Speak ​Easy 1 csillagozás

Catherynne M. Valente: Speak Easy

If ​you go looking for it, just about halfway uptown and halfway downtown, there's this hotel stuck like a pin all the way through the world. Down inside the Artemisia it's this mortal coil all over. Earthly delights on every floor.

The hotel Artemisia sits on a fantastical 72nd Street, in a decade that never was. It is home to a cast of characters, creatures, and creations unlike any other, including especially Zelda Fair, who is perfect at being Zelda, but who longs for something more. The world of this extraordinary novella--a bootlegger's brew of fairy tales, Jazz Age opulence, and organized crime--is ruled over by the diminutive, eternal, sinister Al. Zelda holds her own against the boss, or so it seems. But when she faces off against him and his besotted employee Frankie in a deadly game that just might change everything, she must bet it all and hope not to lose…

Multiple-award-winning, New York Times' bestselling author Catherynne M. Valente once again… (tovább)

>!
Subterranean, Burton, Michigan, 2015
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781596067271

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Arianrhod>!
Catherynne M. Valente: Speak Easy

Már végképp nem értem, hogy választok ki találomra mindig olyan könyveket, amik kapcsolódnak az aktuális mitológiai olvasmányaimhoz. De valahogy Mídász-érintésem lehet, mert óhatatlanul ráérzek, pont mihez kell nyúlnom éppen. Na jó, ha Valente munkásságát nézzük, azért nem vagyok ártatlan, tudom, hogy nála mindig találok valamit, ami fölnyitja a szemem, ha nagyon figyelek. Nahát itt most nagyon kellett figyelnem, mert rövidsége ellenére ez egy nehéz könyv.

Olyan az egész, mint egy nyíló rózsa. Allegória allegóriába csomagolva, amerikai szlengbe öltöztetve, szürreális és mágikusan realista, nem, ez nem fantáziaregény!!! És a csattanó, nahát az fenomenális!

Az 1920-as évek New Yorkjában vagyunk, egy luxusszállodában. Megismerjük a lakókat és alkalmazottakat, a szeszcsempészet melegágya ez a szálló! Mindenki az amerikai álmot kergeti, aki már elérte, az kiábrándult, aki még nem, az mindent megtesz, hogy megvalósítsa. Folyik a szesz, a kábítószer, szex minden mennyiségben. Az alsó szinten Al (Capone???) az uralkodó, titkos bulik helyszíne csak beavatottaknak. Kicsoda Al? Meg is mondja, sok neve van, Alberich, Huon, Oberon… És akkor már tudja az ember, hogy Hádész alvilágában jár, hisz a belépő 6 szem gránátalmamag. És értjük is már, miért csalja a hideg és féltékeny feleségét a legfelső szinten lakó hoteltulajdonos!

És akkor az ember fölröhög, harsányan és jóízűn: brilliáns vagy, Valente! Mert hogy is hívják a szállodát? Hát persze, Artemisia… És azt már az első mondatokból megtudjuk, miért, hisz a szálló maga a világ! Ezért van a tetőteraszon aranytojást tojó tyúkfarm, 12 kecske, tehenek, kígyók-békák, miegymás. (Hódolat Gimbutasnak.)

Emellett mindenki regényt vagy naplót, esetleg memoárt ír. Franky Key, az alkalmazott detektívregényeket ír, küldöncként rohangál, és aranytojásokat gyűjt, karriert akar, (lehetőleg nem Hermészit), és elnyerni a gyönyörű táncosnő, Zelda Fair szerelmét. Mit akar Zelda? Maga sem tudja, szíve szerint Alnál maradna. De azután elkövetkezik az alvilági végzetes kártyajáték, ahol Hermész nyer, természetesen. Mindig ő nyer, de boldog lesz vele?

Mint tudjuk, Francis Scott Key Fitzgerald és Zelda Sayre házassága nem volt boldog…


Hasonló könyvek címkék alapján

Toni Morrison: Song of Solomon
Leslye Walton: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
Jonathan Carroll: The Wooden Sea
Meg Rosoff: Just in Case
Eowyn Ivey: The Snow Child
Mitch Cullin: Tideland
Aimee Bender: The Color Master
Toni Morrison: Beloved
Rachel Pollack: Unquenchable Fire
Alice Hoffman: The Rules of Magic