Belle ​és Sébastien 277 csillagozás

Cécile Aubry: Belle és Sébastien Cécile Aubry: Belle és Sébastien Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Sébastien árva, vadóc kisfiú, akit a falubeliek „cigánypurdé”-nak csúfolnak. Hiába az örökbe fogadó család szerető gondoskodása, ő mégis magányos.
Belle szelíd, hatalmas bernáthegyi kutya, akit hol befogadnak, hol elkergetnek az emberek. Kutyasorsa elvezeti a hegyek közé, ahol végre háborítatlanul kóborolhat.
A kisfiú és a kutya keresik és megtalálják egymást. Születő barátságukat, amely később még életveszélyben is összeköti őket, sokféle emberi előítélet, irigység, butaság és gyűlölet akadályozza. Hiába azonban a falubeli gonosz lelkek ármánykodása, a történet végén győz a szeretet és a barátság.
A tv-képernyőről is ismert népszerű történet újra olvasható e könyv lapjain!

Eredeti cím: Belle et Sébastien

Eredeti megjelenés éve: 1965

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Móra, Debrecen, 2016
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634152408 · Fordította: Balla Katalin
>!
Móra, Budapest, 2010
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631187601 · Fordította: Xantus Judit · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
Móra, Budapest, 2008
172 oldal · ISBN: 9789631184259 · Fordította: Xantus Judit · Illusztrálta: Szecskó Tamás

8 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 28

Most olvassa 9

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Deziréé>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Nagyon aranyos, helyes kis történet egy kisfiú és egy kutya barátságáról. A könyv is bebizonyítja, hogy mekkora ereje van a szeretetnek és, hogy egy kutya milyen okos és ügyes is tud lenni.
Mindig is szerettem az ilyen történeteket, ahol egy állat kap főszerepet.

1 hozzászólás
Chöpp >!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Középiskolás koromban (talán kilenc vagy tizedikes lehettem – akkoriban elsősnek és másodikosnak nevezték még), amikor először olvastam. Második szerelmem javaslatára történt. Akkor bájos történetnek tartottam, ami nem olyan kiváló, mint amennyire áradoznak róla.
Most, hogy másodjára is elolvastam – a Kislányomnak (10 éves) –, meg kell hogy mondjam, hogy egy teljesen másfajta olvasási élmény volt. A magyar szöveg – nem tudom, hogy az eredeti milyen – kissé nehézkes és döcögős volt itt-ott. Néhol pedig olyan gyönyörű, hogy az ember látta maga előtt azt a nagyszerű tájat a hatalmas, hófödte hegyekkel és a rohanó, kristálytiszta vizekkel. Egyszerű, a végére (utolsó oldalakra) hihetetlenül felpörgő cselekménye nem kötötte le annyira tízévesemet, de hozzám határozottan közelebb került a regény érzelmileg, mint első olvasásra.

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Hogy is tartják? Sikerfilmhez legyen benne gyerek és kutya. Ezt lehet érvényesíteni a könyvekre is, legalábbis ha Aubry írja, akkor biztos egy szép ifjúsági kötetet foghatunk a végén a kezünkbe (lásd Poly is). Ráadásul – akárcsak a lovacskás kötetben – itt is benne van egy jó adag tanulság is, a betűkön keresztül a gyerekekbe lehet csepegtetni jó alapelveket: mások elfogadását (akkor is, ha a másik tényleg másként viselkedik, de a viselkedésnek valószínűleg van valamilyen alapja), a pletykálkodás hatásait (hogy egy egyszerű kóbor kutyából mint válik villámgyorsan emberevő szörnyeteg), a rosszmájúság megnyilvánulását (lásd a doki házvezetőnője, hát ütöttem volna agyon többször a hólapáttal), az idős emberek megbecsülését (hiszen Cesar a kora ellenére is az egyik legtiszteltebb tag a faluban, tudása és tapasztalata révén, s mint kiderül, éleslátása miatt is, hiszen őt nem lehet mendemondákkal eltéríteni), az adott szó erejét, sőt, még azt is, hogy amit a felnőttek mondanak, jobb betartani (szurdokba vezető út). Nagyon szerethető kis történet, fura, hogy eddig nem olvastam és nem is láttam (még) filmen.

Angele >!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Gyermekkoromban olvastam, és nagy hatással volt rám. Nagyon szerettem.

2 hozzászólás
szucsiani P>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Aranyos, szívmelengető történet a falusiak által kiközösített kisfiú és egy hányatott sorsú kutya barátságáról. Gyengéim a kutyás történetek és ez különösen megható volt. Elfogadásra, megértésre, toleranciára tanít.
Célestine asszony kivételével (hitetlen, hogy az állandó ármánykodás miért okoz valakinek örömet) valamennyi szereplőt megszerettem.
Az írásmódon érződik, hogy gyerekeknek szánta az írónő, de felnőttként is élmény volt olvasni.

serengeti P>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 3,5
Érzelmek (ábrázolása): 4,5
Izgalom: 5

Lebilincselő könyv. Cécile Aubry remek író, igazi, mély emberi meglátásokkal és kellemes stílussal. Eredeti ötletből született a kötet, ami egy magányos kisfiú és egy magányos kutya egymásra találását, barátságuk kialakulásának szívmelengető történetét mutatja be. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló átjut az olvasóhoz. Aubry remekül ábrázolja a szereplők érzelmeit és jellemét. A történet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő. Igazi, jó könyv, nem csak gyerekeknek.

Emília5>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Gyerekkoromban láttam a TV-ben, már akkor is nagyon megfogott, mivel imádom a kutyás könyveket, filmeket. Mikor először a kezembe került, azonnal megvettem, azóta is időnként boldogan élem át megint a könyv nyújtotta élményt. Most a kutyás kihívás kedvéért olvastam el újra. Mindig meghat Belle és a kisfiú története . Ajánlom minden korosztálynak.

nagy_anikó>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Egy kitaszított fiú Sébastien és egy kitaszított kutyus Belle. Kell ennél több, hogy végig pityeregjek egy könyvet?
Szívszorító élmény volt a könyvet olvasni. Intrikák, csúfolódások, egy felbolydult falu. Nagyon örültem, hogy César ott van Sébastiennek, mert nagyon nagyon másképp alakulhatott volna a történet – szerencsére így minden jóra fordult.

Light_House>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Nekünk is volt bernáthegyi kutyánk gyerekkoromban. Imádtam, hihetetlen szép és értelmes kutyus volt.
Nagyon tetszett ez a történet. A Sébastien és Belle egymásra találása megható volt..
A falubeliek viselkedése viszont elkeserítő.

Zsory I>!
Cécile Aubry: Belle és Sébastien

Nagyon kedves történet, a végét megkönnyeztem. Karácsonyra ajánlanám felnőtteknek, gyerekeknek pedig olyan 8-10 éves kortól.


Népszerű idézetek

Aniza I>!

Most ne válaszoljon, az álom jó tanácsadó… nagyon jó tanácsadó!

113. oldal

3 hozzászólás
Ninácska P>!

A szerelemnek abban a boldog szakaszában tartottak, amikor egy tekintet mindent elbeszél, amikor még nincs szükség szavakra.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Aniza I>!

Sűrű volt a csend, de Sébastien tudta, hogy most nem szabad szólni, mert ha megtöri a csendet, az össze is törhet, mint valami üveg, mögötte pedig nehezen visszatartható bánat lakozik.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend
Ninácska P>!

Ekkor elkezdődött Belle számára a luxuskutyák vándorélete. Szeszélyből vették meg és adták el; ha a gazdája ráunt, vagy ha jó árat kínáltak érte, árucikké változott. Alkudtak rá, mint valami bútordarabra. Kézről kézre járt, mindenki megcsodálta kivételes szépségét, de ő nem bízott az emberekben, akik olyan könnyen adják – veszik a barátságukat…

Aniza I>!

De a szerelem nemcsak fürgeség, nemcsak ravaszság, nemcsak varázslat, hanem gyöngédség, komolyság is egyben.

144. oldal

alaurent P>!

Az asszony végigment Saintmartinen, de a falubeliek ügyet se vetettek rá.

(első mondat)

Light_House>!

A menedékház körül a hegy harcolt az elemekkel, ugyanúgy, mint a világ kezdetén: az üvöltő szél nekicsapódott a szikláknak.

Light_House>!

… nemcsak az emberek sorsa különös, hanem a kutyáké is…

Lily_Sz>!

Rengeteg szeretetre van szüksége… Titokzatos kis lény! Átlátszó világban él, és ez elválasztja őt tőlünk, nézi, hogy hogy élünk, de valójában nem vesz részt az életünkben. Üvegburába zárkózik… nem szabad összetörnünk ezt a törékeny védőburkot, hisz Sébastien olyan végzetes lélek!

V. rész


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai
Phyllis Reynolds Naylor: Tappancs kalandjai
Eric Knight: Lassie hazatér
Maja Lunde: A Nap őrzője
Megan Rix: Echo, gyere haza!
Jan Andersen: Egy életre szóló barátság
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Nicolas Vanier: Belle és Sébastien
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca
Kántor Kata: Az ékszerrablók nyomában