A ​demokrácia és a média a 20. században 2 csillagozás

Catherine Bertho Lavenir: A demokrácia és a média a 20. században

Catherine ​Bertho Lavenir, történész, a clermont-ferrand-i egyetem és az Ecole Polytechnique tanára. A demokrácia és a média a 20. században cimű művében a politikai hatalom és a sajtó kapcsolatát vizsgálja az első világháborútól napjainkig. Könyvének alapvető kérdése, hogy a média, a „negyedik hatalmi ág” mennyiben felelős a torzulásaiért. Elemzésében nagy hangsúlyt fektet a sajtócenzúra különböző formáinak bemutatására, a totális rendszerek (német és olasz fasizmus) médiapolitikájára, egészen a modern televiziózás és újságirás manipulativ módszereinek kialakulásáig és működési mechanizmusának ábrázolásáig. A szerző a média alatt azonban nemcsak a nyomtatott és elektronikus sajtótermékeket érti, hanem vizsgálat alá vonja a fotográfia, a mozifilmek és a plakátok közvéleményre gyakorolt hatását is.
Catherine Bertho Lavenir műve átfogó képet ad a 20. századi média fejlődésének történetéről, az újságírás, a rádió és a televízió eszközrendszerének és típusainak változásairól is.… (tovább)

Csokonai, Debrecen, 2005
296 oldal · ISBN: 963260217X

krlany IP>!
Catherine Bertho Lavenir: A demokrácia és a média a 20. században

Hát sokkal okosabb lettem tőle. Csak néha nem hittem a szememnek, hogy hát ilyen tényleg van, pedig az eszemmel tudhatnám. Akit érdekel, hogy hogyan manipulálható a tág értelemben vett sajtó és általa az emberek is, ajánlom figyelmébe.

Anthony R. Pratkanis – Elliot Aronson: A rábeszélőgép
Bajomi-Lázár Péter: Média és társadalom
Douglas Rushkoff: Jelensokk
Dessewffy Tibor – Fábián Zoltán – Z. Karvalics László (szerk.): Internet.hu – A magyar társadalom digitális gyorsfényképe 2.
Dessewffy Tibor – Fábián Zoltán – Z. Karvalics László (szerk.): Internet. hu – A magyar társadalom digitális gyorsfényképe 1.
Hammer Ferenc: Közbeszéd és társadalmi igazságosság
Dessewffy Tibor – Fábián Zoltán – Z. Karvalics László (szerk.): Internet. hu – A magyar társadalom digitális gyorsfényképe 3.
Pokol Béla: Médiahatalom
Császi Lajos: A Mónika-jelenség kulturális szociológiája
Zsolt Péter: Hírnév! Jólét! VV!