Üvöltés 126 csillagozás

Harminc nő. Harminc történet.
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia ​Ahernnek, az Utóirat: Szeretlek című világhírű regény szerzőjének harcosan feminista novelláskötete egy csepp mágikus realizmussal. Roxane Gay-rajongóknak ideális!

A kötetben harminc különleges, fantáziadús történetet olvashatunk, amelyekben nők küzdenek le ezernyi viszontagságot agyafúrtságuk, leleményességük és könyörületességük révén.
A novellák főszereplőit olyan dilemmák, vágyak és törekvések mozgatják, amelyekkel a világ minden pontján azonosulni tudnak a nők. Az ismerős élethelyzetek jó adag mágikus realizmussal fűszerezve meghökkentő és sokszor roppant mulatságos végkifejletbe torkollnak. A gondolatébresztő írások hősnői életük különböző területein (házasság, gyereknevelés, politika, karrier) szembesülnek titokzatos, de nagyon is valós problémákkal.
Egyikük bőrén vészjósló harapásnyomok jelennek meg, a másikat egy rémálomszerű prezentáció kellős közepén szó szerint elnyeli a föld, a harmadik pedig elhatározza, hogy visszaviszi megunt férjét a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632938745 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
334 oldal · ISBN: 9789632938905 · Fordította: Szieberth Ádám

Kedvencelte 22

Most olvassa 27

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 170

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

„Valami átkattant a fejében, mintha kinyílt volna egy zár, mintha feloldottak volna egy titkos kódot, amely nőről nőre száll: egy mágikus kódot, amely megtanította arra, hogyan fogadja el önmagát, és ne kérjen bocsánatot azért, mert olyan, amilyen. Hogy akkor beszéljen, amikor akar, és ne fojtson magába semmit csak azért, mert fél, hogy miként reagálnak az emberek.”

Cecelia Ahern novelláskötetet talán a legerősebb és legjobb feminista írás, amit valaha olvastam, minden egyes történetnek iszonyú súlya van, olyannyira, hogy olvasás közben szinte ránk szakad, és nem ereszt. A harminc novella szó szerint üvölt hozzánk, miközben értünk szól, minket képvisel.

A mágikus elemek szerves jelenlétével tökéletesen bemutatja a ma élők nők valóságát, hogyan lehet nőként érvényesülni a társadalomban és szűkebb környezetünkben. Némelyeket elnyel a föld, mások darabokra hullanak, míg egyesek skatulyába kerülnek, vagy épp a józan eszüket kutatják, egy azonban közös, a nők láthatatlansága. Az a láthatatlanság, amelyért csak úgy tehetünk, ha nem engedjük magunkat elnyomni, ha Ahern novelláinak hőseivel együtt öntudatra ébredünk, felemeljük a hangunkat az elnyomás, a kirekesztés, a címkézés, illetve a saját magunkat felemésztő bűntudat és kétely ellen is. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az írások nem uszítanak senki ellen, az igazságosság jegyében bemutatják a férfiak nehézségeit is, illetve arra is rávilágítanak, hogy sokszor sajnos magunkat és nőtársainkat nyomjuk el: „hiszen ha egymást sem látjuk, akkor mire fel várjuk azt, hogy bárki más is észrevegyen bennünket?” Önmagukat elvesztő nők széles skálája képviselteti magát a kötetben, idősödő, bevándorló, ketyegő biológiai órával rendelkező vagy épp önmagát a férjének alárendelő, így mindenki megtalálhatja azt, ami mintha róla íródott volna. Bár természetesen némi fogékonyság szükséges hozzá, nemtől és korosztálytól függetlenül mindenkit megszólíthat ez a megannyi értékes mondanivalót közvetítő kiadvány. Az ír írónő egyedi történetei eddig is különleges helyet foglaltak el a szívemben, az Üvöltés viszont minden eddiginél jobban megtalált.

3 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Megmondom őszintén, ha nem nyertem volna meg ezt a könyvet, talán sosem olvasom el, ez pedig, nagy hiba lett volna. Ezúton is köszönöm az @Anya_olvas_blog-nak, hogy rátaláltam erre a műre.

Ezelőtt még nem olvastam az írónőtől, de a fejemben összekapcsolódott a neve a romantikus regényekkel. Ez a novellás kötet viszont sokkal több, mint amire számítottam. Minden történet nagy fantáziára vall. Különleges, de változatos elemeket vitt beléjük az írónő. Minden egyes történet más-más szereplő, más-más élethelyzet és más-más világ; a fantasztikus címke igencsak helytálló. Ugyanakkor mindegyiket összekapcsolja valami, még pedig az, hogy tanulságos és elgondolkodtató. Biztos vagyok benne, hogy a 30 bemutatott élethelyzetből lesz olyan, amely(ek)ben magára ismer az olvasó.

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632938745 · Fordította: Szieberth Ádám
Bea_Könyvutca P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Cecelia Ahern ismét új oldaláról mutatkozott be ezzel a könyvével. A romantikus, a disztopikus Cecelia után megismerhetjük a novellaíró Ceceliát, aki egy könyvbe foglalt meglehetősen sok női szerepet, női bizonytalanságot, női lelket érintő problémát.
Ahogy olvastam egymás után a történeteket, úgy imádtam egyre jobban a könyvet. Cecelia mondanivalója nagyon időszerű, nagyon jó stílusban megírt, itt modern, ott vicces, amott pedig boszorkányos, nagyon tetszett a mágikus realizmus a történetekben, amit alapból nagyon szeretek, úgy érzem, hogy nagyon jól használta a novellákban.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/05/cecelia-ahern-uvo…

meseanyu P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Hatalmas fantáziával és még nagyobb empátiával megírt novellák, rövidke, de annál erősebb mondanivalójú történetek ezek a női létről, a társadalmi, lelki problémákról. Ez az első könyv, amit olvastam a szerzőtől, de nem az utolsó.

4 hozzászólás
Morpheus>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Szeretem a mágikus realizmust, és a kíváncsiság mellett – ami néhány figyeltem értékeléséből fakadt – ezért is vettem kézbe. Aztán kiderült, hogy pont azok az írások tetszettek jobban, amelyekben a mágikus realizmus kevésbé tolakodott az előtérbe. Női életek, női sorsok, de azért volt, ahol férfiként is magamra ismertem. Az eleje a könyvnek valahogy nem csúszott, aztán belerázódtam a stílusba. Amit még felróhatok hibájául, hogy néha olyan érzésem volt, mintha egy önsegítő könyvet olvasnék, azaz kicsit jobban kilógott a lóláb a kelleténél. Mindezek mellett tetszett, ajánlom férfiaknak is, de pont azok a férfiak nem fogják elolvasni, akiknek leginkább el kellene olvasniuk.

Kkatja P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Eddig még nem olvastam Aherntől, de ezt a könyvét Sebestyén Balázs nagyon feldícsérte a múlt héten, bevetve a mágikus realizmust, mint varázsszót, így megkerestem nagykerünk polcain és belevágtam. És nem is csalódtam, mert tényleg jól estek ezek a sokszor szürreális kis történetek a nőkről, a mindennapi kis és nagy problémáinkról testi és lelki szinteken vívott napi harcainkról.
Egy kettő volt a vége felé, ami nem fogott meg annyira, de a többség kimondottan az erősen ajánlott kategória minden magát nőnek érző embernek és az őket megérteni kívánó férfiaknak! :))

Zsoofia>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

IMÁDTAM.

A kötet pontosan arról szól, amit a fülszöveg ígér, nők problémái napjainkban. A legjobb novellákban megjelenik a mágikus realizmus, miszerint egy bizonyos társadalmi jelenségre milyen abszurd, varázslatos módon reagálnak a nők. Egy-két novella elhanyagolható és minőségben sokkal hátrább sorolható, mint az összes többi, de mivel még egy antológiát se olvastam, ahol minden mű kiváló, ezért nem fogom bántani ezt a kötetet. A leírt problémák nagyon is valósak és sötétek, és ahogy érezhető is, a zöméről egyáltalán nem csak a férfiak tehetnek, a történetek feloldása pedig pozitív és felemelő, majdhogynem rózsaszín.

Azt mondjuk meg kell említeni, hogy főleg az elejére vannak sorolva az igazán erős és gyomros novellák,a végefele egy picit laposodik a felhozatal. A kultúrváltozatosság a felhasznált nézőpontokban viszont lelket simogatóan sokszínű volt. Szerintem ebben a kötetben mindenki talál magának olyasmit, amin elgondolkozhat és erre reflektálva változásokat implementálhat az életébe.

3 hozzászólás
beasechoes P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Nem gondoltam volna, hogy ez a könyv ilyen jól kikapcsol majd. Sőt, tartottam tőle, hogy nem fog tetszeni, de kellemes meglepetést nyújtott ez a tömör 30 kis történet, Amelyek nem a megszokott módon íródtak.
Nagyon èrdekesek ès elgondolkodtatóak voltak. Kemény helyzetek fura kontextusba ágyazva, melyeknél az írónő szavait nagyon finoman megválogatva ad megoldást, vagy épp vonja le a következtetéseket.
Volt köztük 1-2, ami nem fogott meg annyira, de az elenyésző és többségében tetszettek. Úgy vélem, hogy mindenki talál közte olyat, amivel hasonulni tud. Én csak ajánlani tudom. :)

Lillsz>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

"Cecelia Ahern nevével az Ahol a szivárvány véget ér c. filmnél találkoztam először, amit azóta is a kedvencemként emlegetek. Emlékszem, szentül megfogadtam, hogy előbb-utóbb beszerzem a könyvet is és elolvasom, hisz tényleg akkoriban nonstop, állandóan csak ezt néztem. Sajnos – vagy nem sajnos –, ez nem történt meg, úgy alakult, hogy életem első Ahern könyve az Üvöltés lett és nem Rosie-ék szerelmi története.
A feminista témájú könyvek mindig is a titkos (már nem titkos) kis kedvenceimként voltak és vannak is számon tartva. A mai napig érdekel egy-egy nő sorsa a világ különböző pontján, és ha nem is egy könyvet, de rengeteg cikket és újságot olvasok a helyzetükről. Elszomorít, hogy néhol mi megy és a tenni akarás lángja gyúl a szívemben sokszor. Ennél a műnél is sikerült ezt éreznem. Tenni kell a jobb helyzetért és megküzdeni érte!"
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2019/08/cecelia-a…

Kabódi_Ella P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

– A nőknek is meg kell látniuk a többi nőt – mondja Montgomery professzor. – Hiszen ha egymást sem látjuk, akkor mire fel várjuk azt, hogy bárki más is észrevegyen bennünket?

Talán ezt a mondatot érdemes leginkább kiragadni Cecelia Ahern: Üvöltés című, új novelláskötetéből. Talán, mondom, mert rengeteg olyan idézetet tudnék még sorolni, ami ugyanúgy megérdemelné, hogy kiemeljük a sorok közül. A tévhiteket gyorsan, már az elején szeretném eloszlatni. Ez a kötet nem egy habzó szájú, mellveregető feminista írása. Közel sem. Akik ezt állítják – sokan vannak! – nem tudom, hogy mit olvastak, de biztosan nem ezt a könyvet, vagy legalábbis nem úgy, ahogy kellett volna. Ez egy finom lelkű, okos, érett, szókimondó, kedves nő írása, aki rafinált módszerekkel, csavaros észjárással, kiváló, de ugyanakkor közérthető szimbolikával fest nagyon is korhű képet a nők 21. századi helyzetéről. Az Athenaeum Kiadó szerkesztősége talán erre is kívánt utalni ezzel a kifejezetten gyönyörű, színes borítóval, mely a női nem sokszínűségét, fantáziadús megjelenését, gyermeki ártatlanságát, ugyanakkor harsány, feltűnő, figyelmfelkeltő megmozdulásait ábrázolja ilyen bájos, üde formában.

A könyvben harminc novella található, és Ahern finom, könnyed modorban, fanyar humorral, és játékos, pimasz őszintséggel fűszerezve ír rólunk, nőkről. Ezzel együtt saját magáról is. Bár a téma súlyos, nagyon kedves, emészthető formában tárja elénk, így nem viseli meg a lelket igazán. Azt nem vitatom, hogy egy-két novella témája nagyon is merész, és vitaindító is lehetne akár, de ettől függetlenül ez egy nagyon szépen árnyalt hangnemű írás. Persze átérezzük a mondanivalója valódi fájdalmát, helyeselünk mindvégig, minden egyes szavára, mert mi is átéltük már, mi is tudjuk, hogy megy ez. Azt be kell vallani, hogy bár kíméletlenül igazmondó, azért nem festi túlsággal sötétre a képet. Nem is szabad neki, hiszen ami történik velünk, annak nem áldozatai, hanem aktív résztvevői vagyunk. Nem foghatunk mindent a férfiakra, és arra, hogy ez egy férfi világ. Nem. Ez ugyanúgy a mi világunk is, és nekünk kell benne megtalálni a helyünket. Így, vagy úgy.

Az én első gondolatom az volt, hogy ez a könyvet elsősorban nem nőknek kellene a kezükbe venni, hanem bizony a férfiaknak. Kiváló útmutató ugyanis azoknak, akik szeretnék megismerni tekervényes gondolkodásmódunkat, és azt, hogy hogyan is zajlanak nálunk bizonyos lelki folyamatok. Ugyanakkor azért fontos, hogy nők is forgassák, minél többen, az Üvöltést, mert nem árt, ha emlékeztetnek minket: együtt erősebbek vagyunk. Valljuk be, hatalmas a széthúzás köztünk. Harcolunk, rivalizálunk folyton-folyvást egymással. Ki a szebb? Ki az okosabb? Ki a sikeresebb, gazdagabb? Hány gyereked van? Férjnél vagy-e? Ezek mind, mind számítanak, és egymást vetjük meg, egymást tiporjuk lábbal. Erről persze egy korábbi bejegyzésemben már beszéltem. Hogy egymást pocskondiázzuk, és egyes nők attól sem riadnak vissza, hogy merő szórakozásból megkíséreljék elszeretni mások párját, férjét, csupán azért, hogy bizonyítsák, ők a jobbak, ők még ezt is megtehetik. Nem hinném, hogy a valódi ellenségünk a férfi. Már ha szabad így fogalmaznom. Mi magunk vagyunk a saját magunk legnagyobb ellensége. Nők nők ellen. Egy nő mindig kegyetlenebb tud lenni egy nővel, mint egy férfi. Ez pedig az én olvasatomban árulás. A legnagyobb árulás, mert az, aki a nőtársát elárulja, önmagát is elárulja, saját nőiességét is sárba tapossa, nem csak a másikét.

Nagyon fontos könyvnek tartom ezt a novelláskötetet. Nem azért, mert olyan sok újat mondana, mert nem. Olyasmit mond el, amit mi mindannyian már nagyon régóta tudunk. Semmiféle zseniálisan formabontó ötlettel, gondolattal nem áll elő. Mégis fontos. Azt remélem tőle ugyanis, hogy eléri a célt, amiért megírták: összehozza a nőket, csökkenti a széthúzást, már, ha elegen olvassuk. Igen, hogy vulgárisan fogamazzak, most ért bilibe a kicsi kezem. Tisztában vagyok vele, hogy túl sok ilyet várnom egy egyszerű könyvtől, mondhatni demagóg gondolat. Azt is leszögeztem már korábban, hogy demagóg vagyok, vagyis ahogy én mondom: hiszek még az emberben, a jóban. Ebben a könyvben is hiszek. Ezt a kötetet érdemes volt megírni, érdemes volt kiadni, és érdemes volt megvenni és elolvasni is. Ajánlom: bárkinek! Tényleg, komolyan, szó szerint bárkinek. Egy kamaszlány sokat tanulhat belőle, ha segítenek neki megfelelően értelmezni a mondanivalót. Egy háziasszony, egy keményen dolgozó nő, egy anya, egy feleség, egy barátnő magára ismerhet benne és erőt meríthet belőle. Egy férfi olyan aspektusban láthatja tőle a feleségét, barátnőjét, élettársát, anyját, húgát, amilyenben még soha nem látta korábban: egy igazabb, megértőbb nézőpontból. Szórakozásnak szintén kiváló, mert a mágikus realizmus nagyon megy Ahernnek, és pontos mondataival, felesleges sallangoktól megszabadított, tömör stílusával nagyon is ízléses irodalmi csemegét tálal fel az olvasóinak általa. Ez a kötet kívül-belül ízléses, igényes, és magával ragadó. Olvasni: ér! Egy kis kedvcsinálót fűznék a végére, egy aprócska részletet a A nő, aki felugrott a robogó szekérre c. novellából, ami az én egyik személyes kedvencem, és amit én a leginkább a magaménak érzek, mert nagyon lényeges témát vesz górcső alá:
„…Én csak élveztem, amit csinálok, jól csináltam, és egyszer csak itt voltam. Maga viszont nem csinált semmi különöset azon kívül, hogy el akart ide jutni. Én most, hogy itt vagyok, folytathatom, amit eddig csináltam. Maga viszont mihez kezd? Hiszen maga beteljesítette a célját.”

Az eredeti bejegyzés a blogomban olvasható:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2019/03/cece…


Népszerű idézetek

Málnika >!

Hallgatnunk kell a testünkre, ha azt mondja, hogy álljunk le.

311. oldal, A nő, aki legombolyodott

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Bea_Könyvutca P>!

Inkább halasszuk a mai napot holnapra!

204. oldal

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Málnika >!

Szóval igyekszem én, de kinek van arra ideje egy hosszú nap végén, hogy foltozgassa önmagát? Nekem olyankor az egyetlen vágyam, hogy gyorsan bekapjak valamit, és bedőljek az ágyba. Hogy lezárjam végre a napot.

315. oldal, A nő, aki legombolyodott

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Málnika >!

Amikor látja, hogy a gyermekei piszlicsáré dolgokon görcsölnek, eszébe jut, hogy annak idején, abban az életszakaszban milyen hatalmas jelentőséggel bírt minden. Ez is hozzásegítette ahhoz, hogy döntsön. Belátta: itt az ideje, hogy éljen, hogy lazítson, hogy igazán boldog legyen. Már nem kell úgy éreznie, hogy bárkinek bármivel tartozik, és nem kell, hogy bűntudat gyötörje, ha kizárólag önmagáért él. Az az idő elmúlt, amikor másokat okolhatott a saját frusztrációi miatt: most itt az élete, ő pedig felelősséget vállal érte.

152. oldal, A nő, aki visszavitte és lecserélte a férjét

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Bea_Könyvutca P>!

Az édesanyjától egyszer azt hallotta„ hogy az út végéig csak úgy juthat el az ember, ha átmegy mindenen. De az édesanyja tévedett: hiszen felül is lehet emelkedni azon, ami az utunkba áll!

39. oldal

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

CsakSimánDorka P>!

– A nőknek is meg kell látniuk a többi nőt – mondja Montgomery professzor. – Hiszen ha egymást sem látjuk, akkor mire fel várjuk azt, hogy bárki más is észrevegyen bennünket?

30. oldal, A nő, aki lassanként eltűnt

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Bea_Könyvutca P>!

Csináld szemtől szembe, frontálisan és higgadtan! Állj ki magadért, beszélj az emberekkel! Légy felnőtt!

45. oldal

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Sisyll>!

Hiszen a csend is ugyanolyan fenyegető tud lenni, mint a szavak ereje.

32. oldal A nő, aki szárnyakat növesztett

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Lunemorte P>!

– Hinnem kell magamban.
– Azt a társadalom is folyamatosan sulykolja – legyint a professzor. – Olcsó frázisokat könnyű pufogtatni. Pontosan miben kell hinnie?
A nő elgondolkodik, majd rádöbben valamire: itt nem csak arra megy ki a játék, hogy eltalálja a helyes választ. A kérdés valójában az, hogy miben akar hinni?
– Hogy fontos vagyok, hogy szükség van rám, hogy releváns vagyok, hasznos, fontos, teljes értékű… – A csészéjébe bámulva még hozzáteszi: – Szexi. – Lassan, az orrán keresztül lélegzik, és egyre magabiztosabb lesz. – Hogy értékes vagyok. Hogy van bennem potenciál, hogy vannak lehetőségem, hogy még vállalni tudom az új kihívásokat. Hogy hozzá tudok tenni valamit a világhoz. Hogy érdekes vagyok. Hogy még nincs végem. Az emberek tudják, hogy itt vagyok.

A nő, aki lassanként eltűnt

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Bea_Könyvutca P>!

Valami átkattant a fejében, mintha kinyílt volna egy zár, mintha feloldottak volna egy titkos kódot, amely nőről nőre száll: egy mágikus kódot, amely megtanította arra, hogyan fogadja el önmagát, és ne kérjen bocsánatot azért, mert olyan, amilyen. Hogy akkor beszéljen, amikor akar, és ne fojtson magába semmit csak azért, mert fél, hogy miként reagálnak az emberek.

97. oldal

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kätlin Kaldmaa: Breviárium
Scarlett Curtis (szerk.): Egy feminista nem jár rózsaszínben
Cso Namdzsu: Született 1982-ben
Sütő Fanni: Double Vision
Ruth Hogan: Az elveszett tárgyak őrzője
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Komor Zoltán: Néhány reggel, néhány éj és minden tárgy magánya
Alice Munro: Anyám álma
Alice Munro: Ifjúkori barátnőm
Samanta Schweblin: A madárevő