Ahol ​a szivárvány véget ér 953 csillagozás

Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Rosie és Alex jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, és életre szóló szövetséget kötnek az iskola és a felnőttek zord világa ellen. Az izgalmas órai levelezések alatt még nem sejtik, hogy életük következő jó néhány évét is így fogják eltölteni: egymással levelezve… A sors újra és újra elválasztja őket egymástól, hogy próbára tegye barátságukat, kitartásukat és őszinteségüket. A gyerekek komoly felnőtté cseperednek: mindketten dolgoznak, házasodnak, gyereket nevelnek, válnak, de a varázslatos kötelék, amely összeköti őket, életük minden öröme és bánata közepette is megmarad.
Több van-e köztük puszta barátságnál? Ha kapnának egy utolsó lehetőséget, kockára tennének-e mindent az igaz szerelemért?

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
446 oldal · ISBN: 9789632933078 · Fordította: Morcsányi Júlia
>!
Athenaeum, Budapest, 2013
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933078 · Fordította: Morcsányi Júlia
>!
Athenaeum, Budapest, 2008
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639797291 · Fordította: Morcsányi Júlia

1 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Rosie Dunne · Alex Stewart · Ruby (Minnelli) · Katie Dunne · Toby


Kedvencelte 245

Most olvassa 28

Várólistára tette 457

Kívánságlistára tette 395

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Az egyetemes kérdések egyike, hogy létezik-e igaz barátság férfi és nő között?
Nos, véleményem szerint nem létezik, mert úgy gondolom, egy idő után elkerülhetetlen, hogy az egyik fél ne érezzen egy ici – picivel többet.
Ha úgy tetszik, akkor saját tapasztalatból is beszélek, hiszen Pisti és én, már gyerekkorunktól kezdve ismertük egymást, aztán ők elköltöztek és egy jó ideig nem találkozunk.
Később viszont, már majdnem felnőtt fejjel, újra összefutottunk és hiába próbáltuk ugyanonnan, a barát zónából folytatni a dolgokat, ebből végül sokkal, de sokkal több lett, most meg már el is jegyeztük egymást. :)
Szerettem ezt a történetet, de nem tudok rá négy csillagnál (Molyos értékelés) többet adni, mert számomra egyszerűen hihetetlen, hogy a kötetben majd 50 év, pontosabban 43 év telik el és Rosei meg Alex ennyire későn döbbennek rá, hogy nekik végül mégis egymás mellett a helyük.
Keserédes, igazán megosztó sztori ez, ami évtizedeken keresztül követi nyomon két család és a barátaik, rokonaik, ismerőseik életét.
Tanúi lehetünk sokféle eljegyzésnek, házasságnak, csúfos válásnak. Rengeteg munkakezdésnek, elbocsátásnak, megcsalásnak, de sok-sok örömnek, például gyermekáldásnak is.
Hatalmas lélegzetvételű regényről van szó, ami közben persze tele van humorral, romantikával, ráadásul erősen arra koncentrál, hogy sosem késő megvalósítani az álmainkat, belefogni valami újba.
Az írónő stílusa lenyűgöző, főleg, hogy levélregény formájában mutatja be nekünk több, mint 20 szereplő mindennapjait. Ez azért nem kis teljesítmény.
Viszont a film, akkor is jobban tetszett – ez most egyébként számomra is meglepő – hiszen ott azért jóval kisebb időintervallum telik el, még az eredmény mégis ugyanaz. :)
A film számomra picit hitelesebb, hiszen Rosei és Alex ott is folyamatosan távol vannak, ott is korlátok között kommunikálnak, mégis sokkal hamarabb rádöbbennek, hogy mi az igazság és nem vesztegetnek el ennyi évet.
A kötetben egyébként – egy idő után – párhuzamosan futni kezd egymással két nagyon hasonló sztori, hiszen Rosie kislányának, Katie-nek is van egy fiú legjobb barátja, Toby, és őket is igazán jól megismerhetjük, nekik is drukkolhatunk, hogy ne kövessék el ugyanazt a hibákat, mint Alexék.
Gondolom mondanom sem kell, hogy Katie és Toby párosa évekkel fiatalabb, de néha mégis több eszük volt, mint a felnőtteknek.
Egy idő után az is bosszantott, hogy tényleg minden összeesküdött Rosie és Alex ellen.
Amikor már éppen kiderült volna az igazság, akkor történt valami olyan dolog, ami újfent évtizedekre elszakította őket egymástól.
Alexre picit haragudtam, mert ha igazi férfinek bizonyul, akkor bátran odaáll a szeretett nő elé és bevallja neki az érzéseit, nem halogatja ennyit a fontos dolgokat.
Persze tudom, hogy akkor a regény is sokkal rövidebb és nem történik benne ennyi izgalmas esemény, de néha akkor is így éreztem és a fejemet fogtam.
Szóval idegeskedtem eleget, de közben szárnyalt a lelkem és jókat nevettem néhány igazán sarkalatos élethelyzeten. :)
Bátran ajánlom azoknak, akik szintén annyira szeretik a levélregényeket, mint én, valamint a film kedvelőinek is, hiszen számukra szintén kötelező olvasmány, nem mellesleg pedig, a kettő egészen jól lefedi egymást, átfogó képet nyújt erről az egészről.

Ennél is bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/09/konyvkritik…

>!
gab001 P
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Nagyon szeretem az írónő könyveit és ez az egyik legjobb, amit Tőle olvastam. Láttam a filmet is, de elég sok eltérés volt, így bőven tartogatott meglepetéseket. Szinte mindent szerettem ebben a könyvben: az írónikus humort, a meglepő helyzeteket, a családi és baráti kötelékeket, a hétköznapokat és az ünnepeket. Mivel életem során kerültem hasonló helyzetbe, így egészen át tudtam érezni a legjobb barátok problémáit. Nagyon jó volt olvasni a könyvet, így nem bánom, hogy ilyen sokáig tartott megoldaniuk ezeket. Egészen beszippantottak a levelek, üzenetek; olyan volt mint egy folyamatos párbeszéd, amiben sokan szóhoz jutnak és amely során csak úgy repülnek az évek. Szigorúan csak úgy szabad olvasni, ha az embernek van ideje, mert letehetetlen. Nem voltak különleges elemek benne, mégis elvarázsolt.

>!
Athenaeum, Budapest, 2008
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639797291 · Fordította: Morcsányi Júlia
8 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Azt hiszem, hogy a romantikus mini-könyvklub második könyve sem nevezhető romantikus történetnek, hiszen egy nő 40 évét meséli, amiben nagy szerepet kap a családja, a barátai és az útkeresése. Fejlődésregény, amiben a megjelenő kapcsolatok sokfélék, nem csak romantikusak. Egyébként a levelezések kapcsán ismerjük meg a történetet, a szereplőket… Nem tudtam. Az 50. oldalon rágtam be és lapoztam át a könyvet, hogy hol van már a vége a levelezésnek – nem, nincs vége! Az EGÉSZ könyv levelek és válaszok a levelekre, e-mailezések és chat beszélgetések hosszú sorai, de szerencsére hamar megszoktam. (Más is járt már úgy, hogy ilyen alapdolgot nem tud a könyvéről? Felvállalom, égő vagyok.)

Az elején túl személyes volt, hiszen mégis a levelezésüket olvasgatom, de érdekes élmény volt meglesni, mit írnak egymásnak. Valahogy mégis személytelennek éreztem, őket pedig távolinak – ez egyébként a végére teljesen megváltozott, szétbőgtem a fejem az utolsó huszonpár fejezeten. Egyszerre voltam irtó dühös a könyvre és gondolkodtam az 1 csillagon, illetve nagyon boldog, hogy elolvashattam. Abszolút megérdemli az 5 csillagot (amit meg is adok neki), mert teljesen lekötött, élvezetes és vicces volt! Útkeresős levélregénynek tökéletes.

Kedvenc mellékszereplők: Ruby, Miss Casey
Kedvenc rész: Újságcikk Gregről (B@sszus! Ez mindent vitt nálam!)

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/cecelia-ahe…

>!
Athenaeum, Budapest, 2008
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639797291 · Fordította: Morcsányi Júlia
>!
Violet_Finch_PMónika P
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Nos,azt előre el kell mondanom,hogy ezt a könyvet az írtóra türelmes embereknek ajánlom,akik szeretnek pluszban még szenvedni is.
Konkrétan 5X ütöttem meg a könyvet!!! Jól olvasod!! MEGÜTÖTTEM!! Két napra abba is hagytam az olvasását miután természetesen megütöttem és elhajítottam a francba….ez akkor volt amikor spoiler
Eddig komolyan türelmes embernek gondoltam magam,de azért emberek….az Isten szerelmére,mindennek van határa!!!!
Rosie és Alex sajnálom,de hozzàtok egyáltalán nem volt türelmem. Elcseszett egy szerelem volt a tiétek és mikor megláttam,hogy hány évesen jutottatok odáig,hogy együtt legyetek…irtó mérges lettem….
Ennyi év….
Atyaég……

4 hozzászólás
>!
Csoszi
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Nehéz értelmes dolgokat írnom erről a könyvről, mert csak úgy kavarognak bennem az érzések. Igazából nem egy habkönnyű olvasmány, időnként átlengi a szomorúság. És olykor-olykor bizony fájt a szívem Rosie-ért (spoiler). Szinte mindig történt valami, ami keresztbe tett neki, és megakadályozta, hogy az élete végre egyenesbe kerüljön. A könyv formája nagyon érdekes: leveleken, e-mail-eken és chateléseken keresztül követhetjük nyomon a szereplők sorsát több, mint negyven éven át. Sokszor elkalandoztak a gondolataim, hogy mi lett volna, ha ez meg az történik, ha az időzítés tökéletes. Rosie-nak bizony sok évtizedig tartott, míg végül elérte azt, amire vágyott. Kicsit zavart, hogy Rosie és Alex nagyon szerették egymást, mégis túl sokáig halogatták, hogy bevallják mit is éreznek a másik iránt.

>!
ZeiMinn
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Kisebb szerelmem úgy kezdődött e könyv iránt, hogy láttam a Love Rosie trailerjét és én tudtam, hogy én akkor is meg fogom nézni ezt a filmet és elolvasom a könyvet, ha törik ha szakad. Nagy szomorúságot éreztem, amikor nem találtam sehol a könyvet. Aztán a könyvesboltban megláttam, az újfajta kiadásban és már tudtam, hogy nekem Ő kell. (Aztán megvettem egy szar könyvet, visszamentem és kicseréltem erre a gyönyörűségre.)
Sosem érdekelt különösebben, hogy maga az egész könyv egy levélregény, amíg a kezembe nem vettem. És tudtam, akármilyen is lesz, nagy meglepetéseket és újdonságokat fog nekem nyújtani. És tényleg nagyon élveztem: mind a karaktereket, a rengeteg problémát (még ha néha túl hosszúakra sikeredtek is), a sok szép mondatot, és a különböző formákat: e-mailek, chat beszélgetések, újságkivágások, meghívók, levelek. Azt vettem észre, hogy leülök olvasni és a lapok csak fogynak. Viszont ami legjobban tetszett, az maga a tudat volt, hogy mennyire valódiak lehetnek ezek az itt megtörtént események, mennyire gyorsan mehet át egy fénypont egy mélyponttá, illetve maga az idő múlása: biztos vagyok benne, hogy ezentúl másképp fogom látni az életet, hiszen a könyv történései közben annyi idő eltelt, együtt nőttünk a szereplőkkel. Eszméletlenül csodálatos élményt kaptam. Köszönöm.

>!
Athenaeum, Budapest, 2013
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933078 · Fordította: Morcsányi Júlia
>!
Bajnoczianna
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Azt kell mondjam csalódtam. Nem kicsit. A filmet nem szeretem, mert túl sok mindent akartak bele sűríteni pár órába. A könyv azonban mindenért kárpótolt engem. Katie sokkal erősebb jellem volt, mindig talpra tudott állni a nehéz helyzetek során. Nagyon szerette a lányát, mindent megadott neki. Alexel-val kapcsolata pedig tele volt örömteli és boldog pillanatokkal. Igazán helyes páros voltak ők ketten.

>!
Katara_Phoenix P
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Annyi minden kavarog most a fejemben..az első,és legfontosabb: CSESSZE MEG MINDENKI, aki nem értékeli azt, hogy egy szerető, gondoskodó, óvó társ van mellette. CSESSZE MEG MINDENKI, aki nem vigyáz arra,aki az övé. MINDENKI CSESSZE MEG, aki magától értetődőnek veszi a társát. Mert nem az. Hihetetlenül ritka kincs.
Három éve nem sírtam úgy egy könyv után, mint most…ugyanannak az embernek a vállán sírtam legalább húsz percig, mint akkor.♥
Az első, és legfontosabb: Alex!!! ♥ Mindenkinek szüksége lenne legalább egy olyan : társa / férjre / barátra / legjobb barátra / kiskutyára / akármire , mint Alex. Csodálatos ember, úgy, ahogy van! Annyira drukkoltam, folyamatosan mantráztam, hogy írdmármeg…monddmárel….hagydamásiknőt…menjmárvisszahozzá…csináljvalamit..AKÁRMIT!!! ._." Rosie-ra nagyon sokszor haragudtam, annyi mindent másképp csinálhatott volna!!! ._." Amikor spoiler, elmondhatatlanul kiakadtam!! Alex-nek abban a percben el kellett volna mennie érte, amint meggondolta magát. MÉG AKKOR SEM LETT VOLNA KÉSŐ!!!
Úgy olvastam volna még egy hosszabb epilógust is.:(
Imádtam,hogy Katie és Toby ugyanarra az útra lépett, mint Rosie és Alex..de szerencsére úgy tűnik, hogy nekik több eszük van. :))
Az a bizonyos csönd.
Olvassátok, Szeressétek!

Kedves, @Judyt ! Tudom,hogy legalább ezerszer elmondtam már, de még egyszer köszönöm,hogy összehoztál ezzel a csodálatos könyvvel (meg persze, hogy megkértél, álljak veled sorba dedikáltatni. Fantasztikus volt.) Külön köszönet, amiért elviselted a kirohanásaimat egy-egy jelenet után. :D

4 hozzászólás
>!
bkata12
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Drága Cecelia!
Nagyon örülök, hogy megírtad ezt a könyvet. Imádtam minden oldalát, és azt hiszem, bizton állíthatom, hogy óriási hatással volt rám.
Néha egy kicsit idegesített, hogy Alex és Rosie ennyire nem látnak a szemüktől, de az élet már csak ilyen: nem lehet mindig az, amit akarunk.
Köszönöm, hogy ilyen sokszor megnevettettél, és hogy néha meg is ríkattál! Soha nem felejtem el ezt a csodás történetet.
Minden jót kíván, és sokszor ölel:
Kata

4 hozzászólás
>!
Doreen
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Nagyon aranyos könyv. Az egész végig levelekben íródott, így mindenkit megismerhettünk kicsit. Humoros is és a szereplők is aranyosak.
Nem tudom máshogy jellemezni a könyvet, nekem csak a cukiság jut eszembe.
Rosie és Alex barátsága már nagyon régóta tart, mostanra már felnőttek és mindketten élik a saját életüket. Ugyanakkor mégis alakul valami közöttük és ez okozza a bonyodalmakat.
Vicces, aranyos, szerelmetes. :)


Népszerű idézetek

>!
hippipi

Az életünk időből áll. A napjainkat órákban mérjük, a fizetésünket ezeknek az óráknak az alapján kapjuk, a tudásunk az évek során nő. Gyorsan bepréselünk egy kis kávészünetet a zsúfolt napunkba. Visszarohanunk az asztalunkhoz, figyeljük az órát, az életünket találkákhoz igazítjuk. Mégis, az idő végül elfogy, és az ember szíve legmélyén azon gondolkodik, hogy vajon a lehető legjobban használta-e ki azokat a másodperceket, perceket, órákat, napokat, heteket, hónapokat, éveket és évtizedeket?

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rosie Dunne
>!
Róka P

(…) mindannyiunknak szüksége van álmokra. Mindannyiunknak szüksége van a reményre, hogy többet is elérhetünk annál, amink van.

99. oldal, 12. fejezet

1 hozzászólás
>!
Róka P

Az ember futhat, olyan gyorsan és olyan messzire, ahogy csak tud, de az igazság az, hogy bárhová fut, önmaga elől úgysem menekülhet.

27. fejezet

1 hozzászólás
>!
Miamona

Rájöttem, hogy az otthon nem egy hely, hanem egy érzés.

335. oldal

>!
Miamona

Nincs időm megölni magam; az idegösszeroppanásom teljesen lefoglal.

246. oldal

>!
Pandalány P

Te sokkal jobbat érdemelsz! Olyasvalakit, aki a szíve minden dobbanásával szeret téged, aki állandóan rád gondol; olyasvalakit, aki mindennap, minden percben csak arra tud gondolni, hogy vajon mit csinálsz most, hol lehetsz, kivel, és vajon jól vagy-e. Olyan emberre van szükséged, aki segít elérni az álmaidat, és megvéd a félelmeidtől. Aki tisztelettel bánik veled, szereti minden porcikádat, különösen a hibáidat. Olyan valakivel kéne együtt lenned, aki boldoggá tud tenni, igazán boldoggá, felhőtlenül boldoggá! Azzal az emberrel, akinek már évekkel ezelőtt meg kellett volna ragadnia a lehetőséget, hogy veled lehessen, ahelyett, hogy megijed, és nem meri megpróbálni. De már nem félek. (…) Végre itt van egy esély számunkra! Ne féljünk többé, vágjunk bele! Megígérem, hogy boldoggá teszlek.

Kapcsolódó szócikkek: Alex Stewart · Rosie Dunne
4 hozzászólás
>!
Miamona

A házasságunk nem egy tündérmese, nem hint rám rózsaszirmokat, és hétvégenként nem repít el Párizsba, de ha levágatom a hajam, észre veszi. Ha felöltözöm, hogy elmenjek valahová, megdicséri a ruhámat. Ha sírok, letörli a könnyeimet. És mikor magányos vagyok, szeretettel vesz körül. Ugyan kinek kell Párizs, ha megölelik helyette?

161. oldal

>!
Aquarius

Amikor gyerekek vagyunk, a szüleinket használjuk mérceként, hogy eldöntsük, mennyire rossz a helyzet. Ha nagyot esünk, és megütjük magunk, de még nem tudjuk eldönteni, hogy fáj-e vagy sem, egyből a szüleinkre nézünk. Ha rémülten rohannak felénk, sírni kezdünk. Ha csak nevetnek, és megcsapkodják a gonosz földet, akkor feltápászkodunk, és tovább játszunk.

360-361. oldal

>!
Guinevere

KATIE: Anyu, utálom a pasikat.
ROSIE: Gratulálok, édesem. Üdvözlünk a klubban. A tagságidat már postáztuk. Olyan büszke vagyok most rád, bár itt lenne a fényképezőgépem.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rosie Dunne
>!
Miamona

Látod, ez a baj a Paradicsommal. Nincs, ami jobban vonzaná a kígyót.

240. oldal

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Maeve Binchy: Változások éve
Graeme Simsion: Rosie update
Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Jennifer Probst: Elhibázott házasság
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek
Nicola Yoon: Minden, minden
Kody Keplinger: The DUFF – A pótkerék
L. J. Shen: Sparrow