Ha ​a helyén van a szíved 114 csillagozás

Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Heart in the Right Place (Ha a helyén van a szíved) őszinte gyengédséggel és sziporkázó humorral ébreszti rá az olvasót, hogy a világ legnagyobb hősei itt élnek közöttünk.

Carolyn Jourdannek mindene megvolt: Mercedes, fényűző estélyek, divatos ruhák. Washington D.C. legelőkelőbb köreiben mozgott, híres politikusokkal érintkezett, és a Capitoliumban dolgozott. Meg akarta váltani a világot.

Aztán az édesanyja szívrohamot kapott. Carolyn hazautazott Tennesseebe, hogy segítsen háziorvos édesapjának a praxis fenntartásában. Pár napra átveszi a recepciósi feladatokat, amíg az édesanyja fel nem gyógyul, hitte ő. Ám a napokból hetek lettek. Carolyn munkája ezek után abból állt, hogy veszélyes anyagnak számító testnedveket takarítson fel; egy henteskés nagyságú csontszilánk láttán is megőrizze a hidegvérét; különbséget tudjon tenni „fájdalom”, „rándulás”, „ficam” meg a többi megfejthetetlen orvosi szakkifejezés között; és gondját viselje a beszédes Miss Hiawathának, aki… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
306 oldal · ISBN: 9789632451725 · Fordította: Molnár Edit

Kedvencelte 11

Most olvassa 5

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Navi P
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Ez egy végtelenül bájos, kedves történet arról, hogy kerül az ember szíve a helyére. Hogyan jövünk rá, hogy mi a dolgunk, mit kell tennünk az életben. Carolyn a csillogó pompából egy kisvárosi orvosi rendelőbe kerül, segíteni a szülein, szüleinek. S megtanulja, hogy sokszor elég annyi, hogy jelen vagyunk. Ott és akkor, amikor kell, amikor szükség van ránk. Sokat mosolyogtam, néha szomorú voltam, de ez a könyv így kerek. Bájos :)

>!
Bernadetti
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Ez az a könyv, aminek hatalmas hiba elolvasni a fülszövegét. Nem cselekményleírást tartalmaz, hanem konkrétan dióhéjban összefoglalja az egész regényt! Semmi más nem történik benne, csak az, amit ott olvashatunk. Jó, ez egy kis túlzás, az csak a cselekmény gerince. Néha más szálak is felbukkannak, de azok sem vezetnek nagyon sehova. Vannak ott egy ideig, aztán elenyésznek. Volt egy fejezet (pontosan a huszonharmadik), amit egy az egyben átugrottam. Furcsa mód egyáltalán nem érdekel, hogyan vadásznak rókára a falusiak. És nem is vesztettem semmit, teljesen érthető maradt a könyv hátralévő része.
Az utolsó pár oldal felett ültem napokig. Egyszerűen nem volt lelkierőm kinyitni és befejezni. De az utolsó fejezet sem adott nekem sokkal többet, mint az azt megelőzők. Semmivel nem lettem volna kevesebb, ha ezt a könyvet kihagyom az életemből.

>!
roganedina
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Nagyon tetszett! Olyan volt, mintha egy amerikai tévé sorozatot néztem volna. (Valamiért az Everwood jutott eszembe :D – 100 éves sori volt kb.) Vicces, szórakoztató, de mégis emberi és valóságos. Szimpatikus szereplők voltak benne, hétköznapi történetek, mégis megnyert magának. Szerettem.

>!
Erzsébet_Szászi
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Szeretem az önéletrajzi könyveket. Ezt is szerettem. Pedig mi érdekes is lehet egy orvosi recepciós életében? Vagy tán egy szenátusi jogtanácsos élete érdekesebb és értékesebb? Fontos kérdéseket vet fel ezzel kapcsolatban ez a kötet. Igazán jó volt olvasni, hogy az új munkája során hogyan változik meg az értékrendje, hogyan kapcsolódik más emberekhez, hogyan találja meg az új helyzetben a célját. És mindezt igazán közvetlenül, ráadásul kellemes humorral fűszerezve osztja meg velünk. Némely részlet hangulatát tekintve Harriot doktor állatorvosi kalandjait idézte fel. (Ő pedig különösen kedves a szívemnek.)

>!
tataijucc
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Szóval; szerintem ez egy jó könyv. Nem feltétlenül az a kategória, ami akkor üt, amikor éppen olvasod, mert hát a mellékhatások inkább a befejezés után pár órával jelentkeznek; felfedezed, hogy miért is van éppen kettős jelentése a címnek, rájössz, hogy igen, ezt a könyvet pont jókor olvasod, a Karácsonyozás alatt pedig még különlegesebbé válik, pedig nincs is benne se hóesés, se fenyőfa, se ajándékok. Ajánlom mindenkinek, és ajánlom, hogy senkit se tévesszen meg a cím.

>!
tmezo P
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Majdnem végig tetszett a könyv. Olykor elgondolkodtató, helyenként humoros volt. Jó kis összefoglalókkal egy helyi orvosi rendelőben zajló napokról. Átéreztem Carolyn tépelődését, miként döntsön, a szülei vagy a karrierje, nem egyszerű kérdés.
Az utolsó szakasz nem tetszett, ellaposodott, untatott. Vártam valami nagyot, ami segíti Carolyn döntését.

>!
Reelka
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Sajátosan morbid humora van ennek a könyvnek, mint ahogyan az életben is az ember a képtelen szituációkban nem tudja eldönteni, nevessen, vagy sírjon. Jól esett olvasni ezt a történetet, és nyugodt szívvel ajánlom azoknak, akik szeretik a kórházas történeteket, a bizarr sebészeti eseteket.

>!
Nóra_Alpekné_Barna P
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Nagyon megszerettem ezt a könyvet, több okból is. Egyrészt sokban hasonlított az általam annyira kedvelt Joseph Ambrose Jerger és James Herriot történeteire, másrészt annyira valóságos, elgondolkodtató és emberi volt, hogy nem tudtam letenni. Szerettem a szereplőket, élveztem a humorukat és sírtam, mikor már nem voltak „jelen”. Jó olvasmány, nagyon szerethető, csak ajánlani tudom!

>!
krisztina0419
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Főszereplőnk egy negyven éves hölgyike, aki hazakényszerül a nagyvárosból.
Aranyos, ám a kőkemény valóssággal teli történet. Akadtak benne olykor mulatságos történetek is.
Nem volt rossz, csak jó lett volna megtudni, hogy Matthew-al alakult valami? Vagy csak egy pici szikra volt az?
Kicsit lezáratlannak érzetem a végét.

>!
PatyiMoly
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Most eszméltem rá, hogy erről a könyvről nem írtam értékelést a molyon, csak a blogomon.
Nemrég megkérdezte tőlem valaki, számomra mit jelentett ez a könyv, és én ezzel a válaszul adott gondolatmenettel szeretném értékelni a könyvet.
Számomra ennek a könyvnek az volt az üzenete, hogy vannak olyan fordulópontok az életünkben, amelyekben döntenünk, határoznunk kell. Nem tudhatjuk jól döntünk e vagy nem, ám ezt sosem tudhatjuk.
Carolyn-nak ebben az esetben támogatást kellett nyújtania, és ahogy ezt megtette, ráeszmélt az élet igazi értékeire. Hogy nem a pénz, az autó és a hatalmas ház számít, hanem az emberi életek. Azok az értékes momentumok, amelyeket egy-egy különleges emberrel tölthetsz, azok a momentumok, amik során segíthetsz másoknak, hogy szebb napjuk legyen.
Nekem ezt üzente ez a könyv, az élet igazi értékét.
Bővebben pedig: http://patyimoly.blogspot.hu/2013/09/memoar-egy-elet-fo…


Népszerű idézetek

>!
tataijucc

– Kifelé menet megmutatom Forrestet.
– Forrestet?
– Forrest Gumpot.
– Tessék?
– Kafferbivaly. Szerepelt a Forrest Gumpban.
– Tessék?
– Biztosan emlékszel arra a jelenetre, amikor Forrest azt taglalja, milyen sokat kellett gyalogolniuk Vietnamban.
– Igen?
– Na, abban a jelenetben van egy kafferbivaly. Egy rizsföldön áll, és a katonák egyenesen elmennek előtte.
– Igen?
– Megvettem. Ő az.

Kilenc

4 hozzászólás
>!
tataijucc

– Van egy másik lehetőség is – mondta.
– És mi az?
– Biztosan tudod, hogy a Bibliában, amikor megjelenik egy angyal, mindig azzal kezdi: „Ne féljetek!”
– Igen.
– Hosszú időbe telt, de végül sikerült rájönnöm, hogy nem nyugtatgatni akar minket, amikor ezt mondja. Hanem ránk parancsol. Ez az utasítás több, mint 300-szor hangzik el a Bibliában. Isten azt üzeni nekünk, ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a félelem. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy féljünk. A félelem meggátol bennünket abban, hogy teljesítsük a feladatunkat.

Tizenöt

>!
tataijucc

– …Mi az úr teljes neve?
– Joel Lekvár.
– Joel mi?
– Lekvár.
– Betűzze, kérem.
…- L… e… q… u… i… r… e.

Négy

1 hozzászólás
>!
tataijucc

Az a nagy büdös helyzet – felelte Fletcher –, hogy néha az a legjobb, az egyetlen dolog, amit egy másik ember érdekében tehetünk, ha jelen vagyunk. Lehet, hogy fogalmunk sincs, hogyan tudnánk segíteni rajta, de legalább jelen vagyunk. És ehhez nagy bátorság kell ám. Mint mindenhez. Ahhoz is, hogy törődjünk az emberekkel. De mi mást tehetnénk?

Tizenöt

>!
tataijucc

Életem legnagyobb felfedezéseit a padlón fekve tettem.

Huszonnégy

>!
tataijucc

Azon tűnődtem, sokszor csak annyit tudunk tenni egy másik emberért, hogy odafigyelünk rá. Aztán eszembe jutott, hogy talán ez a legjobb, amit tehetünk. Talán az a képesség, hogy figyelmet tudunk szentelni embertársainknak, nem puszta udvariasság, hanem az emberség alapvető ismérve.

Tizenkilenc

>!
tataijucc

Miközben a tanúkat hallgattam, a tanúvallomás eredetén gondolkodtam. Ez az aprócska etimológiai adalék lebilincselő perceket szerzett nekem a jogi egyetemen. Az angol nyelvben a tanúvallomás szó a férfiak anatómiájával, egészen pontosan a herékkel áll összefüggésben. Réges-régen, még az „emelje fel a jobb kezét és mondja utánam” előtt, amikor egy hűbérúr fontos kérdést akart intézni a vazallusához, megfogta az illető intim testrészét, és úgy tette fel a kérdést. Így szemtől szembe került a tanúval. Ha a hűbérúr valami olyasmit vett észre az illető tekintetében, ami nem tetszett neki, vagy kételkedett a válasz igaz voltában, jól megmarkolta, ami a kezében volt, és újból feltette a kérdést. Néha tovább is fajultak a dolgok, de ebbe most nem megyek bele. Ezt a nagyon is hatékony módszert tartják az igazságszérum elődjének. Mivel a nőknél nem volt meg a szükséges alapfelszereltség, a férfiak alkalmatlannak találták őket arra, hogy hogy tanúvallomást tegyenek. A maguk módján igazuk volt. Ez az egyik oka annak, hogy a nők egész sokáig nem tanúskodhattak bíróság előtt, és nem rendelkezhettek jogokkal. Ez nem vicc. Több ezer évbe telt, mire a férfiak kitalálták az „emelje fel a jobb kezét” módszert.

Tizenkilenc

2 hozzászólás
>!
Rencsu

Azon tűnődtem, sokszor csak annyit tudunk tenni egy másik emberért , hogy odafigyelünk rá. Aztán eszembe jutott, hogy talán ez a legjobb, amit tehetünk. Talán az a képesség, hogy figyelmet tudunk szentelni embertársainknak. nem puszta udvariasság, hanem az emberség alapvető ismérve.
Ha jobban belegondolunk, a figyelem a legnagyobb ajándék, amit egymásnak adhatunk. A szerelem is erről szól. Önzetlenül odafigyelni a másikra.

223

>!
tataijucc

– Mondtam neki, hogy mondja meg az illetőnek: „Ha nem szeretsz, akkor vidd innen a koszos vöröshagymáidat!”

Tizenhárom

1 hozzászólás
>!
PetraK

A legfontosabb dolgok az életben nem tűnnek valami nagy durranásnak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek
Antal József: Diagnózis
Jean-Louis Fournier: Hova megyünk, papa?
Rados Virág: A visszakapott élet
Romain Gary: A virradat ígérete
Péterfy-Novák Éva: Egyasszony
Zsuga Miklós: A pokol feneke
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája
Orhan Pamuk: Isztambul
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak