Kis ​tüzek mindenütt 25 csillagozás

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Shaker ​Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, helyi újságíró, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása.
Ebbe az idilli kertvárosi buborékba költözik Mia Warren, a titokzatos fotóművész és egyedülálló anya, valamint tinédzser lánya, Pearl, akik a Richardson családtól bérelnek házat, de rövid idő alatt már nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni.
A rejtélyes múltú Mia azonban felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai-amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit, és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy… (tovább)

Eredeti mű: Celeste Ng: Little Fires Everywhere

>!
Európa, Budapest, 2018
384 oldal · ISBN: 9789634059738 · Fordította: Dudik Annamária Éva
>!
Európa, Budapest, 2018
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059479 · Fordította: Dudik Annamária Éva

Kedvencelte 6

Most olvassa 13

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 116


Kiemelt értékelések

>!
pável P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Amerikai kertváros: unatkozó háziasszonyok verandás, koccanó jeges-teás, bárányfelhő-számlálós álmodozásából hamar a tragikummá robbanó feszültség terepasztala lett könyvekben és filmekben. (Alap a műfajban, legalábbis nálam, Kate Winslet és Leonardo második közös filmje: mintha túlélve a Titanicot a kertvárosba költöztek volna, hogy gyorsan egymásra unjanak: Richard Yates: A szabadság útjai – köszi még egyszer, jó régről, @entropic)
Nos, Ng, nekem, úgy tűnik, eleve filmre írta a regényét, nem tudom, lehet hogy Amerikában már eleve ezt tanítják az írókurzusokon, így könnyebben rákapnak a filmesek (akik másképp is olvasnak ugye, szeretik, ha felugrik, hogy „egy évvel korábban” meg hopp, „két héttel később”, meg unják a leírásokat, azt majd ők megmondják), meg így meg lehet spórolni egy dramaturgot is… de nálam ez az eszköztár és módszertan kissé már az íróság prostituálódása.
Mert más szabályai vannak egy könyvregénynek, és más a filmregénynek, másképp húzzák fel/magukba/maguk után az olvasót. Ng könyvét az elején majdnem elhajítottam, aztán rájöttem, mintha egy lassú filmet mesélnének el nekem. spoiler. Aztán a szokásos kamaszdrámák mellett kibontakozó duellum a sokgyerekes* Ira Levin: Stepfordi feleségek-jeinek egyike, Mrs. Richardson és a szingli egygyerekes* vándormadár művészanyuka, Mia Warren közt végre magával ragadott (* errefelé ez a rang, mint a csillag a könyveken vagy a tábornokok vállán)
És persze ott van még az elmaradhatatlan bírósági jelenetsor spoiler spoiler perrel, az etikai viaskodással a szereplőkben, épp csak ki nem szólnak bizalmasan az olvasónak: – Hát szerinted? – Persze nagy, fontos kérdések ezek, most kissé cinikus voltam.
De sosem győzött meg, hogy olyan nagyszerű regény volna, csak olyankor hittem el a forgatókö könyvnek, hogy nem egy kertvárosi lektűr, ha épp a fotóművész Mia Warren (elő)élete tárult fel. (Őt állítólag Kerry Washington játssza a frissen készült filmsorozatban, a stepfordi – itt Shaker Heightsnak hívják a mintavárost – „robotot” pedig alighanem egyik kedvencem, Reese Witherspoon, aki producer is egyben.) Szerintem ez az adaptációknak az az esete lesz, amikor megéri kivárni a filmet, és nem veszítesz túl sokat, ha lemaradsz a könyvről (mondom ezt úgy, hogy megelőlegezem a filmnek a bizalmat, és négy csillagossá avattam magam is a regényt, de csak Mia miatt, ő tényleg meg van írva).

Bónusz: https://www.instagram.com/p/Bf1kw-sh_X8/…

2 hozzászólás
>!
Kókuszka
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Néha mindent fel kell égetni magunk mögött, hogy kibírjuk, hogy újra tudjuk kezdeni. Nekem nagyon tetszett, ahogy fokozatosan belelátunk a karakterek elméjébe, egyre jobban megismerjük őket, szinte velük éljük meg az eseményeket. Sorra nyílnak ki az ablakok, amely mögött sok minden rejtőzik: az anyaság, béranyaság, a gyermek iránti vágy, abortusz, tinédzserek problémái, faji kérdések, hazugságok hálója, árulások, szeretet, döntéseink kihatása.

>!
Niitaa P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/11/celeste-ng-kis-…

"Nektek is feltűnt, hogy a legcsendesebb kisvárosokban, az ideális környezetben vannak mindig a legnagyobb titkok? Hogy a tökéletes családi élet csak egy álarc? Ha belesünk egy ajtón, akkor kemény munkára, eltitkolt életekre vagy éppen meghökkentő esetekre vethetünk egy pillantást?
Cleveland külvárosa a legédesebb álmok megvalósulása. Csodás házak, rendezett utcák, kedves szomszédok. A legnagyobb hírértékkel az iskolák által elért újabb eredmények bírnak. Ám sokkal több rejtőzik benne, mint első pillantásra tűnik. Főleg, mikor fellobban az első, apró láng…
Celeste Ng egy valódi közösséget alakított ki, saját személyiséggel rendelkező egyéneket, akik önállóan gondolkodnak. Többféle jellemrajzzal szolgál az olvasó számára. A lehető legszélsőségesebb tulajdonsággal bíró karakterek lelki folyamataira fektette a hangsúlyt, illetve, hogy a különböző helyzetekkel ki, miként birkózik meg, illetve milyen érzéseket vált ki belőle. S ez az, amivel teljes mértékben megragadja az olvasó figyelmét!
Igényes megvalósításának köszönhetően az utolsó szóig fenn tartja az érdeklődést, miközben folyamatos gondolkodni valót táplál belénk. Ösztönöz a több nézőpont megtekintésére és a saját vélemény formálására, hogy kialakíthassuk a saját álláspontunkat a felmerülő kérdések kapcsán. A fordulatok meglepőek, jól adagoltak, s noha kiszámíthatónak tűnnek, a mögöttük rejlő kiváltó okok minden elképzelésünket felülírják.
Bennem is kis tűz gyúlt, egy kósza láng, mellyel gazdagodva folytatom a mindennapokat. Emlékeztetett arra, hogy nem szabad másokról a megfelelő háttértudás nélkül véleményt alkotni, hiszen nem tudhatjuk, milyen élete volt eddig, milyen események formálták a személyiségét. Lehet, hogy a felszín alatt sokkal több rejtőzik benne, mint ami első pillantásra tűnik. Lehet, hogy ő is csak egy utolsó lökésre vár. Lehet, hogy csak egyetlen szikrára van szükség. Mert mindenkinek csak ennyi kell. S ha már lángra lobbantunk, mi döntjük el: takarékra fojtjuk, hogy éppen csak pislákoljon, folyamatosan táplálva, korlátok között hagyjuk égni, vagy szabadjára engedjük, mely által nem csak minket, hanem a körülöttünk levőket is megégethetjük. Mert a tetteinkért, saját életünkért kizárólag önmagunk felelhetünk. "

>!
Zsoofia
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Akkor próbáljuk meg összeszedni a gondolataimat erről a könyvről.

A történetben több család életét követjük, az egyikük a nagyon amerikai, fantasztikus jólétben és a javukat szolgáló szabályok között élő Richardsonék, akik bérbeadják az egyik ingatlanukat a most a városba érkező Mia Warrennek, aki egy fotóművész, és épphogy el tudja tartani magát és a lányát. Ebben az alapszituációban a környéken egy jómódú család örökbe akar fogadni egy kínai származású kisbabát, amikor felbukkan a pici igazi anyja, a két főszereplő nő pedig az ügyben ellentétes oldalra kerül.

Celeste Ngnek megvan az a csodálatos képessége, hogy eszméletlenül introvertált történeteket tud írni, amiknek olyan hatása van, mintha Oprah Winfrey-vel beszélgetne az ember – a karaktereknek a legmélyebb érzéseit is elsőkézből tapasztalhatjuk meg, és nem húzódzkodunk el tőle, hanem teljes testsúllyal beleáll ezekbe, kimagasló empátiával kezelve ezeket a helyzeteket. Különösen nagy hangsúlyt kap a kötetben felmerülő fő témakör körüljárása – az anyaság, a gyerekvállalás, az abortusz, példának okáért – minden karakternek megismerhetjük az állásfoglalását és a morálját ezzel kapcsolatban. Néha nagyon mindennapi, emberi helyzeteket mutat be, amik egyáltalán nem mozdítják előre a cselekményt, viszont pont ezek a jelenetek azok, amik a karaktereket hozzák közelebb hozzánk, kimagaslóan eredményesen.

A fő témája mellett, előző regényéhez hasonlóan nagy hangsúlyt fejtett a kínai/ázsiai származás okozta élményekre, az ezzel kapcsolados kultúrális berögződésekre, amivel felhívja a figyelmet a különbségekre és segít áthidalni azokat. Ugyanilyen érzékenységgel nyúlt az általános női kérdésekhez, hogy mi az alapelvárás a nők viselkedésével kapcsolatban, és miért kell bizonyos döntéseket meghozniuk, csak mert félnek a következményektől.

Nem tudom elég hangosan ajánlani ezt a könyvet.

2 hozzászólás
>!
Szilvamag_könyvespolca P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

A Kis tüzek mindenütt egy nagyon jól megírt és megtervezett könyv, élénk karakterekkel és olyan erkölcsi és az anyaság témájával foglalkozó fontos kérdésekkel, amik az olvasót akaratlanul is gondolkodásra késztetik. Ráadásul a szerző szerintem nagyon ügyesen bánik a szavakkal, nem sok idő kellett ahhoz, hogy a szereplők jelleme tökéletesen kirajzolódjon előttem, ami a későbbiek folyamán csak még finomabbá és árnyaltabbá vált számomra. Szóval örülök, hogy olvashattam ezt a könyvet, még ha az elején kissé döcögősen is indult a kapcsolatunk, mert Celeste Ng szerintem nagyon jó témákról, nagyon jól ír, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom.
Bővebben: https://szilvikonyvespolca.blogspot.com/2018/12/celeste…

>!
cintiatekla P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Tulajdonképpen ez a könyv rengeteg problémát sűrít egybe, ám mégis átláthatóan, érdekesen, és nem mellesleg olvasmányosan teszi. Számomra 2018. egyik legnagyobb meglepetése volt ez a kötet, hiszen nem csak a cselekményt élveztem, és nem csak kíváncsiság volt bennem, hanem nagyon sok kérdés is megfogalmazódott – akár a szereplőkkel kapcsolatban, olyan dolgokról, melyek a könyv végére kiderültek, akár az olyan morális problémák kapcsán, mint az örökbefogadás, legyenek azok a saját kérdéseim, vagy a per alatt elhangzott kérdések saját véleménnyé vetítve. Celeste Ng neve nem véletlen keltette fel a kíváncsiságomat, és Reese Witherspoon kiváló ajánlása mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2019/01/celeste-ng-kis-tuzek…

>!
tizkicsikonyv
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Újabb példa arra, amikor egyszerre alig várom, hogy megtudjam, mi lesz a történet vége, és közben mégsem akarom, hogy véget érjen…

Zseniális. Már az Amit sohase mondtam el is tetszett, de Celeste Ng – a lélek mestere – ezennel beírta magát a kedvenc íróim közé.

Bővebben itt: https://tizkicsikonyv.blogspot.com/2018/12/fajdalmasan-…

>!
hollow_crown P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

1: Amikor van egy jó ötleted, de nem tudsz írni.
2: Amikor nincsenek karakterek.
3: Amikor sok mindenről szeretne szólni, de úgy igazán semmiről se komolyan.
4: Amikor egy történeti szálat lassan vezetsz, de aztán a következőben meg 10 évet rendezel le egy mondatban.
5: Amikor a nagyon hülye véleményedet le akarod nyomni az olvasó torkán.
Év csalódásaiban bőven ott van, mert annyira vártam ezt a könyvet, mint a Messiást.

2 hozzászólás
>!
elkepzeltkonyv
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Összességében tehát csak ajánlani tudom a Kis tüzek mindenütt című könyvet, nem csupán azért, mert egy kiváló lélektani regény, hanem azért is mert elképesztő a lezárása. Egy komplex, elejétől a végéig mesterien megalkotott könyvet tarthat a kezében az olvasó, amely képes lángot ébreszteni a lélekben. Többre talán nincs is szükség egy szürke, hideg délután.

https://elkepzeltkonyv.blogspot.com/2018/11/kis-tuzek-m…

>!
Mirelle
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Vianne Rocher a Lilaakác közben. Szép ívű, jól olvasható könyv, kamaszoknak és szüleiknek javasolt.


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

Az ember nem teheti mindig azt, amit akar (…)

186. oldal

>!
Niitaa P

Ne feledd! – mondta Mia. – Néha mindent fel kell perzselni, hogy újra tudjuk kezdeni. A tűz után gazdagabb a föld, új dolgok nőhetnek rajta. Az ember is ilyen. Mindig újrakezdi. Megtalálja a módját.

367. oldal

>!
Kókuszka 

– Általában mindenki egynél több esélyt érdemel. Mindannyian teszünk olyasmit, amit néha bánunk. Ezeket a döntéseket aztán magunkkal kell cipelnünk.

285. oldal, 15.fejezet

>!
Niitaa P

Egész életében arra intették, hogy a szenvedély olyan, mint a tűz: veszélyes. Könnyen kezelhetetlenné válik.

185. oldal

>!
Niitaa P

Nem véletlenül vannak a szabályok: ha betartjuk őket, sikeresek leszünk; ha nem, akkor esetleg porig égetjük a világot.

185. oldal

>!
Niitaa P

– Elárulok neked egy titkot – mondta most neki. – Gyakran nem a szülők látják legtisztábban a saját gyerekeiket.

108. oldal

>!
Niitaa P

– Hála az égnek, hogy mi Shakerben lakunk! – kiáltott fel egyszer Lexie a provokatív „Ne hozz haza többé fehér lányt vacsorára!” címet viselő epizód alatt. – Mázlink van. Itt senki
sem figyeli, kinek milyen a bőrszíne.
– Mindenki figyeli, Lex – torkolta le Moody. – Csak van, aki úgy tesz, mintha nem látná.

54. oldal

>!
Niitaa P

A bőrszín semmit sem mond arról, milyen ember vagy.

55. oldal

>!
Niitaa P

– Egyes képek ahhoz tartoznak, aki készítette őket. Mások meg ahhoz, aki a képen van.

356. oldal

>!
Niitaa P

Néha azt gondolom – tette hozzá szenvedélyesen –, hogy mindenkinek ez kellene. Születéskor mindenkit oda kellene adni egy más bőrszínű családnak, hogy ők neveljék fel. Akkor talán egyszer és mindenkorra eltűnne a rasszizmus a földről.

306. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?
Holly Goldberg Sloan: 7esével
Leila Meacham: Titánok
Shilpi Somaya Gowda: Az eltitkolt lány
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete
Danielle Steel: Áldott teher
Randy Susan Meyers: Kényelmes hazugságok
Patricia MacDonald: A, mint alibi
Tereza Boučková: A kakas éve