Ha ​a helyén van a szíved 138 csillagozás

Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Heart in the Right Place (Ha a helyén van a szíved) őszinte gyengédséggel és sziporkázó humorral ébreszti rá az olvasót, hogy a világ legnagyobb hősei itt élnek közöttünk.

Carolyn Jourdannek mindene megvolt: Mercedes, fényűző estélyek, divatos ruhák. Washington D.C. legelőkelőbb köreiben mozgott, híres politikusokkal érintkezett, és a Capitoliumban dolgozott. Meg akarta váltani a világot.

Aztán az édesanyja szívrohamot kapott. Carolyn hazautazott Tennesseebe, hogy segítsen háziorvos édesapjának a praxis fenntartásában. Pár napra átveszi a recepciósi feladatokat, amíg az édesanyja fel nem gyógyul, hitte ő. Ám a napokból hetek lettek. Carolyn munkája ezek után abból állt, hogy veszélyes anyagnak számító testnedveket takarítson fel; egy henteskés nagyságú csontszilánk láttán is megőrizze a hidegvérét; különbséget tudjon tenni „fájdalom”, „rándulás”, „ficam” meg a többi megfejthetetlen orvosi szakkifejezés között; és gondját viselje a beszédes Miss Hiawathának, aki… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
306 oldal · ISBN: 9789632451725 · Fordította: Molnár Edit

Enciklopédia 1


Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Navi>!
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Ez egy végtelenül bájos, kedves történet arról, hogy kerül az ember szíve a helyére. Hogyan jövünk rá, hogy mi a dolgunk, mit kell tennünk az életben. Carolyn a csillogó pompából egy kisvárosi orvosi rendelőbe kerül, segíteni a szülein, szüleinek. S megtanulja, hogy sokszor elég annyi, hogy jelen vagyunk. Ott és akkor, amikor kell, amikor szükség van ránk. Sokat mosolyogtam, néha szomorú voltam, de ez a könyv így kerek. Bájos :)

roganedina>!
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Nagyon tetszett! Olyan volt, mintha egy amerikai tévé sorozatot néztem volna. (Valamiért az Everwood jutott eszembe :D – 100 éves sori volt kb.) Vicces, szórakoztató, de mégis emberi és valóságos. Szimpatikus szereplők voltak benne, hétköznapi történetek, mégis megnyert magának. Szerettem.

ancineni P>!
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Egy érdekes és elgondolkodtató írás ez, amely magasabb százalékot érdemelne. A regénynek nincs igazán számottevő cselekménye. A fülszövegből is kiderül, hogy Carolyn hazautazik a szüleihez segíteni, mivel édesanyja szívrohamot kapott.
A kezdeti 3 napból sokkal több lesz. Carolyn otthon töltött több, mint egy évét követhetjük nyomon. Érdekesen oldotta meg az írónő, inkább szemelvényeket kapunk ebből az időszakból.
Néha teljesen abszurd sztorikat ismerhetünk meg egy vidéki családi orvos életéből. Közben pedig Carolyn is egy nagy dilemma elé kerül: térjen vissza csillogó washingtoni életéhez, vagy látszólag kevesebbet adva, mégis többet téve, maradjon szülei mellett.
A könyv lényege gyakorlatilag a következő két idézetben jelenik meg:
„Rá kell jönnünk, mik vagyunk, mi mindennel rendelkezünk, és ezeket kell a legjobban kihasználnunk. ”
„A legfontosabb dolgok az életben nem tűnnek valami nagy durranásnak.”
Tetszett a regény mondanivalója, és az írónő stílusa is. Közvetlen hangneme mellett sajátos humora volt, ami többször megnevettetett.

cirbu>!
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Nekem nagyon bejött ez a kis könyv. Mindig is szívesen olvastam orvosi témákról, nem borzaszt a tű, a vér semmi ilyesmi. Nagyon érdekesnek találtam az esetek leírását, meg hogy milyen nehézségekkel küzd egy orvos, a pacientúra, meg az asszisztencia. Bájos, szívbemarkoló, humoros, könnyfakasztó, nekem ezek mind megvoltak. Michaelt nagyon szerettem, meg Matthewt a sok állatával (azok a kecskék tüneményesek!, meg ugye Phillip :D).
Külön tetszett, hogy egy cinkbánya is szerepel benne, meg a bányászok is, ami külön közel áll a szívemhez többféle kötődés miatt.
Nem csodálom, hogy Carolyn visszatalál a gyökereihez… Még ha fájdalmas élmény is. Megkapó ez a világ, olyan hétköznapi, de annyira magával ragadó.

Nóra_Alpekné_Barna P>!
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Nagyon megszerettem ezt a könyvet, több okból is. Egyrészt sokban hasonlított az általam annyira kedvelt Joseph Ambrose Jerger és James Herriot történeteire, másrészt annyira valóságos, elgondolkodtató és emberi volt, hogy nem tudtam letenni. Szerettem a szereplőket, élveztem a humorukat és sírtam, mikor már nem voltak „jelen”. Jó olvasmány, nagyon szerethető, csak ajánlani tudom!

Atara>!
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Sokféle emberi történetet ismerhetünk meg, néhol viccesebb, néhol komolyabb hangvételben, és előfordul néhány elgondolkodtató gondolat is, de ennyi.
Lehet, hogy rosszkor olvastam, de nagyon nyögvenyelősen haladtam vele, és sokszor olyan érzésem volt, mintha a Hegyi doktor újra rendel epizódjait olvastam volna, ahol a háziorvos mindenhez! ért, Röntgent készít és leletez (ki tudja, talán még a CT és MR is menne neki), sebészileg ellát bárkit a rendelőben ÉS még olyan tűt is képes használni, amivel adrenalint juttat közvetlenül a szívbe!!! Hát kérem szépen, senkinek ne legyenek illúziói, magyar háziorvostól ilyet ne várjunk el, mert ilyen nincs. Ahogy az is félrevezető lehet, hogy egy hirtelen szívinfarktus után ebben a könyvben a Traumatológiára viszi a mentő a beteget. Nem tudom, hogy ez Amerikában tényleg így van-e vagy máshogy vonják össze az osztályokat, vagy egyszerűen fordítási hiba volt-e, de itthon a Sürgősségire kerül az ilyen beteg, majd onnan a Kardiológiára.
Egy szó, mint száz, vannak értékei a könyvnek, de nagyon nagyon vontatott és néha kicsit túlírt.

Annemary>!
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Nem igazán erre számítottam a címe alapján. Hiányoltam, hogy Carolyn anyukájáról is többet tudjak, de megértettem, hogy ez a könyv nem erről szól. Carolyn vívódásáról, hogy végiggondolja a szenátusi jogtanácsos karrier többet ér-e, mint részt venni egy kis közösségben, mint orvosi recepciós az apukája mellett. Igazán életszerű, tele emberi gondolatokkal, na meg persze orvosi esetek leírásával.
Kellemes olvasás volt, de azért nem nőtt a szívemhez.

Erzsébet_Szászi>!
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Szeretem az önéletrajzi könyveket. Ezt is szerettem. Pedig mi érdekes is lehet egy orvosi recepciós életében? Vagy tán egy szenátusi jogtanácsos élete érdekesebb és értékesebb? Fontos kérdéseket vet fel ezzel kapcsolatban ez a kötet. Igazán jó volt olvasni, hogy az új munkája során hogyan változik meg az értékrendje, hogyan kapcsolódik más emberekhez, hogyan találja meg az új helyzetben a célját. És mindezt igazán közvetlenül, ráadásul kellemes humorral fűszerezve osztja meg velünk. Némely részlet hangulatát tekintve Harriot doktor állatorvosi kalandjait idézte fel. (Ő pedig különösen kedves a szívemnek.)

Reelka>!
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Sajátosan morbid humora van ennek a könyvnek, mint ahogyan az életben is az ember a képtelen szituációkban nem tudja eldönteni, nevessen, vagy sírjon. Jól esett olvasni ezt a történetet, és nyugodt szívvel ajánlom azoknak, akik szeretik a kórházas történeteket, a bizarr sebészeti eseteket.

tmezo P>!
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Majdnem végig tetszett a könyv. Olykor elgondolkodtató, helyenként humoros volt. Jó kis összefoglalókkal egy helyi orvosi rendelőben zajló napokról. Átéreztem Carolyn tépelődését, miként döntsön, a szülei vagy a karrierje, nem egyszerű kérdés.
Az utolsó szakasz nem tetszett, ellaposodott, untatott. Vártam valami nagyot, ami segíti Carolyn döntését.


Népszerű idézetek

tataijucc>!

– Kifelé menet megmutatom Forrestet.
– Forrestet?
– Forrest Gumpot.
– Tessék?
– Kafferbivaly. Szerepelt a Forrest Gumpban.
– Tessék?
– Biztosan emlékszel arra a jelenetre, amikor Forrest azt taglalja, milyen sokat kellett gyalogolniuk Vietnamban.
– Igen?
– Na, abban a jelenetben van egy kafferbivaly. Egy rizsföldön áll, és a katonák egyenesen elmennek előtte.
– Igen?
– Megvettem. Ő az.

Kilenc

Kapcsolódó szócikkek: Forrest Gump (1994)
4 hozzászólás
tataijucc>!

– Van egy másik lehetőség is – mondta.
– És mi az?
– Biztosan tudod, hogy a Bibliában, amikor megjelenik egy angyal, mindig azzal kezdi: „Ne féljetek!”
– Igen.
– Hosszú időbe telt, de végül sikerült rájönnöm, hogy nem nyugtatgatni akar minket, amikor ezt mondja. Hanem ránk parancsol. Ez az utasítás több, mint 300-szor hangzik el a Bibliában. Isten azt üzeni nekünk, ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a félelem. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy féljünk. A félelem meggátol bennünket abban, hogy teljesítsük a feladatunkat.

Tizenöt

tataijucc>!

– …Mi az úr teljes neve?
– Joel Lekvár.
– Joel mi?
– Lekvár.
– Betűzze, kérem.
…- L… e… q… u… i… r… e.

Négy

1 hozzászólás
tataijucc>!

Az a nagy büdös helyzet – felelte Fletcher –, hogy néha az a legjobb, az egyetlen dolog, amit egy másik ember érdekében tehetünk, ha jelen vagyunk. Lehet, hogy fogalmunk sincs, hogyan tudnánk segíteni rajta, de legalább jelen vagyunk. És ehhez nagy bátorság kell ám. Mint mindenhez. Ahhoz is, hogy törődjünk az emberekkel. De mi mást tehetnénk?

Tizenöt

tataijucc>!

Életem legnagyobb felfedezéseit a padlón fekve tettem.

Huszonnégy

tataijucc>!

Azon tűnődtem, sokszor csak annyit tudunk tenni egy másik emberért, hogy odafigyelünk rá. Aztán eszembe jutott, hogy talán ez a legjobb, amit tehetünk. Talán az a képesség, hogy figyelmet tudunk szentelni embertársainknak, nem puszta udvariasság, hanem az emberség alapvető ismérve.

Tizenkilenc

PetraK>!

A legfontosabb dolgok az életben nem tűnnek valami nagy durranásnak.

Rencsu>!

Azon tűnődtem, sokszor csak annyit tudunk tenni egy másik emberért , hogy odafigyelünk rá. Aztán eszembe jutott, hogy talán ez a legjobb, amit tehetünk. Talán az a képesség, hogy figyelmet tudunk szentelni embertársainknak. nem puszta udvariasság, hanem az emberség alapvető ismérve.
Ha jobban belegondolunk, a figyelem a legnagyobb ajándék, amit egymásnak adhatunk. A szerelem is erről szól. Önzetlenül odafigyelni a másikra.

223

tataijucc>!

Miközben a tanúkat hallgattam, a tanúvallomás eredetén gondolkodtam. Ez az aprócska etimológiai adalék lebilincselő perceket szerzett nekem a jogi egyetemen. Az angol nyelvben a tanúvallomás szó a férfiak anatómiájával, egészen pontosan a herékkel áll összefüggésben. Réges-régen, még az „emelje fel a jobb kezét és mondja utánam” előtt, amikor egy hűbérúr fontos kérdést akart intézni a vazallusához, megfogta az illető intim testrészét, és úgy tette fel a kérdést. Így szemtől szembe került a tanúval. Ha a hűbérúr valami olyasmit vett észre az illető tekintetében, ami nem tetszett neki, vagy kételkedett a válasz igaz voltában, jól megmarkolta, ami a kezében volt, és újból feltette a kérdést. Néha tovább is fajultak a dolgok, de ebbe most nem megyek bele. Ezt a nagyon is hatékony módszert tartják az igazságszérum elődjének. Mivel a nőknél nem volt meg a szükséges alapfelszereltség, a férfiak alkalmatlannak találták őket arra, hogy hogy tanúvallomást tegyenek. A maguk módján igazuk volt. Ez az egyik oka annak, hogy a nők egész sokáig nem tanúskodhattak bíróság előtt, és nem rendelkezhettek jogokkal. Ez nem vicc. Több ezer évbe telt, mire a férfiak kitalálták az „emelje fel a jobb kezét” módszert.

Tizenkilenc

2 hozzászólás
tataijucc>!

– Mondtam neki, hogy mondja meg az illetőnek: „Ha nem szeretsz, akkor vidd innen a koszos vöröshagymáidat!”

Tizenhárom

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Charles Martin: Hegyek között
L. J. Shen: A szörnyeteg
Ariana Godoy: Az ablakomon át
Anne L. Green: A remény hajnala
Ana Huang: Twisted Hate
Aurora Rose Reynolds: Trevor előtt
Jana Aston: Te vagy az esetem
Diana Hunt: Őrület határán
Ruby Saw: A rezervátum titka