Az ​utolsó nyár 25 csillagozás

Catrin Collier: Az utolsó nyár Catrin Collier: Az utolsó nyár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1939-ben a keletporosz Allensteinben Charlotte von Datski szülei káprázatos bált adnak a lányuk tizennyolcadik születésnapja alkalmából, amelyen egyúttal bejelentik Charlotte és egy porosz gróf eljegyzését. Hitler azonban napok múlva háborúba sodorja a világot, s az újdonsült férj, ifjú hitvesének búcsút intve, a frontra indul… A háború végén Charlotte kénytelen elhagyni szeretett szülőföldjét; kisfiával és második férjével Angliában kezd új életet. Charlotte súlyos titkot hordoz, melyből hol erőt merít, hol reménytelenséget szakít. Évekkel később Charlotte unokája a Berlini Irattárban megdöbbentő dokumentumokra lel, s magyarázatot követel a nagyanyjától, aki éppen az ő segítségével indul el Lengyelországba, hogy szembenézzen a múlt kísérteteivel, amelyek több mint fél évszázadon keresztül gyötörték. Az utolsó nyár szívszorító történet a túlélésről és a szerelem erejéről.

Eredeti mű: Catrin Collier: One Last Summer

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Victoria, Budapest, 2008
432 oldal · ISBN: 9789639803206 · Fordította: Reichenberger Éva

Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

>!
Bur3sz
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Nagyon sok regényt olvastam már a második világháborúról, de ilyen szívhez szólót és megrázót még soha. Csodálatos regény. Egy haldokló asszony tér vissza oda, ahol valaha boldog volt. A múlt keveredése a jelennel mestetien megoldott. A leírások élethűek, szinte ott vagyunk Charlottéval minden pillanatban.
Nagyon szép regény! Olvasni kell!
Csak zárójelben jegyezném meg, hogy kiadás előtt egy komolyabb lektorálás nem ártott volna.

>!
koan12
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Egy részét elhiszem, egy része viszont hihetetlen számomra.
Az írónő nagyszerűen mutatja be a második világháború idején otthon maradt nők nehéz sorsát. Egy percre sem adták fel, egy percre sem adhatták fel, hogy megvédjék azt, amijük maradt. Küzdöttek az otthonmaradottakért, küzdöttek a háborúban harcoló férfiakért.
A szerelmi szálat viszont az írónő szerintem nagyon eltúlozta. Még szerencse, hogy nem ez a szál a legfontosabb a történetben. Legalábbis nekem nem ez a legfontosabb.
Erős nőnek tartom Charlotte-ot, hogy a sok megpróbáltatás után élete végéhez közeledve visszatér szülővárosába, hogy szembenézzen a múltjával, hogy felejteni tudjon (vagy inkább emlékezni?), hogy megbocsáthasson.
Biztosan sokszor eszembe fog jutni ez a történet.

>!
hársvirág
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Nagyon sok mindent megtudhatunk ebből a regényből a világháború pokláról, amit akár civilként, akár katonaként, akár németként, akár oroszként mindenkinek meg kellett szenvednie. Mint történelmi beszámolót, nagyon sokra értékelem és megrendítőnek találom.
De a főhősnő nem tudott közel kerülni a szívemhez. Először is, nem tudom elhinni, hogy valaki 86 évesen indul útnak, rákosan, hogy szembenézzen a fiatalkorával. Másrészt nem találtam hitelesnek a szerelmét, sem azt, ahogyan több férfit is boldogtalanná téve maga is „boldogtalankodik ” 60 éven át! A gyermekeivel való kapcsolata is elég érzelemmentesnek tűnik.
Szóval mindaz, amit a szerző megpróbált a valóságba ágyazni, elég gyengécske lett. Amiért mégis érdemes elolvasni, az maga a történelem!

>!
Niki_
Catrin Collier: Az utolsó nyár

Romantikus irodalom, de valós történelmi eseményekkel. Nincsenek nagy fordulatok, de mégis letehetetlen. Várja, várja az olvasó, hogy Charlotte a napló végére érjen, feltáruljon minden a múltból, bepillanthasson a II. vgh.-ba.

>!
Aida
Catrin Collier: Az utolsó nyár

elég megrázó, de nagyon szép történet volt.


Népszerű idézetek

>!
Bur3sz

Az élet sokszor állít válaszút elé bennünket, és ha rosszul döntöttünk, az idővel kiderül. Ne félj, a végén minden rendbe jön.

100. oldal

1 hozzászólás
>!
Bur3sz

Gondolj arra, hogy mit akarsz elérni, és előre nézz, sose hátra.

100. oldal

>!
hársvirág

Isten engem úgy segéljen, tudom, mi történik, de senkinek sem merem elmondani, mert ebben a csodálatos Harmadik Birodalomban az igazság a golyónál is gyorsabban öl.


Hasonló könyvek címkék alapján

Henryk Sienkiewicz: Tűzzel-vassal
Henryk Sienkiewicz: Kereszteslovagok
Charles Morgan: Az üres szoba
Shan Sa: A gójátékos
Kimura Rei: Japán rózsa
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Annemarie Selinko: Désirée
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?