Belle ​és Sébastien 231 csillagozás

Cécile Aubry: Belle és Sébastien Cécile Aubry: Belle és Sébastien Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Sébastien árva, vadóc kisfiú, akit a falubeliek „cigánypurdé”-nak csúfolnak. Hiába az örökbe fogadó család szerető gondoskodása, ő mégis magányos.
Belle szelíd, hatalmas bernáthegyi kutya, akit hol befogadnak, hol elkergetnek az emberek. Kutyasorsa elvezeti a hegyek közé, ahol végre háborítatlanul kóborolhat.
A kisfiú és a kutya keresik és megtalálják egymást. Születő barátságukat, amely később még életveszélyben is összeköti őket, sokféle emberi előítélet, irigység, butaság és gyűlölet akadályozza. Hiába azonban a falubeli gonosz lelkek ármánykodása, a történet végén győz a szeretet és a barátság.
A tv-képernyőről is ismert népszerű történet újra olvasható e könyv lapjain!

Eredeti cím: Belle et Sébastien

Eredeti megjelenés éve: 1965

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2010
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631187601 · Fordította: Xantus Judit · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
Móra, Budapest, 2008
172 oldal · ISBN: 9789631184259 · Fordította: Xantus Judit · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
Móra, Budapest, 2003
172 oldal · ISBN: 9631178013 · Fordította: Xantus Judit · Illusztrálta: Szecskó Tamás

6 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 20

Most olvassa 6

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Az a legjobb ebben a regényben, hogy bár ifjúsági irodalomnak könyveltük el, alapüzenetét és irodalmi minőségét tekintve teljesen életkor-független alkotás – ráadásul (ahogy Paul Auster Timbuktuja alatt is részleteztem) nem azért lett a főszereplője egy kisgyermek-nagykutya páros, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben megríkassa az édeskés meghatottságra vágyó olvasóját, hanem hogy közérthetően fogalmazhasson meg olyan sugalmazásokat, amiket akár világnézeti kérdésként is kezelhetünk! Hát nem zseniális?

A Belle és Sébastien szerintem a kitaszítottság regénye. A főhősök egymásra találása sorsszerű, hiszen mindketten kiűzettek saját közegükből: Belle, miután elszakadt utolsó gazdájától, kóbor eb lett, majd felhúzódott a hegyekbe. Mint vadonélő nagy termetű kutya, félelmet vált ki az emberekből, legendák szövődnek köré, híre túlnő valódi jelentőségén, mire a közösség számára közellenséggé válik, akit le kell vadászni, ki kell iktatni a festői hegyvidéki környezetből. Az írónő sem győzi hangsúlyozni, hogy Belle amúgy egy fajtiszta, daliás, szép kutya, de mivel nem lehet beilleszteni az ember legjobb barátjáról alkotott sztereotip keretbe, emberekre vadászó farkasként tekint rá a falu népe.
Sébastien emberkerülő, magának való, nevelőcsaládnál élő cigány fiúcska, akit csúfolnak a kortársai, a körülötte lévő emberek meg ferde szemmel néznek rá. Sébastien nem átlagos kisfiú, nem jobb vagy rosszabb, érettebb vagy neveletlenebb – máshogyan kezelhető, a világot más nézőpontokból szemlélő egyed, aki ugyancsak kilóg környezetéből. Véletlen-e, hogy ez a két pária egymásra talál? Hogy szükségük lesz egymásra életük – és a történet dramaturgiailag jól kitalált és felvezetett – egyik fontos pontján? Nyilván nem…
Mindemellett azért tartom jóval többnek ezt a szöveget ifjúsági kalandregénynél, mert Belle jelenléte az események nagy részében csak sejthető, Sebastien pedig folyamatos érintkezésben van a sajátjaival – Césarral, Guillaume-mal, Angelinával, Jeannal, akik kimondottan felnőttes problémákkal küszködnek (kérdéses szerelmi viszonyokkal, az öregedéssel való szembenézéssel, a szív és az ész harcával akár Sebastien, akár Belle sorsát illetően). Ők a konfliktusaik megvívása mellett is azon dolgoznak, hogy a kisfiú és a kutya helyes megítélés alá essen, kvázi megpróbálják integrálni őket a társadalmi rendbe – hogy Sebastien iskolába menjen, Belle-t pedig ne lőjék ki.

Összességében nézve remek regényke, igazán figyelemreméltó üzenetekkel a háttérben. A történet középpontjában az el- és befogadás, a tolerancia áll, miközben értékrendjében egyértelműen elveti az előítéletességet, az ismeretlentől való félelmet, az idegengyűlöletet, az elzárkózást. Ezzel együtt nekem rém furcsa, hogy Aubry-ra elsősorban nem íróként, hanem színésznőként emlékszik az utókor – ő játszotta például Manon Lescaut szerepét Henri-Georges Clouzot híres 1949-es filmfeldolgozásában. Univerzális talentum lehetett.

>!
Móra, Budapest, 1981
172 oldal · ISBN: 9631125033 · Fordította: Xantus Judit · Illusztrálta: Szecskó Tamás
Deziréé>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Nagyon aranyos, helyes kis történet egy kisfiú és egy kutya barátságáról. A könyv is bebizonyítja, hogy mekkora ereje van a szeretetnek és, hogy egy kutya milyen okos és ügyes is tud lenni.
Mindig is szerettem az ilyen történeteket, ahol egy állat kap főszerepet.

1 hozzászólás
Chöpp >!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Középiskolás koromban (talán kilenc vagy tizedikes lehettem – akkoriban elsősnek és másodikosnak nevezték még), amikor először olvastam. Második szerelmem javaslatára történt. Akkor bájos történetnek tartottam, ami nem olyan kiváló, mint amennyire áradoznak róla.
Most, hogy másodjára is elolvastam – a Kislányomnak (10 éves) –, meg kell hogy mondjam, hogy egy teljesen másfajta olvasási élmény volt. A magyar szöveg – nem tudom, hogy az eredeti milyen – kissé nehézkes és döcögős volt itt-ott. Néhol pedig olyan gyönyörű, hogy az ember látta maga előtt azt a nagyszerű tájat a hatalmas, hófödte hegyekkel és a rohanó, kristálytiszta vizekkel. Egyszerű, a végére (utolsó oldalakra) hihetetlenül felpörgő cselekménye nem kötötte le annyira tízévesemet, de hozzám határozottan közelebb került a regény érzelmileg, mint első olvasásra.

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Hogy is tartják? Sikerfilmhez legyen benne gyerek és kutya. Ezt lehet érvényesíteni a könyvekre is, legalábbis ha Aubry írja, akkor biztos egy szép ifjúsági kötetet foghatunk a végén a kezünkbe (lásd Poly is). Ráadásul – akárcsak a lovacskás kötetben – itt is benne van egy jó adag tanulság is, a betűkön keresztül a gyerekekbe lehet csepegtetni jó alapelveket: mások elfogadását (akkor is, ha a másik tényleg másként viselkedik, de a viselkedésnek valószínűleg van valamilyen alapja), a pletykálkodás hatásait (hogy egy egyszerű kóbor kutyából mint válik villámgyorsan emberevő szörnyeteg), a rosszmájúság megnyilvánulását (lásd a doki házvezetőnője, hát ütöttem volna agyon többször a hólapáttal), az idős emberek megbecsülését (hiszen Cesar a kora ellenére is az egyik legtiszteltebb tag a faluban, tudása és tapasztalata révén, s mint kiderül, éleslátása miatt is, hiszen őt nem lehet mendemondákkal eltéríteni), az adott szó erejét, sőt, még azt is, hogy amit a felnőttek mondanak, jobb betartani (szurdokba vezető út). Nagyon szerethető kis történet, fura, hogy eddig nem olvastam és nem is láttam (még) filmen.

Angele >!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Gyermekkoromban olvastam, és nagy hatással volt rám. Nagyon szerettem.

2 hozzászólás
Emília5>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Gyerekkoromban láttam a TV-ben, már akkor is nagyon megfogott, mivel imádom a kutyás könyveket, filmeket. Mikor először a kezembe került, azonnal megvettem, azóta is időnként boldogan élem át megint a könyv nyújtotta élményt. Most a kutyás kihívás kedvéért olvastam el újra. Mindig meghat Belle és a kisfiú története . Ajánlom minden korosztálynak.

nagy_anikó>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Egy kitaszított fiú Sébastien és egy kitaszított kutyus Belle. Kell ennél több, hogy végig pityeregjek egy könyvet?
Szívszorító élmény volt a könyvet olvasni. Intrikák, csúfolódások, egy felbolydult falu. Nagyon örültem, hogy César ott van Sébastiennek, mert nagyon nagyon másképp alakulhatott volna a történet – szerencsére így minden jóra fordult.

Light_House>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Nekünk is volt bernáthegyi kutyánk gyerekkoromban. Imádtam, hihetetlen szép és értelmes kutyus volt.
Nagyon tetszett ez a történet. A Sébastien és Belle egymásra találása megható volt..
A falubeliek viselkedése viszont elkeserítő.

Morn>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Megható egy történet, de nem is teljesen egy gyermek és egy kutya barátságáról, hanem egy egész közösség életéről. Érezni lehet a kisvárosi emberek közelségét, a hegyvidékiek nyugodtságát, elzártságát, ahogy senki sem érti meg őket, de ők tökéletesen el vannak a maguk világában, közel a természethez. A két kis kirekesztett, a kisfiú és a kutya közel kerülése egymáshoz elkerülhetetlen.
Lassan csordogált a regény, ez kicsit levont az élvezhetőségéből, no meg nem teljesen erre a befejezésre számítottam. spoiler

>!
Móra, Budapest, 1981
172 oldal · ISBN: 9631125033 · Fordította: Xantus Judit · Illusztrálta: Szecskó Tamás
Arianrhod>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Alig tudok írni, mert folyamatosan hullik a könnyem, és alig látom a klaviatúrát. Hát jól megríkat engem ez a Belle!

Megható, szentimentális kis mese ez, de a realitás talaján, bármilyen paradox is ez. Mert az írónő szereti a természetet, a vad hegyeket, a szabad, ketrecet nem tűrő lényeket. De nem rajong az emberekért, akik mindent uralni akarnak a környezetükben, és ha ezt nem tudják elérni, elpusztítják a bevehetetlent, elfoghatatlant, magát a természetet, a szabadságot is. Mindezt a rend és emberi érdekek védelmének ürügyén.

Lassan 50 éve született ez a mese, és mégis annyira ismerős. Mert semmi nem változik, az emberek sem. De mindig vannak magányos hősök, és időnként jóakaratú összefogás is segíti őket, hogy legyőzzék a démonokat, az Irígységet, Hatalomvágyat és a Butaságot.

Hajrá, Sebastien! Éljen Belle!


Népszerű idézetek

Aniza IP>!

Most ne válaszoljon, az álom jó tanácsadó… nagyon jó tanácsadó!

113. oldal

1 hozzászólás
Aniza IP>!

Sűrű volt a csend, de Sébastien tudta, hogy most nem szabad szólni, mert ha megtöri a csendet, az össze is törhet, mint valami üveg, mögötte pedig nehezen visszatartható bánat lakozik.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend
Ninácska P>!

A szerelemnek abban a boldog szakaszában tartottak, amikor egy tekintet mindent elbeszél, amikor még nincs szükség szavakra.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Ninácska P>!

Ekkor elkezdődött Belle számára a luxuskutyák vándorélete. Szeszélyből vették meg és adták el; ha a gazdája ráunt, vagy ha jó árat kínáltak érte, árucikké változott. Alkudtak rá, mint valami bútordarabra. Kézről kézre járt, mindenki megcsodálta kivételes szépségét, de ő nem bízott az emberekben, akik olyan könnyen adják – veszik a barátságukat…

alaurent P>!

Az asszony végigment Saintmartinen, de a falubeliek ügyet se vetettek rá.

(első mondat)

Light_House>!

A menedékház körül a hegy harcolt az elemekkel, ugyanúgy, mint a világ kezdetén: az üvöltő szél nekicsapódott a szikláknak.

Aniza IP>!

De a szerelem nemcsak fürgeség, nemcsak ravaszság, nemcsak varázslat, hanem gyöngédség, komolyság is egyben.

144. oldal

Light_House>!

… nemcsak az emberek sorsa különös, hanem a kutyáké is…

Lily_Sz>!

Rengeteg szeretetre van szüksége… Titokzatos kis lény! Átlátszó világban él, és ez elválasztja őt tőlünk, nézi, hogy hogy élünk, de valójában nem vesz részt az életünkben. Üvegburába zárkózik… nem szabad összetörnünk ezt a törékeny védőburkot, hisz Sébastien olyan végzetes lélek!

V. rész


Hasonló könyvek címkék alapján

Jack London: A vadon szava
Diana Wynne Jones: A másik palota
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd
Szürke Bagoly: Két kicsi hód
Thomas Brezina: Viharos karácsony
Jane Ayres: Két jómadár
Karel Novy: Jégmadarak a Kék-öbölben