Jane ​Austen és a szavak művészete 37 csillagozás

Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Jane Austen, az egyszerű, sokgyerekes vidéki anglikán pap lánya nem számíthat sem hozományra, sem előnyös házasságra. A rossz kilátások ellenére nem közömbös a fiatalemberek iránt, és bár vagyon nem teszi csábítóvá a bálokon, a társasági összejöveteleken, életvidámsága és műveltsége kiemeli a férjkereső lányok sorából. Ám ambíciói túlmutatnak a házasságkötés társadalmi elvárásán: minden gondolatát erős és intelligens nőkről szőtt történetei foglalják le, melyeket lemoshatatlanul tintafoltos kézzel vet papírra. Majd újra meg újra átírja a regényei kéziratait, és sikertelenül keres könyvkiadót. Az írói sikerek és az egyenrangú felek közötti szerelem is sokáig elkerüli, éppúgy, mint okos és szenvedélyes hősnőit, Emmát, a Dashwood nővéreket, Elizabeth Bennetet…

Eredeti megjelenés éve: 2021

Róla szól: Jane Austen

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ikonikus nők Kossuth

>!
Kossuth, Budapest, 2022
250 oldal · ISBN: 9789635448272
>!
Kossuth, Budapest, 2022
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635448043

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Hyde Park


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

”Ugyanakkor biztosíthatom róla, hogy nekem is van szívem, ha alkalomadtán éppen nem is találom.”

Az általam nagyon kedvelt Ikonikus nők sorozat egy újabb kötettel gazdagodott, melyben az egyik legnépszerűbb női író életéről olvashatunk regényes formában. Mivel Jane Austen magánéletéről viszonylag kevés hiteles forrás maradt fenn, így a fikció a szokásosnál is nagyobb teret kap.

A közönségkedvenc klasszikus könyvek szerzője kifejezetten lecsupaszítva jelenik meg: bizonytalansága, regényeinek állandó átdolgozásai, személyes tragédiái, szerencsétlen szerelmi élete, otthontalansága, nélkülözése, gyenge egészsége mind-mind erőteljesen átjön a lapokból. Michelle Marly: Romy és Párizs fényei részhez hasonlóan itt is a szenvedő, tökéletlen ember kerül a középpontba, és nem a híresség, akinek munkásságát mindannyian csodáljuk. A korhű stílusban megírt történet viszont ezúttal elég nehézkesen kezdődik, sokáig nem kötötte le a figyelmem, majd később a regényeiből vett idézeteket sokalltam, még akkor is, ha jólesett felelevenítenek a kedvenc szereplőket és részleteket. Bár nem a legerősebb része a kiadói sorozatnak, Jane Austen-ről mindig szívesen olvasok.

2 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Ha Jane Austen, akkor Értelem és érzelem & Büszkeség és balítélet. Ha Jane élete: akkor Catherine Bell : J.A. és a szavak művészete. Austent senkinek sem kell bemutatnom, korának úttörője volt, regényeit pedig mind a mai napig olvasók ezrei olvassák. Regényei egyedivé, írásmódja és világlátása felejthetetlenné tette őt. Gondolatát a korabeli nőkkel ellentétben nem a házasság, a bálok és a vagyon töltötte ki, hanem a történetek, melyek a fejében éltek és várták, hogy papírra vesse azokat. Történetei erős nőkről, legendákról szólnak oly realista és sokszor ironikus hangvételben , melyek által örökre, lemoshatatlan tintával írta be magát az irodalomtörténetbe.
„-No és mit ír?
-Regényt.
Szerette kimondani a szót. Egy regényt. Egy regény olyan… különleges. Értékes. Mintha csak egy kincset készítene. ”

A könyv kíválóan végigvezet az íróvá válásán, ezt a folyamatot végigkísérő kudarcokon és megpróbáltatásokon egyaránt. Catherine igazi rajongása pedig körülöleli és egyértelműen átragasztja az Austen művei iránti olthatatlan lázat. Nekem kiváltképp tetszett, hogy egy-egy jelenet után hosszabb – rövidebb idézeteket is olvashattunk híres regényeiből. Egyfajta nosztalgia és kellemes, ismerős érzéssel tölti el az olvasót. Így talán ki merem jelenteni: Austen fanoknak ez egy kötelező olvasmány.

Honnan indult az a hölgy, aki elsőként szerepelhetett később a tízfontos bankjegyen? Nyolcgyermekes, vidéki ( Steventon , Hamsphire megye) pap hetedik gyermekeként, szerető , népes családban nőtt fel. Hogyan csiszolgatta és tökéletesítette regényeit, hallgatott másra is, vagy rendíthetetlenül ment előre? Milyen volt első regényeinek fogadtatása? Mi volt a legnagyobb kihívás az akkori kor írói számára?

Hogyan alakult magánélete, miért bontatott fel végül eljegyzése? Különleges sorsokról, még különlegesebb kapcsolatokról olvashatunk a német szerző kötetében. A könyv hatására kicsit én is kutakodtam Jane életéről, akiről általános információkon túl, nem sok mindent találni, jobbára csak feltételezések. A tények vázat alkottak, de a hézagokat a szerző töltötte meg.
Természetesen ennek okán mondhatni szárnyalhatott a fantáziája, ebben az írói szerepben pedig szinte lubickolt. Nem beszélve arról, hogy egy teljesen hihető regény lett a végeredmény. ( Egyedül az időbeli ugrásokka volt némi problémám, ha nem figyeltem kellőképpen a három rész eleji évszámokra, könnyen elvesztem. )

A @Kossuth_Kiadó ikonikus nők sorozatának egy újabb ékes könyvét ismerhettem meg, amit ezúton is köszönök!
A borító pedig, ahogyan megszokhattuk már a regényes életek köteteknél: mesterien kidolgozott.
✨️
A szavak művészetét magammal viszem, küzdeni akarását, rendíthetetlen, ambiciózus létében magamra ismertem. A könyv 18-19 .századi hangulatát még mindig imádom, vannak kombinációk, melyek abszolút olyan olvasmányélményeket nyújtanak, amit az ember nem felejt el

„Nehéz elmagyarázni… Amikor írok, olyan, mintha másik világban lennék. És ezt a világot sokkal inkább értem, mint azt, amelyikben éppen sétálunk. – Zavartan elmosolyodott. – Talán ez a könnyebbik út. Menekülök a valóságból, és újjáalkotom az életem, mintha valaki más lennék. Mintha lenne még egy énem – méghozzá öt további énem, amelyekhez minden egyes kézirattal további ének csatlakoznak.”

2 hozzászólás
kincsii_v>!
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Catherine Bellnek elég sok mindent kellett összeraknia ebben a könyvben, és ezzel sikerült olyan képet alkot a nagyszerű íróról, amit egészen hihetőnek találok.

Sajnos Jane Austen életéről nem sokat tudni, mivel nővére, Cassandra megsemmisítette a leveleit a halála után.

Számomra nagyon rejtély, hogy ő miért maradt szingli egész életében és miért nem tisztelték.

Jane élete nagyon boldog és kielégítő volt. Legnagyobb szenvedélye az írás volt, amivel kiskorától fogva foglalkozott, és aprólékosan dolgozott, dolgozott és ismét dolgozott.

Mivel Jane Austen életében nem sok minden történik, így a szerzőnek bele kell merülnie Austen elméjébe és érzelmi világába.
Ez a könyv nem nyújt egy önéletrajzot, de számomra szórakoztató volt. Érdekes volt elképzelni, hogy az igazi Jane Austen akkoriban milyen élményeken mehetett keresztül.

Ami nekem negatív, hogy úgy ugráltunk az időben, hogy valójában az teljesen felesleges volt, mert nem igazán járult hozzá a történethez.

Összességében megint csak azt tudom mondani, hogyha szeretnénk egy nagyon kicsit is megtudni Jane Austen munkásságáról attól függetlenül, hogy ez nem egy teljes értékű memoár és még szórakoztató is, akkor tudom ajánlani ezt a történetet.

1 hozzászólás
KingucK P>!
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Nem kell mondanom, hogy nem a romantikus időszakomat élem, és talán az átlagosnál ritkábban fordul elő nálam ez a leküzdhetetlen vágy, hogy csak romantikus regényeket olvassak. Ezekben a ritka pillanatokban inkább a klasszikusok férnek bele, mint például Jane Austen regényei, ezért néhány könyvét már olvastam és mindig tervezem, hogy folytatom a nem túl hosszú életművét, csak ugye meg kell várni ezt az érzelmi állapotomat, hogy élvezni is tudjam. :)

Azon lehet vitatkozni, hogy mennyi pluszt adnak Jane Austen regényei a mai olvasónak, de szerintem az vitathatatlan, hogy igazi korrajzot kapunk a korának Angliájából, van humora és olyan megnyugtató és kellemes az atmoszférája. Hmm… lehet jó lenne a januári lecsendesedős időszakra.

A regény hangulata is valami hasonló kellemes nyugalmat ad át. Olvasmányos és érdekes pillanatok kerülnek elő Jane életéből. Sokszor olyan bosszantó és elszomorító tényekkel szembesültem,hogy milyen nehéz volt érvényesítenie az érdekeit egy nem modernebb gondolkodású nőnek. Azzal is fájó volt szembesülni, hogy mennyire kirekesztették megbélyegezték a „vénlányokat” és ilyen kevés lehetősége volt boldogulni egy egyedülálló nőnek.

Kissé zavaró volt a regény ívét megszakító idézetek és az időben való ugrálás, de ettől eltekintve kellemes élményt hagyott maga után.

Ajánlom a JA rajongóknak, romantika fanoknak és Anglia mániásoknak! Valamint mindenkinek, aki könnyed kikapcsolódásra vágyik!

Yizri36 P>!
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Már olvastam a kiadó Ikonikus nők sorozatából egy könyvet és már akkor tudtam, hogy én ezt a sorozatot szeretni fogom. :)
Nagyon tetszett a történet. Tetszett, ahogy könyv feltárta Austen életének főbb történetetit. Megismerhettük a tragédiáit. Miként születtek meg az olyan klasszikus, máig szerett karakterek, mint Mr. Darcy, Lizzie Bennett vagy épp Emma. Mindezt az írónő szépen behelyezte az akkori angol társadalomba, ahol a nőknek minden téren sokkal nehezebb volt érvényesülni. A történet csakúgy vitt magával, könnyen azonosulni tudtam a kedves Jane-el, aki nem akart mást, csak a szeretett hobbijával, az írással foglalkozni.
A könyv után kedvet kaptam elolvasni Jane Austen történeteit, talán a legközelebbi könyvtárlátogatásomnál már épp valamelyik művével térek haza. :)
Nagyon szerettem!

4 hozzászólás
booksta_girl01>!
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Úgy gondolom, mára már abszolút elkerülhetetlenek Jane Austen könyvei – még ha csak utalás, hivatkozási alap szinten is, de igencsak kevés ember nem ismeri ennek az írónőnek a munkásságát, történeteinek címét. Több mint kétszáz év alatt sem koptak el karakterei, a cselekmények, a mondanivalók és tanulságok, ami nem semmi teljesítmény… főleg azért, mert ismerjük azt a kor, ahol Austen élt és írt.

Most pedig lerombolom az előző bekezdésemet, ugyanis (még) semmit sem olvastam a szerzőtől. Évek óta csak tervezem és folyamatosan halasztgatom az egyik leghíresebb művét, a Büszkeség és balítéletet, ami hosszú ideig az egyedüli Austen-könyv volt a polcomon – azóta a szépséges Emma is rajta csücsül.

De ez a kötet mégis érdekelt annyira, hogy először megismerhessem a nőt, aki a könyvek mögött rejtőzik. Nem bántam meg, hogy elolvastam és ezáltal picit közelebb kerülhettem Jane-hez. Érdekes volt az életéről, örömeiről, csalódásairól, kalandvágyáról, aggályairól, tragédiáiról olvasnom, hogyan jött ki a családjával, honnan erednek az írói ambíciói, szerelmek és könyvkiadások… Élvezettel merültem el a történetben, nagyon tetszettek például a helyleírások, Austen gunyoros vagy épp csípős megjegyzései, a kor bemutatása, és természetesen a könyveinek részleteit is imádtam olvasni. Plusz az is szerintem érdekes volt, hogy eleinte milyen címeken futottak ezek a történetek, és később esetleg hogyan váltak azokká, amiként ma ismerjük őket.

Néhány történetrésszel lassabban tudtam haladni, de igazán az időbeli összevisszaság zavart picit. A borító pedig önmagáért beszél, gyönyörű darab!

Nagyon szépen köszönöm a recenziós lehetőséget a @Kossuth_Kiadó -nak, ezután tuti, hogy még idén fogok olvasni (teljesen) Austen-tól!

>!
Kossuth, Budapest, 2022
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635448043
Babó_Buca P>!
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Jane Austent szeretőknek első osztályú kikapcsolódás, ha valami könnyedre vágynának. Életrajzi szempontból hiteles, mégis inkább a fikciós elemeit mondanám erősebbnek. Szerettem benne Jane lazaságát, meg úgy általánosságban a regény stílusát. A kiadónak pedig külön pacsi jár a kivitelezésért, valamint a megfelelő fordítások beemelésért.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2022/12/szerelmek-…

kritta>!
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Catherine Bell életrajzi regényében életre keltette Jane Austent, a Nőt, aki a világirodalom egyik kiemelkedő írója és korának viathatatlanul érdekes karaktere volt. A regény az életrajzi adatokat hűen tükrözi, de olvasmányos formában. Az időben néhol sajnos ugrálva megismerjük Austen gondolatait, amelyek az íráshoz, a családjához és a szerelemhez fűzik. Korhű leírások és nyelvezet kísérik a regényt, amit nagyra becsültem. Az atmoszférát pedig nagyon éltem az olvasás során, olyan érzésem volt mintha Jane a saját regényeinek egyikébe csöppent volna, csak ezúttal ő volt a főszereplő. Erre az érzésre csak ráerősítettek az írónő regényeiből vett idézetek.
Egyértelműen megállapítható, hogy igazán eseménydús életút állt Jane mögött, határtalan érzelmekkel, veszteségekkel, nélkülözéssel, de mindemellett sok baráttal és megélt boldogsággal.
Véleményem szerint ez a regény egy nagyon izgalamas időutazás a rajongók és a romantikus regények kedvelői számára egyaránt.

Olvasásra ajánlom ezt a kellemes stílusban és történelmi eseményekkel megtámogatott regényt. A borító pedig ezúttal is csodás nagyon szépen illeszkedik a kiadó különleges sorsokat bemutató regényeinek tematikájába.

szindilu>!
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Nem azért szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, mert nagy Jane Austen rajongó lennék. Eddig mindössze egy művét olvastam (Büszkeség és balítélet) és bevallom, nem különösebben ragadott meg.
Ennek ellenére nagyon kíváncsi voltam arra hölgyre, aki olyan hatalmas hatással volt a világirodalomra.
Úgy gondolom, Catherine Bell ügyesen alkotta meg Jane karakterét. Egy álmodozó, az írás irányába végtelenségig elkötelezett, ezáltal korának konvenciói ellen lázadó szellemű lányt ismerhettem meg a személyében.
A könyv stílusa számomra a történelmi romantikus regények hangulatát idézte, egyáltalán nem éreztem azt, hogy egy regényesített életrajzot forgatok. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy Jane életéről rendkívül kevés, hiteles forrás maradt fent, így az írói fantázia sokkal nagyobb szabadságot élvezhetett.
Ami picit nehezítette számomra az olvasását, az az időbeli ugrások logikátlansága (Jane egyszer 19 éves, majd 33, aztán 25…). Szerintem nyugodtan lehetett volna kronológiai sorrendben szépen, lineárisan vezetni ezt a történetet.
Mindenesetre Jane Austen rajongóknak szívből ajánlom a könyvet, ugyanis betekintést nyerhetnek abba, hogyan születhettek meg a legnagyobb kedvenceik. Sok-sok részlet szerepel ugyanis a könyvben Austen klasszikusaiból! Ez számomra az időbeli ugrásokhoz hasonlóan megint csak megtörte picit a történet gördülékenységét. Ugyanakkor így láthattam, hogy rengeteg ihletet merített a saját életéből, körülményeiből, ismeretségi köréből, amiket aztán kicsit rafináltan, kritikusan megcsavarva adott vissza az olvasóinak és ez jelentette a sikere kulcsát, amikor végre megjelenhettek a művei. Görbe tükröt tartott a társadalom elé és ez tetszett nekik. A saját maga által kreált szereplőivel való kapcsolata pedig tökéletesen visszaadta egy ízig vérig valódi író gondolkodásmódját. Az elkötelezettsége és szenvedélye az írás iránt példaértékű, megérdemelten emlegetjük a legnagyobbak között.

vivi_reads>!
Catherine Bell: Jane Austen és a szavak művészete

Jane Austen életrajzi regénye sok meglepetéssel szolgált, hiszen alig ismertem őt ezidáig. Érdekes és egyben úgy éreztem szomorú is volt Jane életútja. De hát ilyen ez az élet, nem fair. Janenek is kevés jutott belőle, ám annál maradandóbbat sikerült alkotnia a könyveivel, aminek nagyon is örült volna, hiszem ez volt az ő nagy álma. Az írónő tematikusan építette fel a regényt; Jane egy-egy életrajzi eseményéhez kötötte a regényeinek keletkezését. Ez nekem nagyon tetszett. Kicsit lassúbb lefolyású történet volt, mint amihez szoktam, ezért sokkal tovább tartott kiolvasni is. Ami még számomra zavaró volt a könyvben, az az Austen könyvekből való idézgetés. Természetesen nem lett volna baj ez sem, ha néhol nem 2-3 oldalakat másolt volna ki az írónő.

Összességében olvasmányos és informatív volt a könyv. Az Ikonikus nők sorozat pedig továbbra is az egyik kedvencem!♥
Köszönöm szépen a Kossuth Kiadónak a recenziós példányt!☺️


Népszerű idézetek

Málnika>!

Szeretném összeszedni a bátorságom, hogy csak a saját ítéletemben bízzam.

161. oldal (Kossuth, 2022)

1 hozzászólás
Málnika>!

Ugyanakkor biztosíthatom róla, hogy nekem is van szívem, ha alkalomadtán éppen nem is találom.

66. oldal (Kossuth, 2022)

Málnika>!

Micsoda szerencse, hogy kisgyerekként nem voltam ennyire türelmetlen, mint ma. Bizonyára soha nem tanultam volna meg olvasni. Vagy írni.

244. oldal (Kossuth, 2022)

csak_olvass P>!

– Ó, Jane – mondta –, én édes Jane-em. Apa, aki anyával és Jane-nel üldögélt a szalonban, ahol fényes papírok és ajándékok közt várták az éjszakát, derűs pillantást vetett Jane-re.
– Igen, anya?
– Okos lány vagy.
– Köszönöm, anya.
– Ha fiú lennél, az egész világ biztosítana róla, hogy egyszer majd sokra viszed.
– Talán egy lány is sokra viheti.
Az anyja kuncogott, majd ismét elkomolyodott.
– Ne várj túl sokat! Csalódni fogsz csupán.
– Ha így vélekedünk az életről, akár már most befekhetünk a sírba meghalni.

47. oldal

Jagika P>!

A Hyde Park felett füstszerű felhők borították az eget.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Hyde Park
szindilu>!

– Elfelejtenek-e vagy sem, engem az nem érdekel – felelte. – Én csak írni szeretnék. Még azokon a napokon is, amikor tulajdonképpen egyáltalán nincsen kedvem hozzá. Ez minden, amit szeretnék, meg ha ezenfelül lesz néhány olvasóm, akinek tetszik, amit írtam.

359

Babó_Buca P>!

Ha beleszeret valakibe, az nyilván az elhatározása nélkül történik majd. Ha pedig nem… nos, épp elég fiatalembert tudott kigondolni magának. Nincs kizárva, hogy köztük lesz majd a legjobb parti.

36. oldal

fannisbookland >!

A boldogságot nem lehet maradásra bírni, futott át Jane fején. Akkor sem, ha az ember megbecsüli és minden reggel újra és újra köszönti. Akkor sem, ha az ember úgy tesz, mintha észre sem venné. A boldogság jön és megy. Talán egy napon visszatér majd hozzá, bár ez ma elképzelhetetlennek tűnt.

fannisbookland >!

Állítólag vannak olyan nők, akik soha nem hagyják el a házat fésű vagy parfüm nélkül; Jane táskájából soha nem hiányozhatott a papír és a toll. És a tintát se feledjük el!

Gubbooks>!

Kevéssé hitte, de megtörtént: megtalálta a helyét a világban. Ő Jane Austen, az író.


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: A herceg
Julianne Donaldson: Edenbrooke
Emily Hart: Az Örökség
V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete
Anne Eekhout: Mary
Emily Hart: A renegát
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Lisa Kleypas: Ősszel történt
Lisa Kleypas: Cassandra meghódítása