Menekülés 26 csillagozás

A szekta fogságából
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Utah és Arizona államok határán működik a szélsőséges és poligám mormon szekta, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza. Carolyn Jessop ebben a közösségben született, itt nőtt fel, itt adták férjhez negyedik feleségnek egy nála jóval idősebb férfihez.
Harmincöt évesen úgy úgy érzi, nem bírja tovább, gyermekei érdekében is ki kell szabadulnia a rá kényszerített házasságból és az egyre fanatikusabbá váló közösségből. Egy éjszaka, húsz dollárral a zsebében és nyolc gyermekével együtt elindul egy ismeretlen, gonosznak bélyegzett világba, a szabadságba.
Carolynnak sikerült az, ami még soha senkinek: maga mögött hagyott egy szörnyű házasságot, kiszabadult a közösségből, és a gyermekeit is neki ítélte bíróság.
Ma szabadon és boldogan él új párjával és gyermekeivel. A Menekülés az ő igaz története.

Eredeti mű: Carolyn Jessop – Laura Palmer: Escape

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Athenaeum, Budapest, 2010
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632930831 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Odilia P
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Durva könyv, mégis olvasatja magát.

>!
JustABookishSoul P
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Szerintem még sosem olvastam ehhez foghatót korábban. Szeretem a különleges könyveket, amiken meg botránykozhatunk, mert ez alapján nagyobb kilátásunk nyílik a világra, hogy mik is történhetnek, amikről nekünk fogalmunk sem volt.
Ezt a könyvet ide sorolnám. Az elmúlt időszakban érdekelni kezdtek különböző vallások. Fontosnak tartom, hogy megismerjem őket, és, hogy tudjam a miérteket és a hogyanokat. Hogyan, miért és miben hisznek az emberek? Mindegyik vallás más és más, viszont vannak olyan vallások amik szinte majdnem azonosak. Itt térnék rá a könyvben szereplő Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházára, tehát a FLDS-re.
Ez a közösség a mornom vallás kitaszított hívei, ahol még most is elfogadott a poligámia (többnejűség). Carolynon keresztül beleláthatunk milyen is az élet. Pontosan nem is tudtam, hogy ez a könyv ekkora hatást gyakorol majd rám, de megette. Oly pontossággal kaphattam képet a szektáról, ahogy nem is sejthettem. Hogyan működik egy olyan házasság, ahol a férjed 50-60 vagy akár 70 évvel idősebb nálad és van úgy 10 felesége rajtad kívül? Hihetetlen, és nem tudom felfogni, hogy-hogy lehetséges ez még manapság is? Főleg Amerikában? Sajnos megtörténik ez nap, mint nap.
Ez a könyv felnyitotta a szemem, és úgy érzem, hogy Carolyn sok FLDS tagnak segített azzal, hogy elmenekült és megmentve sok-sok feleség és gyermek életét ezzel a lépéssel és a könyvvel.

>!
Knekató
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Nagyon megrázó és döbbenetes volt. Nem volt meglepő, mert mióta a vallások kialakultak, a vallási vezetők mindig irányítani és befolyásolni akarták a hit erejével a híveket. Ez így volt, van és lesz mindig. Ettől függetlenül mégis hihetetlen, hogy egyes vezetők mire vetemednek, és az még szomorúbb dolog, hogy milyen hiszékenyek az emberek még napjainkban is.
Az egy csillag levonást a kivitelezés miatt vontam le.

>!
Balog_Judit
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Nagyon megrázó könyv. A legfélelmetesebb az egészben az volt, hogy végig tudtam, hogy ez egy igaz történet és mindez megtörténhetett a ma Amerikájában.

>!
Video
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Izgalmas és érdekes könyv volt, nem vártam, hogy ennyire fog tetszeni.

>!
Mucimag
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Hihetetlen számomra, hogy manapság ilyen körülmények között tarthatnak embereket….és ők így akarnak élni. Carolyn igazán különleges nő lehet, hiszen sikerült neki megszabadulnia ettől az élettől, és a gyermekeit is meg tudta menteni. Fuh, megrázó könyv…

>!
doricehoney
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Mindig is szerettem különleges emberek különleges életéről olvasni, de ami Carolyn Jessop-al történt, az nem egyszerűen különleges: megrázó és elgondolkodtató is egyben. Eleve tőlem borzasztóan távol áll ez a bigott szekta vonal, teljesen képtelen vagyok ezzel bármennyire is azonosulni. A könyv alapján viszont rádöbbentem, hogy mennyire más a helyzete annak, aki ebbe születik bele és ezekkel a hittételekkel szocializálódik. Akinek nincs összehasonlítási alapja. És aki aztán szépen lassan „veszi a bátorságot”, hogy rájöjjön, és kimondja saját magának, hogy mégsem képes megszokni azt az életet, ami „neki rendeltetett”. Passzívan, a saját eszközeivel küzd az elnyomás, a megszokás ellen, emiatt állandóan pszichológiai hadviselésre és mások kijátszására kényszerül. Mindeközben érzi, hogy amit ő igaznak tanult, az egész élete, az emberei kapcsolatai mind rossz irányba haladnak. Aki CSAK olyanoktól kap az amúgy számunkra teljesen normális, kedves, együtt érző és segítő emberi gesztusokat, akik a valláson kívül állnak. És végül, nagyon lassan ugyan, de eljut odáig, hogy már nem elég a passzív küzdelem, hanem aktívan ki akar ebből törni…

Számomra ez az egész történet sokkal messzebbre mutat, mint amit elbeszél puszta tényekben. A kitörésről szól, de ezen túlmenően önmagad és béklyóid legyőzéséről, a lelkierőről, a nehézségek elviseléséről, és a megállás nélküli küzdelemről. Mindezt izgalmasan, sokszor letehetetlenül elmesélve, mi több, a könyv olvasása az emberben folyamatosan érzelmeket szül (hol dühöt, hol együttérzést, stb.) anélkül, hogy hatásvadászatra törekedne. Nagyon örülök, hogy belefutottam, és nem szokásom a nekem nagyon tetsző könyvekre azt mondani, hogy mindenkinek bátran ajánlom, de ezzel most kivételt teszek, mert bár megrázó és nyugalom megzavarására alkalmas, de ezzel együtt tartalmas, érdekfeszítő darab, abszolút érdemes nekiülni.

>!
Judy22
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Hihetetlen és brutális,hogy van ilyen ebben a században!

>!
o_rita P
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Durva, hogy a mi korunkban mennyi mindent kell elszenvednie egy nőnek, egy ilyen szekta miatt, és hogy ezt a törvények engedik. Legalább annyi olvasnivalóra lettem volna kíváncsi az új életből is, mint a másik részből.

>!
Danadia
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Még évekkel a könyv megjelenése előtt olvastam az FLDS-ről és nagyon megörültem, amikor magyarul is megjelent ez a könyv.
Hihetetlen, hogy emberek milyen marhaságokban hisznek. Na, de hát sok ilyesmi van a világon.


Népszerű idézetek

>!
dokijano

    1998-ban Warren elrendelte, hogy minden világi olvasmányt meg kell semmisíteni. Amikor egyszer nem voltam otthon, a család elkobozta és elpusztította a könyvtáramat. Drága könyveimet eltüntették a polcaimról. Majd megszakadt a szívem, amikor láttam, hogy oda lettek a legjobb könyveim, mint például a malac a pácban, a Kis ház a prérin vagy az Indián a pohárszékben. Gondom volt rá, hogy meglegyen minden, ami elnyerte a legjobb gyerekkönyvnek járó Newbery-díjat. Eltűnt mind. Csak a nagyalakú, állatos képeskönyvek maradhattak.
    Úgy éreztem magam, mint akit meggyaláztak.

279. oldal, Warren felemelkedése (Athenaeum, 2010)

>!
dokijano

    Az FLDS – Fundamentalist Church of Jesus Chist of Latter Day Saints, magyarul Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyháza, a mormon egyház radikális szakadár szárnya, amelyben fennmaradt a többnejűség – a hazugságokra épül. Mindannyiunkat agymosásnak vetettek alá, hogy azt higgyük, a külvilágban mindenki gonosz. Valahányszor elnézem karácsonykor a gyermekeimet, milyen boldogan bontják fel a sose látott idegenektől kapott csomagokat, mindig arra gondolok, milyen rettenetes hazugságokat neveltek belénk.

455. oldal, Köszönetnyilvánítás (Athenaeum, 2010)

>!
dokijano

    Warren körülbelül ekkor tiltotta be a vörös színt Kijelentette, hogy illetlenség vörös színt viselni, vagy vörös tárgyakat tartani otthon, mert ez a szín Urunknak és Megváltónknak, Jézus Krisztusnak a kiváltsága. Azt prédikálta, hogy amikor Jézus Krisztus visszatér, vörös ruhában lesz, tehát eretnek dolog ilyen színt hordani a második eljövetel előtt.
(…)
    Merril mindig szerette a vörös színt. Most átnéztük a szekrényeinket, és kiselejteztük a piros ruhák többségét. Azon az estén elnéztem a naplementét, ezt a narancs-vörös máglyát. Ha Isten egyedül Jézus Krisztusnak tartogatná a vörös színt, miért festené ilyen pazarló bőséggel az égre?

230. oldal, Warren felemelkedése (Athenaeum, 2010)

>!
dokijano

A vőlegény egyszer sem látta Rebeccát, amíg ki nem jelölték a feleségének. Amikor először látogatott el hozzájuk, Merril valamennyi lánya ott várta az irodában. Rulon megérkezett, és nem tudta, melyik lány lesz a menyasszonya.
­­­    A félénk Rulon kissé dadogva megkérdezte: – Rebecca itt van? – mire az egyik lány azt felelte: – Igen, itt! – és a szobában tartózkodó legfiatalabb lányra mutatott, aki azt kiáltotta: – Nem is én vagyok, ő az! – és valaki másra mutatott, aki még az FLDS szokásai szerint is túl fiatal volt a házassághoz. Rulon elvörösödött, és zavarba jött, mert rájött, hogy az ő számlájára szórakoznak. Végül Rebecca fölállt és azt mondta: – Igen, itt vagyok. Értem jöttél.

117. oldal, A tragédia (Athenaeum, 2010)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jay Dobyns – Nils Johnson-Shelton: A pokol angyala
Sara Harris – Barbara Mosallai Bell: Hercegasszony voltam Teheránban
Cheryl Strayed: Vadon
Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen
Nyina Berberova: Budberg báróné
Kien Nguyen: Amerika hazavár!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája
Deborah Scaling Kiley – Meg Noonan: A halál szárnyán
Edith Eva Eger: A döntés
Marina von Neumann Whitman: A marslakó lánya