Az ​üveggolyók titka 134 csillagozás

Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

Sabrina Boggs egy nap rátalál amnéziás édesapja rejtélyes üveggolyó-gyűjteményére, és eseménytelen élete egyszerre megváltozik. Egyetlen napja van arra, hogy kiderítse, mi is történt a férfival, aki nem emlékszik a saját múltjára.
Mikor alakult ki az édesapja gyűjtőszenvedélye, s vajon miért titkolta ezt hosszú évtizedeken át a családja előtt? Hová tűntek a gyűjtemény legértékesebb darabjai, és kik voltak az apa barátai, szerelmei?
Sabrina sokkal nagyobb titokra bukkan, mint amit valaha el tudott volna képzelni, és a nyomozás során ráébred, hogy időnként a hozzánk legközelebb állókat ismerjük a legkevésbé.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632935942 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
320 oldal · ISBN: 9789632936345 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás

Kedvencelte 9

Most olvassa 6

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Porcsinrózsa>!
Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

Érzelmi hullámvasút ez a regény. Cecelia Ahern olyan pontos lélekelemzéssel szolgál, hogy akár pszichológiai pályát is választhatott volna.
Eleinte feszélyezett az eseménysor, egyre frusztráltabb lettem, aztán nagyon lassan oldódott a hangulatom az események kibontása során.
A regény tipikus példája annak, hogy a szeretetlenség, a kérges lélek hogyan tehet egy életre boldogtalanná másokat. Az ingerszegény környezetben végig érezhető a sivár kilátástalanság, az értelmes cél nélküli élet keserűsége.
Az üveggolyók mentsvárat jelentenek, örömet adnak egy olyan embernek, aki ennél sokkal többre vágyik. A cél : kitörni ebből a környezetből, akár hazugságok árán is.
De mi van akkor, ha a hazugság észrevétlenül körbefonja áldozatát, aki szinte már bebábozódik? Úgy tűnik, nincs menekvés.
Igazi mélylélektani regény ez. Elgondolkoztat olvasás közben a saját életünk szerepjátékairól, túlélési stratégiáinkról, szeretetvágyunkról. Mert a dal is így szól : minden ember boldog akar lenni… De milyen áron?

8 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

Mindig is valósággal bolondultam a szép borítójú könyvekért, ezért is ragadta meg a figyelmemet ez a cseppet sem szokványos nekem mégis sokat ígérő könyv. Valósággal megigéződtem a borítón látható üveggolyó láttán.
Azért megjegyezném, hogy mellesleg egészen más valamire számítottam, kicsit limonádébb jellegű Cecelia Ahern írásra. Nem is tudom, miért. Aztán egy roppant megkapó olvasmány lett belőle. Fájt letennem a könyvet, mert megint szívbe markoló, nekem sokat mondó írás lett az írónőtől.
Miért gyűjtöget annyi ember mániákusan tárgyakat, mi húzódhat meg a háttérben, nos erre próbál kicsit ráreflektálni az írónő. spoiler MIndannyiunknak vannak félelmei, tele vagyunk kisebbségi komplexusokkal, attitűdökkel, félig vagy szinte már emészthetetlen hétköznapi gondokkal, amit próbál mindenki a maga módján a szőnyeg alá söprögetni, vagy úgymond elmenekülni kicsit a valóság talajáról egy képzelt világba, ahol körül rakjuk magunkat megfelelő szépségű, tartalmú tárgyakkal, ami legalább is, ha másoknak nem is, nekünk sokat mondanak. Nos ez a könyv bennem legalább is rengeteg nosztalgikus emléket ébresztett, nagy rajongója voltam az üveggolyóknak én is anno, de ennek már jó pár éve. Elgondolkodtató volt számomra, hogy mozzanatról mozzanatra mennyire sikerült megint megfájdítani kicsit a lelkemet az írónőnek, ugyanis rohan az élet, mint a gyors vonat, és vigyázni kell, mert ami egyszer elmegy mellettünk,az ott is marad.

Ferger_Jolcsi P>!
Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

Mikor nekiálltam olvasni a könyvet, még nem tudtam, hogy miről fog majd szólni, mert nem olvastam el a fülszövegét, csak annyit tudtam, hogy Cecelia Ahern írta, ami már önmagában egy jó kezdet, én nagyon szeretem az írónő könyveit. Ez a könyve se volt rossz, bár egy kicsit több izgalmat is el tudtam volna képzelni. Számomra nem volt olyan nagy áttörés a rejtély megoldása, mint ahogy azt vártam, de azért kellemes olvasmány volt. Szerettem olvasni Sabrina apukájának múltbéli életéről, ahogy egyre többet tudtunk meg az ő múltjáról és egyre jobban összeálltak a dolgok a jelenben.

Boritek70>!
Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

A legtöbb ember gyűjt valamit. Ki szenvedéllyel, ki csak úgy, van aki kinövi, van akinek életre szóló örömforrás marad. Van aki ország-világ előtt vállalja ezt a szenvedélyt, és van, aki titokként kezeli. Egy ilyen titok nyomába eredünk ebben a történetben, ahol az elbeszélők és az idősíkok folyamatos váltogatása nyomán lassan derül fény főhősnőnk édesapjának a családjához és az üveggolyókhoz fűződő bonyolult és fájdalmas kapcsolatára. Nem egy kapkodós, körömrágós sztori, néha számomra túl lassan csordogálónak is tűnt, de összességében kedvelhető, szép történet.

mrsp>!
Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

Egy jó ideje bojkottálom Cecelia Ahern könyveit, mióta többször is csalódtam benne. De aztán a Vétkes című ifjúsági regénye, amely hatalmas kedvenccé vált, meggyőzött, hogy adjak még egy esélyt az írónőnek, így került a kezembe Az üveggolyók titka. És örülök, hogy úgy döntöttem, elolvasom, mert ez most kellett a lelkemnek.

Ahern könyvei jellegzetesen tele vannak romantikával, happy end-del, Írországgal, súlyos titkokkal, így jó érzés volt belesimulni ebben a kicsit zord időben egy ismerős, puha környezetbe, amit számomra az írónő könyvei jelentenek. Az üveggolyók titka története elsőnek kicsit abszurdnak tűnhet: ez a könyv most komolyan üveggolyókról fog szólni? Kérdeznénk. És igen, de ezáltal sokkal többről. Az üveggolyók csak közvetítő eszközként szolgálnak, aminek hatására feltárul előttünk egy megélt élet, annak megannyi fájdalmával, boldogságával, emlékével együtt. Nekem tetszett ez az eszköz Ahern részéről, mert nem gondolnánk, hogy egy ilyen apró kis dolog mekkora lavinát tud elindítani.

Sabrina, mint főszereplő számomra szimpatikus volt, és az édesapját is megkedveltem. A történet végkifejletére, habár a fülszöveg is utal egy nagy titokra, gondolni sem mertem volna, nagyon meglepett és megdöbbentett. Örülök, hogy úgy döntöttem, adok egy esélyt az írónőnek, mert nagyon tetszett ez a könyv.

Bur3sz>!
Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

Egy aranyos családi regény. Apa és lánya meséje egy titkos életről, amit az apa elfelejtett, a lánya meg kinyomozott. Aki szereti Cecelia Ahern regényeit, jól fog szórakozni. Aki meg nem ismeri, megszereti.

buzavirág>!
Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

Nem a legjobb könyve az írónőnek, de rossznak semmiképp nem mondanám. A történeten nagyon erősen jelen van a család fontossága, és rámutat sok-sok emberi hibára. Szerettem belelátni a nagy család életébe, még ha nem épp kedvező színben is volt feltüntetve, hét fiú, egy igazi ír család, eszelős. De a főbb szereplők viselkedése sokszor annyira távol állt tőlem, számomra elképzelhetetlen, hogy évtizedekig hazugságban éljek, és ráadásul itt olyasmi miatt, ami egyáltalán nem szégyen. A könyv többféle embertípust bemutat, egyik sem hibátlan, ezért sem kerültem hozzájuk igazán közel, de felettébb érdekesen alakul ki a megoldás, ahogy váltakozik múlt és jelen.

Zsuzana>!
Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

A váltott szemszögért nem voltam oda. Álltalában az így íródott könyvek nem nőnek a szívemhez. Most is a fél csillag levonásom ez miatt van. Illetve Sabrina személye miatt. Ki nem állhattam. Kicsit sem tudtam megszeretni. Sokszor teljesen felesleges volt számomra, de egy szükséges rossz, mert jó néhány történetet álltala ismerünk csak meg. Az apa részeit imádtam és folyton csak azt akartam olvasni. Váltakoznak az idők is hol a gyerekkorába látunk bele, hol az idősebb korába, de összességében ez így van jól megírva, mert minden így kapcsolódik egymással össze. Alapban ez egy szomorú történet, de sokszor megmosolyogtatott. A Boggs család harcai, játékai és összetartása szeretni való volt.

Mpattus P>!
Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

Ez volt az első könyvem a szerzőzőtől. Sok elismerő kritikát olvastam már műveivel kapcsolatban, így – szokásomhoz híven – magasra tettem azt a bizonyos lécet, mikor fellapoztam a könyvet. Mégis sikerült meglepnie (vagy mégsem volt olyan magasan a léc). Az első lapokon beszippantott a könyv, mégsem éreztem átütőnek. Ám mikor az üveggolyók megérkeztek Sabrinához, valami nagyon megváltozott. Hiába esett le rövidesen, hogyan futnak össze a szálak, hiába láttam át a nyomozást, az elbeszélő valahogy mégis elhitette velem, hogy Sabrinával együtt göngyölítem fel a múlt nagy titkát, s nem külső szemlélőként figyelem a nő kutakodásait.

Teljes értékelés itt:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/12/cecelia-ahern-az-…

Anó P>!
Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

Elgondolkodtató és érdekes regény volt. Ha „egy szuszra” olvasom el, szerintem 5 csillagos is lehetne nálam. De „közbefurakodtak” más könyvek is, megtörték ennek az ívét. Arra gondolok most, utána, milyen keveset tudhatunk sokszor olyan emberekről, akiket, azt hisszük, kívül-belül az unalomig ismerünk. Sabrina sem tudta volna meg, milyen az édesapja kettős, illetve valódi énje, ha apja nem betegszik meg. Nem tudta volna meg, mi a baj apjával és saját magával is – hiszen jobban hasonlít természetre édesapjára, mint gondolná. Meg azon is morfondíroztam még, hogyan válhat valami, ami eredendően segített túlélni és a boldogság forrása volt, ártalmassá, sokká, hogy az ember meg szeretne tőle szabadulni…
Később el fogom majd olvasni ezt a regényt újra!


Népszerű idézetek

Zsuzana>!

Az emlékeimet három csoportba lehet osztani: olyanok, amiket el szeretnék felejteni, olyanok, amiket képtelen vagyok elfelejteni, és azok, melyekről el is felejtettem, hogy elfelejtettem, amíg egyszer eszembe nem jutnak.

(első mondat)

Nikolett_Tóth_7>!

A bántó tettek olyanok, mint a gyökerek, amik csak terjednek, szerteágaznak és kúsznak mindenfelé a felszín alatt, behálózzák a megsértett ember egész életét. Soha nem egyetlen hibáról, egyetlen pillanatról van szó, abból mindig pillanatok egész sora lesz, amik mind gyökeret eresztenek, ezek pedig idővel összegabalyodnak, összetekerednek, mint egy öreg, szélfútta fa részei, kibogozhatatlan gócokba állnak össze, és megfojtják egymást.

159. oldal

Zsuzana>!

Olyan feleséget akartam, aki jobb nálam. Csak később jöttem rá, miért: mert magam is jobbá akartam válni.

139. oldal

Juca P>!

Úgy tűnik, amikor felidézek egy-egy embert, nem a hétköznapi arcát látom magam előtt, hanem egy-egy drámai pillanatot, amelyben felvillan a személyiségüknek egy olyan része, amit általában elrejtenek a világ elől.

8. oldal

Nikolett_Tóth_7>!

Talán igaz, hogy az ember soha nem ismeri meg teljesen önmagát, amíg valaki tökéletesen meg nem ismeri őt.

238. oldal

Aquarius>!

[…] pokolba az élet nehézségeivel, élvezzük inkább a pillanatot, azt, amit, éppen csinálunk.

259. oldal

Zsuzana>!

Szeretem megtartani a titkaimat. Így én szabom meg, hogy az emberek mit tudnak rólam.

138. oldal

Szelén>!

– Célzás közben mindig egyenesen a célon tartsd a tekinteted! A szem vezeti az elmét, az agy irányítja a kezet. Ezt ne feledd: a célt soha ne téveszd szem elől, Fergus, és akkor az elméd megteszi, amit kell.

Kathleen>!

Jól tűri a beszólásomat, és ettől elmegy a kedvem attól, hogy tovább bántsam, mert úgy érzem, én lettem tőle kevesebb, nem ő.

pandáslány>!

Ebben a különleges pillanatban, amikor a nap eltűnt a hold mögött, ráébredtem, hogy miért ragaszkodom ennyire édesanyám régi fényképéhez. Azért, mert a hold golyóhoz hasonlóan az ő bensőjében is ég a láng, márpedig ezt bizony csodálni kell, félretenni és félteni, és néha elővenni nézegetni, amikor erőt szeretnél meríteni valamiből vagy a benned lobogó lángból már csak parázs maradt.

127. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cora Reilly: A vágy hatalma
Sarah Adams: Gyakorlat teszi a mestert
Lisa Kleypas: Apja lánya
Colleen Hoover: November 9.
Lucy Score: Amit sosem fedünk fel
Karina Halle: A féktelen trónörökös
Helen Hoang: Amit a szív diktál
Vi Keeland: A kemény főnök
Vi Keeland: A beosztott
Lynn Painter: Mr. Téves Szám