Dooku: ​Az elveszett Jedi 25 csillagozás

Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Darth ​Tyranus. Serenno grófja. A szeparatisták vezetője. Vörös pengéjű fénykardot forgató, félelmetes harcos. De ki volt ő, mielőtt egy Sith nagyúr jobbkezévé vált?

Dooku főnemesi családba született, a Serenno bolygó egyik hatalmas kőfalakkal körülvett várában látta meg a napvilágot. Ám otthonából hamarosan kiszakították, miután felismerték titokzatos képességeit, és az ifjú a Jedi Templomba került, ahol maga a legendás Yoda mester vezette őt végig az Erő útjain.
A tanulás évei alatt Dookut egyre jobban lenyűgözi Lene Kostana Jedi mester munkája, aki felkutatja és tanulmányozza a Sithek régi ereklyéit, hogy a Rend felkészülhessen a Jedik ősi, halálos ellenségeinek visszatérésére.
Dooku őrlődik. Vonzza őt a Jedik világa, felelősséget érez egykori otthona iránt, ugyanakkor erősen csábítják az ereklyék is. Keményen küzd önmagával, de vajon sikerül hűnek maradnia elveihez, miközben a galaxisra egyre jobban ráborul a sötétség?

Jelen kötetünk a STAR… (tovább)

>!
Szukits, Szeged, 2020
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975779 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Yoda · Qui-Gon Jinn · Palpatine · Dooku gróf · Sifo-Dyas


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Razor SMP>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Amikor bejelentették a Dooku hangoskönyvet, szívtam a fogam. Adva volt a fülszöveg alapján egy érdekes kötet, aminek így a magyar megjelenése kilőve, és ugyan az angol nyelvű hangoskönyv sem jelentene valószínűleg problémát, magától a formátumtól ódzkodok. Szerencsére a pénz beszél, így kiadták a szövegkönyvet, az pedig jöhetett magyarul. Elsőre kicsit szokni kellett a hagyományos Star Wars regényformátumhoz képest, de elég gyorsan belerázódtam. Középsuli óta nem olvastam drámát, legalább felelevenítettem az ottani élményeket.
A kerettörténet valamikor A klónok támadása előtt játszódik, Dooku épphogy tanítványává tette Ventress-t, akit a kötet elején azzal bíz meg, hogy találja meg a húgát. A nyomozás elősegítésére rendelkezésére bocsátja a saját ill. a húga feljegyzéseit, melyekből aztán Ventress és az olvasó megismerheti Dooku történetét. Itt visszaugrunk YE 90-be, amikor Dooku ifjú tanítványként először utazik el a Serennóra (és ismeri meg a saját származását), majd a kerettörténet előrehaladtával ugrunk előre az időben: láthatjuk Dookut Yoda padawanjaként, a Mester és tanítványból ismert Rael Aveross kitanítása utáni időkben, majd Qui-Gon mestereként, végül pedig megismerhetjük azokat az eseményeket, amelyek végén elhagyta a Jedi Rendet.
Azt kell mondjam, hogy nagyon jól állt ez a formátum ennek a történetnek. Hagyományos regényként valószínűleg nem fért volna be ekkora terjedelembe, ill. nagyobb hiányérzetem lett volna az időugrások miatt, így viszont Ventress narrációjával teljesen élvezhető volt a sztori, az „effektusleírás” (jobb szót nem tudok rá) pedig élővé tették az egészet. Nyilván minden kérdést nem válaszolt meg ez a kötet, így remélhetőleg a jövőben még visszatérnek ehhez az időszakhoz.

>!
Szukits, Szeged, 2020
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975779 · Fordította: Szente Mihály
Saileach P>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Nekem is zavaró volt a hangoskönyv átirata. Nehézkes volt olvasni és beleélni magam. Amúgy a végső csavar ötletes volt spoiler. Ez már az a Dooku Sith nagyúr, akit ismerünk! De ahogy más is írta, kissé összecsapott lett a vége, nem tudjuk meg, igazán, Jenzának mi baja lett Dooku uralkodásával, sőt amit hiányosságnak érzek, hogy egy nyúlfarknyi utalás sem történt Sifo-Dyas szerepére a klónhadsereg felállításában spoiler.
Valahogy ezt nem szeretem a kánonos könyvekben, hogy spoiler folyton át akarják írni a „múltat”, vagyis az eddig leírt történéseket a Legendákban. Ha ennyire nem tetszik nekik, menjenek és csináljanak egy másik univerzumot és hagyják békén a Star Warst.
Szóval, őszintén szólva Dooku motivációiról és gondolkodásmódjáról sokkal többet megtudtam a Darth Plagueis és a Legacy of the Jedi c. könyvekből, mint ebből. :/

spoiler

2 hozzászólás
Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Milyen is volt ?
Gyors, könnyebb de legfőképpen szórakoztató.
Tetszett ez az új stílus ez a forgató könyv szerű izé.
Dooku-ról most meg tudtam 1-2 dolgot, milyen volt ifjúnak, milyen volt jedi mesternek.
Én nem tudtam miért lépet ki a rendből, mi vezetett ahhoz, hogy az legyen aki lett.
Itt is láttuk, hogy a jedik néha nagyon …………. nem szeretnék káromkodni.

Darth_Revan>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Cavan Scott: Dooku, az elveszett Jedi
Annak idején úgy gondoltam, hogy egy hangoskönyv átirata nem lehet túl jó. Szerencsére ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Örültem, hogy Dookuról is születik egy új történet. Nem igazán örültem annak, hogy hangoskönyv formában jelent meg először. Szerencsére a Del Rey Random House nyomtatásban is kihozta ezt a sztorit. Persze csak átiratot és nem a dráma regényváltozatát. Ennek mondjuk jobban örültem volna. Az utóbbi években nagyon rászoktam a regényekre. Utoljára középiskolában olvastam drámát – Shakespeare, Ibsen, Csehov műveit. És annak is megvolt már vagy 15 éve. A Dooku, az elveszett Jedit olvasva időbe tellett újra belerázódni egy nyomtatott dráma olvasásába. De szerencsére viszonylag hamar túllendültem ezen. A formátum nem csökkenti a könyv érdemeit. Fantasztikus élmény volt, igazi öröm volt olvasni. Cavan Scott sokkal többet kihozott ebből, mint amit elsőre vártam volna. Azt kell mondanom, hogy szinte már a Darth Plagueis közelében volt a mű. Cavan igazán sokat tanult olyan szerzőktől, mint James Luceno, Drew Karpyshyn, vagy Matthew Stover.
A kötet rendkívül összetett lett. Sokkal több rejlik benne, mint azt sejteni lehet. Pedig nem dolgozza fel Dooku teljes pályafutását, csak annak egy részét. De Cavannak így is sikerült valami lenyűgözőt kihozni ebből az egészből.
spoiler
A drámában mégis a múltbeli szál dominál. spoiler
Sifo látomásai spoiler
Ugrunk Dooki idősebb korára. spoiler
A Mester és tanítványa mellett az elmúlt évek egyik legjobb SW kötetét olvashattam el. Fantasztikus és hihetetlen élmény volt. Nem sokkal maradt el a Darth Plagueis mögött. Egyértelműen kiváló darab és a kedvenceim egyike lett. Ötös.

2 hozzászólás
lustica P>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Érdekes regény volt. Tényleg csak meló miatt tettem le. Nem olvastam el előre, hogy a hangoskönyv alapján készült, így kisebb meglepetésként ért egy szövegkönyv. Vagy emiatt vagy amúgy is, nekem a Jedik világa kissé light-osra sikeredett. Kevésbé komoly, több témáab kapkod bele, nem egy mély világot mutat. Ez zavaró. A stílusa inkább a Kánon kissé ifjúsági regényre hajazó stílusát követi, emiatt nincs 5*

Csokky>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Eleinte fura volt, hogy nincsenek hosszú, leíró részek benne, de hamar meg lehetett szokni.
A történet nagyon tetszett, bár a vége picit kapkodó lett, és nagyon gyors lezárást kapott. Az eddig magyarul megjelent kánon könyvek között az egyik legjobban sikerült darab.

2 hozzászólás
Kada22>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Hű! Nehéz bármit is írni erről a könyvről. Az biztos, hogy meglepően tömény. Viszonylag sok minden történik benne, ráadásul folyamatosan ugrálunk az időben. Ez egyszerre jó, és rossz. Jó, mert így Dooku élettörténetet majdnem teljesen megismehettem, és vele együtt több generációnyi másik Jedit is. Rossz, mert leíró részek hiányában egy-egy esti olvasásnál is komolyan figyelni kellett, hogy akkor most hol is járunk időben.
Ha már ez szóba került, a formátum (mint szövegkönyv) zavaró, de nem megszokhatatlan. A folyamatos párbeszédek miatt gyorsan lehet haladni az olvasással.
A történet kellően izgalmas, fordulatos. Jók az új és a régebbről ismert karakterek is, bár Syfot nem pont így képzeltem el. spoiler. Ugyanakkor az itteni moly % szerintem túlzó. Valóban sokat hozzáad a karakterhez (Dookuhoz és Ventresshez is), de semmi egetrengető nem történik, és továbbra is maradtak befedetlen lyukak Dooku történetében.
Tetszettek az előre és visszautalások (!), a szoros összekötés a Mester és tanítványa regénnyel.

Nem volt rossz, de sokkal jobb könyveket olvastam a kánonban.

CarloBlaine>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Azért csak 4 csillag, mert még pár dolgot nagyon bele kellett volna rakni Dooku val kapcsolatba.
Ismét az az érzésem lett, mint Anakin -nal kapcsolatban (sw 3), hogy nagyon részletesen be lett mutatva a kedves, szerethető Jedi én, aztán hirtelen sith és pár nagyon mocskos tett és ennyi. Kár…

Lanti18>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Először a formátum meglehetősen szokatlan, már-már zavaró volt, de miután sikerült felvenni a történet ritmusát, már egyáltalán nem volt zavaró. A fiatal Dooku-t figyelni kimondottan izgalmas, nagyon jó adalék ez rengeteg közkedvelt szereplő életéhez.

Otto132 >!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Nagyon jó könyv! A cselekmény viszi magával az olvasót. Szinte letehetetlen!


Népszerű idézetek

Razor SMP>!

DOOKU: Elmenekülnek!
QUI-GON: Nem, ha úgymond lefoglalunk egy rendőrségi robogót.
DOOKU: Na, most már úgy gondolkodsz, mint egy Jedi. Én vezetek!

298. oldal, Ötödik rész

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · Qui-Gon Jinn
2 hozzászólás
Razor SMP>!

PALPATINE SZENÁTOR/DARTH SIDIOUS – őt tényleg be kell mutatni?

15. oldal, SZEREPLŐK

Kapcsolódó szócikkek: szenátor
1 hozzászólás
Razor SMP>!

Robbanás a gép hátsó részében. Megszólal egy figyelmeztető jelzés.
LENE: Mi volt ez?
SIFO-DYAS: Elvesztettük a pajzsokat.
LENE: Jó hír nincs?
SIFO-DYAS: A fő hajtómű még működik.
Újabb találat, a hajó hevesen megremeg.
SIFO-DYAS: Most már a fő hajtómű sem működik.

349. oldal, Hatodik rész

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · Sifo-Dyas
Razor SMP>!

DOOKU (bosszúsan morog): Van rá esély, hogy képes leszel egyenesben tartani a gépet?
SIFO-DYAS: Elvesztettük a manőverező hajtóműveket. Az energiaszolgáltatás huszonkilenc százalékon van.
DOOKU: Ezt nemnek veszem.

349. oldal, Hatodik rész

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf
Kogoro>!

A győzelemhez néha veszíteni kell.

253. oldal (Szukits, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: győzelem · Qui-Gon Jinn
Kogoro >!

A Jedi mindig pontos. Ezt jól jegyezd meg, padavan!

256. oldal (Szukits, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · Jedi · pontosság
Kogoro >!

Egy Jedi csak akkor beszéljen, ha hasznos az, amit mond.

343. oldal (Szukits, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Yoda
Kogoro >!

Dookut mélyén áthatja az Erő.

97. oldal (Szukits, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Dooku gróf · Yoda
Kogoro >!

Rael: Dooku mester, hadd mutassam be Palpatine szenátort, a Naboo képviselőjét!

357. oldal (Szukits, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · Palpatine

Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Lucy
Frank Herbert: Dűne
Pierce Brown: Arany háború
Orson Scott Card: Végjáték
Harrison Fawcett: Praetorianus
John Scalzi: Vének háborúja
Stanisław Lem: Solaris
James S. A. Corey: Cibola meghódítása
Joe Haldeman: Örök háború
Alfred Bester: Tigris! Tigris!