Anyám ​ajándékai 110 csillagozás

Cecilie Enger: Anyám ajándékai

Ez ​a regény egy norvég középosztálybeli család története a századfordulótól napjainkig: Cecilie Enger családjáé. Szerető közelségben, mégis ironikus távolságtartással mutatja be őket.

A családtagoknak fel kell számolniuk a régi családi otthont, mert anyán elhatalmasodott az Alzheimer-kór. Egy gondosan összekészített papírköteg azonban megússza a nagy selejtezést. Ezek anya karácsonyi ajándéklistái. Pontosan részletezi bennük, hogy mit vásárolt, mit készített, kinek mit adott és kitől mit kapott a család, ily módon lesznek a listák a szülők, testvérek, nagynénik közötti családi saga vezérfonalává. A családi sagából megismerjük anya útját, szeretett személyiségének drámai felmorzsolódását a betegség évei alatt, a bánatot és keserűséget, melyet mindennek a feldolgozása hozott magával, hogy végül ez a nagyon személyes regény megszülethessen.

Nemcsak letehetetlen olvasmány hanem, – mivel a szerző újságíró – jól megírt társadalmi és politikai mikrotörténelem Norvégiáról,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Typotex Világirodalom Typotex

>!
Typotex, Budapest, 2015
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632798455 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Typotex, Budapest, 2015
258 oldal · ISBN: 9789632798455 · Fordította: Petrikovics Edit

Enciklopédia 6


Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Cecilie Enger: Anyám ajándékai

Ez is egy olyan könyv, amit olvasás után nem tudtam rögtön elengedni. Még mindig ott tartom az éjjeliszekrényemen, és a könyvtárba is csak akkor viszem majd vissza, ha muszáj lesz…
Szerencsésnek tarthatom magam, hogy nem kellett megélnem a szüleim szellemi leépülését. De a lakásuk, az életük tárgyi nyomainak felszámolása nagyon megviselt. Emlékszem, többször is leutaztunk a bátyámmal, elárvultan kószáltunk a lakásban, magunkhoz vettünk néhány apróságot, aztán menekülőre fogtuk. Kidobálásban világbajnok sógornőm kellett hozzá, hogy végre „felszámolódjon” a lakás (igaz, azóta is siratunk néhány áldozatul esett apróságot – de hát örülhettünk, hogy volt valaki, aki elvégezte nekünk a „piszkos munkát”…..).
A mai napig teli van a lakásunk a szüleim tárgyaival, van, amit naponta használunk (a nagyhasú kávétartó üveget például, amit vagy 35 éve vettem az anyukámnak, azt mondta, nagyon szereti az ilyen ajándékokat, mert naponta eszébe jutok róla, mikor kávét főz – visszakerült hozzám, és most én gondolok őrá 17 éve minden áldott reggel…), van, ami alkalmanként kerül elő (a lányaim minden évben végigvizsgálják a karácsonyfát, feltettem-e az ezeréves, rozoga, repedt-fakult nagyszülői karácsonyfadíszeket is), és persze olyanok is vannak, amik csak lapulnak a szekrények aljában, és nincs szívem kidobni őket… Szegény gyerekeink, majd rájuk vár ez a nehéz feladat… Kihúz az ember nálunk egy fiókot, és rögtön farkasszemet néz két megelőző generáció kincseivel és kacatjaival…
Mikor elolvastam a könyv fülszövegét, nagyon kíváncsi lettem, hogyan lehet ajándéklisták alapján összerakni egy család történetét. Engernek nagyon jól sikerült áthidalni múltat és jelent, egységes könyvvé összehozni listákat és családmeséket, idősotthoni látogatásokat és ajándékozásról szóló esszéket. Az járt a fejemben: igen, ha én is tudnék írni, valahogy így szeretném én is megírni a családunkat.
Érdekes volt figyelemmel kísérni az ajándékokat, amiket a családtagok egymásnak adtak. Szó sem volt drága ajándékokról, divatcuccokról, menő játékokról – vagy mindennapi használati eszközöket, ruhákat kaptak, vagy könyvet, vagy a művész családtagoktól valami alkotást. A gyerekek is kötelezően részt vettek az ajándékozásban (nemcsak az ajándékkapó szerepében!!!), és a megajándékozott kötelességének érezte, hogy még a gyerekkezektől származó díszeket, terítőcskéket is használatba vegye. Nem voltak annyira túltelítve tárgyakkal, és a tetszik vagy nem tetszik kérdése se volt túllihegve. Pláne szó sem volt arról, hogy stílusban megy-e a lakásomhoz. Ha volt valaminek használati értéke, használták, megbecsülték.
Mi újabban átestünk a ló túlsó oldalára – próbáljuk megszüntetni a körbeajándékozást, a felesleges tárgyak vásárlását, ajándékozását, aztán rakosgatását. Most, az olvasást követően azon töprengek, vajon nem veszítünk-e el ezzel valami mást is.

20 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Cecilie Enger: Anyám ajándékai

Rendkívül súlyos tartalmat hordoz ez a könyv. Drámai, szomorú, nyomasztó és mégis szelíden derűs. Ám a legfőbb erőssége, hogy az írásmódja olyan visszafogottan intelligens, hogy mindezek a stílusjegyek nem robbannak petárdaként az olvasó arcába, hanem finom ízléssel tálalva, szinte mindenki csak annyit vesz a fájdalom asztaláról, amennyit a lelke még elbír és amelytől még nem érzi maga körül lengedezni az összeomlás szelét.
Mindezt ennyire ügyesen kezelni, már csak a személyes érintettség miatt is, észveszejtően nehéz feladat, Cecilie Engernek azonban sikerült. Az értelmiségi, művész- és művészetkedvelő családban nevelkedett és szocializálódott norvég újságírónő keresztje, hogy végig kell kísérnie élete leghosszabb és már sehová sem vezető útján az édesanyját, akire embersége, erkölcsi tartása okán a legnagyobb tisztelettel és megbecsüléssel tekint, akitől az életet tanulta, aki szülő és barátnő volt számára egyben, s aki nélkül – már maga is túl az ötvenen – további élete szinte elképzelhetetlen.
Hogyan lehet a legszeretettebb, legféltettebb ember agóniáját, a büszke individuum leépülésének látványát, az e fölött érzett mérhetetlen fájdalmat, frusztrációt, dühöt és elkeseredést úgy megírni, hogy az ne váljék az olvasó számára keserédes, szirupos cukormázzá, még csak meg se érintse a giccs határvonalát. A szerző erre is tudja a választ. A regényben az elmúlás, mint ténykérdés, csupán a háttérben lebeg baljóslatú árnyékával. Amire figyelnünk kell, az a szerteágazó, északi nagycsalád elmúlt ötven évének laza szőttese, amely az édesanya évtizedes karácsonyi ajándéklistáiból szövődik sokszínűvé, tarkabarkává és mégis egyszerű meleggé, komfortossá, mint egy finom „norvégmintás” pulóver.
Az évről évre gondosan összeállított listákon szereplő tárgyakon keresztül kel életre az írónő szűkebb és tágabb családjának élete. Az ajándékok képe, alakja, formája hozza vissza az emlékekbe ágyazott érzéseket, hangokat, illatokat, amelyek a szerző gyermekkorát, felnőtté válását jelentették számára. Rajtuk keresztül próbálja még egyszer, utoljára átélni a nagyszüleivel, testvéreivel, édesapjával, de legfőképp a már „indulni készülő” édesanyjával megélt emlékeket, megkapaszkodni a kérlelhetetlenül múló időben, de végső soron tudomásul venni és elfogadni a felfoghatatlant, az elkerülhetetlent. S az emlékek felidézésével, fájdalma feldolgozásával, mulasztásai beismerésével egyszerűségében is csodálatos emlékművet állít az édesanyjának.
Érdekes, ahogyan az ajándékozás néprajzi gyökereinek taglalásánál Cecilie Engerből kibújik az újságíró és a retrospektív elbeszélés (amely tulajdonképpen tekinthető egy rendhagyó módon felépülő családregénynek is) szinte tudományos, elemző igényű ismeretterjesztéssé válik.

A regény nemtől és korosztálytól függetlenül mindenkit megérinthet, mondanivalója tengermély. Feltétlenül ajánlom.

2 hozzászólás
n P>!
Cecilie Enger: Anyám ajándékai

És végül tiszta pillantással rám nézne, és ezt mondaná: – Gyere ide hozzám. Ide, a valóságba. Az utolsó mondatokat mindig fontosnak tartom, nem csak a könyvekben. Nem csak azokat, amikkel nyitunk, rányitunk egy történetre, hanem azokat is, amikkel majd becsukjuk, lezárjuk. Itt ez az utolsó mondat, ez a vége, hogy belépni, visszatérni a valóságba, egy másik ember valóságába. Még a sajátunkat sem biztos, hogy értjük. Az sem biztos, hogy megéljük, hogy szánunk rá időt, hogy majd emlékezzünk rá. Sokszor csak fényképek, könyvekben jelölt mondatok, versek, megmaradt tárgyak, mozdulatok elevenítik fel a régmúltat. Hányszor bosszankodhatunk az elmaradt megörökítések miatt. Egyszer már leírtam egy könyvnél ezt a mondatot: Az anya naplója, aki addig írt, hogy ne felejtsen, amíg el nem felejtette, hogy ír. Cecilie Engerrel be tudunk lépni egy volt valóságba, amiben nem csak a reggeli kávé íze marad a szánkban, hanem a pohár is az asztalon, a lassú kevergetés, a hangulat, az illat, a madarak tavaszi dala. Mennyi mindent elfelejtenénk, de nem tudjuk, és mennyi mindenre emlékeznénk és lehet, hogy nem fogunk. Majd emlékszik más és emlékeztet rá.

2 hozzászólás
Annamarie P>!
Cecilie Enger: Anyám ajándékai

Nagyon ritkán olvasok friss megjelenésű könyveket, valahogy sohasem izgatott magában az a tény, hogy „juj, elcsípjem a legfrissebbet”. De ezt a kötetet már akkor kinéztem magamnak, amikor még csak vártuk a megjelenését, és be kell vallanom, hogy nagyon jó választás volt.
Nem is tudom hol kezdjem, kavarog bennem minden.
Nos, ha mondjuk adva volna, akár egy kreatív írás órán a téma, (soha nem tanultam ilyet) hogy mutassunk be egy emberi sorsot, egy élettörténetet, akkor ez egy csillagos ötös dolgozat lenne. Cecilie Enger ugyanis olyan ötletet húz elő kalapjából, hogy az édesanyja életét, az elmúlt évek karácsonyi ajándékaiból bogozza ki. Az Alzheimer-kórban szenvedő idős asszony egy otthonba kerül, és a gyermekeire hárul a hajdani családi ház kiürítése. A gyerekek megosztozva veszik magukhoz a hagyatékot, de nem holmi ékszeren, tévén vagy nyaralón osztozkodnak, hanem a család szellemi hagyatékán. Cecilie az egyik fiókban megtalálja az édesanyja jegyzeteit, mely az elmúlt évtizedekben ajándékozott és kapott karácsonyi ajándékok akkurátusan lejegyzett listája, mellékelve a karácsonyi menü, egy-egy megjegyzés. Így rejtve betekinthetünk az 1900-as évek, norvég kulturális életének pezsgésébe is, mert ők, velem ellentétben, mindig a legújabb megjelenéssel lepték meg szeretteiket. Knut Faldbakken, Putte gyermekkönyvei, Nordahl Grieg, Henrik Sørensen, Rolf Jacobsen, Dag Solstad, Hans Normann Dahl festményei, Astrid Lindgren, Harpo és még sorolhatnám a színen feltűnő neveket, akik karácsonyi ajándékokká válnak. Emellett a gyerekek saját készítésű apróságai, a nagyszülők festményei, fényképek, szánkók és sítalpak, sapkáék, ruhák és megannyi emlékké vált tárgyiasított szeretet. Ezeknek az emlékeknek a kibontásával kibontakozik az Enger család élete is, s legfőképp az édesanyáé, akinek ennek a könyvvel állít emléket lánya.
Nehéz eltalálni egy könyv jó lezárását, különösen azt figyelembe véve, hogy mindannyian tudjuk mivel zárul az élet. Cecilie Engernek sikerült az egyértelműen lírai hangvételű könyvet szépen, minden giccs nélkül befejeznie.
Igazán megnyugtató, békés könyv volt ez annak ellenére, hogy a szereplőknek nagyon is felkavaró lehetett ezt végigcsinálni.
Cecilie Enger újságíróként dolgozik Asker-ben. 1994-ben jelent meg első kötete a Szükség (Nødvendigheten). Az Anyám ajándékai első magyar nyelven olvasható könyve, mely 2013-ban megnyerte a Norvég Könyvkereskedők díját. Ez a kötet nekem is nagyon tetszett, és szerintem jó húzás volt a Typotex Kiadónak karácsony előtt előhozakodni vele, mert jó választás lenne ajándékként a karácsonyfa alá.

robinson P>!
Cecilie Enger: Anyám ajándékai

Remek családtörténet, megható és ismerős pillanatokkal. Jó volt emlékeket idézni, bár néha fájtak a sebek. Szeretet, elfogadás és önállóság az elmúlás fényében. Ajánlom.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/04/anyam-ajandekai.html

Mariann_ P>!
Cecilie Enger: Anyám ajándékai

A könyv olvasása után , még melegében nem volt lehetőségem írni , most megpróbálom leírni az érzéseimet.
Egyrészt fájó sebeket tépett fel , de mégis az emlékezés meg jó is volt.
Anyumnak is találtunk listát is az ő adott és kapott ajándékairól. Meg is lepődtünk.
Aztán itt a könyvben az évek történései is felelevenedtek.
Életbölcsességeket is olvashattunk:

" Egyetlen ember sincs tudatában annak, amikor megtapasztalja élete legboldogabb pillanatát. Vannak, akik izgatottságukban azt hajtogatják, hogy ez életük legboldogabb pillanata, de a lelke mélyén mindenki azt reméli, hogy az a perc még nem jött el.
Azt hiszik, hogy valamikor a jövőben egy sokkal szebb és boldogabb pillanat vár rájuk. Hiszen micsoda kegyetlenség volna, ha már fiatalon tudná az ember, hogy soha semmi nem lesz szebb ennél. Hogy minden csak rosszabb lesz."

Sok minden felszínre került, zárszóként egy megkapó idézet:

„Mindenki tudja, hogy egy nap bekövetkezik. Természetes, hogy átéljük a szüleink halálát. De amikor eljön az idő, rájövünk, hogy mégsem készültünk fel rá. Üres gyász kerít hatalmába, az ember felnőtt létére elhagyott gyermeknek érzi magát. szomorúságot érzünk az elvesztegetett idő miatt, megbánást mindazért, amit nem mondtunk ki, és hálát mindenért, ami szép volt.”

2 hozzászólás
Sippancs P>!
Cecilie Enger: Anyám ajándékai

Ez a könyv mindaz, amiről csak rettegve, vagy még anélkül sem vagyok képes beszélni. Elmúlás, halál, emlékek, személyes tárgyak, ki nem mondott szavak, eltünedező gyermekkor – önmagában is nehéz, de együtt még inkább. Egy fájóan szép történet, aminek minden oldala és fejezete hatalmas súlyt cipel magával.
Talán majd később sikerül többet is írnom róla…

Ibanez P>!
Cecilie Enger: Anyám ajándékai

„Bár itt lenne anya. És én is. Mindig.”

A tavaszi NIOK kihívás harmadik fordulója miatt keresgéltem az alliterálós címek között és rögtön ezen megakadt a szemem. Családregény és betegség címke, plusz Alzheimer-kór, norvég szerző, nofene, olvassuk el. Nekem nagyon tetszett, bár tényleg néha soknak tűnhet a kulturális felsorolás (zene és irodalmi művek, festők említése) ez a skandináv vonal miatt nekem még érdekes is volt, utána is néztem az egyik festőnek. Ráadásul ott sem volt tejfel az élet a hidegháború alatt.

„Az ember az apró, világos pillanatokra vadászik, és abban bízik, hogy a sötétek feledésbe merülnek.”

Maga a fő szál nagyon érdekes, szépen felépített, a karácsonyi lista alapján vissza-visszatér a múltba, hogy megismerjük az egész családot, azoknak kisebb-nagyobb bajait. Nagyon sajnáltam szegény nagyapát (meg is fogadtam magamban, ha idős leszek, hatszor is megnézem, hogy jön-e autó, zöld lámpa ide vagy oda), illetve Kaja-t (ne, neki viszont zavart a neve ugyebár :-D). A főhősnőről és anyjáról egy kedves kinti ismerősünk volt végig eszemben, aki 60 évesként a 93 éves anyukájával él, ő látja el (amikor dolgozni van, akkor egy fizetett hölgy van az édesanyjával, mivel ugye már szellemileg kezd leépülni), ráadásul a szomszédban lakó nagynénjét is ő segíti (az is valahol 90 környékén jár és pont pár napja nyitva hagyta a gázt, még jó, hogy észrevették)… mindig fáradt, hiszen éjjel is többször kell segítenie az anyukájának, szellemileg is megviseli, hiszen hatalmas türelem kell hozzá. Ugyanakkor ott van a szeretet, ami – ameddig erővel bírja – nem engedi, hogy az anyukáját betegye egy intézetbe. Nagyon nehéz lehet végignézni, ahogy az általunk kedvelt személy fokról fokra leépül és nagyon ijesztő is, tudván, hogy talán velünk is ez lesz (ilyen szempontból a nagyapa esete talán még irigyelhető is).

"A vágyakozásnak talán nem csak az emlékekhez van köze, amelyek időről időre felbukkannak egy tárgy, egy film láttán, amelyeket egy dal vagy egy illat idéz fel. Lehet, hogy ez a sóvárgás mindig is jelen volt? Ezért ismételgette anya folyton a gyermekkori szólásokat? Ezért eszelt ki történeteket a szüleiről? Ezért jegyezte fel az összes ajándékot? Ezért nem dobott ki semmit?
Vagy egyszerűen annyi a magyarázat, hogy nem akarta két egymást követő évben ugyanazt ajándékozni?
Hogyan írjam le a vágyódást? A høni ház utáni sóvárgást, amely zsongott a hangoktól, kankalincsokor után egy bádogpohárban a türkiz színű étkező asztalán, a felhajtón heverő kerékpárok és anya után, aki azért sóhajtozik, mert a napfény olyan gyönyörűen tükröződik a padlón."

Az írónő stílusa nekem tetszik, szépen lassan épül fel a történet, és bár a sok családtag és még több karácsony és ajándékok miatt magukat a személyeket annyira mélyen nem ismerhetjük meg (amiért kár), mégis egy gyönyörű történet varázsolódik elénk. Egyszerűségében szép, hiszen a visszaemlékezések olyasfélék, mint amire – ha lenne egy ilyen listánk – mi is visszaemlékeznénk, sokszor volt déja vu-hangulatom, olvasgatva úgy tűnik, mintha a saját emlékeink törnének elő (én legalábbis biztos felidéztem pár karácsonyt).

„Ma megengedhetjük magunknak, hogy ezeken a szavakon felhorkanva ezt mondjuk: Hiszen ezek csak holmik! Egy tárgyakkal teli otthon nem egy ház, amely eladja magát.”

Összességében egy nagyon kellemes, sokszor szomorú hangulatú, ugyanakkor szépen megírt történet, semmi extra, de pont ez adja szerintem a nagyszerűségét, hogy nincs benne semmi sallang. Rólunk, emberekről, anyákról, nagyszülőkről, lányokról és unokákról és az apró kis tárgyakról szól, amelyeket talán éppen egy karácsonyra kaptunk és csak évekkel később válik értékessé.

„Egyetlen ember sincs tudatában annak, amikor megtapasztalja élete legboldogabb pillanatát. Vannak, akik izgatottságukban azt hajtogatják, hogy ez életük legboldogabb pillanata, de a lelke mélyén mindenki azt reméli, hogy az a perc még nem jött el. Azt hiszik, hogy valamikor a jövőben egy sokkal szebb és boldogabb pillanat vár rájuk. Hiszen micsoda kegyetlenség volna, ha már fiatalon tudná az ember, hogy soha semmi nem lesz szebb ennél. Hogy minden csak rosszabb lesz. Nem igaz?”

"…ha vissza kellene néznem az életemre, hogy kijelöljek egy boldog pillanatot, akkor azt is tudnám, hogy az a pillanat ott maradt a múltban. Hogy soha többé nem hatna ugyanazzal az erővel. És ez nagyon fáj.
….
– De ha az embernek van valamije ebből a boldog pillanatból, akkor ez a boldogság valamilyen módon egész életében vele marad, nem gondolod?
– Valami?
– Igen, egy tárgy, amit megőrzött abból az időből, abból a pillanatból. Amire ránézhet, megérintheti, esetleg a zsebébe dughatja. Egy konkrét emlék. És az is lehet, hogy ennek a tárgynak a láttán a boldogság lassacskán még nagyobb és még konkrétabb lesz, mint az a pezsgés, amely ötven évvel ezelőtt egyszer eltöltött, nem? Hogy egy dolog képes megragadni a pillanatot."

Gyöngyi69>!
Cecilie Enger: Anyám ajándékai

Cecilie Enger könyve csendesen folydogáló történet egy felnőtt nő tollából, akinek az édesanyja mindennapi valóságát bekebelezi az Alzheimer-kór. Cecilie és testvérei édesanyjuk kórházba kerülése után – mikor már látszik, hogy a folyamat halad előre – kirámolják a régi otthont, egyes tárgyakat kidobálva, másokat egymás közt szétosztva, vagy elajándékozva. Cecilie régi füzetlapokra bukkan, rajtuk évtizedekre visszamenően listákkal, adott és kapott karácsonyi ajándékok felsorolásával. Ezeknek az ajándékoknak a nyomán kapaszkodik vissza Cecilie a múltba, emlékezik ünnepre, és hétköznapra, lényeges és lényegtelen történetekre. Mindeközben egyre inkább kikristályosodik az érzés, mely sokunknak fájó – de akkor már általában túl késő: miért is nem beszélgettünk többet annak idején, mikor még megtehettük volna? Vagy ha beszélgettünk, miért nem a lényeges dolgokról beszélgettünk? De ha beszélgettünk azokról is, akkor is marad(hat) bennünk egy fájó hiányosság, azok a kérdések, amiket nem kérdeztünk meg, és azok a mondatok, amiket már nincs lehetőségünk elmondani. Cecilie esetéből kiderül, hogy ez a pillanat nem feltétlenül a szülő halálával jön el. Mondhatnánk, hogy az írónő memoárja édesanyja életéről magánügy, de nem az mégsem: aki elég okos, felismerheti benne a figyelemfelhívást: Ne halogass! Kérdezz ma! Mondd meg, amíg megteheted!
Azoknak is hasznos elolvasni, akik már elveszítették szüleiket, mert Cecilie sorait olvasva óhatatlanul végiggondolja az ember saját régmúlt történeteit is, ezáltal az esetlegesen lezáratlan események lezárásra kerülhetnek, elgyászolhatjuk amit eddig elmulasztottunk.
A történet cseppet sem szirupos, nem tocsog a sajnálkozásban, vagy önsajnálatban. Van benne viszont sok-sok szeretet, elfogadás, megható és megmosolyogtató pillanat, mindez hétköznapi, emberi szereplőkkel.

Hintafa P>!
Cecilie Enger: Anyám ajándékai

Azt hiszem, ha hamarabb olvasom (mondjuk 10 évvel ezelőtt -ami ugyan képtelenség, mert 1. akkor még nem jelent meg magyarul 2. norvégul meg nem szoktam olvasni) letettem volna. Kellett bizonoyos időnek eltelnie, hogy maradéktalanul élvezhessem Enger könyvét. Távolról sem mondanám letehetetlennek, mert nem könnyű ennek a bomlási folyamatnak a történetét olvasni. Inkább azt mondom, hogy nagyon magnetikus. Maga a szöveg is nagyon jó, viszont ahogy a múltban kalandozva végignézzük egy család (időnként kitekintve a nagycsalád) történetére egészen az elkerülhetetlenig, a felnőtt leválásáról a szülőről az nem könnyű, sőt inkább szorongató folyamat. Ennek ellenére ahogy végigveszi a karácsonyi ajándékokon keresztül a család történetét, mégis van benne valami derűs, megnyugtató.
A befejezés pedig (szülő elhatalmasodó betegsége miatt) olyan letisztult, mint a legtisztább skandináv dizájn. Nincsenek odacsördített szavak, csak elgondolkodtató tartalom. Szép volt és szomorú. De hogy adott-e nekem reményt? Nem, nekem nem. spoiler

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

Mennyi mindent nem tud az ember a szüleiről.

22. oldal

robinson P>!

Nagyanyám nagyapa meghitt, halk suttogásával a fülében halt meg.

37. oldal

gesztenye63 P>!

– A család bonyolult ügy – mondta. – Ugyanakkor semmi másra nem vágyunk.

4 hozzászólás
latti>!

De most, amíg becsukom magam mögött az ajtót, megpróbálom magamba szívni. Nem egyetlen szagról van szó. Nem rossz, nem is édeskés szag, nem a száradó ruha, a szappan vagy friss kenyér illata, hanem a gyermekkor magától értetődő szaga, amelyen az ember sosem tűnődik el, amikor hazaér az iskolából, egy buliból, egy padláson zajló pókerpartiról vagy a garázs mögötti első csók után, a félelemé, hogy egyedül vagyok, hogy mindenki elutazott, és itt hagytak az üres házban.

13. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: gyerekkor · otthon
Typotex_Kiadó KU>!

Mennyi minden rejlik ebben a szóban: adni. Az ember átadja magát valaminek. Megadja magát. Odaadja magát. Odaadó. Vagy az időjárás, amely esőt vagy szelet ád. Vagy a művész, aki koncertet ad. Az anya, aki a mellét adja, a kérdőre vont személy, aki magyarázatot ad, és ott a tizenéves, akinek manapság minden második mondata ez: azt adom! Vagy az érzés, amelynek átadjuk magunkat.
Az ember, aki feladja. Kiad valamit a kezéből.
Megadni? Add meg magad!
Mit jelent ez? A lélek megadja magát Istennek?
A bevétel, amelyről számot adunk az adóhatóságnak.
Anya, aki ajándékokat ad.

176. oldal 26. fejezet

Annamarie P>!

A tárgyak, amelyeket tőlük kaptunk vagy örököltünk, önmagukban is kerek elbeszélések voltak, és a történetek, amelyek ehhez a két emberhez kapcsolódtak, egyszerűen nem eresztettek engem.

balagesh IP>!

Anya ellenben néhány éve sokkal inkább attól félt, ami ezeknek a fiúknak nem adatott meg. Hogy senki sem hallotta meg a szülők segítségkérését, amiért a fiaik nem járhattak iskolába, hogy nem akadt megfelelő otthon a számukra, hogy nem voltak autista gyerekekhez értő szakemberek, akik hittek volna abban, hogy ők is képesek megtanulni valamit. De ami a leginkább felháborította, az némelyik szakember azon kijelentése volt, hogy az autizmus a hideg és elutasító anyák bűne. Hogy egész egyszerűen az anyák tehetnek a gyermekük autizmusáról, mert képtelenek számukra melegséget és meghittséget nyújtani. A dolgozó anyákra ez különösen nagy teherként nehezedett.

118. oldal (15)

Kapcsolódó szócikkek: autizmus
gesztenye63 P>!

De még az idősebb madárpár is,
Ki évente pottyantja fiókáit,
Irtózik a fenyegető nyugalomtól,
Amikor a fiókák kirepülnek az odúból.

robinson P>!

Nagymama és nagypapa olyan embereket ismertek, akikről legfeljebb a tankönyveimben olvashattam.

35. oldal

Annamarie P>!

Megszagolhatom az ajándékokat, megérinthetem őket az ajkammal. Azokat a dolgokat, amelyek nincsenek szem előtt, előveszem a fiókok és a szekrények mélyéről, és mintha csak véletlenül történne, olyan helyekre teszem őket, amelyek megfelelőnek tűnnek számomra.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jostein Gaarder: Tükör által homályosan
Szabó Magda: Pilátus
Jonathan Franzen: Javítások
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Hazel Gaynor – Heather Webb: Az utolsó karácsony Párizsban
Victoria Hislop: A sziget
Richard Paul Evans: A karácsonyi doboz
Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út
Lucinda Riley: Angyalfa