Eredet (Mira Haddad 1.) 14 csillagozás

Cathrin Smith: Eredet Cathrin Smith: Eredet

Szeretnél egy igazi ásatáson részt venni? Különös leletekkel, és több ezer évvel ezelőtti fejlett technológiával találkozni?
Félnél-e, ha körülötted rejtélyes gyilkosságok történnének, vagy te magad erednél a bűnös nyomába?
Elég bátor lennél-e ahhoz, hogy lemerészkedj egy titokzatos idegennel egy olyan világba, ahol különleges lények laknak, kiknek rendeltetése az, hogy mi létezzünk?
Mernél-e titkos, sötét járatokban kanyarogni úgy, hogy fogalmad sincs róla, egyáltalán kijutsz-e valaha, miközben feltámadt múmiákkal találkozol?
Végül pedig: vágyod-e megpillantani azt a mesés kincset, mely az egész emberiség legrettegettebb, s egyben legjobban visszavárt ereklyéje?
Ha igen, tarts Mirával!

„Ki Egyiptomban született,
minden ízében egyiptomi marad,
bárhová sodorja az élet,
lélekben mégis örökre ott ragad.

Ki messzi csillagok bölcsőjében ringott,
sehol máshol nem találhat otthont,
mert oda vágyik vissza bármerre is jár,
s bárhol is éri végül utol a halál.”

Teremtők címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
296 oldal · ISBN: 9789631253634

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Alberto Haszim · Asthar · Donald Reeves · George Stephenson · Halef · Michael Benett · Mira Haddad · Mustafa · Sam Thorson

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország · Kheopsz piramis


Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Cathrin Smith: Eredet

És íme a második műfajkavalkád, amit ebben a hónapban olvastam. Nagyon sodró lendületű a cselekmény, csak túl sok mindenből lett összegyúrva. Fiatal magyar egyiptologús lány Egyiptomban utazgat. Könnyen barátkozó típus lévén hamar beveszik egy régészcsapatba, aztán hullákba botlik, sőt földönkívüliekbe. Van néhány ősi titok, amit segít megfejteni, miközben ő .maga is veszélybe kerül. Kihagytam valamit? Ja igen, egy csomó mindent, de akkor lelőném a poént vagy inkább poénhegyeket.
Szóval ez egy ötletes, szórakoztató kis történet, amit nem kell komolyan venni, viszont egyszerre több kihívást is letudhatsz vele.
Egyszer mindenképpen érdemes elolvasni.

Dawnofmyth P>!
Cathrin Smith: Eredet

Érdekes eredettörténet volt, olvastam már olyan népről, amely a csillagok közül eredezteti magát. Imádom Egyiptomot és a kalandregényeket, u.h. már plusz ponttal indult. :) Maga a főszereplő nekem kicsit groteszkül fest, de az a második agy nagyon érdekes újítás volt, eddig nem találkoztam ilyen megoldással. Volt benne pár csavar, volt olyan rész ami kiszámítható volt. Eleinte, sőt egész sokáig nem tudtam időben behatárolni, hogy mikor is játszódik. Láttam rajta a 21. század címkét, mégis néha olyan Indiana Jones érzésem volt, mintha az 50-es években lennénk (de ez lehet csak a saját fantáziám alkotta bolondság) Fura volt, hogy Mira mindenkivel tegeződik, és hogy mindenkivel túlzottan közlékeny. Ami hihetetlen volt, az a rendőrhadnagy alkalmatlansága a nyomozáshoz, és hogy Mira ad neki ötleteket. Asthar kimondottan érdekes volt, kiváltképp az, ami a végén sugallva lett róla. Az az egy kis romantikus jelenet, pedig szerintem fölösleges volt, mert egész idő alatt nem volt előzménye, de folytatása sem. (vagyis szerintem nem volt)

u.i.: A piramisos borító sokkal jobban illene hozzá, sőt ha azzal valaha kiadásra kerülne, biztosan a polcomon akarnám tudni :)

u.u.i.: A vers az elején csodálatos. Az valahogy megérintett már az első pillanatban… (Saját szerzemény?)

Coffee I>!
Cathrin Smith: Eredet

A történet nagyon tetszett, jól felépítette az írónő. A szereplőket nem igazán sikerült megismernem, Mirát pedig utáltam. :)
Különleges, ami a témáját illeti, hiszen nem tucatkönyv, élveztem is.
Apróbb hibák zavartak meg néha az olvasásban, leginkább szerkesztési.
Bőven, részletesen kivesézve itt írtam róla:
http://www.amasikvilag.hu/2017/02/cathrin-smith-eredet-…

2 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Cathrin Smith: Eredet

Mira Haddad 1

Ez eszméletlenül jó könyv volt, imádtam minden sorát. Gratulálok a hazai szerzőnek hozzá.
Előszór is az általam imádott Egyiptomban játszódott, ahová soha nem unok meg újra és újra ellátogatni 2-2 hétre.
Másodszor remekül ötvözte a szerző a történetben a sci-fi, a krimi és a kalandregény műfaji elemeket, arról nem is beszélve, ahogyan bele illesztette az emberiség által ismert vallási tanokat és egyéb legendákat, fiktív elméleteket a világ keletkezéséről és működéséről.
És nem utolsósorban azért, mert mindezt remekül, olvasmányosan, pörgősen és izgalmasan tárta az olvasók elé.
Egyáltalán nem volt kiszámítható, fogalmam sem volt ki/kik lehet/nek a hunyó/k a gyilkosságokban és merényletekben. De ezeken kívül is rengeteg rejtély lapult a sorok között, amik fokozatosan tárultak fel.
Mira Haddad-ot nagyon kedveltem, igazán okos, karakán leányzó volt, remek megfigyelő, igazi nyomozó alkat, olyan aki minden részletet észre vesz. Egy magyar Mis Marple. :)

Szóval bátran olvassunk magyar szerzőktől, egyre több tehetséges alkotó van közöttük, igazán köszönöm nekik az élményt.

Perly P>!
Cathrin Smith: Eredet

Az írónő írásai közül eddig ez tetszett a legjobban! A történet érdekes, izgalmas és rejtélyekkel teli. A műfajok is szépen keverednek benne. (Nem is emlékszem, olvastam-e valaha olyan könyvet, ami ennyire vegyes felvágott. :D) És habár a sci-fi nem tartozik a kedvenc műfajaim közé, sőt az űrlényekért sem rajongok annyira, azért igyekszem ilyen típusú olvasmányokat is olvasni. Legtöbbször nem igazán nyerik el a tetszésemet, de előfordulnak kivételek. Ez a kötet is ilyen.
Természetesen azért volt benne olyan, ami nem tetszett, vagy nem teljesen értettem vele egyet. Például: az az általánosítás, hogy hogyan is néz ki egy földönkívüli (hosszúkás fej, hosszú ujjak, stb.). De egyiptomi viszonylatban ez mégiscsak elfogadható. A másik, ami nem igazán jött be, az az eredetes dolog. Elismerem ez is nagyon kreatív, de számomra egy picit sok volt. (Én még nem készültem fel erre a tudásra. :D) A harmadik pedig, egy idő után már kezdett zavaró lenni Mirának az az ismétlődő gondolata, hogy ha meglát valamit vagy valakit, akkor még nem tudja, miért is jelentős az illető, csak a későbbiekben derül rá fény. És amikor eljutunk oda, egyszerre zúdul ránk az egész, amivel egyébként nincs is baj. Legalább megmozgatja az agytekervényeket. Mindenesetre kevésbé feltűnően kellett volna az olvasó tudtára adni, hogy a hősnőnek ott helyben nem esik le a tantusz, mert nekik viszont igen (nekem legalábbis!).
Ami a szereplőket illeti, egytől egyig roppant szórakoztatóak. Talán nem lövök le semmit, ha azt mondom, hogy a leghumorosabb jelenetek a piramisban játszódóak. Majd' bepisiltem a nevetéstől, miközben olvastam! :D
Mondanám, hogy kiszámítható a cselekménye, de ez nem teljesen igaz, ugyanis van egy-két fordulat benne, amire az ember nem is számít, és csak döbbenten pislog.

Összességében ez egy nagyon jó könyv. Csak ajánlani tudom!

Ui.: Szerintem még júliusban sort kerítek a második részre. :-)
Uui.: A piramisos borító szebb! :D

Judiii>!
Cathrin Smith: Eredet

Egész érdekes történet volt, csak néha már egy kicsit túl sok volt számomra. spoiler Alapvetően tetszett az egész háttérsztori, meg az is, hogy Mira többször említette Agatha Christie-t és próbált úgy nyomozni, ahogy az Agatha regényeiben meg van írva. spoiler

madyson>!
Cathrin Smith: Eredet

A borító,és a fülszöveg telitalálat,figyelemfelkeltő.Egyiptom,ásatás,idegen civilizációk,kaland,számomra a Kánaán.Bár nem szeretem az E/1-ben írt történeteket,itt nem igazán zavart.A story jó,sokszor teljesen bele tudtam feledkezni,olvastatta magát,csak voltak bukkanók,ami párszor kizökkentett,de lehet ezeken csak én problémázok,másokat nem zavarna.spoiler
Ezek ellenére mégis kellemes olvasmány volt.Az alap ötlet tetszett,a hit témakörének megközelítése is,és a vége *5-ös.Kíváncsi vagyok a folytatásra is,vajon kiderül e benne,hogy Asthar az,akire a könyv végén utalás történt,és ha igen milyen koncepciója van erre az írónőnek?!

2 hozzászólás
Eynregiujkonyvek I>!
Cathrin Smith: Eredet

Bár már régóta létezik eme könyv „eredete”, csak most, az internet által jutottam el az olvasásához. Nem szeretem a krimiket, de itt keveredik a kaland, a misztikum, némi fantasztikus elemmel és így máris érdekesebb. Egészen jól megírt regény. Részletesen kifejtettem a jellemzésemet róla ebben a cikkben: http://regiujkonyvek.blogspot.com/2018/06/cathrin-smith…


Népszerű idézetek

Cheril>!

– Unom már, hogy itt mindenki hősködni akar(…)

Kapcsolódó szócikkek: Sam Thorson
Szelén P>!

Amikor jelentkeztem az ELTE egyiptológia szakára, az egyik leendő tanárom rögtön megjegyezte, hogy inkább zongoristának kellene mennem a rendkívül hosszú ujjaim miatt.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Magyarország · Mira Haddad
TiszlaviczMarcsi IP>!

– (…) Hiszen hinni csak olyan dologban lehet, amit nem látunk. Ha találkoznék Istennel, akkor többé már nem hinném, hogy van, hanem tudnám. És az nem ugyanaz.
– Pontosan. De… ha Istennel még nem találkoztál, és hiszel benne, akkor miért ne hihetnél más élőlényekben is, akikkel állításod szerint még szintén nem találkoztál?
– Miért kellene hinnem bennük? – akadékoskodtam. – Istenben hinni más dolog. Istent nem lehet egy kalap alá venni azokkal a… kis zöld lényekkel, akik tányérokban repkednek!

Kapcsolódó szócikkek: Mira Haddad
Cheril>!

– Én kinézek. Maga maradjon itt, amíg visszajövök – mondta, aztán még az ajtóból visszafordulva hozzátette – És ha lehet, ne nyúljon semmihez. – Szerettem volna tudomásul venni, amit mondott, de valahogy nem ment.

Kapcsolódó szócikkek: Mira Haddad · Sam Thorson
Szelén P>!

– Jól vagy, Mira?
– Persze, anya, jól. Nemsokára hazamegyek.
– Hogyhogy? Még nem telt le az egy év.
– Felfüggesztették az ásatást, mert… technikai gondok adódtak. De folytathatjuk a munkát, amint rendbe jött minden. – Éppen akkor lépett be a hadnagy, amikor letettem a telefont.
– Remélem nem távolsági hívás volt – motyogta az orra alatt, aztán lehuppant a székébe.
– Á, dehogy – hazudtam, aztán hátradőltem a széken, és egy percig lehunyott szemmel élveztem, ahogy az iroda légkondija az arcomba fújja a hideg levegőt.

Perly P>!

– S lőn világosság! – rikkantott Benett könnyedén felkattintva a villanyt. – Gondoltatok már arra mi van, ha Isten is csak ennyit csinált egykor? Bement egy bazi nagy terembe, és felkapcsolta a lámpát – mondta vigyorogva.

Kapcsolódó szócikkek: Isten · Michael Benett
Perly P>!

– De mit keres benne Hórusz szeme? Mi köze Atonhoz?
– Ez egy újabb titok, amire talán sose derülhet fény, Mira.
– Azt hittem, te mindent tudsz – mondtam, bár én magam se értettem, miből gondolom ezt. Asthar felkuncogott.
– Bírom a humorod.

Kapcsolódó szócikkek: Asthar · Mira Haddad
Szelén P>!

Ahogy megpillantottam a hatalmas arany tárgyakat, azonnal kibukott egy mondat a számon.
Az örökkévalóságot Aton tenyere hordozza…
– Mi a fenét csinál? Mondtam, hogy ne nyúljon se… Krisztus a kereszten… – Aggodalmas pillantásokat vetettem Samre, akit viszont teljesen lefoglaltak a látottak. Ezen egy cseppet se csodálkoztam. A két tárgy közül az egyik ami a felszínre emelkedett, egy hatalmas kézfej volt, tippem szerint színaranyból. Azonban ami a tenyerén feküdt, sokkal inkább tekintetcsalogató volt.

266. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kheopsz piramis · Mira Haddad · Sam Thorson
Perly P>!

Körülbelül húsz méter után egy elég meredeknek tűnő, felfelé vezető lépcsőbe ütköztünk.
– Nagyszerű! Megint mászhatunk – mondta csalódottan a hadnagy.

Kapcsolódó szócikkek: Alberto Haszim
Perly P>!

– Ma mindenkinek ilyen leütős napja van? – horkant fel Stephenson.

Kapcsolódó szócikkek: George Stephenson

A sorozat következő kötete

Mira Haddad sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Robert Locksmith: A titokzatosság kapujában
Estelle Brightmore: 13. napon
George Mann: Mechanikus London
David Mitchell: Felhőatlasz
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Robert Sheckley: Vadászat
Pittacus Lore: Hetedik bosszúja
Paul Monette: A Ragadozó
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka