Dooku: ​Az elveszett Jedi 57 csillagozás

Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Darth ​Tyranus. Serenno grófja. A szeparatisták vezetője. Vörös pengéjű fénykardot forgató, félelmetes harcos. De ki volt ő, mielőtt egy Sith nagyúr jobbkezévé vált?

Dooku főnemesi családba született, a Serenno bolygó egyik hatalmas kőfalakkal körülvett várában látta meg a napvilágot. Ám otthonából hamarosan kiszakították, miután felismerték titokzatos képességeit, és az ifjú a Jedi Templomba került, ahol maga a legendás Yoda mester vezette őt végig az Erő útjain.
A tanulás évei alatt Dookut egyre jobban lenyűgözi Lene Kostana Jedi mester munkája, aki felkutatja és tanulmányozza a Sithek régi ereklyéit, hogy a Rend felkészülhessen a Jedik ősi, halálos ellenségeinek visszatérésére.
Dooku őrlődik. Vonzza őt a Jedik világa, felelősséget érez egykori otthona iránt, ugyanakkor erősen csábítják az ereklyék is. Keményen küzd önmagával, de vajon sikerül hűnek maradnia elveihez, miközben a galaxisra egyre jobban ráborul a sötétség?

Jelen kötetünk a STAR… (tovább)

>!
Szukits, Szeged, 2020
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975779 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Yoda · Qui-Gon Jinn · Sheev Palpatine · Dooku gróf · jedi · Asajj Ventress · Sifo-Dyas


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Amikor bejelentették a Dooku hangoskönyvet, szívtam a fogam. Adva volt a fülszöveg alapján egy érdekes kötet, aminek így a magyar megjelenése kilőve, és ugyan az angol nyelvű hangoskönyv sem jelentene valószínűleg problémát, magától a formátumtól ódzkodok. Szerencsére a pénz beszél, így kiadták a szövegkönyvet, az pedig jöhetett magyarul. Elsőre kicsit szokni kellett a hagyományos Star Wars regényformátumhoz képest, de elég gyorsan belerázódtam. Középsuli óta nem olvastam drámát, legalább felelevenítettem az ottani élményeket.
A kerettörténet valamikor A klónok támadása előtt játszódik, Dooku épphogy tanítványává tette Ventress-t, akit a kötet elején azzal bíz meg, hogy találja meg a húgát. A nyomozás elősegítésére rendelkezésére bocsátja a saját ill. a húga feljegyzéseit, melyekből aztán Ventress és az olvasó megismerheti Dooku történetét. Itt visszaugrunk YE 90-be, amikor Dooku ifjú tanítványként először utazik el a Serennóra (és ismeri meg a saját származását), majd a kerettörténet előrehaladtával ugrunk előre az időben: láthatjuk Dookut Yoda padawanjaként, a Mester és tanítványból ismert Rael Aveross kitanítása utáni időkben, majd Qui-Gon mestereként, végül pedig megismerhetjük azokat az eseményeket, amelyek végén elhagyta a Jedi Rendet.
Azt kell mondjam, hogy nagyon jól állt ez a formátum ennek a történetnek. Hagyományos regényként valószínűleg nem fért volna be ekkora terjedelembe, ill. nagyobb hiányérzetem lett volna az időugrások miatt, így viszont Ventress narrációjával teljesen élvezhető volt a sztori, az „effektusleírás” (jobb szót nem tudok rá) pedig élővé tették az egészet. Nyilván minden kérdést nem válaszolt meg ez a kötet, így remélhetőleg a jövőben még visszatérnek ehhez az időszakhoz.

>!
Szukits, Szeged, 2020
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975779 · Fordította: Szente Mihály
FélszipókásŐsmoly >!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Kellemes csalódás lett végül ez a kötet. Egy hangjáték átirataként jelent meg a könyvformátum (hasonlóan a Doktor Aphra kötethez, bár annak volt képregényalapja is link), így a szöveg felépítése olyan, mint egy színdarabnál: kiírják, hogy milyen jelenet játszódik, a megszólalások előtt ott van a név nagybetűsen, a körülmények és események változásait vagy elbeszélik, és/vagy dőlt betűvel röviden kifejtik (pl. Ismét sípolás hallatszik, amikor elindítja a felvételt.).

Igazán szórakoztató életképeket kaptam Dooku gróf gyerekkorából (a kicsi Sifo-Dyaz pajtásával együtt csibészkedtek, sith dolgokra bukkannak, újra rátalál a húgára stb.), padawansága korszakából (ami érdekesebbnek bizonyult, mint elsőre sejtettem a „tanulócsoportok” miatt és Yoda mint a mestere is remek élményt nyújtott), majd később a sötét oldalra állásáról, Assajj Ventresszel való viszonyáról (akinek legalább annyira a karakterbemutató regénye ez, mint a címszereplőé). Tetszett az egész íve, a visszaemlékezéseken keresztüli elbeszélés, a karakter mély ábrázolása (a formátumhoz képest meglepően részletgazdagon), és azt is hatásosan éreztette, ahogy a sötét oldal lappangva környékezi, fokozatosan kísérti Dookut, majd egy erre alkalmas pillanatban lecsap rá és bekebelezi. Ez hirtelennek tűnt, de igazából megvolt már ágyazva neki, és mivel az érzelmi „átbillenést” jelentős durva tettek követték, a sorsát saját maga pecsételte meg (ahogy Anakin is a buckalakók legyilkolásánál). Emellett egy csomó apróság miatt nagyon élveztem ezt a könyvet (sárkányok a barlang mélyén, a cápafejű fickó, a gyerekek szeleburdisága spoiler, Assajj narrálása). Jó könyv, kellemes meglepetés. spoiler

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Milyen is volt ?
Gyors, könnyebb de legfőképpen szórakoztató.
Tetszett ez az új stílus ez a forgató könyv szerű izé.
Dooku-ról most meg tudtam 1-2 dolgot, milyen volt ifjúnak, milyen volt jedi mesternek.
Én nem tudtam miért lépet ki a rendből, mi vezetett ahhoz, hogy az legyen aki lett.
Itt is láttuk, hogy a jedik néha nagyon …………. nem szeretnék káromkodni.

Darth_Revan>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Cavan Scott: Dooku, az elveszett Jedi
Annak idején úgy gondoltam, hogy egy hangoskönyv átirata nem lehet túl jó. Szerencsére ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Örültem, hogy Dookuról is születik egy új történet. Nem igazán örültem annak, hogy hangoskönyv formában jelent meg először. Szerencsére a Del Rey Random House nyomtatásban is kihozta ezt a sztorit. Persze csak átiratot és nem a dráma regényváltozatát. Ennek mondjuk jobban örültem volna. Az utóbbi években nagyon rászoktam a regényekre. Utoljára középiskolában olvastam drámát – Shakespeare, Ibsen, Csehov műveit. És annak is megvolt már vagy 15 éve. A Dooku, az elveszett Jedit olvasva időbe tellett újra belerázódni egy nyomtatott dráma olvasásába. De szerencsére viszonylag hamar túllendültem ezen. A formátum nem csökkenti a könyv érdemeit. Fantasztikus élmény volt, igazi öröm volt olvasni. Cavan Scott sokkal többet kihozott ebből, mint amit elsőre vártam volna. Azt kell mondanom, hogy szinte már a Darth Plagueis közelében volt a mű. Cavan igazán sokat tanult olyan szerzőktől, mint James Luceno, Drew Karpyshyn, vagy Matthew Stover.
A kötet rendkívül összetett lett. Sokkal több rejlik benne, mint azt sejteni lehet. Pedig nem dolgozza fel Dooku teljes pályafutását, csak annak egy részét. De Cavannak így is sikerült valami lenyűgözőt kihozni ebből az egészből.
spoiler
A drámában mégis a múltbeli szál dominál. spoiler
Sifo látomásai spoiler
Ugrunk Dooki idősebb korára. spoiler
A Mester és tanítványa mellett az elmúlt évek egyik legjobb SW kötetét olvashattam el. Fantasztikus és hihetetlen élmény volt. Nem sokkal maradt el a Darth Plagueis mögött. Egyértelműen kiváló darab és a kedvenceim egyike lett. Ötös.

2 hozzászólás
Hippoforaccus >!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

A jelszó: Védjük a fákat! spoiler Írjunk meg egy 200 oldalas könyvet úgy, hogy 400 oldalt foglaljon el!
Ez a „minden második sorban van csak szöveg, annak is az ötöde egy név” dolog finoman szólva nem jött be.

A történet, aminek a középpontjában inkább Ventress áll, mint Dooku spoiler áll, nem éppen egy hegyeket megmozgató spoiler alkotás, de azért nen is mondhatom, hogy nem élveztem.
A fentebb említett tördelése miatt gyorsan olvasható, pörgős sztori.

2 hozzászólás
Akos_Kirsch I>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Elsőre furcsa volt a stílus, de végül teljesen megszoktam, és könnyű volt olvasni. Érdekes és izgalmas történet, amit feldob az idősíkok és a narrálások közötti váltások. Részletes betekintést enged Dooku fiatal éveibe és kalandjaiba. Hagyományos regényformátumban megírva szerintem kevésbé lett volna döcögős, de így is jól működött. Rajongóknak semmiképpen nem érdemes kihagyni! :)

CarloBlaine>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Azért csak 4 csillag, mert még pár dolgot nagyon bele kellett volna rakni Dooku val kapcsolatba.
Ismét az az érzésem lett, mint Anakin -nal kapcsolatban (sw 3), hogy nagyon részletesen be lett mutatva a kedves, szerethető Jedi én, aztán hirtelen sith és pár nagyon mocskos tett és ennyi. Kár…

Coruscant_Citizen>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

A történet egy szemléletes keretes szerkezetet kapott, amit két idősík megjelenítésével alkotott meg az író. A jelenben Assaj Ventresst megbízza mestere egy fontos küldetéssel, aminek megoldásához számos holofelvételt is átad. Ezen videóanyagok segítségével a rajongóknak lehetősége nyílt részletesen is belelátni a gróf életének azon részébe, amit eddig homály fedett. Tehát a múltból ismerhetjük meg a Serenno családot, de kiderül, miért hagyta el Dooku a Rendet, hogyan környékezte meg az Erő sötét oldala a szívét, és az is, ki volt ő valójában, mielőtt egy Sith nagyúr jobbkezévé vált…

A könyv kettőssége, még inkább fokozza a cselekmény izgalmasságát, hiszen nemcsak Dooku múltját ismerhettük meg, hanem Asajj Ventress lelki vívódását és lényegében véve az ő átállását is.

Igaz a könyv dráma, de szerintem még így is elég részletes betekintést tudott adni Serenno működésébe és hagyományaiba. De többet megtudunk a Jedik titkairól is, a templomi életről és mindennapokról.Érdekes volt olvasni, ahogy az ifjú padawanok felfedezik a rejtett és rég elfeledett helyiségeit a templomnak.
A történet tele van a többi kánon könyvvel kapcsolatos utalásokkal. Legfőképp a Mester és Tanítványa című könyvvel, van szoros kontaktusban.

Azok számára, akik tartanak attól, hogy egy hangos könyv átiratát kell elolvasniuk, azt kell mondanom: ez senkit se tartson vissza! A formátum nem rontott az olvasás élményén, hamar bele tudtam képzelni magam a történetbe. A cselekmény kellően izgalmas, fordulatos, mondhatni viszi magával az olvasót.

A teljes véleményemet ezen a linken olvashatod el: https://coruscantcitizen.wordpress.com/2021/02/20/cavan…

Polyák_Margit P>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Nem volt rossz történet. Érdekes volt megismerni Dooku múltját. De a megírás formájától frászt kaptam. Egy szövegkönyv? De miért? Miért nem lehetett simán megírni mint a többi regényt?
Nekem sokat rontott az élményen.

gszerencsi>!
Cavan Scott: Dooku: Az elveszett Jedi

Kiváló! Jó magam hatalmas Dooku rajongó vagyok!!! A közepe néhol kicsit vontatott, de a vége az fenomenális. Azért már megéri! Remélem nem ez volt az utolsó kötet amelyben Dooku Gróf a főszereplő. Az erő legyen veletek!


Népszerű idézetek

Kogoro P>!

A győzelemhez néha veszíteni kell.

253. oldal (Szukits, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: győzelem · Qui-Gon Jinn
1 hozzászólás
Kogoro P>!

Egy Jedi csak akkor beszéljen, ha hasznos az, amit mond.

343. oldal (Szukits, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Yoda
2 hozzászólás
Razor P>!

PALPATINE SZENÁTOR/DARTH SIDIOUS – őt tényleg be kell mutatni?

15. oldal, SZEREPLŐK

Kapcsolódó szócikkek: Darth Sidious · Sheev Palpatine
1 hozzászólás
Razor P>!

DOOKU: Elmenekülnek!
QUI-GON: Nem, ha úgymond lefoglalunk egy rendőrségi robogót.
DOOKU: Na, most már úgy gondolkodsz, mint egy Jedi. Én vezetek!

298. oldal, Ötödik rész

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · Qui-Gon Jinn
2 hozzászólás
Razor P>!

Robbanás a gép hátsó részében. Megszólal egy figyelmeztető jelzés.
LENE: Mi volt ez?
SIFO-DYAS: Elvesztettük a pajzsokat.
LENE: Jó hír nincs?
SIFO-DYAS: A fő hajtómű még működik.
Újabb találat, a hajó hevesen megremeg.
SIFO-DYAS: Most már a fő hajtómű sem működik.

349. oldal, Hatodik rész

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · Sifo-Dyas
Razor P>!

DOOKU (bosszúsan morog): Van rá esély, hogy képes leszel egyenesben tartani a gépet?
SIFO-DYAS: Elvesztettük a manőverező hajtóműveket. Az energiaszolgáltatás huszonkilenc százalékon van.
DOOKU: Ezt nemnek veszem.

349. oldal, Hatodik rész

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · Sifo-Dyas
Kogoro P>!

A Jedi mindig pontos. Ezt jól jegyezd meg, padavan!

256. oldal (Szukits, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · jedi · pontosság
Kogoro P>!

Rael: Dooku mester, hadd mutassam be Palpatine szenátort, a Naboo képviselőjét!

357. oldal (Szukits, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · Sheev Palpatine
Kogoro P>!

Dookut mélyén áthatja az Erő.

97. oldal (Szukits, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Dooku gróf · Yoda

Hasonló könyvek címkék alapján

Adrian Tchaikovsky: A pusztulás gyermekei
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Kiszakadtak
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
George Orwell – Fido Nesti: 1984
Orson Scott Card: Végjáték
George Orwell: 1984
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia