Utóirat: ​Még most is szeretlek! (Ui.: Szeretlek 2.) 89 csillagozás

Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Holly Kennedy biztonságos élete a feje tetejére áll, amikor „megtalálja” az Utóirat: Szeretlek Klub. A klub tagjait megihlette, amit Holly néhai férje, Gerry leveleiről hallottak, és ők is búcsúüzenetet akarnak hátrahagyni szeretteiknek. Megkérik az özvegyet, segítsen nekik.
Holly egyvalamiben biztos: semmiképp nem hagyja magát visszarángatni mélységes gyászába, amelyen nagy nehezen túllépett. Hét évbe telt, mire újra összerakta és kitalálta magát, és szeretné tovább élni az életét. Ám rá kell döbbennie, hogy ha szeretünk valakit, mindig van még valami mondandónk…
Az Utóirat: Szeretlek! világsikerű könyv várva-várt folytatása.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632939339 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
350 oldal · ISBN: 9789632939599 · Fordította: Szieberth Ádám

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Gabriel · Gerry · Ginika Adebayó · Holly Kennedy


Kedvencelte 4

Most olvassa 11

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

”Ha az ember visszanéz, visszamegy a múltba, az nem a gyengeség jele, nem a sebek feltépése. Ehhez erő és bátorság kell. Ehhez olyan ember kell, aki a korábbinál jobban uralja önmagát, és képes arra, hogy jó ítélőképességgel, de nem ítélkezve vizsgálja meg azt, aki valaha volt.”

Cecelia Ahern visszatért első, hatalmas sikert arató regényéhez, az Ui.: Szeretlekhez, a történet hét évvel Gerry halála és hat évvel az utolsó levél elolvasása után folytatódik. Holly már úgy tűnik, új fejezetet nyitott életében, és túltette magát a kemény gyászmunkán, ám egy, a saját gyászáról szóló podcast felvétel jelentősen felborítja nehezen megszerzett lelki egyensúlyát. Hatására ugyanis Utóirat: Szeretlek Klub szerveződik, amelynek öt halálos beteg tagja úgy dönt, Gerry-hez hasonlóan kívánnak elköszönni szeretteiktől, és Holly segítségét kérik a levelek megírásában. A már továbblépett Holly nagy érzelmi zűrzavarba keveredik, hiszen úgy érzi, ezáltal erősen fenyegeti a visszaesés. Választania kell, hogy saját békéje érdekében nemet mond a felkérésre, vagy segít a klubtagoknak, vállalva ezzel, hogy felszakítja régi sebeit, miközben óhatatlanul újra kell értelmeznie Gerry leveleit is.

Nagyon jó érzés volt újra a régi, szeretett történetről olvasni, főként, hogy a visszaemlékezéseknek köszönhetően Gerry is szerves része maradt a sorozatot lezárni tűnő második résznek spoiler, azonban kifejezetten hiányoltam belőle az ír írónőre jellemző mély lelkiséget, a kellő arányban felvonultatott misztikumot. Bár a gyász, illetve az egyensúly megtalálása, hogy úgy tudjunk segíteni másokon, hogy közben mi se sérüljünk, viszonylag jól ki van dolgozva, mégis a regény számomra túl könnyűnek találtatott, és maradt bennem némi hiányérzet. Nagy rajongója vagyok az írónőnek, ám az eddig megszokott egyedi hangja valahogy eltűnt az új írásából, ami így főként a nosztalgia miatt vált szerethetővé számomra.

Bea_Könyvutca P>!
Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Jó régen olvastam már az előző részt és szinte ugyanilyen régen láttam a belőle készült filmet. Ebben az esetben először a filmet láttam, utána olvastam a könyvet. Tartottam tőle, hogy a hatalmas időkiesés miatt mennyire fogom érteni és mennyire fog tetszeni ez a folytatás.

Amint elkezdtem olvasni a könyvet, meg is nyugodtam, Cecelia gondoskodott arról, hogy ne maradjunk kétségek között és ne szenvedjünk információhiányban az előzményeket illetően, tehát kijelenthetem, hogy azok is elolvashatják bátran, akik az első részt nem olvasták, vagy nem látták, mert így is teljesen képbe kerülhetünk nagyon hamar.
Nagyon szívfájdító és nagyon szeretni való ez a könyv, sírós és nevetős, olyan is van, amikor egyszerre mindkettő, igazi érzelmi hullámvasút, sokkal nagyobb hatást tett rám, mint az előző, jobban megtépázta a szívem-lelkem.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/02/cecelia-ahern-uto…

Niki_>!
Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Kilenc évvel ezelőtt olvastam az írónőtől az Ui.: Szeretlek! c. könyvét, ami akkor teljesen földhöz vágott. Végigbőgtem, meghatott és nagyon felhívta a figyelmemet arra, hogy becsüljem meg azt, amit a sors adott nekem.
Ebben a kötetben 7 év telt el az elsőhöz képest.
Nagyon sokat sírtam a történet olvasása során. Egyrészt sokszor láttam magam előtt anyukámat, aki 6 éve veszítette el apukámat, akivel 31 évet éltek le egymás mellett. Láttam Hollyban őt, a gyászfolyamatát, a tagadásait és a próbálkozásait a túlélésre. Sok mindent értek vele kapcsolatban, amit eddig nem. Ugyanakkor láttam magamat is, mint gyerek, akinek elhunyt az édesapja. Olyan jó lett volna ilyen leveleket kapni tőle! Olyan jó lett volna, ha egy picit még velem tudott volna maradni! Kíváncsi lennék arra, hogy vajon hány haldokló kapott ihletet az írónőtől és hagyott leveleket maga után hátra!
Ez a könyv is nagyon felhívja arra a figyelmet, hogy becsüljük meg az életünket, azt, amit kaptunk. Elsiklunk afelett, hogy milyen szerencsések is vagyunk, ha támogatnak minket a szüleink, ha élnek, ha van hol laknunk, ha egészségesek a gyermekeink, ha mi is egészségesek vagyunk és a párunk is. Ez mind-mind ajándék a sorstól, amit bár nem tekintünk annak, de az. Hatalmas szerencse felnevelni egészségben az egészséges gyermekeinket. Ott lenni az első lépéseiknél, amikor elkezdik az iskolát, amikor megtanulnak autót vezetni, az esküvőjükön. Vagy leélni valakivel az életünket boldogságban és idős korban elmenni. Sok embernek, akik ezt szerették volna, nem adatott meg. Úgyhogy becsüljük meg!
Nagyon olvasmányos a történetet, olyan igazi bekuckózós, picsogós könyv. Ezt tényleg nem lehet száraz zsepivel végigolvasni. Szerintem mindegyik olvasó talál egy olyan karaktert, életsorsot a történetben, ami közel áll hozzá, amivel azonosulni tud és pont ezért nyomot hagy rajta.
Csodálatos! Tartottam attól, hogy nem fogja tudni hozni az írónő az első könyv színvonalát, hisz sok-sok év eltelt azóta, de hozta! Ugyanolyan jó volt, sőt, számomra jobb is, mint az első kötet. Nem sok könyvre írtam eddig, de erre muszáj: Mindenképp olvassátok el! Ez a két kötet az, amit mindenkinek olvasnia kellene! Nem szépirodalom, nincs benne nagy okosság, de a maga könnyed módján földhöz vág, beletapossa a lelkedet a földbe, majd szinte kiszakít onnan és lök rajtad, hogy vedd észre milyen szerencsés vagy és ezzel a tudattal élj tovább!
Bővebben: https://azajtom.blogspot.com/2019/11/cecelia-ahern-utoi…

AniTiger P>!
Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

El kell hagynod a komfortzónádat, (…). Légy bátrabb, légy izgalmasabb! Légy nyitottabb!

Kicsit szkeptikus voltam, mert úgy gondolom, hogy ami JÓ, azt kár folytatni, de… nagyon tetszett a regény sztorija és végkimenetele, ezért örülök, hogy CA megírta! Rendkívül felkavaró és elgondolkodtató olvasmány lett, ami tökéletes folytatása az Utóirat: Szeretlek című történetnek! Egyszerre nevettetett meg és törte össze újra a szívemet az írónő. Érdekes volt a Klub ötlete – rengeteg gondolkodnivalót kaptam ismét… –, és jól esett megismerni Joyt, Bertöt, Pault, Ginikát és Jewelt.

Alig várom, hogy megnézhessem a filmadaptációját a regénynek! (Ugyanis várható.)

Kedvenc részek (ami nagyjából azt jelenti, hogy egyszerre nevettem és bőgtem miattuk): Ginika története és levele, Gerry és Holly járásának kezdete, a napraforgós sztori, Angéla, + az utolsó fejezet történetei

Bővebben a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/12/cahern-ut…

ƨɔɴом P>!
Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Jajj istenem… olvastam mostanaban rossz könyveket (vagy legalább is nem éppen jókat), de egyikben sem csalódtam akkorát, mint ebben!
Az első rész óriási kedvencem könyvben és filmben is, iszonyatosan vártam a folytatást, de azt kell mondanom, hogy kár volt. Holly karaktere teljesen ki lett forgatva, eltünt minden kedvelhető belőle, és hiteltelen lett Ő maga is úgy ahogy van…
Gabriel meg az év vicce, de komolyan… meg az egész „nagy szerelem”… az.
Ezt meg csak úgy itt hagyom: https://66.media.tumblr.com/tumblr_lxewp9ZTup1qbton4o1_500.gif *legyint*

tonks>!
Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Kíváncsi voltam, hol helyezkedik el ez a könyv a sokadik bőr – értelmes folytatás skálán és örömmel közlöm, hogy ez bizony egy érett, emberi lelket boncolgató folytatás lett. Persze nem fájt annyira, mint Holly évekkel korábbi küzdelme az özvegységgel, de azért elgondolkodtatja az embert. Ami viszont nem működött nekem annyira, az maga a klub, Hollyhoz végig jobban kötődtem, nem csak azért, mert az ő szemszögéből látjuk az eseményeket, hanem mert nem egy könnyen leírható karakter és bár már nem kering Gerry körül, azért meg-meglátogatja, és mindezt végig tökéletesen teszi. spoiler Tetszett, hogy Holly mennyivel érettebb személyiség lett, hogy mennyire őszinte tud lenni magával és másokkal.

Éva_Bátka P>!
Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Soha nem értettem, hogy ha egy könyvet, amiben a főhős meghal, és aztán a könyv nagy siker lesz, miért nem engedi el az írója. Kicsit visszás érzés, halálról, „boldog” elengedésről, szárnyakról olvasni, miközben az író(k) spoiler egyszerűen képtelen halála után elengedni a karaktert, akit ugye ő „ölt meg”. Cserébe inkább húzza, nyúzza, csűri, csavarja, de bármit is körítünk mellé egy élettelen szereplő nem fog elvinni még egy showt. Remélem harmadik rész már nem lesz!
És ha már fentebb Moyest említettem, úgy tűnik, a második részek kliséit is sablonnal nyomják, a felbukkanó kezelhetetlen tinilány, a segítő/kotnyeles lánytestvér és a földhözragadt, kicsit sem a nagy szerelemhez hasonlító, tutyimutyi „jóember” férfi főszereplő pótlék. Felfoghatatlan, hogy ezek a nők, ha ennyire nagyszerű férfiakat szerethettek, és vesztettek el, utána miért írnak nekik szakállas szobanövényeket?!
Azt hiszem, ezt a vonalat én most egy kicsit elengedem…

4 hozzászólás
Zoe27>!
Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Kicsit sok volt benne az elején a cselekmény ismétlése és a visszautalások, de végül csak kialakult.
Holly helyzetét ugyan csak átérezni nem tudom, de néha komolyan mondom irritáltak a megnyilvánulásai… Valahol megértem, mégis inkább fájó pont volt számomra, hogy mennyire lealacsonyítja Gabriel iránta táplált érzelmeit és viszont. Néha azt éreztem, hogy csak kihasználja szegényt… Azonban mindig fel tudta magát menteni Holly, mert bizony hjiába minden amikor olvastam teljesen a hatása alá tudtam kerülni, hogy teljesen megfeledkeztem arról, hogy nem értek vele egyet. :D :D :D
Értékes gondolatokat zártam ismét a szívembe, hiszen a körülményeink nem kell, hogy megegyezzenek ahhoz, hogy hasonlóképpen lássunk bizonyos dolgokat.

LittleStar>!
Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Számomra ez a rész is volt olyan jó, mint az első. Volt bennem egy kis félsz, hogy ennyi idő után, egy lezárt történetnek második részt adni, vajon milyen lesz? Nagyon örültem, hogy nekilattam. Kár lett volna kihagyni! Ugyanolyan erzelemteli, de humoros, néhol sírós, mint az első rész volt. :) 5*
És annak ellenére, hogy régen olvastam az első részt simán be tudtam kapcsolódni a történetbe :)
(Mivel könyvtárból vettem ki, mondván, ha nem lesz jó és megveszem, akkor mi lesz…. Így most felkerult már a kivansaglistara is :D ebből kell egy saját példány is <3)

Reader_RexFan>!
Cecelia Ahern: Utóirat: Még most is szeretlek!

Ez a rész, ha lehet, még jobban megvett magának, mint az első. Tudom, hogy a megjelenések közt és az első rész cselekménye óta is több év telt el, utóbbiban szám szerint hét, én mégis örülök, hogy volt szerencsém egyből egymás után olvasni őket.
Az első rész végén, bár tudtam, hogy van folytatás és vártam is, hogy elkezdjem, elképzelésem sem volt róla, hogyan lehet egy ilyen horderejű történetet folytatni, de mindenképpen remekül sikerült. Az első dolog, ami mondjuk feltűnt, hogy az első rész E/3-ban, míg ez E/1-ben íródott, és így visszatekintve talán egy fokkal még hatásosabb lett volna ez az első részben is, hiszen Holly érzéseit az ő „szájából hallani” erőteljesebb volt itt, mint külső narrátortól az Utóirat: Szeretlek!-ben.
A klub először engem is annyira ledöbbentett, mint Hollyt, de később meghatott az egész. Minden klubtag sorsa szomorú, de szeretnének még egy utolsó nagy dolgot tenni, amihez Gerry levelei adják az alapot. Egytől egyig remek karakterek, és tetszett, hogy nem teljesen vették át a „helyet” Holly barátaitól, hiszen Sharon és Denise is feltűnt, utóbbi nagyon nemes szerepben. Talán Ciaran kívül, aki ugye jelen volt, a testvéreit hiányoltam az első részhez képest, főleg Richardot, aki sorsáról méltatlanul kevesebbet tudtunk meg, mint amennyit az első részben mutatott mintegy pálfordulása után szerettünk, vagy legalábbis én mindenképpen szerettem volna. Őket váltották fel inkább a klub tagjai, az új emberek, amivel viszont összességében nincs baj.
Nagy öröm volt a sok visszatekintés a gimnáziumi évekre vagy korábbi jelentéktelen vitákra Gerryvel, így sokkal több információt kaptunk a kapcsolatukról, mint korábban.
A cselekménye ugyan nem pörgött úgy, mint az elsőé, nekem mégis több volt az érzelem benne, a legszélsőségesebbek, a visszatérő gyásztól kezdve az önmarcangoláson és tépelődésen át a szerelemig, szeretetig, és nem csak Holly esetében. Viszont ugyanúgy olvastatta magát, mint az első rész, és csak egyszer kellett letennem, amikor spoiler, mert ott sírtam. Bár sosem sírok könyvön, ennek a regénynek sikerült elérnie.
Mindent összevetve nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt, hiszen mindenképpen olyan történet, amit az ember nem felejt el egyhamar.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

De vigyázni kell, mert az emlékezet a börtönünkké is válhat.

Málnika P>!

A gyászt nem tudjuk uralni, sőt többnyire úgy érezzük, hogy a gyász ural minket. Csak azt tudjuk kontrollálni, hogy miként kezeljük.

Bea_Könyvutca P>!

Légy kedves. Légy okos. Légy bátor. Légy boldog. Légy óvatos. Légy erős. Ne félj félni. Mindnyájan félünk néha.

348. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Azt tudom tanácsolni mindenkinek, akit érdekel, próbálja meg, hogy ne a dolog sötét oldalára koncentráljon. Abból legyen elég! Én inkább a reményről beszélnék!

22. oldal

Mariann_ P>!

Ha az ember visszanéz, visszamegy a múltba, az nem a gyengeség jele, nem a sebek feltépése. Ehhez erő és bátorság kell. Ehhez olyan ember kell, aki a korábbinál jobban uralja önmagát, és képes arra, hogy jó ítélőképességgel, de nem ítélkezve vizsgálja meg azt, aki valaha volt. Minden kétséget kizáróan tudom, hogy ez a visszatekintés, ez a vizsgálódás arra ösztönöz majd engem, meg mindenkit, akit az utazásom érint, hogy szárnyakat növesszünk…

231-232. oldal

AniTiger P>!

– A szerelem leheletfinom, tünékeny dolog, amit nagy becsben kell tartani. Amit dédelgetni kell, és közszemlére kell tenni, hadd lássa mindenki, nem pedig eldugni a szekrénybe, és szégyenkezni miatta.

168. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
AniTiger P>!

    A halál mindig velünk van, a halál a mi állandó társunk: az élet partnereként figyel minket a partvonal mellől. Míg élünk, haldoklunk is: minden leélt másodperc egy másodperccel közelebb visz földi napjaink végéhez, és az egyensúly egyszer óhatatlanul felborul. A halál mindvégig karnyújtásnyira van tőlünk, de mi úgy döntünk, hogy nem lépünk oda hozzá, ő pedig úgy dönt, hogy nem visz el minket.
    A halál nem taszít minket a mélybe: a halál elkap minket, amikor a mélybe zuhanunk.

193. oldal

pattie23 >!

Így kért engem, és nem is csak engem, hanem a világot is, hogy :Emlékezz rám! Mert végső soron erre vágyik mindenki. Arra, hogy ne vesszen el, ne maradjon le, ne merüljön feledésbe, hogy mindig részese legyen a pillanatoknak, amelyekről, ezt jól tudja, le fog maradni. Hogy nyomot hagyjon. Hogy emlékezzenek rá.

339. oldal

AniTiger P>!

    Egyszer olvastam egy cikket arról, hogy az óra néha megáll egy másodpercre, hogy az idő szinkronban maradjon az univerzummal. Ezt a kimaradt másodpercet szökőmásodpercnek nevezzük: így igazítják ki az egyezményes koordinált világidőt. Erre azért van szükség, mert a Föld forgási sebessége szabálytalanul váltakozik. A pozitív szökőmásodpercet 23:59:59 és 00:00:00 közé iktatják be, így az életünk egy másodperccel hosszabb lesz. Az újságokban, magazinokban időnként fölteszik a kérdést, hogy mi minden történhet egy másodperc alatt? Mire megyünk, mit nyerhetünk ezzel a többletidővel?
    Egy másodperc alatt elmegy majdnem két és félmillió email, tizenöt kilométert tágul a világegyetem, egy méh kétszázat ver a szárnyával, a leggyorsabb csigafaj megtesz 1,3 centimétert, a tárgyak csaknem öt métert zuhannak, és elhangozhat ennyi idő alatt a sorsfordító kérdés is: Hozzám jössz feleségül?
    Születik négy kisbaba, meghal két ember.
    Életről-halálról dönthet az az egyetlen másodperc.

77-78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő

Hasonló könyvek címkék alapján

Lucinda Riley: Viharnővér
Julia Lewis Thomson: Többek által
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől
Jojo Moyes: Miután elvesztettelek
Abbi Waxman: Új örömök kertje
Susan Elizabeth Phillips: Álom, édes álom
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
Aly Martinez: Érted mindent
Daniela Sacerdoti: Vigyél haza
Agnès Martin-Lugand: A boldog emberek olvasnak és kávéznak