Hamuváros (A Végzet Ereklyéi 2.) (Árnyvadász univerzum) 2724 csillagozás

Cassandra Clare: Hamuváros Cassandra Clare: Hamuváros

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hát lehetetlen?!
Clary Fray másra sem vágyik, csak hogy végre ismét normális életet élhessen.
De vajon mi számít normálisnak, ha valaki démonokat pusztító Árnyvadász, az édesanyja varázslattal előidézett kómában fekszik, és egyszerre vérfarkasok, vámpírok meg tündérek nyüzsögnek körülötte? Clary szívesen töltene több időt legjobb barátjával, Simonnal, csakhogy az Árnyvadászoktól nem szabadulhat – főleg nem jóképű, ámde bosszantó, újonnan megtalált bátyjától, Jace-től. Clary csakis úgy segíthet édesanyján, ha felkutatja a rossz útra tért Árnyvadászt, Valentine-t, aki talán őrült, bizonyosan gonosz – ráadásul az édesapja.
Amikor a Végzet Ereklyéi közül a másodikat is ellopják, a félelmetes Inkvizítor Jace-t gyanúsítja. Lehet, hogy a fiú tényleg elárul mindent, amiben hitt, és az apja mellé áll?

„Humoros, komor és szexi. Az egyik kedvenc könyvem.” – Holly Black

„Kapaszkodj erősen! Izgalmas, szenvedélyes, hátborzongató utazásra indulsz.” – Libba Bray

Eredeti megjelenés éve: 2008

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997932 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997932 · Fordította: Kamper Gergely
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
416 oldal · ISBN: 9789634578598 · Fordította: Kamper Gergely

11 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

A Végzet Ereklyéi

1187 tag · 1215 karc · Utolsó karc: 2021. október 11., 10:11 · Bővebben


Enciklopédia 55

Szereplők népszerűség szerint

Magnus Bane · Jace Wayland · Alexander (Alec) Lightwood · Clary Fray · Isabelle Lightwood · Simon Lewis · Lucian Graymark · Raphael Santiago · Valentine Morgenstern · Maia Roberts · Jocelyn Fray · Néma Testvérek · Max Lightwood · Robert Lightwood · Tündérek Udvarának Királynője · Maryse Lightwood · Bat Velasquez · Imogen Herondale · Meliorn · Agramon · Elias · Vérfagyasztó Pete

Helyszínek népszerűség szerint

Tündérek Udvara · Manhattan


Kedvencelte 722

Most olvassa 214

Várólistára tette 341

Kívánságlistára tette 457

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Cassandra Clare: Hamuváros

"– Azt végül is nem mondta ki, hogy bűnöző lennél…
– Nem, csak egy nagyon rossz kisfiú vagyok. Állandóan rosszalkodom. Kiscicákat rugdosok. Beintek az apácáknak."

Úgy érzem, most, hogy másodjára olvasom a sorozatot, valahogy sokkal jobban értékelem az egyes részeket, illetve sokkal jobban élvezem is.

Első alkalommal megszerettem a szereplőket, a világot, de tulajdonképpen csak faltam a sorokat és elcsúsztam egy csomó érdekes rész felett.
Most úgy érzem, megérkeztem….és megérettem arra, hogy bár ugyan úgy izgulok, és morgok ha nem tetszik valami, sírok és nevetek…felfigyelek a sorok között megbúvó érzelmekre…reálisabban érzékelem a szereplőket, megannyi árnyaltság bújik meg a párbeszédek és a leírások között.

Úgy érzem ha eddig bármi gondom is volt az első résszel (nem igazán volt ilyen), ebbe a részbe beleszerettem.
A szereplők sokkal emberibbek lettek, a cselekmény még izgalmasabb, szerintem igenis nagy poénokkal lettem gazdagabb. :)

Egy picike problémám a borítóval volt, mert ebben a részben inkább Jace vitte a történetet, mégis Clary van rajta. Nekem ez nem tetszik…a borító nagyon fontos egy könyvnél, nálam például akár azt is elérheti, hogy lehet a történet nagyon jó, a kinti csúf külleme miatt nem veszem meg…kár lenne érte.

És volt egy kis plusz örömöm, végre megismertem a Lightwood család maradék részét.

Nagyon jó lesz folytatni, és haladni….vajon mi lesz a sorsuk….és főszereplőink milyen kalandba keverednek még….

Ajánlom …kedvenc…:)

FairyDust>!
Cassandra Clare: Hamuváros

– Jace-hez jöttünk – felelte Clary. – Jól van?
– Nem tudom – mondta Magnus. – Máskor is szokott mozdulatlanul feküdni a padlón?

Ez a könyv nagyon vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Voltak részek amik nagyon tetszettek, és voltak amiket csak ütlegelni tudok.
Kezdjük azzal, hogy a fordítás és a lektorálás katasztrofális. Nem, a vérfarkasok továbbra sem csordában járnak, és nem igaz, hogy nem lehet arra figyelni, hogy egy párbeszédhez annak a neve kerüljön aki valóban mondja. Ezek a hibák a 400 oldalon keresztül folyton visszatérnek, és nagyon frusztráló, hogy egy ekkora rajongótáborral rendelkező könyv mellett miért nem sikerült értelmes fordítót és lektort találni? Kiábrándító, bár lehet csak nekem…
A karakterek nagy része unalmas, vagy éppen jelentéktelen. Az egyedüli pozitivitást Magnus és Alec nyerte meg. Szerettem olvasni a párbeszédeiket, és hatalmasakat derültem Magnus poénjain. kár, hogy ezekből csak elvétve volt a könyvben
A másik nagy tüske, hogy Clare mérhetetlenül bután ir, semmi előzményt nem tartalmaz a leírás, és néha hatalmas fejtörést okozott, hogy egyszerűen nem emlékeztem a Csontvárosra. nem, akkor se lehet elvárni, hogy olvassak újra egy könyvet azért, hogy értsem a folytatást
Összességében blöh. Nem akarom és nem is fogom folytatni a sorozatot. Egyedül a Malec szálért vérzik a szívem, más nem fog hiányozni belőle.

Spoiler mentes, részletes szidalmazás: https://missreaders.com/books/details/19

15 hozzászólás
Heni_könyvespolca P>!
Cassandra Clare: Hamuváros

Ohh, hogy én mennyire imádom! ♥ Izgalmas, magávalragadó, fordulatos! Sikerült már másképp tekintenem erre a részre mint az elsőre, mivel ott kicsit hasonlítgattam a filmmel. Csak úgy faltam az oldalakat. Imádom a szereplőket, izgultam értük. Jó volt, hogy már Magnus is többet volt jelen. Jace pedig még mindig…hát na!♥♥♥ Imàdom benne a humort, Jace és Magnus beszólásait, nagyon jókat tudok nevetni egy-egy részeken!☺️ Végre Clary személyisége is fejlődött már ebben a részben. Imádom és imádom és imádom! Várom, hogy olvassam a kövi részt!♥

Szücsi>!
Cassandra Clare: Hamuváros

Jobb volt mint a Csontváros.Bár az elöző rész se volt unalmas ez mégis sokkal akciódúsabb,izgalmasabb volt és ami a legfontosabb a humor sem maradt el.
Tetszett hogy most nem csak egy hanem több szálon is ment a cselekmény.Pörgősebb volt és sokkal könnyebben olvastatta magát.Az egyik fontos percben még itt vagy aztán meg a következő pillanatban,oldalon meg már egy másik szereplő szemszögéből folytatódik a történet.És pont amikor ott is az izgalom a tetőfokára hág hirtelen megint visszatérünk az elöző helyhez,szereplőhöz,problémához.Ez szerintem csak még izgalmasabbá tette a könyvet.
Talán azért is tetszett jobban még mert itt a szereplők sokkal emberibbek voltak.Bár még nem lettek a szivem csücskei azért lassan sikerül megkedvelnem az összes szereplőt. Természetesen a kedvencem még mindig Magnus *-*
A világ amit Cassie teremtet továbbra is lenyügöző.Biztos folyatni fogom főleg azért mert egy valamit még mindig nem értek: spoiler

2 hozzászólás
Evelena>!
Cassandra Clare: Hamuváros

Sokan akármennyire is ki nem állhatják a belőle készült sorozatot, bár bevallom, az elején engem sem fogott meg annyira, de aztán beleszerettem a történetbe, ahogy haladtunk előre. (komolyan, ne hagyjátok abba, egyre jobb lesz)
Így főként a adaptált sorozat csábított arra, hogy belekezdjek a könyvekbe.
Viszont az első könyv nem igazán győzött meg, de persze a sorozat eleje sem.
Aztán itt egyszer csak elkezdenek kibontakozni a szereplők, egyre többet tudunk meg róluk. A világ is kiszélesedik.
Több vérfarkas, köztük Maia, aki nekem az egyik szimpatikus karakter. Aztán több Raphael, akit szintén nagyon bírok.
Na meg a tündérek, akik kis dögök itt ebben az elgondolásban, de mindenképp színesítik az eseményeket. spoiler
Clary is fejlődik, Jace-t pedig szimplán nagyon szeretem, imádom a humorát, a karizmatikusságát ahhh.
Ahogy Alec-et és Magnus-t is kedvelem, leginkább, ha egymás közeléében vannak. Izzy viszont nekem még ebben a részben sem volt eleget.
Simon pedig hozta az eddigi szerethető formáját.

Az Inkvizítort ki nem állhattam, főleg, hogy tudtam az igazságot róla, hogy ki is ő. De az például nagyon jó volt, ahogy Clary használta az erejét, látványos volt (mármint persze a képzeletemben).
Jóval izgalmasabb a cselekmény, mint a Csontváros-ban.
De az Üvegváros ezen a részen is túltesz.

Bár még várom a nagy áttörést, mit gondoltok, lehet végre el kéne olvasnom Az angyal-t? ;)

7 hozzászólás
Naiva P>!
Cassandra Clare: Hamuváros

Az a legjobb az újraolvasásban, hogy minden apró részletre jobban oda lehet figyelni. Újraélhettem, hogy miért is szerettem régebben annyira ezt a sorozatot. Nem lehet kinőni belőle. Most sokkal több szálon fut a cselekmény, mint az előző részben, mivel több karakter is szerepet kapott. Cassandrának olyan sok trükk van a tarsolyában. A karaktereket nagyon könnyű megszeretni,( vagy utálni). Kedvem lett volna a tündérkirálynőt megcibálni. Ilyen rosszindulatú némbert…. Simon-t pedig sikerült megkedvelnem. Nem is kicsit. Akció- és fantáziadús olvasmány megfelelő mennyiségű tiltott romantikával és annál több feszültséggel, izgalommal.

puncsoscukor63 P>!
Cassandra Clare: Hamuváros

Bár ez a rész sem lett a kedvencem (és szerintem egyik sem lesz az), azért jobban tetszett, mint az első rész, így fél csillaggal többet érdemel.
Ebben a kötetben végre kicsit jobban megkedveltem Simon-t, de még van hová nőnie a szememben, szóval remélem ki is használja ezt az esélyét a továbbiakban. Valentine-t úgy érzem nem utálom annyira amennyire illene. Egyelőre pozitív gonoszként jellemezném.
Clary-t és Jace-t még mindig nagyon szeretem, ellentétben az Inkvizítorral, aki ugyan fontos szerepet kap a könyvben, mégsem nőtt a szívemhez.
Olyan sok szereplő lett ebben a részben, hogy meguntam leírogatni, kiről mi a véleményem, úgyhogy itt meg is állnék. Na jó talán még megemlítem Magnus-t, aki szerencsére egyre több szerepet kap. Bírom:D
És az új borítók valami eszméletlen gyönyörűségesek *-*

Krisztina_Németh_2>!
Cassandra Clare: Hamuváros

Kezdjük azzal, hogy a könyv tele van hibával. Néhány párbeszédnél azt sem tudtam ki kivel beszél, mert a fordito olyan nevét irta aki ott sem volt. Maga a történet hozta a Csontváros szinvonalát, nem volt sem unalmas se annyira izgi, hogy le se tudjam tenni. Azok a részek ahol az ironö a környezetet irta le, néha már annyira sok volt, hogy azt hittem valami Spektrum beszámolot olvasok. A szereplök, Claryt még mindég kicsit bugyutának tatrtom, aki inkább valami mellékszereplönek valo lenne. Jacenak a humorát imádom. És ott van még Izzy aki szerintem tökéletes föszereplö lenne és Alec aki besz@ri. Ezektöl eltekintve folytatom a sorozatot, de nem mostanában.

raczlilian >!
Cassandra Clare: Hamuváros

Megsemmisít, megnevettet, majd béke poraidra, újból és újból.
Hát lehet ezt a sorozatot, ezt a részt nem szeretni? Személy szerint elég határozottan gondolom úgy, hogy nem.
Kifejezetten akciódús és izgalmas volt, az Inkvizítor alakja különösen említésre méltó, Valentine pedig zseniális, épp amennyire Jace imádnivaló és különleges. A történettel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy lenyűgözőnek találom azt a fajta elképesztő kidolgozottságot és egyediséget, amit Cassandra Clare megalkotott ebben a speciális, sajátos világban, ahol angyalok, démonok, tündérek, vámpírok, vérfarkasok, boszorkánymesterek és árnyvadászok élnek vagy harcolnak egymás mellett/ellen, s közben valóban elhiszed: mindezek léteznek, és akár te is a részese lehetsz… Ha elolvasod. Ha belemerülsz, de úgy igazán. Persze ezzel nagyon óvatosnak kell lenni, hisz csak egyszer döntesz így, onnantól kezdve azonban végleg a rabja leszel.
Tapasztalat.

4 hozzászólás
Csoszi>!
Cassandra Clare: Hamuváros

Az első résszel eléggé „szenvedtem”, talán emiatt húztam-halasztottam a folytatást. Meg kell, hogy mondjam, csalódtam. Mégpedig pozitív értelemben:) A második kötet jobban tetszett, gyorsabban is haladtam az olvasással. A szereplőket is más szemmel néztem, némelyiküket sikerült megkedvelnem. Simon pedig abszolút kedvenc lett. Nagyon sajnáltam, hogy szerencsétlennel annyi rossz dolog történt. spoiler Jövőre folytatom!


Népszerű idézetek

Tiktak>!

Alec Jace felé bökött a mutatóujjával. – Ha szinte kihaltak – mondta dühtől remegő hangon –, akkor NEM HALTAK KI ELÉGGÉ.
– Értem – bólintott Jace. – Szólok, hogy cseréljék ki a bejegyzést a démonológiai tankönyvben „szinte kihaltról” arra, hogy „Alec szerint nem haltak ki eléggé. Ő úgy szereti, ha a szörnyek nagyon, nagyon kihalnak.” Akkor elégedett leszel?

15. oldal, Első rész: Egy évad a pokolban - 1. Valentine nyílvesszője

Kapcsolódó szócikkek: Alexander (Alec) Lightwood · Jace Wayland
vgabi >!

– Minek a telefon, Alec?
– Csak szükségünk van rá – felelte Alec türelmetlenül. – Izzy…
– Ha Magnusnak akarsz SMS-ezni, hogy „szvsz kúl vagy, LOL”, akkor megöllek.

305. oldal, Harmadik rész: A harag napja - 16. Kőszív

Greylupus>!

– Jace-hez jöttünk – felelte Clary. – Jól van?
– Nem tudom – mondta Magnus. – Máskor is szokott mozdulatlanul feküdni a padlón?

129. oldal, Második rész: A pokol kapuja - 8. A Tündérek Udvarában

Kapcsolódó szócikkek: Clary Fray · Jace Wayland · Magnus Bane
vgabi >!

– Mit csinálsz? – kérdezte Alec, és letérdelt a világító fal mellé, amilyen közel csak tudott. Jace próbálta emlékeztetni magát, hogy Alec az ilyesféle kérdéseket komolyan is gondolja, ő pedig ezt valaha inkább jópofának találta, mintsem idegesítőnek. Nem sikerült.
– Gondoltam, ledőlök a padlóra, és fájdalmak közt vergődöm egy darabig – mordult fel. – Pihentet.

293. oldal, Harmadik rész: A harag napja - 15. A kígyó foga

Kapcsolódó szócikkek: Alexander (Alec) Lightwood · Jace Wayland
szakcsgab>!

– Isabelle szerint a Tündérek Udvarának Királynője találkozni szeretne velünk.
– Hát persze – bólintott Magnus. – Madonna meg táncosnak hív a következő turnéjára.
Alec bambán nézett a boszorkánymesterre. – Ki az a Madonna?

137. oldal, Második rész: A pokol kapuja - 8. A Tündérek Udvarában

vic>!

Jace elvigyorodott. – Ne már, kell hogy legyen valami rendes fóbiád! Mitől szoktál betojni?
Alec elgondolkodott. – A pókoktól.
– Van valahol egy pókod? – fordult Luke-hoz Clary.
A férfi értetlenül nézett vissza rá. – Miért lenne nekem éppen egy pókom? Úgy nézek ki, mintha gyűjteném őket?
– Igazán nem akarlak megbántani – szólt Jace –, de tulajdonképpen igen.

264. oldal, Harmadik rész: A harag napja - 14. Rettenthetetlen

Greylupus>!

– Azt mondta, nem kell neki – mondta Simon. – Haha.
– Haha? – Jace hitetlenkedve nézett Simonra. – Ezzel bírsz visszavágni?
Alec összecsukta a telefonját, és értetlenkedve indult vissza az asztalhoz. – Itt meg mi folyik?
– A jelek szerint valami szappanopera egyik epizódjába kerültünk – állapította meg Magnus. – Rettenetesen unalmas.

136. oldal, Második rész: A pokol kapuja - 8. A Tündérek Udvarában

Sunshine>!

– Két éjszakával ezelőtt volt egy álmom. Egy véráztatta várost láttam csontból készült tornyokkal, az utcákon pedig úgy ömlött a vér, mint a víz.
Simon összehúzott szemmel nézett Jace-re. – Máskor is szokott az ablaknál állva a vérről motyogni?
– Nem – felelte Jace. – Általában a kanapén ülve csinálja.

132. oldal, Második rész: A pokol kapuja - 8. A Tündérek Udvarában

Kapcsolódó szócikkek: álom · Jace Wayland · Magnus Bane · Simon Lewis
horsegirl>!

– Viszont kell, hogy legyen valamid, ami minden Árnyvadásznak van.
– Undok és bunkó modor? – érdeklődött Simon.

71. oldal, Első rész: Egy évad a pokolban - 4. Kakukkfióka

Kapcsolódó szócikkek: Árnyvadász · Lucian Graymark · Simon Lewis
Asteria>!

– Azt végül is nem mondta ki, hogy bűnöző lennél…
– Nem, csak egy nagyon rossz kisfiú vagyok. Állandóan rosszalkodom. Kiscicákat rugdosok. Beintek az apácáknak.

287. oldal, Harmadik rész: A harag napja - 15. A kígyó foga

Kapcsolódó szócikkek: Alexander (Alec) Lightwood · Jace Wayland
1 hozzászólás

Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„…az Alecet alakító Matthew Daddario eredetileg Jace szerepére jelentkezett, és amikor Cassandra megnézte a jelölteket, egyből úgy érezte, hogy ő a tökéletes Alec, amit közölt is a kreátorokkal. A többi már történelem!”

[sorok-kozott.hu]

Kapcsolódó könyvek: Cassandra Clare: Csontváros · Cassandra Clare: Hamuváros · Cassandra Clare: Üvegváros · Cassandra Clare: Bukott angyalok városa · Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa

Cassandra Clare: Csontváros
Cassandra Clare: Hamuváros
Cassandra Clare: Üvegváros
Cassandra Clare: Bukott angyalok városa
Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa

Kapcsolódó alkotók: Cassandra Clare


A sorozat következő kötete

A Végzet Ereklyéi sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Hádész Háza
Csóti Lili: Hetedvérig
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Neil Gaiman: Coraline
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal
Alynne Webb: Az utolsó
Lev Grossman: A varázslókirály
Andrea Cremer: Wolfsbane – A keresők