A ​Tökéletes (A Vétkes 2.) 84 csillagozás

Cecelia Ahern: A Tökéletes

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A társadalom, melyben Celestine North él, tökéletességet vár el tagjaitól. Azzal, hogy az erkölcsi vizsgálóbizottság Vétkesnek ítélte a lányt, megfosztotta őt alapvető jogaitól, és darabjaira zúzta szét egész eddigi életét. Amióta pedig Crevan bíró úr első számú közellenségnek nyilvánította, Celestine menekülni kényszerül egyetlen bizalmasával, Carrickkel. Óva őrzi nagy titkát, amellyel talán romba dönthetné az egész Vétkes-rendszert, és amely miatt már így is számtalan ember tűnt el nyomtalanul.

A csatában Crevan bíró úr áll nyerésre, és Celestine-nek fogytán az ideje, egyre nagyobb nyomás nehezedik rá. Döntenie kell, hogy magát menti-e, vagy önmagát feláldozva az összes Vétkest. Vajon be tudja-e bizonyítani, hogy az ember nem tökéletes lény, és olykor tévedhet?

Eredeti mű: Cecelia Ahern: Perfect

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
380 oldal · ISBN: 9789632937076
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936598 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás

Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 67


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Cecelia Ahern: A Tökéletes

Végre! Végre!
Nagyon vártam már Cecelia Ahern könyvének második részét. Már az első is teljesen magával ragadott. Előző értékelésemben még azt írtam, hogy bár kedvelem az írónőt, nem vagyok kifejezetten a rajongója. Most már rajongója vagyok. És ha ilyen jó disztópiákat tud írni, akkor felőlem nyugodtan maradhat ennél a stílusnál.

Ebben a második kötetben megtudjuk, hol bujkál Celestine, és már az elején izgalmas, körömrágós jelenetek borzolják az idegeinket. Gondoltam is, ha így indul, mi lesz még később?? És nem okozott csalódást!! A feszültség maradt, az események egyfolytában zajlottak és változtak, és jobban megismerhettük a Vétkes és a nem vétkes társadalmat. A rendszert, amit az emberek megfélemlítve hagytak működni, mert nem látták mi a helyes, és ha látták is, hogy valami nincsen jól, nem mindenkiben volt meg a bátorság a változtatásra.

Embertelenség, az emberek alapvető jogainak megsértése, menekülés, lázadás, példamutatás, izgalmak és érzések mind-mind bőven voltak a történetben, amely annak ellenére kedvencem lett, hogy egy olyan disztópia, amelyben egy tinilány a főszereplő, és két, hozzá közel álló fiú is fontos szerepet kap a történetben, néha már-már szerelmi háromszögnek látszott. :D Ez most mind-mind nem zavart, és azt hiszem azért, mert egyáltalán nem volt túlírva, teljesen természetesnek tartottam a Celestine-ben dúló érzéseket.
Fantasztikus befejezése az első résznek, aki azt szerette, annak ez a rész is tetszeni fog. Nagyszerű váltás volt a romantikus regények után, remélem Cecelia Ahern máskor is tesz kirándulást a disztópiák világába. Vagy legalább ott marad egy darabig.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/08/cecelia-ahern-toke…

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Cecelia Ahern: A Tökéletes

„A szépség átok, elfedi előlünk a valódi szörnyetegeket. Sőt azt sem látjuk miatta, hogy a valódi szörnyetegek nem az ágyunk alatt rejtőznek, hanem a fejünkben.”

Akadnak torokszorítóan megalázó részek benne, néhány szereplőt legszívesebben a Pokolba kívántam volna és még így is azt mondom, hogy király volt. Tetszik a történet üzenete, hogy a szépség nem minden, ahogy az sem számít, hogy a társadalom tökéletesnek tart-e. A belső értékeink fontosabbak és mit számít, hogy egy magasabb rendű ember mit gondol az életünkről?

Nem egy lányregény, de én szeretem a hasonlóan kemény hangvételű történeteket. Szerintem tökéletes befejezése a duológiának, persze hozzá kell tennem, hogy azért néha elbizonytalanodtam abban, hogy Ahern milyen sorsot szán Celestine-nek. Imádtam Raphael Angelót, a lány új ügyvédjét, mert frenetikus szövege van az ipsének, de még vele az oldalán sem éreztem mindig biztonságban a fiatalokat. spoiler

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/09/cahern-per…

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936598 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás
>!
Evelena
Cecelia Ahern: A Tökéletes

Egyszerűen tökéletesen kivitelezett második és egyben befejező rész.
Végig tudja tartani azt az izgalmat és feszültségkeltést, amivel a könyv egy percre szóló letétele is kínokat okoz az olvasónak. A kezdeti bujkálás árnyoldalaitól a végső szembeszállásig remekel az írónő. Tetszett, hogy Celestine mindig választhatná a könnyebbik utat, menthetné a saját bőrét (ebben a könyveben több értelemben is :( ), viszont mégsem akarja, mindenkin segíteni akar, bármit is kell elviselnie érte. Kifejezhetetlenül csodálom őt az erejéért és bátorságáért. Ahogy a családjának, úgy nekem is többször könnyeket csalt a szemembe a tetteivel, a szavaival.
Carricknek végre több jut egy mondatnál! Hát nem mesés? Annyira szerettem volna jobban megismerni, és sikerült is. A korábbiaknál is jobban megkedveltem.
Artban negatívan és pozitívan is csalódtam, mire megláttam ki ő, mit is akar valójában.
Celestine ügyvédjének megszólalásai legtöbbször mosolyra, nevetésre adtak okot ebben a zűrös világban, hálás voltam a humoráért.
Crevantól csak undorodni tudok, ha már a neve elhangzik, kiráz a hideg. Jaj…
Elkeserítő ez a kirekesztő világ, amiben élnek a könyvben.
Mindenképpen szükség van a változásra. talán éppen egy fiatal és okos lány képében érkezik a megoldás.
Nagyon jó könyv, éppen úgy, mint az előző része. :)

>!
Ninácska P
Cecelia Ahern: A Tökéletes

Címéhez hűen: Tökéletes.

Igaz, hogy az első 150-200 oldal nem igazán kötött le, már azt hittem, hogy csalódni fogok, aztán szépen beindult a cselekmény, és faltam az oldalakat, jó regény kerekedett ki belőle. Ennek ellenére, mégis remek műnek mondanám, amelyet biztosan fogok még olvasni.
Be kell valljam – de biztos nem vagyok vele egyedül – elképzeltem, hogy milyen lehet ilyen világban élni. Számomra roppantul nehéz lenne. Biztosan Vétkes lennék, hiszen Celestinehez hasonlóan én is segítettem volna a Vétkes bácsinak a buszon.
Néha hasonlóságot véltem felfedezni Celestine és az Éhezők Viadalából ismert Katniss Everdeen között, de az értékeléseket olvasva ezzel nem vagyok egyedül. Celestine is egy nagyon kitartó, talpraesett, céltudatos lány, aki eltökélten próbálja megváltoztatni a rendszert.
Jó szívvel ajánlom Mindenkinek, nagyon elgondolkodtató, egyedi olvasmány.

>!
zsuzana P
Cecelia Ahern: A Tökéletes

„A Tökéletesség nem létezik, álság az egész.”

Számomra letehetetlen volt az első rész, de ez még azon is túltett. Kedvenc lett már az első pár oldal után. Izgalmas és fordulatos volt az első sortól az utolsóig. A mondani valója nagyon a szívemhez nőtt. Egy dolog miatt nem lett tökéletes a könyv, ez pedig a borító. Semmit nem tükröz vissza a könyvből. Nem is értem ezt a sivatagi képet egy fegyveres nővel. Az első könyv borítója gyönyörű volt, de ezt nagyon elszúrták. Ez persze nem a történet hibája. Majd lefordítva teszem a polcra :)

>!
Pnikolett
Cecelia Ahern: A Tökéletes

Valamiért egyértelműen kevésbé szippantott be,mint az első rész és látva az értékeléseket bennem van a hiba. :D
Nyilván sejthető volt szerintem,hogy hová is fog kifutni a történet,viszont az eléréséhez vezető úton volt a hangsúly. Celestine most sem hagyta cserben a Vétkeseket,továbbra is ő volt az ellenállás hangja. Izgalmak,csavarok tűzdelték a könyvet,amire persze szükség is volt,némelyikre nem is számítottam én sem.
Mindenképp jó,hogy nem lett elhúzva a történet,szerintem 2 rész alatt is meg lehetett írni ezt a történetet jól,úgy hogy nem esett abba a hibába az írónő hogy egy trilógiát csinál belőle aminek a 2. része lagymatag semmi. (Sok trilógiánál ez van szerintem,persze vannak kivételek..)

>!
ViveEe P
Cecelia Ahern: A Tökéletes

Tökéletes. Szerettem ezt az elborzasztó világot, ezt a mérhetetlen szörnyűségel, de annál több emberséggel és erővel bíró történetet.
Celestine egy nagyon jó főhősnő, aki sokszor bizonytalan, retteg, örlődik, de aztán mindezeken felülemelkedve teszi, amit kell.
Engem nagyon mélyen érintett a könyv. Nagyon hatásosan van megírva minden.
Imádom, hogy két részes a történet. Kevésbé, hogy én sokkal nagyobb bűnhődést szánnék a negatív szereplőknek, de belegondolva ezt is nagyon jól csinálta az írónő. spoiler
Kedvencem lett, nagyon ájanlom.

>!
Lanore P
Cecelia Ahern: A Tökéletes

Üdítő változatosság, hogy a témáról nem egy 10 részes sorozat készült, összesen két rész az egész. Így pont emészthető volt, és nem untam bele a történetbe. Nyilván nincs új a nap alatt, aki olvasott már pár tini-disztópiát, annak Celestine világa is ismerős lehet, egy kicsit innen, egy kicsit onnan… mégis szerethető volt, kíváncsian vártam, vajon milyen lesz a befejezés. Hát, sablonos, de jó üzenetet közvetít, és nem maradnak nyitott kérdések. Már én sem tudtam, hogy kiben lehet bízni, és kiben nem, szinte senki sem az volt, akinek gondoltam, de Celestine-t, és Nagyapát nagyon kedveltem. Carrick számomra továbbra is egy rejtély maradt, valahogy nem tudott a szívembe férkőzni, és a spoiler sem tudtak igazán meggyőzni. Aki viszont erős meglepetést okozott, az Mary May karaktere, az ő történetéből simán el tudnék képzelni egy spin-off kötetet, nem semmi a csaj…

>!
schesztiஐ P
Cecelia Ahern: A Tökéletes

Mindig félek, ha egy könyvsorozat első része nagyon megfog. Félek, hogy a folytatás nem lehet olyan tökéletes. Szerencsére mindamellett, hogy A Vétkes volt az első könyv, amit olvastam az írónőtől, és amit nagyon-nagyon szerettem, éppoly tökéletesre sikerült a második, befejező rész. :)

A leginkább azt hiszem, az szerettem benne, hogy Celestine egy fantasztikus lány. Több olyan disztópiát olvastam már, ahol a főhős(nő) kiválasztottá válik, azzá kényszerül, és hosszú-hosszú oldalakon keresztül próbál kibújni ebből a szerepből (nem mintha nem érteném meg őket!), Celestine ezze ellentétben szinte az első perctől kezdve felvállaltan a lázadás arca és hangja – nem büszkén a mellét verve, hanem okosan, tudatosan küzdve egy hihetetlen szörnyű és rossz rendszer ellen. Csodáltam őt, amiért mindvégig kitartott.

Voltak hátborzongató jelenetek spoiler, és volt egy pár izgalmas fordulat, a feszültség alapvetően mindvégig bennem volt, és nagyon-nagyon szurkoltam a főszereplőkért.
És azt hiszem, mondhatom, hogy tökéletes lett a befejezés.

>!
agi452 
Cecelia Ahern: A Tökéletes

A sorozat második, egyben zárókötete. Nagyon szerettem az első részt, ezért nagy reményekkel álltam neki a folytatásnak. A történet nagyon jól bemutatja a rendszert, a Vétkesek és a Tökéletesek társadalmát, az elnyomást, a megfélemlítést, a korrupciót és a Vétkesek ellehetetlenítését. Celestine egy rendkívül erős karakter, akit sokan követnek – kicsit Éhezők viadalás feeling :) Végsőkig harcol az igazáért, és szerencsére erős támogatókat is kap, akikre szüksége is van, hiszen az első részből megismert Crevan bíró még mindig nagyon befolyásos és erős ellenség.
Fordulatos, sodró lendületű disztópia, de igazság szerint az első részt egy kicsit jobban szerettem.
Jól tette az írónő, hogy ebben a műfajban is kipróbálta magát. Ajánlom a disztópia szeretőinek!


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

A hibákat nem kell szégyellni. A hibák megtanítanak bennünket felelősséget vállalni, megtanítanak arra, mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Tudni fogjuk, legközelebb mit csinálunk majd másképpen, hogyan lehetünk jobbak, böl-
csebbek a jövőben.

294. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Ahhoz, hogy valaki győzzön, másnak veszíteni kell. Ahhoz, hogy valaki győzzön, kell az is, hogy korábban elveszítsen valamit. Az igazságban az a furcsa, hogy a felismeréseinket megelőző és a belőlük fakadó érzelmeink soha nem állnak egyensúlyban. Még az igazság sem tökéletes.

370. oldal

>!
AniTiger MP

    A szépség átok, elfedi előlünk a valódi szörnyetegeket. Sőt azt sem látjuk miatta, hogy a valódi szörnyetegek nem az ágyunk alatt rejtőznek, hanem a fejünkben.

371. oldal

>!
AniTiger MP

    Vannak az ember életében különleges emberek, akik lelkében végtelen a hely, amellyel minden hibánk ellenére képesek szeretni bennünket.

284. oldal

>!
AniTiger MP

    – Most hogyan tovább? – kérdezem.
    A tenyerére néz, mintha olvasna valamit.
    – Megmenteni Celestine Northot, a legszebb lányt a világon. Pipa.
    Meglepetten felkacagok, erre nem számítottam.

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carrick Vane · Celestine North
>!
Mentavirág

Tinédzser korodban az a legrosszabb dolog a világon, ha valamiben különbözöl a többiektől, de minél idősebb leszel, annál jobban megérted: éppen a jellegzetességed az erősséged, a fegyvered, a páncélzatod.

175. oldal, 31. fejezet

>!
Mentavirág

Amikor komoly dolgok történnek veled, az valahogy… eltávolít a többiektől.

69. oldal, 12. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Celestine North
>!
AniTiger MP

    Carrick tovább magyaráz.
    – Amikor a szádba veszel valamit, az étel illatanyagai a szájüregből az orrüregbe áramlanak, amelynek tetején, az orrnyerged mögött és közvetlenül az agy alatt a szaglóreceptorok érzékelik ezeket.
    Kérdőn nézek rá.
    – És az enciklopédiának milyen íze volt, amikor egészben lenyelted?

88-89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carrick Vane · Celestine North
>!
AniTiger MP

    – Nem vagyok hős! Egy hétköznapi lány vagyok, aki azt tette, amit helyesnek lát! Ebben nincs semmi hősies! – bukik ki belőlem mérgemben.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Celestine North
>!
AniTiger MP

    – Hét fő jellemhiba létezik. Negatív önértékelés, amikor az ember alábecsüli magát, lekicsinyli a képességeit, kisebbrendűségi komplexusban szenved. Az önpusztítás, amikor az ember szabotálja a saját tetteit, bünteti magát és kárt tesz magában, állandó belső vívódással él, és menekülni akar saját magától. Mártíromság, amikor valaki nem vállal felelősséget magáért. Makacsság, amikor valaki ellenáll mindenfajta változásnak, még a jó irányúnak is. A kapzsiság önzést, túlzó fogyasztást, túlzó élvezethajhászást jelent. Az arrogancia felsőbbrendűségi komplexus, az ilyen ember jobbnak akar látszani mindenki másnál, mert elfogadhatatlan számára a hétköznapiság. A türelmetlenség a tolerancia hiányát, akadályozást és késlekedést jelent.

213. oldal


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Carrick Vane · Celestine North


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Rick Riordan: Athéné jele
George R. R. Martin: Kardok vihara
Leiner Laura: Egyszer
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Kathryn Stockett: A Segítség
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
A. O. Esther: Megbocsátás
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény