The ​Folded World (Dirge for Prester John 2.) 1 csillagozás

Catherynne M. Valente: The Folded World

When the mysterious daughter of Prester John appears on the doorstep of her father”s palace, she brings with her news of war in the West--the Crusades have begun, and the bodies of the faithful are washing up on the shores of Pentexore. Three narratives intertwine to tell the tale of the beginning of the end of the world: a younger, angrier Hagia, the blemmye-wife of John and Queen of Pentexore, who takes up arms with the rest of her nation to fight a war they barely understand, Vyala, a lion-philosopher entrusted with the care of the deformed and prophetic royal princess, and another John, John Mandeville, who in his many travels discovers the land of Pentexore--on the other side of the diamond wall meant to keep demons and monsters at bay. These three voices weave a story of death, faith, beauty, and power, dancing in the margins of true history, illuminating a place that never was.

>!
320 oldal · ISBN: 9781597802031

Kiemelt értékelések

Bori_L P>!
Catherynne M. Valente: The Folded World

Preste John's kingdom was a country of fragments, all strung together, to look like a whole.

Nem igazán akartam elolvasni ezt a könyvet, mert úgy éreztem, hogy a The Habitation of the Blessed önmagában is egy kerek történet, kár elrontani a folytatással (http://moly.hu/ertekelesek/1735193). Aztán persze nem tudtam ellenállni a kísértésnek.
De igazam lett.

Nem rossz ez a könyv, egyáltalán nem. A rossz amúgy is elég szubjektív fogalom: nem hiszem, hogy Valente tudna olyat írni, ami legalább egy kicsit nem tetszik nekem. János pap országa, és a benne élő, végletekig ártatlan teremtmények történetei pillanatok alatt magukba szippantottak, a stílustól pedig ismét el voltam bűvölve. Hiába, én már csak ilyen fairytale-girl vagyok. De továbbra is úgy érzem, hogy nem kellett volna: hiába a sok új szereplő és az új nézőpontok, azért érződik rajta, hogy ez egy második rész.

A történet teljesen más, mint az előző. Nem Isten áll a központban, hanem a szeretet és az otthon fogalma, és nagyon-nagyon sok benne a szomorúság és fájdalom. Az elvesztett haza miatt, a valódi halál miatt, vagy éppen azért, mert szörnyetegnek tartják az embert még egy olyan földön is, ahol szabadon keverednek a formák. János pap háborúba viszi a népét, hogy megmentse Jeruzsálemet – egy olyan népet, akik nem ismerik a halált, és akiknek a háború csak egy játék volt korábban.

A mitológia ugyanúgy főleg a görög-római mitológiai alapokra épül, a mondabeli lényeken kívül előkerül Calypso mondája is, és nagyobb szerepet kapnak a szalamandrák, illetve a főnixek. Egy kicsit a muzulmánok is belekeverednek a történetbe, de szinte csak említés szintjén. Röviden összefoglalva (megint) csak annyit tudok mondani, hogy irigylem Valentét, hogy ilyen álomszerű világokat ilyen álomszerűen tud leírni.


Népszerű idézetek

Bori_L P>!

Lions, lacking thumbs, are not greatly interested in architecture until it is finished and ready for us to nap in.

2 hozzászólás
Bori_L P>!

Women are either nuns, mothers or witches. If she's a nun you'll never have her, if she's a mother she died a-bed, and your best chance, lad, lies with the witch.

Bori_L P>!

Love is a practice. It is a yogic stance; it is lying upon nails; it is walking over coals, or water. It comes naturally to no one, though that is a great secret.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sara C. Roethle: The Melted Sea
Patricia A. McKillip: Alphabet of Thorn
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Brandon Sanderson: The Final Empire
Kristin Cashore: Graceling
Sabaa Tahir: An Ember in the Ashes
Robin Hobb: Fool's Quest
Patrick Rothfuss: The Slow Regard of Silent Things
Brian Staveley: The Providence of Fire