Kis ​tüzek mindenütt 221 csillagozás

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Shaker ​Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, helyi újságíró, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása.
Ebbe az idilli kertvárosi buborékba költözik Mia Warren, a titokzatos fotóművész és egyedülálló anya, valamint tinédzser lánya, Pearl, akik a Richardson családtól bérelnek házat, de rövid idő alatt már nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni.
A rejtélyes múltú Mia azonban felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai-amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit, és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Európa, Budapest, 2018
384 oldal · ISBN: 9789634059738 · Fordította: Dudik Annamária Éva
>!
Európa, Budapest, 2018
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059479 · Fordította: Dudik Annamária Éva

Enciklopédia 9


Kedvencelte 24

Most olvassa 18

Várólistára tette 275

Kívánságlistára tette 244

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

”… legtöbbször egyik út sem tisztán helyes vagy helytelen, és semmi sem tudja teljes bizonyossággal megmutatni, hogy a határ melyik oldalán állunk.”

A Kis tüzek mindenütt erőssége, hogy hihetetlenül nehéz témát képes jó érzékkel olyan olvasmányos, populáris stílusban megragadni, hogy az mindenki számára könnyen befogadható legyen.

A történet Shaker Heights-ban játszódik, ahol a szabálykövetés és a tökéletességre való törekvés a legfontosabb értékek, amely már önmagában hordozza a veszély érzetét, ám ezt rögtön a regény elején egy szándékosan okozott tűzeset tetézi. Megismerhetjük a kertváros lakóit, a négygyermekes Mrs. Richardson-t, aki jótékonyságból adta bérbe tavaly lakását a vándoréletet élő fényképésznek, Miának és lányának. Majd a McCullough házaspár is színre lép, akik mindennél jobban vágynak egy gyerekre. Az idillikusnak tűnő helyszínen természetesen mindenkinek, így a gyerekeknek is, megvannak a maga titkai, rossz döntései. A regény több ponton felveti, hogy érdemes-e éles kategóriákban gondolkodni, egyértelmű-e, mi a helyes és mi a helytelen, van-e joga másnak ítélkezni saját választásaink felett. Fókuszában az anyaság témája áll, amelyet igen komplexen közelít meg, megjelenik benne az örökbefogadás, a béranyaság, az abortusz, sőt a szülői túlféltés is. Olyan fontos kérdéseket feszeget, mint, hogy mi tesz valakit anyává, pusztán a biológia, vagy inkább a szeretet az, ami igazán számít. Mindeközben hangsúlyos szerepet kap az egyenjogúság is. Egy érzékenyítő, elgondolkodtató, ugyanakkor kikapcsoló olvasmány kapunk, remek karakterábrázolással.

2 hozzászólás
>!
Vivienna
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

"Ezt a könyvet leginkább azért kezdtem el olvasni – mint ahogyan azt már a második negyedéves TBR listámon is említettem, – mert megtudtam, hogy ebből a regényből készült egy adaptációs sorozat, amit én majd mindenképpen meg szeretnék nézni. Igazság szerint ez előtt az adaptációs hír előtt nem nagyon hallottam még Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt című könyvéről, így csak ezután kezdtem utánanézni annak, hogy miről is szól ez a kötet. A fülszöveg alapján eléggé érdekesnek ígérkezett ez a történet, ezért úgy voltam vele, hogy egy próbát mindenképpen megér.

Ahhoz képest, hogy tényleg egy könnyed nyári olvasmányra számítottam végül az idei évem egyik legmeghatározóbb olvasmánya lett. Ritkán fordul elő olyan, hogy örülök annak, hogy nem azt kapom amire számítok, viszont ennél a könyvnél pont ez történt. A történet nagyon jól volt felépítve, a szereplők nagyon emberinek hatottak és talán pont ezért lehetett elég sokukkal rokonszenvet érezni."

A teljes értékelésemet itt tudjátok elolvasni:
https://konyveskuckom.blog.hu/2020/06/16/celeste_ng_kis…

>!
pável
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Amerikai kertváros: unatkozó háziasszonyok verandás, koccanó jeges-teás, bárányfelhő-számlálós álmodozásából hamar a tragikummá robbanó feszültség terepasztala lett könyvekben és filmekben. (Alap a műfajban, legalábbis nálam, Kate Winslet és Leonardo második közös filmje: mintha túlélve a Titanicot a kertvárosba költöztek volna, hogy gyorsan egymásra unjanak: Richard Yates: A szabadság útjai – köszi még egyszer, jó régről, @entropic)
Nos, Ng, nekem, úgy tűnik, eleve filmre írta a regényét, nem tudom, lehet hogy Amerikában már eleve ezt tanítják az írókurzusokon, így könnyebben rákapnak a filmesek (akik másképp is olvasnak ugye, szeretik, ha felugrik, hogy „egy évvel korábban” meg hopp, „két héttel később”, meg unják a leírásokat, azt majd ők megmondják), meg így meg lehet spórolni egy dramaturgot is… de nálam ez az eszköztár és módszertan kissé már az íróság prostituálódása.
Mert más szabályai vannak egy könyvregénynek, és más a filmregénynek, másképp húzzák fel/magukba/maguk után az olvasót. Ng könyvét az elején majdnem elhajítottam, aztán rájöttem, mintha egy lassú filmet mesélnének el nekem. spoiler. Aztán a szokásos kamaszdrámák mellett kibontakozó duellum a sokgyerekes* Ira Levin: Stepfordi feleségek-jeinek egyike, Mrs. Richardson és a szingli egygyerekes* vándormadár művészanyuka, Mia Warren közt végre magával ragadott (* errefelé ez a rang, mint a csillag a könyveken vagy a tábornokok vállán)
És persze ott van még az elmaradhatatlan bírósági jelenetsor spoiler spoiler perrel, az etikai viaskodással a szereplőkben, épp csak ki nem szólnak bizalmasan az olvasónak: – Hát szerinted? – Persze nagy, fontos kérdések ezek, most kissé cinikus voltam.
De sosem győzött meg, hogy olyan nagyszerű regény volna, csak olyankor hittem el a forgatókö könyvnek, hogy nem egy kertvárosi lektűr, ha épp a fotóművész Mia Warren (elő)élete tárult fel. (Őt állítólag Kerry Washington játssza a frissen készült filmsorozatban, a stepfordi – itt Shaker Heightsnak hívják a mintavárost – „robotot” pedig alighanem egyik kedvencem, Reese Witherspoon, aki producer is egyben.) Szerintem ez az adaptációknak az az esete lesz, amikor megéri kivárni a filmet, és nem veszítesz túl sokat, ha lemaradsz a könyvről (mondom ezt úgy, hogy megelőlegezem a filmnek a bizalmat, és négy csillagossá avattam magam is a regényt, de csak Mia miatt, ő tényleg meg van írva).

Bónusz: https://www.instagram.com/p/Bf1kw-sh_X8/…

3 hozzászólás
>!
Kókuszka P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Néha mindent fel kell égetni magunk mögött, hogy kibírjuk, hogy újra tudjuk kezdeni. Nekem nagyon tetszett, ahogy fokozatosan belelátunk a karakterek elméjébe, egyre jobban megismerjük őket, szinte velük éljük meg az eseményeket. Sorra nyílnak ki az ablakok, amely mögött sok minden rejtőzik: az anyaság, béranyaság, a gyermek iránti vágy, abortusz, tinédzserek problémái, faji kérdések, hazugságok hálója, árulások, szeretet, döntéseink kihatása.

>!
Linszyy P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Nekem ez a könyv nagyon tetszett. Hogyhogy nincs nagyobb visszhangja?
Az elején megtudjuk a történet végét: leég egy ház, a család értetlenül áll a történtek előtt. De nem is annyira ez a lényeg. Bár a tűz metaforája végigkíséri a sztorit, ez a könyv az anyaságról szól, annak minden problémájával. Annyiféleképpen vizsgálja ezt a témakört, hogy az állam leesett. Van itt szó örökbefogadásról, örökbeadásról, abortuszról, gyereknevelésről, egykeségről, utolsó gyermekként a nehézségekről stb. Megjelenik a rasszizmus, a kulturális különbségek. Na és még valami!
A Richardson-család egy mesterségesen létrehozott városkában lakik, ahol mindent szabályoznak a lehető legkényelmesebb élet érdekében. Még az is meg van határozva, hány centinek kell lennie a fűnek. Nem csoda hát, hogy az itt élők közül sokan úgy gondolják, a béke és a nyugalom a szabályok követésén múlik. Míg kinn a világban rengeteg förtelmes dolog történik, addig Shaker Heights lakói harmonikusan és gazdag körülmények között, lényegében dögunalomban élik életüket.
Egyszer csak megérkezik Mia és Pearl, akik hírből sem ismerik az effajta életet. Ahogyan a két család összeismerkedik, lassan mind az öt gyerek ráébred, hogy határozottan az ellenkezőjét szeretnék annak, amit a szüleik nyújtanak nekik.
Szóval ez egy sokrétű sztori, és én minden oldalát élvezettel olvastam. A karakterek izgalmasak és sokszínűek voltak, a fontos témák így többféle szűrőn át lettek bemutatva. Én Reese Witherspoon könyvklubjában figyeltem fel erre a könyvre, és nagyon örülök neki, hogy most olvastam el, mert márciusban érkezik belőle a minisorozat. Már alig várom, de aki nem olvasta, az először mindenképp a könyvet vegye a kezébe. :)
https://youtu.be/rD5AuqrXlPQ

4 hozzászólás
>!
Réka0128 P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

„Az egyik betartotta a szabályokat, a másik nem…”

Már tavaly kinéztem ezt a könyvet, csak valahogy mindig elmentem mellette. Úgy éreztem, hogy most kell valami nagyon más, mint amiket alapjáraton szoktam olvasni, ezért megvettem. A maga módján igazán üdítő olvasmány volt, teljesen beszippantott. Nagyon könnyen lehetett vele haladni, annak ellenére, hogy nem éppen egy párbeszédekkel teli történet. A könyv több témát is felölel, de legfőképp az anyaság és a kamaszkori problémák vannak kiemelve. Ezek mellett még egy nagyon fontos dologra rávilágít a sztori, mégpedig arra, hogy sokszor nem minden az, aminek látszik és milyen komoly problémát tudnak okozni a családi titkok, hazugságok.
Rég olvastam már könyvet, ahol ennyire jól kidolgozott karakterek voltak. Nem igazán van konkrét főszereplője a történetnek, de számomra a két legkiemelkedőbb karakter Mia és Elena volt. Tetszett, ahogy az írónő szembe állította őket egymással. Mia, a fotóművész, aki egyedülálló anyaként folyamatosan költözik a lányával és szabadon, kötöttségek nélkül éli az életét. Vele szemben pedig ott van Elena, a látszólag tökéletes családanya, aki szigorú szabályok szerint tölti a mindennapjait. Mia életútja nagyon szépen ki volt dolgozva, de azért Elena múltjába is nyertünk egy kis betekintést.
Nagyon figyelemfelkeltő a cím és könyv végére a jelentése teljesen értelmet nyer. Örülök, hogy végül a kezembe vettem ezt a regényt, mert úgy érzem adott valami igazán maradandót. :)

4 hozzászólás
>!
Nettaa0316 P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

„Az ember is ilyen, tudod? Mindig újrakezdi. Megtalálja a módját.”

Először a sorozatot kezdtem el nézni, majd 1 rész után úgy éreztem, hogy be kell szereznem ezt a könyvet, és előbb elolvasnom. És mennyire jó döntés volt! Nagyon különleges olvasmányélményt nyújtott. Egy olyan kényes és speciális helyzet köré épül az egész cselekmény, amiben nehéz egy kívülállónak ítélkezni – akinek még csak hasonlóban sem volt része, miközben a középpontban mégis olyan dolog áll, ami mindenki életében jelen van: a kapcsolatok. Családi, baráti, lélektársi. És ami ezeket felülírhatja, már ha van ilyen.

A karakterek szerintem szuperek voltak, szülők, gyerekek egyaránt. A kedvencem Mia, Elena és Izzy volt, de mindannyiukat tudtam kedvelni. Élveztem, amikor a múltjukról olvashattam, érdekes volt látni, hogy ki és miért lett olyan, amilyen. Szépen megmutatkozik a pillangóhatás, hogy egy apró információmorzsa olyan lavinát képes elindítani, ahonnan már csak egyetlen kiút marad: ha mindent felégetve magunk mögött, tovább állunk.

A regény tele van olyan dolgokkal, amin hosszasan el lehet gondolkodni. Mi a helyes, mi a helytelen, és ki szabja ezt meg? Vajon mi mindenről maradunk le, miközben meggyőződésünk, hogy azt tesszük, ami számunkra a tökéletes? Az ellentéteket biztos, hogy a különbözőségek okozzák, vagy talán éppen az egyformaságból ered? Nagyon tetszett!

7 hozzászólás
>!
Niitaa P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/11/celeste-ng-kis-…

"Nektek is feltűnt, hogy a legcsendesebb kisvárosokban, az ideális környezetben vannak mindig a legnagyobb titkok? Hogy a tökéletes családi élet csak egy álarc? Ha belesünk egy ajtón, akkor kemény munkára, eltitkolt életekre vagy éppen meghökkentő esetekre vethetünk egy pillantást?
Cleveland külvárosa a legédesebb álmok megvalósulása. Csodás házak, rendezett utcák, kedves szomszédok. A legnagyobb hírértékkel az iskolák által elért újabb eredmények bírnak. Ám sokkal több rejtőzik benne, mint első pillantásra tűnik. Főleg, mikor fellobban az első, apró láng…
Celeste Ng egy valódi közösséget alakított ki, saját személyiséggel rendelkező egyéneket, akik önállóan gondolkodnak. Többféle jellemrajzzal szolgál az olvasó számára. A lehető legszélsőségesebb tulajdonsággal bíró karakterek lelki folyamataira fektette a hangsúlyt, illetve, hogy a különböző helyzetekkel ki, miként birkózik meg, illetve milyen érzéseket vált ki belőle. S ez az, amivel teljes mértékben megragadja az olvasó figyelmét!
Igényes megvalósításának köszönhetően az utolsó szóig fenn tartja az érdeklődést, miközben folyamatos gondolkodni valót táplál belénk. Ösztönöz a több nézőpont megtekintésére és a saját vélemény formálására, hogy kialakíthassuk a saját álláspontunkat a felmerülő kérdések kapcsán. A fordulatok meglepőek, jól adagoltak, s noha kiszámíthatónak tűnnek, a mögöttük rejlő kiváltó okok minden elképzelésünket felülírják.
Bennem is kis tűz gyúlt, egy kósza láng, mellyel gazdagodva folytatom a mindennapokat. Emlékeztetett arra, hogy nem szabad másokról a megfelelő háttértudás nélkül véleményt alkotni, hiszen nem tudhatjuk, milyen élete volt eddig, milyen események formálták a személyiségét. Lehet, hogy a felszín alatt sokkal több rejtőzik benne, mint ami első pillantásra tűnik. Lehet, hogy ő is csak egy utolsó lökésre vár. Lehet, hogy csak egyetlen szikrára van szükség. Mert mindenkinek csak ennyi kell. S ha már lángra lobbantunk, mi döntjük el: takarékra fojtjuk, hogy éppen csak pislákoljon, folyamatosan táplálva, korlátok között hagyjuk égni, vagy szabadjára engedjük, mely által nem csak minket, hanem a körülöttünk levőket is megégethetjük. Mert a tetteinkért, saját életünkért kizárólag önmagunk felelhetünk. "

>!
Kovaxka P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Sok fontos témát érint a regény: örökbefogadás, anyaság, bevándorlók, kisvárosi lét. Talán többet is markol, mint amennyit fog. Több szálon fut a cselekmény, túl sok a szereplő, túl sok az életsors – ettől kicsit fárasztó, és felszínes is marad. Egyedül Mia története kidolgozott és remek. Összességében érdekes és filmre kívánkozó sztori, de kissé eluntam.

1 hozzászólás
>!
Nikolett_Kapocsi P
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Sok jó értékelést olvastam a könyvről, így az egyik könyvesbolt legutóbbi akciója során megleptem magamat vele, ha már a könyvtárak nincsenek nyitva.
Adott egy tökéletesnek tűnő amerikai kisváros, tökéletes életű, jómódban élő polgári családokkal, ahol minden rendben van és mindenki boldog és elégedett. Persze az írónő rögtön az elején az arcunkba tolja, hogy azért még sincs minden teljesen rendben, hiszen valaki gyújtogatott. Szép lassan kezd kibontakozni előttünk a történet, a tűzeset előzménye, aminek során egyre több múltbéli titokra derül fény. Több, fontos társadalmi kérdés – abortusz, béranyaság, örökbefogadás, kisebbségi lét, bevándorlók – is megjelenik, azonban egyik kérdés sincs túlságosan kibontva. Az írónő ezeknél a fontos témáknál éppen hogy csak a felszínt kapargatja, nehogy túlságosan is megfeküdje a téma az olvasó gyomrát. Valójában az egész regény olyan, mintha egy film forgatókönyve lenne és Celeste Ng eleve abból a célból írta volna, hogy majd később egy tipikus amerikai sorozatot készítsenek belőle. Bevallom őszintén az első 50 oldal eléggé untatott és idegesített, már azon voltam, hogy félbehagyom. De aztán megpróbáltam úgy tekinteni a könyvre, hogy most egy könnyed kis filmsorozatot olvasok éppen és így már vitt magával a történet. A regény fő pozitívuma Mia karakterének kidolgozottsága, a fotós munkájának leírásai, a művészi közeg bemutatása, ezeket a részeket tényleg élvezetes volt olvasni. A szépirodalmi besorolását egy kicsit túlzásnak tartom, én inkább a lektűr kategóriába sorolnám. Bár nem hibátlan, de remek kikapcsolódást nyújtó történet, így valószínűleg hamarosan sort kerítek az írónő másik magyarul megjelent regényére is.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Málnika P

Mit tesz ilyenkor az ember? Feláll. Lemossa a sarat a térdéről, kiemeli a lábát az iszapból. És ezután óvatosabban lépked. Már tudja, hogy a világ kisebb, mint amilyennek képzelte.

>!
Niitaa P

Ne feledd! – mondta Mia. – Néha mindent fel kell perzselni, hogy újra tudjuk kezdeni. A tűz után gazdagabb a föld, új dolgok nőhetnek rajta. Az ember is ilyen. Mindig újrakezdi. Megtalálja a módját.

367. oldal

>!
Kókuszka P

– Általában mindenki egynél több esélyt érdemel. Mindannyian teszünk olyasmit, amit néha bánunk. Ezeket a döntéseket aztán magunkkal kell cipelnünk.

285. oldal, 15.fejezet

>!
Niitaa P

Az ember nem teheti mindig azt, amit akar (…)

186. oldal

>!
Niitaa P

Nem véletlenül vannak a szabályok: ha betartjuk őket, sikeresek leszünk; ha nem, akkor esetleg porig égetjük a világot.

185. oldal

>!
Niitaa P

Egész életében arra intették, hogy a szenvedély olyan, mint a tűz: veszélyes. Könnyen kezelhetetlenné válik.

185. oldal

>!
Niitaa P

A bőrszín semmit sem mond arról, milyen ember vagy.

55. oldal

>!
Niitaa P

– Elárulok neked egy titkot – mondta most neki. – Gyakran nem a szülők látják legtisztábban a saját gyerekeiket.

108. oldal

>!
Niitaa P

– Egyes képek ahhoz tartoznak, aki készítette őket. Mások meg ahhoz, aki a képen van.

356. oldal

>!
Niitaa P

– Hála az égnek, hogy mi Shakerben lakunk! – kiáltott fel egyszer Lexie a provokatív „Ne hozz haza többé fehér lányt vacsorára!” címet viselő epizód alatt. – Mázlink van. Itt senki
sem figyeli, kinek milyen a bőrszíne.
– Mindenki figyeli, Lex – torkolta le Moody. – Csak van, aki úgy tesz, mintha nem látná.

54. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül
Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése
Ann Brashares: Négyen egy gatyában
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér