!

A ​hercegnő naplója 14 csillagozás

Találkozás önmagammal
Carrie Fisher: A hercegnő naplója
Book24 · 3.999 Ft –16% 3.359 Ft
Könyvtár

A ​hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen „hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját” színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeire. Utóbbiakból egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képe rajzolódik ki, akiben azonban csírájában ott van már az excentrikus, vicces, intelligens, nagydumás Carrie Fisher is. Utolsó kötete… (tovább)

Eredeti mű: Carrie Fisher: The Princess Diarist

>!
Libri, Budapest, 2017
244 oldal · ISBN: 9789634331933 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Libri, Budapest, 2017
242 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634331599 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Leia Organa · Carrie Frances Fisher · Harrison Ford


Hirdetés

Kedvencelte 2

Most olvassa 8

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 115


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Carrie Fisher: A hercegnő naplója

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

„Szeretlek. Tudom”. Mindig tudni akartuk, hogy Leia hercegnő és Han Solo csak a filmvásznon gabalyodtak egymásba, vagy a valóságban is volt-e köztük románc. Ebből a könyvből 40 év után végre megtudhatjuk, hogy igen, az első Star Wars film forgatása során tényleg volt egy futó viszony Carrie Fisher és Harrison Ford között, amelyről eddig azért nem beszélt egyik fél sem, mert a férfi akkoriban nős volt. De egyáltalán nem ezért érdemes elolvasni ezt a könyvet, hanem azért, hogy megtudjuk, hogyan élte meg Carrie Fisher azt, hogy hirtelen sztár lett, mindenki Leia hercegnője, és az is maradt. Trekkie létemre még mindig nagyon fáj a tavaly év végi halálhír, hiszen Leia hercegnő a gyerekkoromat jelentette, olyan, mintha egy régi ismerősömet veszítettem volna el. Tragikus, hogy csak a halála után derült ki a szélesebb közönség számára, hogy Carrie Fisher milyen jó író volt, egyedi stílusa, éles esze és rendkívül jó humora volt, és kellő öniróniával kezelte Leiaságát. Szomorú, hogy ez a tehetséges ember nem tudta feldolgozni a rá szakadt népszerűséget, a szenvedélybetegségek rabja lett, élete végéig depresszióban szenvedett. Ebből a könyvből ízelítőt kaphatunk abból, milyen is volt Carrie Fisher valójában, fiatalkori önmagával szembesülve, 40 év után végiggondolja, miként forrott össze Leia hercegnővel egy életre, mennyit nyert és veszített azzal, hogy még életében legenda lett belőle, mennyire átlátta a szórakoztatóipar sötét oldalát, és milyen öniróniával kezeli, hogy ennek ellenére nem tudott ellenállni neki. Rendhagyó önéletrajzi könyv, amelyet áthat az Erő, amelyben a szerző ad a bulvárnak, ugyanakkor tiszteletre méltó őszinteséggel néz szembe azzal, hogy hiába szeretett volna egész életében megszabadulni Leia-tól, pontosan tudja, hogy nélküle nem lett volna, az aki.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/03/15/konyvkritika_c…

>!
Roxa
Carrie Fisher: A hercegnő naplója

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

Édesen keserű. Mindig nehéznek, sőt inkább lehetetlennek tartottam egy önéletrajzot pontozni. Hogyan lehet egy ember életét vagy életének egy szakaszát értékelni? Hiszen itt nem arról beszélünk, hogy a történet jó felépített-e vagy sem, van-e benne elég dráma vagy sem, mert ez nem fantázia, ezek megtörtént dolgok, egy ember életének részei.
Ó, Carrie…
A könyv leginkább arról szól, hogy hogyan lett Carrieből Leia. Aztán Leia hogyan vette át Carrie életét. Az egész könyvben jelen van a humor, az irónia és néha (bár lehet csak én éreztem így) a szomorúság. Amikor eljutunk oda, hogy a 19 éves Carrie naplóját olvassuk, szerintem sokan magunkat is látjuk. Valahogy az ember fiatal korában hajlamos az önsajnálatra, sőt hajszolja is azt, a legkisebb problémákat világrengető bajoknak felfogni, a boldogságban a szomorúságot keresni és fordítva . Ilyen volt Carrie, aki titkos kapcsolatában nem tudta eldönteni, hogy szerelmes-e vagy csak szeretne az lenni. Érdekes, hogy negyven év elteltével sok mindent máshogy lát abból a három hónapból, de egy valamit nem, a róla kialakult képet Harrisonban. Mivel a másik fél nem szólal meg, így mi is csak arra hagyatkozhatunk amit Carrie elmond. Szeretném hinni, hogy Harrison sosem tartotta őt butának vagy idegesítőnek, mert ha az lett volna, miért kezdtek volna ebbe a viszonyba. Én szerettem volna a 19 éves Fishert, ahogy szerettem a 60 évest is. A vége felé azt éreztem, hogy ő maga sem tudja eldönteni, hogy Leia ajándék volt-e számára vagy egy teher, akinek az árnyékából az igazi Carrienek sosem sikerült kilépni. Olavassátok, szeressétek, mert őszinte, humoros és magával ragadó.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Carrie Fisher: A hercegnő naplója

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

Nem szeretem az önéletrajzokat soha nem is olvastam el egyet sem ezt is csak azért mert Carrie Fisher maga Leia hercegnő nem tudom mit csinált előtte vagy éppen utána nem láttam semmi másban írt más könyveket is azokat sem olvastam. Számomra ő mindig Leia hercegnő marad, lehet, hogy ez probléma, de hát ez van. 1978, július 27 –én születem tizenkettő tizenhárom éves lehettem, amikor láttam a birodalom visszavág ezzel a résszel kezdtem borzalmas minőség és annál is rosszabb alámondással szép világ volt, de akkor úgy is jó volt nekem és még sokaknak. Akkor azért már sejtettem, hogy a csajok nem is olyan hülyék ahogy addig gondoltam és akkor ott volt ő arany bikiniben ez volt az első emlékem róla.
Eddig még nem olvastam hasonló könyvet igy nem is volt igazán elvárásom persze azt azért már tudtam róla pontosabban halottam olvastam, hogy sok függőséggel küzdött sok démonnal küzdőt meg. Így kíváncsi voltam, hogy ő hogyan is élte meg mit is gondol magáról esetleg miért is követhette el a hibákat és persze ott van még egy legenda, amiben ő is szerepelt, és amíg a föld létezik, helye van a filmvilág nagy történelmében. Ö Leia hercegnő lehet, hogy sokan igy gondolják és nem is igen tudták másban őt elképzelni biztos, hogy rá nyomta a bélyegét a későbbi életére bármit is csinálhat, ő az marad sok fiú férfi számára. Sok év alatt talán túl tudta magát tenni és kellő öniróniával kezelni, ami vele történt, ahogy ő élte meg azért jó lenne hallani a másik félt is de Harrison Ford szerintem van annyira úriember hogy már nem beszél erről a dologról.

>!
lustica
Carrie Fisher: A hercegnő naplója

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

Huh hát nem könnyű véleményt írni. Nem az az átlag életrajzi mű, nem viszi a történetet végig, i kább csak belekap ide-oda, de azt jó humorral, önkritikával teszi. Élveztem!

>!
kivimango 
Carrie Fisher: A hercegnő naplója

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

Közel sem azt kaptam ezzel a könyvvel, amit vártam. Alapvetően szívesen elolvastam volna a 19 éves Carrie Fisher mindennapjait, a forgatás pár részletét, tapasztalatait, „hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját” Harrison Forddal, naplójának részleteit, hiszen a fülszöveg ezt sugallta. Sajnos a könyv első harmada csak Harrison Ford köré épül, ami nem tagadom érdekes volt, de nekem pár oldalba is belefért volna. A középső harmada, a napló részletek számomra értékelhetetlen. Nem voltam versekre kíváncsi. Alapvetően nem vagyok oda értük, de ebben a könyvben szerintem helye sem volt. Egyet-kettőt elolvastam, hátha megtetszenek, de aztán csak átlapoztam. A napló pedig csak a 19 éves Carrie Fisher elmélkedéséről, tépelődéséről, filozofálásáról szól, ami szintén nem érdekelt engem. Semmi konkrétum, semmi akkori konkrét történés vagy szituáció említve sem lett. Persze tudom, kinek mi a napló, de nekem nem ez, és véleményem szerint ezek az elmélkedések csak az adott embernek jelentenek sokat, ha más ember naplóját olvasom én arra vagyok kíváncsi mi is történt vele 40 éve, főleg ha egy Star Wars színész naplóját olvasom. A könyv utolsó harmada már jobban felkeltette az érdeklődésemet, ahol tulajdonképpen a Star Wars utáni tapasztalatait írta le. A tartalmat erősen kompenzálta, hogy megismerhettem Carrie Fishert, a stílusa valami elképesztő, és az élete is (már a SW előtt is). Szabadszájú és belevaló csajszi és nő lehetett. Olyanokat és úgy írt le, ami más hírességek könyveire nem túlságosan jellemző. Bármennyit tudtam volna még az életéről olvasni, hiszen ez a könyv nem kifejezetten arról szólt. Borítója, képek, kis végjegyzetek is feldobják a könyvet.

>!
Ms_Mississippi
Carrie Fisher: A hercegnő naplója

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

Pontosan azt kaptam a könyvtől, amire számítottam, de jobb minőségben, mint ahogy gondoltam. Carrie Fisher írásmódja lendületes szórakoztató és tele van humorral és öniróniával. Meg úgy általában nagyon képszerű, és könnyen közöl érzelmeket. Engem az Üvegburára emlékeztetett a könyv, részben a hasonló „főszereplő” részben az írás mód miatt.
Maga a téma is nagyon érdekes volt, ahogy a fiatal lány/nő találkozott a hírnévvel, vagy hát igazából mindig is ott volt körülötte, de itt lett igazán híres, meg ugye ott az a viszony, amire szerintem mindenki kíváncsi. Ez egyébként meglehetősen szomorú rész volt. De maga az egész könyv keserédes, szomorkás, olyan sírva nevetős.


Népszerű idézetek

>!
shadowhunter1975 P

– Ez nem hajviselet, ez hajviselhetetlen – fakadtam ki többször is.

45. oldal, Dupla konty hadművelet (Libri, 2017)

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

>!
shadowhunter1975 P

A forgatás megkezdése után, az egyik első péntek este bulit rendeztek George Lucas harminckettedik születésnapjára. Meglepetésbulinak szánták, bár meg lennék lepve, ha George számára meglepetés lett volna. És ha meg is lepődött, George esetében ezt nem lehetett tudni. … Nem igazán látszik az semmi az arcán – ennyiben hasonlít Darth Vaderhez, a robotokhoz, a birodalmi lépegetőkhöz és az ewokokhoz.

64. oldal Carrison (Libri, 2017)

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

Kapcsolódó szócikkek: George Lucas: Csillagok háborúja
>!
shadowhunter1975 P

… Olyan a szemed, mint egy őzikéé, de olyan merész vagy, mint egy szamuráj.

103. oldal, Carrison (Libri, 2017)

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

Kapcsolódó szócikkek: Carrie Frances Fisher · Harrison Ford
>!
shadowhunter1975 P

Biztosan az vagyok, aki vagyok, és az emberek csak alkalmazkodnak ehhez.
Ne próbáld siettetni vagy befolyásolni a döntést. Ne hagyd, hogy az, amit feltételezel, hogy rólad gondolnak, bármiben akadályozzon, és megkérdőjelezzen mindent, ami te vagy.
A számtalan te között biztosan megtalálod azt, akiben van annyi erő, hogy ne csupán rávegyen, menj tovább, hanem „messze is visz”.
Talán egészen az Alderaan bolygóig és vissza.

131. oldal, Jegyzetek a férfi körül, avagy a blabla mártír (Libri, 2017)

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

Kapcsolódó szócikkek: Carrie Frances Fisher
>!
shadowhunter1975 P

– Mit gondol, hogyan alakult volna az élete, ha nem lett volna intergalaktikus hercegnő?
Akkor én lennék.
Tudjátok, Carrie.
Egyszerűen: én.

(utolsó mondat)

228. oldal, Szenzációval határos (Libri, 2017)

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

>!
Dora_Elizabeth

Írnom kell. Az írás lehetővé teszi, hogy elég ideig összpontosítsam a figyelmemet ahhoz, hogy befejezett gondolataim szülessenek. Hogy minden egyes gondolatmenet kifussa magát teljesen, és új gondolat kezdődhessen. Az írás tartja fenn a gondolkodásomat. Attól tartok, ha abbahagyom az írást, akkor leáll a gondolkodásom, és érezni kezdek.

122. oldal (Libri, 2017)

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

>!
Dora_Elizabeth

Persze egész végig tudtad, mennyire hülye és értéktelen vagy, csak remélted, hogy ha jól meglapulsz magad mögött, akkor a pasi nem látja. De egy napon, amikor véletlenül megfeledkezel magadról, észreveszed, hogy észrevette. Mindketten észreveszitek magadat. Hogyan viselkedsz. Aztán kész, neked annyi. Nem. Mindig annyi volt neked.

120. oldal (Libri, 2017)

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

>!
Dora_Elizabeth

Kezdek nagyon tapasztalt lúzer lenni. Igazi specialista, minden lúzerek lúzere. Akinek van érzéke a kudarchoz. Stílusosan és igazán profin csinálom.

124. oldal (Libri, 2017)

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

>!
Pasxalitsa P

Harrisonra néztem.Olyan…Szentséges isten…Milyen jóképű férfi! Nem.Ebből elég legyen! Úgy nézett ki, mintha képes lenne levezényelni a rohamot egy csatában, felhágni a magaslatokra, megnyerni egy párbajt, a gluténmentes világ vezetőjévé válni – és mindezt úgy, hogy közben meg sem izzad.

86. oldal

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal

>!
Roxa

– Szerintem ez egészen…
– …jó. Sőt remek – fejezte be a mondatot helyette Gary.
– Milyennek látja? – tette fel a kérdést nekem George.
Ne feledjük, hogy nem sikerült teljesítenem a „fogyjon le öt kilót” utasítást, és attól tartottam, hogy ez bármelyik pillanatban feltűnhet valakinek, és kirúgnak, mielőtt elkezdenénk a forgatást.
Így hát az feleltem:
– Nagyon tetszik!

46. oldal

Carrie Fisher: A hercegnő naplója Találkozás önmagammal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek
Géczi Zoltán (szerk.): Robin Williams
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni
Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító
Bill Watterson: Kázmér és Huba
John Grogan: Marley & Mi
Andy Weir: A marsi
Bill Watterson: Kázmér és Huba képeskönyve lusta vasárnapokra
Jeaniene Frost: Karó és sírhant
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik