Az ​utolsó nyár 41 csillagozás

Catrin Collier: Az utolsó nyár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1939-ben a keletporosz Allensteinben Charlotte von Datski szülei káprázatos bált adnak a lányuk tizennyolcadik születésnapja alkalmából, amelyen egyúttal bejelentik Charlotte és egy porosz gróf eljegyzését. Hitler azonban napok múlva háborúba sodorja a világot, s az újdonsült férj, ifjú hitvesének búcsút intve, a frontra indul… A háború végén Charlotte kénytelen elhagyni szeretett szülőföldjét; kisfiával és második férjével Angliában kezd új életet. Charlotte súlyos titkot hordoz, melyből hol erőt merít, hol reménytelenséget szakít. Évekkel később Charlotte unokája a Berlini Irattárban megdöbbentő dokumentumokra lel, s magyarázatot követel a nagyanyjától, aki éppen az ő segítségével indul el Lengyelországba, hogy szembenézzen a múlt kísérteteivel, amelyek több mint fél évszázadon keresztül gyötörték. Az utolsó nyár szívszorító történet a túlélésről és a szerelem erejéről.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Victoria, Budapest, 2008
432 oldal · ISBN: 9789639803206 · Fordította: Reichenberger Éva

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Alexandr (Szása) Beleckij · Charlotte von Datski


Kedvencelte 12

Most olvassa 1

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pável>!
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Zavarba ejtő regény, lehányja magáról a címkéket. Angliában „az év romantikus regénye”-díjra nevezték, és ilyen giccses-tarka-"színpompás" borítót is csak szerelmes-ponyva-szemétre mernek tenni a kiadók… Mégsem az.

(Részben) naplóregény ez a második világháborúból, annak is a lengyel-német határterületéről. Egy fiatal német arisztokrata lány kezdi a naplóját írni 1939-ben, a háború kitörése előtt alig pár héttel, és mikor a narrátor a mába ugrál át, még mindig ő a főszereplő – immár 80-on felül látjuk viszont Charlotte-ot.

Újraolvassa fiatalkori naplóját (velünk együtt, mi csak belekukucskálunk a válla fölött), és megtudjuk, hogyan ment el a kedve a szextől (általában az élettől) durva német katonatiszt férje oldalán, illetve hogy találta meg élete nagy szerelme egy orosz hadifogoly képében – majd hogy veszítik el egymást, amikor lecsap rájuk a front pokla. Nevesítve: a Vörös Hadsereg.

Szerelem, ami ugye elengedhetetlen eleme a lektűröknek, alig van a vastag kötetben, annál több szenvedés, meg a frontvonal náci ill. szovjet rögvalósága. Az iszonyat naturalisztikus ábrázolása: na ez is van bőven. Szokatlan a szerelmes ponyváknál, nemde? Sőt, a kötet címe egy orosz Gulág-memoárra utal, amit persze kitalált Collier: kiderül ugyanis, hogy Szása, a nagy szerelem mégsem halt meg ’45-ben, hanem elkerült Szibériába (itt is utal a szovjet rendszer elmebajára: saját, felszabadított katonáit is hadifogolyként nyomorította meg a SzU), és ott barátjával írt egy könyvet a szörnyűségekről, ami Nyugaton híressé tette őket, és megismertette a nagyvilágot a szovjet terrorral.

Csak ritkán csúszik csak át sekélyes, érzelmeskedő hangnembe. Nagyon nem érdemli meg ezt a büntető-borítót… Ami, megjegyzem, nem a hazai kiadás hibája, már az angol is ilyen giccsbe öltöztette a könyvet. Egészen másfajta, normális borítóval még ember.. irodalomszámba is vette volna a szakma. Kár érte.
(2008 körül)

1 hozzászólás
Bur3sz>!
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Nagyon sok regényt olvastam már a második világháborúról, de ilyen szívhez szólót és megrázót még soha. Csodálatos regény. Egy haldokló asszony tér vissza oda, ahol valaha boldog volt. A múlt keveredése a jelennel mestetien megoldott. A leírások élethűek, szinte ott vagyunk Charlottéval minden pillanatban.
Nagyon szép regény! Olvasni kell!
Csak zárójelben jegyezném meg, hogy kiadás előtt egy komolyabb lektorálás nem ártott volna.

Nushi P>!
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Ez egy elég megrázó családi történet amelyben sok titokra derül fény. Számomra külön öröm volt végre egy olyan történetet olvasni ami nem a történelmileg kikiáltott üldözöttekről szól. A könyv lényegében bemutatja, hogy hiába volt valaki német és ráadásul hitlerjugend és náci párt tag a szörnyűségek elől akkor sem menekült. Úgyanúgy éhezhetett, fázhatott bánthatta a férje , a saját hadserege, az orosz hadsereg és lehetett az élete nagyon kilátástalan. A történet egy gyönyörű életen és halálon átívelő szerelem történetére alapul és gyönyörűen építkezik a történelmi háttérrel ugrálva az időben. Nem vidám könyv, de nem is sírós bár Alexandrát megsirattam én is. Inkább elmélkedős könyv, az ember magába néz és felteszi a kérdést én vajon hogy csináltam volna…lett volna hozzá erőm? Emberségem? Kitartásom?

koan12>!
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Egy részét elhiszem, egy része viszont hihetetlen számomra.
Az írónő nagyszerűen mutatja be a második világháború idején otthon maradt nők nehéz sorsát. Egy percre sem adták fel, egy percre sem adhatták fel, hogy megvédjék azt, amijük maradt. Küzdöttek az otthonmaradottakért, küzdöttek a háborúban harcoló férfiakért.
A szerelmi szálat viszont az írónő szerintem nagyon eltúlozta. Még szerencse, hogy nem ez a szál a legfontosabb a történetben. Legalábbis nekem nem ez a legfontosabb.
Erős nőnek tartom Charlotte-ot, hogy a sok megpróbáltatás után élete végéhez közeledve visszatér szülővárosába, hogy szembenézzen a múltjával, hogy felejteni tudjon (vagy inkább emlékezni?), hogy megbocsáthasson.
Biztosan sokszor eszembe fog jutni ez a történet.

pevike>!
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Nem rossz könyv. Alapvetően tetszett a történet, megrázó, szívszorító. Nagyon jól van megírva, tetszik, ahogy a jelen átcsúszik a múltba, hatásosak a naplóbejegyzések és Charlotte személye is szimpatikus volt, még a fiai érzéketlensége ellenére is. Furcsa egy család, de a könyv végére világossá válik, hogy ki miért olyan, amilyen. Gördülékenyen olvastam, de nem kapott el az a láz, ami egy igazán kidolgozott történelmi regénynél. Ennyiben valóban a romantikus könyvek közé való, amiben azért van egy nagyon jó történelmi háttér is. Hitelesen mutatja be a kelet-poroszországi németek sorsát, az otthon maradt nők helyzetét, és valószínűleg azt is, hogy milyen helyzetbe kerültek a német fogságból hazatérő orosz hadifoglyok, és a gulág világába is bepillanthatunk. Ami miatt nem tudok öt csillagot adni, az az, hogy nem éreztem valósághűnek Szása és Charlotte szerelmét. spoiler Szerintem kár volt ilyen naivitást belevinni az egyébként hitelesnek tűnő történetbe. Az a rész viszont kétségkívül gyönyörű, amikor spoiler Még egy Laura-Misa utószót olvastam volna, nekem az a szál befejezetlen maradt. És a kiadónak adnék egy nagy fekete pontot az ingerküszöbömet meghaladó névcserék miatt, a könyvhöz egyáltalán nem illő borító miatt és mégis milyen dolog az, hogy a szerző magyarázata a könyv elején van, amikor még fogalmunk sincs róla, hogy mi az a Grunwaldsee és Bergensee, illetve le is lövi a poént, hogy valakit biztosan ki fognak végezni a regényben a Hitler elleni merénylet miatt. Ajánlom azoknak, akik komolyabb romantikus könyvet szeretnének olvasni, és nem riadnak vissza a háború naturalista ábrázolásától sem.

1 hozzászólás
hársvirág>!
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Nagyon sok mindent megtudhatunk ebből a regényből a világháború pokláról, amit akár civilként, akár katonaként, akár németként, akár oroszként mindenkinek meg kellett szenvednie. Mint történelmi beszámolót, nagyon sokra értékelem és megrendítőnek találom.
De a főhősnő nem tudott közel kerülni a szívemhez. Először is, nem tudom elhinni, hogy valaki 86 évesen indul útnak, rákosan, hogy szembenézzen a fiatalkorával. Másrészt nem találtam hitelesnek a szerelmét, sem azt, ahogyan több férfit is boldogtalanná téve maga is „boldogtalankodik ” 60 éven át! A gyermekeivel való kapcsolata is elég érzelemmentesnek tűnik.
Szóval mindaz, amit a szerző megpróbált a valóságba ágyazni, elég gyengécske lett. Amiért mégis érdemes elolvasni, az maga a történelem!

sjudi>!
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Mindenkinek javaslom elolvasásra. A könyv ugy teljes ahogy van.

Niki_>!
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Romantikus irodalom, de valós történelmi eseményekkel. Nincsenek nagy fordulatok, de mégis letehetetlen. Várja, várja az olvasó, hogy Charlotte a napló végére érjen, feltáruljon minden a múltból, bepillanthasson a II. vgh.-ba.

Aida>!
Catrin Collier: Az utolsó nyár

elég megrázó, de nagyon szép történet volt.


Népszerű idézetek

Bur3sz>!

Az élet sokszor állít válaszút elé bennünket, és ha rosszul döntöttünk, az idővel kiderül. Ne félj, a végén minden rendbe jön.

100. oldal

3 hozzászólás
Bur3sz>!

Gondolj arra, hogy mit akarsz elérni, és előre nézz, sose hátra.

100. oldal

pevike>!

A kommunista Szása kijelentette, hogy 1939-ben Isten szabadságra ment, és azóta sem tért vissza.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexandr (Szása) Beleckij · Isten
2 hozzászólás
hársvirág>!

Isten engem úgy segéljen, tudom, mi történik, de senkinek sem merem elmondani, mert ebben a csodálatos Harmadik Birodalomban az igazság a golyónál is gyorsabban öl.

pevike>!

Miért nézünk el az ismeretlenek mellett, még akkor is ha a szemünk láttára éheznek halálra; miért olyan nehéz kedvesnek lenni másokhoz?

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charlotte von Datski · közöny
pevike>!

Az életem értelme ez a nő, a szerelmem. A levegő, amit belélegzek, a talpam alatt a föld, az étel és ital mind semmi az iránta érzett vágyamhoz. Megölel, némán csókolózunk. Egymásba karolva visszasétálunk a házhoz. Ő felmegy a lépcsőn. Eloltom a földszinti szobákban a lámpákat, becsukom az ajtókat, és utánamegyek. Belépek a gyerekszobába, elgyönyörködöm a békésen alvó gyermekeinkben, átmegyek a szobánkba.

379. oldal

pevike>!

Nézem, ahogy elalszik. Küzdök az álmosság ellen, de lassan engem is hatalmába kerít.
Rettegek attól, hogy elnyelik az árnyak, ám az én szemhéjam is elnehezedik. Nem bírom nyitva tartani a szemem, és kezdődik elölről a fájdalom.

379. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexandr (Szása) Beleckij · álom

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lucinda Riley: Fény az ablak mögött
Noël Barber: Tanamera
Lucinda Riley: Éjféli rózsa
Isabel Allende: Kísértetház
Kate Morton: Az elfeledett kert
Leila Meacham: Rózsák
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Fábián Janka: Emma évszázada
Iny Lorentz: A bűn lányai
Lucinda Riley: A meredély szélén