Catherine Bertho Lavenir, történész, a clermont-ferrand-i egyetem és az Ecole Polytechnique tanára. A demokrácia és a média a 20. században cimű művében a politikai hatalom és a sajtó kapcsolatát vizsgálja az első világháborútól napjainkig. Könyvének alapvető kérdése, hogy a média, a „negyedik hatalmi ág” mennyiben felelős a torzulásaiért. Elemzésében nagy hangsúlyt fektet a sajtócenzúra különböző formáinak bemutatására, a totális rendszerek (német és olasz fasizmus) médiapolitikájára, egészen a modern televiziózás és újságirás manipulativ módszereinek kialakulásáig és működési mechanizmusának ábrázolásáig. A szerző a média alatt azonban nemcsak a nyomtatott és elektronikus sajtótermékeket érti, hanem vizsgálat alá vonja a fotográfia, a mozifilmek és a plakátok közvéleményre gyakorolt hatását is.
Catherine Bertho Lavenir műve átfogó képet ad a 20. századi média fejlődésének történetéről, az újságírás, a rádió és a televízió eszközrendszerének és típusainak változásairól is.… (tovább)
A demokrácia és a média a 20. században 2 csillagozás

- Anthony R. Pratkanis – Elliot Aronson: A rábeszélőgép 85% ·
Összehasonlítás - Bajomi-Lázár Péter: Média és társadalom 92% ·
Összehasonlítás - Douglas Rushkoff: Jelensokk ·
Összehasonlítás - Dessewffy Tibor – Fábián Zoltán – Z. Karvalics László (szerk.): Internet.hu – A magyar társadalom digitális gyorsfényképe 2. ·
Összehasonlítás - Dessewffy Tibor – Fábián Zoltán – Z. Karvalics László (szerk.): Internet. hu – A magyar társadalom digitális gyorsfényképe 1. ·
Összehasonlítás - Hammer Ferenc: Közbeszéd és társadalmi igazságosság ·
Összehasonlítás - Dessewffy Tibor – Fábián Zoltán – Z. Karvalics László (szerk.): Internet. hu – A magyar társadalom digitális gyorsfényképe 3. ·
Összehasonlítás - Pokol Béla: Médiahatalom ·
Összehasonlítás - Császi Lajos: A Mónika-jelenség kulturális szociológiája ·