Fekete ​madarak árnyékában 118 csillagozás

Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

1918-ban a világ az apokalipszis felé száguld. Félelem és zűrzavar uralkodik, ráadásul a világháború árnyékában halálos járvány tombol. A 16 éves Mary Shelley Black gyötrődve figyeli, ahogy a kétségbeesett gyászolók összesereglenek a spiritiszta szeánszokon és a szellemfényképészeknél. Mary Shelley maga soha nem hitt a szellemekben. A kilátástalanság percei azonban arra kényszerítik, hogy átgondolja addigi felfogását az életről és a halálról; első szerelme ugyanis – aki a fronton halt meg – szellemalakban tér vissza hozzá…

„Winters mesterien megírt debütáló könyve hatásosan festi le a háborús idők szerelmi kapcsolatait, az 1918-as spanyolnátha-járványt és a korszakot jellemző spirituális divatot – magával ragadó szerelmi történet izgalmas misztikummal keverve.”

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Scolar, Budapest, 2014
304 oldal · ISBN: 9789632445281 · Fordította: Simonyi Ágnes

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Mary Shelley Black · Stephen Embers · Eva


Kedvencelte 15

Várólistára tette 145

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

White13>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Hú. Kérem szépen, így kell arcon csapni az embert. És nem kell hozzá egy másik világot felépíteni, elég, ha szétnézünk a történelemben, és mellé teszünk egy kísérteties sztorit. Engem megvett. Szomorú, fájdalmas volt. Ajánlom!

Bélabá>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Cat Winters egy valóságon alapuló történetet írt meg, amit enyhén meseszerűvé fűszerezett. Olvasás közben szinte látni lehetett a kockákat mintha csak egy forgatókönyv lenne. Nos, örömmel konstatáltam az utolsó mondatot, hogy film készül a történetből. Megnézem, megnézném annyi szent!
Miről mesél nekünk az írónő? Az I. világháború utolsó amerikai évéről, 1918-ról, a felfokozott németellenes hangulatról, és az országot (sőt a világot) átjáró spanyolnátha járványról, ami tízmilliók halálát okozta. Na, meg a lényeg: a korszakot jellemző spiritiszta, szellemidézős hóbortról. Ehhez nagyszerű hátteret szolgáltat a tizenhat éves Mary Shelley és a tizennyolc esztendős Stephen szerelmével. A történelmi események miatt a fiút besorozzák, majd spoiler. Mary végig ezt nyomozza a sajátos módszereivel. A vége kicsit mesébe illő, de pont így jó egy nagyszerű sztori.
Nagyon tetszett a regény olvasmányos volta, az érdekes háttértörténet az influenzáról, az amerikai életképekről, San Diegóból. Már az elejétől elvarázsolt, ami végig kitartott, ennek értelmében 5-öst (4,8) adok. Nagyon örülök, hogy megvettem egy molytárstól, mert értékes, érdekes olvasmányra bukkantam ezáltal. Örülnék neki, ha az írónő új könyvvel jelentkezne! Ajánlom mindenkinek, különösen a spiritualizmus barátainak!

2 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

A Fekete madarak árnyéka nagyon különleges és különös könyv.
Teljesen a hatása alá kerültem, miközben olvastam. Szinte hipnotikus erővel hatott rám a különös, borzongató hangulat, ami a könyv lapjaiból áradt. Cat Winters fantasztikusan bánik a szavakkal, szinte belém ivódtak, megbabonáztak, ahogy haladtam előre a történetben.

Az egész könyvet valami baljóslatú, misztikus légkör lengi be. A háború szele, a pusztító betegség, ami szó szerint megtizedeli a városok lakosságát, az első szerelem mágikus forrósága, a spiritizmus mindent átszövő, mindenütt jelenlévő fuvallata – egészen elképesztő keveréket alkot, szinte mi olvasók is ott vagyunk a szeánszokon, érezzük a halál nyirkos leheletét és az egészség ígéretével kecsegetető hagyma átható szagát.
Ott vagyunk a szinte még gyerek korú katonákkal a fronton, halljuk, ahogy a holttestek felett köröznek a fekete madarak, együtt reszketünk az otthon maradottakkal, átérezzük a szellemfotósoknál sorba állók elkeseredett reménykedését, hogy még egyszer utoljára üzenetet kapjanak attól, akit elveszítettek. Amellett, hogy fantasztikus a hangulatteremtés meglehetősen pontos korrajzot is kapunk a könyvtől.

Mary Shelly nagyon vagány női karakter, okos, bátor, érzékeny mégis kemény és kitartó. A szerelmi szál erőteljesen jelen van annak ellenére, hogy Mary Shelly kedvesét csak levelek lapjairól, a lány emlékezetének szűrőjén keresztül látjuk. Titkok és hallgatás veszi körül őket és az éppen csak kibontakozó szerelmüket.
Izgalmas és fordulatos volt a nyomozás is, a miértek felfejtése. Végig izgultam a jelek és nyomok felkutatását, a szeánszokat, az útmutatásul szolgáló álmokat. Őszinte örömömre, volt amivel meg tudott lepni az írónő.
Bevallom sejtettem, mi lesz a történetben a csavar, de végig rettegtem tőle, hogy igazam lesz. Végig azt kívántam, bár máshogy alakulna a főhősök sorsa…

Könnyed, misztikus történetre vágytam, de sokkal többet kaptam ettől a könyvtől.
Cat Winters levett a lábamról a történetével, a karaktereivel, a túlvilági légkörrel: remélem lesz még alkalmam olvasni tőle.

kratas P>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Próbáltam nem szeretni ezt a könyvet, mert nincs benne túl sok szerethető hozzávaló. Ezotéria, 1918, szellemek, világháború, járvány, erőszak, elmebaj….
De nem sikerült. Annyira jól van összerakva, egyedi stílusú és teljesen új, hogy hagytam magam. Átgondolt, érezni rajta a gondos kutatómunkát, a romantikus szál finom, nem elcsépelt. Le a kalappal!

tmezo P>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Nagyon érdekes és izgalmas történet, pláne annak aki hisz a halál utáni életben, a szellemekben. A háború és a spanyolnáthával való küzdelem élethűen volt ábrázolva, szinte éreztem az átható hagymaszagot. :)
Mary Shelly szimpatikus karakter, kitartóan küzdött és járt utána a rejtélynek.
Különleges élmény volt ez a könyv.

Évy>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Eleinte egy kicsit féltem a könyvtől. Féltem, hogy nem fog tetszeni, mikor @annie55 mondta, hogy biztosan tetszeni fog. Ettől függetlenül féltem a csalódástól.

Teljesen alaptalanul. Ez egy nagyon jó könyv volt, aminek a vége csap arcon kifejezetten. Előtte viszont ott van egy történelmi kor, ami már magában is kissé ijesztő, mellé pedig szellemek társulnak. Nekem nagyon is tetszett és bátran ajánlom. :)

Értékelésem: http://addicted-to-the-books.blogspot.com/2016/08/cat-w…

szilvamag_>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Hogy őszinte legyek nem gondoltam volna, hogy nekem ez a könyv ennyire fog tetszeni. A történet sötét és kissé nyomasztó hangulata teljesen magával sodort, mondhatni totál levett a lábamról. A végével ugyan voltak problémáim, de ha valakinek egy sötét hangulatú, idegfeszítő gyilkossági nyomozásra támadna kedve, amely valamiféle természetfeletti jelenséggel (teszem azt egy szellemmel) áll kapcsolatban, akkor annak bátran merem ajánlani ezt a könyvet, szerintem nem fog csalódást okozni.

Bővebben: http://szilvamagolvas.blogspot.hu/2014/10/cat-winters-f…

Petrasek>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Olyan rémisztő világban élünk, amely még a holtakat is megijeszti.
Csodálatos mű. A történet az első világháború korszakába röpíti az olvasót, a spanyolnátha, a veszteség és ebből kifolyólag a rengeteg halál sújtotta Amerikájába.
Beérhetnénk ennyivel, hiszen ez önmagában elég érdekes, és érzelmileg mély téma, de az írónő beleszövi a misztikumot is a törnétbe. (ami egyébként ekkor tájt népszerűsödött el.)
Ez egy történet egy fiatal lányról, aki akaratlanul is belekeveredik a borzalmakba, és mégis szembenéz velük, ha kell mindet megtesz az igazságért. Mary Shelley (nagyon eredeti és tetszetős név :D) ezzel a ritka makacssággal, és információéhséggel vívta ki magának, hogy a szívembe zárjam.
A fájdalom teli múltban elterjedtej bizonyos szellemfotósak avagy spritiszták és még miegymás. Nagyon passzolt az eseményekhez, és így utólag belegondolva csalódtam volna, ha kihadja az írónő ezt a szálat a könyvből.
Az, hogy léteznek szellemek, mindenkinek saját szíve joga eldönteni. Van aki hisz benne, van aki nem…de ez miatt nem lehet elitélni senkit. Történetben nem is van nagyon túlspilázva ezeka kérdések.
Mint a legtöbb regényben itt is megjelenik a szerelmi szál. Nagyon meghatott, és a lányos, reménytelenülromantikus énem várta a katarzist, hoy minden rendben jön. Bár ez nem a hagyomás értelemben vett romantika. Ugyanis az szerelmesek egyike halott. És inenn indulnak csak a bonyodalmak. Egy kis nyomozgatás, félelem, szomorúság és remény.
A lezárás tökéletes, nem boldog és nem is szomorú, hanem pont a kettő keveréke, olyan valósághű. Nem egyszer megkönnyeztem , és még azóta is sokszor gondolkodok a történeten, ami tekintve az eseményekre akár lehetne igaz, és pont ezért is ijesztő.

Bur3sz>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Nagyon érdekes. A spiritualizmus hite és tagadása, az élet és a halál kapcsolata. A szerelem és a tudásvágy különös elegye ez a regény. Elgondolkoztató.

annie55>!
Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

Szerettem ezt a regényt. A spiritualitás, a spanyolnátha és az első világháború együttes megjelenítése különleges atmoszférát kölcsönzött a könyvnek. Egyszer mindenképpen megéri elolvasni, ráadásul a YA-regények minden tipikus hibáját nélkülözte. Tökéletes!
Bővebben: http://anniekonyvesblogja.blogspot.co.at/2016/03/cat-wi…


Népszerű idézetek

Orsi_olvas>!

Egyetlen másodpercet se vesztegess el!

118. oldal, 12.fejezet

Hajnalcsillag>!

Olyan rémisztő világban élünk, amely még a holtakat is megijeszti.

180. oldal

Hajnalcsillag>!

Néha az igazság túlságosan szörnyű ahhoz, hogy beszéljenek róla.

205. oldal

Belle_Maundrell>!

– Miféle világban élünk, hogy könyveket pusztítunk el?

107. oldal, 11. Fantom

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Mary Shelley Black
PöttömP>!

Állandóan javíts magadon, hogy jobbá tehesd a világot, mert semmi sem nemesedhet, ha a legokosabbak, legbátrabbak, legkedvesebbek és legfantáziadúsabbak nem emelkednek a káosz fölé.

87. oldal

theodora>!

Amikor beléptem a vasúti kocsiba, vagy három tucat szempár meredt rám.

(első mondat)

Belle_Maundrell>!

Miért ne lehetne egy lány úgy okos, hogy azt nem természetfeletti jelenségként magyarázzák?

21. oldal, 2. Eva és a szellemek

Kapcsolódó szócikkek: Mary Shelley Black
Hajnalcsillag>!

A vén, zsarnok halál figyelmeztetőleg a nyakamba lihegett, és megcsipkedte a bőrömet. Egyetlen másodpercet se vesztegess el! Ha vannak dolgok, amelyeket még életedben el akarsz végezni, jó lesz, ha igyekszel. Jövök.

118. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva
Lucinda Gray: Az aranykalitka
Amanda Stevens: A próféta
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Jenny Carroll: Fedőneve: Kasszandra
Darynda Jones: Első sírhant
Stephen King: Álom doktor