The ​Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There (Fairyland 2.) 8 csillagozás

Catherynne M. Valente: The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There Catherynne M. Valente: The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

September has longed to return to Fairyland after her first adventure there. And when she finally does, she learns that its inhabitants have been losing their shadows—and their magic—to the world of Fairyland Below. This underworld has a new ruler: Halloween, the Hollow Queen, who is September’s shadow. And Halloween does not want to give Fairyland’s shadows back.

Fans of Valente’s bestselling, first Fairyland book will revel in the lush setting, characters, and language of September’s journey, all brought to life by fine artist Ana Juan. Readers will also welcome back good friends Ell, the Wyverary, and the boy Saturday. But in Fairyland Below, even the best of friends aren’t always what they seem. . . .

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Square Fish, New York, 2013
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250034120 · Illusztrálta: Ana Juan
>!
Feiwel and Friends, New York, 2012
258 oldal · ISBN: 9780312649623

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

ddani P>!
Catherynne M. Valente: The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There

A sorozatok második köteteinek megvan az a privilegizált helyzete, hogy értékeléskor könnyedén az előző kötethez méricskélhetem (átment), és nincs még rajtuk semmi nyomás az elvarratlanok elvarrására vagy egy csinnadrattás fináléra*. September visszatér Tündérföldre (Fairyland), kicsit idősebben, egy évnyi frusztráló várakozással telve, hogy végre újra lássa barátait és boldogan randalírozhassanak a zsarnokától megszabadított mesebirodalomban. Ám az élet egy jó fantasy-kalandban sosem ilyen egyszerű, és piknik helyett újabb sorsdöntő akadálypálya várja az emberlányt…
Valente továbbra is nagyon igényesen ír, és cseppet sem zavartatja magát amiért ott jár, amerre már más expedíciók is kitettek zászlókat.* Szerintem ezt jól teszi: ha kínosan ügyelne a hasonlóságok elkerülésére akkor nem is jutnánk túl messzire! September éves kamaszodó-felnövő jellemfejlődése, a 'coming of age' toposz mellett, kikerülhetetlenül Harry Potter és az ő évenként felnőttesebb Hogwarts-kalandjaira hajaz. Talán annál is jobban veszi az ilyen kanyarokat a mese íve, hogy a szöveg telistele van utalásokkal és kikacsintásokkal, egy egészen posztmodern műzlikeverék amiben ha nem is minden-és-bármi, de nagyon sok odaillő dolog előfordul, hogy csak győzzük tanulmányozni a kanalunkat evés közben (nem győzzük). Ezek a szövegbe ágyazott utalások általában beszélő nevekben és explicit utalásokban elég jól láthatóak, és nagyrészt a klasszikus mesék és mítoszok irányába kacsingatnak. Saját magára is reflektál eleget a szöveg, ha nem is szájbarágósan de következetesen jelöli a történet vonulatának mögöttes tartalmát vagy tanulságát, már ha September esetleg kalandozás közben nem figyelne eleget befelé. Akár tudatos taktika ez, akár jól irányított véletlen: a sok látványos utalás sikeresen elvonja a figyelmet a korábbi kortárs fantasy olvasmányaink áthallásairól. Ezt tényleg tanítani kéne…
Az árnyék-alvilág labirintusából kikeveredve az ember csak hálás lehet, hogy ott a harmadik kötet a keze ügyében, és a főhősnővel*** ellentétben neki nem kell kerek egy évet várakoznia a folytatásra.

* Ebből nem sok minden következik, pl az, hogy ha trilógiakötet lehetnék, középső kötet lennék.
** Terry Pratchett jutott eszembe gyakran, főleg a mágikus fizika apropójából. Örültem neki, és gondolom a néhai Sir Terry is kollegiális elismeréssel örült, ha esetleg még olvasta.
*** Merthogy itt már nagyon feltűnően nőneműek a hősök, és a legtöbb kulcsszereplő is. Bátor, hiánypótló, és teljesen nyilvánvalóan működőképes ez így: a hősies kalandozáshoz nem kötelező fiúkat felvonultatni. Amúgy nemi sztereotípiákat egyáltalán nem piszkál a szöveg, és ez így jó! Ugyanis az, hogy nem is hiányzik a férfias hérosz-perszóna az egészből, a legteljesebb girl power kiállás, ezt már semmi szükség túlragozni.

FitzwilliamDarcy667>!
Catherynne M. Valente: The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There

Ez a rész is nagyon jó volt, hihetetlen, hogy az előző rész egy apró kis mozzanatára egy egész könyvet fel tudott építeni az írónő. Fairyland-Below nagyon jóra sikerült, élettel teli kis világot alkotott odalentre is. Az egész árnyékos történetszál szépen ki lett dolgozva, minden a helyén volt. A könyv végén a csavarok pedig nagyon váratlanok voltak. A könyv lezárása pedig nagyon okosan kezelte és oldotta meg az egész könyvön átívelő problémát.

Arianrhod>!
Catherynne M. Valente: The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There

Tudom, hogy ez csak „mese”, és azt főleg észben tartom, hogy nem vagyok egy mai pipi, mégis itt ülök a befejezett könyv fölött záporesőszerűen pityeregve. És tudom, hogy időnként Poe-val pihengetve, de rögtön hozzákezdek az eddigi utolsó részhez, abban a reményben, hogy legalább ilyen fantasztikus élményben részesít majd, mint ez a könyv. És hogy lesz még folytatás.


Népszerű idézetek

Judzsin>!

A book is a door, you know. Always and forever. A book is a door into another place and another heart and another world.

Véda P>!

A library is never complete. That’s the joy of it. We are always seeking one more book to add to our collection.

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Hanna IP>!

That's Venus, September thought. She is the goddess of love. It's nice that love comes on first thing in the evening, and goes out last in the morning. Love keps the light on all night.

7

Hanna IP>!

Hearts set about finding other hearts the moment they are born, and between then, they weave nets so frightfully strong and tight that you end up bound forever in hopeless knots, even to the shadow of a beast you knew and loved long ago.

66. oldal

Arianrhod>!

“I don’t want to be a Princess,” she said finally. “You can’t make me be one.” She knew very well what became of Princesses, as Princesses often get books written about them. Either terrible things happened to them, such as kidnappings and curses and pricking fingers and getting poisoned and locked up in towers, or else they just waited around till the Prince finished with the story and got around to marrying her. Either way, September wanted nothing to do with Princessing.

Judzsin>!

You cannot escape where you come from, September. Some part of it remains inside you always, like the slender white heart in the center of the thickest onion.

Hanna IP>!

For there are two kinds of forgiveness in the world: the one you practice because everything really is all right, and what went before is mended. The other kind of forgiveness you practice because someone neds desperately to be forgiven, or because you need just as badly to forgive them, for a heart can grab hold of old wounds and go sour as milk over them.

200. oldal

Hanna IP>!

If you didn't sleep and dream, you'd get sick and eventually you'd die. Dreams keep the heart alive (…).

234. oldal

Judzsin>!

Hearts are idiots. They're big and squishy and full of daft dreams. They flounce off to write poetry and moon at folk who aren't worth the mooning. Bones are the ones that havet to make the journey, fight the monster, kneel before whomever is big on kneeling these days.

ddani P>!

When September and Aubergine finally got to the top of the horn, out of breath and aching with the effort of a thousand and more stairs, they saw the Questing Floor stretched out before them, bright lamps lit and a little lunch boiling over the hearth in a burnished pot. Books and scrolls and folios lined the walls in every direction, towering and tapering up to the tip of the horn. Little wisps of clouds played up near the highest shelves. Ladders chased each other lazily around the rotunda. And a little creature lay on her stomach on a stack of diagrams piled up upon a desk much too big for her, littered with papers and inkwells, waggling her feet back and forth while she read. She was quite tiny, little bigger than a footstool, wearing great wide-brimmed black straw hat and a little caramel-colored monk’s habit with ash-colored beads around her neck. She clicked them together idly. Her olive-colored hair was cropped short under her hat. She had a wide brown face and dark green lips to match her hair and fingernails and zebra-like stripes on her skin, peeking out from under her habit.
“Excuse me,” said September, when the creature did not look up at them. She cleared her throat.
The small monk arched her eyebrow at them and returned to her book.

131. oldal


A sorozat következő kötete

Fairyland sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Coraline (angol)
C. S. Lewis: Prince Caspian
Kelley Armstrong – Melissa Marr: Odin's Ravens
Angie Sage: Flyte
Marcus Sedgwick: Flood and Fang
Jen Calonita: Switched
Liz Braswell: As Old as Time
Tove Jansson: Moominsummer Madness
Dodie Smith: The Hundred and One Dalmatians
Enid Blyton: The Enchanted Wood