Számíthatsz ​rám! 84 csillagozás

Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

„Emlékszel, ​hogy azt mondtad, mindig rám találsz majd? Ezt soha ne felejtsd el, kérlek!”

Grace
A mindössze tízéves kislány már nagyon sok mindent megtanult a világról. Tudja, hogy az anyukája szereti őt, de a drogokat is. Ám egész jól megbirkózik a helyzettel, amíg a gyermekvédelmi hivataltól fel nem tűnik egy nő. Utána már csak egyetlen reménye marad…
Billy
Az egykori ígéretes táncos már évek óta nem hagyta el az otthonát. Valósággal retteg az emberektől, visszahúzódva, szavak nélkül éli az életét a négy fal között. Egészen addig, amíg egy napon az alatta lévő lakásban lakó Grace be nem toppan az életébe. Hangosan és visszafordíthatatlanul…
A terv
Az ötlet Grace fejében születik meg. Egyetlen módja van ugyanis annak, hogy az anyukája ismét tiszta legyen és az is maradjon, ha elveszik tőle azt, amihez a legjobban ragaszkodik. Ám hogy ez megvalósuljon, a ház minden lakóját be kell vonni a tervbe. De ez egyáltalán nem egyszerű, mivel… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pipacs könyvek Pioneer Books

>!
Pioneer Books, Budaörs, 2011
360 oldal · ISBN: 9789638942302 · Fordította: Hollósy Éva

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Billy Shine · Grace Ferguson · Rayleen Johnson


Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Tóth_Orsolya_3 P>!
Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

Annyira nagyon szerettem.
Mert vicces, mert szívszorító, mert két elveszett ember oly módon volt képes meggyógyítani egymást, ami teljesen meghatott. Drága Grace és Billy, köszönöm, hogy veletek lehettem ezen az utazáson.
Catherine Ryan Hyde felkerült a kedvenc írónőim listájára.

K_A_Hikari P>!
Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

„Azoknak az embereknek a legnagyobb a szívük, akiknek a legkevesebb jut.”

Nem ez volt életem legizgalmasabb regénye, de nincs is ezzel baj. Szerettem olvasni a karakterfejlődésekről, a történet alakulásáról, mire befejeztem egy kicsit mindenkit a szívembe zártam.
Talán nekünk is érdemes lenne kicsit kedvesebbnek lenni a szomszéddal, akivel már évek óta együtt lakunk, és megkérdezni, minden rendben van-e, megpróbálni őt jobban megismerni. A jó szó nem kerül semmibe, az egymásra figyelés, az egymás felé fordulás, az tiszta szeretet pedig hatalmas erővel bír.

Blogbejegyzés: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2019/09/catherine-ry…

5 hozzászólás
kvzs P>!
Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

Aranyos kis könyvecske. Kicsit meseszerű, kicsit didaktikus, kicsit egyszerű, de aranyos.
Hiába éreztem azt, hogy azért kicsi a valószínűsége, hogy ez így megtörténhet, jó volt kicsit elhitetni magammal, hogy történnek még hétköznapi csodák.

Érdekes, hogy mostanában több könyv után is azon gondolkoztam, hogy mennyire nem figyelünk egymásra. Felgyorsult a világunk, elmegyünk egymás mellett és végigrohanjuk az életünket. Ez a könyv is csak arra figyelmeztet, hogy néha érdemes kicsit lelassítani, ok nélkül kedvesnek lenni és megnézni a dolgainkat más szemszögből is. Érdekes eredményeket fog hozni.

worsi P>!
Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

Nem is emlékszem, hogy került a várólistámra… aztán megörültem @MiNiki utazókönyvének (ezúton is köszönet!), úgyhogy el is tudtam olvasni könyvtárba iratkozás nélkül.*
Számomra ez tipikusan olyan könyv volt, amit nem tudnék megmondani, hogy miért tetszett, miért olvastam el, miért olvastatta magát. A főszereplő kislány (Grace) inkább idegesített kicsit, meg valahogy az egész történet olyan hihetetlen. De ezzel együtt nem rossz élmény a könyv, meg jó, hogy ilyen témákról is lehet ilyen könnyen olvasható, de ugyanakkor elgondolkodtató regényt írni.

*Semmi bajom a könyvtárakkal, szeretem őket, csak most jobban szeretném, ha fogynának az itthoni olvasatlanok, és az a tapasztalat, hogy ez nekem nem megy párhuzamosan egy könyvtári tagsággal.

2 hozzászólás
Droci P>!
Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

Őszintén szólva bajban vagyok. Mégpedig azért, mert az írónő első könyve nálam elég magasra tette a mércét, A jövő kezdete. Az jobban elvarázsolt, mint ez a példánya. Nem biztos, hogy ha ezt előbb olvasom el, a másikra is kíváncsi lettem volna.
Persze Grace rögtön belopja az ember szívébe magát, ez nem kérdés, mert egyszerűen „bekebelezi” a felnőtteket a stílusával. Érdekes koncepciójú könyv, mert több szálon futó cslekemény olyan látatlanul. Ráadásként még minden az embert gondolkodtató téma bele van passzírozva. Mégis ezek ellenére sok kérdésre nem kaptam választ, ráadásul hiába Grace elbűvölő bája, hát engem messziről se bűvölt el a kicsike :D
Billy helyzetére vonatkozóan is vártam volna valamit, ám elmaradt. Végig olyan hiányérzet motoszkált bennem és jobb kidolgozást vártam az ígért fülszöveg ellenére.
És az a sok helyesírási hiba, szókihagyás, ragozás iszonyúan zavart….:@ Kábé annyit össze tudnék szedni, mint a Hamis partnerben.

Szóval aki csak ezt a könyvet olvasta, inkább vegye kézbe a másikat, bár elgondolkodtató ez is, szerintem a másik sokkal jobban sikerült :)

Köszönöm az olvasást @MiNiki – nek, hogy utazókönyvvé tette =)

kat_fromthemoon>!
Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

Sokan írták, hogy a könyv egyetlen hibája, hogy meseszerű. Én egyáltalán nem éreztem annak, simán el tudtam képzelni a szituációt, és éppen ezért annak rendje s módja szerint meg is hatódtam. Mert hatásvadász volt, az tuti. De kellett is, hogy az legyen… ja, és megcáfolnám azokat a véleményeket is, amelyek szerint Grace túl okos egy tízéveshez képest. Francokat, ismerek én olyan négyévest is, akinek választékosabb a beszédstílusa néha, mint az enyém. A gyerekek megdöbbentően intelligensek tudnak lenni. :)
Összegzésképpen csak azt tudom mondani, ki a fene az a Jodi Picoult? :)

u.i.: Az említett írónő rajongóitól elnézést kérek, még csak egy könyvét olvastam eddig, és az nem nyerte meg igazán a tetszésemet, szóval gyermeklélek-ábrázolás tekintetében EZ a könyv egyértelműen viszi a prímet. :)

8 hozzászólás
mazsolafa>!
Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

Mert jó emberek igenis vannak.
„A gyermek: az elevenség, az öröm, a jövőbe ható ígéret, a bilincsbe nem vert ember, az igazán igaz isten.”
Ady Endre

zsófcsa>!
Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

aranyos történet volt, ugyan nagyobb csattanóra számítottam.
adott bőven gondolkodnivalót, és az tetszik nagyon, hogy gyakorlatilag mindegyik szereplőben talál valamit magából az olvasó.

Ildó P>!
Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

Nem igazán volt ez most az én könyvem, hiába szerettem volna szeretni.
A fülszöveg alapján nagyon jónak ígérkezett, és a történet ötlete jó is lett volna, a szomszédok összefognak egy kislányért. A szereplők is rendben voltak, teljesen különböző karakterek, akiknek megvannak a saját defektjei, de valahogy a kivitelezés nem sikerült úgy mint vártam. Sok helyen lassú és vontatott volt így nehezen haladtam vele.

tmezo P>!
Catherine Ryan Hyde: Számíthatsz rám!

Aki azt hiszi, hogy ez egy drogos anyáról fog szólni az téved. Csak közvetve kerül a képbe, ugyanis a kislánya az, aki körül forog a történet. Grace mindent megváltoztatott maga körül. Magányos embereket hozott közel egymáshoz, és a segítségükkel elérte, hogy az anyukája is megváltozzon.
Érdemes elolvasni, mert a barátság és a szeretet, a segítségnyújtás, a kötődés nagyon erősen jelen van a könyvben és elképeszt, hogy mire képes mindez.
Van benne olyan rész, ami kissé lassú, monoton, itt nehezebben ment az olvasás is, de ez után megint lendületet vesz a történet. Összességében véve jó volt olvasni.


Népszerű idézetek

mazsolafa>!

Akadnak olyanok, akik csak a gyerekeket vagy a kutyákat képesek elviselni. Vagy mindkettőt. Előfordul.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Billy Shine
Bakcsó>!

Tudja, ezért is voltam egyedül ennyi éven át. Mert amint beengedek másokat az életembe, akkor elkezdenek számítani rám. És aztán, ha nem vagyok képes felnőni az elvárásaikhoz, akkor azt hiszek cserben hagytam őket. Sokkal egyszerűbb, ha nem kötődik hozzám senki.

efenera>!

– De hát csak szavak! Hogy lehetnek a szavak veszélyesek?
– Még sokat kell tanulnod a világról, kicsikém! Semmi sem veszélyesebb a szavaknál.
– Hülyeség! És akkor a fegyverek? Egy fegyverrel rögtön meg lehet ölni valakit.
– Csak a testedet – magyarázta a férfi. – A lelkedet nem. A szavak viszont a lelkedet ölik meg.

Ninácska P>!

Amikor az emberek gonoszak, akkor az általában azért van, mert boldogtalanok.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rayleen Johnson
tmezo P>!

Tulajdonképpen ez maga a függőség: a jövő elcserélése arra, hogy most jól érezd magad.

258. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Billy Shine
zsófcsa>!

…nekem nincsenek előítéleteim. Engem az apám arra tanított, hogy senkit ne nézzek le, és senkiről ne gondoljak rosszat. Kivéve a seggfejekről. Azt mondta, hogy a seggfejekkel szemben nyugodtan lehetnek előítéleteim, mert senki nem úgy születik. Azt az emberek úgy választják maguknak.

163. oldal

Bakcsó>!

Azoknak az embereknek a legnagyobb a szívük, akiknek a legkevesebb jut.

217. oldal

Nikkincs>!

Grace az ajtóhoz rohant.
– Rájöttem valami nagyon fontosra – mondta, fél kezével a kilincsen. – Most nem mesélhetem el, mert nagyon sietek, de arról szól, hogy mindenkinek kell legyen valakije, és hogy senkinek nem kellene úgy élnie, hogy nincs senkije (…).

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Grace Ferguson
Bakcsó>!

.. az emlékeket nem osztályozhatja úgy, hogy legyen két csoport: az egyik, amit megtart, a másik, amit kiselejtez.Egy csomagban vannak.

74. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Dessen: Tökéletes
Kasie West: A távolság relatív
Kasie West: Szívességből szerelem
Nicola Yoon: Minden, minden
Rainbow Rowell: Szív küldi
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Sorok között
Sarah Dessen: Altatódal
Meg Cabot: Töltött galamb
Gayle Forman: Engedj el
Abbi Glines: Te vagy nekem a remény