Üvöltés 168 csillagozás

Harminc nő. Harminc történet.
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia ​Ahernnek, az Utóirat: Szeretlek című világhírű regény szerzőjének harcosan feminista novelláskötete egy csepp mágikus realizmussal. Roxane Gay-rajongóknak ideális!

A kötetben harminc különleges, fantáziadús történetet olvashatunk, amelyekben nők küzdenek le ezernyi viszontagságot agyafúrtságuk, leleményességük és könyörületességük révén.
A novellák főszereplőit olyan dilemmák, vágyak és törekvések mozgatják, amelyekkel a világ minden pontján azonosulni tudnak a nők. Az ismerős élethelyzetek jó adag mágikus realizmussal fűszerezve meghökkentő és sokszor roppant mulatságos végkifejletbe torkollnak. A gondolatébresztő írások hősnői életük különböző területein (házasság, gyereknevelés, politika, karrier) szembesülnek titokzatos, de nagyon is valós problémákkal.
Egyikük bőrén vészjósló harapásnyomok jelennek meg, a másikat egy rémálomszerű prezentáció kellős közepén szó szerint elnyeli a föld, a harmadik pedig elhatározza, hogy visszaviszi megunt férjét a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Athenaeum, Budapest, 2021
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632938745 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632938745 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
334 oldal · ISBN: 9789632938905 · Fordította: Szieberth Ádám

Kedvencelte 37

Most olvassa 30

Várólistára tette 209

Kívánságlistára tette 214

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

„Valami átkattant a fejében, mintha kinyílt volna egy zár, mintha feloldottak volna egy titkos kódot, amely nőről nőre száll: egy mágikus kódot, amely megtanította arra, hogyan fogadja el önmagát, és ne kérjen bocsánatot azért, mert olyan, amilyen. Hogy akkor beszéljen, amikor akar, és ne fojtson magába semmit csak azért, mert fél, hogy miként reagálnak az emberek.”

Cecelia Ahern novelláskötetet talán a legerősebb és legjobb feminista írás, amit valaha olvastam, minden egyes történetnek iszonyú súlya van, olyannyira, hogy olvasás közben szinte ránk szakad, és nem ereszt. A harminc novella szó szerint üvölt hozzánk, miközben értünk szól, minket képvisel.

A mágikus elemek szerves jelenlétével tökéletesen bemutatja a ma élők nők valóságát, hogyan lehet nőként érvényesülni a társadalomban és szűkebb környezetünkben. Némelyeket elnyel a föld, mások darabokra hullanak, míg egyesek skatulyába kerülnek, vagy épp a józan eszüket kutatják, egy azonban közös, a nők láthatatlansága. Az a láthatatlanság, amelyért csak úgy tehetünk, ha nem engedjük magunkat elnyomni, ha Ahern novelláinak hőseivel együtt öntudatra ébredünk, felemeljük a hangunkat az elnyomás, a kirekesztés, a címkézés, illetve a saját magunkat felemésztő bűntudat és kétely ellen is. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az írások nem uszítanak senki ellen, az igazságosság jegyében bemutatják a férfiak nehézségeit is, illetve arra is rávilágítanak, hogy sokszor sajnos magunkat és nőtársainkat nyomjuk el: „hiszen ha egymást sem látjuk, akkor mire fel várjuk azt, hogy bárki más is észrevegyen bennünket?” Önmagukat elvesztő nők széles skálája képviselteti magát a kötetben, idősödő, bevándorló, ketyegő biológiai órával rendelkező vagy épp önmagát a férjének alárendelő, így mindenki megtalálhatja azt, ami mintha róla íródott volna. Bár természetesen némi fogékonyság szükséges hozzá, nemtől és korosztálytól függetlenül mindenkit megszólíthat ez a megannyi értékes mondanivalót közvetítő kiadvány. Az ír írónő egyedi történetei eddig is különleges helyet foglaltak el a szívemben, az Üvöltés viszont minden eddiginél jobban megtalált.

3 hozzászólás
Linszyy P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Semmit nem vártam ettől a gyűjteménytől, és annál többet kaptam. Mágikus realista novellákról van szó, amit én nem szeretek, ezek mégis nagyon bejöttek, megértettem ennek az eszköznek a lényegét, végig aha-érzésem volt olvasás közben. Nagyon magvas női történetek ezek, amelyek egy-egy szólás-mondásra épülnek. Szerintem nagyon találóak, érdemes őket olvasni, egy picikét hosszú volt nekem a könyv, de szinte mindegyik tetszett egyébként. :) Ha valaki feminista gyűjteményt keres, ezt is ajánlom!
https://youtu.be/ACX8Dy8qQvA

4 hozzászólás
Gorkie P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Megmondom őszintén, ha nem nyertem volna meg ezt a könyvet, talán sosem olvasom el, ez pedig, nagy hiba lett volna. Ezúton is köszönöm az @Anya_olvas_blog-nak, hogy rátaláltam erre a műre.

Ezelőtt még nem olvastam az írónőtől, de a fejemben összekapcsolódott a neve a romantikus regényekkel. Ez a novellás kötet viszont sokkal több, mint amire számítottam. Minden történet nagy fantáziára vall. Különleges, de változatos elemeket vitt beléjük az írónő. Minden egyes történet más-más szereplő, más-más élethelyzet és más-más világ; a fantasztikus címke igencsak helytálló. Ugyanakkor mindegyiket összekapcsolja valami, még pedig az, hogy tanulságos és elgondolkodtató. Biztos vagyok benne, hogy a 30 bemutatott élethelyzetből lesz olyan, amely(ek)ben magára ismer az olvasó.

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632938745 · Fordította: Szieberth Ádám
Bea_Könyvutca P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Cecelia Ahern ismét új oldaláról mutatkozott be ezzel a könyvével. A romantikus, a disztopikus Cecelia után megismerhetjük a novellaíró Ceceliát, aki egy könyvbe foglalt meglehetősen sok női szerepet, női bizonytalanságot, női lelket érintő problémát.
Ahogy olvastam egymás után a történeteket, úgy imádtam egyre jobban a könyvet. Cecelia mondanivalója nagyon időszerű, nagyon jó stílusban megírt, itt modern, ott vicces, amott pedig boszorkányos, nagyon tetszett a mágikus realizmus a történetekben, amit alapból nagyon szeretek, úgy érzem, hogy nagyon jól használta a novellákban.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/05/cecelia-ahern-uvo…

meseanyu P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Hatalmas fantáziával és még nagyobb empátiával megírt novellák, rövidke, de annál erősebb mondanivalójú történetek ezek a női létről, a társadalmi, lelki problémákról. Ez az első könyv, amit olvastam a szerzőtől, de nem az utolsó.

4 hozzászólás
Morpheus>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Szeretem a mágikus realizmust, és a kíváncsiság mellett – ami néhány figyeltem értékeléséből fakadt – ezért is vettem kézbe. Aztán kiderült, hogy pont azok az írások tetszettek jobban, amelyekben a mágikus realizmus kevésbé tolakodott az előtérbe. Női életek, női sorsok, de azért volt, ahol férfiként is magamra ismertem. Az eleje a könyvnek valahogy nem csúszott, aztán belerázódtam a stílusba. Amit még felróhatok hibájául, hogy néha olyan érzésem volt, mintha egy önsegítő könyvet olvasnék, azaz kicsit jobban kilógott a lóláb a kelleténél. Mindezek mellett tetszett, ajánlom férfiaknak is, de pont azok a férfiak nem fogják elolvasni, akiknek leginkább el kellene olvasniuk.

Gelso>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Bizonyára kevés a fantáziám, vagy kevés az empátiám ezeknek a novelláknak a befogadásához, vagy egyszerűen nem pont nekem íródtak. Nem tudom kijelenteni azt sem, hogy ezek a novellák kifejezetten nem tetszettek, mert néhány tetszett (A nő, aki rózsaszínben járt; A nő, aki cseresznyét szedett; A nő, akit egy kacsa etetett), több nem tetszett (A nő, akit elnyelt a padló…; A nő, aki elfelejtette a nevét, A nő, aki legombolyódott), néhányat egyszerűen nem tudtam magamévá tenni (A nő, akit a polcon tartottak, A nő, aki megtalálta az osztrigában a világot, A nő, aki a férje cipőjében járt, A nő, aki azt hitte rossz a tükre). És voltak olyanok, amikről nem tudom azt mondani, hogy nem tetszettek, de nagyon nyomasztottak, és nem tudom így egyértelműen kijelenteni, hogy tetszett (A nő, aki fotókat evett; A nő, aki harapásnyomokat talált a bőrén).
Az is lehet, hogy az írónő változik és a stílusbeli, témaválasztásaiban történő változásával távolodik tőlem – már nem az az írónő, akit anno megismertem az Ahol a szivárvány véget ér vagy az UI: szeretlek könyveivel. Időnként előveszem a többi könyvét is, de azokat az élményeket nem kaptam, amelyeket ezek adtak. De még ez sem baj, mert máig nem szűntem meg őt olvasni – valószínű maga az írónő sem akar egyetlen alkotói vonalon maradni, amit jónak tartok, örülök, ha színes valakinek a repertoárja, és kész az állandó megújulásra.
Szeretek novellákat olvasni, örültem ennek a válogatásnak, mert vannak olyan szakaszai az életemnek, amikor inkább novellákra alkalmas a hangulatom, meg az időm. Szeretek időnként becsukni rövidebb-hosszabb időre könyveket és ezt kimondottan a novellagyűjteményekkel tudom megtenni.
Ezekben a novellákban a nők a főhősök, a különféle szerepeik, de még inkább azok érintettek meg leginkább, amelyek érzéseket közvetítve érkeztek el hozzám, és keltették bennem az adott novella főhősében megszületett érzéseket; szerintem ezek a novellák sikerültek a leginkább. Úgy éreztem, hogy bennem, mint olvasóban gyakorlatilag folytatódtak a történetek, helyzetek azzal, hogy a történetek által ébresztett érzések átköltöztek belém… (A nő, aki visszavitte és lecserélte a férjét)
Nem adom fel ezt a próbálkozást, egy következő alkalommal újra elő fogom venni, és szúrópróbaszerűen választok egy-egy novellát elolvasásra – biztos, hogy lesz olyan, amihez többször is visszanyúlok, és lesz olyan is, amit mindig át fogok lapozni…
Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, mert bármennyire is tűnik inkább negatívnak, mint pozitívnak ez az értékelés, több novella elolvasása után szabadságfélét, vagy felszabadultságérzést (vagy vmi hasonlót) éreztem – amit szeretnék ismét átélni.
Szóval teljes az összekeveredés. Érdekes volt és azt hiszem, inkább tetszett, mint nem, (csak nem azt kaptam, amire számítottam és vártam…)

Kkatja P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Eddig még nem olvastam Aherntől, de ezt a könyvét Sebestyén Balázs nagyon feldícsérte a múlt héten, bevetve a mágikus realizmust, mint varázsszót, így megkerestem nagykerünk polcain és belevágtam. És nem is csalódtam, mert tényleg jól estek ezek a sokszor szürreális kis történetek a nőkről, a mindennapi kis és nagy problémáinkról testi és lelki szinteken vívott napi harcainkról.
Egy kettő volt a vége felé, ami nem fogott meg annyira, de a többség kimondottan az erősen ajánlott kategória minden magát nőnek érző embernek és az őket megérteni kívánó férfiaknak! :))

Zsoofia>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

IMÁDTAM.

A kötet pontosan arról szól, amit a fülszöveg ígér, nők problémái napjainkban. A legjobb novellákban megjelenik a mágikus realizmus, miszerint egy bizonyos társadalmi jelenségre milyen abszurd, varázslatos módon reagálnak a nők. Egy-két novella elhanyagolható és minőségben sokkal hátrább sorolható, mint az összes többi, de mivel még egy antológiát se olvastam, ahol minden mű kiváló, ezért nem fogom bántani ezt a kötetet. A leírt problémák nagyon is valósak és sötétek, és ahogy érezhető is, a zöméről egyáltalán nem csak a férfiak tehetnek, a történetek feloldása pedig pozitív és felemelő, majdhogynem rózsaszín.

Azt mondjuk meg kell említeni, hogy főleg az elejére vannak sorolva az igazán erős és gyomros novellák,a végefele egy picit laposodik a felhozatal. A kultúrváltozatosság a felhasznált nézőpontokban viszont lelket simogatóan sokszínű volt. Szerintem ebben a kötetben mindenki talál magának olyasmit, amin elgondolkozhat és erre reflektálva változásokat implementálhat az életébe.

3 hozzászólás
beasechoes P>!
Cecelia Ahern: Üvöltés

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Nem gondoltam volna, hogy ez a könyv ilyen jól kikapcsol majd. Sőt, tartottam tőle, hogy nem fog tetszeni, de kellemes meglepetést nyújtott ez a tömör 30 kis történet, Amelyek nem a megszokott módon íródtak.
Nagyon èrdekesek ès elgondolkodtatóak voltak. Kemény helyzetek fura kontextusba ágyazva, melyeknél az írónő szavait nagyon finoman megválogatva ad megoldást, vagy épp vonja le a következtetéseket.
Volt köztük 1-2, ami nem fogott meg annyira, de az elenyésző és többségében tetszettek. Úgy vélem, hogy mindenki talál közte olyat, amivel hasonulni tud. Én csak ajánlani tudom. :)


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Inkább halasszuk a mai napot holnapra!

204. oldal

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Málnika>!

Hallgatnunk kell a testünkre, ha azt mondja, hogy álljunk le.

311. oldal, A nő, aki legombolyodott

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

CsakSimánDorka>!

– A nőknek is meg kell látniuk a többi nőt – mondja Montgomery professzor. – Hiszen ha egymást sem látjuk, akkor mire fel várjuk azt, hogy bárki más is észrevegyen bennünket?

30. oldal, A nő, aki lassanként eltűnt

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Málnika >!

Amikor látja, hogy a gyermekei piszlicsáré dolgokon görcsölnek, eszébe jut, hogy annak idején, abban az életszakaszban milyen hatalmas jelentőséggel bírt minden. Ez is hozzásegítette ahhoz, hogy döntsön. Belátta: itt az ideje, hogy éljen, hogy lazítson, hogy igazán boldog legyen. Már nem kell úgy éreznie, hogy bárkinek bármivel tartozik, és nem kell, hogy bűntudat gyötörje, ha kizárólag önmagáért él. Az az idő elmúlt, amikor másokat okolhatott a saját frusztrációi miatt: most itt az élete, ő pedig felelősséget vállal érte.

152. oldal, A nő, aki visszavitte és lecserélte a férjét

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Málnika >!

Szóval igyekszem én, de kinek van arra ideje egy hosszú nap végén, hogy foltozgassa önmagát? Nekem olyankor az egyetlen vágyam, hogy gyorsan bekapjak valamit, és bedőljek az ágyba. Hogy lezárjam végre a napot.

315. oldal, A nő, aki legombolyodott

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Bea_Könyvutca P>!

Az édesanyjától egyszer azt hallotta„ hogy az út végéig csak úgy juthat el az ember, ha átmegy mindenen. De az édesanyja tévedett: hiszen felül is lehet emelkedni azon, ami az utunkba áll!

39. oldal

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Bea_Könyvutca P>!

Csináld szemtől szembe, frontálisan és higgadtan! Állj ki magadért, beszélj az emberekkel! Légy felnőtt!

45. oldal

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Sisyll>!

Hiszen a csend is ugyanolyan fenyegető tud lenni, mint a szavak ereje.

32. oldal A nő, aki szárnyakat növesztett

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Lunemorte P>!

– Hinnem kell magamban.
– Azt a társadalom is folyamatosan sulykolja – legyint a professzor. – Olcsó frázisokat könnyű pufogtatni. Pontosan miben kell hinnie?
A nő elgondolkodik, majd rádöbben valamire: itt nem csak arra megy ki a játék, hogy eltalálja a helyes választ. A kérdés valójában az, hogy miben akar hinni?
– Hogy fontos vagyok, hogy szükség van rám, hogy releváns vagyok, hasznos, fontos, teljes értékű… – A csészéjébe bámulva még hozzáteszi: – Szexi. – Lassan, az orrán keresztül lélegzik, és egyre magabiztosabb lesz. – Hogy értékes vagyok. Hogy van bennem potenciál, hogy vannak lehetőségem, hogy még vállalni tudom az új kihívásokat. Hogy hozzá tudok tenni valamit a világhoz. Hogy érdekes vagyok. Hogy még nincs végem. Az emberek tudják, hogy itt vagyok.

A nő, aki lassanként eltűnt

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.

Bea_Könyvutca P>!

Valami átkattant a fejében, mintha kinyílt volna egy zár, mintha feloldottak volna egy titkos kódot, amely nőről nőre száll: egy mágikus kódot, amely megtanította arra, hogyan fogadja el önmagát, és ne kérjen bocsánatot azért, mert olyan, amilyen. Hogy akkor beszéljen, amikor akar, és ne fojtson magába semmit csak azért, mert fél, hogy miként reagálnak az emberek.

97. oldal

Cecelia Ahern: Üvöltés Harminc nő. Harminc történet.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan – Maureen Johnson – Kelly Link – Robin Wasserman: Az árnypiac kísértetei
Daniel Kehlmann: Hírnév
Anne L. Green: Elfojtott indulatok (novella)
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Ruby Saw: Gázt neki, Család!
Baráth Viktória: Egy nap Rómában
Ruby Saw: Csak két lépés a kertváros
Király Márk: Virtuális mennyország
Alice Munro: Mennyi boldogság!
Murakami Haruki: Férfiak nő nélkül