Szavak ​kékben 145 csillagozás

Cath Crowley: Szavak kékben

Rachel ​néhány éve beleszeretett Henry Jonesba. A költözésük előtti napon elrejtett egy szerelmeslevelet a kedvenc könyvébe a fiú családjának könyvesboltjában. Aztán várt. De Henry nem jelentkezett.
Most, hogy Rachel visszatért a városba – és a könyvesboltba is –, együtt kell dolgoznia azzal a fiúval, akit a legszívesebben soha többé nem látna. De Rachelnek biztos pontokra van szüksége. A bátyja meghalt néhány hónapja, és Rachelből minden érzés kihalt.
Míg Rachel és Henry egymás oldalán dolgoznak – könyvekkel, szerelmi történetekkel és lapok közé bújtatott levelekkel körülvéve –, reményt találnak egymásban. Hiszen az élet olykor kicsúszik az irányításunk alól, és kibírhatatlannak tűnik, a sorok közé írt szavak, a szerelem és egy második esély mégis elég lehet.
Díjnyertes könyvek-sorozatunkban olyan köteteket jelentetünk meg, melyek rangos ifjúsági irodalmi elismerésben részesültek.
Indie Book Awards for Young Adult fiction 2017
A Winner of the… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2019
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634037378 · Fordította: Molnár-Hartinger Emese
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2019
272 oldal · ISBN: 9789634037477 · Fordította: Molnár-Hartinger Emese

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Henry Jones · George Jones · Rachel Sweetie


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 179

Kívánságlistára tette 152

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Cath Crowley: Szavak kékben

”Belegondoltam abba, milyen lenne egy könyvek nélküli világ, és aggódni kezdtem.”

A Szavak kékben egy újabb ifjúsági könyv, amelynek fókuszában az első nagy szerelem mellett a gyász áll. Rachel élete egy tragikus esemény spoiler miatt összeomlik, ezért visszaköltözik a városba, ahol nem tudják, mi történt vele, és azt a könnyebbnek tűnő utat választja, hogy nem is mondja el senkinek. Régi szerelme, Henry azonban csak tovább bonyolítja életét, hiszen máig nem tudja feldolgozni, hogy a fiú évekkel ezelőtt nem válaszolt szerelmes levelére, és nem vele töltötte az “utolsó napot”. Kettejük váltott szemszögű elbeszéléséből nem hiányoznak a bonyodalmak, a legfontosabb dolgokat viszont képtelenek kimondani, még önmaguknak is. Az egész történet szíve-lelke Henry szüleinek családi antikváriuma, annak is főként az Üzenetek Könyvtára része, ahol a könyvek nem eladók, viszont mindenki bennük hagyhatja a számára fontos üzeneteket. Az itt játszódó részeket és a könyvekbe rejtett leveleket nagyon szerettem, viszont maga a regény jóval kevésbé jutott el a szívemig, mint vártam. Valószínűleg sok hasonló történetet olvastam már, a nagy hype-nak köszönhetően pedig jóval különlegesebbnek gondoltam ezt az írást. A túl magas előzetes elvárásaim ellenére természetesen nem vitatható, hogy ez a könyv fontos üzenetet közvetít az élet valódi értékeiről és a veszteségek feldolgozásáról, igazán olvasmányos stílusban.

4 hozzászólás
meseanyu P>!
Cath Crowley: Szavak kékben

Minden kedves figyeltemnek igaza volt, amikor ódákat zengett erről a könyvről, tényleg nagyon szerethető, értékes történet. Féltem tőle, mert sokszor szembe megyek az árral, és nem jönnek be a mások által oly nagyon szeretett könyvek, de ezzel most nagyon egy hullámhosszon voltunk.
@Hintafa emlékére olvastam, mert olyan lelkesen írt róla a blogján: https://hintafa.blog.hu/2019/10/29/cath_crowley_szavak_kekben

3 hozzászólás
ZitussKa P>!
Cath Crowley: Szavak kékben

„Meg tudnám zabálni .. Legszívesebben lehántanám a szavakat a papírról, ès a számba tömnèm.”

Annyi mindent tudnèk kiemelni de ez az idèzet annyira aranyos ès találó. Köszönet èrte Henrynek.
Meggyőződèsem, hogy ebben a törtènetben mindannyian fogtok találni valami èrtèkeset. Egy gondolatot, netán kettőt. Szokatlan de annál szerethetőbb karaktereket. Szerelmeket. Sorsokat.
Nagyon szerettem. A törtèneten túl megannyi èrdekessèget olvashattam a világról. Bizonyos felvetett kèrdèseken, teóriákon pedig sikerült elmerengenem.
A könyvben nagyobb mèlysèg rejtőzik, mint elsőre hittem. Nem tudom milyen korosztálynak ajánlott de nèhol picit szókimondó így azèrt biztos nagyobbaknak adnám, tèmájából adódóan mèg inkább.
Ajánlom, nagyon.
Azt hozzá kell tennem, hogy remek könyvajánlások vannak benne mert központi szerepe van a könyveknek, az olvasásnak, a szavak erejènek.
Olvassátok, megèri.

4 hozzászólás
ziara>!
Cath Crowley: Szavak kékben

Mikor elolvastam ennek a könyvnek a fülszövegét, tudtam, hogy olvasnom kell, így mikor megérkezett a könyvtárunkba, egyből hazahoztam, egy nap alatt elolvastam, és holnap viszem is vissza. Nagyon kedves írás a fájdalomról, a gyászról, az újrakezdés nehézségéről és persze a szerelemről. Talán csak 4,5 csillagot adtam volna, ha nincs a könyvesbolt, ahol nemcsak vásárolni lehet, hanem üzeneteket is hagyni. Imádtam. Ês ahogy szeretik a könyveket… Én is így szeretem őket. A könyvtár, ahol dolgozom, és amit imádok, sok ponton egyezik és kaocsolódik ide. Szívemnek kedves könyv!!

5 hozzászólás
kellyolvas P>!
Cath Crowley: Szavak kékben

Tíz éve várom, hogy Cath Crowley-től olvashassak, persze a Graffiti Moon-ra gondolok elsősorban, amivel a szerző berobbant a young adult regények élvonalába. Annak idején nagyon dicsérték a regényt és most meg is bizonyosodhattam róla, hogy érdemes volt várni. Sarah Dessen írásaihoz hasonlít Cath stílusa, és azt hiszem, tőlem ennél nagyobb dicséretet nem is kaphatna. A könyv szerkezete tökéletes, a váltott szemszög Rachel és Henry között remekül működött, a közbeiktatott levélrészletek mindenkit levesznek a lábukról, cukik, viccesek, szomorúak, dagadnak az érzelmektől.
Könyvmolyként a mennyországban éreztem volna magam, ha belecsöppenhettem volna a regénybe, de olvasóként is hatalmas élményt adott a történet fő helyszíne, a Howling Books. Képzeljetek el egy ausztrál kisvárost, ahol egy családi vállalkozás működtet egy antikvárium jellegű könyvesboltot. Remek hozzáértéssel és szeretettel alakították ki az elrendezést, maguk építették a plafonig érő polcokat természetesen tolható létrával, vitrineket készítettek a régi könyveknek. Kialakították a különlegességek asztalát, mögötte a regények kanapéjával. Különleges olvasókert is tartozik a bolthoz, társasjátékokkal, asztalokkal, kanapékkal. Itt szokták a könyvklub estéit tartani. És a legnagyobb poén, hogy helyet kapott a boltban a messze földön híres Üzenetek Könyvtára. Mit is takar ez a részleg? Innen nem vihetők el a könyvek, ellenben lehet beléjük jegyzetelni, üzengetni, sőt egész leveleket elrejteni, ami célzott személynek is szólhat, vagy akár egy ismeretlen új olvasónak. Persze ezt itt pár sorban nem tudom olyan részletgazdagon visszaadni, ahogy a regényben leírja a szerző, de mindent apróra el lehet képzelni a szöveg alapján, és a végeredmény egy csodálatos hely, ami én úgy érzek, a vágyálmom lenne megvalósítani. Az csak hab a tortán, hogy a lakásuk a bolt felett volt, szóval Henry sokszor lent aludt a könyvek között, időnként nem is egyedül! Ja és a szomszédban kávézó működik, amit egy mozdulattal össze lehetne nyitni a könyvesbolttal, ha nem lenne Frank olyan régimódi.
Húsz éve nyitották ezt a helyet, de sajnos anyagilag a végét járja, a szülők között állandó veszekedések forrása az üzemeltetés kérdése. Hiába segít be a 18 éves Henry és a 15 éves húga George.
A bolt sorsa csak a hátteret adja a történethez, mert a mélyebb mondanivaló Rachelhez kapcsolódik. spoiler
Megragadott ez a történet és ennek több oka is volt, de nem feltétlenül a tökéletesség, és kezdem is Henryvel, aki a legjobb példa erre. Ez a fiú egy intelligens, okos, olvasó ember! Ez önmagában is ritka, ráadásul érti is, amit olvas, elfogadja az ajánlásokat, de magától is remekül választ. Ellenben a szerelmi élete káosz, spoiler
Kedvenc karakterem nem is Henry lett, hanem az imádnivalóan szarkasztikus húga, George (így becézik). spoiler
Megismeri az olvasó a bolt törzsközönségét is, akiknek megvan a saját történetük, valahogy mind kapcsolódnak is hozzá. Rachel régi barátnője, a zenész Lola, szintén sokat tesz a történethez. Mert ugye kell valaki, aki a képedbe mondja mindig az igazat.
Rachel egy nagyon összetett karakter, ahogy változnak a körülményei és zajlanak körülötte az események, ő is változik és spoiler
Odavoltam a szerző humoráért. Ez a szellemesség az üzengetésekben is maximálisan jelen van, de imádtam Rachel és Henry szóbeli pengeváltásait is.
Számomra nem ez lett volna a megfelelő befejezés. Ezt az élet írta, és az élet nem feltétlenül adja meg, amire vágyunk. Részben igen, de én ennél többet akartam. Nagyon sok volt az elvesztegetett érték, és nem vagyok benne biztos, hogy a legjobb helyükre kerültek azok a dolgok.
Miért vontam le fél pontot? spoiler
Szeretem azokat a könyveket, amelyekben más könyvekről olvashatok, mert ösztönöz, hogy nézzek utána a felsorolt műveknek. Itt is jegyzeteltem, és örülök, hogy ezt a fiatal olvasók is megteszik majd, a szerző elérte az egyik célját. A másik az, hogy megerősítse az olvasókban, bármi történhet veled, mindig ott a remény, ha vannak barátaid, családod, mindened megvan.

Tóth_Orsolya_3 P>!
Cath Crowley: Szavak kékben

„A múlt velem marad; a jövő pedig feltérképezetlen és megváltoztatható.”

Úgy szeretném, ha lenne a közelemben egy Howling Books féle könyvesbolt.
Nem volt tökéletes, de mivel annyi érzelmet megmozgatott bennem, egyszerűen nem tudok 5 csillagnál kevesebbet adni.

AniTiger P>!
Cath Crowley: Szavak kékben

Élet, halál, barátság, család, veszteségek, szerelem és a könyvek – röviden és tömören „csak” ennyiről szólt ez a történet.

Szívszorító hangvételű, de olvasmányos regény, ami nem csupán a jelenről szólt, hanem múltbéli levelezésekről is. Nagyon bejött nekem az Üzenetek Könyvtárának az ötlete (bár majdnem megszakadt a szívem az egyik levelezés miatt), annyira szuper lenne, ha ez trenddé válna itthon! De nem csak a rengeteg levelezés tetszett, hanem a sokféle mellékszereplő is. Mindenkinek megvolt a maga története, nagyon éltek a karakterek.

Szeretem a könyvesboltokban játszódó, könyvekről szóló sztorikat. Nem egy tökéletes történet, de nekem mégis az volt. (Még akkor is, ha Henryt nagyon sok időbe telt megkedvelnem az Amy-mániája miatt.)

Kedvenc részek: Pütheasz és George levelezése, Martin próbálkozása George-nál.

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/11/cath-crow…

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2019
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634037378 · Fordította: Molnár-Hartinger Emese
tinuviel89>!
Cath Crowley: Szavak kékben

Egy kicsit szomorú vagyok, mert jobbra számítottam. Tipikusan az a könyv, ami többnek szeretne látszani, mint ami valójában. Nem jött a katarzis. Még a legizgalmasabb szereplő Rachel testvére volt, de nem jöttem rá, hogy a bátyja volt vagy az öccse. Ez a fiú állhatatos és kitartó. De hogy Henry mitől jó pasi, arra nem jöttem rá. A legérdekesebb az volt a történetben számomra, hogy leírtam, hogy ő miket olvas. Nem volt túl szimpatikus egyik főszereplő sem. Henry-t egyáltalán nem értettem, de Rachel-t sem. Ez a szerelmi háromszög pedig olyan ovis volt. Csak azért kell nekem, hogy ne legyen a tiéd? Ami különös volt számomra a két „életforma” megjelenítése, mintha a kettő mindenképpen kizárná egymást. Azt sem értettem a vége miért akkora megoldás? Nem derül ki, hogy mi az anya foglakozása, és utána az apa mit fog csinálni??? A szerelmi szál pedig ha ló nincs szamár is jó? Ez nem hízelgő egy lány számára, szerintem. Összességében négyes, de sokkal jobb is lehetett volna. Azért a négy pont, mert néhány szerzőt felfedeztem. Például James Dickey-t, aki az egyik kedvenc filmem alapját írta. Sajnos magyarul sosem jelent meg. A filmet erősebb idegzetűeknek ajánlom, a címe Deliverance angolul, magyarul Gyilkos túra címen forgalmazták. 1972-es film.
Külön plusz pont a borítónak, de nem jöttem rá a cím mire utal. Miért szavak kékben?

11 hozzászólás
CsakSimánDorka P>!
Cath Crowley: Szavak kékben

Nem vált a kedvencemmé, de szerintem többször újra fogom olvasni, mert a könyv hangulata és alaptörténete nagyon magával ragadott.
Fontosnak tartom, hogy a fiatalok elfogadják a halált és fel tudják dolgozni. Ebben a könyvben ez is jelen van, ami hatalmas plusz pontot ért nálam :)

Bővebben:
https://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2019/11/cath-crowle…

2 hozzászólás
tonks>!
Cath Crowley: Szavak kékben

Szerettem ezt a könyvet olvasni, fellapozni, fejezetet befejezni, fejezetet elkezdeni, idézetet jelölni, párbeszédek felett nevetni, levelek felett sírni. Nagyon izgatott lettem, amikor megtudtam, hogy végre-végre megjelenik magyarul, mert @csucsorka értékelése óta tudtam, hogy ez kell nekem, enélkül élni nem lehet. És még ezeket a magas elvárásokat is laza mozdulattal ugrotta át, annyira klappol benne az alaphármas:
1. A szereplők. Külön tetszik, hogy a főszereplő páros közül a lány a racionális, cinikus, a fiú pedig az álmodozó könyvmoly, aki verseket idéz és könyvesboltban alszik. És körülöttük is csupa-csupa remek karakter mozog. (Még Amy is remek, a maga negatív, fújjdeutállak módján.)
2. A történet. Ami talán pár mondatban összefoglalható lenne, de az írónő remekül megtölti érzelmekkel, felnövéstörténetekkel.
3. A helyszín: a világ legcsodásabb könyvesboltja, benne a világ legkülönlegesebb könyvtárával. Oda akarok költözni arra a régi kanapéra, hogy olvassak és a szomszédból Frank áthozza nekem a reggelit.
+1: Cath Crowley szuper stílusa. Váltó szemszögű elmesélés könyvekbe rejtett levelekkel megspékelve. Nem egy könnyű formula, de az írónő zseniálisan megoldotta, a Szeretettel, Nina óta nem olvastam ilyen sziporkázót párbeszédek terén.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

csfannie P>!

Mi vagyunk a könyvek, amiket olvasunk, és minden dolog, amit szeretünk.

csfannie P>!

– Ha mindenki feladná, amit szeret, rögtön azután, hogy rosszra fordulnak a dolgok, akkor ez egy borzalmas világ lenne – fejti ki apa.

csfannie P>!

A használt könyvek tele vannak rejtéllyel, én pedig ezért szeretem őket.

Kapcsolódó szócikkek: Henry Jones
tonks>!

Imádok melletted feküdni, itt, a könyvek alatt.

180. oldal

tonks>!

Henry sosem használt felkiáltó jeleket. Nem szeretett rájuk nézni, csak ha az egész lapot betöltötték, mert akkor úgy néztek ki, mint a szakadó eső.

21. oldal

csfannie P>!

– Ha valaki örökre veled akar lenni, az szerelem.

csfannie P>!

– Ő a lelki társam – közlöm vele.
– Akkor nagyon aggódom a lelkedért – feleli, aztán megy, hogy kiszolgálja a többi vendéget.

tonks>!

Én is odavagyok Derek Walcottért. Meg tudnám zabálni a Szerelem szerelem után című versét. Legszívesebben lehántanám a szavakat a papírról, és a számba tömném.

30. oldal

1 hozzászólás
csfannie P>!

– Menj aludni – tanácsolja az apja. – Reggelre mindent szebbnek látsz majd.
– Bocs, hogy ellenkezek, apa – feleli Henry –, de a viszonzatlan szerelem reggel is éppolyan szar dolog, mint este.

Jagika P>!

Szinte csak fekete holmikat visel, meg pólókat, olyan felirattal az elején, mint „OLVASS INKÁBB, BAROMARCÚ” és hasonlók.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: George Jones · Henry Jones

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kelly Oram: Cinder és Ella
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Cassandra Clare: Éjfél kisasszony
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Leiner Laura: Maradj velem
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
John Green: Teknősök végtelen sora
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk