A hetvenes éveiben járó Carl Kollhoff nem mindennapi könyvesbolti eladó. Esténként, zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet, mintha ajándékba adná, és házhoz szállítja azokat kivételes ügyfeleinek a város festői utcácskáiban tett körsétáján. Már-már barátság fűzi ezekhez a különös, álomvilágukba zárkózó emberekhez, mert ő a fő kapcsolatuk a külvilággal. Carlt mindannyian egy-egy irodalmi alakra emlékeztetik, képzeletében népszerű regényhősök tulajdonságaival ruházza fel őket, miközben csupán annyit tud róluk, hogy milyen olvasmányt várnak tőle hétről hétre.
Egy nap azonban váratlanul mellé szegődik Sasa, egy kíváncsi és cserfes kilencéves kislány, aki nemcsak az idős könyvkereskedő világát forgatja fel fenekestül, hanem vásárlói olvasási szokásait, sőt életét is…
A könyvsétáltató szívmelengető történet a könyvek varázslatos erejéről és a hétköznapokban megbúvó csodákról. Ez a bűbájos regény eszményi ajándék minden könyvbarátnak.
A könyvsétáltató 492 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2020
Carl Kollhoff · Felolvasó · Grimm fivérek
Csomolungma / Mount Everest · sírhely

”Minden könyvben dobogni kezd egy szív, mikor valaki olvassa, mert az illető szíve rákapcsolódik.”
A könyvsétáltató egy igazi komfort olvasmány, amely minden könyvmoly szívéhez garantáltan utat talál. A könyvek szeretete mellett az emberi kapcsolatok értékét hirdeti, egy olyan kifordult világban, ahol ezekre mindennél nagyobb szükségünk van.
Carl könyvkézbesítő szolgáltatást nyújt a Városkapu könyvkereskedés olvasóinak, akiket egy-egy könyves karakterről nevez el. Az általa adott ragadványneveken gondol törzsvásárlóira, így népesíti be a történetet többek között Miszter Darcy, Faustus doktor és Harisnyás asszony. A precízen becsomagolt olvasmányokat szállító, idős férfi mellé szegődik egy napon a cserfes, csupaszív kislány, Sasa, így a könyvek mellett immáron ő is enyhíti magányát. Az olvasó pedig nemcsak a karaktereket, hanem a könyves részeket is igazán közel érezheti magához. Hiszen kinek ne lenne ismerős az a különleges érzés, amikor izgatottan kezd el egy könyvet, a cím, a borító és a fülszöveg keltette várakozással, vagy amikor éppen bármilyen tökéletes is a zárás, mégsem nem akarja elengedni a történetet és a szereplőket. Igazán szívhez szóló regény, teletömve csodálatos gondolatokkal a könyvekről és az életről. Gyógyír és lélekbalzsam, épp amilyennek egy jó könyvnek lennie kell, a maga tiszta egyszerűségében.

Ez a könyv is az olvasás, a könyvek szeretetéről szól. Kedves kis történet, de sajnos több nem igazán rejlik benne.
A karakterek eléggé kiforratlanok, a cselekmény vontatott. Én személy szerint elég nehezen haladtam vele, ugyanis nem sok kedvem volt a kezembe venni. Az alapötlet nem lenne rossz, de a kivitelezés hagy némi kivetni valót maga után.
Az egész könyv megváltója Sasa, aki egy kislány. Ezzel az volt a bajom, hogy egyszerűen idegesített a karaktere. Továbbá kizártnak tartom, hogy egy 9 évesnek ilyen mély gondolatai legyenek.

IMÁDTAM! :))
Legkedvencebb legkedvesebb könyvem lett most A könyvsétáltató. Ennél cukibbat, szívhez szólóbbat és könyvmolyosabbat rég nem olvastam. Annyira imádtam ezt a kis hármast. Carl, Sasa és Kutyus spoiler megmelengették a lelkemet. Volt, ahol mosolyt csaltak az arcomra, de volt ahol könnyeket is a szemembe. Olyan érzésem volt végig, mintha én is ott lennék és részese lennék az ő sztorijuknak, menni akartam én is a könyveket „sétáltatni”, megismerni a kis barátaikat, részese lenni ennek a kis nyüzsinek.
Még még még olvastam volna! :)

Úgy látom, nem leszek népszerű a véleményemmel, de szerintem ez a könyv rémesen gyenge. Régen olvastam ennyire erőltetett regényt. Csak azért olvastam végig, mert rövid, és kíváncsi voltam tartogat-e a vége valami érdekeset. {de nem}
A 9 éves kislány karaktere is teljesen hiteltelen (nem beszél így egy 9 éves…), a konfliktusok is, azok „megoldásai” pedig pláne bugyuták. Carl karaktere nem indul rosszul, de iszonyatos, ahogyan alakul…
Egyetlen erénye a könyvnek, hogy csomó regényt (klasszikust) felvonultat, és előfordulhat, hogy valakinek kedve támad valamelyiket elolvasni közülük. Ugyanakkor mivel több ilyen könyvet olvastam már, off itt éreztem először, hogy az író túltolja, és mintha már nagyzolna azzal, hogy ő mennyit olvasott, és erőltetetten szuszakolja bele a történetbe a híres nagyregényeket. (Lásd a karaktereit híres szereplőkről nevezi el, valamint híres nagyregényeket ad a kezükbe..) off
Szóval én személy szerint sajnálom az időt, amit elvesztegettem rá, csak kíváncsi voltam, vajon történik-e benne bármi, ami miatt 91%-os itt.. de sajnos nem. :(
Bocs mindenkitől. Tök jó, ha ez a könyv valakinek nagy élményt jelent (aki ismer, tudja, hogy el tudom fogadni, végtelen empatikus vagyok ezen a téren), de azért aki sokat vár tőle óvakodjon, mert könnyen okozhat csalódást!

Ezt a könyvet nem a sodródó cselekménye teszi különlegessé, hanem a mögöttes tartalma. Mégpedig, hogy a könyvek és az olvasás szeretete kortól, nemtől , vallástól függetlenül mennyi embert összeköthet.
Mint ahogy minket is összeköt kedves értékelést olvasó.♥

„Minden könyvben dobogni kezd egy szív, mikor valaki olvassa, mert az illető szíve rákapcsolódik.”
Megindító történet öregedésről, barátságról, a könyvek erejéről. Együtt sétáltam az idős könyvsétáltatóval, akinek ez adja az élete értelmét, napjai ritmusát, és a hozzácsapódó cserfes, mindenre kíváncsi, élettel teli kislánnyal. Szinte láttam és hallottam őket, ugyanúgy, mint a regényalakokról elnevezett vevőkörét is, akiknek ő a legfontosabb kapcsolata a külvilággal. Egyszerű, mégis szívmelengető, mély történet, tele megannyi gyönyörű gondolattal. A humor mellett megvannak a maga szomorú pillanatai, miközben a könyvek és a szeretet erejével segítenek másokon és magukon is.
Jó volt elmerülni benne, megfeledkezve megváltozott világunkról.

A helyenként vicces, meghatóan kedves történet minden olvasónak, könyvbarátnak ajánlott, hiszen a könyv egyik legfőbb erénye, hogy minden oldaláról sugárzik az olvasó ember életöröme.

Újabb kedvenc könyvem lett! :) Carl, Sasa és persze Kutyus a cica :) és az összes szereplő mind a szívembe lopta magát. A könyvek bizony gyógyítanak, segítenek, megvígyasztalnak, van mikor sírunk, van mikor nevetünk :) Ez a történet is ilyen volt. Sok-sok emberre ráférne, hogy valaki, mint Carl és Sasa kezéből kapjanak egy jó könyvet. Nagyon kellemes kis könyv volt, szerintem a polcomon is helyet fog kapni :)

Hát lehet e egy olyan regényt nem szeretni, amit ennyire átsző a könyvek szeretete? Számomra egészen biztos a válasz… Főleg akkor, ha ilyen szépen van megírva, mint A könyvsétáltató. Én imádtam ezt a kis könyvet, nem tudtam levakarni a mosolyt az arcomról, miközben olvastam, pedig nem épp a legboldogabb napjaimat élem. S lám, ennek a könyvnek sikerült megnevettetnie, elfelejtettni velem a mindennapi teendőim listáját, ha csak kis időre is. Valamiért, engem ez a könyv A kis hercegre emlékeztetett. Adott Carl, a meglett úriember, a könyvkereskedő, aki élete javarészét könyvek között töltötte és munkája a hivatása is. A könyvesboltból házhoz szállítja a jobbnál jobb könyveket és személyesen ő keres a vevőknek, ismerőseinek olvasnivalót. Mottója: Ajánlhatok neked egy könyvet? off Mégis, valahogy az idő múlásával egyre közelebb került a könyvekhez és vele párhuzamosan távolodott el az emberektől. Saját bevallása – vagy elbeszélői inkább – szerint is Carl már a könyveinek szereplőivel él, róluk nevezi el vásárlóit. Kicsit olyan érzésem volt, mintha átlépte volna azt a bizonyos kaput, amikor már nem hisz a csodákban és minden reményét elvesztette a felnőttekben is. Aztán jön egy kislány, Sasa, aki , – akármennyire is tiltakozik ellene Carl – a 'könyvsétáltató bácsi' mellé szegődik, mert érdekli merre megy és kinek adja a könyveket. Sasa szépen lassan új színt és életfelfogást visz Carl és vásárlói életébe is. Megnevetteti őket. Ledönti a korlátokat és falakat, amiket az olvasók maguk és a külvilág köré húztak. Sasa a felnőtteket meghazudtoló felfogással és életfilozófiával rendelkezik, a maga 10 évével rengeteget tud a világról. Carl bár szereti a gyerekeket, „mégiscsak gyerekeknek tartja őket”, akik néha szamárságot csinálnak, akik nem tudják mi a kivétel fogalma és akiket szigorú szabályok szerint kell tartani. De hisz, utóbbinál inkább magára ismerhetne. Óramutató pontossággal járja ugyanazokat a köröket, rója az utcákat és viszi a könyveket, mert ő így érzi azt, hogy fontos , hogy hasznos és adhat vele az embereknek.
Kölcsönösen tanítják egymást, miközben megannyi kalandot élnek meg.
Végtelenül édes történet. Egy lassú regény, a felgyorsult világunkban. Könyvmolyoknak, könyvmolyokról egy könyvmolytól.
Rengeteg gondolatot indított el bennem. Kezdve a másodkézből való, antikvár vásárlásokon át a könyvcsere programokig. Nem kihagyva a könyvesboltokat és a könyves bloggerek szerepét. Mind szereplői vagyunk a könyveknek, de igazán megélni csak akkor tudjuk, ha szívünk rákapcsolódik egy-egy történetre és a regénnyel együtt dobog.
Nekem ez most ilyen volt.
Köszönöm az élményt, Kult-Óra Pihenő!♥️
❗️Ehhez a könyvhöz jobban nem is kapcsolódhatna a Kult-Óra Pihenő közelgő Workshopja, A KÖNYV ANATÓMIÁJA Könyvkötő címmel, amelynek Somogyi Márk könyvkötő, könyvrestaurátor lesz az instruktora. Ha tehetitek, vegyétek részt, igazi könyvmoly programnak ígérkezik! 06.17 a dátum, Gutenberg tér 3.❕️

Nagyon szerettem ezt a könyvet. Carl és Sasa szívmelengető párosáról, a leírt szavak erejéről és a könyvek általi kapcsolódásról szóló történet egy kihagyhatatlan, igazi kis könyvmolyoknak szóló olvasmány. ♥

Carl megértette azokat, akik a könyvet úgy gyűjtik, mint más a bélyeget. Akik kedvtelve pásztázzák tekintetükkel a könyvek gerincét, mivel a könyvekben olyan emberek kelnek életre, akikhez kötődnek, olyan sorsok teljesednek be, melyekben osztoznak. Vagy osztoznának. Akik úgy gyűjtik maguk köré a könyveket, mint egy jó barátokból álló lakóközösséget.

– Valami történt veled – mondta Sasa üdvözlésül.
– Pedig ugyanaz maradtam.
– Másmilyen a szemed. – Sasa hátrált, hogy igazán alapos szemlét tartson.
– Ez az egy páram van, váltás nincs.
– Sírtál?
– Nem.
– Esetleg befelé sírtál? Szóval nem a szemed könnyeivel, hanem a szíveddel?
– Szívbéli könnyekkel?
– Ha úgy is lehet, akkor úgy értem.
– Miért lenne attól más a szemem?
– Szégyenkezik, mert igazából az ő dolga lenne sírni.
- Alan Bennett: A királynő olvas
- Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya