Lantmadár 111 csillagozás

Cecelia Ahern: Lantmadár

Laura a nagyvilágtól elzárva él Írország délnyugati részén, a hegyek közt, harmóniában a természettel. Egy nyári napon azonban összetalálkozik az erdőben Solomonnal, és élete egy csapásra megváltozik. A sármos férfi egy dokumentumfilmes forgatócsoport tagja. A háromfős kis csapat éppen következő filmjéhez keres témát, Laura pedig egyből felkelti az érdeklődésüket. A lány ugyanis lenyűgöző képességgel rendelkezik: úgy tudja utánozni a hangokat, mint senki más – senki, csak az ausztrál lantmadár.

Laura egy új élet reményében a stábbal tart Dublinba, ahol nem csupán a nagyváros zajos nyüzsgése robban be a mindennapjaiba egyik pillanatról a másikra, de a 21. század is, a közösségi média, a tévé és a tehetségkutató műsorok pozitívumaival és árnyoldalaival egyaránt.

Cecelia Ahern legújabb regénye elgondolkodtató, szívmelengető szerelmi történet a mindenkiben ott lakozó szabadságvágyról és a világ zaja mögött megbúvó a csendről.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
400 oldal · ISBN: 9789632937519
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
408 oldal · ISBN: 9789632938165

Enciklopédia 1


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Cecelia Ahern: Lantmadár

Ez egy különös romantikus könyv, egy nem hétköznapi történetbe ágyazva, egy szerelem a városi fiú és az erdei tündérlány között, amelyben csak az a kérdés, hogy kiállja-e a nagyvilág próbáját, és övék lesz-e az örök szerelem. Na jó, maradjunk csak a szerelemnél.

A regény bennem végig nyugodt hangulatot keltett, talán Laura belső szépsége volt rám ilyen hatással, vagy Solomon megfontoltsága és megnyugtató jelleme, a melegség, szeretet és bizalom érzései váltakoztak bennem, bízva abban, hogy minden békés és szép marad.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/07/cecelia-ahern-lan…

4 hozzászólás
>!
Málnika P
Cecelia Ahern: Lantmadár

Cecelia Ahern könyveivel egyszerűen nem lehet mellényúlni. Mindig érdekelt, hogyan képes valaki ilyen varázslatos stílusban megragadni az élet igazi értékeit. Amikor megláttam az írónőt az Ünnepi Könyvhéten, mindent megértettem. Szívből jövő kedves mosolya, bája, csillogó szeme mély emberségről és tisztaságról mesélt.

A Lantmadár egy újabb csodaszép történet, amelynek éteri, meseszerű főhőse, Laura minden hangot bámulatosan tud utánozni. Egy dokumentumfilmes stáb felfedezi, és az eddig elzárkózva élő lány kilép a világba. Hiszen együtt kell változni a változással, ahogy anyja és nagyanyja tanították neki. Magányában egyetlen út áll előtte, élni a lehetőségekkel. Hirtelen egy tehetségkutató show szereplőjeként rivaldafénybe kerül, amely éles kontrasztban van eddigi életével, és az általa képviselt értékekkel. Csupa valótlan, hamis dolog veszi körül, holott eddig csak a természet tisztaságát ismerte. Ő pedig közben csodálatos képességével lehetővé teszi az emberek számára, hogy olyannak hallják önmagukat és a világot, amilyen valójában, végre mindenféle szűrő nélkül. A tehetség nem ismer határokat, ahogy a szív sem, amelyet Solomonnak és Bónak is meg kell értenie.

1 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Cecelia Ahern: Lantmadár

Eddig ez a második olvasásom az írónőtől, és kimondottan tetszett a könyv. A fülszöveg és a csodás borító nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megvettem, és bár lehetett volna jobb, nem nevezném csalódásnak. A történetből sok tanulság levonható. Annyira illik a helyzetre az a bibliai passzus, hogy 'Ne dobjátok gyöngyeiteket a disznók elé, mert megfordulnak és megtapossák.' Egy évtizedekig elzárt lányt kitenni a médiacirkusznak barbárság. a szórakoztatóipar világa kegyetlen, mindenki eldobható. Bora ezért haragudtam, mert jobban kellett volna tudnia, hogy mi következik, hiszen felelősséget vállaltak Lauráért.. Solomonnak peddig több határozottságott kellett volna mutatnia a durci helyett.
Szóval adott egy varázslatos ír vidék egy tündérszerű királylánnyal és egy szégyenlős lovaggal, aki a végén azért csak nekimegy a sárkánynak. A hibái ellenére elvarázsolt.

>!
Bitten
Cecelia Ahern: Lantmadár

Hát igen! – megint a borító szúrt szemet :D

Szerettem, hogy a lantmadár teljes értékű részét képezi a történetnek. Szerettem az asszociációkat és imádtam hogy üzenete is volt.
Ez a könyv egy „egész”. Bár bevallom kicsit olvastam volna még a családról és Solomonék párosáról (kicsit kevés jutott nekik)

Kedvenc!

4 hozzászólás
>!
Illatos_Hópehely P
Cecelia Ahern: Lantmadár

Engem teljesen elvarázsolt mind a borító, mind a történet.
Az elején kicsit képzavarban voltam, hogy Rachel aggódik az otthon hagyott feleségéért és hogy Bo nem egy pasi :D
Aztán pár mondat után tisztázódtak a szerepek.
A fülszöveg alapján azt hihetnénk, hogy Laura a külvilágtól teljesen elzárva éli az életét, mit sem tud a világról, de hála Tomnak és a könyveknek ez nem így van.
Nagyon is tisztában van vele, hogy mi történik körülötte, igaz ezt az ő kis viskójában másképp képzeli míg ki nem szakítják onnan és dobják az oroszlánok közé.
Bo egyáltalán nem volt szimpatikus, hogy Solomon szavaival éljek ” Undorító vagy Bo”
Annyira csak a saját filmjével volt elfoglalva, hogy egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy Laura hogy érez ezzel kapcsolatban.
Solomon lehetett volna egy kicsit határozottabb az érzéseivel kapcsolatban.
Itt ott érdekes fordulatot vett a könyv, de ez tette izgalmassá.
Bo a végére sem lett a kedvencem, de tetszett, hogy helyre hozta a hibákat amit vétett.
spoiler

2 hozzászólás
>!
Finn_Hudson
Cecelia Ahern: Lantmadár

Nagyon szeretem Ahern könyveit, mert a történei egyszerűek, mégis nagyon különlegesek. A Lantmadárral viszont nagyon mellé lőttem.
Itt is megkaptam az egyediséget, hisz egy társadalamtól elzárva nevelkedett lány a főszereplő. Nem is ezzel volt a gondom, hanem a szereplőkkel. Laura, a Lantmadár egy idő után nagyon idegesítővé vált. Az elején az ártatlansága még meggyőző volt, de utána nagyon hamar ugyanez a tulajdonsága irritálóvá vált spoiler. A másik karakter, akit nagyon utáltam, az Solomon volt. Bár ő volt itt a hősszerelmes, mégis csupa olyan tulajdonságot testesített meg, ami inkább női szemmel taszító, mint vonzó spoiler Az egyetlen kedvelhető karakter számomra Bo volt, pont aki elvileg a kisördög a történetben. Én teljes mértékig mellette álltam. Ő legalább emberi alak volt, mind a jó, mind a rossz megjelenik benne, tisztában van a hibáival. Lehet, hogy picit túlzásokba esett, de ő legalább nem élősködött mások nyakán spoiler.
Nekem sajnos nagy csalódás lett ez a regény, sokkal többet vártam tőle, de attól még Ahern továbbra is az egyik kedvenc íróm marad.

>!
Kókuszka P
Cecelia Ahern: Lantmadár

Egy bizarr romantikus mese egy lányról, aki 26 évesen a világtól elzárva él, de egyik pillanatról a másikra megváltozik az élete. A természet nyugodt világából bekerül a nagyváros forgatagába, egy tehetségkutató mesterséges világába. Minden hangot le tud utánozni, legyen az a kávégép, vagy mások nevetése, hanghordozása. Tükröt tart az emberek elé. Ahern azt mutatja be, hogyan képes beilleszkedni egy teljesen más világba. Érdekes téma, de számomra ugyanakkor néha túlírt, és sok hihetetlen elemmel tarkított.

>!
Zsuzana P
Cecelia Ahern: Lantmadár

Az első pár oldal után úgy éreztem, ez nem lesz az én könyvem. Napokra letettem , valahogy nem tudott magávalragadni. Majdnem abba is hagytam, de szerencsére inkább folytattam és milyen jól tettem. Nem egy izgalmakkal teli könyv, egy lassú lefolyású kis romantikus történet. Tele igazságokkal, hogy milyenek is lettek az emberek. Hogy a pénz és csillogás mennyire megváltoztat, átformál. Mennyi mindent nem veszünk már észre és mi minden lényegtelen dolgot pedig kiemelünk. Boval voltak gondjam, de még az ő karakterét is sikerült megszeretnem a végére. Rory viszont spoiler
És a borító… 10csillag.

>!
BarbyMalik0112 P
Cecelia Ahern: Lantmadár

Hihetetlen élményt nyújtott Cecelia Ahern regénye, az biztos, hogy nem ez volt az utolsó olvasmányom tőle. Érdekes volt, egyedi és fordulatos, ahogy az írónő felépítette Laura egész világát, és ahogy bemutatta, ő milyen szemmel fedezi fel a nagyvárost minden pozitívumával és negatívumával együtt.

Élveztem nagyon az olvasását, és azoknak ajánlanám leginkább, akik nyitottak az új felé, ahogy Laura is az volt, és egy fordulatos, aranyos regényre vágynak egy napos, vagy éppen esős nyári délutánon, amely történetnek csodálatos üzenete is van.

Bővebb értékelésem a blogomon: https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2018/06/cecelia-ah…

>!
Mariann_Czenema P
Cecelia Ahern: Lantmadár

Érdekes, összetett regény, számomra kicsit túlságosan young adult, túl romantikus volt. Legjobb jóindulattal, főleg a mellékszereplők, Rachel és Solomon családja miatt kap tőlem négy csillagot a mű.
(bővebben itt:
https://czenema.blogspot.com/2018/07/cecelia-ahern-lant…)


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

Miért ne lehetnének az emberek egyszerűen csak nagyon jók valamiben?
Miért kell a legjobbnak lenniük?

213. oldal

2 hozzászólás
>!
Mógi

Mindig változnak a dolgok, még a hegyen is. Együtt kell változni a változással.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: változás
1 hozzászólás
>!
Zsuzana P

Az élet olyan, amilyen, a dolgok úgy történnek, ahogy, semmi értelme analizálni, megpróbálni megváltoztatni a megváltoztathatatlant vagy megérteni a megérthetetlent.

20. oldal

>!
Málnika P

– Azt hiszem, amit te csinálsz, az lehetővé teszi, hogy az emberek pontosan olyannak hallják önmagukat és a világot, amilyenek. Szűrő nélkül. És a mai világban baromi nagy ritkaságnak számít minden, ami természetes és érintetlen.

232-233. oldal

>!
Málnika P

Nem érez megkönnyebbülést, csak a pánikot és félelmet. A borzalmas érzést, hogy muszáj szembenéznie a helyzettel, döntenie kell, nem bújhat el. Az elbizonytalanodás természetes érzését, ami együtt jár a változással való szembesüléssel.

367. oldal

>!
Mógi

A világon csak egymásra volt szükségük, ami csodálatos volt, de egymásra szükségük volt. Egymásból táplálkoztak.

107. oldal

>!
Mentavirág P

– De te olyan jól tudod kezelni, ha sokan vesznek körül. (…)
– Egy darabig – mondja –, de miután leszívták minden energiámat, muszáj újratöltenem az aksit.
Laura megdöbbenve néz rá.
– Akkor nem csak én érzek így?
– Nem, határozottan nem – ásít Bianca. – A mamám szerint azért van, mert empatikus vagyok. Érzem mások energiáit, és ez lecsapolja az enyémet.

261. oldal, 25. fejezet

2 hozzászólás
>!
Zsuzana P

Sosem múlnak nagy dolgok egyetlen pillanaton.

269. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marian Keyes: Rachel vakációja
Marian Keyes: Utolsó esély szalon 1-2.
Marian Keyes: Lucy Sullivan férjhez megy
Sheila O'Flanagan: Szakításból szerelem
Eithne Shortall: Az élet Henry után
Cathy Kelly: A múlt titkai
Marian Keyes: A legfényesebb csillag
Sheila O'Flanagan: Teérted mindent
Cathy Kelly: Szerelmi leckék
Eithne Shortall: Szerelem a huszonhetedik sorban