Digitális ​detox 16 csillagozás

Győzd le a mobilfüggőséget
Catherine Price: Digitális detox

Ébredés ​után azonnal a mobilodért nyúlsz? Elalvás előtt pedig a telefon kijelzőjét látod utoljára? Kifolyik a kezedből az idő, amikor a közösségi oldalakat böngészed? Egyszóval telefonfüggő vagy? Ha igen, akkor ez a könyv neked szól!

A Digitális detox praktikus és hasznos útmutató, hogy mindössze 30 nap alatt legyőzhesd a mobiltelefon-függőséget – és közben újra a kezedbe vehesd életed irányítását. A legújabb kísérletek szerint a telefonunkkal töltött jelentős mennyiségű idő befolyásolja az elmélyült gondolkodást, az információk befogadását és feldolgozását, illetve az új emlékek kialakításának képességét. Ráadásul a telefon minden rezgése fokozza a stresszt.
Catherine Price hiánypótló könyvében feltérképezi, hogyan hat a folyamatos elérhetőség az agyra, a testre, a társas kapcsolatokra és a társadalomra, és neked szegezi a kérdést, hogy tulajdonképpen mennyi időt is szeretnél a telefonoddal tölteni. A szerző 30 napos, könnyen követhető terve segít felismerni a… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2018
196 oldal · ISBN: 9789634334545 · Fordította: Gyárfás Vera
>!
Libri, Budapest, 2018
196 oldal · ISBN: 9789633107843 · Fordította: Gyárfás Vera

Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Mariann_Czenema P
Catherine Price: Digitális detox

Catherine Price: Digitális detox Győzd le a mobilfüggőséget

Catherine Price az előszóban megemlíti, hogy könyvének olvasói két, jól körülhatárolt körből érkeznek: vannak azok, akik maguk érzik, hogy mobilfüggők; illetve vannak azok, akikről a környezetük gondolja, hogy szükségük lenne egy digitális detoxra.
Ha alaposabban latolgatjuk a mobilfüggés témáját, akkor teljesen úgy járunk, mint a cukor- és szénhidrát függéssel, nyilvánvalóan a fejlődő és fejlett országok minden lakója érintett a problémában valamiképpen.

A szerző újságíró, szeret tényekből kiindulni, ezért az előszóban szerepel egy 15 pontból álló kérdőív, amit a Connecticut Egyetem orvosi tanszéke dolgozott ki. Minél több kérdésre igen a válasz, vagy állítást érez az olvasó magára nézve igaznak, annál nagyobb a kiinduló gondja.

A 15-ből, ha 8 felett jár a bekarikázott, olvasóra jellemző állítás, akkor az egyetem szerint már olyan súlyos függésben van az illető, hogy pszichológushoz, pszichiáterhez érdemes fordulnia.
Price szerint az emberiség java része az okostelefonoknak köszönhetően legalább 5-8 tünettől szenved, ez lehet a digitális detox kiindulópontja.

Nem leszek álszent, én megosztom, hogy nálam mik okoznak problémát, Ti pedig lessétek meg a neten a kvízt!
(tovább itt:
http://czenema.blogspot.com/2018/10/catherine-price-dig… )

4 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Catherine Price: Digitális detox

Catherine Price: Digitális detox Győzd le a mobilfüggőséget

Te is a telefonoddal kelsz és fekszel, és félembernek érzed magad, ha nincs a kezed ügyében a mobilod? Üdvözöllek a klubban! Ugyan soha nem voltam a klasszikus értelemben vett facebook-függő, nem hoznak lázba a lájkok (na jó, nem fogok hazudni saját magamnak, blogger pályafutásom kezdetén ez egyáltalán nem volt így, de ennyi év után már a helyén tudom kezelni a dolgot), nem kifelé élem az életem, de azért úgy éreztem, hogy túlságosan sokat lógok a telón, ezért szépen lassan elkezdtem lejönni róla. Ha előbb kerül a kezembe Catherine Price praktikus kézikönyve, kicsit gyorsabban lezajlott volna ez a folyamat az életemben (még mindig van hová fejlődnöm, de ma már néhány kisebb kilengéstől eltekintve csak funkcionálisan használom az eszközt), mert nagyon jól fel vannak építve az ötletek, amelyekkel visszavehetünk a telómániából. Persze nagyon amerikai a könyv, kicsit harsány és vannak benne túlzások (nyilván nem fogok ébresztőórát venni, inkább távolabb teszem az ágyamtól a mobilt, hogy biztosan fel kelljen kelnem ahhoz, hogy benyomjam rajta a szundi gombot), de alapvetően egy nagyon hasznos kis darab ahhoz, hogy erőt vegyünk magunkon és visszavegyük az irányítást az életünk ezen szegmensében. Szerintem a mobilfüggőség igenis nagy probléma, rémes látni, hogy egy baráti beszélgetés során mindenki a telóját bújja, ahelyett, hogy egymásra figyelnének, ebéd közben is ott a mobil az asztalon (oké, én is le szoktam fényképezni, hogy mit eszem/iszom – gasztromániám miatt ez nálam „normális” – , de miért kell pötyögni étkezés közben, főleg akkor, ha ott ül valaki velem szemben, akivel egy jót is lehetne beszélgetni, nem értem, komolyan), és akkor arról nem is beszélek, milyen lehangoló látvány tud lenni, ha egy fiatal pár az asztalnál ülve nem egymásra néz, hanem a telefonját püföli. Nem vagyok álszent, én is a telón csevegek a családommal és a barátaimmal, és igen, az emaileket is azon keresztül nézem, de engem nagyon zavar, hogy lépten-nyomon belebotlok a másik ember magánéletébe, mindenkinek a fülén ott lóg a telefon, és akarva-akaratlan részese leszek az éppen aktuális beszélgetéséhez, amelyhez alapvetően semmi közöm sincs. Túl nagy a zaj, ami körülvesz bennünket, ezért én már jó ideje igyekszem csökkenti magam körül, a telefont nem kapcsolom ki (nyilván a moziban igen, de ezzel sajnos egyedül szoktam lenni a vetítőteremben), de tényleg csak fontos dolgokat intézek rajta, a közösségi médiafogyasztásomat pedig igyekszem minimálisra redukálni. Mert nem fogok lemaradni semmiről, az igazán fontos dolog a család és a barátok, minden más ráér. Egyáltalán nem csodaszer a probléma kezelésére Catherine Price könyve, de jól összefoglalja, miért vagyunk telefonfüggők, és remekül használható ötleteket ad arra, hogyan lehet ha nem is legyőzni, de csökkenteni a mobilfüggőséget, érdemes elolvasni.
A teljes kritika itt olvasható:
https://jusandcalzone.blog.hu/2018/07/21/konyvajanlo_ca…

>!
Saille P
Catherine Price: Digitális detox

Catherine Price: Digitális detox Győzd le a mobilfüggőséget

Nagyon érdekes és hasznos kis kötet! Az elején sok-sok kutatási példával támasztja alá, mennyire rombolt minket az okos kütyük megjelenése, pedig alig 10-15 év telt azóta, mégis kimutathatók az agyunkban a változások. Végigmegy annak a bizonyításán, miért is kéne időnként elszakadnunk a mobilunktól, mit nyerhetünk vele, mennyivel jobban érezhetjük magunkat, stb. Azután pedig közöl egy 30 napos programot, egy leszokási programot a mobilról. Mindenképp érdemes végigolvasni, még ha nem is tervezzük, hogy maradéktalanul végigcsináljuk a detoxikáló programot. Ám egyes ötleteket így is érdemes megvalósítani, pl. ezentúl jobban figyelek, hogy ne töltsek üres perceket, félórákat/órákat a programok vagy social media felületek haszontalan görgetésével, hanem tényleg akkor használjam, amikor szükségem van rá. S bár nem fogom lecserélni a szegény kis Huaweimet egy ébresztőórára, sem pedig mp3 lejátszómhoz nem szeretnék visszatérni (nehéz lenne, mivel Spotify-on hallgatok zenéket), de már az eredmény, ha az ember jobban figyel a mobilhasználati szokásaira, és nemcsak automatizmusok mozgatják.

Borító 3*

11 hozzászólás
>!
KleineKatze
Catherine Price: Digitális detox

Catherine Price: Digitális detox Győzd le a mobilfüggőséget

A könyv szerint kétfajta ember van. Az egyik, aki maga dönti el, hogy ezt a könyvet elolvassa és leszokik a telefonjáról. A másik az, akinek a kezébe nyomja egy ismerőse/rokona és könyörög érte, hogy „kérlek, már nem bírunk veled”. Nos, az utóbbiba tartozom én is, mivel anyukám kölcsönözte ki a könyvtárból, holott én magamat nem tartottam függőnek, de őszintén elismerem, hogy sokat használtam a telefonomat, főleg a közösségi média elérése céljából. Azonban a „beijesztés” rész hatására nem is volt kérdés, hogy végigcsinálom a 30 napos detoxot, és végleg szakítok a telefonommal. Sikerült. És nem is volt nehéz. Talán azért, mert tényleg nem voltam függő, és miután töröltem minden létező közösségi média alkalmazást (Instagram, Facebook, Messenger), már nem is igazán volt, ami a telefonhoz kössön. Eszembe nem jutna bármelyiket is visszatelepíteni. Na jó, de a Messenger-t visszatelepítettem, viszont a hatásos leszokásnak köszönhetően alig használom. Nem jut eszembe elővenni a mobilomat, csak amikor tényleg szükség van rá. És ebben segít a könyv; átértékelni a telefonhoz fűződő kapcsolatodat, megismerni azt és megtudni, mikor és mire van szükséged!

>!
Antal_Marcsi
Catherine Price: Digitális detox

Catherine Price: Digitális detox Győzd le a mobilfüggőséget

Nem gondolom, hogy az erős függők közé tartoznék (és ez nem a tagadás fázis).
Tetmészetesen én is sok időt töltök a telefonom nyomkodásával, de még én vagyok a főnök.
Nagyon tanulságos, elgondolkodtató, talán valahol szomorú is.

Számomra ez a rész összefoglal mindent.

"Képzeld el, hogy valaki bekopogtat hozzád és a következő információkat kéri a kormány nevében: a teljes nevedet, születési dátumodat, a telefonszámodat, az e-mail-címedet, a lakcímedet, az iskoláidat és a munkahelyeidet, a kapcsolati státuszodat, valamennyi családtagod és barátod nevét és fényképét, fényképeket és videókat saját magadról, lehetőleg életed minden szakaszából, politikai irányultságodat, utazásaid történetét, kedvenc könyveidet, kedvenc zenéidet és kedvenc mimdenedet. Átadnád ezeket az információkat?
A közösségi médiában magunktól adjuk meg mindezt…"


Népszerű idézetek

>!
Antal_Marcsi

A technológia és a rabszolgaság között az a különbség, hogy a rabszolgák pontosan tudják, hogy nem szabadok.

113. oldal

Catherine Price: Digitális detox Győzd le a mobilfüggőséget

>!
Antal_Marcsi

Képzeld el, hogy valaki bekopogtat hozzád és a következő információkat kéri a kormány nevében: a teljes nevedet, születési dátumodat, a telefonszámodat, az e-mail-címedet, a lakcímedet, az iskoláidat és a munkahelyeidet, a kapcsolati státuszodat, valamennyi családtagod és barátod nevét és fényképét, fényképeket és videókat saját magadról, lehetőleg életed minden szakaszából, politikai irányultságodat, utazásaid történetét, kedvenc könyveidet, kedvenc zenéidet és kedvenc mimdenedet. Átadnád ezeket az információkat?
A közösségi médiában magunktól adjuk meg mindezt…

54. oldal

Catherine Price: Digitális detox Győzd le a mobilfüggőséget


Hasonló könyvek címkék alapján

Rákóczi Margit: A posta
Kovács István – Medek Béla – Barsi Árpád – Hámory Albert – Horváth Béla – Kereszturi Sándor: Villamos automatikák szerelése I-II.
Nagy Róbert: Tájékozódási kézikönyv
Lajtha György – Szép Iván (szerk.): Fénytávközlő rendszerek és elemeik
Kovács Oszkár (szerk.): A keskenysávú ISDN kézikönyve
Simon Nora – Alain Minc: A számítógépesített társadalom
Erdősi Ferenc: A kommunikáció (közlekedés-távközlés) szerepe a terület- és településfejlődésben
Soó Zöld Balázs – Várkonyi Miklós (szerk.): Rétegnyelvi szógyűjtemény
Nyíri Kristóf (szerk.): Mobilközösség – mobilmegismerés
Armando Garcia Dominguez: Antennák méretezése