A ​szellemleopárd 49 csillagozás

Cecil Bødker: A szellemleopárd Cecil Bødker: A szellemleopárd Cecil Bødker: A szellemleopárd

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ez az érdekes és nagyon izgalmas regény a messzi Afrika egyik kevéssé ismert országában. Etiópiában játszódik. Hőse egy bátor kisfiú, aki elhatározza, hogy a törzsfőnöknek bepanaszolja és a vadászokkal megöleti azt a leopárdot, amelyik a szegény parasztok tehéncsordáit folyton megrabolja. Elindul hát a törzsfőnökhöz, de sosem jut el hozzá, Helyette veszélyes kalandokba bonylódik, nemegyszer bizony az élete is kockán forog, hiszen megudja a szörnyű titkot, hogy a teheneket nemcsak a leopárd rabolja… hanem valaki más is.

Eredeti cím: Leoparden

Eredeti megjelenés éve: 1970

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Andersen-díjas írók Animus · Delfin könyvek Móra

>!
Animus, Budapest, 2002
184 oldal · ISBN: 9639307696 · Fordította: Árkos Antal
>!
Móra, Budapest, 1977
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631110133 · Fordította: Árkos Antal · Illusztrálta: Szecskó Péter

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dokijano >!
Cecil Bødker: A szellemleopárd

Tényleg érdekes és főleg izgalmas regény, most végre hihetünk a fülszövegnek. A bátor etiópiai kisfiú, akire a család már rá meri bízni a tehenek őrzését, vakmerő tettre szánja el magát spoiler.
Korából adódóan nem tudja felmérni, milyen veszélyes feladatra vállalkozott. Azt meg pláne nem tudja, hogy nemcsak becsületes emberek élnek a törzsük közelében, hanem becstelenek is. Ez csak tovább bonyolítja a helyzetét, de felnőtteket meghazudtoló leleményességgel és ügyességgel, szívós küzdelmek árán túljut a nehézségeken. Sőt, vidám helyzetekbe is keveredik, és végül a segítségével a faluközösségnek sikerül helyre billenteni a sarkából kifordult világot.

pwz I>!
Cecil Bødker: A szellemleopárd

A Föld minden vidékének megvannak az ilyen, és ehhez hasonló szép történetei. A Nagyúr, a szellemleopárd itt is csak ürügy, hogy a kis Tibeszo kalandjaiban mi is elmerüljünk. Erről a műről Bródy Sándor két ártatlanul kicsapott diákja, és az ő viszontagságaik jutnak az eszembe Az egri diákokból. Egy dán írónő (Cecil Bødker) afrikai és egy magyar író (Bródy Sándor) hazai kalandokat bemutató könyve… Mindkettő izgalmas, az ifjúsági irodalom kedvelőinek bátran ajánlott olvasásra.

KBCsilla P>!
Cecil Bødker: A szellemleopárd

Imádom ezt a könyvet.
Gyermekkorom kedvence volt, százszor eljátszottuk, hogy mi vagyunk a szellemleopárd.
Aki falusi, el tudja képzelni, hogy kis akácoserdő a ház mellett, kis árok, és aztán jöhetnek a tolvajok, akiket mi becserkészünk.
Éljen a kalandvágyó fiatalság.

Lahara IP>!
Cecil Bødker: A szellemleopárd

Jól indult, de aztán olyan szinten csalódás volt, hogy inkább emberekről szólt, a kort sem tudtam nagyon behatárolni, és voltak benne olyan dolgok, amik miatt nekem például hiteltelen is. Mézsör? Az író dán, oké, ott normális, de Etiópiában is isszák? Szóval zavaró vagy összezavaró.

levendulalány>!
Cecil Bødker: A szellemleopárd

Az elején nagyon nem tetszett, érdektelennek tartottam az egészet, gondoltam, ez is valami didaktikus, szájbarágós gyerekeknek írt tanmese lesz.
Aztán egy izgalmas kalandba csöppentem, bűnözőkkel, ember- és jószágrablással, meneküléssel, túléléssel, kalamajkával.
Tibeszót sajnos nem lehet eléggé megismerni, nem tudjuk, milyen ő igazából, hány éves, mit szeret, mit nem. Viszont a lakókörnyezetéről, erről a számomra teljesen idegen és ismeretlen kultúráról észrevétlenül elég sokat. Arról, hogyan alszanak, mit esznek, mi a nők, s mi a férfiak feladata Afrikában, mik a szokások, milyenek a hétköznapok. Például a nyomolvasás vagy a liszt őrlése.
Végül nagyon mozgalmas, tanulságos és „látókörszélesítő” regényt olvastam, megjegyzem, csak egy kihívás kedvéért, de örülök, hogy így lett.

anesz P>!
Cecil Bødker: A szellemleopárd

Tetszett. A történet kalandokkal teli, tanulság is akad, kicsit közelebb hozza Afrikát is. Bár az, hogy Etiópiában játszódik, számomra csak a fülszövegből derült ki, Afrikában bárhol játszódhatna, és kb. bármely történelmi korban. Ugyanakkor ifjúsági regénynek teljesen megfelelő. Visszaélések, hatalmaskodások, hazugságok, az ez elleni küzdelem, és végül a leopárd bosszúja.
Nem bántam meg az elolvasását.

NyZita >!
Cecil Bødker: A szellemleopárd

Ha egy kis gyerekkori nosztalgiára vágyunk, mikor még lelkesen bújtuk a Delfin könyveket, és arról ábrándoztunk, hogy a sziú indiánok a prérin robogó mozdony mellett majd a Budapest-Tapolca személyvonatot is megtámadják, vagy hogy majd mi fedezzük fel Salamon király elveszett bányáit a kért végi málnabokrok mögött, akkor ez a regény jó választás.

Kisiskolás korosztálynak íródott műhöz méltón egyszerű kis történet egy etióp fiúcska nagy kalandjáról a rettegett leopárd és a sunyi marhatolvajok nyomában.

Nem is tudom, gyerekként nekem miért pont ez a kötet maradt ki… Mindenesetre most pótoltam.

Nevotil>!
Cecil Bødker: A szellemleopárd

Nem volt rossz, izgalmasabb volt, mint amire számítottam, bár teljesen más téma is volt, mint amit vártam. Voltak benne fordulatok, amik tetszettek és szurkolhattam, hogy vajh hogyan oldódnak meg.
Nem tetszett, hogy nem lehetett tudni, hogy mikor játszódik, illetve azt se, hogy hol, mert csaka fülszövegből derül ki, de nem is tudom, hogy ezt honnan vették. Továbbá a vége nagyon hirtelenül lett lezárva.
Rövid olvasmánynak és az ifjúságnak jó lehet :)

Murcica>!
Cecil Bødker: A szellemleopárd

Kicsit csalódtam, azt hittem állat(ok)ról fog szólni, de az inkább csak a címben szerepelt. A szellemleopárd ugyanis egy felnőtt férfi, aki a falu közelében élő leopárdra terelve a gyanút tizedeli a környék marhaállományát. Egy fiatal marhapásztor az egyetlen, aki erre rájön, és sajnos rosszkor kotyogja ki a nem megfelelő embernek, így kezdődik a gyerek kálváriája. Elrabolják, a sorsára hagyják, megpróbálják megölni, majd nagy nehézségek árán végül sikerül hazaindulnia. Olvasmányos, mindig történik valami (általában negatív Tibeszóra nézve), és mindenki számára világossá válik, hogy Afrikában is élnek gonosz emberek.

Léczfalvy_Lili>!
Cecil Bødker: A szellemleopárd

A címe érdekesebb, mint a történet maga. Tibeszo karaktere, a naiv kisfiú kalandja, röviden. Lehet, hogy megérne egy újrafordítást? Meglehet, hogy már egy picit eljárt felette az idő. Viszont a régi Delfin kötetnek szebb a borítója, mint a 2002-es kiadásnak.


Népszerű idézetek

Szelén>!

A többi állat időközben beletörődött, hogy okosabb a biztonságos távolban maradnia. A tehenek összecsoportosultak, s csupán a fejüket fordították a kis jövevény, az új csordatag irányába, mintha csak lesnék, most mi lesz? Csupán a lovak nem árultak el érdeklődést: távolabb zavartalanul legelésztek.

Szelén>!

Lassan megsejtette, miféle lény is ez a leopárd.

Szelén>!

Csendesen üldögélt a kihunyt tűzrakás mellett. Bizony, már este óta nem evett! Éhes volt, akár a farkas.

Szelén>!

A kutya is közelebb jött, s tisztes távolban leheveredett. Tibeszó úgy telepedett a földre, mint aki hosszabb tartózkodásra számít.

Szelén>!

Náluk csupán egy kerek lyukból állott, melyet az agyagpadlóba mélyesztettek. Ezt ellenben meglehetősen magas agyagköpeny borította, az izzó parázson pedig vas háromláb állt, melyen fehér fémből kalapált serpenyő melegedett.

Szelén>!

A szamarak kókadtan álldogáltak, és meg sem moccantak, amikor a gyerekek észrevétlen
bemásztak a kivetett pányvák közé, s letelepedtek a letaposott földre.

Szelén>!

A szemközti ház ajtaja ekkor kinyílt, s gazdája lándzsájával a kezében kilépett a tornácra, majd hangos szóval tudakolta, hogy betörtek-e a halászéknál.

Szelén>!

A tarka ruhás asszony nagy figyelemmel hallgatta az izgalmas történetet, mely nyilvánvalóan
meghatotta, mert jó darabig szót sem szólt.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Linda Sue Park: Viharjelzés
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Rick Riordan: Tűztrónus
Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Cassandra Clare: Éjfél kisasszony
Philip Pullman: A Titkos Birodalom
Philip Pullman: Az arany iránytű
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés