Clockwork ​Princess (The Infernal Devices 3.) (The Shadowhunter Universe) 84 csillagozás

Cassandra Clare: Clockwork Princess Cassandra Clare: Clockwork Princess Cassandra Clare: Clockwork Princess Cassandra Clare: Clockwork Princess Cassandra Clare: Clockwork Princess Cassandra Clare: Clockwork Princess Cassandra Clare: Clockwork Princess

In Clockwork Princess, Tessa and her companions travel all over the world as they race to stop the clockwork army before it’s too late. As Jem’s health worsens alarmingly and his friends search desperately for a cure, can Tessa choose between the two boys she loves – even if it means never seeing the other one again?

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Walker Books, London, 2021
576 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781529501308
>!
Margaret K. McElderry Books, New York, 2015
638 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781481456036
>!
Walker Books, London, 2015
570 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781406356892

8 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Pokoli szerkezetek

511 tag · 136 karc · Utolsó karc: 2023. október 30., 20:43 · Bővebben


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Magnus Bane · Will Herondale · Jem Carstairs · Tessa Gray · Gabriel Lightwood · Gideon Lightwood · Cecily Herondale · Jessamine Lovelace


Kedvencelte 13

Most olvassa 8

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Cheril>!
Cassandra Clare: Clockwork Princess

Csodálatos könyv, sorozat és írónő. Őszintén szólva imádtam ezt a sorozatot, jobban, mint a Végzet ereklyéit. Az első két kötet során felváltva ingáztam Jem és Will team-ek közt, hiszen nem tudtam dönteni melyik fiú az aranyosabb. Eddig még nem volt olyan, hogy nem tudtam előnyben részesíteni valamelyik fiút a szerelmi háromszögben, de most megtörtént. Még mindig nem tudok dönteni. Na és akkor most jöjjön csak a könyv értékelése.
Igazából úgy voltam ezzel a befejező kötettel, hogy kiszámítható és én márpedig tudom, hogyan fog végződni, ezért is halogattam az olvasását. Aha, kiszámítható, na persze. Szinte semmi nem úgy alakult, ahogy azt én (vagy az olvasók többsége) tippelt. Ezért is volt annyira jó, mert fenekestül felfordult benne minden.
Nagyon örültem, hogy ennyire boldog lett a könyv befejező kötete. Mindenki megtalálta azt, akit szeretett. A legvége, de főleg az epilógus nagyon jó lett. Örültem, hogy a szerelmi háromszögünket ily módon oldotta meg.

AliceL >!
Cassandra Clare: Clockwork Princess

Nem most olvastam elsőnek ezt a részt sem, és mégis ugyanúgy elért a szívemig. Az Epilógust ismét végigsírtam, pedig még készítettem is magam. hogy kibírjam, de egyszerűen nem ment. Ez a rész kapott egy „kis” szomorú hangulatot, mert hiába volt benne boldogság, a másik oldal is ott maradt, és nagyon hamar rosszra fordultak a dolgok. A Mortmain-nel való dolgok lezárását még mindig nagyon jó ötletnek tartom. Biztos vagyok benne, hogy soha nem fogom megunni ezt a sorozatot, és hogy minden egyes alkalommal ugyanúgy meg fog érinteni mint eddig.

Könyves_Karolina I>!
Cassandra Clare: Clockwork Princess

ÓHOGYAZA…
Jaj, de sokat gondolkodtam ennek a könyvnek, a csillagozásán. spoiler.
Egy ütős bevezetés, és megy-megy-megy a történet, bonyolódnak a dolgok, az ember sodródik az árral.
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
Majd kábé két hét múlva mégis kedvencnek jelöltem off
Azért megindoklom, hogy miért: spoiler
Clare ezzel a sorozattal vett meg magának. Szavaztam neki annyi bizalmat, hogy befejezzem A Végzet ereklyéit spoiler, illetve beszerezzem a Gonosz fortélyokat is off.

interstellarcloud>!
Cassandra Clare: Clockwork Princess

valami ilyesmit vártam volna el az előző két kötettől is, azt, amit a többi árnyvadász könyvben ennyire szeretek. a Clockwork Angel olvasása közben merült fel bennem a kérdés, hogy miért szeretik ezt ennyien jobban, mint a TMI-t – most értem. végig pörögtek az események, egyszer sem éreztem azt, hogy az érzelmek elvinnék a cselekményt. a lezárás gyönyörű volt, ahogy minden a helyére került, az epilógus meg egészen keserédesre sikerült. nem lesz a kedvencem ez a trilógia, még mindig sajnálom, hogy az első két rész annyira nem tetszett, de megérte elolvasni, mert a történet, amit elmond, az csodálatos.

Karina0>!
Cassandra Clare: Clockwork Princess

Ez az értékelés nagyon kusza lesz, mert körülbelül egy fél órája fejeztem be a könyvet. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a leges legkedvencebb könyvem, amit az eddigi életem során olvastam. Ha kéne egy olyan könyvet választanom, ami nagy hatással van az életemre, akkor bátran állíthatom, hogy ez lenne az.

Eddig is a kedvenc íróm volt Cassie, de most is csak jobban megszerettem(ha ez lehetséges).
Annyira kidolgozott mindent, de tényleg mindent, a családfa is jó lett.
Azt szeretem a könyvekben, hogy nem tudom mi fog történni a végén. Itt sem tudtam addig, míg el nem olvastam az utolsó sorokat sem.
Hogy őszinte legyek, nekem talán már az kicsit túl sok volt, ami az Epilógusban történt(A Jemes rész). Értem én, hogy a régi érzelmek előjöttek, meg minden, de engem ez a befejezés eléggé kiábrándított. De ezért nem fogok levonni az értékelésből fél csillagot sem, mert hiába nem tetszett, egy kicsit akkor is meg bírom érteni a történteket(ha nagyon akarom).
Magáról a történetbeli eseménysorozatról nem szeretnék spoileres értékelést írni, mert több oldalnyi lenne az értékelésem róla.:)

ƨɔɴом>!
Cassandra Clare: Clockwork Princess

Ha egy szoval kellene ertekelnem a konyvet, akkor: IMADTAM
Bovebben:
Az elmult idoben elmondtam mar parszor, hogy mennyire kevesnek erzem a maximalisan adhato ot csillagot, „vicces” de itt sem tudok mast mondani, mert ez is egy olyan konyv, ami olyan remekul van megirva, hogy abszolut kiugrik a tobbi otcsillagos remek kozul, meg ugy is, hogy sokszor voltam bosszus vagy eppen csalodott miatta. Nem csak a borito gyonyoru, hanem maga a tortenet is, amit rejt. A konyv tele van mely es igazan szivfajditoan szep erzelmekkel, eppen ezert a lelkem egyszer szarnyalt a boldogsagtol, maskor pedig Clare egyetlen tolvonasaval kitepte a helyerol es rataposott. Ugy gondolom, hogy az elozo reszben erzekelheto sotet felho, ami a szereplok feje folott lebegett most csapott le igazan, es mutatta meg a tortenet igazi valojat, hogy mennyi minden huzodott a hatterben, amirol nem is gondolhattuk, hogy ott van. Emiatt nem is gondoltam, hogy letezik egyaltalan a szereploknek olyan, hogy igazi happy end… es megis mindenki maradektalanul megkapta a sajat boldog befejezeset. Mig Tessat vegig imadtam (meg ha nem is mindig ertettem egyet vele), addig valahogy soha sem tudtam reszlehajlastol mentes lenni ha Will-rol es Jem-rol volt szo. A merlegem mindig billegett hol az egyikuk, hol a masikuk fele: mig a masodik reszben megallapodtam Will mellett, addig itt az esemenyeknek koszonhetoen a merlegem visszabillent olyan allasba, hogy mind a ket fiuert egyforman rajongtam.
Bar elegge megviselt a konyv, de orulok, hogy vegul belevagtam angolul, mert a sok zsebkendos jelenet mellett volt jo par humoros es izgalmas resz is, Magnus jelenlete ill. jelleme pedig szamomra mindig kulon kis fenypont barmelyik Clare konyvben.

Dia9117>!
Cassandra Clare: Clockwork Princess

Az epilógus összetört.
Bővebben majd akkor, ha feldolgoztam ezt az egész hercehurcát.

raczlilian>!
Cassandra Clare: Clockwork Princess

Majdnem tíz évvel később újra itt.

Legnagyobb meglepetésemre még mindig tudott ez a sorozat nyújtani valami olyat, ami miatt végigolvastam, megint, sokadjára, jónéhány év kihagyás után, ezúttal már végre eredetiben (azt, mondjuk, a mai napig nem értem, anno miért szorongtam annyira az angolul olvasás miatt). Röviden összefoglalva: az aranyos szerelmi szálakért olvastam régen, mondhatni, ezekért kezdtem – de, especially most, a Will-Jem parabatai-kötelék miatt maradtam. (No meg Magnusért. Meg a sok-sok angol irodalmi referenciáért. A viktoriánus settinget is nagyon értékelem, csak bár döntötte volna el a szerző, hogy akkor most archaizálunk a nyelvhasználatban vagy sem…)

Fiúbarátságok esetén a szerzők olyan sokszor megijednek az érzelmektől: inkább legyenek tipikus macsó, egymás hátát veregető, mégjóhogynembeszélünkazérzéseinkről (főleg nem az egymás iránti szeretetünkről), afiúknemsírnak haverok, akiknek körülbelül annyira mélyek a beszélgetéseik, mint felszáradó tócsa egy tízperces csepergés után. Ennek tudatában bár a történet végéhez közeledés szinte „kötelezte” őket, felszabadító volt azt olvasni, ahogy Will és Jem egyaránt megfogalmazza a bennük egymás iránt viseltetett határtalan szeretetet, csodálatot, megkérdőjelezhetetlen hűséget. Mindezt egy olyan könyvben, ami még azelőtt íródott, hogy elindultak volna a 2010-es évek második felétől a különböző liberális mozgalmak.

Persze itt sem működik ez az egész fiúbarátság-bemutatás tökéletesen: szerintem például közel sincs Jem és Will között elég beszélgetés más dologról, mint a múlt, Will visszás viselkedése, Jem addikciója, vagy Tessa. Ugyanakkor szerencsére már ezekben is sikerül egy olyan megható köteléknek kirajzolódnia, ami miatt összességében elnézhető a sok más érezhető hiányosság annyira, hogy megmaradjon az olvasmányélmény.

Azt is el kell ismerni, hogy bár névlegesen Tessa a történet főszereplője, valójában az ő központiságát nem az adja, ami kiderül a családjáról és a születési körülményeiről, hanem az, ahogy a jelenléte Will és Jem kapcsolatát árnyalja és elmélyíti. Másképp: ha aszerint osztanánk a főszerepet, hogy mi a legérdekesebb vonulata a sorozatnak, akkor egyértelműen a két fiú nyerne, és Tessa csak annyiban kapna főszereplői említést, amennyiben Will és Jem kapcsolatát befolyásolja. Örülök, hogy a harmadik kötetre ezt a szerző is láthatóan felismerte, de sajnálom, hogy összességében így nem jutott elég tér és idő a további kibontakoztatásukra.

A hypocrisy-t elkerülendő summa summarum: én pillanatok alatt befejeztem az egészet, és továbbra is olvasásra érdemesnek, nagyon is élvezhetőnek tartom, plusz nekem van benne jó adag nosztalgia is. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy én magam is fogom még olvasni. :)

sziromkiállítás>!
Cassandra Clare: Clockwork Princess

Másodjára is vége ennek a sorozatnak. De azt hiszem, hogy még sokszor vége lesz, mert egyszerűen nem tudom elhagyni, és nem tudok megszabadulni a könyv szereplőitől, világától és hangulatától.

Talán ez a legkedvesebb rész számomra a három közül. Rengeteg minden tudódik ki, csomó titok felfedeződik, a cselekmény sokkal érdekfeszítőbb, tele feszültséggel. Rengeteg olyan rész volt amikor, még így másodszorra is, izgultam a különböző sorsdöntő helyzeteknél. Rettentően élveztem olvasni, még ha lassan is ment, így érettségi mellett, de gördülékenyen ment és amint volt időm olvastam.

Számomra mindig is a Will és Tessa párosa volt a kedvencem. Talán a kék szemek és a fekete haj miatt… :D Jem-et is megkedveltem, de nem annyira, hogy együtt lássam Tess-el. Charlotte és Henry a legédesebb házaspár, Gideon és Gabriel Lightwood pedig ugyancsak szerethetőek lettek számomra, főleg akkor amikor mindkettőjük megtalálták azt a két személyt akivel leélik az életüket. Nagyon aranyos volt.
Persze, a legnagyobb öröm az volt, hogy a gonoszt a könyv befejezésében legyőzték. Az volt a legeslegjobb jelenet, tele izgalommal, kétségbeeséssel, problémákkal és más egyáltalán nem jó dologgal. Ténylegesen jó látni azt, ahogyan a kis csipet-csapat összetartozik, erőt adnak és védelmezik egymást bármi áron.

Mint A végzet ereklyéi sorozatot, ezt is igazán megszerettem. Más világban játszódik, más időben, azonban az emberek ugyanazt érzik, gondolják, vallják mint A végzet ereklyéi sorozatban a fiatalabb generáció. Teljes mértékben biztos vagyok benne, hogy még többször el fogom olvasni, főleg úgy hogy megtalálható városi könyvtárunkban, méghozzá eredeti nyelven! :D


Népszerű idézetek

Cheril>!

“You said I am a good man,” he said. “But I am not that good a man. And I am—I am catastrophically in love with you.”
“Will—”
“I love you so much, so incredibly much,” he went on, “and when you’re this close to
me, I forget who you are. I forget you’re Jem’s. I’d have to be the worst sort of person to think what I’m thinking right now. But I am thinking it.”

Kapcsolódó szócikkek: Tessa Gray · Will Herondale
kellyolvas P>!

Yes. I loved you. I love you still. I love Will, too. I cannot explain it. I didn’t know it when I agreed to marry you. I loved you, I still love you, I never loved you less for all that I love him. It sounds mad, but if anyone might ever understand—

4 hozzászólás
noooja>!

– I am not a certified idiot…
– Lack of certification hardly proves iintelligence – Will muttered.

Kapcsolódó szócikkek: Will Herondale
>!

Wo men shi jie bai xiong di-we are more than brothers, Will.

Kapcsolódó szócikkek: Jem Carstairs · Will Herondale
>!

“A very magnanimous statement, Gideon,” said Magnus.
“I'm Gabriel.”
Magnus waved a hand. “All Lightwoods look the same to me─”

262. oldal, 12. fejezet - Ghosts on the Road

Kapcsolódó szócikkek: Gabriel Lightwood · Gideon Lightwood · Magnus Bane
Deszy P>!

How could three people who cared for one another so much cause one another so much pain?

Cheril>!

“You want this?” His voice was hoarse.
“Yes,” she said. “Do you?”
His finger traced the outline of her mouth.
“For this I would have been damned forever. For this I would have given up everything.”

Rosie16>!

--Tessa, did you imagine that there exists any quarell, large or small, that could make me stop loving you?

Kapcsolódó szócikkek: Jem Carstairs · Tessa Gray

A sorozat következő kötete

The Infernal Devices sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rachel Hawkins: School Spirits
Lisa Jane Smith: Night World – Secret Vampire
Sarah J. Maas: Crown of Midnight
Holly Black: The Wicked King
Neil Gaiman: Stardust
Mindee Arnett: The Nightmare Charade
Tracy Wolff: Crave
Jennifer L. Armentrout: Every Last Breath
Kelley Armstrong: The Summoning
Kendare Blake: Girl of Nightmares