Fekete ​madarak árnyékában 140 csillagozás

Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

1918-ban a világ az apokalipszis felé száguld. Félelem és zűrzavar uralkodik, ráadásul a világháború árnyékában halálos járvány tombol. A 16 éves Mary Shelley Black gyötrődve figyeli, ahogy a kétségbeesett gyászolók összesereglenek a spiritiszta szeánszokon és a szellemfényképészeknél. Mary Shelley maga soha nem hitt a szellemekben. A kilátástalanság percei azonban arra kényszerítik, hogy átgondolja addigi felfogását az életről és a halálról; első szerelme ugyanis – aki a fronton halt meg – szellemalakban tér vissza hozzá…

„Winters mesterien megírt debütáló könyve hatásosan festi le a háborús idők szerelmi kapcsolatait, az 1918-as spanyolnátha-járványt és a korszakot jellemző spirituális divatot – magával ragadó szerelmi történet izgalmas misztikummal keverve.”

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Scolar, Budapest, 2014
304 oldal · ISBN: 9789632445281 · Fordította: Simonyi Ágnes

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Mary Shelley Black · Stephen Embers · Eva


Kedvencelte 19

Várólistára tette 157

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Márk_2011>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Kezdeném azzal, hogy soha nem hittem, hogy ez a csúnya (számomra) borító, ennyire jó történetet rejt.
Attól a pillanattól kezdve, hogy a 16 éves Mary megérkezik San Diegóba, sodor a könyv minket. Tombol az influenza járvány, az első világháború, és az emberek félnek, rettegnek. Szellem fotózásra járnak, hogy halott szeretteiket maguk mellett lássák csak egy kép erejéig legalább! Spirituális tartalmú a könyv és én már annyira rég szerettem volna olvasni egy ilyen jó „szellemes” történetet. Mindemellett, míg Mary nyomoz szerelme halála ügyében, betekintést nyerünk az önzetlen segítőkész lány mindennapjaiba. Komor, szomorkás, sötét hangulatú a könyv! Én viszont most ezt nagyon jól megéltem off.
A vége nagyon jól csattan,szép kerek egésszé zárja az írónő a történetet!
Olvassátok!

4 hozzászólás
White13>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Hú. Kérem szépen, így kell arcon csapni az embert. És nem kell hozzá egy másik világot felépíteni, elég, ha szétnézünk a történelemben, és mellé teszünk egy kísérteties sztorit. Engem megvett. Szomorú, fájdalmas volt. Ajánlom!

Bélabá>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Cat Winters egy valóságon alapuló történetet írt meg, amit enyhén meseszerűvé fűszerezett. Olvasás közben szinte látni lehetett a kockákat mintha csak egy forgatókönyv lenne. Nos, örömmel konstatáltam az utolsó mondatot, hogy film készül a történetből. Megnézem, megnézném annyi szent!
Miről mesél nekünk az írónő? Az I. világháború utolsó amerikai évéről, 1918-ról, a felfokozott németellenes hangulatról, és az országot (sőt a világot) átjáró spanyolnátha járványról, ami tízmilliók halálát okozta. Na, meg a lényeg: a korszakot jellemző spiritiszta, szellemidézős hóbortról. Ehhez nagyszerű hátteret szolgáltat a tizenhat éves Mary Shelley és a tizennyolc esztendős Stephen szerelmével. A történelmi események miatt a fiút besorozzák, majd spoiler. Mary végig ezt nyomozza a sajátos módszereivel. A vége kicsit mesébe illő, de pont így jó egy nagyszerű sztori.
Nagyon tetszett a regény olvasmányos volta, az érdekes háttértörténet az influenzáról, az amerikai életképekről, San Diegóból. Már az elejétől elvarázsolt, ami végig kitartott, ennek értelmében 5-öst (4,8) adok. Nagyon örülök, hogy megvettem egy molytárstól, mert értékes, érdekes olvasmányra bukkantam ezáltal. Örülnék neki, ha az írónő új könyvvel jelentkezne! Ajánlom mindenkinek, különösen a spiritualizmus barátainak!

2 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Ezt a könyvet egyik moly társam értékelésénél vettem észre és nagyon megtetszett az értékelése. Meg is néztem a könyvtárba. Örültem neki, hogy nálunk is megvan. Nem csalódtam.. sőt… Hűű de izgis volt. Nem is tudok semmi újat írni róla. A háború és a spanyol nátha miatt eléggé komor hangulatú de mégis az embert beszívja a történet. Félelmetes és izgalmas és szívszorító is egyben. A misztikus hangulat is tökéletesre sikerült. Nagyon drukkoltam, hogy sikerüljön a végére járni a dolgoknak. Kerek történet és a végére nem lett hiányérzetem. Több emberhez kellene eljutnia ennek a könyvnek, mert itt nálunk alig vették ki pedig egy nagyon jó könyvet ismerhettem meg.

11 hozzászólás
Ibanez P>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

A könyv első harmadában bizony nem tetszett ez a könyv, valahogy olyan túl „tinis” volt az egész, nem zártam szívembe senkit, főleg nem Eva-t, aki állandóan ott sápítozott hol ezért, hol azért, közben meg ajnározta Juliust és hevesen hagymaszagba borította még a mi lakásunkat is :-D Aztán valahol mégis beszippantott a történet, talán ott, ahol Mary elkezd utánajárni a dolgoknak, elmegy önkéntesként egy kórházba (amit egyébként egy ideig igencsak félvállról kezel, szóval kár, hogy az a szál nem volt erősebb), s amikor elkezd az egész krimibe fordulni – még ha meg is marad a misztikus szál. Szóval a végére már egész szépen összeállt, kíváncsi voltam mi lesz, bár én valahol a felétől éreztem, hogy spoiler. A történetben egy dolog iszonyatosan idegeített: a Mary Shelley-ezés, most komolyan mindig ki kellett mondani mindkét keresztnevét? És mikor az apja mérges volt, akkor csak Mary-zte (nekem fordítva tűnne logikusnak) :-D Igazából szerintem nem is kellett volna ezt a nevet adni neki, felesleges sorbővítés volt. Ami nagyon tetszett, hogy egy kicsit képet kapunk a spanyolnátha amerikai világából és nem magából az első világháború harctereiből, de az akkoriban még tényleg nagyon semmibe vett harctéri stresszről és pszichológiai hatásáról. A könyv nagy részében egyébként azt hittem, hogy spoiler. Összességében egy kellemes olvasmánnyá vált, könnyed délutáni-esti kötetnek megfelel, egy kis misztikum, egy kis szerelem, egy kis krimi.

Orsi_olvas>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

A Fekete madarak árnyéka nagyon különleges és különös könyv.
Teljesen a hatása alá kerültem, miközben olvastam. Szinte hipnotikus erővel hatott rám a különös, borzongató hangulat, ami a könyv lapjaiból áradt. Cat Winters fantasztikusan bánik a szavakkal, szinte belém ivódtak, megbabonáztak, ahogy haladtam előre a történetben.

Az egész könyvet valami baljóslatú, misztikus légkör lengi be. A háború szele, a pusztító betegség, ami szó szerint megtizedeli a városok lakosságát, az első szerelem mágikus forrósága, a spiritizmus mindent átszövő, mindenütt jelenlévő fuvallata – egészen elképesztő keveréket alkot, szinte mi olvasók is ott vagyunk a szeánszokon, érezzük a halál nyirkos leheletét és az egészség ígéretével kecsegetető hagyma átható szagát.
Ott vagyunk a szinte még gyerek korú katonákkal a fronton, halljuk, ahogy a holttestek felett köröznek a fekete madarak, együtt reszketünk az otthon maradottakkal, átérezzük a szellemfotósoknál sorba állók elkeseredett reménykedését, hogy még egyszer utoljára üzenetet kapjanak attól, akit elveszítettek. Amellett, hogy fantasztikus a hangulatteremtés meglehetősen pontos korrajzot is kapunk a könyvtől.

Mary Shelly nagyon vagány női karakter, okos, bátor, érzékeny mégis kemény és kitartó. A szerelmi szál erőteljesen jelen van annak ellenére, hogy Mary Shelly kedvesét csak levelek lapjairól, a lány emlékezetének szűrőjén keresztül látjuk. Titkok és hallgatás veszi körül őket és az éppen csak kibontakozó szerelmüket.
Izgalmas és fordulatos volt a nyomozás is, a miértek felfejtése. Végig izgultam a jelek és nyomok felkutatását, a szeánszokat, az útmutatásul szolgáló álmokat. Őszinte örömömre, volt amivel meg tudott lepni az írónő.
Bevallom sejtettem, mi lesz a történetben a csavar, de végig rettegtem tőle, hogy igazam lesz. Végig azt kívántam, bár máshogy alakulna a főhősök sorsa…

Könnyed, misztikus történetre vágytam, de sokkal többet kaptam ettől a könyvtől.
Cat Winters levett a lábamról a történetével, a karaktereivel, a túlvilági légkörrel: remélem lesz még alkalmam olvasni tőle.

kratas P>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Próbáltam nem szeretni ezt a könyvet, mert nincs benne túl sok szerethető hozzávaló. Ezotéria, 1918, szellemek, világháború, járvány, erőszak, elmebaj….
De nem sikerült. Annyira jól van összerakva, egyedi stílusú és teljesen új, hogy hagytam magam. Átgondolt, érezni rajta a gondos kutatómunkát, a romantikus szál finom, nem elcsépelt. Le a kalappal!

tmezo P>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Nagyon érdekes és izgalmas történet, pláne annak aki hisz a halál utáni életben, a szellemekben. A háború és a spanyolnáthával való küzdelem élethűen volt ábrázolva, szinte éreztem az átható hagymaszagot. :)
Mary Shelly szimpatikus karakter, kitartóan küzdött és járt utána a rejtélynek.
Különleges élmény volt ez a könyv.

szilvamag_>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Hogy őszinte legyek nem gondoltam volna, hogy nekem ez a könyv ennyire fog tetszeni. A történet sötét és kissé nyomasztó hangulata teljesen magával sodort, mondhatni totál levett a lábamról. A végével ugyan voltak problémáim, de ha valakinek egy sötét hangulatú, idegfeszítő gyilkossági nyomozásra támadna kedve, amely valamiféle természetfeletti jelenséggel (teszem azt egy szellemmel) áll kapcsolatban, akkor annak bátran merem ajánlani ezt a könyvet, szerintem nem fog csalódást okozni.

Bővebben: http://szilvamagolvas.blogspot.hu/2014/10/cat-winters-f…

Revi03>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Eleinte egy kicsit féltem a könyvtől. Féltem, hogy nem fog tetszeni, mikor @annie55 mondta, hogy biztosan tetszeni fog. Ettől függetlenül féltem a csalódástól.

Teljesen alaptalanul. Ez egy nagyon jó könyv volt, aminek a vége csap arcon kifejezetten. Előtte viszont ott van egy történelmi kor, ami már magában is kissé ijesztő, mellé pedig szellemek társulnak. Nekem nagyon is tetszett és bátran ajánlom. :)

Értékelésem: http://addicted-to-the-books.blogspot.com/2016/08/cat-w…


Népszerű idézetek

Orsi_olvas>!

Egyetlen másodpercet se vesztegess el!

118. oldal, 12.fejezet

Hajnalcsillag>!

Olyan rémisztő világban élünk, amely még a holtakat is megijeszti.

180. oldal

Belle_Maundrell >!

– Miféle világban élünk, hogy könyveket pusztítunk el?

107. oldal, 11. Fantom

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Mary Shelley Black
Hajnalcsillag>!

Néha az igazság túlságosan szörnyű ahhoz, hogy beszéljenek róla.

205. oldal

PöttömP>!

Állandóan javíts magadon, hogy jobbá tehesd a világot, mert semmi sem nemesedhet, ha a legokosabbak, legbátrabbak, legkedvesebbek és legfantáziadúsabbak nem emelkednek a káosz fölé.

87. oldal

theodora >!

Amikor beléptem a vasúti kocsiba, vagy három tucat szempár meredt rám.

(első mondat)

Belle_Maundrell >!

A lelkierőnk néha rákényszerít bennünket, hogy az igazságot és a tisztességet válasszuk a kényelem és a biztonság helyett.

141. oldal, 15. A lelkek súlya

No_Exist>!

Egyáltalán nem lennének háborúk, ha a felnőttek követnék a gyerekként megtanult szabályokat. Egy négyéves is látja, milyen ostobán viselkednek a felnőttek, ha gyereknyelven magyarázzuk el nekik a háború mibenlétét. Egy Németország nevű gyerek kötözködni kezdett a játszótéren, amibe beletartozott, hogy miközben bántalmazni akart egy Franciaország nevű gyereket, elagyabugyált egy Belgium nevű kislányt. Azután Anglia el akarta verni Németországot, hogy segítsen Franciaországnak és Belgiumnak, és amikor ez nem sikerült, áthívott egy Amerika nevű gyereket, és az emberek nekiláttak az ő püfölésének is.

244. oldal

Belle_Maundrell >!

Miért ne lehetne egy lány úgy okos, hogy azt nem természetfeletti jelenségként magyarázzák?

21. oldal, 2. Eva és a szellemek

Kapcsolódó szócikkek: Mary Shelley Black

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Kim Harrington: Perception – A hatodik érzék
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Jacqueline West: Csal minden álom
C. J. Daugherty: A Cimmeria titka
Lucinda Gray: Az aranykalitka