Szavak ​kékben 30 csillagozás

Cath Crowley: Szavak kékben

Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.
Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt.
Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.
Díjnyertes könyvek-sorozatunkban olyan köteteket jelentetünk meg, melyek rangos ifjúsági irodalmi elismerésben részesültek.
Indie Book Awards for Young Adult fiction 2017
A Winner of the… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2019
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634037378 · Fordította: Molnár-Hartinger Emese
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2019
272 oldal · ISBN: 9789634037477 · Fordította: Molnár-Hartinger Emese

Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 121

Kívánságlistára tette 148

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ziara P
Cath Crowley: Szavak kékben

Mikor elolvastam ennek a könyvnek a fülszövegét, tudtam, hogy olvasnom kell, így mikor megérkezett a könyvtárunkba, egyből hazahoztam, egy nap alatt elolvastam, és holnap viszem is vissza. Nagyon kedves írás a fájdalomról, a gyászról, az újrakezdés nehézségéről és persze a szerelemről. Talán csak 4,5 csillagot adtam volna, ha nincs a könyvesbolt, ahol nemcsak vásárolni lehet, hanem üzeneteket is hagyni. Imádtam. Ês ahogy szeretik a könyveket… Én is így szeretem őket. A könyvtár, ahol dolgozom, és amit imádok, sok ponton egyezik és kaocsolódik ide. Szívemnek kedves könyv!!

5 hozzászólás
>!
tinuviel89
Cath Crowley: Szavak kékben

Egy kicsit szomorú vagyok, mert jobbra számítottam. Tipikusan az a könyv, ami többnek szeretne látszani, mint ami valójában. Nem jött a katarzis. Még a legizgalmasabb szereplő Rachel testvére volt, de nem jöttem rá, hogy a bátyja volt vagy az öccse. Ez a fiú állhatatos és kitartó. De hogy Henry mitől jó pasi, arra nem jöttem rá. A legérdekesebb az volt a történetben számomra, hogy leírtam, hogy ő miket olvas. Nem volt túl szimpatikus egyik főszereplő sem. Henry-t egyáltalán nem értettem, de Rachel-t sem. Ez a szerelmi háromszög pedig olyan ovis volt. Csak azért kell nekem, hogy ne legyen a tiéd? Ami különös volt számomra a két „életforma” megjelenítése, mintha a kettő mindenképpen kizárná egymást. Azt sem értettem a vége miért akkora megoldás? Nem derül ki, hogy mi az anya foglakozása, és utána az apa mit fog csinálni??? A szerelmi szál pedig ha ló nincs szamár is jó? Ez nem hízelgő egy lány számára, szerintem. Összességében négyes, de sokkal jobb is lehetett volna. Azért a négy pont, mert néhány szerzőt felfedeztem. Például James Dickey-t, aki az egyik kedvenc filmem alapját írta. Sajnos magyarul sosem jelent meg. A filmet erősebb idegzetűeknek ajánlom, a címe Deliverance angolul, magyarul Gyilkos túra címen forgalmazták. 1972-es film.
Külön plusz pont a borítónak, de nem jöttem rá a cím mire utal. Miért szavak kékben?

11 hozzászólás
>!
CsakSimánDorka P
Cath Crowley: Szavak kékben

Nem vált a kedvencemmé, de szerintem többször újra fogom olvasni, mert a könyv hangulata és alaptörténete nagyon magával ragadott.
Fontosnak tartom, hogy a fiatalok elfogadják a halált és fel tudják dolgozni. Ebben a könyvben ez is jelen van, ami hatalmas plusz pontot ért nálam :)

Bővebben:
https://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2019/11/cath-crowle…

2 hozzászólás
>!
tonks
Cath Crowley: Szavak kékben

Szerettem ezt a könyvet olvasni, fellapozni, fejezetet befejezni, fejezetet elkezdeni, idézetet jelölni, párbeszédek felett nevetni, levelek felett sírni. Nagyon izgatott lettem, amikor megtudtam, hogy végre-végre megjelenik magyarul, mert @csucsorka értékelése óta tudtam, hogy ez kell nekem, enélkül élni nem lehet. És még ezeket a magas elvárásokat is laza mozdulattal ugrotta át, annyira klappol benne az alaphármas:
1. A szereplők. Külön tetszik, hogy a főszereplő páros közül a lány a racionális, cinikus, a fiú pedig az álmodozó könyvmoly, aki verseket idéz és könyvesboltban alszik. És körülöttük is csupa-csupa remek karakter mozog. (Még Amy is remek, a maga negatív, fújjdeutállak módján.)
2. A történet. Ami talán pár mondatban összefoglalható lenne, de az írónő remekül megtölti érzelmekkel, felnövéstörténetekkel.
3. A helyszín: a világ legcsodásabb könyvesboltja, benne a világ legkülönlegesebb könyvtárával. Oda akarok költözni arra a régi kanapéra, hogy olvassak és a szomszédból Frank áthozza nekem a reggelit.
+1: Cath Crowley szuper stílusa. Váltó szemszögű elmesélés könyvekbe rejtett levelekkel megspékelve. Nem egy könnyű formula, de az írónő zseniálisan megoldotta, a Szeretettel, Nina óta nem olvastam ilyen sziporkázót párbeszédek terén.

3 hozzászólás
>!
csfannie P
Cath Crowley: Szavak kékben

„A rövid terjedelme ellenére egy igazán tartalmas történet, amit képtelen voltam letenni. A Szavak kékben egy szórakoztató, mégis érzelmi hullámvasúttal tarkított könyv a szerelemről, a gyászról, és arról, hogy hogyan is válunk akár egy szempillantás alatt gondtalan gyerekekből felnőttekké.”

Bővebben…
https://fannislibrary.blogspot.com/2019/11/cath-crowley…

>!
minnie
Cath Crowley: Szavak kékben

Vannak azok a könyvek, ahol nem különösebben a szereplőkbe szeretsz bele, hanem inkább a hangulatba, maga a tudatba, hogy milyen csodás könyvet olvasol. Ez a könyv is pont ilyen. Olvasd el, mindenképp. :)

3 hozzászólás
>!
rafaelo0824
Cath Crowley: Szavak kékben

Másodszorra olvastam ezt a könyvet, de így is egy pillanat alatt a hatása alá kerültem. A könyvesbolt és az egymásnak üzengetős részleg valami csodálatos. Meg az, ahogy a gyászt kezeli ez a könyv, annyi féle búcsúzás van ebben a kötetben, mégis olyan reményteli, nem tudtam letenni. Henry és Rachel bár főszereplők, nem az ő történetük fogott meg a legjobban, hanem a mellékszereplőké, George-é, Henry apjáé vagy éppen csak azoké, akiktől csak egy halvány részletet olvashattam. Olyan könyv ez, ami rengeteg érzéssel tölti el az embert.

3 hozzászólás
>!
Heni_
Cath Crowley: Szavak kékben

. Bár nem szokásom, most kivételesen több blogger értékelését is elolvastam a könyv elolvasása előtt, amit egy kicsit sajnálok jelen esetben. Ennek azaz oka, hogy talán túl magasra tettem a mércét és arra számítottam, hogy majd nekem is kedvencemmé fog válni a könyv. Sajnos nem lett kedvencem, de attól még nagyon tetszett a könyv hangulata és az érdekes alap ötlete, miszerint könyvesboltban hagyott üzenetekben beszélgetnek egymással a szereplők. Szívesen kipróbálnék egy hasonlót a valóságban is, mert szerintem nagyon jópofa ötlet.
Nekem azért tetszett ez a könyv, mert megmutatta, hogy bizony a sok rossz után várhat még ránk boldogság. Sosem szabad feladni, még akkor sem amikor már azt hiszed, hogy te már sosem leszel boldog és vidám. Hagyjunk időt magunknak, mert az sokat segít. De ami leginkább segíthet egy ilyen nehéz helyzetben, mint Rachel gyásza kapcsán is, az a szeretet és a barátság.

Könyvajánlóm: https://totorokuckoja.blogspot.com/2019/11/cath-crowley…

>!
Flora_The_Sweaterist P
Cath Crowley: Szavak kékben

A Szavak kékben egyeseknek egy szerelmi történet lesz, másoknak a veszteség feldolgozásáról fog szólni, vagy éppen a felnövésről, az álmok és a valóság összeegyeztetéséről, barátságról, megbocsátásról – vagy egész egyszerűen csak egy csendes kis sarok lesz, egy beugró, ahova behúzódhatnak és elmerülhetnek egy könyvillatú fiktív világban.

Nem rémlik, hogy valaha olvastam volna már ausztrál szerzőtől (vagy ha mégis, úgy tűnik, nem tett rám mély benyomást), bárhogy is legyen, Cath Crowley tökéletes kezdés volt.

Az egyetlen problémám a könyvvel igazából annyi volt, hogy Henry és Rachel az én ízlésemnek túl sokat szenvedett szerelmesen. Shakespeare egy zseni volt, de a veronai szerelmesek gyötrődését még neki sem bocsátottam meg, így sajnos Cath Crowleynak is fel kell rójam, hogy az ő Rómeója és Júliája is túlságosan komolyan veszi a szerelmet. Kövezzetek meg, nem vagyok egy romantikus típus. Akik viszont érdekfeszítőnek találják a szerelmi háromszögeket, hisznek a lelki társak létezésében és élvezik, ha az utolsó oldalakig szurkolhatnak, hogy A Szerelmespár végül összejöjjön, azok épp emiatt fogják élvezni a történetet, és remélem, ők majd megadják azt a huncut fél pontot, amit az én Scrooge-lelkem megtagadott a regénytől.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2019/11/13/cat…

>!
Sadie
Cath Crowley: Szavak kékben

Tipikusan az a regény, amelyre elég egy délután, hiszen csak úgy repül az idő észrevétlenül a sorokkal együtt. Beszippantott, elvarázsolt a hangulata, és később jóleső érzés volt elgondolkozni a történet és a cím mélyebb jelentésén. Na meg persze rájöttem arra is, hogy több Ausztráliában játszódó könyvet kellene olvasnom – akkor nem rökönyödnék meg annyira, miért januárban van nyár.

Bővebben: https://readinspo.blogspot.com/2019/11/cath-crowley-sza…


Népszerű idézetek

>!
csfannie P

Mi vagyunk a könyvek, amiket olvasunk, és minden dolog, amit szeretünk.

>!
tonks

Imádok melletted feküdni, itt, a könyvek alatt.

180. oldal

>!
csfannie P

A használt könyvek tele vannak rejtéllyel, én pedig ezért szeretem őket.

>!
csfannie P

– Ha mindenki feladná, amit szeret, rögtön azután, hogy rosszra fordulnak a dolgok, akkor ez egy borzalmas világ lenne – fejti ki apa.

>!
csfannie P

– Ha valaki örökre veled akar lenni, az szerelem.

>!
csfannie P

– Ő a lelki társam – közlöm vele.
– Akkor nagyon aggódom a lelkedért – feleli, aztán megy, hogy kiszolgálja a többi vendéget.

>!
tonks

Én is odavagyok Derek Walcottért. Meg tudnám zabálni a Szerelem szerelem után című versét. Legszívesebben lehántanám a szavakat a papírról, és a számba tömném.

30. oldal

1 hozzászólás
>!
csfannie P

– Hogy érzed magad? – kérdezi Lola.
– Mintha élve megnyúztak volna, tetőtől talpig.
– Oké, örülök, hogy nem reagálod túl – mondja erre.

>!
csfannie P

– Menj aludni – tanácsolja az apja. – Reggelre mindent szebbnek látsz majd.
– Bocs, hogy ellenkezek, apa – feleli Henry –, de a viszonzatlan szerelem reggel is éppolyan szar dolog, mint este.

>!
Flora_The_Sweaterist P

Ezek talán a leghervasztóbb szavak, amióta csak létezik szerelem. Nagyon, nagyon próbáltalak szeretni.

13. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Arctalan szerelem
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Karen White: Köztes idő
Emma Chase: Egy ágyban a herceggel
Sarah Dessen: Tökéletes
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Gayle Forman: Itt voltam
John Green: Teknősök végtelen sora
John Green: Alaska nyomában