Menekülés 34 csillagozás

A szekta fogságából
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Utah és Arizona államok határán működik a szélsőséges és poligám mormon szekta, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza. Carolyn Jessop ebben a közösségben született, itt nőtt fel, itt adták férjhez negyedik feleségnek egy nála jóval idősebb férfihez.
Harmincöt évesen úgy úgy érzi, nem bírja tovább, gyermekei érdekében is ki kell szabadulnia a rá kényszerített házasságból és az egyre fanatikusabbá váló közösségből. Egy éjszaka, húsz dollárral a zsebében és nyolc gyermekével együtt elindul egy ismeretlen, gonosznak bélyegzett világba, a szabadságba.
Carolynnak sikerült az, ami még soha senkinek: maga mögött hagyott egy szörnyű házasságot, kiszabadult a közösségből, és a gyermekeit is neki ítélte bíróság.
Ma szabadon és boldogan él új párjával és gyermekeivel. A Menekülés az ő igaz története.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Athenaeum, Budapest, 2010
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632930831 · Fordította: Sóvágó Katalin

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

A Menekülés társszerzője Carolyn Jessop az Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyháza ((FLSD) mormon közösségbe született bele, itt kényszerítették férjhez a szektavezérhez, itt szült 8 gyereket majd innét menekült. Ráadásul pert is nyert a szektavezér ellen.
Megtörtént eseményeken alapuló könyvet írni és olvasni legalább olyan divat, mint vámpírkönyvet írni/olvasni. Ezzel összhangban temérdek hatásvadász dokumentumregény jelenik meg, szektákról, diktátorok szeretőiről, arab hercegnőkről. Mindegyik megdöbbentő a maga módján, ugyanakkor egy idő után eltelik velük a szervezet. De aztán vannak időszakok, amikor egy-egy ilyen könyvre mégis felkapjuk a fejünk.
Nehéz könyv, mert megdöbbenő. Maga az is, hogy létezhet egyáltalán az emancipált világban olyan zárt közösség mely a nőket a végletekig elnyomja, mely a tagjait egészen a születéstől fogva a szektán túli világ ellen neveli. Hogy létezhet a lelki terrornak ilyen szintű mélysége. Tárgyilagos olvasmány. Nem hangol a szekta ellen, nem közöl ítéleteket, meghozzuk azt mi magunktól, oldalról oldalra haladva. Azoknak ajánlom, akik szeretik a valóságon alapuló történeteket, és bírják a lelki terheket. Napokig kísértő erőteljes olvasmány.

Odilia>!
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Durva könyv, mégis olvasatja magát.

JustABookishSoul>!
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Szerintem még sosem olvastam ehhez foghatót korábban. Szeretem a különleges könyveket, amiken meg botránykozhatunk, mert ez alapján nagyobb kilátásunk nyílik a világra, hogy mik is történhetnek, amikről nekünk fogalmunk sem volt.
Ezt a könyvet ide sorolnám. Az elmúlt időszakban érdekelni kezdtek különböző vallások. Fontosnak tartom, hogy megismerjem őket, és, hogy tudjam a miérteket és a hogyanokat. Hogyan, miért és miben hisznek az emberek? Mindegyik vallás más és más, viszont vannak olyan vallások amik szinte majdnem azonosak. Itt térnék rá a könyvben szereplő Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházára, tehát a FLDS-re.
Ez a közösség a mornom vallás kitaszított hívei, ahol még most is elfogadott a poligámia (többnejűség). Carolynon keresztül beleláthatunk milyen is az élet. Pontosan nem is tudtam, hogy ez a könyv ekkora hatást gyakorol majd rám, de megette. Oly pontossággal kaphattam képet a szektáról, ahogy nem is sejthettem. Hogyan működik egy olyan házasság, ahol a férjed 50-60 vagy akár 70 évvel idősebb nálad és van úgy 10 felesége rajtad kívül? Hihetetlen, és nem tudom felfogni, hogy-hogy lehetséges ez még manapság is? Főleg Amerikában? Sajnos megtörténik ez nap, mint nap.
Ez a könyv felnyitotta a szemem, és úgy érzem, hogy Carolyn sok FLDS tagnak segített azzal, hogy elmenekült és megmentve sok-sok feleség és gyermek életét ezzel a lépéssel és a könyvvel.

Roziboszi P>!
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Megdöbbentő könyv. Felfoghatatlan számomra, hogy emberek hogyan hihetnek el olyan hajmeresztő, vallási fanatizmussal leplezett hazugságokat, képtelenségeket, mint az FLDS-ben, ami egy poligámiát valló, fundamentalista mormon közösség. Ez a könyv egy önéletírás és számomra elképesztő, ahogy Carolyn ebben a pokolban élt 35 éves koráig, 17 év házasságban, 8 gyermekkel. A szekta teljes agymosást végez születésüktől fogva a tagjaikon, a nőket adják-veszik, sem becsületük, sem emberi méltóságuk nincs, csak bábjai a férjük hataloméhségének.
Megdöbbentő, hogy mai is élő közösségről van szó, de a legmegdöbbentőbb, hogy a demokráciát, emberi jogokat hangsúlyozó Amerikában van létjogosultságuk és a hatóság, társadalmi összefogás nem söpri el őket.
Szinte nem térek magamhoz a könyv befejezése óta, hogy ez nem fikció, hanem egy XXI. századi valóság. :(((

dsophie>!
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Nem az első könyvem a témában, de valószínűleg nem is az utolsó.
Igazából ezeknél nehéz megfogalmazni az ember gondolatait, mert a legtöbb ember amíg nem tapasztalja meg testközelből, hogy ilyen van, addig valahogy nem képes a józan eszével elhinni. Hogy van ilyen szélsőség, hogy van, aki önszántából így él, hogy ez MA megtörténik nőkkel… Innen Európából ez felfoghatatlan. Ráadásul Amerikában, ami elvileg / állítólag a szabadság földje…

Knekató>!
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Nagyon megrázó és döbbenetes volt. Nem volt meglepő, mert mióta a vallások kialakultak, a vallási vezetők mindig irányítani és befolyásolni akarták a hit erejével a híveket. Ez így volt, van és lesz mindig. Ettől függetlenül mégis hihetetlen, hogy egyes vezetők mire vetemednek, és az még szomorúbb dolog, hogy milyen hiszékenyek az emberek még napjainkban is.
Az egy csillag levonást a kivitelezés miatt vontam le.

Balog_Judit>!
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Nagyon megrázó könyv. A legfélelmetesebb az egészben az volt, hogy végig tudtam, hogy ez egy igaz történet és mindez megtörténhetett a ma Amerikájában.

Mucimag>!
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Hihetetlen számomra, hogy manapság ilyen körülmények között tarthatnak embereket….és ők így akarnak élni. Carolyn igazán különleges nő lehet, hiszen sikerült neki megszabadulnia ettől az élettől, és a gyermekeit is meg tudta menteni. Fuh, megrázó könyv…

unhappymeals>!
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

„Az ember újra és újra rádöbben, hogy a valóság néha tényleg furcsább dolgokra képes, mint a képzelet.”

Az utóbbi időben elkezdtek érdekelni azok a könyvek, amikben „emberek mesélnek arról, hogyan menekültek meg egy szektából” – ha nagyon röviden össze akarom foglalni. off Elkezdtem keresgélni molyon az ehhez hasonló könyveket, jó pár szektákkal, a szektásodás pszichológiájával kapcsolatos könyvet fel is pakoltam a várólistámra és szép lassan elkezdtem beszerezni őket (amelyiket még lehet), többek közt ezt a könyvet is. Carolyn Jessop saját igaz történetét meséli el arról, hogyan menekült el az FLDS (= Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, magyarul az Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyháza) nevű mormon közösségből. Ők a mormon egyházból szakadtak ki, elsősorban azért, mert itt elfogadott a poligámia: egy férfinek minél több felesége van, annál stabilabb a helye a gyülekezetben, és az „égi házasság” elve miatt a mennyországban is … A könyv borítóján lévő kis szöveg önmagáért beszél: Carolyn már beleszületett ebbe a szektába, és 18 évesen adták férjhez az akkor 50 éves Merril Jessop negyedik feleségeként. 15 év alatt 8 (!) gyermeket szült neki.
Órákig lehetne mesélni a szekta visszásságairól, a próféta személyéről, aki „élet és halál ura”, az egyre radikálisabb és abszurdabb intézkedéseiről… spoiler A könyv nagyon tömény (és nem csak azért, mert viszonylag kisebb betűkkel van nyomtatva a rengeteg információ). Egyáltalán nem az a laza esti olvasmány, amin egy átlag munkanap után végigfutsz. Nincsenek rá szavak. Borzalmas dolgokon ment keresztül Carolyn, míg végül „minden jó, ha jó a vége” alapon sikerült megmenekülnie és a pereskedés kálváriája után megnyugvásra lelnie.
A könyv megjelenésekor (2007) kb. 10 ezer tagot számlált az FLDS – utánanéztem Wikipédián, napjainkban kb. 16 millió főre rúg a tagok száma.

Egy kis kiegészítés: a könyv legelején volt egy utalás az 1978-as a guyanai „Jonestown” városában történt tömeges öngyilkosságra, amikor is Jim Jones, a Népek Temploma nevű szekta vezetőjének több mint 900 híve ciánkális üdítővel mérgezte meg magát. A könyv vége felé volt egy utalás a wacói ostromra off , ahol szintén kellett volna egy lábjegyzet – én pont nagyjából képben voltam ezzel a sztorival, de nem várható el, hogy mindenki értse…persze ez eltörpül a könyv témája és mondanivalója mellett.

3 hozzászólás
Danadia>!
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Még évekkel a könyv megjelenése előtt olvastam az FLDS-ről és nagyon megörültem, amikor magyarul is megjelent ez a könyv.
Hihetetlen, hogy emberek milyen marhaságokban hisznek. Na, de hát sok ilyesmi van a világon.


Népszerű idézetek

dokijano>!

    1998-ban Warren elrendelte, hogy minden világi olvasmányt meg kell semmisíteni. Amikor egyszer nem voltam otthon, a család elkobozta és elpusztította a könyvtáramat. Drága könyveimet eltüntették a polcaimról. Majd megszakadt a szívem, amikor láttam, hogy oda lettek a legjobb könyveim, mint például a malac a pácban, a Kis ház a prérin vagy az Indián a pohárszékben. Gondom volt rá, hogy meglegyen minden, ami elnyerte a legjobb gyerekkönyvnek járó Newbery-díjat. Eltűnt mind. Csak a nagyalakú, állatos képeskönyvek maradhattak.
    Úgy éreztem magam, mint akit meggyaláztak.

279. oldal, Warren felemelkedése (Athenaeum, 2010)

dokijano>!

    Az FLDS – Fundamentalist Church of Jesus Chist of Latter Day Saints, magyarul Utolsó Napok Szentjeinek Fundamentalista Jézus Krisztus Egyháza, a mormon egyház radikális szakadár szárnya, amelyben fennmaradt a többnejűség – a hazugságokra épül. Mindannyiunkat agymosásnak vetettek alá, hogy azt higgyük, a külvilágban mindenki gonosz. Valahányszor elnézem karácsonykor a gyermekeimet, milyen boldogan bontják fel a sose látott idegenektől kapott csomagokat, mindig arra gondolok, milyen rettenetes hazugságokat neveltek belénk.

455. oldal, Köszönetnyilvánítás (Athenaeum, 2010)

dokijano>!

    Warren körülbelül ekkor tiltotta be a vörös színt. Kijelentette, hogy illetlenség vörös színt viselni, vagy vörös tárgyakat tartani otthon, mert ez a szín Urunknak és Megváltónknak, Jézus Krisztusnak a kiváltsága. Azt prédikálta, hogy amikor Jézus Krisztus visszatér, vörös ruhában lesz, tehát eretnek dolog ilyen színt hordani a második eljövetel előtt.
[…]
    Merril mindig szerette a vörös színt. Most átnéztük a szekrényeinket, és kiselejteztük a piros ruhák többségét. Azon az estén elnéztem a naplementét, ezt a narancs-vörös máglyát. Ha Isten egyedül Jézus Krisztusnak tartogatná a vörös színt, miért festené ilyen pazarló bőséggel az égre?

230. oldal, Warren felemelkedése (Athenaeum, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: piros
dokijano>!

A vőlegény egyszer sem látta Rebeccát, amíg ki nem jelölték a feleségének. Amikor először látogatott el hozzájuk, Merril valamennyi lánya ott várta az irodában. Rulon megérkezett, és nem tudta, melyik lány lesz a menyasszonya.
­­­    A félénk Rulon kissé dadogva megkérdezte: – Rebecca itt van? – mire az egyik lány azt felelte: – Igen, itt! – és a szobában tartózkodó legfiatalabb lányra mutatott, aki azt kiáltotta: – Nem is én vagyok, ő az! – és valaki másra mutatott, aki még az FLDS szokásai szerint is túl fiatal volt a házassághoz. Rulon elvörösödött, és zavarba jött, mert rájött, hogy az ő számlájára szórakoznak. Végül Rebecca fölállt és azt mondta: – Igen, itt vagyok. Értem jöttél.

117. oldal, A tragédia (Athenaeum, 2010)


Népszerű triviák

Danadia>!

Évekkel a könyv megjelenése előtt került napvilágra az FLDS és az ott elkövetett visszaélések. Lehetett videókat nézni és újságcikkeket olvasni a szektáról, míg végül magyarul is megjelent ez a könyv.

Kapcsolódó könyvek: Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés

Hasonló könyvek címkék alapján

Jay Dobyns – Nils Johnson-Shelton: A pokol angyala
Tara Westover: A tanult lány
Miloslav Stingl: Indiánok hadiösvényen
Nyina Berberova: Budberg báróné
Kien Nguyen: Amerika hazavár!
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája
Deborah Scaling Kiley – Meg Noonan: A halál szárnyán
Holly Madison: Lenn, a nyúl üregében
Sara Harris – Barbara Mosallai Bell: Hercegasszony voltam Teheránban
Horváth Andrea: Istenkeresők