Óra ​mutató nélkül 11 csillagozás

Carson McCullers: Óra mutató nélkül Carson McCullers: Óra mutató nélkül

Milanban, a georgiai kisvárosban forró, fülledt a nyár, szinte soha nem esik hó, és lassan jár az idő. A békés felszín alatt azonban szenvedélyek izzanak, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság szegregációellenes törvénye is hevít. Lehet, hogy törvény garantálja, hogy a négerek is szavazhatnak, de errefelé ilyesmi még egy színesnek sem jutott eszébe! És micsoda gondolat, hogy az iskolában mostantól egymás mellett üljön a törékeny, fehér kislány és a nagydarab néger fiú! Malone, a haldokló patikus más szemmel látja az életet, az embereket és az elveket, amióta tudja, hogy csak egy éve maradt. Sherman, a kék szemű néger fiú az anyját keresi, kék szemét örökül hagyó apjára nem kíváncsi. Jester, a hirtelenszőke, lázadó kamasz és nagyapja, Milan büszkesége, Clane bíró próbálnak emberi kapcsolatot kialakítani, de ott áll köztük a bíró fiának, Jester apjának szelleme, aki fia születése előtt öngyilkos lett. A magány Carson McCullers regényeiben életfogytig tart.

Eredeti mű: Carson McCullers: Clock Without Hands

Eredeti megjelenés éve: 1961

>!
Európa, Budapest, 2012
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793476 · Fordította: Osztovits Levente
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1972
246 oldal · Fordította: Osztovics Levente

Enciklopédia 8


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Carson McCullers: Óra mutató nélkül

Annak ellenére, hogy nem a szívem csücske az amerikai történelem, Észak Dél ellen, meg a rabszolgaság, ez a történet tetszett. Szeretem Carson McCullers előadásmódját, stílusát, történet mesélését. Jó lenne, ha kortárs lenne és beleszőné a mai társadalmi viszonyokat a regényeibe. Szívesen olvasnám! Biztos vagyok benne, hogy ott lenne a legjobbak között.

>!
moni79
Carson McCullers: Óra mutató nélkül

Egyre több olyan könyvet ismerek meg, ami az USA valamelyik déli államában játszódik abban az időben, amikor még teljesen természetes volt a rasszista alapú szegregáció. Ebben a regényben a leginkább az fogott meg, hogy milyen humorral és iróniával ábrázolja a szerző a szereplőket, főleg a nagyon konzervatív, rasszista, ellenszenves és állandóan önigazoló Clane bírót.

>!
_bobo
Carson McCullers: Óra mutató nélkül

A faji megkülönböztetés kényes témáját boncolgatja. Vontatottsága ellenére egész jó volt.

>!
Lara
Carson McCullers: Óra mutató nélkül

Nem volt éppen rossz, de McCullers-től a legkevésbé jó azok közül, amiket eddig olvastam. A magányos vadász a szív és a Szomorú Kávéház balladája hangulatához hasonló az itteni légkör is: kisváros az amerikai Délen, reménytelen szerelmekkel, furcsa barátságokkal, elérhetetlen vágyakkal… Amiben viszont különbözik az előzőektől, az az, hogy kevésbé gördülékeny a regény cselekménye, és kevesebb a szerethető szereplő.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Az élet észrevehetetlen mindennapos csodák szakadatlan sora.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csoda · élet
>!
Chöpp 

Nem volt pillanat, mikor valóban megkérdezte volna magától: „Hát ez az élet?” – de ahogy öregebb lett, szavak nélkül örökké ezt kérdezte magától.

150. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
>!
Chöpp 

Azon tűnődött, hogyan halhat meg, mikor még nem is élt.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
>!
Chöpp 

Én mindig beleképzelem magam mások helyébe.

109. oldal

>!
Chöpp 

Malone rémülten döbbent rá, hogy nemcsak hogy meg fog halni, de belőle egy rész már azelőtt meghalt, hogy észrevette volna.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
Chöpp 

Nagy távolságból az egész föld kevesebbet mond, mintha hosszan belenéznél egy emberi szempárba. Még ha az ellenséged szemébe is.

231. oldal

>!
Chöpp 

Bár nem állt szándékában tulajdon fogaival megásni a sírját, az aggodalom, mely étvágyát serkentette, gyöngítette akaraterejét.

92. oldal

>!
Chöpp 

A bíró azon a véleményen volt, hogy a magafajta kövér és izzadó embernek szüksége van a napi két fürdőre, és mindazok, akik körülvették, egyetértettek vele.

49. oldal

>!
Chöpp 

    Mivel képtelen volt elgondolni, hogy valóban meghal, visszazökkent élete unalom-labirintusába. Már elvesztette önmagát – ezt biztosan tudta. De hogyan? Mikor?

148. oldal

>!
Chöpp 

A szag a fürdőszobában erősebb lett, de az sem zavarta; éppen ellenkezőleg, mivel mindent kedvelt, ami az övé volt, s ez alól az ürüléke sem volt kivétel, a szag egyenesen megnyugtatta.

93. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Richard Wright: Feketék és Fehérek
Erskine Caldwell: Embervadászat
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Truman Capote: Hidegvérrel
Alice Walker: Kedves Jóisten
Flannery O'Connor: Alig akad ma jó ember
Tennessee Williams: Drámák
Flannery O'Connor: „…és erőszakosak ragadják azt magukhoz”
Tennessee Williams: A vágy villamosa