Forgotten ​– Úgyis elfelejtem 847 csillagozás

Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Minden éjjel, miközben a tizenhat éves London Lane alszik, az aznapi események törlődnek az elméjéből. Reggelre csupán a jövőjére emlékszik. A lány megszokta már, hogy az előző este írt jegyzetei és egy bizalmas barátnő segítségével éli túl a napot. A dolgok azonban a fejük tetejére állnak, amikor az iskolában feltűnik egy új fiú. Luke Henry nem olyasvalaki, akit az ember csak úgy elfelejt, ugyanakkor – bárhogy is próbálja – London nem találja őt az előtte álló történések emlékképei között. Amit előre lát, az viszont egyre nyugtalanítóbb. Rájön, hogy ideje utánaeredni a múltnak, amit folyamatosan elfelejt még mielőtt elpusztítaná a jövőjét.

Cat Patrick: Forgotten

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
380 oldal · ISBN: 9789633732700 · Fordította: Cziczelszky Judit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
280 oldal · ISBN: 9789633732717 · Fordította: Cziczelszky Judit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632456768 · Fordította: Cziczelszky Judit

2 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Luke Henry · London Lane


Kedvencelte 98

Most olvassa 31

Várólistára tette 253

Kívánságlistára tette 210

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

GytAnett>!
Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Rettentően féltem ettől a történettől, mert az általános tapasztalatom az, hogy a 80% alatti konyvek már nekem sem szoktak tetszeni, mégis, egymásnak egészen ellentmondó véleményeket olvastam. A fülszöveg alapján viszont már előre imádtam a könyvet.
Azt kell mondanom, hogy nem értem ezt a százalékot. Nekem tetszett ez a történet, még ha helyenként unalmas és lapos is volt. Az írói stílus furcsa, vagy szokatlan volt, igazán nem is tudom eldönteni. Viszont ebben nyilván számít a fordítás is.
Igazán figyelemfelkeltő a borító, illetve az alapkoncepció. Egy amnéziás lány, aki másnap reggelre mindent elfelejt az előző napból, illetve a múltjából, viszont a jövő sok történésére emlékszik. (Azt azért hozzáteszem, hogy szerintem ebben volt egy pár logikai bökkenő, de valahogy mégsem tudott zavarni.)
Elképzelni sem tudom, hogy hogyan lehet úgy élni, hogy nem emlékszel a múltadra, de időnként tudod, hogy másnak mit hoz a jövő. Milyen lehet, ha úgy kezded a napodat, hogy kb. regényeket kell elolvasnod, hogy tudd, mi is történt veled az elmúlt időszakban.
Aztán még egy fiú is bejön a képbe. Mondjuk ez nem volt meglepő, elvégre melyik ifjúsági könyvben nincs romantikus vonal? :D Egy hónapja olvastam a könyvet, és töredelmesen bevallom, hogy a szerelmi szálra annyira már nem emlékszem. Nem ez volt számomra a fő cselekmény.
Végig nagyon furdallta az oldalam, hogy mégis mi váltotta ki ezt az amnéziát. Szerencsére megkaptuk rá a választ spoiler. A kutatást nem kis mértékben nehezítette meg az emlékezetkiesés, de mégis sikerült segítséggel megoldani.
Összességében egy gyorsan olvasható, rövid, szokatlan alaltémájú könyv. Manapság már nehéz olyan könyvvel találkozni, amit mások már nem írtak meg, csak kicsit másként. Örültem, hogy olvashattam.

ZitussKa>!
Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Vicces, hogy egy lehetőség mennyire fel tudja dobni az embert.
És vicces, hogy a valóság mennyire földhöz tudja vágni.

Tetszett! :-) Hazudnék ha azt mondanám hogy nem volt jó, mert az volt. Mert a történet témája, az amnézia vagyis emlékezetkiesés, figyelemfelkeltő, és érdekes, persze abban az esetben ha jól van megírva. Hozzátenném hogy a könyvről rögtön az 50 Első Randi című film jutott eszembe:D Aki látta az tudja
Nagyon tetszett a megközelítése a témának, ahogy az írónő beleszőtte a jövőt is ebbe az elméletbe, miszerint a jövőre emlékszik, a múltra nem, csak feljegyzések alapján tud eligazodni az aktuális dolgokon. DE valahogy a megvalósítása sokszor még sem tetszett. Nem tudom pontosan én sem mit hiányoltam, de kicsit több pörgésre, izgalomra, és fejtörőre számítottam ebben a történetben. Viszont tényleg élveztem, és Luke… Imádom! túl édes *-* ♥
Aki pár óra kikapcsolódásra vágyik, egy egyszerű, picit mègis különleges, aranyos könyvvel, akkor ez a pöttyös könyv se lesz csalódás :)

Semmi sem rögzíti jobban az emlékeket, mint a felejtés utáni vágy.
Michel de Montaigne

Kelemen_Hanna>!
Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Egy szuper alapötlet, de valahogy több ponton nem éreztem logikusnak az emlékezés-nem emlékezés játékát. Lehet, hogy én voltam figyelmetlen olvasó, de azt hiszem, nem csak bennem volt a hiba.

1 hozzászólás
Bibi_️3>!
Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Megmondom őszintén a borító fogott meg :) nekem nagyon tetszik :) A történet sem volt rossz, sőt szerintem érdekes volt, nagyon is! ilyenről még sosem hallottam … (ha létezik egyáltalán ilyen, de ha nem akkor sem jutna eszembe :) ) .
Viszont a végén azt éreztem, hogy ez egy remek vázlat, na akkor „töltsük meg” :), de ugye vége lett. Ìgy azt kell mondjam, kicsit kiforratlan a story, sok az elvarratlan szál a sok kérdés, (ami oké lenne, ha néhányra kaptunk volna választ és csak az izgi és az olvasó fantáziájának szárnyalása kedvéért maradt volta pár ).
London kicsit sokszor nyers a mamájával, ami ebben a korban azt hiszem oké, de hogy sosem volt egy Jó szava sem, az minusz…. spoiler.
Elgondolgodtató volt : „ha nem látnám a jövőmben, meg tudnám menteni? ”

1 hozzászólás
Sylveris>!
Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Ahogy a cím mondja, Úgyis elfelejtem
Nem volt jó, de rossz sem. A karakterek kiforratlanok. Jobban ki lehetett volna dolgozni London emlékezet elvesztését, a múltat és a jövőt.
A romantikus szál egyáltalán nem kellett volna bele. Felesleges a hirtelen jött függőség Luke iránt.

omam>!
Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Aucs. Ez a könyv… nem találok szavakat.

Túl egyszerű. Túl nyálas. Túl semmilyen. Túl üres.
Nincs mondanivaló.
Nincs különösebb írói stílus.
Nincs lényeg.

A fülszöveg alapján a Forgotten akár még jónak is tűnhet. Én is bedőltem neki, még szerencse, hogy a könyvtárból vettem ki.
De nem jó. A főszereplő ellenszenves, már a viselkedése, és a gondolatai is gázak (hihetetlen, hogy ilyen szavakat használok), és ez a hirtelen jött szerelem Luke-kal is mű.
Kábé az egész „csodás” regény arról szólt, hogy két nyáladzós ember beleszeret egymásba, aztán még belekerül a képbe egy kis amnézia, meg egy eltűnt kisöccs. Hm. Oké.
Szerintem minden elemet másmilyen mennyiségben kellett volna adagolni. A romamtikából NAGYON visszavettem, a nyomozós szálakat kiéleztem volna. Jobban ki kellett volna dolgozni Londonnak ezt a „mindent, ami tegnap történt, elfelejtek, de a jövőre emlékszem” tulajdonságát. És akkor lehet, hogy még tetszett is volna, még ha nem is annyira. De akkor már három csillagot többé kevésbé össze tudott volna szenvedni tőlem az író.
Végig olyan érzésem volt, mintha nem szólna semmiről. Egy nagy össze-vissza sztori volt az egész. Nem értettem, pontosan mit is akart ebből kihozni ez a Cat Patrick.

17 hozzászólás
janka0416>!
Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Borító:5/5** – Wunderschön és szuperszexi :D
Cselekmény: 5/2 – Vörös pöttyös, de néha meglep.. (rossz értelemben)
Miért van az,hogy a könyvek többsége a könyv háromnegyedénél kezdődik el??
Klassz lánnyal, klassz történet, nagyon rosszul felépítve… az izgalmas részek, nagyon rosszul voltak felosztva. Kb. a 190 oldalnál szerettem meg a könyvet.
A l'amour-os részekről ne is beszéljünk… nem hittem el..
Hiába.. ez egy spontán olvasás volt.. azt hittem tetszeni fog…
VISZONT!
Volt egy jó oldala is a könyvnek, hiszen közben ajándékba kaptam rengeteg szép könyvjelzőt, + egy Időtlen szerelem rajzot is *.* (Igen-igen @Renkaa megkaptam az ajándékodat :) )
Egy szó,mint száz…. nem a világ legrosszabb könyvét olvastam el, de jobbra számítottam a fülszöveg elolvasása után.
*Birdy – Wings* – http://www.youtube.com/watch…

3 hozzászólás
Lanore P>!
Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Vegyes érzéseim vannak, mintha többet vártam volna ettől a könyvtől… az alapötlet nagyon tetszett, hogy a jövőre emlékezhetünk… az elején az írónő bedobott a mélyvízbe, egymás után pörögtek az események, és bár tetszett, de nem mindig értettem, hol is tartunk. Luke karakterével úgy-ahogy megbékéltem, Londont nem sikerült teljes mértékben elfogadnom, az úgynevezett legjobb barátnőjétől pedig egyenesen falra másztam… kíváncsi voltam, mi sül ki ebből, de sajnos a vége össze lett csapva, és nem is lett rendesen befejezve, mintha csak elvágták volna… egyelőre nem tudom eldönteni, hogy én olvastam rosszkor / rossz hangulatban, vagy ez a könyv tényleg ennyit tud.

13 hozzászólás
Pillecukorkám>!
Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Én csak annyit tudok,hogy ez a könyv elgondolkodtató! Érzelmek,tettek és cselekmények melyeket minden hajnali 4:30-kor elfelejtesz és másnap jegyzetek segítségével próbálsz előhívni! Ez a könyv nem csak elgondolkodtató,de gyönyörű is! a lány akinek minden nap egy újabb esély! De egy feledés is!

Ja,és csak azért csillagoztam mert másoknak feltűnne ha nem,de csak hozzá fűzöm ez nem 5 csillagos hanem millió!

Szami81>!
Cat Patrick: Forgotten – Úgyis elfelejtem

Fohosnonk semmire nem emlekszik a multjabol, de „emlekszik” a jovojere. Estenkent jegyzeteket keszit maganak, mert ejszaka torlodnek az emlekei. De senki nem veszi eszre, az anyjan es a legjobb baratnojen kivul senki sem tud rola.
Akkora logikai ongyilkossag az egesz alapotlet, csak gondolj bele, egyaltalan nem hiheto. Nem lehet ugy az iskolaban teljesiteni, szocialis kapcsolatokat fenntartani, hogy senkire es semmire nem emlekszel es csak egy par oldalas jegyzettel indulsz neki a napnak.
Nagyon zavart vegig, nem tudtam beleelni magam a konyvbe. A vege pedig kisse osszecsapott, sokkal tobbet vartam a befejezestol.


Népszerű idézetek

wallery>!

Vicces, hogy egy lehetőség mennyire fel tudja dobni az embert. És vicces, hogy a valóság mennyire földhöz tudja vágni.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: London Lane
Cheril>!

Semmi sem rögzíti jobban az emlékeket, mint a felejtés utáni vágy. – Michel De Mongaigne

(első mondat)

_nalla_>!

Mert lehetséges, hogy mindig is el fogom felejteni a múltat. De amit igazán az eszembe kell vésnem, az a következő:
Képes vagyok megváltoztatni a jövőt.

275. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jövő · London Lane
Sheila_7 I>!

– Akkor hát nincs mennyország, nemde? – erőszakoskodom.
– Ki tudja? Ezt csak akkor fogjuk megtudni, ha megtapasztaljuk. Úgy gondolom, hogy a mennyország és a reinkarnáció képzete is arra szolgál, hogy jobban érezzük magunkat, ha arra gondolunk, mi történik a lelkünkkel a halálunk után. Én a magam részéről remélem, hogy legalább az egyik igaz. Nem szeretnék kukaceledel lenni.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: London Lane · Luke Henry
MFKata>!

Visszamászom az ágyba. Közel húzódom a falhoz, hogy Luke-nak is legyen elég hely. Bebújik mellém a takaró alá, és azonnal összeállunk, mint két kicsi legó.

191. oldal

12 hozzászólás
Sheila_7 I>!

– Hát persze, hogy az voltál. Én pedig háztartásbeli, és otthon nevelgettem három gyerekünket: Elzát, Mathildát és…
– Rexet, a házi dinoszauruszunkat.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: London Lane · Luke Henry
MrBones>!

Érzem, ahogy úrrá lesz rajtam a pánik, éppúgy, mint amikor az ember elveszít valamit, amit igazán szeret – például a kedvenc óráját, vagy farmerét.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: London Lane
gbrllcaa>!

Az SMS SZERINT egy fiú van a gardróbban, az éjjeliszekrényemen viszont csak ezt a jegyzetet találtam:
Kedves London!
Először is, horkolsz.
Hallottam, amikor anyukád elhagyta a házat, úgyhogy sikerült elmenekülnöm, anélkül, hogy észrevett Volna. Hamarosan Visszatérek egy kis kávéval, és hivatalosan is bejelentem, hogy itt Vagyok. Ha esetleg Visszajönne időközben, talán elmondhatnád neki, hogy engem Vársz, csak hogy tudja, kibékültünk.
Addig is olvass Vissza… a jegyzeteid az ágy alatt Vannak.
Tegnap éjjel túl fáradt Voltát, hogy jegyzetet készíts, de összefoglaltam neked a legfontosabbakat (a hézagokat később betöltjük):
– könyörögtem neked, hogy bocsáss meg (ha elolvasod a jegyzeteidet, megtudod, miért)
– szerencsére megbocsátottál
– órákig csak a jegyzeteidet olvastuk – azt mondtad, ez a legjobb módja, hogy megismerjem az igazi éned
– ahogy korábban említettem, horkolsz… és beszélsz álmodban
– azt ígértem, hogy bizonyos… más dolgokat inkább újrajátszok majd neked
Csodálatos Volt a múlt éjszaka. Örülnék neki, ha emlékeznél rá, de mindent elköt/etek majd, hogy eszedbe juttassam. 0, és még Valami – a tiéd a legédesebb csók a Világon.
Szerettek
Luké

100. oldal

Bálintmoly>!

Meglepődve látom, hogy odakint hatalmas fehér pelyhek szállingóznak az égből. A hó úgy takarja az udvart, mint tejhab a kávét. Gyönyörű és érintetlen. A látvány megnyugtat.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: London Lane

Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Richelle Mead: A halál csókja
Kresley Cole: Az álmok sötét harcosa
Patrick Ness: Háború a békéért
Mary E. Pearson: Tolvajok tánca
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Tahereh Mafi: Ne félts