talán éppen az egyformaságból ered? Nagyon tetszett!

9 hozzászólás
pável>!
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Amerikai kertváros: unatkozó háziasszonyok verandás, koccanó jeges-teás, bárányfelhő-számlálós álmodozásából hamar a tragikummá robbanó feszültség terepasztala lett könyvekben és filmekben. (Alap a műfajban, legalábbis nálam, Kate Winslet és Leonardo második közös filmje: mintha túlélve a Titanicot a kertvárosba költöztek volna, hogy gyorsan egymásra unjanak: Richard Yates: A szabadság útjai – köszi még egyszer, jó régről, @entropic)
Nos, Ng, nekem, úgy tűnik, eleve filmre írta a regényét, nem tudom, lehet hogy Amerikában már eleve ezt tanítják az írókurzusokon, így könnyebben rákapnak a filmesek (akik másképp is olvasnak ugye, szeretik, ha felugrik, hogy „egy évvel korábban” meg hopp, „két héttel később”, meg unják a leírásokat, azt majd ők megmondják), meg így meg lehet spórolni egy dramaturgot is… de nálam ez az eszköztár és módszertan kissé már az íróság prostituálódása.
Mert más szabályai vannak egy könyvregénynek, és más a filmregénynek, másképp húzzák fel/magukba/maguk után az olvasót. Ng könyvét az elején majdnem elhajítottam, aztán rájöttem, mintha egy lassú filmet mesélnének el nekem. spoiler. Aztán a szokásos kamaszdrámák mellett kibontakozó duellum a sokgyerekes* Ira Levin: Stepfordi feleségek-jeinek egyike, Mrs. Richardson és a szingli egygyerekes* vándormadár művészanyuka, Mia Warren közt végre magával ragadott (* errefelé ez a rang, mint a csillag a könyveken vagy a tábornokok vállán)
És persze ott van még az elmaradhatatlan bírósági jelenetsor spoiler spoiler perrel, az etikai viaskodással a szereplőkben, épp csak ki nem szólnak bizalmasan az olvasónak: – Hát szerinted? – Persze nagy, fontos kérdések ezek, most kissé cinikus voltam.
De sosem győzött meg, hogy olyan nagyszerű regény volna, csak olyankor hittem el a forgatókö könyvnek, hogy nem egy kertvárosi lektűr, ha épp a fotóművész Mia Warren (elő)élete tárult fel. (Őt állítólag Kerry Washington játssza a frissen készült filmsorozatban, a stepfordi – itt Shaker Heightsnak hívják a mintavárost – „robotot” pedig alighanem egyik kedvencem, Reese Witherspoon, aki producer is egyben.) Szerintem ez az adaptációknak az az esete lesz, amikor megéri kivárni a filmet, és nem veszítesz túl sokat, ha lemaradsz a könyvről (mondom ezt úgy, hogy megelőlegezem a filmnek a bizalmat, és négy csillagossá avattam magam is a regényt, de csak Mia miatt, ő tényleg meg van írva).

Bónusz: https://www.instagram.com/p/Bf1kw-sh_X8/…

3 hozzászólás
Kókuszka >!
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Néha mindent fel kell égetni magunk mögött, hogy kibírjuk, hogy újra tudjuk kezdeni. Nekem nagyon tetszett, ahogy fokozatosan belelátunk a karakterek elméjébe, egyre jobban megismerjük őket, szinte velük éljük meg az eseményeket. Sorra nyílnak ki az ablakok, amely mögött sok minden rejtőzik: az anyaság, béranyaság, a gyermek iránti vágy, abortusz, tinédzserek problémái, faji kérdések, hazugságok hálója, árulások, szeretet, döntéseink kihatása.

Kabódi_Ella P>!
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

„… minden vagy jó vagy rossz, helyes vagy helytelen, hasznos vagy felesleges volt. Köztes állapot nem létezett. Itt viszont nüanszokkal találkozott; mindennek megvolt a maga addig nem látott oldala, feltáratlan mélysége. Mindent érdemes volt másodszor is szemügyre venni.”

Komolyan mondom, a címe miatt vettem meg. „Kis tüzek mindenütt”. Micsoda zseniális cím! Egyszer látja az ember valahol, és onnantól kezdve ott mocorog benne. Néha felbukkan és olyankor ki kell mondani, ízlelgetni kell, elgondolkodni rajta, vajon mit is jelenthet. „Kis tüzek mindenütt.” Valójában ezért vettem meg, ezért a hangzásért, ezért a hívogató, csalogató sejtelmes kis semmiségért.

Először Liane Moriarty jutott eszembe róla. Aztán meg az, hogy ez megint egy olyan történet, ami ugyan magával ragadó, de mégis kicsit kívül maradok belőle, mert túl amerikai. Nem mintha nálunk nem léteznének tökéletes, jómódú látszatanyukák, akik fellegvárat építenek hazugságokból, miközben a gyerekeik fuldokolnak az undorítóan rózsaszín habfelhőben. Bohém vándormadarak is vannak köztünk, bár abból talán kevesebb akad. Nálunk csírájában fojtják el az ilyesmit, ahogyan Miával is megpróbálták a szülei. Az ő esetében nem jártak sikerrel, mert Amerika az az ország, ahol támogatják az ellenállást, a másságot, érdem és büszkeség különlegesnek lenni. Itt az egész társadalom ellened van, ha nem állsz be a sorba. Mi több, törvényeket hoznak ellened. Szóval, egyszer csak azon kapod magad, hogy ott állnak azok a szavak az alkotmányban. Mármint, hogy nem vagy se elég jó, se elég értékes. Ez áll ott nagy, fekete betűkkel. Ilyesmi járt a fejemben olvasás közben, ezért időbe telt, mire rádöbbentem, hogy már nem is vagyok kívül.

Hanem benne voltam. Olyan mélyen és annyira elveszve, amennyire csak lehet. Nem rendített meg alapjaimban, de sok mindent elmondott nekem magamról. Meg a kis tüzekről mindenütt. Mert hát ezek vesznek most minket körbe. Ezek a kis tüzek. Fellobbannak itt is, ott is. A szívekben talán a leginkább. Tudja az ember, mi helyes. Tévedhetetlenül érzi és mindenre, ami természetellenes, de mégis megpróbálják rákényszeríteni, kis tüzekkel reagál. Meggyújta, bellobbantja őket.

Így dolgozott bennem ez a történet, ami túl amerikai, és ami valljuk be, a stílusával egy kicsit azt az érzést kelti, amikor a gazdag, puha, manikűrözött kezű, illedelmesen csinosra fodrászolt, jól öltözött háziasszony sütit sütve várja haza öltönyös férjét, és közben kikacsint az ablakon. Kikacsint rajta, és meglát egy sovány, loncsos szőrű kóbor ebet, és mert ő olyan jó, és az élete is olyan jó, ezt bizonyítani akarván, kivisz neki egy tál ételt. Fogalma sincs, a kutya min mehet keresztül, igazából nem is biztos benne, hogy érdekli. Ilyen mélyen ő nem tud érezni, de azért sejti, hogy nem jól van ez így. Van ebben valami gyöngéd irónia, persze. Ahogy abban is, hogy mindezek ellenére ennyire tudtam szeretni ezt a könyvet. Ahogy Ng is írja egy helyen: „Nincsenek véletlenek.” Valóban nincsenek.


Népszerű idézetek

Málnika>!

Mit tesz ilyenkor az ember? Feláll. Lemossa a sarat a térdéről, kiemeli a lábát az iszapból. És ezután óvatosabban lépked. Már tudja, hogy a világ kisebb, mint amilyennek képzelte.

Niitaa P>!

Az ember nem teheti mindig azt, amit akar (…)

186. oldal

Niitaa P>!

Ne feledd! – mondta Mia. – Néha mindent fel kell perzselni, hogy újra tudjuk kezdeni. A tűz után gazdagabb a föld, új dolgok nőhetnek rajta. Az ember is ilyen. Mindig újrakezdi. Megtalálja a módját.

367. oldal

Kókuszka>!

– Általában mindenki egynél több esélyt érdemel. Mindannyian teszünk olyasmit, amit néha bánunk. Ezeket a döntéseket aztán magunkkal kell cipelnünk.

285. oldal, 15.fejezet

Niitaa P>!

Nem véletlenül vannak a szabályok: ha betartjuk őket, sikeresek leszünk; ha nem, akkor esetleg porig égetjük a világot.

185. oldal

Niitaa P>!

Egész életében arra intették, hogy a szenvedély olyan, mint a tűz: veszélyes. Könnyen kezelhetetlenné válik.

185. oldal

Édeskiskönyvkritikák P>!

Csak az a baj a szabályokkal – merengett Mr.Richardson –, hogy azok úgy számolnak, hogy mindig van helyes és helytelen út. Pedig valójában legtöbbször egyik út sem tisztán helyes vagy helytelen, és semmi sem tudja teljes bizonyossággal megmutatni, hogy a határ melyik oldalán állunk.

Niitaa P>!

A bőrszín semmit sem mond arról, milyen ember vagy.

55. oldal

Niitaa P>!

– Elárulok neked egy titkot – mondta most neki. – Gyakran nem a szülők látják legtisztábban a saját gyerekeiket.

108. oldal

Niitaa P>!

– Egyes képek ahhoz tartoznak, aki készítette őket. Mások meg ahhoz, aki a képen van.

356. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül
Cassandra Clare: Csontváros
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Morgan Matson: Páratlan nyár
Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Colleen Hoover: Verity
Marisha Pessl: Örök ébredés
R. J. Palacio: Az igazi csoda